Moje černá můra se málem vyplnila...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.3.2018 19:14
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Máme potok. Je zregulovaný od 50.let, kdy byla ve vesnici při jarním tání povodeň. Je narovnaný a jsou tam splavy, co 100m. Dneska konečně celý den pršelo, asi pustily i zbytky sněhu v horách, takže teče hodně kalné vody. Není to úplná hrůza, která bývá při rychlém tání sněhu(který letos skoro nebyl) nebo po bouřkách. Před pár lety se na jednom ze splavů při tom utopila labradorka. Léta se toho bojím, je to fakt extrémě nebezpečné. Dneska se vyplnila moje černá můra. Vyjdem na prochajdu, pořád pršelo a když už konečně přestalo, bylo už hodin akorát tak na prochajdu vesnicí. Stejně je všude bláta, i tak jsem si vzala gumáky místo botasek(všechny už jsem musela jednou vyprat) a šli jsme začátek kolem potoka. Vidím, valí hodně kalné vody a pes nemá nic jiného na práci, než poskakovat po břehu. Dvakrát jsem ho odtud lifrovala pryč, ať tam nespadne. Blížíme se ke druhému splavu a najednou slyším hrozný řev mé mamky: Mandý, Mandý...letím tam a na druhém břehu řve mamka, že Mandy se topí pod splavem. Jsou tam schody pod splav. Odhodila jsem tašku s flexinou a vletěla do vody. Zkusila jsem na ni zařvat, ale bylo jasné, že nemá šanci, místo aby plavala ke břehu, nebo od splavu, snažila se nějak zachytit toho stupně a to ji pořád potápělo. Skočila jsem ke splavu, ale mi to podrazilo nohy, takže jsem se první musela snažit postavit a znovu skočit směrem k ní. Nebylo tam až tolik vody, už nevím, asi něco pod prsa mi bylo, dosáhla jsem na dno, tím pádem to šlo. Mezitím se Mandy ponořila a nebyla tam. Mamka řvala, že je pod vodou, já se odrazila a skočila do toho místa pod hrkavu a hmátla, podebrala jsem ji, ale potopilo nás to obě, věděla jsem, že ji nesmím pustit, nebo ji už nenajdu. Držela jsem ji za ucho chuděru a snažila se skočit s ní směrem od splavu. Povedlo se udržela jsem ji, ale jak jsem ji podebrala i druhou rukou, zase mi to podrazilo nohy a potopily jsme se. Pak už se mi povedlo odrazit kousek dál a postavit a dotáhnout nás ke břehu. Mandy jsem hodila na břeh mamce(i s mým mobilem) a pomalu vylézt taky(naštěstí u tohoto splavu jsou ty schody a to na obou stranách. Na druhé straně sousedka slyšela náš řev a přiběhnula a držela mi psa(on naštěstí do vody nepoleze) Zavolala jsem na ni, že to obejdu o 150m dál přes lávku, ať mi jen veme věci před jejich barák, že mamka zavolá muže, ať pro nás hned dojede. Naštěstí přijel z práce těsně před tím, než jsme vyšli. Nebyla mi zima, jen na ruce. Z prochajdy teda nic není, věci mám v pračce a měla jsem grog. Šok se mi asi dostaví pozděj. Mamka byla shodou okolností s Mandy venku taky, ony chodí na prochajdu po druhém břehu. Jak Mandy uviděla mého psa, chtěla jako vždycky nad splavem přeběhnout za náma na naši stranu, jen neodhadnula, že ji to strhne pod splav. Tele jedno. Byla dobrá, nic na ní nebylo vidět, ale pak mamka volala, že chrchlá pořád vodu, tak snad nebude mít nějaké následky. Já si nelokla, ale chrchlala jsem taky skoro dvě hodiny, připadlo mi, jako bych vdechla chlupy, nebo slinu, nevím. A ve vlasech jsem měla vmotané různé větvičky a listí...Takže varování: pokud máte podobné divoké řeky v okolí, nepodceňte to!

16.3.2018 19:37
manbea

XXX.XXX.139.249

No teda lesní žínko, to musel být hrozný zážitek . Snad to obě zvládnete bez následků fyzických i psychických. A klobouk dolů před vámi, já mám z takové vody respekt. Vůbec nevím, co bych dělala.

16.3.2018 19:43
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

manbea napsal(a):
No teda lesní žínko, to musel být hrozný zážitek . Snad to obě zvládnete bez následků fyzických i psychických. A klobouk dolů před vámi, já mám z takové vody respekt. Vůbec nevím, co bych dělala.

Jak říkám, co mám své psy, promítala jsem si 100x v hlavě, co bych tak mohla dělat, do vody bych se bála. Tohle naštěstí nebyla ta pravá velká voda, to je doslova mlýn, to by nepřežil nikdo, teď jen teklo moc vody a...ani jsem nepřemýšlela, když jsem viděla topícího se psa a mamku řvát na břehu. Úlek se jistě dostaví, už jsem to zažila po tom, co mi před očima auto srazilo dítě(sousedovic) Já byla taky ještě děcko tehdy, všichni jsme běželi na kraj, když se tam vřítilo, ta 4 letá to nestihnula...Přežila, má poúrazovou epilepsii.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.3.2018 19:46

Tak to držím palce, ať z toho vyváznete bez nějakého nachlazení. Jste dobrá, vůbec netuším, jak bych to zvládla já. Teď na konci zimy to bude v podhůřích asi všude, my naštěstí máme potok, spíš říčku až na konci vsi, která je 3 km dlouhá.

16.3.2018 19:49

Jste úžasná. Ať to přežijete bez nachlazení. Obě.
Výhoda samojeda - ten je dost opatrný a dvakrát si rozmyslí, jestli si prstíček namočí.

16.3.2018 19:54
manbea

XXX.XXX.139.249

Já se právě jako dítě topila a tak žádná větší voda už pro mě není... A nemáme ani žádné psí vyznavače vody, takže se procházíme jen kolem místního neškodného potůčku.
Hlavně ať jste v pořádku.

16.3.2018 20:51

...spravny clovek, ve spravny cas na spravnem miste. Nahoda?

Snad to neodstonate a brzy se Vam to vrati i s uroky :).

16.3.2018 21:05

Uf. Ještě že pro mého psa je voda smrtelně jedovatá.

Jednou jsem takhle tahala z říčky panikařící kříženku typu retrívra. Panička někde v pr... daleko vpředu krafala s kamarádkou, nevšimla si ani mojí koupačky. Fena ani nepoděkovala a běžela za tou trubkou, co na ní kašlala. Nevděk světem vládne.

16.3.2018 21:33
Naty1

XXX.XXX.91.8

wow... hlavně ať z toho obě vyjdete ve fyzickém i psychickém zdraví

16.3.2018 23:35
b.k

XXX.XXX.214.29

Dobrá práce!
Hlavně at to neodnesete ani jedna na zdraví.

Něco podobného jsem též zažila. Nic příjemného..
Je to už hodně let, s manželem jsme vzaly psíky na Mušov.. a jeden z nich přehlédl klacek pro který původně šel a zaměřil se na opravdu velkou kládu opodál..Vzal ji špatně - za kraj - a to ho převážilo, přetočilo a šup byl pod hladinou.. Pár vteřin se čekalo, že se vynoří - a to na rozdíl od Vašeho případu byla voda sice klidná, ale kalná -někdy z jara to bylo - ale on ne.. Takže manžel tam taky tak jak byl skočil a naštěstí psa našel a vytáhnul - já myslela, že už pozdě.. Přinesl ho na břeh -nevypadalo to dobře - proběhla velmi laická resuscitace a pes se zvedl.. zvracel vodu, byl mimo, byl malátný, motal se, chvilku neslyšel..ale dostal se z toho... i když asi ne tak zcela.Od té doby měl občas.občas problém s koordinací.. Jestli to bylo tím? Kdo ví

V každém případě z toho plyne - u vody si dávat vždy pozor. Může to být rychlé, nečekané a pohroma je na světě..

17.3.2018 10:27

No zaplať pánbůh, že to tak dobře dopadlo...taky nemuselo...jste pášák a přeju vám i čubině, abyste to přežily ve zdraví...

17.3.2018 11:50
Andrýsek3

XXX.XXX.55.156

Jste úžasná, zachovala jste se skvěle. Ještě, že jste tak byla.
Mě tahal kamarád takhle z vody, když jsem byla malá, a to byly jen lehké peřeje, ke splavu jsme taky chodili jako děti se psy, a když si na to vzpomenu, tak jsme byli pěkně pitomý.
Ten můj blbec by okamžitě skočil za mnou, vodu miluje a natož, když jsem ve vodě já to musí být u mě a skákat po mě..nedokážu si to ani představit, teď už chodíme jen do rybníka.
Snad bude psinka v pořádku, a i vy.

17.3.2018 12:06
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Kdybych tam nebyla, tak by tam asi nespadnula Někdy je ale schopná přeběhnout i kvůli zvěři na druhé straně potoka Dneska ráno jsem se psem šla kolem potoka se staženým zadkem. Monitorovala jsem hned před barákem kolik teče, že tam psa vůbec nepustím blíž a zdálo se mi, že míň, nebyla už kalná jako včera, ale taková ta smaragdová. U našeho je ještě vyšší splav a když jsem to viděla...zdálo se mi to najednou hrozné. Pak jsem si prohlížela ten inkriminovaný splav a taky se mi zdálo, že snad dneska fakt teče i víc. Dneska už to vypadalo zle. Kdybych se dneska musela rozmýšlet, asi bych neskočila, přišlo mi, že by se to nedalo už zvládnout... Nevím, včera jsem neměla čas uvažovat a nějak si to prohlížet, byla jsem jak Marfuša, když skočila do rybníka pro Nasťu

17.3.2018 12:53

To bylo naopak, Nasťa skočila pro Marfušu smajlík

17.3.2018 13:07
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To bylo naopak, Nasťa skočila pro Marfušu smajlík

Ježíš, jsem to ale matla, no jasně! Tak tak a přesně tak to i proběhlo Ještě, že nechodím do normálního zaměstnání, to by byla katastrofa. Nejhůř, jak už myslím dopředu na něco jiného a píšu...pak taky něco jiného

17.3.2019 10:46
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Pokračování: teď dvakrát trochu popršelo(u nás fakt jen trochu, dvakrát 6mm) ale na Javořině asi pustil sníh - teklo fakt hodně kalné vody, předevčírem. Dneska je dost, ale už je smaragdová. No a pod splavem, kde se vloni topila Mandy, je asi utopený pes Je to malý žlutý psík, s delšíma chlupama, omotaný i s větvema na kameni pod splavem. Není vidět hlava, je to skoro v polovině potoka, ale podle srsti to vypadá na pejska. Ještě otázka, jestli tam spadnul, nebo někomu chcípnul pes a nechtělo se mu ho zakopávat, tak ho prostě hodil do velké vody - což se tady na vesnicích praktikuje běžně Občas je tu vidět i chcíplé jehně třeba Zalarmovala jsem sousedy, co tam bydlí, jestli by ho nevylovili, nekoukli, jestli je to opravdu pes a případně hodili na FB, jestli takového někdo nepostrádá...

17.3.2019 11:15
GAELLE

XXX.XXX.55.67

lesnížínka napsal(a):
Pokračování: teď dvakrát trochu popršelo(u nás fakt jen trochu, dvakrát 6mm) ale na Javořině asi pustil sníh - teklo fakt hodně kalné vody, předevčírem. Dneska je dost, ale už je smaragdová. No a pod splavem, kde se vloni topila Mandy, je asi utopený pes Je to malý žlutý psík, s delšíma chlupama, omotaný i s větvema na kameni pod splavem. Není vidět hlava, je to skoro v polovině potoka, ale podle srsti to vypadá na pejska. Ještě otázka, jestli tam spadnul, nebo někomu chcípnul pes a nechtělo se mu ho zakopávat, tak ho prostě hodil do velké vody - což se tady na vesnicích praktikuje běžně Občas je tu vidět i chcíplé jehně třeba Zalarmovala jsem sousedy, co tam bydlí, jestli by ho nevylovili, nekoukli, jestli je to opravdu pes a případně hodili na FB, jestli takového někdo nepostrádá...

teď čtu ten váš původní příběh a smekám. Taky se nám stalo že pes v rozvodněném Labi se nemohl dostat ke břehu ale vyřešila jsem to že jsem hodila petku po proudu směrem ke břehu a on myslel že aport a tím se dostal z hlavního proudu. Bohužel náš kamarád skočil pro psa menšího vzrůstu do naprosto neškodného potoka kde je asi po prsa vody ale dostal infarkt a zemřel a pes se utopil. Bylo to brzy z jara voda byla asi moc stuená................Takže z vody respekt.

17.3.2019 12:22
mojipsi

XXX.XXX.48.120

Mám za sebou s kolií a krysarici, jezevčík vylezl sám, to pak člověku přijde jak hodina i když je to pár minut.

17.3.2019 13:08
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

mojipsi napsal(a):
Mám za sebou s kolií a krysarici, jezevčík vylezl sám, to pak člověku přijde jak hodina i když je to pár minut.

Asi tak. Člověk takovéhle věci neplánuje, i když s naším potokem, se mi tyhle situace a co by kdyby, promítaly často. Jenže když se to stane, bývá to trochu jinak, než v tom scénáři, co vám léta běží hlavou

17.3.2019 15:50

Já dneska pouštěla psa do potoka (nejvíc metr široký) na vodítku, měla žížu a než aby mi uplavala- koryto je betonové a voda fakt valí, tak jsem jí přivázala.....při běžném stavu se tam psi šťastně cachtají- lítají korytema plaší zbloudilé kachny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík