Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.4.2018 21:05
MazaneCZ

XXX.XXX.31.61

Dobrý den, rád bych poprosil o názor, resp. spíše zkušenosti. Vzal jsem si psisko z útulku (22 kilo). Byl tam přes dva roky. Problémem jsou drápy, které mu za tu dobu přerostly. Určitě jsou minimálně 2x delší, než by maximálně měly být. Drápy jsem se mu pokoušel zkrátit, ale u jednoho jsem střihl moc, takže z toho bylo naříkání, plno krve a několik dní hojení. Nyní, když mu drápy stříhám, tak zkracuji jen trochu, protože se bojím, abych se opět nedostal na živou část. Je mi jasné, že tento problém bude třeba řešit s veterinářem, ale tak nějak bych se rád připravil na to, jaké jsou možnosti a rád bych si vybral tu nejlepší pro pejska. Mám zkušenosti, že každý veterinář dělá péči o psa jinak, a tak bych nejdříve chtěl vědět, jaké jsou možnosti a podle toho vybral veterináře, který tento problém vyřeší právě tím způsobem, který by byl nejvhodnější. Dokážu si představit, že nejlepší by bylo asi něco jako narkóza a drápy zkrátit tak, jak by měly být. Problém je ten, že pesanovi je cca 10 let a narkóza mi nepřijde jako dobrý nápad. Máte někdo zkušenosti a radu, co by bylo v tomto případě nejlepší? Děkuji všem za názor. Přeji hezký večer.

26.4.2018 21:16
Dasvo

XXX.XXX.250.72

V podstatě máte dvě možnosti:
1. Zajít na veterinu, nechat psa uspat a v narkóze zkrátit drápy včetně zkrácení a „zatavení“ těch vnitřních lůžek.
2. Dosáhnout téhož méně invazivní cestou. To znamená zkracovat drápy po kouskách a postupně, třeba jednou za tři, čtyři dny odstraňovat jen malé části. Během času se lůžka drápu zkrátí a zatáhnou. Bohužel to ale je běh na velmi dlouhou trať, počítejte minimálně s několika měsíci. V tomto případě je ovšem lepší nestříhat, ale pilovat! Buď ručně, anebo je možné použít elektrický pilník na lidské ztvrdlé paty. Většina psů to kupodivu snáší líp než klasické stříhání kleštěmi.

26.4.2018 21:17
saola

XXX.XXX.151.61

Fotka by nebyla?
Jakékoliv radikální zkrácení drápů do živého jen proto, že se zdají být přerostlé, je špatné, pokud sáhnete do živého, zbytečně působíte psovi bolest. Naopak - vhodnější je přirozené obrušování při pohybu po tvrdších površích nebo opatrné zkracování po malých částech, nikdy ale do živého. Cévní systém v drápu se postupně časem stáhne a zkrátí, ale jakýkoliv radikální zásah do krve je týrání psa.

Bavíme se o víceméně normálních přerostlých drápech, pokud se jedná o extrémní situaci (např. drápy zarostlé do polštářků - taky už jsem viděla), to je samozřejmě třeba řešit s vetem, ale jinak opravdu ne.

Dejte fotku.

26.4.2018 21:30
MazaneCZ

XXX.XXX.31.61

Děkuji za reakce. Třeba opravdu plaším, ale přijde mi, že jsou opravdu dlouhé. Omlouvám se za kvalitu fotek. Jednou rukou držet chlupy nahoře a druhou fotit, nic moc Když to zkusím popsat. Pokud Honzík stojí, tak všechny drápy jsou na zemi a uhýbají se trochu do stran. Vždy když je zkrátím, tak jsou ve fázi, že se mírně dotýkají země a při chůzi jemně klapají.

26.4.2018 21:40
Dasvo

XXX.XXX.250.72

MazaneCZ napsal(a):
Děkuji za reakce. Třeba opravdu plaším, ale přijde mi, že jsou opravdu dlouhé. Omlouvám se za kvalitu fotek. Jednou rukou držet chlupy nahoře a druhou fotit, nic moc Když to zkusím popsat. Pokud Honzík stojí, tak všechny drápy jsou na zemi a uhýbají se trochu do stran. Vždy když je zkrátím, tak jsou ve fázi, že se mírně dotýkají země a při chůzi jemně klapají.

Dlouhé jsou. Sice ne dvakrát, ale jsou. Zkrátit by určitě chtěly.

26.4.2018 21:44
Terven

XXX.XXX.110.147

MazaneCZ napsal(a):

Já nevím, no...chápu, že pes se po vašem nepovedeném šmiknutí může trochu bát, ale do narkózy bych kvůli tomu nešla. Pro veta je stříhání drápů rutina, mají v tom často dlouholetý cvik, než se pes stačí rozkoukat, je hotovo. Vybrala bych nějakého klidného a trpělivého, s dobrým přístupem...pes brzy zjistí, že není čeho se bát.
U předchozí feny nebylo třeba za celou dobu jejího aktivního života stříhat drápy, měla je uchozené z dlouhých vycházek a hrabání. Až teprve když byla stará a moc daleko nedošla, drápy začaly přerůstat. Současná mladá fena chodí a hrabe úplně stejně, ale drápy stříháme, asi je to i o genetice. Ale doma to nedělám, babrala bych se s tím zbytečně dlouho a s nejistým výsledkem, svěřím to vetovi případně stříhačce v salónu v rámci úpravy srsti, mají to raz dva a pro psa je to bez stresu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.4.2018 22:06

Kupte si za stovku tu čínskou brusku na drápky a zkuste, jestli to dá. Je to jako přirozené obrušování a krev nehrozí. Můžete každý den 2 sec/drápek za odměnu. Lůžko bude přirozeně ubývat.

Ad ten "čínský šmejd" - už přes 2 roky čekám, až přestane fungovat a budu muset koupit kvalitní brusku a pořád nic. Čína jede dál.

26.4.2018 22:18

To jsou ale djápy , jak píše Terven, psí kadeřnice za minutu- naší erdele vystřihávala chlupy v tlapách + drápy, je lepší to dělat těma spešl nůžkama na drápy.
Naše současná má problém si ty drápy na noze alespoň trochu nechat...

27.4.2018 07:46
saola

XXX.XXX.151.61

MazaneCZ napsal(a):

Pěkné, ale nic dramatického, psa to na životě ani pohodlí neomezuje. Jemně zkracujte dál, na veterině v sedaci bych to rozhodně neřešila, to je zbytečné.
U vás bude mít jistě víc pohybu než v útulku, časem se to zlepší.

27.4.2018 14:43
impact

XXX.XXX.56.105

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To jsou ale djápy , jak píše Terven, psí kadeřnice za minutu- naší erdele vystřihávala chlupy v tlapách + drápy, je lepší to dělat těma spešl nůžkama na drápy.
Naše současná má problém si ty drápy na noze alespoň trochu nechat...

Jestli ma ten pes dva roky neosetrovane drapy, tak ma extremne prerostla luzka. At klidny veterinar nebo sikovna kadernice ala smik smik, jsou v tomto pripade fakt k nicemu.

27.4.2018 19:18
MazaneCZ

XXX.XXX.31.61

impact napsal(a):
Jestli ma ten pes dva roky neosetrovane drapy, tak ma extremne prerostla luzka. At klidny veterinar nebo sikovna kadernice ala smik smik, jsou v tomto pripade fakt k nicemu.

Přesně tak... Děkuji všem za názory a rady, ale asi nebyl zcela pochopen problém. Pes má dlouhodobě přerostlé drápy a lůžka a sebelepší veterinář nebo kosmetička s tím nic neudělají. Problém ani není to, že bych nezvládl péči o jeho drápy já osobně, nebo že by pes nedržel. On je kontaktní a tak má rád, když u něj sedím a všemožně s ním manipuluji. Narkózu jsem zmínil proto, že jsem si myslel, že by to bylo nejlepší řešení co se týče okamžitého zkrácení. Jak jsem ale napsal, je to už starší pes a tohle bych neriskoval. Jen pro zajímavost, dnes jsem volal pár veterinářům a dva mi řekli, že narkóza a úprava na správnou délku by bylo nejlepším řešením... Naopak moc děkuji za radu drápy postupně obrušovat a zkracovat. Vůbec mi nevadí, že to bude trvat dlouho. Jsem rád, že se časem lůžka zatáhnou. Upřímně, nevěděl jsem o tom, že je tento postup možný a že lůžka mají takovou vlastnost. Bál jsem se, že jak jednou narostou není jiná možnost, než "tnout" do živého. Ještě jednou děkuji za rady a názory. My jdeme pilovat

27.4.2018 22:02
tapina

XXX.XXX.211.110

MazaneCZ napsal(a):
Přesně tak... Děkuji všem za názory a rady, ale asi nebyl zcela pochopen problém. Pes má dlouhodobě přerostlé drápy a lůžka a sebelepší veterinář nebo kosmetička s tím nic neudělají. Problém ani není to, že bych nezvládl péči o jeho drápy já osobně, nebo že by pes nedržel. On je kontaktní a tak má rád, když u něj sedím a všemožně s ním manipuluji. Narkózu jsem zmínil proto, že jsem si myslel, že by to bylo nejlepší řešení co se týče okamžitého zkrácení. Jak jsem ale napsal, je to už starší pes a tohle bych neriskoval. Jen pro zajímavost, dnes jsem volal pár veterinářům a dva mi řekli, že narkóza a úprava na správnou délku by bylo nejlepším řešením... Naopak moc děkuji za radu drápy postupně obrušovat a zkracovat. Vůbec mi nevadí, že to bude trvat dlouho. Jsem rád, že se časem lůžka zatáhnou. Upřímně, nevěděl jsem o tom, že je tento postup možný a že lůžka mají takovou vlastnost. Bál jsem se, že jak jednou narostou není jiná možnost, než "tnout" do živého. Ještě jednou děkuji za rady a názory. My jdeme pilovat

Zdravím. Jestli máte FB, koukněte na "jak na drápky", je tam vypracovaný do detailu popsaný postup, jak relativně rychle docílit vhodnou úpravou zkrácení toho drápu vlastně pak samovolným obroušením - tím, že se přiměřeně ztenčí zboku a zezhora. Jsou tam i různé vhodné pomůcky, lidi poradí. Tady je expert na psí pedikúru "rájka", no já to od ní původně moc nepochopila, ale je to v podstatě ono, tady, jen, není nad foto.
Určitě je fakt, že se psovi s tak akorát dlouhými drápy chodí daleko líp, i mu to šetří záda a klouby.
Mám 2 psy, pes má "špuntíky", ale zas mu skoro do kolma trčí ty palce předních tlap. Fena drápiska, s tímto stylem úpravy konečně necvaká, je i vidět rozdíl, jak stojí. Nemám teda spešl brusku, máme pedikérský pilník a psí kleště. Jsou v nich fakt velké rozdíly, i když na první pohled vypadají všechny skoro stejně. Taky ty kleště nechávám pravidelně nabrousit.

27.4.2018 22:15

tapina napsal(a):
Zdravím. Jestli máte FB, koukněte na "jak na drápky", je tam vypracovaný do detailu popsaný postup, jak relativně rychle docílit vhodnou úpravou zkrácení toho drápu vlastně pak samovolným obroušením - tím, že se přiměřeně ztenčí zboku a zezhora. Jsou tam i různé vhodné pomůcky, lidi poradí. Tady je expert na psí pedikúru "rájka", no já to od ní původně moc nepochopila, ale je to v podstatě ono, tady, jen, není nad foto.
Určitě je fakt, že se psovi s tak akorát dlouhými drápy chodí daleko líp, i mu to šetří záda a klouby.
Mám 2 psy, pes má "špuntíky", ale zas mu skoro do kolma trčí ty palce předních tlap. Fena drápiska, s tímto stylem úpravy konečně necvaká, je i vidět rozdíl, jak stojí. Nemám teda spešl brusku, máme pedikérský pilník a psí kleště. Jsou v nich fakt velké rozdíly, i když na první pohled vypadají všechny skoro stejně. Taky ty kleště nechávám pravidelně nabrousit.

Když ono na kleštičky musíte být psychicky vyrovnaná osoba. Já jsem měla vždycky strach, že střihnu do živého. I když jsem se tvářila vyřehtaně, pes to samozřejmě poznal a strach měl taky. S bruskou v ruce mě bere. Dokonce mi tlapku i sám nabídne, i když ksichtík je náležitě kyselý. Nicméně vize něčeho dobrého se i tak vyplatí.

27.4.2018 22:29
tapina

XXX.XXX.211.110

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Když ono na kleštičky musíte být psychicky vyrovnaná osoba. Já jsem měla vždycky strach, že střihnu do živého. I když jsem se tvářila vyřehtaně, pes to samozřejmě poznal a strach měl taky. S bruskou v ruce mě bere. Dokonce mi tlapku i sám nabídne, i když ksichtík je náležitě kyselý. Nicméně vize něčeho dobrého se i tak vyplatí.

Ale tak na brusku taky musíte být psychicky vyrovnaná smajlík já na to nemám nervy, je to na baterky atd. Do sítě pro nás vůbec, stříhám po vodní lázni, nejradši fakt ještě ve vaně, drápy jsou měkčí, navíc se po uschnutí ještě trochu zatahnou... a pak to ručně zapiluju. No snažím se to pak udržovat pilováním, ale teda jak to nevyjde aspoň 2x do týdne trochu, musim pak vzit kleště. Mlsek každopádně smajlík za každý drápek.

28.4.2018 06:03
impact

XXX.XXX.195.92

MazaneCZ napsal(a):

Ono se to bude hodne obrusovat i pohybem. Kdyz se psik ted konecne dostane ven. Casto strihejte jakoby spicku drapku, to je ta nejtvrdsi cast. A jestli budete chodit obcas po chodniku a tak, tak to pujde samo. Jinak drapky jsou n fotce sice dlouhe, ale neni to uplne extrem. To pujde casem.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík