Border kolie s PP - CHS Van Helpsing vrh A

Prodám Border kolii - Border kolie s PP – štěňata z chovatelské stanice Van...
27000 Kč
Zdravím všechny,
chtěla bych se zeptat, jestli náhodou nemáte někdo podobnou zkušenost. Přes zimu mi přišlo, že našemu psovi, borderákovi 9 let, nějak dochází šťáva. Nakonec jsme na začátku března udělali odběry a bohužel, než přišli výsledky, tak mu ochrnula půlka obličeje. Ty výsledky prokázali, že má problém se srdcem, což se pak potvrdilo i na sonu. To srdce je v současné době podchycené práškama, což je vidět i celkově, že je veselej, má zase chuť do života, je to prostě zase on...
Nicméně díky tomu srdci jsme si mysleli, že to ochrnutí bylo způsobeno mrtvicí. Už se mu ta půlka obličeje začala lepšit a najednou v pondělí se mu to stalo i s druhou půlkou obličeje. Jenže tentokrát to bylo slabší a veterinář řekl, že to mrtvice stoprocentně nebyla (bylo by prý vidět tikání oka, což u toho prvního trošičku bylo, ale teď nic).
Takže teď je na tom tak, že nemůže hýbat obouma ušima, na obou stranách mu visí pysk a nemrká očima, zavírá pouze to třetí víčko. Takže původ tohoto bude zřejmě někde jinde než u srdce, pravděpodobně v nervech.
Nemá někdo s tímto zkušenost? Povedlo se Vám to vrátit do normálu? A jaká byla příčina?
Ještě bych zmínila, že na podzim byl pes v narkoze kvůli trhání špičáku a všechny problémy začali po té operaci :(
Moc díky za všechny komentáře.
Antiparazitika to klidně být mohou.
https://www.genomia.cz/cz/test/mdr1/
Nedostatečná funkce P-glykoproteinu může vést k závažným, potenciálně smrtelným nežádoucím účinkům na léky, a to kvůli zvýšené expozici léčiva v CNS (při nedostatku funkčního P-glykoproteinu na hematoencefalické bariéře) nebo zvýšené systémové expozici lékům (při nedostatku P-glykoproteinu, který zprostředkovává vylučování léků žlučníkem nebo ledvinami).
No on před tím, než mu ochrnula ta první půlka obličeje, žádný prášky nebral.. Naposledy teda dostal někdy v na konci léta 2017 pipetu na klíšťata, pak teda září byl v narkoze kvůli tomu trhání zubu a od října/listopadu jsem pociťovala to, že nemá šťávu.. pak teda začátek března byl odběr, dva dny po odběru ochrnula první půlka obličeje, pak výsledky ukázali problém se srdcem, tak dostal prášky, začal se fakt lepšit.. už jsem se radovala a najednou teď druhá půlka obličeje...
Ale tím, že to první ochrnutí se objevilo takhle v době, kdy žádný prášky ani nic na klišťata neměl, tak si myslím, že to tenhle případ nebude :(.
U mé feny českého horského psa (v cca 10 letech) došlo k ochrnutí poloviny obličej z důvodu prodělané mrtvice. Taky ze začátku vypadala jako kdyby jí "došla šťáva"... polehávala, pak se přidaly problémy s rovnováhou a nežraním a nepitím. Letěla jsem k veterináři a pak cca 14 dní kapačky a nějaké léky. Fena se z toho dostala, ochrnutí polevilo do fáze, že se nažrala, napila, ale na té ochrnuté straně bylo vidět, že je méně pohyblivá (mimika, uši, mrkání). Stále nakláněla hlavu na stranu a špatně se orientovala v neznámém prostředí. Bohužel se po necelém roce přidalo nerudné chování a vyjíždění při manipulaci. Veterináři říkali, že může po té mrtvice trpět migrénami.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.97
Máte u Vaší borderky udělaný genetický test na mutaci genu MDR1?
Připadá mi to, jako když tuto mutaci má a potom podané léky můžou toto způsobit.
Mně si před 14 dny utrhl borderák kolenní vaz a když jsem šla na operaci, tak než šel do narkózy, tak se mě vet zeptal jestli nemá tuhle mutaci (u colií velmi častou) a protože můj borderák jí má, tak se musel udělat jiný typ narkózy, byl kvůli tomu zaintubovaný a operace stála cca o tři tisíce víc.
Nechápu, že lidi takto riskují a nenechají si ten test udělat, vždyť je to něco málo přes tisícovku a víte to na celý jeho život. A jestliže vet vidí kolii a vůbec se o toto nezajímá a prostě mu nasadí jakékoliv léky, tak je to ignorant a víc k němu nikdy.
Jinak ano, co se týče obojků, tak u psů, kteří mají mutaci tohoto genu je například Stronghold, nebo Advokade toxický. Reakce jsou různé, nemusí mít žádnou, ale také se mu může poškodit CNS. Po některých lécích, která se běžně ve veterinární medicíně používají můžou takto postižený psi i uhynout.
Pro mě je naprosto zarážející, jak hodně veterinářů, nebo o tomto problémů ani páru.
Jinak genetické testy nejsou jen záležitostí psů s PP, můžete si je nechat udělat na jakéhokoliv psa i křížence. Odebrání vzorku stěrem z tlamy je banální a testy nejsou nijak závratně drahý!
Je fakt dobrý to pro svého psa udělat!
Díky všem za reakce.. už víme, kde je příčina... má boreiozu a anaplasmozu.. vzácnou formu, která napadá orgány a nervovou soustavu a ještě hodně rozjetou (hodnoty má u obojího přes 30).. má prášky a uvidíme, jestli se z toho dostane...
Jinak co se týká MDR1, tak to testovaný nemá, nicméně těch border, který to mají je opravdu malý procento (ano, kolií to má hodně, ale ne border kolii) a i vzhledem k tomu, kolika si za život prošel operacemi, narkozami a zákroky... a nikdy na žádný prášek nijak nereagoval, tak si nemyslím, že by bylo potřeba ho na tohle testovat...