Dobrý den,
pročetla jsem mnoho knížek i diskusí a nakonec jsem se rozhodla, že získám cenné rady přímo u zdroje. Již delší dobu uvažuji o koupi pejska. Nejvíce se mi zamlouvají aktivní, inteligentní, přátelští psi střední velikosti (toller, borderka a retrívr). Jsem aktivní člověk (pravidelně chodím běhat, plavat, jezdím na kole atd.), ale bydlím v bytě na sídlišti (v blízkosti je les i cvičák) a studuji. Ráno by měl cca 40 minutovou procházku, pak by byl doma sám na 6-7 hodin a poté bych se mu plně věnovala. Ráda bych se zeptala na váš názor, jestli by to bylo možné?
Děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Ano, ale zvažte, jestli budete mít stejné možnosti i příštích 10-15 let, jestli se nebudete potřebovat stěhovat a shánět tudíž podnájem (kde by mohl být se psem problém), jestli nebudete chtít/potřebovat cestovat na delší dobu někam, kam psa vzít nebudete moct, apod.
Zvažte pořádně, zda máte i možnost plnohodnotného hlídání pro psa. Tzn. člověka, který ho dokáže nejen vyvenčit, ale i unavit, kterého bude pes dobře znát a bude ho respektovat. A člověka, který bude ochoten i schopen hlídat psa i delší dobu.Jste v letech, která jsou v lidském životě přelomová, během příštích 10 let doděláte školu, nastoupíte do nového zaměstnání, kde od vás jako od svobodného mladého člověka mohou požadovat časovou flexibilitu. Obojí vás může opravdu dost hodně omezit ve volném čase. Můžete cestovat a také založit rodinu. To, co se dnes zdá jako vzdálená budoucnost vás může potkat už se psem ve středním věku. Pokud si pořídíte temperamentní plemeno, skloubit toto vše s potřebami takového psa není jednoduché, ale netvrdím, že to nejde. Jako holky - kamarádky jsme si kolem 18 let pořídily různé ohaře, pár let to bylo super, ale venčit je později s kočárky a courajími se dětmi nebylo úplně jednoduché. Při pohledu zpět bych dnes v těchto letech volila nějaké jiné o trošku méně pohybově náročné plemeno. A způsob života, jaký jste popsala bude těmto psům i vám vyhovovat.