Dobrý den, máme 2 pěti týdenní štěnata-maminka je yorkšír, ale bohužel nám utekla a skočil na ni takový menší kříženec, myslela jsem že z toho nic nebude-už je docela starší(9)-a navíc jsem myslela že jsem ho zahnala včas...ale stalo se.Problém je ten-že kluk je od narození o dost větší-ted mám cca 1,5 kg, holčička mám necelý 0,5kg.Ted si začaly hrát a dost kousat-samozřejmě i sami sebe-ta malá na něj taky skáče a hryže ho-jenže vzhledem k velikosti-on si toho někdy ani nevšimneObráceně je to horší-on ji vyloženě cupuje-popadne ji za hřbet a klidně s ní zatřepe-kouše jí-asi fest-ona hňučí a píská, dneska jsem se lekla že jí snad něco udělal, zůstala tam ležet a byla vyděšená.Rozdělit je zatím nemůžu-oba se ještě kojí a navíc rádi spí oba s maminkou.Jde mi hlavně o to-jak takovému přerostlému miminu dát najevo že NE...Plesknou přes zadeček?Chytnout za kůži za krkem a okřiknout?Nemám s tímhle zkušenost, štěnátka jsme sice jednou měly, ale byli to všichni stejně velcí a "hráli"si úměrně věku a velikosti.Bud ráda za nějakou radu jak mu neubližovat, ale aby to pochopil, děkuji.Iveta.
Tak já bych asi taky nevydržela a s nějakým: pozor, ať holčičce neublížíš, bych ho odsunula a převedla hru na sebe. Ne řvát, ne kárat, ne třepat a pod, ale vysvětlovat. Možná se vám to zdá moc drsná hra, ale pozorujte víc, jak dál na sebe pejsové reagujou? Jestli se malá otřepe a jde si hrát znovu, je to dobré. Budu asi drsná, ale já jsem, pokud větší pes štípnul, štípnula prsty také. Prostě jsem vyjeknula a štípnula. Tady bych to možná udělala za malou fenečku, když ona se neubrání. Ale muselo by to být správně načasované a tak, aby pejsa ani nepostřehnul, že je to od vás. Jen tak mimochodem: tohle by měla korigovat fenka - matka štěňat. Ta na to reaguje jak? Pokud nijak, snad to nebude tak zlé.
poter
napsal(a):
Dobrý den, máme 2 pěti týdenní štěnata-maminka je yorkšír, ale bohužel nám utekla a skočil na ni takový menší kříženec, myslela jsem že z toho nic nebude-už je docela starší(9)-a navíc jsem myslela že jsem ho zahnala včas...ale stalo se.Problém je ten-že kluk je od narození o dost větší-ted mám cca 1,5 kg, holčička mám necelý 0,5kg.Ted si začaly hrát a dost kousat-samozřejmě i sami sebe-ta malá na něj taky skáče a hryže ho-jenže vzhledem k velikosti-on si toho někdy ani nevšimneObráceně je to horší-on ji vyloženě cupuje-popadne ji za hřbet a klidně s ní zatřepe-kouše jí-asi fest-ona hňučí a píská, dneska jsem se lekla že jí snad něco udělal, zůstala tam ležet a byla vyděšená.Rozdělit je zatím nemůžu-oba se ještě kojí a navíc rádi spí oba s maminkou.Jde mi hlavně o to-jak takovému přerostlému miminu dát najevo že NE...Plesknou přes zadeček?Chytnout za kůži za krkem a okřiknout?Nemám s tímhle zkušenost, štěnátka jsme sice jednou měly, ale byli to všichni stejně velcí a "hráli"si úměrně věku a velikosti.Bud ráda za nějakou radu jak mu neubližovat, ale aby to pochopil, děkuji.Iveta.
Učit jinou formu hry, zapomenout na bití a zákazy a vůbec netřepat za kůži, to je největší kravina.
poter
napsal(a):
proto se ptám, abych věděla-samozřejmě s ním netřepu nijak sadisticky-jen zvednu za kůži abych ho sundala z malé a okřiknu -zatím to vypadá že je to lepší-už jí tak neduzní a nechá si říct.
Kde lidi berou nápady zvedat štěně za kůži a řvát na něj? Kam na to chodíte? Nikdy štěně netahejte za kůži, opravdu ne. A učte, netrestejte.
scylla
napsal(a):
Kde lidi berou nápady zvedat štěně za kůži a řvát na něj? Kam na to chodíte? Nikdy štěně netahejte za kůži, opravdu ne. A učte, netrestejte.
V životě by mne tohle nenapadlo udělat malému štěndu
Zadavatelko: pro štěndo je to hra, i když z pohledu vašeho, možná i té malé už moc drsná, ale hra. Nemůžete ho za hru trestat a řvát po něm. On se tou hrou se sestřičkou učí, co může, kam až může hra zajít a kdy už to hra není. To se mu vyplatí, až to nebude sestřička, ale třeba cizí dospělý pes. Vy jen usměrňujte, můžete říct ne, rázným hlasem, ale jinak vlídně převést hru na sebe, rvěte se s ním o nějaký hadr, to mají pejsové stejně nejraděj.
poter
napsal(a):
asi proto že jejich maminka je taky nosí za kůži na hřbetě?a okřiknutí slovem Ne je řvaní?prosím pokud nemáte něčím podloženou radu, tak si raději čtěte v diskusích o Babišovi-tam se můžete vyřádit-přišla jsem si pro radu.
Dostala jste jí - učte, veďte, netrestejne, neřvěte na štěně a rozhodně ho netahejte za kůži, bude se bát vaší ruky a o krk. Opravdu to nedělejte. Každý vám řekne, že tahání za kůži je naprostá pověra a totální kravina. Něco si přečtěte, než budete někoho urážet, Možná byste měla dostat něco jiného než radu.
scylla
napsal(a):
Dostala jste jí - učte, veďte, netrestejne, neřvěte na štěně a rozhodně ho netahejte za kůži, bude se bát vaší ruky a o krk. Opravdu to nedělejte. Každý vám řekne, že tahání za kůži je naprostá pověra a totální kravina. Něco si přečtěte, než budete někoho urážet, Možná byste měla dostat něco jiného než radu.
Asi by nebylo od věci si přečíst úvodní příspěvek a pak si hrát na chytrou.Štěnata jsem nedostala, ale narodily se u nás-a jelikož je jedno 3x menší než druhé, tak mám o ni strach(4 týdny jsme ji krmily z lahvičky umělým štěněčím mlékem a stále je mnohem slabší než její bráška)-proto jsme zde hledali radu..5 ti týdenní štěně z toho má rozhodně rozum...-aby vědělo kam až může zajít-zvlášt když malá řve jak tur, piští a pak tam leží zničeně jak placka..Ale dozvím se že nosit štěně za kůži je pověra-to budu muset vyřídit naší feně i kočce, která si také přenášela kotata za kůži.Navíc si tady děláte z nějakého záhadného důvodu(že by honění ega?)vlastní scénáře-jak zřejmě beru štěně hrubě za kůži a zběsile s ním třepu?Myslela jsme že aspon na stránkách kde si diskutuje o zvířátkách se najdou normální lidí, ale vidím že arogantní rádoby chytrolíni se najdou bohužel všude.
poter
napsal(a):
Asi by nebylo od věci si přečíst úvodní příspěvek a pak si hrát na chytrou.Štěnata jsem nedostala, ale narodily se u nás-a jelikož je jedno 3x menší než druhé, tak mám o ni strach(4 týdny jsme ji krmily z lahvičky umělým štěněčím mlékem a stále je mnohem slabší než její bráška)-proto jsme zde hledali radu..5 ti týdenní štěně z toho má rozhodně rozum...-aby vědělo kam až může zajít-zvlášt když malá řve jak tur, piští a pak tam leží zničeně jak placka..Ale dozvím se že nosit štěně za kůži je pověra-to budu muset vyřídit naší feně i kočce, která si také přenášela kotata za kůži.Navíc si tady děláte z nějakého záhadného důvodu(že by honění ega?)vlastní scénáře-jak zřejmě beru štěně hrubě za kůži a zběsile s ním třepu?Myslela jsme že aspon na stránkách kde si diskutuje o zvířátkách se najdou normální lidí, ale vidím že arogantní rádoby chytrolíni se najdou bohužel všude.
Váš příspěvek jsem četla, neuhlídali jste starou fenu a nechali jí nakrýt... tak určitě jste ten, kdo dělá vše evdentně dobře a bude se tu kasat a peskovat ostatní, že. To množíte i koťata?
Když si přečtete znovu svou otázku zjistíte, že na to jdete ze špatného konce. Vy tam nejste od napomínání, ale od učení, takže nemáte štěně napomínat, ale něčemu učit. Jestli si chcete na štěněti něco dokazovat, třeba ego, tak se tu neptejte a tahejte dál za kůži a štěkejte na 5 týdenního mimiňáka zákazy.... Když se nezmůžete na nic jiného. Já nikde o zběsilém třepání nic nepsala, to mi podsouváte vy. Vy asi s tím babišem máte společného víc, než se dalo předpokládat.
lesnížínka
napsal(a):
V životě by mne tohle nenapadlo udělat malému štěndu
Zadavatelko: pro štěndo je to hra, i když z pohledu vašeho, možná i té malé už moc drsná, ale hra. Nemůžete ho za hru trestat a řvát po něm. On se tou hrou se sestřičkou učí, co může, kam až může hra zajít a kdy už to hra není. To se mu vyplatí, až to nebude sestřička, ale třeba cizí dospělý pes. Vy jen usměrňujte, můžete říct ne, rázným hlasem, ale jinak vlídně převést hru na sebe, rvěte se s ním o nějaký hadr, to mají pejsové stejně nejraděj.
Paní má zřejmě nějaký komplex. Doufám, že štěňata a koťata rychle udá a svou fenku si bude lépe hlídat.
scylla
napsal(a):
Paní má zřejmě nějaký komplex. Doufám, že štěňata a koťata rychle udá a svou fenku si bude lépe hlídat.
Komplex máte zřejmě vy-z čeho usuzujete to co píšete a urážíte koho neznáte?Naše kočka měla kotátka jen jednou a to před 17 lety -od té doby máme obě-starou i tu "mladou"-obě vykastrované-takže se o ně asi špatně staráme, podle vás zřejmě ano...A udávat nikoho nepotřebuju-kočky jsou u nás spokojené, a štěnata bych v dnešní době nikomu nedala.Mrzí mně že si tady pletete prosbu o radu (kdybych věděla co dělat, tak bych sem nepsala, ale nikde jsem nenašla na toto téma nic)s moralizováním a kritizováním někoho kdo chtěl jen poradit-cituji ze svého původního příspěvku:Budu ráda za nějakou radu jak mu neubližovat, ale aby to pochopil, děkuji.Iveta.(z toho vyloženě vyplývá, že s ním třepu a řvu na něj...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Huskyjanina
napsal(a):
co místo toho štěkání, co dělat nemá, zadavatelce poradit, co dělat má
vždyť jí to napsala...
a jenom takový detail - řeč je o 5ti týdenním štěněti...což takhle význam fáze vtiskávací.

scylla
napsal(a):
Překládání(vašeho textu) =rozmazlujte.
poter
napsal(a):
- hrát si na chytrou ?
AHA ...
-.5 ti týdenní štěně z toho má rozhodně rozum...
ÁHÁ...
- nosit štěně za kůži je pověra-to budu muset vyřídit naší feně i kočce...
Nejste žádnej...,
abyste štěně vzala bezpečně do rukou.
Prostě to dělejte jako ta kočka,
ale pořádně !
Doufám, že ho taháte v zubech.
No, snad budou bez psychických a fyzických následků...

Taky mam pocit, ze uz vyse vsechno napsano je.
Pokud je v pohode mamina - je to v pohode.
Pokud preci jen chci ulevit pidi slecne, tak poridim par hracek a neco energie stenete vybiju spolu s nim na nich... A jestli se pri tom nahodou i neco nauci - jenom dobre.
napsal(a):
Překládání(vašeho textu) =rozmazlujte.
A co jiného byste chtěla dělat s pětitýdenním miminem? Když se vložíte do hry a tím jí usměrníte, štěně něco naučíte. Když ho budete trestat jako zadavatelka, k ničemu to nebude, protože to nepochopí nebo bude mít strach o sebe a strach si hrát a takové štěně pak ta dáma někomu vnutí a ten bude mít co dělat, aby z toho udělal normálního psa.
poter
napsal(a):
Komplex máte zřejmě vy-z čeho usuzujete to co píšete a urážíte koho neznáte?Naše kočka měla kotátka jen jednou a to před 17 lety -od té doby máme obě-starou i tu "mladou"-obě vykastrované-takže se o ně asi špatně staráme, podle vás zřejmě ano...A udávat nikoho nepotřebuju-kočky jsou u nás spokojené, a štěnata bych v dnešní době nikomu nedala.Mrzí mně že si tady pletete prosbu o radu (kdybych věděla co dělat, tak bych sem nepsala, ale nikde jsem nenašla na toto téma nic)s moralizováním a kritizováním někoho kdo chtěl jen poradit-cituji ze svého původního příspěvku:Budu ráda za nějakou radu jak mu neubližovat, ale aby to pochopil, děkuji.Iveta.(z toho vyloženě vyplývá, že s ním třepu a řvu na něj...
Když nejste ochotná nebo schopná radu pobrat, tak o ní nežádejte, všichni vám tu dokola píšou, že máte štěně učit, převést jeho pozornost, vložit se do hry a ne ho trestat a ještě hrubým, nevhodným způsobem.
O tom, že jste neuhlídala starou fenku a ta má štěňata s voříškem píšete vy v úvodním příspěvku, takže klid, rozum do hrsti a začněte přemýšlet a vypněte trošku ego. Jestli si štěňata budete chtít nechat - to bych jim moc nepřála. Dvě fenky, jeden pes...

"Ale jak učit nenapsala..."
fakt né? tož jaktože já tam ta slovíčka čtu "učte xxxxxxx"
napsal(a):
To musíte chápat tak, že jsem nenapsala - když štěně dá ocas nalevo, by zmáčknete tohle tlačítko, když napravo, tak jiné.... Ale má pravdu v tom, že když člověk píše někomu, kdo je schopen tahat štěně za kůži v 5 týdnech věku a štěká na něj zákazy a tvrdí, že z toho má to štěně v tom věku rozum, měl by být konrkétnější a nespoléhat se na dotyčného selský rozum, protože cit bohužel nemá žádný.
napsal(a):
myslíte, že laikovi fakt pomůže, když mu napíšete, že má štěně učit? To jí prd řekne. Protože neví, jak UČIT! Takže ano, laik potřebuje návod...na tom neni nic špatnýho, nikdo učenej z nebe nespadl. Proto se pořádaj semináře, kurzy, aby ti lidi co uměj, vysvetlili těm co neuměj, co mají vlastně dělat. A když teda Scylla napsala postup, co v dané situaci se štěnětem dělat, protože to paní evidentně neví, tak mi ho vypíchněte. Kde napsala zadavatelce konkrétní postup, co teda v tý situaci má dělat...

Huskyjanina
napsal(a):
co místo toho štěkání, co dělat nemá, zadavatelce poradit, co dělat má
uvědomit si chyby je velmi důležitá část při hledání řešení!
"myslíte, že laikovi fakt pomůže, když mu napíšete, že má štěně učit? "
ale fakt mě nebaví někomu předčítat to, co si opravdu ale opravdu může přečíst sám :scyllin 1. příspěvek, první čtyři slůvka
fakt na to člověk nemusí být "profík", aby toto jednoduché sdělení pochopil.
napsal(a):
uvědomit si chyby je velmi důležitá část při hledání řešení!
"myslíte, že laikovi fakt pomůže, když mu napíšete, že má štěně učit? "
ale fakt mě nebaví někomu předčítat to, co si opravdu ale opravdu může přečíst sám :scyllin 1. příspěvek, první čtyři slůvka
fakt na to člověk nemusí být "profík", aby toto jednoduché sdělení pochopil.
tak znova...člověk, co se jde zeptat, co má dělat, to potřebuje vysvětlit konkrétně. Takže, když štěně dělá to, tak vy uděláte ono. Rozhodně nestačí říct JINOU FORMU HRY, protože je důležité vědět, kdy zasáhnout, kdy je štěněcí hra ještě normální a kdy je potřeba to převést na jinou formu hry. Ale ono je jednoduší paní nadat do blbců...

"protože je důležité vědět, kdy zasáhnout, kdy je štěněcí hra ještě normální a kdy je potřeba to převést na jinou formu hry."
a přesně tohle se dá poradit konkrétně a zároveň po internetu?
Jak?
respektive, já bych tohle teda nezvládla, to se přiznám...
Pokud jeste zadavatelka prijde...
Osvedcilo se mi u psu co sikanujou a co jsou sikanovani toto.
Pokud zjistim ze pes A sikanuje psa B tak psa A napomenu hlasem jednoduchym ale vyraznym NE. Cimz odvedu pozornost a psovi A dam jednoduchy ukol. Steneti hru s hadrem a dvojnasobne oproti slovu NE chcalim za spravne chovani. Staci dve vteriny pretahovani. Psovi B ktery byl sikanovany dam po tomhle taky jednoduchy ukol a ne dvojnasobne, ale o mnoho vic chvalim. Cimz mu trochu zvednu sebevedomi.
Casem se stane ze pes B co je sikanovany se zacne snazit branit. V tom ho podporuji. Ale jen do chvile kdy je to nutna sebeobrana. On to pes B zkusi treba preventivne se branit nebo jeste psu A dat policek za vsechno co mu v minulosti provedl. To uz zakazuji a zase dam jednoduchy ukol. Takhle se oba nauci kam az muzou ve hre zajit a kam az v sebeobrane je potreba zajit. Dobre je udelat psovi B co je sikanovany nejakou skrys kam se pes A nedostane a pes B tam bude mit svuj klid od psa A.
No a ve schvili kdy to psi umi a presto si vytvori nejaky konflikt ja zavadim teda kolektivni vinu. Pak nema zajem v budoucnu o konflikt ani jeden z nich. :).
napsal(a):
"protože je důležité vědět, kdy zasáhnout, kdy je štěněcí hra ještě normální a kdy je potřeba to převést na jinou formu hry."
a přesně tohle se dá poradit konkrétně a zároveň po internetu?
Jak?
respektive, já bych tohle teda nezvládla, to se přiznám...
a proč by nešlo? Pokud ani neumíte poradit tak jednoduchou věc, tak jak si dovolujete kritizovat zadavatelku?

Huskyjanina
napsal(a):
a proč by nešlo? Pokud ani neumíte poradit tak jednoduchou věc, tak jak si dovolujete kritizovat zadavatelku?
jak si někdo, kdo evidentně neumí číst, dovoluje někomu něco kázat! Kde se tady jako vyjadřuji k zadavatelce?!
"a proč by nešlo? "
a tohle jako má být odpověď na JAK?! KONKRÉTNĚ?!

Huskyjanina
napsal(a):
Za to vy jste poradila ? Ne, jen jste zkritizovala všechny okolo, kromě zadavatelky !
Asi dnes máte hádavou. Tak se snad zamyslete a poraďte, vždyť je to podle vás tak jednoduché.
Pro zadavatelku : Jak se správně bere do ruky štěně je na obrázcích v každé knížce o chovu. Rozhodně to není za kůži za krkem - nejste fena !
A rada tu byla - když pejsek prudí, vemte ho k sobě a hrajte si s ním vy. Fenečku nechte u feny. Unaveného pejska vraťte k feně.

Zadavatelko : ještě jedna rada : rozhodně si pejska nenechávejte, najděte mu dobrý domov.
Při vašem způsobu péče o psy vám bude nakrývat matku i ségru. To pak bude teprve mazec !
napsal(a):
Za to vy jste poradila ? Ne, jen jste zkritizovala všechny okolo, kromě zadavatelky !
Asi dnes máte hádavou. Tak se snad zamyslete a poraďte, vždyť je to podle vás tak jednoduché.
Pro zadavatelku : Jak se správně bere do ruky štěně je na obrázcích v každé knížce o chovu. Rozhodně to není za kůži za krkem - nejste fena !
A rada tu byla - když pejsek prudí, vemte ho k sobě a hrajte si s ním vy. Fenečku nechte u feny. Unaveného pejska vraťte k feně.
možná že jo, ale já jsem neřešila zadavatelku, ale Scyllu a její výlevy. Scyllu znám osobně, několikrát jsem s ní měla tu čest. A neni o co stát...

Huskyjanina
napsal(a):
možná že jo, ale já jsem neřešila zadavatelku, ale Scyllu a její výlevy. Scyllu znám osobně, několikrát jsem s ní měla tu čest. A neni o co stát...
A myslíte, že je v téhle diskuzi důležité řešit Scyllu? Zadavatelka chce radu a Scyllu pravděpodobně nezná a váš problém s ní ji nezajímá. ( Mě ostatně také ne a nevím jak ostatní. Ale váš problém s ní je evidentní ) - a můžeme se hádat spolu - to zadavatekce pomůže
napsal(a):
A myslíte, že je v téhle diskuzi důležité řešit Scyllu? Zadavatelka chce radu a Scyllu pravděpodobně nezná a váš problém s ní ji nezajímá. ( Mě ostatně také ne a nevím jak ostatní. Ale váš problém s ní je evidentní ) - a můžeme se hádat spolu - to zadavatekce pomůže
Nezajímá...nečtu, nereaguju...jak prosté

Huskyjanina
napsal(a):
Nezajímá...nečtu, nereaguju...jak prosté
Pak nevím, proč jste se do téhle diskuze zapojila. Váš přínos ?
Huskyjanina
napsal(a):
No, podle sebe soudíte ostatní, že. Zajímavé, že při osobním setkání jste byla jako med, to také hodně vypovídá. Jsem ráda, že se už s lidmi vašeho typu budu málo setkávat.
napsal(a):
Já se nechci hádat s nikým a s lidmi tohoto typu už vůbec ne.
Huskyjanina
napsal(a):
tak znova...člověk, co se jde zeptat, co má dělat, to potřebuje vysvětlit konkrétně. Takže, když štěně dělá to, tak vy uděláte ono. Rozhodně nestačí říct JINOU FORMU HRY, protože je důležité vědět, kdy zasáhnout, kdy je štěněcí hra ještě normální a kdy je potřeba to převést na jinou formu hry. Ale ono je jednoduší paní nadat do blbců...
Tak se se svou radou předveďte, poraďte na dálku, kdy přesně zasáhnout, jak zasáhnot, jakou formu hry zvolit, rádi se poučíme.
scylla
napsal(a):
Tak se se svou radou předveďte, poraďte na dálku, kdy přesně zasáhnout, jak zasáhnot, jakou formu hry zvolit, rádi se poučíme.
Klidně, já s tim problém nemám. Takže pro zadavatelku: při hře sledujte, jak jsou obě štěňata akční. Ono i když to může vypadat, jako drsná hra, tak to obě může bavit. Utínám to v ten moment, kdy jedno ze štěňat začíná prchat a nebo hra graduje do hysterického chňapání. Prostě, když to některé štěně už přestane bavit. V tu chvíli hru utínám a to buď tím, že toho šikanátora znehybním a to tak, že ho celou dlaní přidržím u země a následně uhladím do klidu. A nebo hru převedu na sebe a hraju si s ním já. To, že fena třepe se štěnětem je pověra. Fena třepe jen s kořistí, kterou chce zabít.
scylla
napsal(a):
No, podle sebe soudíte ostatní, že. Zajímavé, že při osobním setkání jste byla jako med, to také hodně vypovídá. Jsem ráda, že se už s lidmi vašeho typu budu málo setkávat.
Podle sebe nesoudím nikoho...jen mě prostě zaráží ta vaše arogance vůči lidem, co se tady zeptají. U Rudy jste byla v pozici, kdy jste tam sama chodila pro rady, bavila jsem se tam normálně s každým, tak i s vámi. Vždycky se tam každýmu poradilo přesně postup, co má dělat. Tak i Ruda na svý poradně, kde jste přispívala i vy. Nevim, co se vám stalo, ale jste zřejmě nešťastná osoba, že máte potřebu být takhle arogantní a kopat kolem sebe.

Sem tam se najde ( mezi úplně nesouvisejícími hádkami dvou...) i moudrá rada :
Fena třepe jen s kořistí, kterou chce zabít.
(A protože u psaného by mohlo být posouzeno různě - zdůrazňuji, že to myslím úplně vážně a bez ironie !)
Potahejte se se štěnětem o hadr ( kořist ), nechte ho vyhrát a uvidíte to třepání - kořist se musí zabít - a to i když se jedná o šňůru s míčkem na konci a míčkem při tom dostane párkrát po palici - boj je boj.