Uživatel s deaktivovaným účtem

Já si štěně brala v 9 týdnech a na opravdovou procházku šlo až po 10 t po druhém očkování. Do té doby pouze čmuchat bez olizování a bez styku s neověřenými psy - kvůli vykonání potřeby. Jestli myslíte jen na chvíli vyvenčit, tak nosit střídavě na ruce je nesmysl, štěně umí chodit. Spíš bych s ohledem na plemeno řešila mráz.

No tak to ano. Přátelé s úspěchem používali polstrovanou tašku, když potřebovali na dlouhou procházku s dospělou kolegyní. Taky v zimě. Mrně buď koukalo ven, nebo spalo. Samo si fňuklo, že už nemůže, a hodilo šipku do mobilního pelíšku.
Brala jsem si fenu v osmi týdnech, ven normálně chodila. Kdybych měla čekat na doočkování, uteče jí hromada věcí. Tak přece nikdo snad nenechává své psy s nějakými pochybnými existencemi, řídíte si sama, s jakým psem přijde do kontaktu a asi ji, máte-li rozum, nenecháte lítat po nějakém zadělaném fleku, kde nikdo po svém psu neuklízel jak je rok dlouhý.
Na procházky s náma chodila normálně už v tomhle věku. Hned třetí den asi 8km, část šla, část se nesla, byli jsme tehdy na borůvkách, takže to nešla v tahu a asi hodinu se jen tak válela v lese a čuchala kolem.
Jako nevim, no... Je to pes, ne porcelánová panenka. Kdybych se měla ve štěněcím období neustále ohlížet na to, aby se náhodou blbnutím moc nevysílila nebo si někde nezlomila drápeček, asi by si to psí dětství ta chuděra vůbec neužila.
Ano, záleží taky na tom, co je to za psa, ale podle mě 5km není vůbec nic hrozného, navíc, když ho kus poponesete.

Atheira
napsal(a):
Brala jsem si fenu v osmi týdnech, ven normálně chodila. Kdybych měla čekat na doočkování, uteče jí hromada věcí. Tak přece nikdo snad nenechává své psy s nějakými pochybnými existencemi, řídíte si sama, s jakým psem přijde do kontaktu a asi ji, máte-li rozum, nenecháte lítat po nějakém zadělaném fleku, kde nikdo po svém psu neuklízel jak je rok dlouhý.
Na procházky s náma chodila normálně už v tomhle věku. Hned třetí den asi 8km, část šla, část se nesla, byli jsme tehdy na borůvkách, takže to nešla v tahu a asi hodinu se jen tak válela v lese a čuchala kolem.
Jako nevim, no... Je to pes, ne porcelánová panenka. Kdybych se měla ve štěněcím období neustále ohlížet na to, aby se náhodou blbnutím moc nevysílila nebo si někde nezlomila drápeček, asi by si to psí dětství ta chuděra vůbec neužila.
Ano, záleží taky na tom, co je to za psa, ale podle mě 5km není vůbec nic hrozného, navíc, když ho kus poponesete.
...všechna štěňata jsem brala od přivezení ven...ale měla jsem zmapováno, kam chodí bezdomovci se psy, takže jsem se těm místům vyhýbala...pokud se šlo na delší procházku, štěně se po chvilkách neslo, jenže jsem měla vždy hodně hyperaktivní štěňata a pro ně to vždy bylo spíš za trest to nošení a tak jsme se pro začátek delším souvislým výšlapům vyhýbali...

Taky jsme běžně chodili ven, hlídala jsem hlavně, aby stěndo něco nesezralo, případně jsem vybírala z tlamky listí, trávu atd. Štěně si stejně musí zvyknout, že mu do ní budete hrabat.
Doma jsme s manželem byli na střídačku cca měsíc. Pro nácvik čistoty mi to přijde tak akorát, pak jsme ještě cca měsíc jezdili v poledne domů vyvenčit. Jakmile už bylo teplo, šla ven.
