Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.3.2018 14:53
floria

XXX.XXX.102.154

Dobrý den, mám mladou fenku border kolie (1 rok) a je s ní malý problém.
Když jsme venku, tak místo toho, aby šla na wc, pořád hledá klacky, kameny, větvičky apod..
Toto mi až tak nevadí, ale větší problém je, že jí toto brání s komunikací s ostatními psy. Nehraje si s nimi, neočuchává, nehoní a nevšímá si jich . Místo toho pořád nosí klacky (nebo všechno co je poblíž) a chce to házet. Je schopná s tím sedět 2 hodiny přede mnou i když si jí nevšímám.
Proto prosím o radu zkušenější lidi, nebo vás co z tím máte zkušenost. Každá rada je nad zlato. Předem vám děkuji za odpovědi

16.3.2018 15:10
Tedysek

XXX.XXX.35.200

A já můžu 2 hodiny přemlouvat psa aby mi ten klacek podal...

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.3.2018 15:32

a kde je problém?

16.3.2018 15:33
Atheira

XXX.XXX.253.1

Taky mám fenu, která radši tahá větve nebo hlodá pařezy a se psy si nehraje... Nevidím důvod, proč bych po ní měla chtít něco, co jednak není důležité pro normální fungování venku a na druhé straně ještě když ji to neba. Se psy venku bývá, ale vyloženě kontakt s nimi nevyhledává, přestože několik z nich zcela viditelně ráda vidí a má z nich radost...
Aby víc vnímala okolí, musíte si s ní chvíli hrát, jak chce... Očividně ji prostě hra se psy nebaví. S vámi by si ale hrála ráda. Tak jí házejte a blbněte s ní, třeba? Až bude mít dostatek aktivit, které dělá ráda a naplno, začne si i víc všímat okolí, což prostě nemůžete chtít od psa, který vám pořád dokola dává najevo, co by rád, ale bez valné odezvy z vaší strany.

16.3.2018 15:40
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

floria napsal(a):
Když jsme venku, tak místo toho, aby šla na wc, pořád hledá klacky, kameny, větvičky apod..
Toto mi až tak nevadí, ale větší problém je, že jí toto brání s komunikací s ostatními psy. Nehraje si s nimi, neočuchává, nehoní a nevšímá si jich . Místo toho pořád nosí klacky (nebo všechno co je poblíž) a chce to házet. Je schopná s tím sedět 2 hodiny přede mnou i když si jí nevšímám.
Proto prosím o radu zkušenější lidi, nebo vás co z tím máte zkušenost. Každá rada je nad zlato. Předem vám děkuji za odpovědi

Buďte ráda a važte si toho. Pokud před psy neutíká, neštěká na ně, je to znamení, že je vše v pohodě. A že je zuřivý aportér? Co by za to jiní dali. Aport můžete předělat na míček.

16.3.2018 16:20

No jo, ale kdyby si fenka spořádaně hrála se psy, tak by mohla zadavatelka v klidu splknout s ostatními pejkaři bez vyrušování...

16.3.2018 16:53

floria napsal(a):

To co píší nade mnou- tvl, já bych byla ráda, kdyby pes nosil klacky(naše nosí), ale i taky dělal něco jinýho- myslím, že TO měla zadavatelka na mysli....nemám čas dokončit myšlenku...

16.3.2018 17:59
floria

XXX.XXX.102.154

Moc děkuji za odpovědi
Ještě odpovím tady balu : Není to celkově pravda, jak tady psala verun, jen nechci aby moje fenka byla při venčení poutána pouze na jednu věc.. Chci aby poznávala i věci nové a to ona právě odmítá. Proto jsem se musela zeptat

16.3.2018 19:46

floria napsal(a):
Moc děkuji za odpovědi
Ještě odpovím tady balu : Není to celkově pravda, jak tady psala verun, jen nechci aby moje fenka byla při venčení poutána pouze na jednu věc.. Chci aby poznávala i věci nové a to ona právě odmítá. Proto jsem se musela zeptat

Ale to je u ovčáků normální

16.3.2018 19:57

floria napsal(a):
Moc děkuji za odpovědi

Jenže ona sama chce dělat to, co dělá. Nezajímá ji to, co chcete vy aby dělala ve svém volném čase. A já si vůbec nemyslím, že si musí každý pes hrát se psy. To se prosazuje posledních cca 15 - 20 let. Dřív se lidi svým psům věnovali víc individuálně. Dnes jdou někteří "na procházku" a myslí tím na nejbližší louku či park, kde psa vypustí, ten si jde po svých, tedy hraje si s jinými psy, nebo se jinak zabaví a páneček zatím plká s ostatními venčícími lidmi.
Když nechcete, aby byla poutána na jednu věc, a ona je, tak ji musíte té činnosti přesytit. Ale to znamená si s fenkou aktivně hrát, nechat ji nosit aport, učit ji předsedat a předávat aport, prostě z toho udělejte činnost, která jí zaměstná hlavu.

16.3.2018 22:31

...a kdyz ji aportujete klacek v pritomnosti jinych psu (predpokladam, ze i oni jsou na volno) - beha sama, nebo se nekdo prida?
Pokud ano, jak reaguje?

...nebo jsem to blbe pochopila a na prochajdu chodi na vodaku a jen "neco" nosi a ignoruje okoli...?

16.3.2018 22:43

Jak píše rájka. Já vlastně ani neznám borderu, která by neviděla nic jiného než aport, popř. nečekala na povel a byla kontaktní. Tedy kromě pár jedinců, co mají tendenci pást ostatní psy. Což je ale u většiny normálních psů problém. Můj bordery - samce kvůli tomu nesnáší.

16.3.2018 22:48

Ollie - Vy mate JR (samecek...?), nepletu se?

16.3.2018 22:53

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ollie - Vy mate JR (samecek...?), nepletu se?

Ježíš, nééé!

BSN

16.3.2018 23:01

Aha, tak to pardon.

Takze ani BSN nema rad "kolie"?
Uz delsi dobu mam pocit, ze ta nenavist - "na prvni pohled" - je jen v genech (in)terieru...
Chyba :).

16.3.2018 23:08

Aha, tak to pardon.

Takze ani BSN nema rad "kolie"?
Uz delsi dobu mam pocit, ze ta nenavist - "na prvni pohled" - je jen v genech (in)terieru...
Chyba :).

BSN jsou silně smečkoví natur, takže řeší i normálně a chování pasoucí borderky chápou jako útok. Ostatně pasení je u nich v podstatě usměrněný lov. A BSN se fakt lovit nenechají.
Holky dává, ale u kluků...

16.3.2018 23:09

Kamarádka měla loveckého psa- lovecky vedeného, ta na procházce měla v palici jen ty klacky, dvě hodiny nosila od mikro větývek-stébel po slušné klacky, musela být kamarádkou odháněna a hubována aby taky dělala něco jiného- chovala se jako standartní pes a ne jako pes s klackem místo mozku, čuchala, "slídila " po okolí, objevovala, lítala- jako moje fena...já mám prostě pocit, že ten pes si potřebuje psychicky odpočinout od neustálého aportování a naučit se, dělat něco jiného a to doslova naučit. Začít chodit na místa, kde se prostě klacky házet nebudou- měním místa (okruhy) procházek a činnost na procházkách, někdy chci prostě jen aby se pes prošel a očuchal si nová místa, jindy jdem na blízkou louku a kamarádíme se, jindy hážem ty klacky a míček(my ujíždíme na míčku), učit psa ukončit činnost- např. nosí si klacek a okusuje ho, dám psa na vodítko, klacek přišlápnu, psa nasměruju na odměnu, řeknu "nech to" odměním a odcházíme- už ho nenechám klacek vzít do huby. Náš pes je velice kontaktní(až to občas přehání), tak s tím radit nemohu...

16.3.2018 23:21

Jenže ona sama chce dělat to, co dělá. Nezajímá ji to, co chcete vy aby dělala ve svém volném čase. A já si vůbec nemyslím, že si musí každý pes hrát se psy. To se prosazuje posledních cca 15 - 20 let. Dřív se lidi svým psům věnovali víc individuálně. Dnes jdou někteří "na procházku" a myslí tím na nejbližší louku či park, kde psa vypustí, ten si jde po svých, tedy hraje si s jinými psy, nebo se jinak zabaví a páneček zatím plká s ostatními venčícími lidmi.
Když nechcete, aby byla poutána na jednu věc, a ona je, tak ji musíte té činnosti přesytit. Ale to znamená si s fenkou aktivně hrát, nechat ji nosit aport, učit ji předsedat a předávat aport, prostě z toho udělejte činnost, která jí zaměstná hlavu.

Náš pes miluje vyjít si ráno na naší venčicí louku a potkat se tam s kámošema a polítat si a my pánečci korzujem a plkáme (1-2x do týdne, víc nestíhám) Kontakt se svým druhem, aby věděl že je pes...

16.3.2018 23:21

Shodou nahod se nam pred par dny - ob dve ulice - nastehovala do domku rodinka BSN.
Vypada to na ctyri fenky. Ale jista si nejsem (tim, ze to jsou jen feny...). Uvidime :)

Kazdopadne nas "Pan Vorech" je kolem plotu porad uplne v klidku (narozdil od jakekoli kolie).

Zajimave plemeno. Proc jste si ho vybrala?

16.3.2018 23:36
dark

XXX.XXX.244.143

Ja mam taky mega aportera, chesapeak bay retrivra, se psy nikdy kontakt nevyhledaval a casem, s vekem si i obcas zacal cuchat, prochazet se... ale aby si obcas od aportovani odpocinul, tak jsem ho trosku predelavala. Misko klacku jsem hazela frisbee nebo dummy nebo micky a kdyz jsme sli na prochazku mela jsem jeho aport schovany dokud se nevyvencil, pak jsem ho aportovanim unavila, pridala k tomu i vycvik, soustredeni, aby vybehnul pro aport na povel, vyhledavani aportu a kdyz byl utahany, aport jsem schovala do tasky a prochazela se. Samozrejme ze mi pes akorat slintal na tasku a nechtel se ode me hnout, ale casem zjistil, ze kdyz je aport v tašce tak ho hazet nebudu. Chce to trpelivost a hoooodne aportovani. Nyni je memu psu 12 let a je z nej celkem normalni pes na vychazky, cucha, venci se, jen nesmim omylem kopnout do sisky, to je hned ve strehu .

16.3.2018 23:38
dark

XXX.XXX.244.143

Laska k aportu je vecna, najdete si v tom zalibu, spolecnou hru a budete stastni.

16.3.2018 23:58

...i tak by bylo idealni najit mezi psy kam chodi podobnou naturu.
Aportovat jim spolecne. Naucit ho "prohrat, vyhrat i pustit".
+ odpocinout si a v mezicase si ocuchat okoli...

17.3.2018 14:11
Enter

XXX.XXX.158.148

Taky mám borderu, kluka 15 měsíců. Psy nepase, aporty nevyžaduje. Ale miluje přetahování s čímkoliv. Když vám pejsek přinese klacek, hoďte ho za odměnu-třeba za povel, nebo ho zkuste schovat a společně ho hledejte, přetahujte se o něj...Na procházkách spolu "mluvte" (hele, neblbni furt s tím klackem, poběěěěž...) a střídejte činnosti. Pejsek je mladý, náš se začal měnit kolem 13 měsíce ve vztahu ke psům (do té doby miloval všechny, teď už šílí láskou z feneček, některé psi nemusí...).Ten kontakt se psy bych mu umožňovala, ale nutně bych ho do něj nenutila. A neaportovat do zblbnutí , je to k ničemu, lepší jsou třeba psí hlavolamy...Hodně radostí s BOCinkou

17.3.2018 15:54
floria

XXX.XXX.102.154

...a kdyz ji aportujete klacek v pritomnosti jinych psu (predpokladam, ze i oni jsou na volno) - beha sama, nebo se nekdo prida?
Pokud ano, jak reaguje?

...nebo jsem to blbe pochopila a na prochajdu chodi na vodaku a jen "neco" nosi a ignoruje okoli...?

Za klackem běhá sama, bohužel se nikdo se nepřidá..napadlo mě, že tím aportováním s jinými psy bych jí mohla s nimi trochu víc seznámit..Ale zatím to nefunguje.

17.3.2018 16:10
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

floria napsal(a):
Za klackem běhá sama, bohužel se nikdo se nepřidá..napadlo mě, že tím aportováním s jinými psy bych jí mohla s nimi trochu víc seznámit..Ale zatím to nefunguje.

nedělal bych to. je tak fixovaná na aport, začne si ho bránit. Abyste ji nenaučila odhánět cizí psy a nakonec se s nimi rvát.

17.3.2018 17:21

floria napsal(a):

Jejda, nechte ji, já mám goldenku a psi ji taky nezajímají, maximálně očucha, případně oliže ucho a jde si po svém. Nevadí mi to, že neblbne se psy, hlavně když blbne se mnou smajlík

19.3.2018 23:55

floria napsal(a):

Moje otazka smerovala prave sem... :)
Najit vychovaneho psa, ktery vi jak se chovat kolem aportu a zacit se kamosit... (tusim, ze skoro nerealne...). Z aportu pod dohledem se (nestane zminovane odhaneni a bitka), ale mezi pohodari casteji prijde honicka, cichani, znackovani, unava, zizen, radost - socializace... Klid.

Ale lamat to pres koleno nema smysl. Casem se snad zacne zajimat sama...

20.3.2018 07:30

...náš pes (papillon) miluje lidi, psy i klacky, respektive vše co se dá uchopit a nosit nejlépe převážnou část procházky - odkládá se to "ono" pouze při vykonávání potřeby a čichání, pak se to zase pojme do huby a nese se dál...pokud se potká další pes, nejlepší zábavou je se honit se s ním a zároveň tím oním v hubě...onehdá letíc po trávníku chytil cosi do huby a já protože jsem takřka slepá a brýle ven nenosím jsem si říkala jaký že to má velký klacek...po nějaké době jsme odcházeli dom a já ho zavolala a připnula na vodítko, pak teprve zblízka jsem zjistila, že si celou dobu vzorně držel v hubě a lítal s dlouhou stehenní kostí z krůty...

20.3.2018 10:36

Ta moje mi jednou přinesla kus srnčí nohy i s kopytem, naštěstí mrzlo, tak ještě nebyla cítit smajlík

20.3.2018 10:55

Ta moje mi jednou přinesla kus srnčí nohy i s kopytem, naštěstí mrzlo, tak ještě nebyla cítit smajlík

...tohle tedy bylo krásně čisté, ohlazené...teď mně napadlo, esli to vůbec bylo z krůty aby tak tam někde nebyl zbytek z bůh ví čeho

20.3.2018 11:58

...tohle tedy bylo krásně čisté, ohlazené...teď mně napadlo, esli to vůbec bylo z krůty aby tak tam někde nebyl zbytek z bůh ví čeho

Třeba kousek houbaře z loňska

20.3.2018 12:08

Třeba kousek houbaře z loňska

...to spíš dělníka z blízké stavby...

Přidejte reakci

Přidat smajlík