Omlouvám se, lupus4, že vám s vetřelcem vstupuji do diskuze, ale vidím podobné výsledky poprvé a nestačím zírat, to jsou neuvěřitelné časy.
Nejsem si jista, zda to dobře interpretuji, ale na odkaze níže je uvedeno, že jel posledních 133 km pouze se čtyřminutovým odpočinkem?
http://results.finnmarkslopet.no/race/results/musher.jsp?rid=67&entr.id=2752.
Jak to ti psi zvládají? Co žerou a pijí? To je úplně mimo realitu...
saola
napsal(a):
Omlouvám se, lupus4, že vám s vetřelcem vstupuji do diskuze, ale vidím podobné výsledky poprvé a nestačím zírat, to jsou neuvěřitelné časy.
Nejsem si jista, zda to dobře interpretuji, ale na odkaze níže je uvedeno, že jel posledních 133 km pouze se čtyřminutovým odpočinkem?
http://results.finnmarkslopet.no/race/results/musher.jsp?rid=67&entr.id=2752.
Jak to ti psi zvládají? Co žerou a pijí? To je úplně mimo realitu...
nemáte se zač omlouvat
vetřelec se nehlásí
na odkaze níže je uvedeno, že jel posledních 133 km pouze se čtyřminutovým odpočinkem?
v Karasjoku odpočíval povinných 6 hod a pak ty zbylé 133 jel v kuse za cca 11hod
s 4min zastávkou (vet, kontrola) v Jotce
Jak to ti psi zvládají? Co žerou a pijí? To je úplně mimo realitu..
a to si ještě představte, že táhnou zátěž min 20kg na psa (v tomto případě u HT, dojel se 7mi)
jsou to prostě atleti, i tady jde vývoj pořád kupředu, když sme před 30 lety začínali.bylo max
co psi dávali cca 150km/den...za pár let se to postupně navyšovalo na cca200/den
a dnes při tomhle "krátkém longu" je to už 230 km/den
to platí jen pro AH, žádné jiné zvíře to nedokáže...
lupus4
napsal(a):
nemáte se zač omlouvat
vetřelec se nehlásí
na odkaze níže je uvedeno, že jel posledních 133 km pouze se čtyřminutovým odpočinkem?
v Karasjoku odpočíval povinných 6 hod a pak ty zbylé 133 jel v kuse za cca 11hod
s 4min zastávkou (vet, kontrola) v Jotce
Jak to ti psi zvládají? Co žerou a pijí? To je úplně mimo realitu..
a to si ještě představte, že táhnou zátěž min 20kg na psa (v tomto případě u HT, dojel se 7mi)
jsou to prostě atleti, i tady jde vývoj pořád kupředu, když sme před 30 lety začínali.bylo max
co psi dávali cca 150km/den...za pár let se to postupně navyšovalo na cca200/den
a dnes při tomhle "krátkém longu" je to už 230 km/den
to platí jen pro AH, žádné jiné zvíře to nedokáže...
A není to o zdraví těch psů? Jen se ptám. Mě to přijde, že pro rekord se příliš tlačí na pilu a takovej pes je v 6ti letech "nepoužitelný" resp.zničený.. Nebo kolik je v průměru těm psům let a do kolika let jsou schopni takovou zátěž bez problému zvládat?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
b.k
napsal(a):
A není to o zdraví těch psů? Jen se ptám. Mě to přijde, že pro rekord se příliš tlačí na pilu a takovej pes je v 6ti letech "nepoužitelný" resp.zničený.. Nebo kolik je v průměru těm psům let a do kolika let jsou schopni takovou zátěž bez problému zvládat?
Ty výkony jsou úctyhodný, ale zase když se podíváte, že třeba maratonci běhají těch 42 km za 2 hodiny, a jsou to jenom dvojnožci, tak už to nevypadá že je taková zátěž mimo fyzický možnosti psů. Dnes je daleko lepší možnost speciální výživy, veterinární péče i prevence, výběr psů, i tréninkové metody - tak jako ve všech sportech.
Veterinární zabezpečení je na těchto závodech obrovské a xx násobně větší než lidské
takovej pes je v 6ti letech "nepoužitelný" resp.zničený..
nesmysl, to jsou právě v nejlepším
i když je pravda, že týmový psi běhají tak do 8-9 let (pak bývají nahrazani mladšími, ale ne ze zdravotních důvodů, nýbrž z rychlostních )...vyborní leadři běhají i podstatně déle
u mne obyč SH dávali +100 i v 11ti letech, a moje nej odvodila Šediváčka i Ledovku ve 13ti letech)
Ten dotyčný z odkazu vyjel s osmi psy a dojel se sedmi - takže zvíře převezmou pomocníci nebo veterinář, nebo ho vezou na saních s sebou?
vždy ho musí dovézt na saních do nejbližšího checkpointu...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
lupus4
napsal(a):
Veterinární zabezpečení je na těchto závodech obrovské a xx násobně větší než lidské
i když je pravda, že týmový psi běhají tak do 8-9 let (pak bývají nahrazani mladšími, ale ne ze zdravotních důvodů, nýbrž z rychlostních )...vyborní leadři běhají i podstatně déle
u mne obyč SH dávali +100 i v 11ti letech, a moje nej odvodila Šediváčka i Ledovku ve 13ti letech)
Ten dotyčný z odkazu vyjel s osmi psy a dojel se sedmi - takže zvíře převezmou pomocníci nebo veterinář, nebo ho vezou na saních s sebou?
no, tohle musí být počtení pro dnešní chovatele plemen, která jsou v době kdy vaši psi zvesela běhají takový štreky už 5 let pod drnem...
lupus4
napsal(a):
Ok, díky za osvětu..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám tu v knihovně dvě knížky : Petr Hanzlík Mush go! A pak Musher - taková trochu detektivka z Iditarodu . Stojí za přečtení.
Tak Idi vyhrál Nor J.L.Ulsom za 9dnů 12 hod / 998 mil ( 1 605,8 km)
http://iditarod.com/race/2018/mushers/395-Joar-Leifseth-Ulsom
o 5 hod před loňským vítězem M.Seaveyem, což je taťka Dallase, který se honí o vítězství na FL 1200
http://results.finnmarkslopet.no/race/results/musher.jsp?rid=66&entr.id=2736
hueský, ne ?
prize money však podstatně odlišné
Tak Dallas Savey (4x vítěz Idi)na FL 1200 "až" 3., z jeho pohledu "výuka evropanů" nevyšla
vyhrál Švéd Petr ( syn Karla ) Petter Karsson za 128:01 on/43:24 of což je 7 dnů 3 hod a 25 min a 168,8 km/den
druhá Norka Birgitte Naess jen o 9 slovy DEVĚT minut, což na 1206 km přijde líto
třetí DS ztratil 1hod a 54 min na 1,
zase za rok