Pro štěně jsem si jela ve čtvrtek, volno jsem s ní měla pátek, sobota, neděle. Chtěla jsem, aby si zvykla, že zůstává sama. Akorát jsem měla zařízené, aby ji někdo přišel zkontrolovat. Načíhnout, co se uvnitř děje, většinou spala, kdyby vyváděla nebo tropila neplechu, měli u sebe klíče. Jinak ji nikdo nerušil - jen na venčení.
Na třech měsících už chodila spořádaně ven a doma nedělala louže. Párkrát něco zničila, ale nikdy nedemolovala nic, co by bylo nějak důležité. Většinou jen, když se dostala k ubrouskům nebo tak. Jinak hračky...
Asi hodně záleží na povaze psa. Na téhle chuděře bylo vidět, že je ráda, že je konečně doma a v podstatě byla ráda, když mohla zůstat zamotaná v posteli v dece. Že odcházím a přicházím si zvykla jak kdyby to byla samozřejmost - podobný řád už měla trochu naběhlý z dočasky, kde byla čtrnáct dnů předtím. Tehdy mi přišlo blbý, abych si ji naučila, že s ní budu třeba dva týdny doma a najednou začnu odcházet. Tohle mi přišlo rozumnější. Ale taky to je co člověk, to názor. A nutný je přizpůsobit to danému štěněti a jeho psychice.
Nenapsala jste zadavatelko rasu. Jinak...já jsem se psy chodila na prochajdy od začátku, každý den, ale 5km se mi zdá na takové prtě fakt dost. Takový pejsek nepochoduje, ten spíš jen tak šmrdolí kolem a zkoumá svět. My jsme chodili k bábině a zpátky, což bylo celkem kolem 2km. U babči měli k dispozici humno, tak běhali ještě po něm. Samozřejmě jsme postupně přidávali, ale kdy kolik...už si po těch 10 letech vůbec nepamatuju.
PumaCZ
napsal(a):
Také se připojím k dotazu, abych nemusela zakládat nové téma.
Kdy myslíte, že je vhodné začít brát štěndo velkého plemene s sebou na běhání a kolik km maximálně? Je to vůbec dobrý nápad, pokud člověk žije ve městě a má všude jen asfalt a beton?
Za mne - ne. Pokud chcete běhat jen po zpevněných cestách, tak to pro štěně na klouby dobré není. My běhali někdy od 8 měsíců, ale po zpevněných cestách vyjímečně, kousek, než jsme se dostali na polňačky nebo louky. No..psi si stejně zlikvidovali nohy jinak

terka008
napsal(a):
Ještě mám dotaz.. myslíte si, že když si pro pejska pojedeme v sobotu ráno, jak dlouho s ní máme být doma? Nedostanu totiž moc volna..
...štěně jsem si brala vždy tak abych měla alespoň týden volna, ale měla jsem a mám tu obrovskou výhodu, že si beru psa s sebou do práce...ale i tak jsem hleděla abych alespoň ten týden s ním byla doma...
Je to peruánský naháč osrstěný:)
Nakonec bych si pro štěndo jela v pátek odpoledne.. a asi budeme zvykat samotu přes víkend a v pondělí bude 7-13 sám doma...pokusím se to ještě nějak zařídit, ale nevidím to dobře..
A procházku..bude to s malými dětmi, takže půjdeme pomalu s přestávkami. Také mám koupený takový "spací pytel" a když by nemohla, dala bych si ji do batohu do toho pytle.
terka008
napsal(a):
Nakonec bych si pro štěndo jela v pátek odpoledne.. a asi budeme zvykat samotu přes víkend a v pondělí bude 7-13 sám doma...pokusím se to ještě nějak zařídit, ale nevidím to dobře..
A procházku..bude to s malými dětmi, takže půjdeme pomalu s přestávkami. Také mám koupený takový "spací pytel" a když by nemohla, dala bych si ji do batohu do toho pytle.
Asi se zeptám blbě, ale proč musíte jít kolem těch 5km? Je to, někam dojít"(jak jsme to měli i my, k babči) nebo? Já bych prostě štěně neučila, se nosit" Přijde mi, že to pro psa není normální(přirozené) a proč ho učit něco, co s ním už jako s dospělým psem nikdo dělat nebude...a jemu to bude divné
terka008
napsal(a):
No to si nejsem jistá že ujde a učit na nošení taky není ideální . Mladší fena v době odběru měla něco málo přes 1kg a sice vodítko jí nevadilo ale sotva se vyčůrala a táhla k baráku. Asi když jsme jí měli 14 dní tak jí manžel vzal na venčení ale šel s ní o kus dál než byla zvyklá a po chvilce začala kníkat a v září jí byl rok a vždy když jde venčit manžel tak na mě tak neštastně kouká . Ale nenosím, to jsme šla raději na kratší vzdálenost aby to ušla domů. Chce to zvykat pomalinku,5km na takového prcka mě přijde hodně.
Jsem si vzpomněla jak jsme vencili ovcouna jako mimino. Nechtěl vůbec chodit ze zahrady ven, takže na ulici se vynesl, na lehké vodítko a šlo se. Zhruba co 30m jsme stáli a pes ležel a zpracovával v hlavě všechno nové. Čekali jsme zhruba po 5 minutách. A dalších pár metrů a znovu.
S bíglem to bylo naopak, ten měl potřebu všechno zkoumat naráz. Jen když mrzlo a on byl už dlouho venku, při čekání na dopravu se hral pod bundou. A zpracovával všechno za pochodu. Fenu jsme brali prakticky násilím, ta se bála i vlastního stínu, takže se psem v prvním křoví jsme trávili hodiny než ji doteklo že může i chodit a zkoumat. ;)
Stěně si prostě většinou řekne kdy má dost a potřebuje pauzu nebo ukončení procházky. Chce to selský rozum a empatii.
Musím jít, protože jsem vedoucí dětského kroužku a máme naplánované ruzne výlety.. s tímto datem už se počítá (je to dohodnuté půl roku předem), ale sešlo se mi to takhle, že zrovna budu mít týden nové štěně..
Chtěla jsem si jo vzít s sebou kvůli socializaci a kvůli tomu, aby se mnou byl celý den, ale asi to budu muset udělat tak, že bude doma se zbytkem rodiny.
Nemyslím, si, že by byl dobrý nápad tahat malé štěně mezi spoustu cizích dětí. Možná tu bude někdo jiného názoru, ale za týden bude sotva zvyklé na vás. A hned ho brát mezi děti, u kterých nikdy nevíte, co je napadne za "koninu". Nehledě na to, že po týdnu nebude ještě štěně úplně naočkované. Řekla bych, že mu bude lépe doma s ostatními členy rodiny. Taky jsem brala psa mezi oddílové děti, ale rozhodně ne jako dvouměsíční prťě. Teď už je to skoro děděk, co má svý nálady a zdravotní problémy a taky už ho tím "netrápím". Když je doma někdo, kdo ho pohlídá, vyvenčí, je to zbytečné ho brát s sebou. Budete hlídat děti a nezbude vám prostor pro věnování se malému štěněti. Ale třeba bude mít někdo jiný názor...
šavlozubka
napsal(a):
Nemyslím, si, že by byl dobrý nápad tahat malé štěně mezi spoustu cizích dětí. Možná tu bude někdo jiného názoru, ale za týden bude sotva zvyklé na vás. A hned ho brát mezi děti, u kterých nikdy nevíte, co je napadne za "koninu". Nehledě na to, že po týdnu nebude ještě štěně úplně naočkované. Řekla bych, že mu bude lépe doma s ostatními členy rodiny. Taky jsem brala psa mezi oddílové děti, ale rozhodně ne jako dvouměsíční prťě. Teď už je to skoro děděk, co má svý nálady a zdravotní problémy a taky už ho tím "netrápím". Když je doma někdo, kdo ho pohlídá, vyvenčí, je to zbytečné ho brát s sebou. Budete hlídat děti a nezbude vám prostor pro věnování se malému štěněti. Ale třeba bude mít někdo jiný názor...
Souhlas. Mám už staršího psa děti milujícího, takže mi nevadí, když se na něj vrhne celá škola s cílem ho pohladit. Ale u druhého psa jsem byla obezřetnější, byl ze všeho víc vyjukaný. Když jsme ho přivezli, hned druhý den byly Velikonoce a sjela se celá rozvětvená rodina. Chtěla jsem naše první štěňátko ukázat, ale muž byl zasadně proti. Nakonec se uvolil, že ho na minutku přinese ukázat. Nedal ho z rukou. jen ho nechal pohladit od tet a zdrhal s ním domů. Nenechalo to na něm následky ale k dětem bych tak malinké štěndo nebrala, nikdy.
lesnížínka
napsal(a):
Asi se zeptám blbě, ale proč musíte jít kolem těch 5km? Je to, někam dojít"(jak jsme to měli i my, k babči) nebo? Já bych prostě štěně neučila, se nosit" Přijde mi, že to pro psa není normální(přirozené) a proč ho učit něco, co s ním už jako s dospělým psem nikdo dělat nebude...a jemu to bude divné
Já bych prostě štěně neučila, se nosit" Přijde mi, že to pro psa není normální(přirozené) a proč ho učit něco, co s ním už jako s dospělým psem nikdo dělat nebude...
Myslím, že on k tomu časem dojde sám. Nošením si ho nijak zvlášť nepoznamená. Nebo tedy, já nemám takovou zkušenost. Naše psy jsme vždycky jako štěňata někam nosili, vysazovali, prostě hodně často se s nima manipulovalo v ruce. I třeba jen z toho principu, že jste si to štěně "pochovala" na rukou, což s dospělým psem taky běžně nikdo nedělá. Mou fenu jsem jako mrně nosila často. Prvních čtrnáct dnů byla tak ustrašená, že nikam nechtěla chodit sama a pomohlo jí právě to, že jsem jí určité trasy nejdřív ukázala z náruče. (takže po vesnici se na poprvé jenom nesla) Pak už je chodila. Když jsme třeba dobíhaly vlak, taky jsem jí nesla. Nebo po rybníce jsem jí nosila v ruce. Tak se naučila nebát vlézt do vody - ostatně, ona se fakt bála opravdu všeho a všechno poznala tak, že jsem jí nejdřív přinesla v rukou a mluvila u toho kraviny.
Kupodivu se tím nijak nezmrzačila ani nezblbla. Nošení nevyžaduje, na druhou stranu nemá tendence být protivná, když ji zvednete, což podle mě je teda jenom plus... Jinak jí to nijak nechybí a rozhodně jí není divné, že už se nenosí.

"A procházku..bude to s malými dětmi, takže půjdeme pomalu s přestávkami. Také mám koupený takový "spací pytel" a když by nemohla, dala bych si ji do batohu do toho pytle. "
mate idealni predstavu, ze to bude mile, kontaktni stene, co bude vyhledávat člověka a tetelit se blahem, ze ho někdo poponese, pomazli. a ano, mělo by to tak byt...
jen nekdy je realita jina.
takze taky můžete donest stene, co bude ustrasene a bude stekat a smykat se na voditku/utikat i kvůli otocenemu listu na zemi. a tomu pak takova naloz zazitku tydne po prichodu domu neprospeje.
vypsala jsem dva extremy -mezi tim je xy variant.
Dobrý den, mám 9 týdenní štěně zlateho retrívra, všude se píše že se nemá přetěžovat a chodit jen na krátké procházky, většina lidí už nenapíše co je krátká procházka, kolik asi km ? Včera jsme byly na procházce, holčička ušla 2 km bez jediného problému, přišly sme domů a já si říkal a ted je utahaná a bude odpočívat, světe div se ona si ještě hodinu na zahradě hrála, dováděla a lítala ja šus opravdu bych jí nerad přetěžoval ale když vidím kolik má elánu a jak ještě po procházce dovádí, tak bych rád věděl co je ještě přiměřená procházka, když sní půjdu na pět min, jak tu někteří píšou tak bude doma dovádět ještě dvě hodiny
všem přeji hezký den a předem děkuji za reakce.
Spitrr
napsal(a):
Dobrý den, mám 9 týdenní štěně zlateho retrívra, všude se píše že se nemá přetěžovat a chodit jen na krátké procházky, většina lidí už nenapíše co je krátká procházka, kolik asi km ? Včera jsme byly na procházce, holčička ušla 2 km bez jediného problému, přišly sme domů a já si říkal a ted je utahaná a bude odpočívat, světe div se ona si ještě hodinu na zahradě hrála, dováděla a lítala ja šus opravdu bych jí nerad přetěžoval ale když vidím kolik má elánu a jak ještě po procházce dovádí, tak bych rád věděl co je ještě přiměřená procházka, když sní půjdu na pět min, jak tu někteří píšou tak bude doma dovádět ještě dvě hodiny
všem přeji hezký den a předem děkuji za reakce.
Myslím, že 2 km jsou úplně v pohodě. My jsme asi chodili i víc, ale jde spíš o to tempo - řídila jsem se tempem štěněte, nechávala jsem ho na volno a nikam nehnala. Dělali jsme přestávky, kde jsme si třeba sedli někde na louku a jen si hráli nebo se kochali. Když jsem viděla, že už má štěndo dost, tak jsem ho nechala odpočinout a šli jsme domů. Nejde říct vyloženě kolik km v 9 týdnech může ujít - to má každé štěně jinak.
Jinak jestli vám jde o to, abyste ji unavila, tak jí líp unavíte hrou, cvičením - samozřejmě ne nějaký dril, ale cvičení hrou, udělat z toho zábavu. A nebo hrou s jiným psem, ideálně taky štěnětem.
Přesně, jak píše marcelaamax - 2 km bych řekla, že jsou v pohodě. Ale štěně líp unavíte hrou a dováděním na místě než polykáním kilometrů. Je to pro něj přirozenější způsob. I tak líp poznáte, že už má dost, prostě dovádět přestane a plácne sebou. Na procházce vás samozřejmě bude následovat, protože nebude chtít zůstat samo.
Moje sestra v dobré víře chodila se štěnětem zlaťáka pravidelně dlouhé štreky, cca v osmi měsících mu tím pravděpodobně přivodila panostitidu.
marcelaamax
napsal(a):
Myslím, že 2 km jsou úplně v pohodě. My jsme asi chodili i víc, ale jde spíš o to tempo - řídila jsem se tempem štěněte, nechávala jsem ho na volno a nikam nehnala. Dělali jsme přestávky, kde jsme si třeba sedli někde na louku a jen si hráli nebo se kochali. Když jsem viděla, že už má štěndo dost, tak jsem ho nechala odpočinout a šli jsme domů. Nejde říct vyloženě kolik km v 9 týdnech může ujít - to má každé štěně jinak.
Jinak jestli vám jde o to, abyste ji unavila, tak jí líp unavíte hrou, cvičením - samozřejmě ne nějaký dril, ale cvičení hrou, udělat z toho zábavu. A nebo hrou s jiným psem, ideálně taky štěnětem.
Mě to spíš překvapilo že tolik ujde a ještě dovádí, na většině diskuzích sem četl že by procházky měly být krátké tak 5-10 min, já sní šel podle jejího tempa, to mi doma dovadime coto jde a vždy když má dost tak se sama rozeběhne a chce jít na verandu tam je chládek. Snažím se aby měla školu hrou, zatím žádné povely jen aby vždy přiběhla s radostí na zavolání, což jí jde na jednicku jen kdyby nešla tolik po nohách, když ji chytne rapl je k nezastavení , ale chápu je to štěně a chce si hrát.
CatahoulaCandy

XXX.XXX.40.32
Dobrý den , máme tříměsíčního Louisianského leopardího psa a nějak se doma nemůžeme shodnout na jak dlouhé procházky ho můžeme brát. Mně přijdou dva až tři kilometry v terénu jako v pohodě, ale zbytek rodiny říká , že je to moc. Můžete nám , prosím , poradit. Děkuji

CatahoulaCandy
napsal(a):
Dobrý den , máme tříměsíčního Louisianského leopardího psa a nějak se doma nemůžeme shodnout na jak dlouhé procházky ho můžeme brát. Mně přijdou dva až tři kilometry v terénu jako v pohodě, ale zbytek rodiny říká , že je to moc. Můžete nám , prosím , poradit. Děkuji
..a proč se prostě nezeptáte chovatele svého štěněte?
napsal(a):
..a proč se prostě nezeptáte chovatele svého štěněte?
A tak, tohle já docela chápu, prostě chce slyšet názor vícero lidí. Chovatelé nejsou bozi, klidně mohou tvrdit blbosti a taky je tvrdí. Fakt, že někdo odchovává určité plemeno, z něj ještě nedělá odborníka na výživu, výchovu i veterinu. Občas čtu rady pro budoucí majitele na stránkách různých chs a najdou se tam opravdové perly.
Blbost může tvrdit bohužel i veterinář - dodnes mám v paměti, jak jsem na relativně vyhlášené klinice telefonicky konzultovala trávicí problémy své feny po sežrání třešní i s peckama. Vet tvrdil, že nemám krmit maso, nýbrž výhradně granule (nejenom v případě problémů, ale celoživotně). Na mou odpověď, že granule dávám ráno, se otázal, kolik stojí kilo. Řekla jsem mu částku (tenkrát za Barking heads) a on odvětil, že značku nezná, ale za tu cenu určitě budou kvalitní

Terven
napsal(a):
A tak, tohle já docela chápu, prostě chce slyšet názor vícero lidí. Chovatelé nejsou bozi, klidně mohou tvrdit blbosti a taky je tvrdí. Fakt, že někdo odchovává určité plemeno, z něj ještě nedělá odborníka na výživu, výchovu i veterinu. Občas čtu rady pro budoucí majitele na stránkách různých chs a najdou se tam opravdové perly.
Blbost může tvrdit bohužel i veterinář - dodnes mám v paměti, jak jsem na relativně vyhlášené klinice telefonicky konzultovala trávicí problémy své feny po sežrání třešní i s peckama. Vet tvrdil, že nemám krmit maso, nýbrž výhradně granule (nejenom v případě problémů, ale celoživotně). Na mou odpověď, že granule dávám ráno, se otázal, kolik stojí kilo. Řekla jsem mu částku (tenkrát za Barking heads) a on odvětil, že značku nezná, ale za tu cenu určitě budou kvalitní
,,,tak veterináře bych se na tohle fakt neptala, ale chovateli bych jednoduše zavolala a zeptala se na jeho názor, běžně se svou chovatelkou některé problémy konzultuji, kdo už když ne ona ne .........

pokud to není součet procházek ale jedna, tak je to moc, zatím
jinak trošku nechápu, kdo kam spěchá, vždyť ta štěňata rostou neskutečně rychle a za chvíli to bude zase o něčem jiném.....
a počty kilometrů štěněti nic nedají, podstatná je pestrost vjemů