Ahoj za rok se budu rozhodovat kam na školu a chtěla jsem se zeptat jestli někdo nemá zkušeností se střední kynologickou školou v Kostelci nad Orlicí nebo v Humpolci a ještě jsem slyšela že je v Rožnově pod Radhoštěm.Potřebuji poradit jestli je to zbytečná škola nebo jestli se i uplatní...(kynologie mě baví)
Děkuji předem za všechny odpovědi.
betykety
napsal(a):
Ahoj za rok se budu rozhodovat kam na školu a chtěla jsem se zeptat jestli někdo nemá zkušeností se střední kynologickou školou v Kostelci nad Orlicí nebo v Humpolci a ještě jsem slyšela že je v Rožnově pod Radhoštěm.Potřebuji poradit jestli je to zbytečná škola nebo jestli se i uplatní...(kynologie mě baví)
Najděte si jinou školu, třeba veterinu. Na kynologii potřebujete nadání, které se nedá naučit, to musíte mít vrozené.
betykety
napsal(a):
Já bych hlavně nevybíral školu bez toho, abych měl jasno, jaké povolání chci v životě dělat.
Škola je totiž přípravou na povolání a ne naopak. a za druhé nevím jestli se vůbec dá z takové "školy" jít někam na vejšku (na veterinu asi ne...).
Podle mně zbytečná škola. u psů může člověk pracovat s mnohem univerzálnějším a kvalitnějším vzděláním.
Uživatel s deaktivovaným účtem

inusanka
napsal(a):
Na vejšku se jít dá, copak o to. Spíše to uplatnění.
Teoreticky. Udělat přijímačky na veterinu...i z gymplu je to docela těžké.Z nějaké sranda školy? Fyziku, chemii ?
napsal(a):
Teoreticky. Udělat přijímačky na veterinu...i z gymplu je to docela těžké.Z nějaké sranda školy? Fyziku, chemii ?
Třeba zemědělky berou bez přijímaček. Obecně platí, že pokud má maturitu, může na kteroukoli vš. Třeba medicínu, nebo famu. Na přijímačky se může připravit mimo školu.

jahodapavel
napsal(a):
Třeba zemědělky berou bez přijímaček. Obecně platí, že pokud má maturitu, může na kteroukoli vš. Třeba medicínu, nebo famu. Na přijímačky se může připravit mimo školu.
A proto naše vysoké školství vypadá tak, jak vypadá...

jahodapavel
napsal(a):
A k těm zemědělkám: v prvním roce polovina vypadne právě na tu matiku, fyziku...
napsal(a):
A k těm zemědělkám: v prvním roce polovina vypadne právě na tu matiku, fyziku...
Jsou i jiné vš, kde není matika ani fyzika. Např. soukromé vš.(v.š.evropských studií, regionalistiky atd.) Navíc se dnes bakalářské studium posuzuje jako vysokoškolské.

jahodapavel
napsal(a):
Jsou i jiné vš, kde není matika ani fyzika. Např. soukromé vš.(v.š.evropských studií, regionalistiky atd.) Navíc se dnes bakalářské studium posuzuje jako vysokoškolské.
Musím se opakovat : podle toho to taky s našimi vysokoškoláky vypadá. Když mladý ing. dokáže napsat Pitaghorova věta...- a to chce učit na stř.šk.
napsal(a):
Musím se opakovat : podle toho to taky s našimi vysokoškoláky vypadá. Když mladý ing. dokáže napsat Pitaghorova věta...- a to chce učit na stř.šk.
Plně souhlasím. Na vysokou se dnes dostane každý, byť vyletí u maturity. Polovina "studentů" nemá co dělat ani na střední škole! a když vidím znalosti absolventů veteriny, je mi k pláči.
pan Brouček
napsal(a):
Já bych hlavně nevybíral školu bez toho, abych měl jasno, jaké povolání chci v životě dělat.
Škola je totiž přípravou na povolání a ne naopak. a za druhé nevím jestli se vůbec dá z takové "školy" jít někam na vejšku (na veterinu asi ne...).
Podle mně zbytečná škola. u psů může člověk pracovat s mnohem univerzálnějším a kvalitnějším vzděláním.
No nevím, ale ono spousta "dětí" v 15 ti letech neví jaké povolání chce v životě dělat. a ani se nedivím, já jsem to také nevěděla. a asi fakt málo lidí v tomto věku v tom má opravdu jasno.
jahodapavel
napsal(a):
Ano škol které emitují klienty úřadů práce je opravdu dost, ale já myslel normální školu - elektrotechniku, strojařinu, medicínu, veterinu, práva atd.
Člověk který vystudoval střední kynologickou školu a potom jde na soukromou v.š. studovat regionalistiku je zralý někam do ústavu, ale jako pacient.
Dělám kynologii od svých 10-11let(cvičím psa).Pořád mě to baví.Sice mě to moc v těch 11-12letech nebavilo ale teď mě to baví o mnohem víc a vždycky se těším na cvičák na který jezdím každý týden v neděli.Cvičí mě zkušený kynolog který má vystudovanou kynologii v Praze a je vážně dobrá.Svého prvního psa jsem vycvičila tak že jezdím na závody(pár pohárů, medailí mám +dělám zkoušky s ním).Teď čekám jestli se dostanu na tábor talentované mládeže(to je pro kynology do 18let, tam se jenom tak někdo nedostane protože to není že dáš přihlášku a jedeš, ale to jde přes krajskou kynologii a ta tě musí usoudit že jo že jsi nadějný...)+ byla řeč i o Mistrovství mládeže že bych byla šikovná ale nemám na to psa...Tam závodí belgičtí ovčáci, němečtí ovčáci a toho já nemám a ještě jezdím na semináře...
marcelaamax
napsal(a):
No nevím, ale ono spousta "dětí" v 15 ti letech neví jaké povolání chce v životě dělat. a ani se nedivím, já jsem to také nevěděla. a asi fakt málo lidí v tomto věku v tom má opravdu jasno.
Školy mají poradce, děti mají rodiče atd., a vědět, že hraní si se psem mě v životě nejspíš neuživí by dítě chápat mělo. v 15 letech už obvykle děti nechtějí být modelkami, fotbalisty, kosmonauty apod., a když jo, je někde chyba.
Viděl jsem jednou dokument, kde se ptali studentů na nesmyslných vš (sociologie, politologie apod.) čím se chtějí živit, a nikdo nevěděl. Max. blekotali něco o státní správě. Hlavní je prostě mít vš.
A taková studia platíme z daní, a následně ty lidi živíme na sociálních dávkách. Většina si stejně myslí, že by se měl stát postarat, aby těch pracovním míst pro ně, bylo ve státní správě dost.
betykety
napsal(a):
Dělám kynologii od svých 10-11let(cvičím psa).Pořád mě to baví.Sice mě to moc v těch 11-12letech nebavilo ale teď mě to baví o mnohem víc a vždycky se těším na cvičák na který jezdím každý týden v neděli.Cvičí mě zkušený kynolog který má vystudovanou kynologii v Praze a je vážně dobrá.Svého prvního psa jsem vycvičila tak že jezdím na závody(pár pohárů, medailí mám +dělám zkoušky s ním).Teď čekám jestli se dostanu na tábor talentované mládeže(to je pro kynology do 18let, tam se jenom tak někdo nedostane protože to není že dáš přihlášku a jedeš, ale to jde přes krajskou kynologii a ta tě musí usoudit že jo že jsi nadějný...)+ byla řeč i o Mistrovství mládeže že bych byla šikovná ale nemám na to psa...Tam závodí belgičtí ovčáci, němečtí ovčáci a toho já nemám a ještě jezdím na semináře...
No dobře, koníčky už máme.
A čím myslíš, že se budeš v životě živit?

betykety
napsal(a):
No a co bys chtěla dělat tak za deset let? Kde a jak se vidíš v tu dobu? Myslíš, že jsi schopná se kynologií živit? Tedy cvičit psy na kšeft? Máš na to?
napsal(a):
No a co bys chtěla dělat tak za deset let? Kde a jak se vidíš v tu dobu? Myslíš, že jsi schopná se kynologií živit? Tedy cvičit psy na kšeft? Máš na to?
Tak bavilo by mě to asi ale udělala bych si k tomu ještě školu na jinou práci ale nevím čím být takhle... a navíc nemusíte mě hned tady ponižovat a říkat co a co si představuješ...
Oceňuji, že máte představu o tom, co by Vás bavilo a současně smysluplný koníček. Mnoho mladých lidí vůbec neví, co se životem (denně jich učím spousty. Promyslete si, co Vám tato škola může nabídnout do budoucna, jaké jsou možnosti nástavby (vš...), nebo pracovního uplatnění...Na internetu jsou také možnosti dohledat si poptávku po lidech z těchto oborů...Co se týče konkrétních škol, jeďte se podívat na Dny otevřených dveří, nebo na ukázkové hodiny, všechny školy toto mají...Držím Vám palce, ať se správně rozhodnete!
A reakcí zde si nevšímejte...
By mě zajímalo, kdo z nás tady dělá něco tak světoborného, že by si z toho všichni měli sednout na zadek.
Zajděte se do těch škol podívat na dny otevřených dveří, koukejte se, jestli se Vám tam líbí, jaká tam je atmosféra, pokud tam mají zvířata, jak se o ně starají atd. Kdybyste chtěla, můžu Vám doporučit skvělou zemědělku, krátce tam teď mají i toho vet.asistenta, letos budou první maturanti. Super učitelé, mají vlastní statky, i ti učitelé pak svoje, podpora, účastní se mezinárodních soutěží, velmi úspěšně...
Jeďte se podívat na různé školy, v těch předmětech, kam tíhnete, kde se Vám bude líbit, tam jděte. Když to bude blbý, přece můžete přestoupit, udělat rozdílovky, cokoli.
Co kdo v životě bude dělat nebo kam to dotáhne je otázka výběru školy jen u těch profesí, kde prostě ten papír potřebujete. i když ten papír máte, nikdy z vás nebude nic jen tím papírem, ale jen a jen prací na sobě.
Taky jsem šla studovat, co nikdo v rodině nechtěl, nechápal, smáli se mi učitelé i spolužáci. a teď se směju já

betykety
napsal(a):
Tak bavilo by mě to asi ale udělala bych si k tomu ještě školu na jinou práci ale nevím čím být takhle... a navíc nemusíte mě hned tady ponižovat a říkat co a co si představuješ...
Ponižovat? Tebe ponižuje dotaz na to, jak vidíš svou budoucnost?
Zapomeň na studium kynologie a popřemýšlej nad školou, oborem, kterým se fakt uživíš. Kynologii si nech jako koníčka.
Enter
napsal(a):
Oceňuji, že máte představu o tom, co by Vás bavilo a současně smysluplný koníček. Mnoho mladých lidí vůbec neví, co se životem (denně jich učím spousty. Promyslete si, co Vám tato škola může nabídnout do budoucna, jaké jsou možnosti nástavby (vš...), nebo pracovního uplatnění...Na internetu jsou také možnosti dohledat si poptávku po lidech z těchto oborů...Co se týče konkrétních škol, jeďte se podívat na Dny otevřených dveří, nebo na ukázkové hodiny, všechny školy toto mají...Držím Vám palce, ať se správně rozhodnete!
A reakcí zde si nevšímejte...
Děkuji no právě že píšou na stránkách tohle: "Můžeš se stát zootechnikem, pracovat ve službách pro zemědělství, ochraně a tvorbě krajiny, obchodovat či podnikat. Uplatnění absolventa je opravdu velmi široké.".

betykety
napsal(a):
Hmm kamarádka to jde taky studovat teď je o rok starší
A co tím chceš říci?
No, balu, chtěla bych vidět vás, jak jako teenager odpovídáte na otázku, kde se vidíte za deset let. To je jedna z nejpitomějších otázek rychlokvašených personalistů.
Pro betykety: čím se živí rodiče? Máš v rodině zkušenost s nějakým konkrétním oborem, kterému se někdo z blízkých věnuje a který tě zaujal? Nebo baví tě zvířata obecně? Co třeba přírodověda či zemědělka? Nebo univerzální gymnázium, ale po něm smysluplně zbývá fakt už jen nějaká vš.
napsal(a):
Ponižovat? Tebe ponižuje dotaz na to, jak vidíš svou budoucnost?
Zapomeň na studium kynologie a popřemýšlej nad školou, oborem, kterým se fakt uživíš. Kynologii si nech jako koníčka.
Školou ani oborem se člověk neuživí. Měl by se živit prací.
Kolik je v čr psů, nikdo to pořádně neumí, pár vyhlášených, všude doporučovaných, jsou takoví vip, že je nelze absolutně kontaktovat. Za konzultaci berou víc než leckdo s 2vš a jsou na roztrhání a sotva maj maturitu kdovíkde. Ale je to úplně jedno, nikoho v tomto kontextu ta škola nezajímá, přece.
Za mě klidně, naučit se pořádně anglicky, nabýt zkušenosti, dovézt sem sebe, ne kopii někoho, kdo už tu je 20x, nebo minimálně nadšení, a dřít a dřít. Někdy to jde i samo, ale člověk musí vědět, že to má smysl. To mu neřekne ani maminka ani paní učitelka natož nějaký poradce.
Mmch koukejte, kolik dávájí v Lidlu a co po vás chcou. Takže asi tak.

saola
napsal(a):
No, balu, chtěla bych vidět vás, jak jako teenager odpovídáte na otázku, kde se vidíte za deset let. To je jedna z nejpitomějších otázek rychlokvašených personalistů.
Pro betykety: čím se živí rodiče? Máš v rodině zkušenost s nějakým konkrétním oborem, kterému se někdo z blízkých věnuje a který tě zaujal? Nebo baví tě zvířata obecně? Co třeba přírodověda či zemědělka? Nebo univerzální gymnázium, ale po něm smysluplně zbývá fakt už jen nějaká vš.
No, já to měla ve čtrnácti celkem srovnané a výběru střední školy jsem nikdy nezalitovala.
saola
napsal(a):
Děkuji za zastání. Balu si to představuje jinak.V rodině účetní(asi nebavilo), nákupčí(nebavilo)...mamka mi řekla že mám navíc než nějakou zemědělku, protože jsem teď měla na pololetí 8ročníku zš samé jedničky a nejhorší vysvědčení z druhého stupně bylo s dvěmi dvojky.

betykety
napsal(a):
Děkuji za zastání. Balu si to představuje jinak.V rodině účetní(asi nebavilo), nákupčí(nebavilo)...mamka mi řekla že mám navíc než nějakou zemědělku, protože jsem teď měla na pololetí 8ročníku zš samé jedničky a nejhorší vysvědčení z druhého stupně bylo s dvěmi dvojky.
Tak jdi na gympl a pak na vfu... Tou kynologií se zazdíš a pokud bys pak chtěla na veterinu, tak nejlepší odrazový můstek je gympl.

betykety
napsal(a):
Ale někteří neví víš tak se do toho nepleť prosím.
Napsala jsi na veřejnou diskuzi, zapojit se může každý.

betykety
napsal(a):
Ale prosím tak se podle toho chovat když jsi mezi lidmi
Fakt jsi měla samé jedničky na výzo? i z češtiny?
Proberte to i s rodiči, a pokud máte vnitřní pocit, že je to to pravé, běžte do toho! Pro práci je moc důležité, aby Vás bavila a naplňovala, a abyste si nevyčítala, že jste se nechala donutit k něčemu jinému. Mám něco podobného za sebou, zvolila jsem na poslední chvíli jinou školu, než si představovalo okolí, nikdy jsem nelitovala, i když makám za pár grošů . v jedné mé třídě byla holčina, premiantka, všem bylo jasné, že půjde na gympl...Holčina milovala koně, šprajcla se a šla na střední veterinu. Na vš nechce, pomáhá ještě u koní...Teď bude maturovat, je prý šťastná a neměnila by.

betykety
napsal(a):
Jj když píšu samý tak jo.
...no nevypadá to...
Hele, bez urážky... živit se jednou kynologií i můžeš... člověk nikdy neví. Ale poctivě se rozhlédni, kolik lidí se kynologií uživí. Myslím doopravdy... fakt to bude minimum lidí. a troufám si tvrdit, protože takové lidi znám, že většina z nich (u mě všichni), takovou obskurní školu nemají. Na to, aby ses uživila v kynologii, školu (papír) nepotřebuješ. v tom oboru se uživí ti, kdo opravdu něco umějí, na školu se jich nikdo neptá... ale vem rozum do hrsti- co budeš dělat, když prostě nebudeš tak dobrá, když nenajdeš uplatnění a celá ta škola ti tím pádem bude úplně nanic. Radím ti fakt dobře- zvol školu, která bude mít širší uplatnění. Kynologii ber jako koníčka. Třeba se k ní někdy profesně dostaneš, ale nezakládej svoji budoucnost jenom na tomto. Fakt se tím uživí jen ti nejlepší z nejlepších. Ale živit se musí každý...držím ti palce, abys byla statečná a rozhodla ses odpovědně- a chytře!
Šarina
napsal(a):
Hele, bez urážky... živit se jednou kynologií i můžeš... člověk nikdy neví. Ale poctivě se rozhlédni, kolik lidí se kynologií uživí. Myslím doopravdy... fakt to bude minimum lidí. a troufám si tvrdit, protože takové lidi znám, že většina z nich (u mě všichni), takovou obskurní školu nemají. Na to, aby ses uživila v kynologii, školu (papír) nepotřebuješ. v tom oboru se uživí ti, kdo opravdu něco umějí, na školu se jich nikdo neptá... ale vem rozum do hrsti- co budeš dělat, když prostě nebudeš tak dobrá, když nenajdeš uplatnění a celá ta škola ti tím pádem bude úplně nanic. Radím ti fakt dobře- zvol školu, která bude mít širší uplatnění. Kynologii ber jako koníčka. Třeba se k ní někdy profesně dostaneš, ale nezakládej svoji budoucnost jenom na tomto. Fakt se tím uživí jen ti nejlepší z nejlepších. Ale živit se musí každý...držím ti palce, abys byla statečná a rozhodla ses odpovědně- a chytře!
A co by jako dělala? Konec světa? Půjde dělat, studovat, pracovat něco jiného. Proč teda ti profesionální kynogové nedělají to, co vystudovali? Je to úplně ta samá logika.
Obskurní? To vážně? Ale tak jo, asi jako 99% dalších. Najděte slušnou zdrávku, gastro...
tapina
napsal(a):
A co by jako dělala? Konec světa? Půjde dělat, studovat, pracovat něco jiného. Proč teda ti profesionální kynogové nedělají to, co vystudovali? Je to úplně ta samá logika.
Obskurní? To vážně? Ale tak jo, asi jako 99% dalších. Najděte slušnou zdrávku, gastro...
Jako fakt nerozumím, jsme ve sporu?... Měla by jít studovat něco, co jí umožní se uživit,... Kynologie je koníček, kterému se může profesně věnovat jen promile nadšenců. Těch, kteří se tím úspěšně živí, se nikdo neptá na absolvovanou školu.
To je potřeba té holčině říct. Předpokládám, že od rodičů to slyší.
Dejte jí jasnou radu.
Za mě: třeba něco se zvířaty. Bez specializace. a stejně to bude drsné. Anebo cokoliv jiného- kynologii se může věnovat i tak. Vzdělání se nikdy neztratí, čím kvalitnější, tím lepší.
Šarina
napsal(a):
Jako fakt nerozumím, jsme ve sporu?... Měla by jít studovat něco, co jí umožní se uživit,... Kynologie je koníček, kterému se může profesně věnovat jen promile nadšenců. Těch, kteří se tím úspěšně živí, se nikdo neptá na absolvovanou školu.
Dejte jí jasnou radu.
Za mě: třeba něco se zvířaty. Bez specializace. a stejně to bude drsné. Anebo cokoliv jiného- kynologii se může věnovat i tak. Vzdělání se nikdy neztratí, čím kvalitnější, tím lepší.
Moje rada byla, ať se na ty školy jede podívat, na co se má dívat. Pokud to bude i po shlédnutí v reálu dobrý, tak proč ne, přestoupit může vždycky, je jí pravděpodobně cca 15let.
Co to je kvalitní vzdělání? Zajistí to zvolený obor? Podle mě teda fakt ne, mezi školami jsou obrovské rozdíly, i mezi jednotlivými učiteli, ba i konkrétní kolektiv může hrát roli.
Proč by se tomu nemohla věnovat zrovna ona? Jako, já nevím, jestli jo, nebo ne, na to si asi musí přijít sama. Může si i něco myslet teď a život přinese nějaký zvláštní nápad či příležitost.
Co je potřeba říct? Vzdej se svých snů, ideálů co nejdřív, skladů a supermarketů je tu a bude tu dost.
Podle mě je to fakt úplně jedno, co teď zkusí za střední,
pokud nechce vyloženě být veterinářkou (právničkou, farmaceutkou, lékařkou... apod. kde roli hraje každý rok, jinak je studium strašně drahé - a stejně - i takovéhle obory lidi vystudují, samy s dítětem, nemocné, v nesnázích - když fakt chtějí a protože fakt chtějí.).

Přesně tak, kynologie není o škole, ale o talentu a umění jednat se psy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
betykety
napsal(a):
Děkuji no právě že píšou na stránkách tohle: "Můžeš se stát zootechnikem, pracovat ve službách pro zemědělství, ochraně a tvorbě krajiny, obchodovat či podnikat. Uplatnění absolventa je opravdu velmi široké.".
Z "kynologie" zootechnikem těžko - tam jsou potřeba daleko širší znalosti, a hlavně praxe, coz z tohoto oboru nepřipadá v úvahu. Pokud takto škola lže svým potenciálním uchazečům už od začátku, tak to samo o sobě mluví o její úrovni

Šarina
napsal(a):
Dejte jí jasnou radu.
A kolik lidí živí to, co vystudovali na střední škole?
Já jich moc neznám. Sama mám vystudovaný pro vás naprosto obskurní obor a jsem moc ráda. Škola mě strašně bavila, žila jsem školou. Je to obor, ke kterému jsem tíhla od dětství, stále se oboru intenzivně věnuji, sice jenom jako drahému koníčku, ovšem na profesionální úrovni. Já jsem nadšená. (obor se netýká zvířat, ale to je jedno)
Jediné čeho lituji, je ztráta čtyř let, které jsem věnovala jiné škole neb rodiče trvali na seriózním oboru. Na vysněnou školu jsem šla až po ukončení maturity na nudné škole, a stejně mě ten nudný obor neživí, nesnáším ho. Ale zas jsem si prodloužila mládí, kdo z vás má dvě maturity na dvou středních školách.

betykety
napsal(a):
Jj když píšu samý tak jo.
V tom případě jdi na nějakou nenáročnou střední školu, protože budeš mít šok z rozdílné úrovně tvé základní školy a té střední, pokud ti to, jak tu píšeš, stačí na jedničku z češtiny na základce.
napsal(a):
V tom případě jdi na nějakou nenáročnou střední školu, protože budeš mít šok z rozdílné úrovně tvé základní školy a té střední, pokud ti to, jak tu píšeš, stačí na jedničku z češtiny na základce.
Bobánku, řekni nám, kdy se píše čárka?
Sím, čárka se píše, když vrchní donese nové pivo!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
betykety
napsal(a):
To, že na Mistrovství mládeže závodí jen no a bo neni pravda - je i mčr mládeže stopařů, kde se můžete prosadit s jakýmkoli plemenem, a taky je kategorie zzo, kde je jen poslušnost, a máte šanci i s pudlíkem.
tapina
napsal(a):
Moje rada byla, ať se na ty školy jede podívat, na co se má dívat. Pokud to bude i po shlédnutí v reálu dobrý, tak proč ne, přestoupit může vždycky, je jí pravděpodobně cca 15let.
Co to je kvalitní vzdělání? Zajistí to zvolený obor? Podle mě teda fakt ne, mezi školami jsou obrovské rozdíly, i mezi jednotlivými učiteli, ba i konkrétní kolektiv může hrát roli.
Proč by se tomu nemohla věnovat zrovna ona? Jako, já nevím, jestli jo, nebo ne, na to si asi musí přijít sama. Může si i něco myslet teď a život přinese nějaký zvláštní nápad či příležitost.
Co je potřeba říct? Vzdej se svých snů, ideálů co nejdřív, skladů a supermarketů je tu a bude tu dost.
pokud nechce vyloženě být veterinářkou (právničkou, farmaceutkou, lékařkou... apod. kde roli hraje každý rok, jinak je studium strašně drahé - a stejně - i takovéhle obory lidi vystudují, samy s dítětem, nemocné, v nesnázích - když fakt chtějí a protože fakt chtějí.).
Takže je jedno, že ztratí 4 roky? Střední se nechodí zkoušet, ta se chodí studovat s nějakou další vizí, buď zaměstnání, nebo kontinuity vzdělávání. Myslíte že se dá studovat třeba nějaká vysoká technika ze střední kynologické? Že jde jen o přijímačky?
S kynologickou maturitou skončí tak někde o Městské policie? Tam je to fakt jedno.
Je teda fakt, že by řešila neuklizená hovínka apod., takže by to bylo skoro v oboru.

Rozhodovat se znovu o "stredni skole", bych se nechtela :).
Tech moznosti je nyni opravdu takova lakava hromada...
A propos - po tech, kteri jsou nyni profesne zadani za deset let nemusi steknout ani pes.
Studijni vysledky mate skvele. Zvladnout maturitu kdekoli, by nemel byt ani ten nejmensi problem.
Po maturite se da opet prehodnotit co cloveka bavi a prip. prehodit vyhybku (vs, vos... cizina) s jasnym zamerenim. Zadne dvere zavrene vyberem stredni skoly nejsou (pokud clovek umi co je treba - kde se to naucil se nikdo nepta...).
No a ze zivota. Stredni skola je jen etapa. Ovsem etapa, behem ktere si clovek najde snad ty nejlepsi kamarady. a je fakt, ze mit kamarady jen z jednoho oboru, je pro dalsi zivot tak trochu na prd... Takze souhlasim s tim, ze cim mensi specializace na ss, tim lip.
Ale zas jsem si prodloužila mládí, kdo z vás má dvě maturity na dvou středních školách.
No já nevím. Za mých let byly dvě střední školy ztráta času. Jedna maturita tehdy úplně stačila. Podle mě studovat "kynologii" je ztráta času. a čas je v lidském životě docela důležitá komodita.
Tady se holčina ptá, jestli "studovat" kynologii, protože jí to docela "baví".
Moje rada je: jít jiným směrem. Kynologii se může věnovat tak jak tak.
Je to jednoduché, milý Watsone.
betykety
napsal(a):
Jděte na střední školu, ty, na které jste se ptala, v minulosti prosluly špatným zacházením se zvířaty, Humpolecká se psy, ta druhá na severu s koňmi a z Humpolce utekla kvůli tomu dcera mojí kamarádky. Můžete vystudovat cokoli, co je vám blízké. Na to, abyste si otevřela výcvikovou školu pro psy dnes bohužel stačí, abyste absolvovala pár seminářů a začala kolem sebe házet odbornými cizojazyčnými termíny, nic studovat nemusíte, případně se u koní naučila lehký klus a můžete se nazvat zvířecím trenérem nebo psychologem a zákazníci se najdou.
pan Brouček
napsal(a):
Takže je jedno, že ztratí 4 roky? Střední se nechodí zkoušet, ta se chodí studovat s nějakou další vizí, buď zaměstnání, nebo kontinuity vzdělávání. Myslíte že se dá studovat třeba nějaká vysoká technika ze střední kynologické? Že jde jen o přijímačky?
S kynologickou maturitou skončí tak někde o Městské policie? Tam je to fakt jedno.
Je teda fakt, že by řešila neuklizená hovínka apod., takže by to bylo skoro v oboru.
Ještě jednou - jet se podívat, dívat se pořádně. Teď, na dny otevřených dveří. Ok, už tu jsou zkušenosti, scylla píše, které konkrétní školy jsou špatně. Je to teď, nebo 30 let zpět, jsou tam ti samí lidi? Ať to jde zjištit na těch ostatních, jaké to tam je nebo není.
Když to bude blbý v průběhu, může přestoupit, co by tam musela hnít 4 roky?
U mp jsou i ti, kdo se trápili na gymplu, průmce, "lidi z lidu",... u státních dost často lidi z peďáku-VŠ.
Koukněte na životopisy "osobností " české kynologie - koho tady tak kdo koho doporučí (jako ne že by to bylo úplně směrodatné co do kvality, to nevím, ale doporucen byl, tudíž klientela je), myslim teda ty, kteří jsou "ochotni" pracovat s ostatními lidmi - inseminátor, policejní škola, obchodní akademie, základní vzdělání - co z toho plyne?
Osobně, pokud bych si měla dneska vybírat zaměstnance, vůbec nebudu chtít někoho, kdo má příslušné formální vzdělání nebo jen toto formální vzdělání. Klidně bych vzala i absolventa kynologické školy, zajímá mě úplně něco jiného. Aktuálně mám u sebe 1 paní před důchodem, formální vzdělání cosi nepoužitelného ze sociku, druhou trochu mladší s ekonomkou. Formální vzdělání doplnily obě při práci. Uklízečka by se mi na jejich pozici formálně hodila líp, ale uklízí, a ráda. Měla jsem i několik zaměstnanců z oboru, naprosto "na zabití", ale problém opravdu není v té škole, kterou studovali.

Šarina
napsal(a):
Ale zas jsem si prodloužila mládí, kdo z vás má dvě maturity na dvou středních školách.
No já nevím. Za mých let byly dvě střední školy ztráta času. Jedna maturita tehdy úplně stačila. Podle mě studovat "kynologii" je ztráta času. a čas je v lidském životě docela důležitá komodita.
Tady se holčina ptá, jestli "studovat" kynologii, protože jí to docela "baví".
Moje rada je: jít jiným směrem. Kynologii se může věnovat tak jak tak.
Je to jednoduché, milý Watsone.
Ztráta času bylo vystudovat naprosto nudnou školu, která mi nic nedala a kdybych se oboru věnovala byla by ze mne další kancelářská krysa. ale rodiče chtěli, aby nejdříve vystudovala něco "rozumného".
A jsem si naprosto jistá, že i za vašich mladých let můj vysněný obor studovali lidi už po jedné střední škole. nebyla jsem na škole žádná rarita, spíš naopak, raritou byl ten, kdo se dostal hned po základce.
Jasně vím, že dětem nikdy nebudu mluvit do škol, důležité je dosažané vzdělání, ne obor.
A vůbec, ztráta času na co? Běžná vysoká se v pohodě zvládne i tak, jinou ztrátu času si neumím představit, na vše zbývá ještě času dost.

napsal(a):
Ztráta času bylo vystudovat naprosto nudnou školu, která mi nic nedala a kdybych se oboru věnovala byla by ze mne další kancelářská krysa. ale rodiče chtěli, aby nejdříve vystudovala něco "rozumného".
A jsem si naprosto jistá, že i za vašich mladých let můj vysněný obor studovali lidi už po jedné střední škole. nebyla jsem na škole žádná rarita, spíš naopak, raritou byl ten, kdo se dostal hned po základce.
Jasně vím, že dětem nikdy nebudu mluvit do škol, důležité je dosažané vzdělání, ne obor.
A vůbec, ztráta času na co? Běžná vysoká se v pohodě zvládne i tak, jinou ztrátu času si neumím představit, na vše zbývá ještě času dost.
...a mohu se prosím zeptat, co to bylo za školu - tedy ta vysněná?

napsal(a):
...a mohu se prosím zeptat, co to bylo za školu - tedy ta vysněná?
No, výtvarka přece, přesný obor se upřesňovat nebudu.
Vysoká škola vycházela z výtvarky, ale už to nebyl výtvarný obor.
Pracovně se nevěnuji ani jednomu, nakonec je mě potřeba jinde, ale zůstal mi krásný koníček a mnoho přátel a kontaktů z oboru. Bez školy bych si k těm lidem asi cestu nenašla.

napsal(a):
No, výtvarka přece, přesný obor se upřesňovat nebudu.
Vysoká škola vycházela z výtvarky, ale už to nebyl výtvarný obor.
Pracovně se nevěnuji ani jednomu, nakonec je mě potřeba jinde, ale zůstal mi krásný koníček a mnoho přátel a kontaktů z oboru. Bez školy bych si k těm lidem asi cestu nenašla.
...aha...no já nakonec na stará kolena vystudovala vš zase kvůli koníčku, který se stal doslova "koněm"...prostě pokud jsem ho chtěla dělat pořádně a to studium mi chybělo a nelituji toho...jednak mně moc baví a jednak mně může časem i živit...

Já se přidám k negativním reakcím. Vyber si něco jinýho než zvířata (maximálně tu veterinu, ta tě aspoň trochu uživí). Já jsem negativní případ - já teda léta letoucí jezdila na koni a chtěla jsem mermomocí do Chuchle na učňák, jakože na žokeje , rodiče to zatrhli, šla jsem na gympl. Ukrutná nuda, nebavilo mě to. Vejšku už sem si prosadila "zvířecí", šla jsem na přírodovědu - zoologii. Studium parádní, moc mě to bavilo, praxe v zoo, ve státní správě, ve vědě atp. Školu jsem dodělávala v době, kdy byla největší nezaměstnanost, volná místa v oboru naprosto žádná (a to dokonce ani teď, když je všude volných míst habaděj...). Měla jsem na výběr, buď budu dodělávat doktorát za směšné stipendium - 6 tisíc měsíčně 4 roky - z toho člověk ani nájem nezaplatí, nebo budu hledat jinde. Nakonec jsem na té univerzitě přece jen zůstala a dělám sice aspoň vzdáleně biologii, ale něco úplně jiného, v podstatě i když je to údajně vš pozice, v pohodě by mi na ní stačila střední škola. a plat jako prodavačka, ne-li horší - když slyším, kolik mají údajně pokladní v Lidlu, obrací se mi kudla v kapse. Ještě, že mám toho psa a ve volném čase si to můžu kompenzovat aspoň kynologií. a kdybych neměla přítele, který dobře vydělává, asi bych byla už dávno sociální případ. Vyber si něco jinýho než zvířata, radím ti dobře
.
jahodapavel
napsal(a):
Plně souhlasím. Na vysokou se dnes dostane každý, byť vyletí u maturity. Polovina "studentů" nemá co dělat ani na střední škole! a když vidím znalosti absolventů veteriny, je mi k pláči.
No, ono ti automechanici ve čtyřletém učebním oboru s maturitou na těch různých automobilových rádobyprůmyslovkách nebo kosmetičky s maturitou ve čtyřletém učebním oboru, to jsou taky numera, ty taky na další studia z 90 procent nemají, ale spousta se jich cpe dál, protože rukama dělat nechtějí. To jsou možná na tom z té veteriny ještě dobře oproti těmto čtyřletým učebním oborům s maturitou.

A ještě jedna věc - s koňma, který mě k tomu všemu v zásadě přivedli a všechno tohle "způsobili" - myslím to samozřejmě s nadsázkou, jsem musela skončit úplně. Koně bych ze svého platu opravdu neuživila, musím se spokojit aspoň s tím psem. Nutno dodat, že ve výsledku jsem tomu ráda, pes mě přivedl do světa kynologie a agility a moc mě to s ním baví .
tapina
napsal(a):
Ještě jednou - jet se podívat, dívat se pořádně. Teď, na dny otevřených dveří. Ok, už tu jsou zkušenosti, scylla píše, které konkrétní školy jsou špatně. Je to teď, nebo 30 let zpět, jsou tam ti samí lidi? Ať to jde zjištit na těch ostatních, jaké to tam je nebo není.
Když to bude blbý v průběhu, může přestoupit, co by tam musela hnít 4 roky?
U mp jsou i ti, kdo se trápili na gymplu, průmce, "lidi z lidu",... u státních dost často lidi z peďáku-VŠ.
Koukněte na životopisy "osobností " české kynologie - koho tady tak kdo koho doporučí (jako ne že by to bylo úplně směrodatné co do kvality, to nevím, ale doporucen byl, tudíž klientela je), myslim teda ty, kteří jsou "ochotni" pracovat s ostatními lidmi - inseminátor, policejní škola, obchodní akademie, základní vzdělání - co z toho plyne?
Osobně, pokud bych si měla dneska vybírat zaměstnance, vůbec nebudu chtít někoho, kdo má příslušné formální vzdělání nebo jen toto formální vzdělání. Klidně bych vzala i absolventa kynologické školy, zajímá mě úplně něco jiného. Aktuálně mám u sebe 1 paní před důchodem, formální vzdělání cosi nepoužitelného ze sociku, druhou trochu mladší s ekonomkou. Formální vzdělání doplnily obě při práci. Uklízečka by se mi na jejich pozici formálně hodila líp, ale uklízí, a ráda. Měla jsem i několik zaměstnanců z oboru, naprosto "na zabití", ale problém opravdu není v té škole, kterou studovali.
Osobně, pokud bych si měla dneska vybírat zaměstnance, vůbec nebudu chtít někoho, kdo má příslušné formální vzdělání nebo jen toto formální vzdělání. Klidně bych vzala i absolventa kynologické školy, zajímá mě úplně něco jiného.
To je velmi jednoduchý a úzký pohled na věc. Realita je jiná.
Serióznější obory bez dobrého (často celoživotního) vzdělání dělat nejdou.
Výběrová řízení na pracovní místa běžně vymezují úroveň a obor případných uchazečů, a to v soukromém i státním sektoru.
Jsou profese, kde vzdělání v oboru vyžaduje zákon, a nemusí to být jen učitel, advokát či lékař. Stačí lidé co pracují třeba na elektrických či plynových zařízeních apod.
A v neposlední řadě je tu živnostenský zákon, kdy potřebujete vzdělání v oboru kvůli získání živnostenskému oprávnění.
pan Brouček
napsal(a):
Osobně, pokud bych si měla dneska vybírat zaměstnance, vůbec nebudu chtít někoho, kdo má příslušné formální vzdělání nebo jen toto formální vzdělání. Klidně bych vzala i absolventa kynologické školy, zajímá mě úplně něco jiného.
To je velmi jednoduchý a úzký pohled na věc. Realita je jiná.
Serióznější obory bez dobrého (často celoživotního) vzdělání dělat nejdou.
Výběrová řízení na pracovní místa běžně vymezují úroveň a obor případných uchazečů, a to v soukromém i státním sektoru.
Jsou profese, kde vzdělání v oboru vyžaduje zákon, a nemusí to být jen učitel, advokát či lékař. Stačí lidé co pracují třeba na elektrických či plynových zařízeních apod.
A v neposlední řadě je tu živnostenský zákon, kdy potřebujete vzdělání v oboru kvůli získání živnostenskému oprávnění.
Ale jistě, vzděláváme se průběžně, nikoli ale v systému školství, ale od lidí v praxi, někde získáme i nějaké ty "kredity" do sešitku celoživotního vzdělávání, ale rozhodně to není kriterium proč se někam vypravit. Klidně asistentku pošlu i na něco úplně mimózního, pokud sama bude chtít, protože všechno nakonec souvisí se vším. Ze zákona máme dané vstupní vzdělání i na "nižších" pozicích, to splňujeme, ale rozhodně to nestačí.
Psala jsem to jako příklad, není to nic světoborného, nevím, co by pro Vás mohlo být dostatečně seriózním nebo reálným příkladem. Podobných potencionálních zaměstnavatelů s podobným stylem výběru zaměstnanců je tu minimálně 6000. v realitě si myslím, že i daleko víc, když někdo potřebuje zaměstnance, potřebuje někoho, kdo tu práci opravdu dělat chce a ne teda jen "být v oboru" nebo "být v místě bydliště" apod. Ve svém okolí i mimo svou profesi vidím takových příkladů desítky. Jistěže to vše do inzerátu na pozici nenapíšete, to zjišťujete až na pohovoru. Ne otázkami - "kde se vidíte za 10let?" nebo "proč jste studoval...?".
Ovšemže ne v každém případě případě musí být to vzdělání vysokoškolské. Navíc, ti kdo mají nějaké to příslušné "opravnění" - tito se zpravidla musí ve vlastním zájmu dovzdělávat celozivotně, zvláště pokud nejsou zaměstnanci a nesou vlastní zodpovědnost.
tapina
napsal(a):
Ale jistě, vzděláváme se průběžně, nikoli ale v systému školství, ale od lidí v praxi, někde získáme i nějaké ty "kredity" do sešitku celoživotního vzdělávání, ale rozhodně to není kriterium proč se někam vypravit. Klidně asistentku pošlu i na něco úplně mimózního, pokud sama bude chtít, protože všechno nakonec souvisí se vším. Ze zákona máme dané vstupní vzdělání i na "nižších" pozicích, to splňujeme, ale rozhodně to nestačí.
Psala jsem to jako příklad, není to nic světoborného, nevím, co by pro Vás mohlo být dostatečně seriózním nebo reálným příkladem. Podobných potencionálních zaměstnavatelů s podobným stylem výběru zaměstnanců je tu minimálně 6000. v realitě si myslím, že i daleko víc, když někdo potřebuje zaměstnance, potřebuje někoho, kdo tu práci opravdu dělat chce a ne teda jen "být v oboru" nebo "být v místě bydliště" apod. Ve svém okolí i mimo svou profesi vidím takových příkladů desítky. Jistěže to vše do inzerátu na pozici nenapíšete, to zjišťujete až na pohovoru. Ne otázkami - "kde se vidíte za 10let?" nebo "proč jste studoval...?".
Ovšemže ne v každém případě případě musí být to vzdělání vysokoškolské. Navíc, ti kdo mají nějaké to příslušné "opravnění" - tito se zpravidla musí ve vlastním zájmu dovzdělávat celozivotně, zvláště pokud nejsou zaměstnanci a nesou vlastní zodpovědnost.
To nemá cenu.
napsal(a):
Oukej, tak můj životní příběh: před střední školou drsné rozhodování: koně (dostala jsem dokonce nabídku z Chuchle), anebo gympl s tím, že jednou v budoucnu výtvarné umění, které bylo mým druhým koníčkem. Gympl proto, že to naši považovali za základní vzdělání, které do budoucna zbytečně "nezavírá nůžky". Dva týdny slz a bolestného rozhodování- naši to nechali na mně. nějak pocitově jsem došla k tomu, že koně tedy ne (zaplaťbůh, co bych dělala potom, co se mi dost brzy projevily různé zdravotní neduhy?). Takže gympl. Bez problémů. Během gymplu první vysněný pes (narozený 1977) a kynologické aktivity. Po gymplu 3 roky skládání talentovek- mým cílem byla "výtvarka"- ta nejvyšší. Po třech letech úspěšné přijetí a po absolutoriu život naplněný tím, co chci dělat. Ideální. Vedle toho, paralelně, psi a psí aktivity- do toho mi celoživotně nikdo nekecá, kdybych se chtěla kynologií živit, klidně můžu. Je to na mě, resp. na nás, na mé rodině.
Vzkaz pro zadavatelku- rozhlídni se, co ještě tě kromě psů baví, a to vystuduj. Dosáhni nejvyšší možné vzdělání. Titul nezarmoutí a bude se vždy hodit (minimálně maturita). Pejsky si nech jako zájmovou činnost a vzdělávej se v ní mimo školu. Za pár let uvidíš, jestli se v tom světě najde pro tebe místo. I kdyby ne, můžeš prožít krásný život se psy, byť se budeš živit něčím jiným..
Já bych si vybrala jiný obor. Říkám ze své zkušenosti, sice jsem na takovou školu nešla, ale uvažovala jsem nad školou týkající se koní. Jsem ráda, že jsem tam nešla. Protože navzdory tomu, jak to byla moje "nezlomitelná láska", tak jsem se na koně vykašlala po 10 letech tréninku. Všeobecně 15 let je věk, kdy dospíváme a naše názory se hodně mění. Samozřejmě nemusí to být tvůj případ, ale věšteckou kouli nikdo nemá. Místo střední s koňmi jsem šla na gympl, který byl místy sice opruz, ale startovní čára pro vš to byla výborná. (Šla jsem nakonec na technický obor. S přehledem můžu říct, že bez gymplu by nemělo smyl o něm ani uvažovat) Jestli tu školu fakt dělat chceš, je to tvoje volba, ale jak už bylo zmíněno, kynologii se dá věnovat i bez školy. A narážky na perspektivnější obor chápu, protože peníze prostě jsou potřeba a jiná střední ti může otevřít víc dveří. Někdo tu tuším říkal, že kynologie dveře nezavírá, mě přijde, že je zavírá teda celkem hodně. A za mě lepší studovat střední s lepšími vyhlídkami do budoucna a následně třeba vystudovat kynologii na vš, než po 4 letech studia sundat růžové brýle.
Je to tvoje volba, tvůj boj a následky si poneseš jen ty sama. Každopádně přeji ať vybereš správně :).
betykety: Nevím, jestli mě víc pobavilo to, že si říkáš kynolog, když jsi vycvičila svého psa a nebo to, že se tady radíš, na jakou školu jít. Nevím, jak moc "dobré" ty střední školy jsou nebo ne, ale jsem si jistá, že uživit se něčím takovým bude hrozný problém. A široké pracovní možnosti po dostudování této školy je fakt nesmysl. Můžeš si pak třeba otevřít cvičák nebo dělat semináře, ale to tě bohužel s největší pravděpodobností neuživí. A samozřejmě pak můžeš jít na jakoukoliv VŠ, ale budeš mít o to těžší přípravu.
Ještě se zeptám: má tvoje maminka vysokou školu? Pokud ne, tak by si ty kecy o tom, že je tě na zemědělku škoda, měla nechat.

bilusik
napsal(a):
Tak je známo, že na jakoukoli vysokou školu vás nejlépe připraví dobrý gympl.
I ten horší líp než kynologická škola.
napsal(a):
I ten horší líp než kynologická škola.
První čtyři roky z osmiletýho stačí. Takže možná i nějaká lepší základka.
Ne, legrace, to je jen moje zkušenost, když už se tu píší ty zkušenosti, nějak i ten červený diplom se udělal sám. Asi štěstí nebo co. Nemůžu to na nic svést, měla jsem takové trošku divočejší mládí, fakt jsem té "střední" tak nějak celkově moc nedala, třeba mám hrozné mezery v literatuře, dějepise, francouzštině, přesto ty "svý" předměty jsem zvládla, dokonce nějaká ta biofyzika pro mě byla pořád jen rozšířením toho základu.
Normálně, představte si, chodili se mnou na vš i lidi, co neměli gymnaziální vzdělání, pár jich šlo ze zdrávky, tady kousek doktor dokonce z úplně hrozné zdrávky a jak je teď dobrej, jedna holka ze středního peďáku, ale tak někteří a dokonce ne všichni chodili na tu přípravku, a snažili se. Když na to máte buňky a fakt chcete, tak to dáte. Kdo se nejvíc hroutil byli premianti a šprtíci z gymnázia, kterým najednou došlo, že existuje i nějaká logika.
Když ty buňky nemáte, žádný gympl to nedožene, možná vám pomůžou rodiče, ale budoucnost to stejně nemá. Tedy ne dobrou budoucnost.

tapina
napsal(a):
První čtyři roky z osmiletýho stačí. Takže možná i nějaká lepší základka.
Ne, legrace, to je jen moje zkušenost, když už se tu píší ty zkušenosti, nějak i ten červený diplom se udělal sám. Asi štěstí nebo co. Nemůžu to na nic svést, měla jsem takové trošku divočejší mládí, fakt jsem té "střední" tak nějak celkově moc nedala, třeba mám hrozné mezery v literatuře, dějepise, francouzštině, přesto ty "svý" předměty jsem zvládla, dokonce nějaká ta biofyzika pro mě byla pořád jen rozšířením toho základu.
Normálně, představte si, chodili se mnou na vš i lidi, co neměli gymnaziální vzdělání, pár jich šlo ze zdrávky, tady kousek doktor dokonce z úplně hrozné zdrávky a jak je teď dobrej, jedna holka ze středního peďáku, ale tak někteří a dokonce ne všichni chodili na tu přípravku, a snažili se. Když na to máte buňky a fakt chcete, tak to dáte. Kdo se nejvíc hroutil byli premianti a šprtíci z gymnázia, kterým najednou došlo, že existuje i nějaká logika.
Když ty buňky nemáte, žádný gympl to nedožene, možná vám pomůžou rodiče, ale budoucnost to stejně nemá. Tedy ne dobrou budoucnost.
Jsem stará a je to už hodně dávno. Ale ze 22, co jsme v kruhu na zemědělce začínali, nás šlo do druháku 11. Matika, fyzika. Bohužel - největší smůlu měli ze SZŠ.
napsal(a):
Jsem stará a je to už hodně dávno. Ale ze 22, co jsme v kruhu na zemědělce začínali, nás šlo do druháku 11. Matika, fyzika. Bohužel - největší smůlu měli ze SZŠ.
Asi jo... Moje ségra má ekonomický směr na zemědělce a ač po gymnáziu, taky jí ta matika dávala zabrat, a to z ní i maturovala. Já nevím, mně to nijak těžký nepřišlo, když jsem se dívala, co se učí. Pak statistika, to podle mě musela umět z gymplu.
Jako jo, určitě je to těžká škola, já bych to nedala, tolik přednášek, na které se nemuselo a pak nervičky ve zkouškovém. To my jsme to měli hezky nalinkované, nervy permanentně, cvika na které člověk nemohl jít nepřipraven, jinak letěl, semináře dtto, a na přednášsce se dospat ;-) Teda, děcka říkala, mně to tak hrozné nepřišlo.

Z matiky jsme na gymplech maturovali všichni. To jen teď bulí...
napsal(a):
Z matiky jsme na gymplech maturovali všichni. To jen teď bulí...
Ty brďo víte, že já už ani nevím... Já možná už ne. Ale maturovala jsem z fyziky. Do teďka se mi zdají děsivé sny, že jsem se na poslední chvíli rozhodla maturovat z chemie
No ale měla jsem štěstí na matikáře, všichni byli skvělí, to jo.
Chtěla bych se taky přidat. Za rok se budu rozhodovat kam dál na VŠ. Momentálně jsem na gymplu. Přemýšlím o oboru Zoorehabilitace a asistenční aktivity se zvířaty na ČZU, máte někdo s tímto oborem zkušenosti? Chtěla bych na nějakou školu, která mě bude aspoň trošku bavit, protože teď jsou to pro mě 3 roky trápení a do teď si vyčítám, že jsem nepřesoupila jinak a nedokážu si právě představit studovat něco, co mě zase nebude vůbec bavit. Chci maturovat ze zemáku a matiky ( možná zsv-základy společenských věd ) asi to na tu školu moc, ale myslím, že bych z ničeho jiného maturovat nezvládla. A neznám právě nikoho, kdo tohle vystudoval, abych se zeptala na to, jestli to má smysl tam jít.

Psočka
napsal(a):
Chtěla bych se taky přidat. Za rok se budu rozhodovat kam dál na VŠ. Momentálně jsem na gymplu. Přemýšlím o oboru Zoorehabilitace a asistenční aktivity se zvířaty na ČZU, máte někdo s tímto oborem zkušenosti? Chtěla bych na nějakou školu, která mě bude aspoň trošku bavit, protože teď jsou to pro mě 3 roky trápení a do teď si vyčítám, že jsem nepřesoupila jinak a nedokážu si právě představit studovat něco, co mě zase nebude vůbec bavit. Chci maturovat ze zemáku a matiky ( možná zsv-základy společenských věd ) asi to na tu školu moc, ale myslím, že bych z ničeho jiného maturovat nezvládla. A neznám právě nikoho, kdo tohle vystudoval, abych se zeptala na to, jestli to má smysl tam jít.
A nebylo by lepší pro ten vybraný obor maturovat místo ze zeměpisu z biologie?
napsal(a):
A nebylo by lepší pro ten vybraný obor maturovat místo ze zeměpisu z biologie?
Asi bylo, ale to bych nejspíš nezvládla, protože teď do čtvrťáku jsem si nemohla z biologie vybrat seminář, který je vlastně příprava k maturitě. Překrývalo se mi to s matematickým cvičením, co je příprava jak na maturitu státní, tak profilovou.
Psočka
napsal(a):
Asi bylo, ale to bych nejspíš nezvládla, protože teď do čtvrťáku jsem si nemohla z biologie vybrat seminář, který je vlastně příprava k maturitě. Překrývalo se mi to s matematickým cvičením, co je příprava jak na maturitu státní, tak profilovou.
Neporadili Vám ten gympl tady na fauně? omlouvám se, nemístná legrace, ale nedalo mi to, no. Možná jsem to byla i já.
Koukala jste na vzory maturity z té biologie? Loni maturoval od kamarádky syn, i z té biologie, ač teda spíš kvůli mamce, chtěla ho na medicínu, maturita v pohodě, biologie i podle něho nebyla z těžkých předmětů, ale na přijímačkách už to nedopadlo.
Co oni tam teď na tom Vašem vybraném oboru chtějí k přijetí - koukejte nejen na to. Koukněte, co je tam za předměty v sylabu, jaká je náplň těch předmětů, jak jsou v průběhu studia rozloženy, jestli je to to, co by Vás mohlo bavit, co byste zvládala (časově, fyzicky, psychicky), případně "kompatibilita" s nějakým podobným oborem a v neposlední řadě, jděte se tam podívat. Je to tam teď moc hezké.
Edit.
Pro letošek tam mají v tomto oboru, po píšete, přijímacky jen z biologie. Co by mohlo být podobné - Kynologii nebo chovatelství mají i jako kombinované studium. Chovatelství dokonce bez zkoušek. Pak ještě Rozvoj venkova. Podle mě teda jsou to všechno spíš obory pro lidi, kteří jsou z takového prostředí, mají v rodině nějaký chov atd.
Myslíte, že třeba ta krajinná architektura je blbá? Jsou tam teda talentovaný, no.
Psočka
napsal(a):
ZSV Vám bude na takovéhle škole k ničemu, snad kromě ekonomie. Navíc maturita ze ZSV není nejjednodušší a je škoda se učit to, co Vám u přijímaček nepomůže. Volila bych prioritně biologii.

Psočka
napsal(a):
...s tím se neuživíte a nenajdete uplatnění, maximálně jako dobrovolník...vystudujte fyzioterapii, psychologii anebo speciální pedagogiku a ze zooterapie si průběžně udělejte kurzy, choďte na semináře a podobně, pracujte po dobu studia v nějaké občanském sdružení - spolku jako dobrovolník spolu se zvířetem a pokud vás to bude bavit a zůstanete při tom pak můžete jako psycholog, speciální pedagog anebo fyzioterapeut za pomocí zvířete nabídnout ve své práci pro klienty jako velký bonus...
u-Žofka
napsal(a):
To není tak úplně pravda. Existovaly humanitní, přírodovědné a matfyz třídy. Humaniťáci z matiky nematurovali, měli místo toho jazyky. Mamka maturovala z latiny, například.
Přesně, dříve na spoustě gymnáziích s humanitním zaměřením z matematiky nikdo nematuroval a nebylo to povinné.

Kolega maturoval v roce 1987, rozhodně ne na matematickém gymnaziu. Ač absolutní matematické dřevo, maturoval z matiky povinně - rozhodně by si ji dobrovolně nevybral - měl kliku - odmaturoval.
Že by v těch letech byla humanitně zaměřená gymnázia?

napsal(a):
Kolega maturoval v roce 1987, rozhodně ne na matematickém gymnaziu. Ač absolutní matematické dřevo, maturoval z matiky povinně - rozhodně by si ji dobrovolně nevybral - měl kliku - odmaturoval.
"Že by v těch letech byla humanitně zaměřená gymnázia?"
i wiki říká ze ano :
"V roce 1948 byla obtížnost závěrečných zkoušek snížena (vypadla z nich například matematika). Hlavním kritériem byl politický profil studenta. Od roku 1951 se písemná část skládala pouze z češtiny a ruštiny, ústní pak z češtiny, ruštiny a dalších 2 předmětů. Od roku 1967 se pak do zkoušek matematika vrátila a to jako volitelná, tedy bylo si možno vybrat místo ruštiny matematiku a maturovat z jiných cizích jazyků.
Od roku 1989 se maturita skládala povinně pouze ze zkoušky z českého jazyka a literatury a dobrovolně z výběru dalších předmětů. Na středních odborných školách pak byla součástí maturit povinná praktická, či písemná a ústní zkouška z odborných předmětů (dle zaměření konkrétní školy). V 90. letech 20. století se v Česku začaly objevovat první diskuse o tzv. státních maturitách, a to na doporučení OECD.[1] Státní maturity pak byly v Česku spuštěny v roce 2011."
napsal(a):
Humanitně zaměřená gymnázia nebo aspoň jednotlivé třídy, byly tuším o dost dřív- už v době, kdy studovala moje sestra a ta maturovala v roce 1976. Z matematiky ale maturovala.
Já jsem maturovala 1986 a z matiky naštěstí nikoliv, měli jsme volitelné bloky s různým zaměřením - já jsem měla chemický a z toho jsem maturovala místo matematiky - krom toho ještě Čj, Rj a biologie.

napsal(a):
i wiki říká ze ano :
"V roce 1948 byla obtížnost závěrečných zkoušek snížena (vypadla z nich například matematika). Hlavním kritériem byl politický profil studenta. Od roku 1951 se písemná část skládala pouze z češtiny a ruštiny, ústní pak z češtiny, ruštiny a dalších 2 předmětů. Od roku 1967 se pak do zkoušek matematika vrátila a to jako volitelná, tedy bylo si možno vybrat místo ruštiny matematiku a maturovat z jiných cizích jazyků.
Od roku 1989 se maturita skládala povinně pouze ze zkoušky z českého jazyka a literatury a dobrovolně z výběru dalších předmětů. Na středních odborných školách pak byla součástí maturit povinná praktická, či písemná a ústní zkouška z odborných předmětů (dle zaměření konkrétní školy). V 90. letech 20. století se v Česku začaly objevovat první diskuse o tzv. státních maturitách, a to na doporučení OECD.[1] Státní maturity pak byly v Česku spuštěny v roce 2011."
Tak není to poprvé, co Wiki kecá.
Ale musím vám věřit, že jste z matiky nematurovaly . Možná to bylo rok od roku jiné - když jiná moje kolegyně ( která maturovala v r.1957 a s trojkou z povinné matiky šla dělat přijímačky na KU - studium jazyků, tak zkoušející její 1,1,1,3 docela pobavilo ).
Fakt je, že za ty dlouhé roky naše školství kolísalo ( od pangejtu k pangejtu ). Já třeba zároveň s gymplem absolvovala učební obor chemik - vybrat jsme si nemohli. Nakonec na závěrečné zkoušky nedošlo a výuční list jsme nedostali.

"Tak není to poprvé, co Wiki kecá"
a keca nebo ne?
nevim, jen jsem to hledala..

napsal(a):
i wiki říká ze ano :
To teda wikipedie nemá pravdu - nešlo nematurovat z ruštiny. Povinná byla čeština, ruština, a pak podle zaměření matematika nebo jiný cizí jazyk než ruština a další předmět, na odborných školách odborný.

https://jcmf.cz/sites/default/files/Z-4_AF-LXV_Hruby_Historie_maturity_a_postaveni_matematiky_v_ni3.pdf
u mého ročníku to nekecá.

napsal(a):
https://jcmf.cz/sites/default/files/Z-4_AF-LXV_Hruby_Historie_maturity_a_postaveni_matematiky_v_ni3.pdf
u mého ročníku to nekecá.
A jaký jste ročník?

napsal(a):
To teda wikipedie nemá pravdu - nešlo nematurovat z ruštiny. Povinná byla čeština, ruština, a pak podle zaměření matematika nebo jiný cizí jazyk než ruština a další předmět, na odborných školách odborný.
"To teda wikipedie nemá pravdu - nešlo nematurovat z ruštiny"
vzhledem k rezimu bych asi rozlisovala, co byla zakonna povinnost a co si nikdo nedovolil udelat, ac to povinne nebylo.
aneb - chtěla bych videt reditele skoly, co si prosadil, ze se u nej nebude maturovat z rustiny, jak asi dopadl.

napsal(a):
"To teda wikipedie nemá pravdu - nešlo nematurovat z ruštiny"
vzhledem k rezimu bych asi rozlisovala, co byla zakonna povinnost a co si nikdo nedovolil udelat, ac to povinne nebylo.
aneb - chtěla bych videt reditele skoly, co si prosadil, ze se u nej nebude maturovat z rustiny, jak asi dopadl.
Z toho odkazu hmn -
1967
Maturitní řád pro střední všeobecně vzdělávací školy
-
SVVŠ
Čj.34 677/67
-
II/1, dne 30. října 1967. Referent: Dr. Fr. Studnička, telefon 53 16 51, linka 542
PÍSEMNÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY
Přírodovědná větev
jazyk vyučovací
jazyk ruský
nebo
matematika
(podle zaměření budoucího studia nebo praxe)
další živý jazyk (pokud si ho žák zvolil jako volitelný nebo dobrovolný předmět)
Takže to bylo možné jen na přírodovědné větvi škol nahrazujících v té době zrušená gymnázia. A od roku 1967 asi až do roku 1981, ale jen pro tu přírodovědnou větev. A kdoví jak to bylo, když byla znovu zřízena gymnázia v roce 1968 (gymnázia byla ukončena v roce 1953).
napsal(a):
Samozřejmě, že byla - zaměřená na jazyky, biologii apod. - sestra maturovala na gymplu v roce 1982 a matematice se vyhla - vybrala si jiný předmět - učila se 3 cizí jazyky - tenkrát ruštinu, angličtinu a němčinu. Mimo češtiny maturovala ještě z ruštiny + dalšího cizího jazyka (teď už nevím jestli maturovala z té němčiny nebo angličtiny), ale tím dalším cizím jazykem nahradila tu matematiku a pak asi z biologie. Ale vím jistě, že se na gymplu maturitě z matematiky vyhla, nechtěla z ní maturovat, šly jí jazyky, tak z nich maturovala.