Granule pro labradora - prosím o recenzi i pana Miloše

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.4.2018 14:04
JanaVyoralová

XXX.XXX.16.240

Dobrý den. Budu si pořizovat stěně labradora a přemýšlím o granulích, které zvolit. Všechny určené pro štěňata velkých plemen.
1.applaws
2. Acana-oranzove balení
3. Taste of the Wild Pacifik
4.Essential food
Plus je vhodné přidávat nějaké přípravky na podporu kosti a kloubů? Případně víte o nějakých jiných dobrých granulí?
Děkuji moc za všechny reakce.

22.4.2018 14:34
Forester

XXX.XXX.42.201

JanaVyoralová napsal(a):
Dobrý den. Budu si pořizovat stěně labradora a přemýšlím o granulích, které zvolit. Všechny určené pro štěňata velkých plemen.
1.applaws
2. Acana-oranzove balení
3. Taste of the Wild Pacifik
4.Essential food
Plus je vhodné přidávat nějaké přípravky na podporu kosti a kloubů? Případně víte o nějakých jiných dobrých granulí?
Děkuji moc za všechny reakce.

Pan Miloš sem, pokud vím, už bohužel nezavítá. Všechna 4 Vámi vybraná krmiva jsou dobrá.Snad by bylo vhodnější zvolit ta, která obsahují maso a ne masovou moučku. Kloubní výživu podávat můžete, ale pokud je pesan zdráv a neprojeví se nějaké zdr. potíže, není to nezbytné.

22.4.2018 17:33
JanaVyoralová

XXX.XXX.251.161

Děkuji mockrát za reakci.

22.4.2018 18:28
Forester

XXX.XXX.42.201

JanaVyoralová napsal(a):
Děkuji mockrát za reakci.

Rádo se stalo. Snad by stàlo ještě za zmínku, že Acana má řadu-DogRegionals-je to krmivo určené pro všechny věkové fáze psa, od štěněte po seniora. Nemusíte tedy nic měnit, jak pejsek poroste a bude vyspívat, stárnout. Upravuje se jen množství krmné dávky podle fyzické aktivity, kondice a věku psa. Více zblajzne rostoucí ulítané mládí, než rozjímavý senior.

22.4.2018 18:30
Forester

XXX.XXX.42.201

Rádo se stalo. Snad by stàlo ještě za zmínku, že Acana má řadu-DogRegionals-je to krmivo určené pro všechny věkové fáze psa, od štěněte po seniora. Nemusíte tedy nic měnit, jak pejsek poroste a bude vyspívat, stárnout. Upravuje se jen množství krmné dávky podle fyzické aktivity, kondice a věku psa. Více zblajzne rostoucí ulítané mládí, než rozjímavý senior.

23.4.2018 14:38
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Já bych z výše jmenovaných brala Essential.
Jinak o granulích je tu strašná spousta diskuzí, zkuste pohledat. Hodně lidí tady krmí Wolfsblutem a Barking Heads, sem tam někdo Marp, osobně doporučit mohu Purizon, Simpsons a N&D a právě ten Essential, z levnějších pak Lukullus, Petkult, Marcus Mühle, občas na prostřídání s kouskem masa nebo vajíčkem (nebo i samotný) Magnusson.
Já mám limit do cca 1000 kč/měsíc, což zřejmě není Váš případ, tak můžete vzít do úvahy Aatu, Orijen a další granule, které jsou prostě mimo moje finanční možnosti. Tam Vám ale neporadím.
Kloubní výživa je fajn, preventivně jsme podávali od tuším 8 let. Nicméně stále platí, že je třeba udržovat adekvátní režim, tzn. neběhat po tvrdém, kluzkém nebo hlubokém, kde se psu boří nohy, nedělat prudké změny směru, neskákat, nebrzdit smykem atd. I o tom je tu spousta diskuzí. A také - některé granule již kloubní výživu obsahují, pak by bylo asi zbytečné ji přidávat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.4.2018 15:27

v granulích je nějaká kloubní výživa, ale když vezmu v úvahu denní krmnou dávku a stravitelnost, je jí málo. Preventivně se dává kolagen s Céčkem.
Jinak chondroitin je např. v hovězích a vepřových chrupavkách. Glukosamin v kostech. MSM je ze zvířat i rostlin. Co však už výrobci granulí nepoví - tepelná úprava MSM pošle do kopru.

Aatu a Orijen nejsou jiné granule než Simpsons nebo Essential, platí se jen za značku.

23.4.2018 15:34
burunduk

XXX.XXX.202.146

Forester napsal(a):
Pan Miloš sem, pokud vím, už bohužel nezavítá. Všechna 4 Vámi vybraná krmiva jsou dobrá.Snad by bylo vhodnější zvolit ta, která obsahují maso a ne masovou moučku. Kloubní výživu podávat můžete, ale pokud je pesan zdráv a neprojeví se nějaké zdr. potíže, není to nezbytné.

A čím to, že nezavítá již?

23.4.2018 16:51
JanaVyoralová

XXX.XXX.251.161

Děkuji moc za reakce.

23.4.2018 18:50
Forester

XXX.XXX.42.201

burunduk napsal(a):
A čím to, že nezavítá již?

Toť otázka spíše přímo na p.Miloše. Ještě někdy v roce 2016 tu figuroval i pod přezdívkou mal ffra(nebo tak nějak).. Jinak do té party Essential a Simpson patří i Canagan-vše hno UK receptury.

24.4.2018 10:16
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
v granulích je nějaká kloubní výživa, ale když vezmu v úvahu denní krmnou dávku a stravitelnost, je jí málo. Preventivně se dává kolagen s Céčkem.
Jinak chondroitin je např. v hovězích a vepřových chrupavkách. Glukosamin v kostech. MSM je ze zvířat i rostlin. Co však už výrobci granulí nepoví - tepelná úprava MSM pošle do kopru.

Aatu a Orijen nejsou jiné granule než Simpsons nebo Essential, platí se jen za značku.

Dík za info, já právě Aatu a Orijen a jim podobné nezkoumala - proč raky, když je stejně nekoupím.
Granule s kloubní výživou nejsou dostatečné pro psa, který již má problém. Ale brala jsem to tak, že to pro preventivní účely stačí. Ne?
MSM je citlivá látka - stačí chvíli skladovat v otevřeném pytlíku a už tam toho moc není.

24.4.2018 11:48

Varaxi napsal(a):
Dík za info, já právě Aatu a Orijen a jim podobné nezkoumala - proč raky, když je stejně nekoupím.
Granule s kloubní výživou nejsou dostatečné pro psa, který již má problém. Ale brala jsem to tak, že to pro preventivní účely stačí. Ne?
MSM je citlivá látka - stačí chvíli skladovat v otevřeném pytlíku a už tam toho moc není.

Preventivně stačí, teda vypadá to tak, ty potřebné látky jsou v jednotlivých surovinách. Jenomže.
Výzkum "granule s kloubní výživou..." ještě neproběhl asi. Ale proběhly testy na obsah vitaminu B1 s výsledkem "granule jsou nedostatečné". A to bylo nově otevřené balení. A řešil někdo, jestli pes z granule dostane dost ? Ten test totiž jen kontroloval "tabulku".
Vitamin C citlivý na světlo. Kolagen. Vápník. Všude strach z vápníku, nikdo neví proč. MSM mizí, chondroitin a glukosamin se špatně vstřebává.
Jak budou granule stačit po měsíci v barelu, do kterého lezu denně ?
Prostě nevěřím smajlík
U lépe stravitelného krmiva (maso) věřím. Štěněti se dají skelety a humři a tak.

Tak se na Aatu a Orijen koukněte a napište ;-).

24.4.2018 22:53

Preventivně stačí, teda vypadá to tak, ty potřebné látky jsou v jednotlivých surovinách. Jenomže.
Výzkum "granule s kloubní výživou..." ještě neproběhl asi. Ale proběhly testy na obsah vitaminu B1 s výsledkem "granule jsou nedostatečné". A to bylo nově otevřené balení. A řešil někdo, jestli pes z granule dostane dost ? Ten test totiž jen kontroloval "tabulku".
Vitamin C citlivý na světlo. Kolagen. Vápník. Všude strach z vápníku, nikdo neví proč. MSM mizí, chondroitin a glukosamin se špatně vstřebává.
Prostě nevěřím smajlík
U lépe stravitelného krmiva (maso) věřím. Štěněti se dají skelety a humři a tak.

Jsem si vzpomněla na štěněcí věk a dobu prvního studia potřebných vitaminů - 'ok, tak si toho medu lízni, ale jen proto, že je v něm thiamin'.

25.4.2018 11:36
JanaVyoralová

XXX.XXX.49.251

Děkuji.
A znáte nějaký přípravek na prevenci potíží s kloubama?

27.4.2018 16:39
psíchovatelka

XXX.XXX.202.161

JanaVyoralová napsal(a):
Děkuji.
A znáte nějaký přípravek na prevenci potíží s kloubama?

Canvit Chondro (s příchutí) :).

28.4.2018 14:37

Nemá někdo zkušenost s granulemi AlphaWolf? Dostala jsem vzorek, psům chutnaly.

28.4.2018 15:52

Nemá někdo zkušenost s granulemi AlphaWolf? Dostala jsem vzorek, psům chutnaly.

ne, ale jsou úplně stejné jako Best breeder, recept, suroviny, obal... Barking heads, Carneeval a Marp holistic je to samé.. kvalitní, psům sedí.. rozdíl jen cena.

29.4.2018 07:22

ne, ale jsou úplně stejné jako Best breeder, recept, suroviny, obal... Barking heads, Carneeval a Marp holistic je to samé.. kvalitní, psům sedí.. rozdíl jen cena.

Díky za info.

20.6.2018 15:45
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Prostě nevěřím smajlík

Tak plním domácí úkol.
Mrkla jsem se velmi zběžně na Aatu, obsahuje cizrnu, hrách a vojtěšku, to je umělé navyšování bílkovin a to já nemám ráda už ze zásady. Taky to obsahuje bílkovinné koncentráty. A strašně moc surovin - já nějak neřeším, jestli je to dobře nebo špatně pro psy obecně, ale vím, že mému konkrétnímu psovi to nevyhovuje, a to zohlednit musím. Takže bych to nekoupila, ani kdybych na to měla.
Nicméně se mi dostalo možnosti ochutnat kilo těch kuřecích 80/20. Mno, já už jedla lepší věci, v tomto jsou Magnussonky nedostižné, lepší grahamové sušenky neznám, v mléce jsou super. Aximu to celkem jelo, ale jemu jede všechno. Na to, že tam není pšenice ani oves, myslím, že mu to docela chutnalo. To kilo jedl celkem tři dny, já se s tím postupným převáděním na nové granule nějak necrcám, psovi to nevadí. Odpad OK, chutnalo mu, na srsti, zubech, kondici nebo očích nemám šanci něco poznat po tak krátké době, i když se mi zdá, že měl nějak brzo po nich hlad. Ale to může být jen dojem.
Tak pes říká ano (není to nijak nadšené ano a po delším užívání těch granulí by si to dost možná rozmyslel, kdo ví), já říkám ne.

Orijen ohodnotím, až najdu někoho, kdo mi dobrovolně a zdarma či výměnou poskytne alespoň kilo granulí. Do té doby to je jen střílení od boku, neboť jakékoli složení je špatné, když mi to pes odmítne žrát.

20.6.2018 18:19

teda Varaxi, to je recenze :D
Aatu: masa něco do půl pytle, zbytek jsou batáty, cizrna, hrách a vojtěška. To ostatní je tam jen tak naoko, možná přežila hrstka vitaminů, minerálů a tak. Jako ve všech ostatních granulích.
Bílkovin je 32 procent, tipuji, že pětina pochází z kytek.
Jsou tam 3 procenta nestravitelné vlákniny, takže luštěnin a vojtěšky nebude příliš. Mimochodem batáty = v sušině 8 procent bílkovin a 12 vlákniny. Maso vlákninu nemá. Tak čím víc přílohy, tím víc bude vlákniny, si myslím.

Orijen 80/20: masa asi tak stejně, kuřecí součástky rozepsané do pěti řádků ( a když budu dělat krávu, tak polovina z toho ani není maso, ale vedlejší produkty) a pak čočka, hrách, čočka, vojtěška, brambory.
38% bílkovin, vlákniny 5.
Tak mně to přijde skoro stejné.

Magnusson m&b: maso, graham, vejce, lepidlo. Porovnat nejde, krmivo pečené, suroviny kvalitní, prý to tam mají nějaké přísné.
A zkoušky - Orijen nekoupím, protože mi je nesympatický. Neodpověděli, drahé to je a z daleka. Acana stejná (dar) neprošla, protože prošla tak rychle, že už to nikdy zkoušet nebudu. Aatu je drahé, za značku platit nebudu. Simpsons dobré, k Magnussonu potřebujeme maso kvůli tuku a proteinu, ale jinak je dobrý. Větším psům sedí lépe.

Ještě to můžeme vzít podrobněji, výhody a nevýhody luštěnin,..
Samá čísla, takové vědecké. A na nic smajlík přece vidím, že velký pes potřebuje břicho víc zaplácnout. To stačí.
Pohled na zdroje živočišných a rostlinných částí, případně mizím u první nevhodné suroviny.
Granule prostě žádné perfektní neexistují, všude je moc přílohy, všude se proteiny navyšují, podvádí se všude, všecko je to drahé, proč ne, když to koupíme, že jo.
A tento týden je nikdo žrát nechce, kromě mého luxusně vycvičeného, ale bezedného kocoura Zrzouna. Takové odložení nemá žádný alík.
Ráno v 6 mu řeknu - sedni.
Večer v 6 tam ještě sedí.
(nesmí mu ale dojít granule)
Chcete někdo kocoura ?

20.6.2018 21:19

Včera mi pes polknul něco hodně nevhodného, resp. mu máma přes den něco dala. Večer průšvih a ostuda, měla jsem chuť hodit šipku do nejbližšího kanálu. A příprava na noční sprinty 2 patra dolů. Takže "dieta" - k večeři kuřecí křídlo (tuk netuk), na snídani kuřecí křídlo. Odpo první várka dojezd průšvihu, večer jako když utne a stadardní šutry. Keksy by to nikdy takhle nespravily. A nedej bože, kdyby byly "plné masa" - vysokproteinové, nebo by v nich byla jen stopa kuřete. Pár receptur slušných značek máme jako přílohu, nic proti, ale obecně je v nich něco jinak. A není to nic dobrého.

21.6.2018 09:09
Varaxi

XXX.XXX.1.226

teda Varaxi, to je recenze :D
Aatu: masa něco do půl pytle, zbytek jsou batáty, cizrna, hrách a vojtěška. To ostatní je tam jen tak naoko, možná přežila hrstka vitaminů, minerálů a tak. Jako ve všech ostatních granulích.
Bílkovin je 32 procent, tipuji, že pětina pochází z kytek.
Jsou tam 3 procenta nestravitelné vlákniny, takže luštěnin a vojtěšky nebude příliš. Mimochodem batáty = v sušině 8 procent bílkovin a 12 vlákniny. Maso vlákninu nemá. Tak čím víc přílohy, tím víc bude vlákniny, si myslím.

Orijen 80/20: masa asi tak stejně, kuřecí součástky rozepsané do pěti řádků ( a když budu dělat krávu, tak polovina z toho ani není maso, ale vedlejší produkty) a pak čočka, hrách, čočka, vojtěška, brambory.
38% bílkovin, vlákniny 5.
Tak mně to přijde skoro stejné.

Magnusson m&b: maso, graham, vejce, lepidlo. Porovnat nejde, krmivo pečené, suroviny kvalitní, prý to tam mají nějaké přísné.
A zkoušky - Orijen nekoupím, protože mi je nesympatický. Neodpověděli, drahé to je a z daleka. Acana stejná (dar) neprošla, protože prošla tak rychle, že už to nikdy zkoušet nebudu. Aatu je drahé, za značku platit nebudu. Simpsons dobré, k Magnussonu potřebujeme maso kvůli tuku a proteinu, ale jinak je dobrý. Větším psům sedí lépe.

Ještě to můžeme vzít podrobněji, výhody a nevýhody luštěnin,..
Samá čísla, takové vědecké. A na nic smajlík přece vidím, že velký pes potřebuje břicho víc zaplácnout. To stačí.
Pohled na zdroje živočišných a rostlinných částí, případně mizím u první nevhodné suroviny.
Granule prostě žádné perfektní neexistují, všude je moc přílohy, všude se proteiny navyšují, podvádí se všude, všecko je to drahé, proč ne, když to koupíme, že jo.
A tento týden je nikdo žrát nechce, kromě mého luxusně vycvičeného, ale bezedného kocoura Zrzouna. Takové odložení nemá žádný alík.
Ráno v 6 mu řeknu - sedni.
Večer v 6 tam ještě sedí.
(nesmí mu ale dojít granule)
Chcete někdo kocoura ?

Té uvedené vláknině právě nevěřím - když je něco z půlky tráva, prostě té vlákniny tam bude víc.
Myslím, že mi to potvrzuje i Axi, že měl dříve hlad. Pro něj je stav, kdy by si ještě něco dal, naprosto normální, ovšem po snídani normálně vydrží až do večera. Po Aatu se večer už choval jinak, hladově. Je možné, že by se to spravilo, je též možné, že to bylo vyvolané něčím jiným a s těmi granulemi si to dávám do souvislosti neprávem, po třech dnech prostě jistota být nemůže. Je možné, že nesedí dávkování a energetická hodnota, že by stačilo, kdybych mu přidala. Je pravda, že ME se mi nepodařilo dohledat (ne že bych nějak vášnivě pátrala), ale tak nějak od oka bych si tipla kolem 3 800 - to jsem mu toho pak dávkovala papírově spíš až moc.
Myslím, že té vlákniny tam je víc, a myslím, že to je důvod, proč měl Axi hlad tak brzo, prostě mu to tím bříškem jen tak prohučelo. Malinko mi tuto teorii nabourává, že bobečky měl normální, tak si jistá prostě nejsem. A taky není vláknina jako vláknina, některé granule mu vyhovují, i když mají vlákniny hodně.
Vitamíny v granulích řeším velmi okrajově, neboť pes je venkovní a ovoce si sám nasbírá. V praxi nás to omezuje jen u jahod, které pěstujeme ve fóliáku, kam pes nesmí. Jinak veškeré ovoce, na které dosáhne, je jeho. Ze zeleniny žere akorát vyloupaný hrášek, sem tam otrhává chrásty z řepy. A právě proto, že příjem těch vitamínů si pes reguluje v podstatě sám od jara do podzimu, nepotřebuje dodávat do granulí osm druhů bylinek a osm druhů ovoce. Vím, že takto komplikované složení mu obvykle ani nevyhovuje, preferuje jednodušší složení z méně surovin (teď nemyslím chuťově, to je mu celkem jedno, ale líp to tráví). Naopak je mu (rovněž obvykle, výjimky existují) dost jedno, jestli granule obsahují jen maso, nebo i ty vedlejší produkty.
Jak jsem již psala, víc zohledňuji, co je vhodné pro mého psa, než co je vhodné pro psy obecně. Ona jsou nějaká pravidla, která platí univerzálně, ale pak je dost pseudopravd, od kterých je lepší se oprostit. Třeba že granule bez obilí/s rybou/lisované za studena/velké granule/štěněcí granule jsou lepší než ostatní. Někdy to platit může, někdy ne. Neexistuje prostě šablona. Ani po nastudování veškeré možné teorie a vyhodnocení složení a analýzy může jednomu konkrétnímu psovi sednout zrovna to, co by nikdo netipoval. Proto se nechci pouštět do hodnocení granulí, které můj pes nikdy neměl v tlamě, a taky veškeré hodnocení se vztahuje jen a pouze na mého psa.

Otázka trochu mimo - Váš kocour baští vsedě? Bratranec má 6 koček a všechny se u toho krčí, ale vestoje.

21.6.2018 11:49

moji dva kocouři jí i v leže smajlík Zrzoun všecko, Kocourek jen to, co mám já. Jinak normálně oba u jídla sedí. Možná tamti nemají klid, málo misek pro hodně koček, málo jídla, rušící okolí ?

Vláknina v krmivech se píše nestravitelná. Jak dobře stráví pes tyto a tamty granule záleží na zvyku, velikosti psa, aktivitě, dávkování..
S dovolením tipuji, že větší pes má raději obilné přílohy. Tam řadím i trávy, ovoce, napůl třeba s brambory a řepou.
Malí psi zas jsou více na bezobilné. Souvisí to s rychlostí trávení a délkou střeva v poměru velikosti těla.
Aj se zemí původu, jenže dnes už je to spletené vše.
Takový Grónský pes moc hrachu a pšenice asi nedostával, takže dnes mu dám téměř jen maso.
A pes ze Švédska, Německa, ten bude s ovesnou kaší v pohodě.

ME se spočítá z analýzy, ale je to orientační, protože ten vzorec počítá s velikou částí energie ze sacharidů, což je podle mě špatně zvláště pro malé a akční psy.
Také jde o zvyk - krmiva s 4300, které mám doma teď, dám jen hrstičku, pes se tváří divně, že dostal tak málo.
Výpočet: 3,5x protein + 3,5x sacharid + 8x tuk, to celé vynásobit deseti.
Sacharidy = 100 - protein - tuk - popel - vlhkost.
Aatu = 3695. No ale k čemu mi je tento údaj, když vím, že bramborovohrachové granule mému psu nevyhovují, nestačí. Orientačně k tomu, že kdyby měly 3200, tak je ani nekoupím.

Spíše řeším, který protein, tuk a sacharid je pro mého psa vhodnější, z čeho dostane to, co potřebuje.
Řepkový olej v Magnussonu. Perfektně hlídané zemědělství, ale mému psu tento tuk nikdy stačit nebude.
Když se pase na ovoci (a třeba sní myšku), tak nevím, to už fakt asi rozšifrovat nejde.
Vedlejší produkty - o chuť nejde, o hodnotu pro psa též ne, ale zelené maso a splašky mu dávat nebudu. Když se má výrobce čím chlubit, tak se pochlubí, ne ? Jinak vedlejšáky krmím pořád, ráno byly kuřecí krky.

Vláknina, stejně jako ostatní doplňkové látky a položky v zaručené analýze, má nějakou toleranci.
U granulí pro psy většinou + - 1,7%.
Nařízení Komise č.939/2010.
V Aatu jsou ještě teda navíc Enterococcus Faecium - dělá to více výrobců, probiotikum se schopností klonování smajlík
Totiž trávení granulí není žádná legrace.

21.6.2018 12:00

Ollie, přesně.
Je to vtipné. Koupí se štěně, jdou se řešit granule. Štěněti je špatně, dá se dieta. A ta dieta se jmenuje kuře s rýží. Psí přirozené jídlo.
Kuře je dieta.
Konec.

21.6.2018 14:59
Varaxi

XXX.XXX.1.226

megi-the-dog:
Ti bratrancovi kočičáci se k tomu tak hrbí, že to vypadá, že jedí vleže, ale mezi bříškem a podlahou mají mezeru, takže neleží, ale stojí. :)

ME pro mě byla směrodatná, když jsem ještě nevěděla přesně, které granule psu sedí. Jiné typy granulí máme na léto, jiné na zimu, s vyšší ME krmíme zimní. Teď už vím, že třeba zrovna za studena lisované granule jsou všechny letní, ať uvádí ME cokoli. ND jsou zimní, ač mají jen 3 800 kcal/kg. A čím je pes starší, tím bych řekla, že se zvyšují nároky na zimní granule. Pes, kterého jsem musela celý život hlídat, aby nebyl tlustý, mi najednou v podstatě sám drží váhu 36-38 kg. Možná mi ho jen rodiče přestali překrmovat, ale spíš bych řekla, že v téměř 12 letech toho tolik nestráví.

Zrovna Magnusson byly dřív také takové letní granule, kdy ve všední dny pes od 9 do 20 hod ležel, protože bylo vedro, pak hodinu a půl něco dělal, a pak zas ležel nebo ťapal po zahradě. Pravda je, že jsem mu je dávala často s vajíčkem, jogurtem nebo psí polívkou (vývar, kůže, pár kostiček a odřezky z polévky), sem tam kousek masa. Ale i když jsem na dva týdny odjela a krmili rodiče, kteří se s takovými kravinkami nebabrali, pes neměl problém. Ještě v 10 letech mu Magnussen na léto v pohodě stačil. Takže je to všechno skutečně pes od psa. :)
Vedlejšími produkty myslím plíce, srdce, játra, ledviny, šlachy, takové věci. Ne zkažené nebo vyloženě odpad jako třeba peří. Kde není rozepsáno, co konkrétně jsou ty vedlejší produkty, to prostě neberu.
Kolik je v granulích sacharidů - osobně tedy odečítám od 100 % i tu vlákninu, ale to už je asi ve výsledku jedno. Vlastně, jak na tím teď přemýšlím, vláknina je nestravitelný sacharid, tak se asi odečítat nemá.
Už nad tím asi moc přemýšlím. :)
Taky myslím, že není sacharid jako sacharid (pro ten výpočet energie), ale chápu, jak to myslíte. A za vzoreček díky, před lety by mi ušetřil hodně času vyhledávání na PC. :)

Nevím, myslím, že zatímco u sacharidů, bílkovin nebo tuků opravdu platí procento sem, procento tam, důležitější je kvalita než množství, u vlákniny se mi zdá, že tolerance téměř dvou procent je fakt moc. Vláknina zhoršuje využitelnost nejen energie, ale komplet všeho, a to pak může mít mnohem větší následky.
Jo probiotika, to máme ošetřené domácím kefírem. :)

Je to těžké, jak pes stárne, pořád si říkám, že bych měla toho masa (syrového či vařeného) dávat víc a ubírat granulí. Ale zas - ve 12 letech převádět na barf? Myslím, že ideální bude střední cesta. Na granulích žil prakticky celý život, ostatní (maso, vnitřnosti, vajíčka, sem tam trošku tvarohu a toho kefíru a tak) dostával spíš proto, aby to uměl trávit, kdyby bylo potřeba přejít z granulí třeba kvůli alergii. Velké ohlodávací kosti nedostával, nebavilo ho to, vždycky je šel zahrabat. Tak si myslím, že na tom asi dožije. Když budu mít pocit, že mu tím prospěju, masa samozřejmě přidám, ale když mi nikdy nežral kosti, moc se mi s nimi nechce v jeho věku začínat. A vážně nemyslím, že by šly plnohodnotně nahradit. Tak se těch granulí asi nikdy nezbavíme. Taky mu granule prostě víc chutnají. Vajíčka, jogurty, různé oleje mu chutnají taky. Ale maso jako kus zvířete, k tomu měl vždycky dost vlažný vztah.

21.6.2018 15:17
VilaAmalka

XXX.XXX.107.107

https://www.mujmax.cz/bon-appetit-dog-puppy-12-kg

Dnes jsem objevila toto-krmi tim někdo? Mohl by to někdo zkušený třeba rozebrat?

21.6.2018 18:09

varaxi: nic, neřešte, však je dobře, ne. Jo, vláknina dělá docela dobrý nepořádek, jsou to vlastně antinutriční látky, pokud mluvíme o granulích. Jinde se dá poskládat tak nějak normálně, třeba řepou, ta je napůl ok.
Prý extruze to odstraní. Ale že zároveň zabije to užitečné, a nežádoucího odstraní jen asi dvacetinu, to už se neřekne smajlík
Všude vidíte, jak to a to je vhodné, protože nízký glykemický index, správná činnost střev, prevence cukrovky (si najděte, co u psů a koček způsobuje cukrovku, z jídla, a co u lidí), exotické výplně místo obyčejné brambory...
a pak některým konečně došlo, že ti psi vypadají nějak divně a nic nevydrží, tak se přímo do granulí uloží enterokok. Ovoce.
Tolerance moc ? No já to říkám jen tak, abychom ta čísla nebrali příliš vážně, ale spíše zdroje. Protože třeba protein, tuk a popel: krmiva s obsahem od 8 do 24 procent mají dovoleno + - 12,5%.
Nad 24% je to + - 3 procenta.
Takhle.. granule neberte vůbec vážně smajlík Jestli je na světě 10 receptů, tak to přeháním.

21.6.2018 18:26

VilaAmalka napsal(a):
https://www.mujmax.cz/bon-appetit-dog-puppy-12-kg

Dnes jsem objevila toto-krmi tim někdo? Mohl by to někdo zkušený třeba rozebrat?

Neznám, neměli jsme. Rozebrat to můžete sama. Je tam nějaká nevhodná surovina, něco, co byste psovi nedala ? Masa se zdá dost ?
Já si orientačně čerstvé maso dělím třemi - čerstvé má nějakou vodu, granule mají nějakou vodu, tak by v tom balení mohla být pětina masa.
Pak mě zajímá konzervace - BHT tam není a nápis "obsahuje povolené antioxidanty EU" také ne, takže v pohodě. A nakonec, jestli tam něčeho není moc nebo málo.
Všeho tak akorát.
Takže jestli má pes rád rýži a kuře (bulíka na to netipuji, ale velký vzorek nemám), zkuste.

PS: pro Varaxi - starší pes potřebuje kvalitní bílkoviny i tuk, a i trošku sacharidů, jenomže legenda praví, že to má být naopak smajlík Asi tak stejně jako když člověk chce zhubnout a jí dva rohlíky denně a konec, místo aby si dal pořádný kus masa s kouskem zeleniny a jogurtu. Vtip je v tom, že se počítá s tím, že pes senior nebude žít už tak dlouho, aby to majiteli došlo..

21.6.2018 22:54

Ollie, přesně.
Je to vtipné. Koupí se štěně, jdou se řešit granule. Štěněti je špatně, dá se dieta. A ta dieta se jmenuje kuře s rýží. Psí přirozené jídlo.
Kuře je dieta.
Konec.

Tu rýži bych vynechala, to bych ven k roličce sáčků musela přihodit i roli kuchyňských utěrek. Aspoň na dva dny. Na akutní průjem jedině zviřátko vč. kostiček. A možná nějaký lísteček, popř. travičku venku. V sezóně trochu dýně a mrkvičkou - vařené s plátkem másla, to miluje.

Letos by dýně mohly být dřív, co? Brambory stále frčí, ale tolik máslového odéru nenasají.

21.6.2018 23:08

Tu rýži bych vynechala, to bych ven k roličce sáčků musela přihodit i roli kuchyňských utěrek. Aspoň na dva dny. Na akutní průjem jedině zviřátko vč. kostiček. A možná nějaký lísteček, popř. travičku venku. V sezóně trochu dýně a mrkvičkou - vařené s plátkem másla, to miluje.

Letos by dýně mohly být dřív, co? Brambory stále frčí, ale tolik máslového odéru nenasají.

smajlík anebo hráškový krém, tam se vejde másla smajlík a navrch kysanou smetanu dvacetiprocentní mňam. Jí okurku ?
Dýně letos nebudou, jelikož vedle ve vlákně se provalilo, že dýně jsou krytí mrtvol. Nelze sklízet.
Ale banánům, ananasům a mangu se tu daří bezva, velice přemýšlím nad dromedárem nebo aspoň basenjim, jenomže ten by chtěl určitě dýně a to by se přišlo i na mě.

21.6.2018 23:18

smajlík anebo hráškový krém, tam se vejde másla smajlík a navrch kysanou smetanu dvacetiprocentní mňam. Jí okurku ?
Dýně letos nebudou, jelikož vedle ve vlákně se provalilo, že dýně jsou krytí mrtvol. Nelze sklízet.
Ale banánům, ananasům a mangu se tu daří bezva, velice přemýšlím nad dromedárem nebo aspoň basenjim, jenomže ten by chtěl určitě dýně a to by se přišlo i na mě.

Den po průjmu vylízal karton od 0,5 l smetany na šlehání. A pak sežral půl okurky. Z ovoce už žere jen převtělenou okurku - meloun, což je ale taky zelenina. A včera si dal čerstvý hrášek, hodně, takový domácí coursing. Kuličky slušně kličkují a ještě skáčou. A na srágorku taky oká, jak to vejde, tak to vyjde. Lepší než kosti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík