Čím postříkat klíště, aby se pustilo psa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.4.2018 17:11
PetraL.

XXX.XXX.142.4

Zdravím, máme sice obojek proti klíšťatům Scalibor, ale sem tam se nějaké klíště přicucne, měla jsem Frontline ve spreji, ten vždy zabral, ale už nemám...není něco, co by zabralo?

Neregistrovaný uživatel

24.4.2018 17:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

PetraL. napsal(a):
Zdravím, máme sice obojek proti klíšťatům Scalibor, ale sem tam se nějaké klíště přicucne, měla jsem Frontline ve spreji, ten vždy zabral, ale už nemám...není něco, co by zabralo?

Pinzeta... ?

24.4.2018 17:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ničím.
Klíšťata se nestříkají, nevykrucují, neolejují. Klíště se uchopí pinzetou, k tomuto účelu uzpůsobenou, a odstraní. Pozor! Nutno uchopit klíště co nejtěsněji u kůže, aby bylo i s hlavou. Následně proveďte dezinfekci.

24.4.2018 18:51
PetraL.

XXX.XXX.142.4

nojo, to se bojím, že se třeba nepodaří-pinzetou...postříkané- bylo druhý den po něm...

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.4.2018 18:54

PetraL. napsal(a):
nojo, to se bojím, že se třeba nepodaří-pinzetou...postříkané- bylo druhý den po něm...

A samo se pustilo?

24.4.2018 18:59

PetraL. napsal(a):

To se dřív mazalo sádlem, ne?
Pinzeta mi přijde jednodušší, praktičtější a řekla bych, že i pro zvíře bezpečnější, přece jenom čím dřiv se klíště odstraní, tím menší je riziko.

Teď jsem si vzpomněla, nějaký sprej hubící přisátá klíšťata jsem viděla v letáku Dr. Maxe, tak to zkuste tam.

24.4.2018 19:06

nejprve dezinfekce - poté vytáhnout např. pomocí :https://www.lekarna.cz/hacek-na-klistata-2ks-v-sacku/ - a poté opět dezinfekce.

24.4.2018 20:12
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Já bych tedy klíště první nedesinfikovala(a ani to nedělám) protože cokoliv na něj napatláte, jen docílíte jeho obranné reakce, to znamená, že obsah vyflusne do kůže. Já mám pinzetu na klíšťata (místo háčku, ten se mi zdá v dlouhé srsti míň praktický) z lékárny a tou to jde taky mrknutím oka. Tou se ani nemusíte bát, že klíště přetrhnete, rozpučíte, tahám 10let a ještě se mi to nestalo. Pokud by jste ho přeci jen nějak zatrhla, žádná trága, prostě ten zbytek(kusadla) v kůži polijte betadinou a hotovo.

24.4.2018 21:15
saola

XXX.XXX.141.39

Když vám to nejde s pinzetou, je vynikající elektrikářský krokodýlek - malý, skladný, vždy v kapse, a odstranit klíště je záležitost dvou vteřin. Díky zubatým čelistem neklouže a jakmile jej na klíštěti sevřete, bez problému je vytočíte během mžiku. Vytáhnete s ním pohodlně i ještě nenapité klíště. Kovové čelisti lze dezinfikovat plamenem nebo namočením v lihu.
Nic lepšího k odstranění přisátého klíštěte není.

24.4.2018 21:52

PetraL. napsal(a):

Nestříkat, vytáhnout speciální pinzetou, nebo elektrikářským krokodýlem.

24.4.2018 21:56

saola napsal(a):
Když vám to nejde s pinzetou, je vynikající elektrikářský krokodýlek - malý, skladný, vždy v kapse, a odstranit klíště je záležitost dvou vteřin. Díky zubatým čelistem neklouže a jakmile jej na klíštěti sevřete, bez problému je vytočíte během mžiku. Vytáhnete s ním pohodlně i ještě nenapité klíště. Kovové čelisti lze dezinfikovat plamenem nebo namočením v lihu.
Nic lepšího k odstranění přisátého klíštěte není.

Předběhla jste mě smajlík. Mám krokodýlky různých velikostí, na malinká, sotva zakouslá klíšťata i velké, když je klíště napité. A mám je všude: v kapse, v autě, v každém batohu, jsou pořád při ruce...stojí pár korun celá sada od nejmenších po kleště.
Jak píše žínka, natlat na klíště cokoliv je škodlivé a zbytečně to odstranění prodlužuje.

24.4.2018 22:42
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Předběhla jste mě smajlík. Mám krokodýlky různých velikostí, na malinká, sotva zakouslá klíšťata i velké, když je klíště napité. A mám je všude: v kapse, v autě, v každém batohu, jsou pořád při ruce...stojí pár korun celá sada od nejmenších po kleště.
Jak píše žínka, natlat na klíště cokoliv je škodlivé a zbytečně to odstranění prodlužuje.

Naopak, to, co jsem sdilela obsahuje jako jednu ze slozek anestetikum, takze kliste se ihned “uspi” a nic nepousti do rany, narozdil od “duseni” klistete ruznymi olejicky ci mydly...

25.4.2018 06:24

"Já bych tedy klíště první nedesinfikovala(a ani to nedělám) protože cokoliv na něj napatláte, jen docílíte jeho obranné reakce, to znamená, že obsah vyflusne do kůže."
lesnížínka, to jsi ještě letos neviděla ani neslyšela ani nečetla v médiích návod na odstranění klíštěte?

25.4.2018 06:50
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

"Já bych tedy klíště první nedesinfikovala(a ani to nedělám) protože cokoliv na něj napatláte, jen docílíte jeho obranné reakce, to znamená, že obsah vyflusne do kůže."
lesnížínka, to jsi ještě letos neviděla ani neslyšela ani nečetla v médiích návod na odstranění klíštěte?

Ne-e, už to ani nesleduju počkám, až někdo přijde na to, jak se jich zbavit všeobecně Ano, to co poslala Lexaurin by mohlo být to pravé.

25.4.2018 06:57
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Krokodýlky...tahali se s tím klíšťata odjakživa, to bylo v dobách, kdy se na psu občas nějaké to klíště našlo. Včera jsem potkala kámošku, psi i kočky mají obojky a ještě je stříká a prý tahá desítky klíšťat denně. Já letos bio kapky a tahám taky tak Krokodýlek škube srst a zvířata odstraňování klíšťat s ním dost stresuje. Vidím to u mamky Mandy. Ne, že by jsem jí nekoupila stejnou super pinzetu, jako mám já(někam ji zaratila ) Moje zvířata berou lovení klíšťat jako relax. Jen kocourovi musím každé ukázat a očichat, aby se přesvědčil, že tou hlavou mu nekroutím jen tak s plezíru

25.4.2018 07:08

lesnížínka napsal(a):
Ne-e, už to ani nesleduju počkám, až někdo přijde na to, jak se jich zbavit všeobecně Ano, to co poslala Lexaurin by mohlo být to pravé.

To si toho na vašeho Samíka objednejte vagon.

25.4.2018 07:14

lesnížínka napsal(a):
Krokodýlky...tahali se s tím klíšťata odjakživa, to bylo v dobách, kdy se na psu občas nějaké to klíště našlo. Včera jsem potkala kámošku, psi i kočky mají obojky a ještě je stříká a prý tahá desítky klíšťat denně. Já letos bio kapky a tahám taky tak Krokodýlek škube srst a zvířata odstraňování klíšťat s ním dost stresuje. Vidím to u mamky Mandy. Ne, že by jsem jí nekoupila stejnou super pinzetu, jako mám já(někam ji zaratila ) Moje zvířata berou lovení klíšťat jako relax. Jen kocourovi musím každé ukázat a očichat, aby se přesvědčil, že tou hlavou mu nekroutím jen tak s plezíru

Krokodýlky tahám klíšťata psům 30 let ( tehdy ještě speciální podivnosti nebyly a byznys kolem zvířat nekvetl ). Žádný pes se tím nestresoval, všichni znali ( a zná ) "povel" - klíšťáka vyndáme - a krásně spolupracují. Vytáhnu tím klíště na břiše stejně dobře jako u oka nebo na čenichu.

25.4.2018 07:32
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Krokodýlky tahám klíšťata psům 30 let ( tehdy ještě speciální podivnosti nebyly a byznys kolem zvířat nekvetl ). Žádný pes se tím nestresoval, všichni znali ( a zná ) "povel" - klíšťáka vyndáme - a krásně spolupracují. Vytáhnu tím klíště na břiše stejně dobře jako u oka nebo na čenichu.

Možná i proto, že ještě nejste slepá a netaháte jim tím klíště i se srstí či kůží
Kapky na klíšťáky jsou typu: máznu kapku do každého ucha.

25.4.2018 07:43
Andrýsek3

XXX.XXX.53.196

Já se právě divím, že já ještě ani jedno tento rok netahala, a obojek poprvé nemáme - koupím. Ulovila jsem jich asi 6 lezoucích v kožichu za celou dobu. A to všichni mluví o šílený invazi.

25.4.2018 08:09
Terven

XXX.XXX.110.147

Už jsem za život četla stovky různých návodů, které se liší i během času. Mastit, nemastit, kroutit, nekroutit, kroutit po směru, kroutit proti směru, už jsem četla i, že mrtvá kusadla po přetržení ničemu nevadí, odpadnou sama. Desinfekce se doporučuje skoro vždy, já to nedělám, nejsem přesvědčená, že je to nutný. Pokud už klíště nějakou dobu sálo, mám pocit, že máznutí Betadiny to nezachrání. Snad jenom, aby se nezanítila ranka, ale to se mým psům nikdy nestalo. A zas pokud se to stane, jsem přesvědčená, že by se to stalo i přes šmouhu desinfekce.
Pokud je klíště už trochu napité, vezmu do prstů a párkrát otočím, záležitost několika vteřin. Je-li menší, beru pinzetu na klíšťata. Vytočím, vyhodím, ranku po kousnutí bych v těch chlupech ani nenašla. Dost často je tahám venku, tam bych zas nenašla tu desinfekci
Ale je to jenom můj osobní názor, nikoho od desinfekce nezrazuju.

25.4.2018 08:14

já jenom podotknu, že prsty byste je tahat neměla ( borelioza ), proto mám ve všech kapsách krokodýlky.

25.4.2018 08:15

terven, u zvířat také nedesinfikuji a tahám rukama v rámci drbkání, neb při chystání nějaké velké operace včetně pomůcek by mi zvěř zdrhla...

25.4.2018 08:17
saola

XXX.XXX.141.39

Kdysi jsem někde četla (stránky SZÚ?...už si to nepamatuji), že k přenosu onemocnění je třeba, aby klíště bylo přisáté alespoň 24 hodin.
Mechanické včasné odstranění mi přijde nejrychlejší i nejšetrnější, patlat na psa, klíště, a tím pádem do prostředí další insekticidy či klíšťová anestetika (?) mi přijde naprosto zbytečné.

25.4.2018 10:51
Terven

XXX.XXX.110.147

saola napsal(a):
Kdysi jsem někde četla (stránky SZÚ?...už si to nepamatuji), že k přenosu onemocnění je třeba, aby klíště bylo přisáté alespoň 24 hodin.
Mechanické včasné odstranění mi přijde nejrychlejší i nejšetrnější, patlat na psa, klíště, a tím pádem do prostředí další insekticidy či klíšťová anestetika (?) mi přijde naprosto zbytečné.

Myslím, že je to tak, že v případě boreliozy platí, čím dřív se klíště vytáhne, tím menší riziko nákazy, u klíšťové encefalitidy může dojít k infekci ihned po přisátí. U ostatních infekcí netuším.

25.4.2018 11:17
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Mně se nejvíc osvědčily ty háčky.
"Speciální pinzety" a pinzety vůbec v husté srsti chytí často i chlupy, a to se u háčků nestane. Když vytahujete larvy, pinzetou to stejně nejde - buď háček, nebo vatová tyčka a vykývat. V srsti se ale malé larvy najdou málokdy.
Když nejsem doma vytahuji hned rukou - nechci aby mi napité klíště odpadlo třeba v autě nebo na dvoře.

Vytahovat pomalu a kývat, určitě nekroutit. Klíště žádná kusadla nemá, to je dokola opakovaný nesmysl, to co zůstává občas v kůži je chobotek, a nepředstavuje žádné riziko. Když se to nepovede, tělo se ho zbaví jako třeba třísky, může se to třeba trochu podebrat, ale nákaza nehrozí.

25.4.2018 11:50
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

pan Brouček napsal(a):
Mně se nejvíc osvědčily ty háčky.
"Speciální pinzety" a pinzety vůbec v husté srsti chytí často i chlupy, a to se u háčků nestane. Když vytahujete larvy, pinzetou to stejně nejde - buď háček, nebo vatová tyčka a vykývat. V srsti se ale malé larvy najdou málokdy.
Když nejsem doma vytahuji hned rukou - nechci aby mi napité klíště odpadlo třeba v autě nebo na dvoře.

Vytahovat pomalu a kývat, určitě nekroutit. Klíště žádná kusadla nemá, to je dokola opakovaný nesmysl, to co zůstává občas v kůži je chobotek, a nepředstavuje žádné riziko. Když se to nepovede, tělo se ho zbaví jako třeba třísky, může se to třeba trochu podebrat, ale nákaza nehrozí.

Nekývám, vytáčím, je to otázka sekundy. Kdysi jsem zkusila doporučené kývání a musela jsem se smát, jak to bylo zdlouhavé a zbytečné. Ať už má kusadla či ozubený chobotek je to jedno, když mu s tím zakroutíte, zaručeně se pustí V kůži někdy zůstavala celá hlava i s prvním párem nohou, to právě za mých mladých let, kdy se vytahovala tím krokodýlkem, který je umí občas přecvaknout. Háčkem v husté srsti nezatočíte vůbec, namotá se vám do podsady.

25.4.2018 11:56

jmenuje se to hypostom, uprostřed je kanálek na krev, po stranách má háčky, a mimo jsou ještě čelisti-klepítka, spolu fungují jako vývrtka - proto točení klíštěte nemá moc smysl
v praxi je to ale jinak smajlík pinzeta taková ta s pružinkou je nejrychlejší a nejčistější způsob, žádné trhání, přiložit až úplně na kůži, v tom je ten vtip, že tím uchopíte celého živočicha.. a za dvě vteřiny je klíště vytočeno
a..ihned po proniknutí do kůže začne vypouštět analgetika + látky proti srážení krve.. a nemoci.. takže já bych se na nějaký časový limit fakt nespoléhala
http://www.mistoprozivot.cz/images/ep/zivocichove/kliste/full/5-000-000-004-321.jpg.

25.4.2018 12:34
Lexaurin

XXX.XXX.83.127

Ať se to jmenuje, jak se to jmenuje, jsou to svině kousavý

25.4.2018 12:36
Lexaurin

XXX.XXX.83.127

Já si ten Ixoderm nemůžu vynachvalit, pět klíšťat jsem vytáhla hackem, dvě byly Havránek i s hlavou na choulostivych místech, stačila kapka a byl z klíšťata suchý skvarek a krásné šlo vyndat.

25.4.2018 12:40
Terven

XXX.XXX.110.147

Mám zkušenost jako lesnížínka, když se klíště dobře uchopí, je vytočení dílem okamžiku. Občas šokuju pečlivé majitele, kteří jsou zvyklí přistupovat k tomu jako k operaci, když mi řeknou "jéžiši, tady má asi klíště" a já ho odstraním jediným rychlým pohybem a holou rukou.
Asi jsem ještě nenašla klíště, kterému by nestačila otočka o 360°C, jakmile se povede dobře ho chytit, aby se v tom nemotaly i chlupy, je to prakticky jistota. To kejvání fakt trvá zbytečně dlouho.
Jen na ty mrňavý beru pinzetu.

25.4.2018 14:06
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

jmenuje se to hypostom, uprostřed je kanálek na krev, po stranách má háčky, a mimo jsou ještě čelisti-klepítka, spolu fungují jako vývrtka - proto točení klíštěte nemá moc smysl
v praxi je to ale jinak smajlík pinzeta taková ta s pružinkou je nejrychlejší a nejčistější způsob, žádné trhání, přiložit až úplně na kůži, v tom je ten vtip, že tím uchopíte celého živočicha.. a za dvě vteřiny je klíště vytočeno
a..ihned po proniknutí do kůže začne vypouštět analgetika + látky proti srážení krve.. a nemoci.. takže já bych se na nějaký časový limit fakt nespoléhala
http://www.mistoprozivot.cz/images/ep/zivocichove/kliste/full/5-000-000-004-321.jpg.

Právě že uchopení celého těla je nežádoucí, kvůli uvolnění obsahu do rány. Hrozí to i při sklouznutí pinzety.

25.4.2018 14:08
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

lesnížínka napsal(a):
Nekývám, vytáčím, je to otázka sekundy. Kdysi jsem zkusila doporučené kývání a musela jsem se smát, jak to bylo zdlouhavé a zbytečné. Ať už má kusadla či ozubený chobotek je to jedno, když mu s tím zakroutíte, zaručeně se pustí V kůži někdy zůstavala celá hlava i s prvním párem nohou, to právě za mých mladých let, kdy se vytahovala tím krokodýlkem, který je umí občas přecvaknout. Háčkem v husté srsti nezatočíte vůbec, namotá se vám do podsady.

Když háčkem nekroutím, tak se snad nezamotá, ne?

25.4.2018 14:09
Lexaurin

XXX.XXX.83.127

pan Brouček napsal(a):
Právě že uchopení celého těla je nežádoucí, kvůli uvolnění obsahu do rány. Hrozí to i při sklouznutí pinzety.

To má logiku, klíště se vlastně vymackne zpět do rány, zlatý háček.

25.4.2018 14:11
Lexaurin

XXX.XXX.83.127

Ale jooo, mám dlouhodrste psy a háčkem sice netocim, ale občas podeberu klíště i s chloupky a par jich nechte vytrhnu.

25.4.2018 15:10

pan Brouček napsal(a):

Hlava, tělo. V těle jsou střeva, to tělo se zvětšuje, jak klíště pije. Tudíž nemačkat tu větší část.
Abychom nic neutrhli a nezmáčkli střeva, uchopí se klíště těsně u kůže ; i s hlavou.
Pinzeta s pružinkou drží, nesklouzne. Zní to jako svěrák, ale není, nic nerozmáčkne, fakt, muselo by se na čelisti pinzety tlačit dole, a to vynálezce právě vynalezl tak, že se drží vršek nástroje, nic nezmáčkneme.

25.4.2018 16:00
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Hlava, tělo. V těle jsou střeva, to tělo se zvětšuje, jak klíště pije. Tudíž nemačkat tu větší část.
Abychom nic neutrhli a nezmáčkli střeva, uchopí se klíště těsně u kůže ; i s hlavou.
Pinzeta s pružinkou drží, nesklouzne. Zní to jako svěrák, ale není, nic nerozmáčkne, fakt, muselo by se na čelisti pinzety tlačit dole, a to vynálezce právě vynalezl tak, že se drží vršek nástroje, nic nezmáčkneme.

Předtím jste psala: "... v tom je ten vtip, že tím uchopíte celého živočicha."

Každopádně když se pinzeta posune, může stlačit tělo.

Měl jsem tohle, a vyhodil jsem to.

http://shop2812.hstatic.dk/upload_dir/shop/83539.w610.h610.fill.jpg.

25.4.2018 16:11
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

pan Brouček napsal(a):
Předtím jste psala: "... v tom je ten vtip, že tím uchopíte celého živočicha."

Každopádně když se pinzeta posune, může stlačit tělo.

Měl jsem tohle, a vyhodil jsem to.

http://shop2812.hstatic.dk/upload_dir/shop/83539.w610.h610.fill.jpg.

Tuhle jsem měla taky, vůbec nechytala, nevím proč. Už po x té mám tuhle(ona se časem vychodí) a ta je super. Z lékárny. http://www.medipos.cz/zdravotnicky-material/jednorazove-nastroje/pinzeta-na-klistata-z-pvc.html.

25.4.2018 16:27

ano, celého živočicha, až úplně u kůže
pinzeta se nemůže posunout, leda že rozbijete pružinu
já to jako chápu, že někdo s tím neumí smajlík

ještě jsem viděla Beeztees laso na klíště - vysouvací smyčka, , tlačítko pustím a tím se smyčka stáhne.. a zas kývat nebo točit.. ale mám pocit, že se to stáhne moc a klíště bude na dva kusy

někde jsem četla - vytáhnuté klíště utopit nebo zapálit
tak zatím je budu dávat do piksličky s jahodovým sirupem z umělých sladidel a třicátého se uvidíme, zmetci.

25.4.2018 17:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

lesnížínka napsal(a):
Tuhle jsem měla taky, vůbec nechytala, nevím proč. Už po x té mám tuhle(ona se časem vychodí) a ta je super. Z lékárny. http://www.medipos.cz/zdravotnicky-material/jednorazove-nastroje/pinzeta-na-klistata-z-pvc.html.

Také mám a funguje.

26.4.2018 08:54
tero

XXX.XXX.100.103

https://www.lekarna.cz/ixoderm/
Jsou myslím i jiné podobné přípravky. Lepší než pinzeta jsou takové ty " vidličky" na vytažení klíštěte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík