Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím, zaujímala by ma vec, ktorú som už spomenula v nadpise.
V miestnom útulku sme si vyhliadli sučku - mix nemecký ovčia (asi s líškou :D srandujem).
Bola nájdená pri statku v okolitej dedine keď mala cca pol roka, v útulku je už cca rok a pol. Sučka je neskazená, je vidieť, že nemá zlú skúsenosť s človekom pretože aj s cudzími ľuďmi je rada, reaguje na meno, reaguje na základné povely, voči iným psom / aj cudzím je zmierlivá a znášanlivá, na vodítku vie chodiť, nieje to žiadny blázon (venčila som aj iné psy z útulku, ktorý keď uzreli svet mimo koterca tak sa zmenili na magora a chceli ujsť). Proste preskočila iskrička a my sme sa rozhodli, že si ju chceme adpotovať.
Otázka ale znie, dá sa naučiť, respektíve dokáže takýto pes z útulku ustrážiť svoje teritórium (samozrejme po istom čase, keď pochopí že u nás je už doma)? Dá sa naučiť aby rozoznala "svojich" a cudzích ľudí, ktorí stoja, resp. prechádzajú za bránou?

Je na to potrebný špeciálny výcvik? Alebo to ten pes tak nejak pochopí sám? Neviete?
Nemám totiž skúsenosti. Mali sme Nemeckého ovčiaka, kupovali sme šteniatko a ten sa to naučil tak nejak sám. Len čo keď je už sučka odrastené šteňa a má veľmi rada ľudí? Presne tak ako každý pes v útulku.
Mám samojeda a toho hlídat nenaučíte, kdyby jste se na hlavu postavil. Já osobně, bych to psa nikdy neučila záměrně, měla bych trochu strach, že by to mohlo přejít až k agresi. S takovým psem je pak o strach vyjít ven, jet na veterinu atd. Ale říkám, nemám žádnou zkušenost, mám jiné typy psů. Holky od pracáků snad poradí.

Buď to bude umět sama, nebo ne.
Předem vám to nikdo neřekne.
Nějaké učení u psa co to v sobě nemá, jak byste to chtěl učit? To byste musel sehnat figuranta, co by jí přes plot ubližoval, nebo tak a to není o co stát.

napsal(a):
V miestnom útulku sme si vyhliadli sučku - mix nemecký ovčia (asi s líškou :D srandujem).
Bola nájdená pri statku v okolitej dedine keď mala cca pol roka, v útulku je už cca rok a pol. Sučka je neskazená, je vidieť, že nemá zlú skúsenosť s človekom pretože aj s cudzími ľuďmi je rada, reaguje na meno, reaguje na základné povely, voči iným psom / aj cudzím je zmierlivá a znášanlivá, na vodítku vie chodiť, nieje to žiadny blázon (venčila som aj iné psy z útulku, ktorý keď uzreli svet mimo koterca tak sa zmenili na magora a chceli ujsť). Proste preskočila iskrička a my sme sa rozhodli, že si ju chceme adpotovať.
Otázka ale znie, dá sa naučiť, respektíve dokáže takýto pes z útulku ustrážiť svoje teritórium (samozrejme po istom čase, keď pochopí že u nás je už doma)? Dá sa naučiť aby rozoznala "svojich" a cudzích ľudí, ktorí stoja, resp. prechádzajú za bránou?
Ano rozezná svého člověka od cizího a hlídat si myslím bude de vidět tzv. hlídač.
Než liška ten pejsek vypada jako nádherný dingo

Pardon za chyby píšu na mobilu.
No jakmile stekal sousedovic pes tak jsem popadla psa a bezeli jsme k vratum a ja stekala. Pozdeji se ovcoun pridal. Pridal se s tim ze se k moji aktivitě prida.
Biglovi rychle doteklo do palice o co jde a tak me zastoupil a dale ucil ovcaka on. Dnes staci kdyz bigl spozorni a ovcak uz bezi k vratum.
No a po kazdem hlidani ze zacatku jsem pak otevrela vrata aby videl ze nekdo okolo sel. Aby vedel proc steka.
Mám útulkáče, křížence ovčáka. Když přijme nějaký prostor za 'svůj', hlídá velice velmi. Za plotem vyštěkává i známé, když na něj promluví, začne vítat (blízká rodina, přátelé), nebo pokračuje, ale na zahradu je pustí (příbuzní, které sice zná, ale chodí jen na návštěvu, podnájemníci). Pokud jsme se delší dobu pohybovali na nějakém statku pracovně, hlídal i tam, když jsem dělala instruktorku, tak jsem ho na odpoledne při započetí přílivu klientů musela zavírat. Pokud na statek (klidně i dlouho) jezdíme 'rekreačně' - čili za naším koněm - nehlídá. Stejně tak vždycky rozlišoval 'pracovní' a 'naše' koně. Nic z toho jsem ho ale nemusela učit, většinou jsem spíš překvapeně čuměla, jak to ten pes ksakru ví :)
Takže ano, útulkový kříženec hlídat klidně může. Jestli tahle konkrétní čubinka bude, Vám ale nikdo nepoví.

Tedysek
napsal(a):
Ja ucila hlidat ovcaka. A s agresi to nema co delat. Jakmile se dvere otevrou tak je z nej vitac. A kdyz steka u vrat a nikdo tam neni tak otevru a on cumi jak puk ze je hloupy a na nic nesteka.
Katastrofa, další věc, kvůli které bych rexe nikdy nechtěla, tedy z českého chovu. Tedýsku, nic proti.

Tedysek
napsal(a):
Pritel si takoveho psa pral. A takoveho taky dostal. ;)
To ze ma hlidat se rozhodlo az po tom co tu nekdo zacal vykradat baraky.
"Se rozhodlo", to zní strašně, promiňte, ale to je degradace plemene, fuj.
napsal(a):
"Se rozhodlo", to zní strašně, promiňte, ale to je degradace plemene, fuj.
Me se neomlouvejte. Ja souhlasim s vami.
A "se rozhodlo" po tom co nas vykradli. Tak "se rozhodlo" ze psi budou stekat za vratama a hlasem odstrasovat. Je smutny kdyz dutohlav bigl pomahal ucit tuhle cinnost ovcaka. Ale jednou jsme si ho poridili a tak ho mame radi takoveho jaky je a nechame si ho. :) i kdyz je to takovej ňouma.

Tedysek
napsal(a):
Me se neomlouvejte. Ja souhlasim s vami.
A "se rozhodlo" po tom co nas vykradli. Tak "se rozhodlo" ze psi budou stekat za vratama a hlasem odstrasovat. Je smutny kdyz dutohlav bigl pomahal ucit tuhle cinnost ovcaka. Ale jednou jsme si ho poridili a tak ho mame radi takoveho jaky je a nechame si ho. :) i kdyz je to takovej ňouma.
Tak to jo, ale stejně..je to smutný.
Nicméně mu i celé vaší smečce přeji hodně zdraví a pohody ;-).

Tedysek
napsal(a):
Je to smutny co se s plemenem deje. Ale ja s tim nic neudelam.
To asi ne, já se o to alespoň pokusím.

Tedysek
napsal(a):
Nejaky recept co s tim lze delat?
Recept mám, ale nehodí se to sem, a nejedná se o jednoho jedince. Jedná se směr šlechtitelského programu.
Dobrý den, napíši Vám svou zkušenost. Svého (samostatně, u rodičů jsme měli psy) prvního psa jsem si brala z útulku. Byla to fenka, měla tehdy asi 4 měsíce (najitá u popelnic na pražském sídlišti koncem prosince, asi nechtěný dárek). Byl to takový větší mix, asi i s NO, podle uší nahoru. Byl to úžasný, poslušný pes, dožila se 13 a půl roku, dá se říct, v plném zdraví. Protože byla černá, jen s bílými odznaky, vzbuzovala celý život u lidí trochu respekt, avšak neprávem, byl to hodný dobrák, za plotem sice štěkala jako čert, ale poučený cizí člověk, pokud si z toho nic nedělal a prošel dovnitř, byl radostně přivítán (vyzkoušeno, ověřeno). Kamarádek malé děti na ní jezdili jak na koni, všechny jen olízala a pokud jí to přestalo bavit, utekla se skovat. Přesto se 2x naskytla situace, kdy to byl najednou jiný pes. Poprvé, když jsem s ní spala u koní, tam vtrhl známý, co se rozhodl pro půlnoční návštěvu, ale notně opilí. Ležela u mně na spacáku, najednou začla temně vrčet, vstala a šla mu naproti, no, prostě úplně jinak než jsem jí znala. A než jsem zareagovala, byl střízlivý za dveřmi.
Podruhé, to už jsem byla vdaná a ona už stará, spala v kuchyni, mi v ložnici za dveřmi. A vlezl k nám zloděj. Ačkoli jsme jí slyšeli štěkat a občas zavrčet, tentokrát nás probudilo tak zlé a hrdelní vrčení, že jsme rázem vyskočili a poslouchali. Ozvalo se dlouze ještě jednou a pak jsme slyšeli bouchnutí dveří. Stála ve vchodových dveřích a stále hluboce vrčela. Zloděj tehdy vlezl sklepním oknem a naštěstí si vybral kuchyň. No a pak jsme našli na chodbě od něj památku- pořádnou sukovici. Takže ano, jsem přesvědčená, že i nejhodnější pes pozná, že situace to vyžaduje a je schopen zakročit. Nebála bych se a dala fence domov. Hodně zdaru Jarka.
amiš
napsal(a):
Dobrý den, napíši Vám svou zkušenost. Svého (samostatně, u rodičů jsme měli psy) prvního psa jsem si brala z útulku. Byla to fenka, měla tehdy asi 4 měsíce (najitá u popelnic na pražském sídlišti koncem prosince, asi nechtěný dárek). Byl to takový větší mix, asi i s NO, podle uší nahoru. Byl to úžasný, poslušný pes, dožila se 13 a půl roku, dá se říct, v plném zdraví. Protože byla černá, jen s bílými odznaky, vzbuzovala celý život u lidí trochu respekt, avšak neprávem, byl to hodný dobrák, za plotem sice štěkala jako čert, ale poučený cizí člověk, pokud si z toho nic nedělal a prošel dovnitř, byl radostně přivítán (vyzkoušeno, ověřeno). Kamarádek malé děti na ní jezdili jak na koni, všechny jen olízala a pokud jí to přestalo bavit, utekla se skovat. Přesto se 2x naskytla situace, kdy to byl najednou jiný pes. Poprvé, když jsem s ní spala u koní, tam vtrhl známý, co se rozhodl pro půlnoční návštěvu, ale notně opilí. Ležela u mně na spacáku, najednou začla temně vrčet, vstala a šla mu naproti, no, prostě úplně jinak než jsem jí znala. A než jsem zareagovala, byl střízlivý za dveřmi.
Podruhé, to už jsem byla vdaná a ona už stará, spala v kuchyni, mi v ložnici za dveřmi. A vlezl k nám zloděj. Ačkoli jsme jí slyšeli štěkat a občas zavrčet, tentokrát nás probudilo tak zlé a hrdelní vrčení, že jsme rázem vyskočili a poslouchali. Ozvalo se dlouze ještě jednou a pak jsme slyšeli bouchnutí dveří. Stála ve vchodových dveřích a stále hluboce vrčela. Zloděj tehdy vlezl sklepním oknem a naštěstí si vybral kuchyň. No a pak jsme našli na chodbě od něj památku- pořádnou sukovici. Takže ano, jsem přesvědčená, že i nejhodnější pes pozná, že situace to vyžaduje a je schopen zakročit. Nebála bych se a dala fence domov. Hodně zdaru Jarka.
Zdravím! Hezký příběh. Já si také myslím, že když se ať už pes nebo fenka někde zabydlí, přijme ty lidi i ostatní tvory za své, tak je to její domov, útočiště, smečka a podle toho se chová.A "normální" pes dokáže i vyhodnotit nepěknou situaci. Měl jsem bulíka, kliďas nad kliďasy. Práh dráždivosti někde ve hvězdách. Děti vedle z mateřinky ho "mučili", když toho měl dost, jen vyrazil určitým směrem, rozhrnul jejich hrozen a ulehl někde opodál.Jednou na konci vsi jsme potkali místní" kvítko" trochu posilněné alkoholem. Začal se po mě sápat, ruce nahoře v náznaku úderu a za řevu, cože jsem si to pořídil za bestii. Bulík vlítnul mezi nás s takovou dynamikou a brutalitou, že mě to opravdu překvapilo i když jsem ho měl přečteného dobře(a on mě), jen né v extrémní situaci.Naštěstí jsem měl vodítko se smyčkou omotané nakrátko kolem zápěstí a místní firma k újmě nepřišla. Ale od té doby ho pes nemusel a i na dost velkou vzdálenost tahal hrdelní vrčení až z paty a pro jistotu sem ho hned připínal..

Hezké příběhy Taky přidám. Stalo se to jedné letní noci v našem domku, kde nás spalo 5 dospělých lidí, všichni nahoře v patře. K tomu desetikilová jezevčice chrápající pod peřinou v posteli s mojí mámou. Dveře ložnice otevřené. Přes balkonové špatně zavřené dveře nám do kuchyně v přízemí vlezl zloděj. Jezevčice spustila neskutečný řev a letěla ze schodů dolů (to už jsem byla vzhůru, běžela kolem mé ložnice). Zloděj nestihl nic, jen se otočit a upalovat až někam do vesnice, protože jezevčice ho hnala až k plotu a ještě za ním dlouho štěkala.
Nechápali jsme, kde se to v ní vzalo, ta odvaha jít sama svůj dům chránit! Hlídací moc není, je to typický postelový povaleč A kdybyste viděli, jak se pak nosila, když jsme jí za ten výkon chválili! Čumák až u stropu
Já si nemohu pomoct, možná jsem "postižená svým psem" ale vidím v něm kousek Shiby. A ta moje hlídá dobře. Doma i venku upozorní vždy a jen tehdy, když je něco jinak. Nemá rád opilce, bezdomovce (jak to ten pes sakra pozná?) a jednou se k nám do bytu někdo snažil dostat a toho vyštěkal už jako štěně. Takže potvrzuji co už je napsáno, pes jinak strašný vtěrka, jakmile někdo na něj promluví, nedejbože zašišlá tak ho jde upusinkovat.
napsal(a):
Mix s liškou Co říkáte?

barevnalentilka
napsal(a):
Mix s liškou Co říkáte?
Určitě ne, liška by nikdy takhle nenosila ocas

barevnalentilka
napsal(a):
Mix s liškou Co říkáte?
Tohle je Vaše shiba?

Měla jsem fenku čuvače z útulky veterinární nemocnice.Vzali jsme si ji ve třech letech, v útulku byla od štěněte.Na rozdíl od té vaší, nic neuměla a všeho a všech se bála.Začala jsem s ní chodit na procházky, učit ji poslušnost.Zpočátku, když jsme vyšli ven a šel někdo proti nám, sedla si a museli jsme čekat až dotyčný přejde, jinak nešla.To samé auta.Doma když někdo přišel utekla do bezpečné vzdálenosti.Postupně si ale zvykala.Takřka po roce k nám šel tchán bratra a fena ho chytla za nohu.Nekousla ale přidržela za nohavici.Do té doby všichni naučení, že si feny nemusí všímat, si museli začít zvykat, že volný přístup zkončil.Asi týden na to udělala modřinu sousedovi, který také bez pozvání šel za branku.Pak už její sebevědomí rychle stoupalo a nakonec z ní byl dost ostrý hlídač, ale hlavně vynikající pastevec a pomocník u zvířat, bez nějakého výcviku.
napsal(a):
Měla jsem fenku čuvače z útulky veterinární nemocnice.Vzali jsme si ji ve třech letech, v útulku byla od štěněte.Na rozdíl od té vaší, nic neuměla a všeho a všech se bála.Začala jsem s ní chodit na procházky, učit ji poslušnost.Zpočátku, když jsme vyšli ven a šel někdo proti nám, sedla si a museli jsme čekat až dotyčný přejde, jinak nešla.To samé auta.Doma když někdo přišel utekla do bezpečné vzdálenosti.Postupně si ale zvykala.Takřka po roce k nám šel tchán bratra a fena ho chytla za nohu.Nekousla ale přidržela za nohavici.Do té doby všichni naučení, že si feny nemusí všímat, si museli začít zvykat, že volný přístup zkončil.Asi týden na to udělala modřinu sousedovi, který také bez pozvání šel za branku.Pak už její sebevědomí rychle stoupalo a nakonec z ní byl dost ostrý hlídač, ale hlavně vynikající pastevec a pomocník u zvířat, bez nějakého výcviku.
U Čuvače by bylo až divné, kdyby to bylo jinak. Tohle je jeho naturel.

pan Brouček
napsal(a):
U Čuvače by bylo až divné, kdyby to bylo jinak. Tohle je jeho naturel.
Spíš měl by být, dnes už ne vždy to tak je.
Tedysek
napsal(a):
No jakmile stekal sousedovic pes tak jsem popadla psa a bezeli jsme k vratum a ja stekala. Pozdeji se ovcoun pridal. Pridal se s tim ze se k moji aktivitě prida.
Biglovi rychle doteklo do palice o co jde a tak me zastoupil a dale ucil ovcaka on. Dnes staci kdyz bigl spozorni a ovcak uz bezi k vratum.
No a po kazdem hlidani ze zacatku jsem pak otevrela vrata aby videl ze nekdo okolo sel. Aby vedel proc steka.
Učíte psa štěkat na lidi venku, a říkáte tomu hlídání?
No to jsou věci.
Nakonec už tady byl i hlídací pes, co hlídal dvůr z gauče v obýváku, prý je to tak nejlepší...
pan Brouček
napsal(a):
Učíte psa štěkat na lidi venku, a říkáte tomu hlídání?
No to jsou věci.
Nakonec už tady byl i hlídací pes, co hlídal dvůr z gauče v obýváku, prý je to tak nejlepší...
A co to je? Nemuzu dovolit psovi aby kousnul kohokoliv kdo projde dverma. To jsem naucila bigla ze jakmile nekdo vejde a my nejsme doma tak on se schova a dela ze tam vubec neni. Bohuzel toto v nem vyvolava chovani trvajici dalsi tyden az mesic (hrabe do zdi).
Kdyby muj pes pokousal zlodeje budu z toho mit problem ja. Vrata do ulici nejsou pruhledove takze nemuze odstrasovat zjevem. Coz by nefungovalo vzhledem k jeho povaze.
Tedysek
napsal(a):
A co to je? Nemuzu dovolit psovi aby kousnul kohokoliv kdo projde dverma. To jsem naucila bigla ze jakmile nekdo vejde a my nejsme doma tak on se schova a dela ze tam vubec neni. Bohuzel toto v nem vyvolava chovani trvajici dalsi tyden az mesic (hrabe do zdi).
Kdyby muj pes pokousal zlodeje budu z toho mit problem ja. Vrata do ulici nejsou pruhledove takze nemuze odstrasovat zjevem. Coz by nefungovalo vzhledem k jeho povaze.
Co to je?
Nežádoucí chování.
Pes nemá štěkat na každého kdo jde kolem, vně jeho teritoria, ještě k tomu když jsem na dvoře. To je uřvaná potvora, ne hlídací pes.

pan Brouček
napsal(a):
Co to je?
Nežádoucí chování.
Pes nemá štěkat na každého kdo jde kolem, vně jeho teritoria, ještě k tomu když jsem na dvoře. To je uřvaná potvora, ne hlídací pes.
Ale "alespoň" to procházející odradí, když už nic jiného.
pan Brouček
napsal(a):
Co to je?
Nežádoucí chování.
A jak ma pes hlidat kdyz z ulice jinak zlodej nezjisti ze za vraty je velky pes?
Ano stekat za pruhlednym (pletivovym) plotem je nezadouci chovani. S tim souhlasim. Ale pokud skz vrata neni videt a zadny plot tu neni. Jen zbytek baraku a staveni... Jak to ma pes ohlidat a odradit zlodeje?
A neni to ujeceny magor. Fakt ne. Kdyz jsme doma z 90% mlci a hlasi jen kolemjdouciho labradora se kterym se nenavidi a vecne uteceneho maleho cerneho psa. Kdyz nejsme doma tak hlasi ze je za vraty.

Tedysek
napsal(a):
A jak ma pes hlidat kdyz z ulice jinak zlodej nezjisti ze za vraty je velky pes?
Ano stekat za pruhlednym (pletivovym) plotem je nezadouci chovani. S tim souhlasim. Ale pokud skz vrata neni videt a zadny plot tu neni. Jen zbytek baraku a staveni... Jak to ma pes ohlidat a odradit zlodeje?
A neni to ujeceny magor. Fakt ne. Kdyz jsme doma z 90% mlci a hlasi jen kolemjdouciho labradora se kterym se nenavidi a vecne uteceneho maleho cerneho psa. Kdyz nejsme doma tak hlasi ze je za vraty.
Proč je nežádoucí když štěká pes za pletinovym plotem?
To mi vysvětlete.

Tedysek
napsal(a):
Protoze ma pes prehled kdo jde a jestli je nutne zasahnout. Vidi jestli nekdo jen prochazi nebo chce dovnitr. A to uz je opravdu hlidani chodniku a to neni psovo teritorium. S pruhlednym plotem ma pes zasahnout jen pokud nekdo sahne na plot/branku.
To delaj jen plemena která nejsou hlídací viz bigl.
Nevím tohle jsem v životě neslyšela "jak má správně pes hlídat".
Náse aussice štěká na všechny( i na mě) a všechno no ale aussik je takovy ukecany pes musí vše okomentovat.
Právě odnaucovani "komentování" ausika se snažím alespon trochu zmírnit.
napsal(a):
To delaj jen plemena která nejsou hlídací viz bigl.
Nevím tohle jsem v životě neslyšela "jak má správně pes hlídat".
Náse aussice štěká na všechny( i na mě) a všechno no ale aussik je takovy ukecany pes musí vše okomentovat.
Právě odnaucovani "komentování" ausika se snažím alespon trochu zmírnit.
Bigl mi v byte hlidal. Stekal na vsechno co se mihlo na chodbe. Odnaucila jsdm ho to. S tim ze ma stekat az kdyz nekdo slysitelne zkousi kliku nebo zamek. Bezpecne poznal kdo je za dverma jestli nekdo cizi nebo nekdo znamy. A jakmile nekdo cizi otevre dvere bezi se schovat do boudy nebo pod postel... pproste dela ze tam neni aby ho nikdo nemohl zranit/otravit...
Bohuzel takhle to u nas v baraku nefunguje.

Tedysek
napsal(a):
Bigl mi v byte hlidal. Stekal na vsechno co se mihlo na chodbe. Odnaucila jsdm ho to. S tim ze ma stekat az kdyz nekdo slysitelne zkousi kliku nebo zamek. Bezpecne poznal kdo je za dverma jestli nekdo cizi nebo nekdo znamy. A jakmile nekdo cizi otevre dvere bezi se schovat do boudy nebo pod postel... pproste dela ze tam neni aby ho nikdo nemohl zranit/otravit...
Bohuzel takhle to u nas v baraku nefunguje.
Něco jiného je byt (tam je opravdu nežádoucí štěkání) a barák(radši pes co včas upozorní na cokoliv než pes co nevydá hlásek).

napsal(a):
Něco jiného je byt (tam je opravdu nežádoucí štěkání) a barák(radši pes co včas upozorní na cokoliv než pes co nevydá hlásek).
Ovšem ten, co nevydá ani hlásku by měl ale řádně zakročit

napsal(a):
Ovšem ten, co nevydá ani hlásku by měl ale řádně zakročit
No jo ale s tím jak nevydá hlasku je průser, "návštěva" vešla do zahrady byla pokousana protože pes zakrocil na poslední chvíli a může za to majitel psa.
Druhý dle vás "nesprávně hlídací pes" odradil "návštěvu" ktera radši šla dál podél plotu pryc.
No co je lepší?

napsal(a):
No jo ale s tím jak nevydá hlasku je průser, "návštěva" vešla do zahrady byla pokousana protože pes zakrocil na poslední chvíli a může za to majitel psa.
Druhý dle vás "nesprávně hlídací pes" odradil "návštěvu" ktera radši šla dál podél plotu pryc.
No co je lepší?
Nemusí přece hned kousat, stačí zadržet

napsal(a):
Potom je spoustu lidí pokousanych od různých SAO, KAO... atd. už na tom byla několikrát i diskuze.
Naštěstí znám SAO který furt "řve" a nikdo tam sám nejde. Fakt je lepší když pes dá o sobě vědět.

napsal(a):
Potom je spoustu lidí pokousanych od různých SAO, KAO... atd. už na tom byla několikrát i diskuze.
Naštěstí znám SAO který furt "řve" a nikdo tam sám nejde. Fakt je lepší když pes dá o sobě vědět.
Bavíme se (tedy já) o Tedýskově NO, jinak jà nerozporuji, že v tomto případě je lepší, aby pes hlídal štěkàním, rozhodně to odradí. Taky je jasné, že pastevci ve většině případů vetřelce hned zadrží kousnutím, tedy, že ho hned napadnou.

napsal(a):
No jasně, stačí, když pes nasadí pouta a pak v klidu vyčká na příchod pána nebo na příjezd policie .

hehe a já myslela, že pes zadrží člověka štěkotem nebo "silou vůle" třeba v rohu, ale pouta jsou lepší
můj pejsek se opře předními do toho, kdo se mu nelíbí
je to napadení, když má jenom 25kg ?

napsal(a):
No jasně, stačí, když pes nasadí pouta a pak v klidu vyčká na příchod pána nebo na příjezd policie .
Přesně, jen mu ty pouta nesmíte sundat z těch vrat, co kdyby je nemohl najít

napsal(a):
hehe a já myslela, že pes zadrží člověka štěkotem nebo "silou vůle" třeba v rohu, ale pouta jsou lepší
můj pejsek se opře předními do toho, kdo se mu nelíbí
je to napadení, když má jenom 25kg ?
Moje čuba je naučená (nebo to spíše začala dělat sama od sebe), takhle zadržet nevítaného hosta. Samozřejmě, že když psa neuposlechne a bude se chtít dát na útěk, tak ho pes přidrží zuby.

napsal(a):
Moje čuba je naučená (nebo to spíše začala dělat sama od sebe), takhle zadržet nevítaného hosta. Samozřejmě, že když psa neuposlechne a bude se chtít dát na útěk, tak ho pes přidrží zuby.
ale to se nesmí :D
megí je nezadržuje
říká - jdi pryč ! které z těch dvou pacek nerozumíš ?
si minule chtěl nějaký pán na vlakáči povídat
megí se opřela a říká - mám ho kousnout ?
nádraží ztichlo
říkám dobrý jdem
a megí spořádaně vedle mě odkráčela k vlaku, těsně u nohy, s kontrolou otočením na "útočníka" každé dva metry, (to bylo na Oscara), smát jsem se mohla začít až ve vlaku, aj ten pes říkal dobrý co
ještě že tam nebyl někdo, kdo nás zná (by řekl a dyť megí nekouše).
Berňák štěknul u plotu jen vyjímečně, to už se mu muselo hodně něco nezdát. Samík je užvaněný pes stejně jako tady Anet ausík a štěká dost. naštěstí nemáme přímé sousedy, takže to zatím až tak nevadí. Jestli to vadí někomu, kdo jde za plotem, je mi upřímě jedno. Pes prostě hlásí pohyb a nepřijde mi to nijak zvláštní. Není to rasa zakročující, tak holt hlásí. Ale není to tak, že na sousedním poli lidi pracujou a celou dobu na ně řve. Prostě nahlásí a hotovo, dál si jich nevšímá.
Me by teda zajimalo jak nas NO ma teda hlidat. Kdyz zlodej vleze na dvur znamena to ze znici 4m vysoky vrata. Nedokazu ani vycislit jaka by to byla fin. Skoda. Takze bud ani nepipne, necha zlodeje vejit, ten znici vrata, zlodeje zadrzi vystekavanim pripadne pridrzi za obleceni. Skoda: vrata a kdo vi jestli by nebyla i zaloba
Nebo
Bude rvat za vraty a po chvili prijde rvat druhy a zlodej nevleze dovnitr protoze si bude myslet ze druhy pes prisel z druhe strany pozemku a pozemek je hlidany cely.
Skoda: zadna.
Nebo
Bude rvat az kdyz nekdo sahne na vrata. Ale zlodej usoudi ze to neni zadny hlidac, obejde ves a vleze stodolou. Znici jina 3m vysoka vrata, vypusti kozy...
Skoda: vrata ve stodole.
Jak to ten pes ma teda praktikovat?
Mám borderu, která je klasický vítač, miluje lidi a umazlila by je do zbláznění. Žijeme v bytě a kdykoli jde někdo cizí po chodbě (rozumějte cizí jako nikdo ze sousedů nebo zedníků a lidí, co se běžně v domě vyskytují), tak to hlásí. Ale nemá ten typický štěkot, pouze bručí a párkrát tiše bafne a pak kontroluje, jestli jsme to i v druhé místnosti slyšeli. Když nejsme doma, je ticho úplně (ověřeno se sousedy). Když k nám ale přišla návštěva jednou vrátit klíče a odemkli si sami, nepustila je dovnitř (nebyla ani nijak agresivní, jenom fakt temně vrčela), dokud jsme je nedošli přivítat. Pak byla nejlepší kámoš. A nikdo ji nikdy nic neučil. Na povel se nám zatím nepodařilo ji naučit štěkat, protože prostě nezaštěká skoro co je týden dlouhý, a to ani na jiné psy, videa, pamlsky, prostě nic. :D.

A tak sme dali fenke domov s miernou obavou čo bude robiť, sme ju zobrali k nám na dvor, po pár hodinách akoby tam patrila celý život :) všetko pre ňu nové, čí už prostredie, búda, ľudia, ... správala sa ako by to všetko poznala...
kašlať na to, že nestráži, kašlať na to, že privíta každého kto sa priblíži k našej bráne...tá radosť a šťastie z jej očí je na nezaplatenie :)
Sme strašne radi, že nám útulok dal tak úžasné a "čisté" zviera :)
ĎAKUJEM VŠETKÝM, ktorí ste sa zapojili do môjho príspevku, vaše príbehy a skúsenosti boli veľmi motivujúce a určite to zavážilo pri rozhodovaní, či adoptovať alebo nie...
ešte raz, ďakujem

Ať vám dělá radost a hlídá, je krásná.
Já ještě s dovolením přidám historku. Znala jsem velkého knírače. V zahradě u domku na okraji sídliště, kousek škola. Frekvence osob po chodníku kolem plotu značná. Seděl jako socha za kemenným sloupkem, když byl chodec na jeho úrovni, postavil se předními na plot a chodci do ucha řekl HAF. Byl to vtipálek, měl hroznou radost z toho poskočení a zaječení. Myslím, že dost lidí přepíralo.