Dobrý den, jdu si pro radu.
Už nevím co dělat s naším pejskem. V poslední době vůbec neposlouchá a je agresivní na druhé a hlavně zabil jedno zvíře u nás v chovu z ničeho nic. Vysvětlovali jsme že nesmí byl i snimi i pouštěn aby si zvykl. Jenže před třemi dny nám jedno zvíře zabil. Našla jsem ho u něj v boudě náhodou. Myslela jsem si že uteklo nebo něco jiného. Nenapadlo by mě že náš pejsek by toto udělal. Jídlo dostává vše, pouštíme ho, chodíme snim na procházky vše věnujeme se mu, ne že by jsme na něj kašlali. A tak se chci optat. Je agresivní a na zvířata okolo sebe včera na procházce div nepreskocil plot k jednomu vlcakovi a to jsem ho měla na vodítku. Pak vyjel i po mě. Proč? Já to nechápu nejsme na něj vůbec zlý nic. Jednou nějak utekl plotem naštěstí sousedí neměli v ohradě krávy neumím si představit co by se dělo. Pak se zjistilo že se si ten plot podhrabal. Dnes mi vystartoval po kočárku kde mám 5 měsíční miminko do teď to vůbec nedělal. Když to začněte řešit chová se jak kdyby mu to bylo úplně jedno a stejně to udělal i podruhé a to jsme seděli jen na lavičce a běhal si po zahradě. Bojím se že začne ještě víc. Sousedovic pejskovi nás jde po krku ale šíleným způsobem a to do nedávná si hráli. Prosím poraďte co dál :( já už nevím.
Cucunana
napsal(a):
Byl mu rok. Zkouší? Ví že se nesmí umí poslechnout ale teď se z něj stalo něco co ani nedokážu popsat.
Dejte mu koš, obojek a vodítko, pilujte spolehlivou ovladatelnost, nenechte ho venku řádit a vyjíždět po jiných psech. Najděte si někoho, kdo rozumí výchově psů, což většinou nebývá výcvikář nebo trenér. Podle toho, odkud jste - Iveta Soukupová z Roudnice nad Labem, Eva ˇˇStemberová blízko Ústí nad labem, Lenka Schonbecková - jižní čechy, Kača Hambálková - slovensko hned za hranicí, ta je na problémové chování asi nejlepší.
Nenechte si radit EO a podobné hlouposti.
Ano zkouší. Někteří psi bývají "hodní a poslušní" do určitého věku. Pak přijde rebélie-puberta a je třeba je vés a vychovávat správným směrem. Elektr. Obojek je zhovadilost. Souhlasím s tím co radí Scylla., protože (nic ve zlém) vaše podání problému mi vyznívá malinko naivně a nezkušeně a neřek bych, že zde Våm udělené rady, ač dobře míněné, budete schopna sama uvést do praxe. Nechci nikoho podceňovat, ale když vám pomůže nějaký kynolog z okolí, bude to ku prospěchu věci.
Nenechte si radit používat vodítko, koš atp. Pes vás poslechne, jen když bude chtít. Každý tady kritizuje EO, ale každý má něco podobného u koní, u skotu, u ovcí. Ještě jsem neviděl, že by někdo navykal pasení na vodítku. Sežeňte si v okolí někoho, kdo s obojkem umí pracovat ( když to neumíte, můžete opravdu psa zkazit ). Ale hoďte sebou, než si takové chování zafixuje. Jinak se psa začnete sama bát.
Pane jahodapavel vodítko je základní a nejlepší pomůcka k zvládnutí psa, přenosu podnětů z vůdce na psa(pravda pozitivních i negativních), ale to už je jiná kapitola. Přirovnávat metodiku výchovy a výcvyku psů k elektrickým ohradníkům používaných u skotu ovcí koní a podobně mi přijde trochu mimo mísu. Tam to plní zcela jiný účel. Váš příspěvek dává asi takový smysl, jako by ho vyplodil někdo, kdo byl sám tvárněn elektrošoky....
jahodapavel
napsal(a):
Nenechte si radit používat vodítko, koš atp. Pes vás poslechne, jen když bude chtít. Každý tady kritizuje EO, ale každý má něco podobného u koní, u skotu, u ovcí. Ještě jsem neviděl, že by někdo navykal pasení na vodítku. Sežeňte si v okolí někoho, kdo s obojkem umí pracovat ( když to neumíte, můžete opravdu psa zkazit ). Ale hoďte sebou, než si takové chování zafixuje. Jinak se psa začnete sama bát.
Tak jsme chtěli jít na procházku a začal po mé startovat až jsem to vzdala. Protože jsem se ho už bála a přitom jsem mu povídal pojď půjdeme se projít a proběhnout. Furt spolu chodíme na dlouhé procházky a dnes udělal toto až teda po mé vystartoval že už jsem se bala.
jahodapavel
napsal(a):
Paseni prezvykavcu na voditku je celkem bezna vec. At uz to voditko drzi clovek nebo kolik/strom. Taky takhle pasu. Jeste nemam utvorenou dostatecnou vazbu s jednou kozou a dostatecnou duveru v druhou kozu tak chodime na voditku. S ovcema se da taky a krava na ohlavce? Proc ne? Elektrika neni jedina moznost manipulace se zviraty.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.137
Lidi... je apríl... to tyhle hlody vážně dneska berete vážně?
Jakmile to vzdáte a couvnete-jste prohrávající a věřte, že on pozná, že se bojíte a bude na koni (což už se prakticky stalo). A s velikou pravděpodobností se to může opakovat! Obávám se, že nemáte ani vědomosti, ani fyzické dispozice(zřejmě je to větší pes) abyste to bez cizí odborné pomoci zvládla. Všichni víme, jak a kde takoví psi můžou skončit. Evidentně Vás to trápí, tak zkuste udélat co nejvíc, aby se tak nestalo. Samozřejmě to něco obnáší-Váš čas, energii, možná finance. Budu držet palce...
Tedysek
napsal(a):
Paseni prezvykavcu na voditku je celkem bezna vec. At uz to voditko drzi clovek nebo kolik/strom. Taky takhle pasu. Jeste nemam utvorenou dostatecnou vazbu s jednou kozou a dostatecnou duveru v druhou kozu tak chodime na voditku. S ovcema se da taky a krava na ohlavce? Proc ne? Elektrika neni jedina moznost manipulace se zviraty.
asi jste nepochopila co jsem myslel. Když pustíte zvíře na pastvu, musí dostat ránu, aby pochopilo, že k pásce nesmí. Tím, že budete vodit kozu na vodítku kolem ohradníku ji respektovat drát nenaučíte.
jahodapavel
napsal(a):
asi jste nepochopila co jsem myslel. Když pustíte zvíře na pastvu, musí dostat ránu, aby pochopilo, že k pásce nesmí. Tím, že budete vodit kozu na vodítku kolem ohradníku ji respektovat drát nenaučíte.
No, nesouhlasim. A osobne si myslim ze spojeni slov respektovat a ohrada nejde k sobe. Zvire to nerespektuje ale pocituje strach z dotyku.
jahodapavel
napsal(a):
Jak byste chtěl učit pasení? Každý býložravec se umí pást.
Jediná elektřina, třeba u našich koní, je v ohradníku. A ten máme ne proto, aby nám koně někam nešli, ale proto, aby nám lidi nelezli ke koním.
jahodapavel
napsal(a):
Vnímám dost podstatný rozdíl mezi elektrickým ohradníkem a elektrickým obojkem, nenapadlo by mě to srovnávat.
El. ohradník je pro zvíře srozumitelný a pochopitelný, je to stejné, jako když se malé dítě dotýká horkých kamen. Kůň si rychle spojí, že pokud se dotkne, dostane ránu, pokud si od pásky bude držet odstup, nic mu nehrozí.
Ovladač od EO drží v ruce člověk a impulsy vysílá dle svého uvážení...to, že člověk vidí důvod zmáčknout čudlík zdaleka neznamená, že situace je stejně jasná i pro psa.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak jsme chtěli jít na procházku a začal po mé startovat až jsem to vzdala. Protože jsem se ho už bála a přitom jsem mu povídal pojď půjdeme se projít a proběhnout. Furt spolu chodíme na dlouhé procházky a dnes udělal toto až teda po mé vystartoval že už jsem se bala.
Dnes mi vystartoval po kočárku kde mám 5 měsíční miminko do teď to vůbec nedělal. Když to začněte řešit chová se jak kdyby mu to bylo úplně jedno a stejně to udělal i podruhé a to jsme seděli jen na lavičce a běhal si po zahradě.
Tak nevím...pes dříve bez problémů a teď kolem roku se naprosto otočí a je agresivní i na paničku, která je na něj hodná...a to jen proto, že chtěli jít na prochajdu?...tohle není puberta, tohle není zkoušení toho co si může pes dovolit a co ne...buď je to jen vtip-apríl nebo je pes nemocný nebo se něco přihodilo...neumím si totiž představit, že by pes, se kterým se komunikuje, kterému se věnujeme, který je zvyklý na mimčo a kočárek...že by se začal chovat jako agresivní magor...
jahodapavel
napsal(a):
Neviděla jsem nikdy, že by někdo učit pasení na elektrice.
Cucunana
napsal(a):
Najděte mu nový domov, když se ho bojíte. Nechte mu do té doby pořád vodítko a za to ho ovládejte, za to vodítko ho můžete i udržet od sebe, kdyby po vás chtěl jít. Není možné, aby se psí chování takto změnilo ze dne na den bez nějakého silného podnětu, buď jste dlouho přehlíželi příznaky nebo se muselo něco stát.
Vysvětlovali jsme že nesmí byl i snimi i pouštěn aby si zvykl...
- a přitom jsem mu povídal pojď půjdeme se projít a proběhnout...
Dnes mi vystartoval po kočárku kde mám 5 měsíční miminko do teď to vůbec nedělal.
Když to začněte řešit chová se jak kdyby mu to bylo úplně jedno
"""""
Není možné, aby se psí chování takto změnilo ze dne na den
bez nějakého silného podnětu,
buď jste dlouho přehlíželi příznaky nebo se muselo něco stát.
""""""""""""""""""""""""""
Zbláznil se z přemíry aktivit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

rapotacka11
napsal(a):
Vysvětlovali jsme že nesmí byl i snimi i pouštěn aby si zvykl...
- a přitom jsem mu povídal pojď půjdeme se projít a proběhnout...
Dnes mi vystartoval po kočárku kde mám 5 měsíční miminko do teď to vůbec nedělal.
Když to začněte řešit chová se jak kdyby mu to bylo úplně jedno
"""""
Není možné, aby se psí chování takto změnilo ze dne na den
bez nějakého silného podnětu,
buď jste dlouho přehlíželi příznaky nebo se muselo něco stát.
""""""""""""""""""""""""""
Zbláznil se z přemíry aktivit.
Včera bylo 1.4. Je to apríl! Nebo úplný d.ebil. Nebo pes s nádorem na mozku. Není co řešit.