Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.4.2018 15:56
Domik047

XXX.XXX.210.5

Dobrý den, měla bych jeden asi hloupý dotaz, tak doufám, že mě nikdo neukamenuje :) K čemu jsou udělat s pejskem zkoušky ZZO apod pro normálního člověka? Je to jen pro mě, že mám ovladatelného psa nebo je to třeba potřeba někam při cestě do zahraničí apod.? Děkuji za odpovědi!

11.4.2018 18:50
scylla

XXX.XXX.150.32

Pokud vím, jsou vám celkem k ničemu, pokud nejste sběratel známek a máte dobrou provozní ovladatelnost. Zkoušky ale o praktické ovladatelnosti vypovídají velmi málo, znala jsem dost psů, co měli hromady zkoušek, ale od srny je nikdo nepřivolal.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.4.2018 19:02

scylla napsal(a):
Pokud vím, jsou vám celkem k ničemu, pokud nejste sběratel známek a máte dobrou provozní ovladatelnost. Zkoušky ale o praktické ovladatelnosti vypovídají velmi málo, znala jsem dost psů, co měli hromady zkoušek, ale od srny je nikdo nepřivolal.

Scyllo, od vás ani jinou odpověď nelze očekávat.
Co když je to trochu jinak : Psa docházení do cvičící skupiny baví, majitel mu to dopřeje, setká se tam s lidmi s podobným vztahem ke psům, pes si utvrdí poslušnost ( není nad to, když má některé povely utvrzené do reflexu ) a pak je logickým završením předvedení se na zkoušce, je to i určité ohodnocení práce cvičitele - určitě ho uspokojí, když třeba 2/3 svých svěřenců ( do první návštěvy kurzu kynologií netknutých ) dovede k úspěšné zkoušce, vypovídá to něco o jeho schopnostech.
K cestě do zahraničí je zkouška k ničemu, tam je potřeba čip a petpas.

11.4.2018 19:04

..."znala jsem dost psů, co měli hromady zkoušek, ale od srny je nikdo nepřivolal"...
Tak tomu se mi ani nechce věřit. Nejsou ty počty a ty hromady přehnané ?

11.4.2018 19:35
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

scylla napsal(a):

Dělali to ze strachu z psovoda a všechny jsem to pomocí práce se stopovačkou a vodítkem odnaučila.

12.4.2018 07:40

"K čemu jsou udělat s pejskem zkoušky ZZO apod pro normálního člověka?"
pro tu společnou činnost, pro samotný fakt, že spolupracujete a pes to vezme jako normu, pro tu samotnou poslušnost, pro radost. Zkouška je porovnáním naučeného a požadovaného a je pro psovoda motorem činnosti (tedy chci psa naučit to a to a v takovém čase).

12.4.2018 08:14
scylla

XXX.XXX.150.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
..."znala jsem dost psů, co měli hromady zkoušek, ale od srny je nikdo nepřivolal"...
Tak tomu se mi ani nechce věřit. Nejsou ty počty a ty hromady přehnané ?

Vybavuji si tak asi 20 psů na pejskařské akci, kteří předváděli pro diváky ukázky výcviku, všichni bohatě ozkouškovaní. Kolem cvičáku prošli jezdci na koních, bylo po ukázce, psi řval u plotu, majitelé většinu z nich neodvolali, přišli naši psi - nás diváků, neozkouškovaní, ještě z toho byla u toho plotu rvačka.
Další - společné venčení a vyběhnuté srny, zase odvolatelní psi bez zkoušek, s provozní ovladatelností, IPaři v tahu za srnou. Ne všichni, ale je jich docela dost. Na cvičáku vzorné trdlování na rychlost, na přesnost, venku problém s ovladatelností. Není to neobvyklé.

12.4.2018 08:27
scylla

XXX.XXX.150.32

Scyllo, od vás ani jinou odpověď nelze očekávat.
Co když je to trochu jinak : Psa docházení do cvičící skupiny baví, majitel mu to dopřeje, setká se tam s lidmi s podobným vztahem ke psům, pes si utvrdí poslušnost ( není nad to, když má některé povely utvrzené do reflexu ) a pak je logickým završením předvedení se na zkoušce, je to i určité ohodnocení práce cvičitele - určitě ho uspokojí, když třeba 2/3 svých svěřenců ( do první návštěvy kurzu kynologií netknutých ) dovede k úspěšné zkoušce, vypovídá to něco o jeho schopnostech.
K cestě do zahraničí je zkouška k ničemu, tam je potřeba čip a petpas.

Otázka zněla, k čemu jsou zkoušky v praci - odpověď je - k ničemu. Bude levnější chleba nebo brambory? Nebudou. Pokud je majitel sběratel známek a pohárů, jsou mu k tomu, pokud chce zvýšit hodnotu svého psa do chovu, jsou mu k tomu. Pro běžný, každodenní život člověka a psa jsou k ničemu.

12.4.2018 08:27
scylla

XXX.XXX.150.32

"K čemu jsou udělat s pejskem zkoušky ZZO apod pro normálního člověka?"
pro tu společnou činnost, pro samotný fakt, že spolupracujete a pes to vezme jako normu, pro tu samotnou poslušnost, pro radost. Zkouška je porovnáním naučeného a požadovaného a je pro psovoda motorem činnosti (tedy chci psa naučit to a to a v takovém čase).

K tomu, abychom se se psem bavili a pracovali spolu, ale zkoušky přece nepotřebujeme.

12.4.2018 08:42

scylla napsal(a):
K tomu, abychom se se psem bavili a pracovali spolu, ale zkoušky přece nepotřebujeme.

A?
Já nepsala o nějaké povinné potřebě (on někdo má potřebu jako sám za sebe, ne že mu to něco nařizuje), ale k čemu to je, jak zněl mnou citovaný dotaz...

12.4.2018 09:24
LájošM

XXX.XXX.14.251

Zkouška je pro dobrý pocit psovoda, že i někdo jiný ocení, že se psem udělal kus práce. Je to završení určitého úseku společného cvičení. Navíc je pro mnohé přirozené mít nějaký cíl (= zkoušku), posouvat se dál a dál, zdokonalovat se, a pak mít "papír" na to, že si nemyslí jen on, že pes něco umí.

12.4.2018 09:35
Domik047

XXX.XXX.210.5

Děkuju moc všem za osvětlení. :).

12.4.2018 09:38

krom toho, všestranná sportovní kynologie by měla také sloužit jako "povahový test" psů (samozřejmě příslušně pracovních plemen)...a promítnout se i do chovu.
A jestli společná práce k něčemu je, tak k důkladnému poznání psa...

12.4.2018 10:16

Domik047 napsal(a):
Dobrý den, měla bych jeden asi hloupý dotaz, tak doufám, že mě nikdo neukamenuje :) K čemu jsou udělat s pejskem zkoušky ZZO apod pro normálního člověka? Je to jen pro mě, že mám ovladatelného psa nebo je to třeba potřeba někam při cestě do zahraničí apod.? Děkuji za odpovědi!

..možná to tu vyzní hloupě a pro někoho legračně, ale když jsem se svým prvním psem udělala první zkoušky, byla to pro mně především obrovská radost a potvrzení, že ten čas který jsem do toho výcviku vložila, ta společná práce, lítání po polích, shánění figurantů, měnění terénů na stopy, cvičáků kvůli prostředí a tak podobně má nějaké výsledky a že to, že něco můj pes umí je oceněno i z pohledu nezúčastněného - cizího člověka, že to že něco umí není jen můj (neobjektivní) pocit, ale i nakopnutí něco dál dělat... navíc jsem byla a jsem strašný nervák a trémista a tak jsem se okřesávala i já sama...

12.4.2018 11:09

..možná to tu vyzní hloupě a pro někoho legračně, ale když jsem se svým prvním psem udělala první zkoušky, byla to pro mně především obrovská radost a potvrzení, že ten čas který jsem do toho výcviku vložila, ta společná práce, lítání po polích, shánění figurantů, měnění terénů na stopy, cvičáků kvůli prostředí a tak podobně má nějaké výsledky a že to, že něco můj pes umí je oceněno i z pohledu nezúčastněného - cizího člověka, že to že něco umí není jen můj (neobjektivní) pocit, ale i nakopnutí něco dál dělat... navíc jsem byla a jsem strašný nervák a trémista a tak jsem se okřesávala i já sama...

tak nejak -mit cil -a na ten trénovat.
A tolik traveneho casu se psem, kdyz se na něco pripravuje - to nezazil zadny muj předchozí "jen rodinny" pes.
Taky me ještě zadny jiny pes nemela takhle vychovanou, jako mají tihle. v podstate všechno se toci kolem nich, jejich zabavy :-D.

12.4.2018 12:05
Andrýsek3

XXX.XXX.90.4

U nás ve městě třeba, pokud má pes složené nějaké zkoušky (i ZZO nebo třeba canisterapeutické), tak nemusíte za tohoto psa nuž nikdy platit poplatky městu.

12.4.2018 12:12

tak nejak -mit cil -a na ten trénovat.
A tolik traveneho casu se psem, kdyz se na něco pripravuje - to nezazil zadny muj předchozí "jen rodinny" pes.
Taky me ještě zadny jiny pes nemela takhle vychovanou, jako mají tihle. v podstate všechno se toci kolem nich, jejich zabavy :-D.

...i přes to, že mí psi skládali zkoušky, měli velmi dobrou jak se tady říká "provozní poslušnost", na vodítku jen v tom nejnutnějším případě, nikdy nikoho nenapadli - v kolektivu byli oblíbeni, dali se odvolat ode všeho, chodili do lesa, plavat, v zimě tahali dceru na saních...poslední malina přivedla už ve vyšším věku dceru ke psím sportům a uchránil ji před nástrahami velkoměsta

Neregistrovaný uživatel

12.4.2018 14:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

scylla napsal(a):
Vybavuji si tak asi 20 psů na pejskařské akci, kteří předváděli pro diváky ukázky výcviku, všichni bohatě ozkouškovaní. Kolem cvičáku prošli jezdci na koních, bylo po ukázce, psi řval u plotu, majitelé většinu z nich neodvolali, přišli naši psi - nás diváků, neozkouškovaní, ještě z toho byla u toho plotu rvačka.
Další - společné venčení a vyběhnuté srny, zase odvolatelní psi bez zkoušek, s provozní ovladatelností, IPaři v tahu za srnou. Ne všichni, ale je jich docela dost. Na cvičáku vzorné trdlování na rychlost, na přesnost, venku problém s ovladatelností. Není to neobvyklé.

Ajo, to jsem nevěděla, že když se psem udělám IPO, tak venku přestane poslouchat, zatímco dokud zkoušku neměl, tak byl vzorný, sociální a empatický...
Sakra, asi to IPO raději nechám, než se mi to vymkne kontrole

Akorát na fotce 1 jsou mí psi, co nemají žádnou zkoušku (krom coursigové licence),
a na druhých fotkách jsou psi s IPO 3, tak nevím, jestli voni to nemají podle té vaší teorie nějaký popletený

12.4.2018 15:14

scylla napsal(a):

"Vybavuji si tak asi 20 psů na pejskařské akci, kteří předváděli pro diváky ukázky výcviku, všichni bohatě ozkouškovaní."

kdy a kde to bylo?
by me zajímalo kde mají takovouhle členskou zakladnu totiž

Neregistrovaný uživatel

12.4.2018 16:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

"Vybavuji si tak asi 20 psů na pejskařské akci, kteří předváděli pro diváky ukázky výcviku, všichni bohatě ozkouškovaní."

kdy a kde to bylo?
by me zajímalo kde mají takovouhle členskou zakladnu totiž

To bylo taky první, co mě napadlo

12.4.2018 16:08

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ajo, to jsem nevěděla, že když se psem udělám IPO, tak venku přestane poslouchat, zatímco dokud zkoušku neměl, tak byl vzorný, sociální a empatický...
Sakra, asi to IPO raději nechám, než se mi to vymkne kontrole

Akorát na fotce 1 jsou mí psi, co nemají žádnou zkoušku (krom coursigové licence),
a na druhých fotkách jsou psi s IPO 3, tak nevím, jestli voni to nemají podle té vaší teorie nějaký popletený

Tak tady by mě zajímalo, jak to s tou srnou dopadlo ( nebo snad radši ne ).

12.4.2018 16:17

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To bylo taky první, co mě napadlo

scylla cvicaky nanavidi -takze bych tipla ze se jim i vyhyba - a presto marazi na takovouhle mega akci?

a ja je sjizdim po cele republice - a nic.
i na ty detske dny jsme radi, když se da dohromady 4-5 psu

Neregistrovaný uživatel

12.4.2018 16:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Tak tady by mě zajímalo, jak to s tou srnou dopadlo ( nebo snad radši ne ).

Dopadlo to s ní dobře - feny měly košíky.

Neregistrovaný uživatel

12.4.2018 16:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

scylla cvicaky nanavidi -takze bych tipla ze se jim i vyhyba - a presto marazi na takovouhle mega akci?

a ja je sjizdim po cele republice - a nic.
i na ty detske dny jsme radi, když se da dohromady 4-5 psu

zřejmě dobrej oddíl

Přidejte reakci

Přidat smajlík