Přeji dobrý den,
Už dlouhou dobu uvažuji o koupi štěňátka a i když vím, že tady a kdekoliv jinde bylo těchto diskuzí nespočet, tak i já se na Vás obracím s otázkou na nejvhodnější plemeno psa. Bydlím v bytě 3+1.
Chci předejít tomu, aby pejsek nestrádal, protože jsem bohužel přes týden 8 hodin denně v práci, tak bych nerad, aby kvůli mě moc rušilo sousedy a nezešílelo z toho.
Mimo pracovní dobu si rád zajdu ven s přítelkyní, běháme, jezdíme na kole nebo se jen tak projdeme, ale taky se někdy rádi vyvalíme na gauči.
Zprvu jsem strašně chtěl Shiba-Inu, okouzlil mě svým vzhledem a svým poněkud odlišným chováním. Chlupatý, střední pes, který údajně zvládá být relativně v klidu doma sám, ale pro začátečníky nevhodný.
Vím, četl jsem o mopsech, jorkšírech, shi-tzu a jiných drobných plemenech, kteří se pro mě jakožto nezkušeného chovatele spíše do bytu hodí, ale já bych raději nějaké střední plemeno, které by to doma zvládlo. Samozřejmě mu pohyb se mnou chybět nebude.
Četl jsem o retrívrech a labradorech, shletiích, bullech a nedokáži se rozhodnout.
Líbila by se mi nějaká ''lištička'' jako je Shiba, ale jsou to psi pro zkušenější. Rád bych nějakého chlupáče, ale i krátkosrstí mi nedělají problém. Zkrátka takového ''univerzálního'' psa.
Chápu, že jde o velký závazek na dlouhou trať, proto se raději poradím s Vámi. Nechci svým špatným lajckým rozhodnutím kazit život pejskovi.
Omlouvám se za delší sloh a děkuji za každý názor a radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Možná německý špic... i když jsem četla, že občas bývá uštěkaný, tak se Vám možná zalíbí
Já bych šla klidně do tý shiby, pokud budete respektovat její specifickou povahu, tady vám mnoha zkušeností stejně nepomůže. Člověk, který bude mít vychovaných 10 německých ovčáků může shibu zkazit úplně stejně jako vy. Jde o to, ji chápat, respektovat a vychovávat, tak jak potřebuje, ne jako to jde u jinych, třeba pracovních plemen. Začala bych tím, že si o ní, co nejvíc nastuduju, objedu chovky, výstavy, budu se bavit s majiteli, nastuduju výchovu psa bez trestání, alfa atd..a klidně shibu pořídila. Třeba bude pro vás to pravé ořechové, jestli vám už zpočátku nevadí její povaha. edit: a neidealizujte si ten pobyt doma, jen proti, že to někde píšou, bude záležet na vašem nácviku a konkrétním psovi.
Jestli si přijdete, že by k vám nejlíp šla shiba, pořiďte si shibu... Ono to stejně ani tak není o tom "začátečnictví" jako o citu pro daného psa. "zkušený pejskař", který má zajetá nějaká svá plemena, může nějaké, které je úplně jiné, totálně zprasit, pokud bude mermomocí trvat na svých zažitých pravidlech a postupech.
Výraz zkušenější je mezi plemeny fakt dost diskutabilní. Spíš bych řekla, že jsou lidi, co na to mají od začátku a takoví, kteří prostě ne... Doporučila bych vám se s nějakými shibami setkat osobně, promluvit si s chovateli, nasbírat informace. A pak zjistíte, jestli je to pes pro vás nebo ne.

Jak píší přede mnou, vhodných plemen je spousta. Spíš se zamyslete nad tím, abyste měl v záloze ke psu pomocníka. Píšete o přítelkyni, asi by vám v případě nutnosti ( vaše nemoc, služební cesta, vyjímečně delší pracovní doba atd.) pomohla, tak by se měl pes líbit i jí.
Michaliik
napsal(a):
Asi jsem nebyl úplně přesný, omlouvám se.
Samozřejmě si ho chceme pořídit spolu s přítelkyní, jen já jsem ten který se do toho žene více.
Ona by ráda buldočka, ale pro mě to je ''gaučák'' :D
Každopádně bude milovat cokoliv, co pořídím. :).
Kompromis by mohl být bostonský teriér - vypadá jak buldoček, ale je zdravější a akční, zároveň by s vámi určitě i rád ležel na gauči. Ale není úplně střední, no..
Jinak u té shiby si myslím, že je dobrý se tak trochu smířit předem, že pejsek nebude moct být na volno.. nebo teda neznám shibu, která by mohla - jsou to lovci, a jak víte dost svéhlavý, takže nějakou úžasnou poslušnost bych nečekala.

Michaliik
napsal(a):
Asi jsem nebyl úplně přesný, omlouvám se.
Samozřejmě si ho chceme pořídit spolu s přítelkyní, jen já jsem ten který se do toho žene více.
Ona by ráda buldočka, ale pro mě to je ''gaučák'' :D
Každopádně bude milovat cokoliv, co pořídím. :).
OT : Tak to máte úžasnou partnerku, važte si jí.

Andrýsek3
napsal(a):
Kompromis by mohl být bostonský teriér - vypadá jak buldoček, ale je zdravější a akční, zároveň by s vámi určitě i rád ležel na gauči. Ale není úplně střední, no..
Jinak u té shiby si myslím, že je dobrý se tak trochu smířit předem, že pejsek nebude moct být na volno.. nebo teda neznám shibu, která by mohla - jsou to lovci, a jak víte dost svéhlavý, takže nějakou úžasnou poslušnost bych nečekala.
S bostonským terierem souhlasím.

Andrýsek3
napsal(a):
Shiba je prostě PES(PRAVÁ psí povaha) přemýšlí, není polidstena jako labik. Není to robot jako třeba jiná plemena která mají páníčka uprostřed vesmíru.
Každého pejska budete muset od útlého mládí naučit spoustu věcí, od čistotnosti v bytě, po Vámi zmíněné odloučení po dobu, dokud nebude nikdo doma. Tady na plemeni až tolik nesejde. Můj názor je, že pro začátek bych volil méně "komplikovanou"rasu než zmíněnou shibu.Často nedopadá dobře ani pro psa ani pro lidi když volí rasu psa hlavně podle jejího vzhledu.Nechci Vás podceňovat a je zřejmé, že máte zodpovědný přístup k pořízení šténda, toho bych se držel a popřemýšlel třeba po tom Bostonském teriérovi, Stafordšírském bulteriéru, s huňáčů střední, vlčí špic-přeci jen méně "sví "zástupci psí říše
No, s tím bostonským bych se asi i smířil, co se týče kompromisu :D přece jenom i jí by to udělalo velkou radost. I o tom Stafordšírském bulteriéru jsem uvažoval a pár lidí mi toto plemeno poradilo.
Jinak ano, jsem si vědom nebo spíše jsem seznámen o tom, jak se Shiba chová a že si umí postavit hlavu a je velmi inteligentní. ''Proč bych měl/a zrovna dělat to, co se ode mě chce'', že bez vodítka ani ránu, že se mazlí, jen když chce on/a, ale to se mi na ní líbí (možná to zní divně), a ano, je hloupost vybírat psa jen podle vzhledu. I Hasky nebo Malamut se mi líbí, ale je mi jasné, že takové plemeno bych doma trápil a nedokázal bych mu dopřát to, co on potřebuje.
Právě proto se na to dívám ze všech možných úhlů pohledu. Nechci udělat chybu.
Pro orionka: Věřte nebo ne, ale vážím si jí a snažím se.
Děkuji za Vaše názory :).
Michaliik
napsal(a):
No, s tím bostonským bych se asi i smířil, co se týče kompromisu :D přece jenom i jí by to udělalo velkou radost. I o tom Stafordšírském bulteriéru jsem uvažoval a pár lidí mi toto plemeno poradilo.
Jinak ano, jsem si vědom nebo spíše jsem seznámen o tom, jak se Shiba chová a že si umí postavit hlavu a je velmi inteligentní. ''Proč bych měl/a zrovna dělat to, co se ode mě chce'', že bez vodítka ani ránu, že se mazlí, jen když chce on/a, ale to se mi na ní líbí (možná to zní divně), a ano, je hloupost vybírat psa jen podle vzhledu. I Hasky nebo Malamut se mi líbí, ale je mi jasné, že takové plemeno bych doma trápil a nedokázal bych mu dopřát to, co on potřebuje.
Právě proto se na to dívám ze všech možných úhlů pohledu. Nechci udělat chybu.
Pro orionka: Věřte nebo ne, ale vážím si jí a snažím se.
Děkuji za Vaše názory :).
Tak např. I bulteriér si rád dělá věci po svém a má vlastní názor, jsou svérázní, trochu jinej oddíl a Vaši trpělivost taky spehlivě procvičí Pro každou srandu, jen mazlit se chtěj furt.To mám z první ruky...

si až myslím, že zatímco nejedna šiba nežije s člověkem, ale vedle něj, ve svém vlastním světě, tak SBT žijí se svými lidmi velice intenzivně. Ale je to teda něco energie...
Přidejte se na FCB do skupiny Shiba CZ - je tam toho o nich spoustu.
Jsou prostě sví, není to tak ani o zkušenostech, ale spíše přijmout tu jejich Shibí povahu. Od toho se musíte odpíchnout.
Některé a je jich velmi málo na volno chodí - ale to je fakt vyšší level. Já jsem s tím smířená a i jsem s tím počítala, že když už, tak jedině se stopovačkou.
Můj pes je děsná vtěrka, mazel, pusinkátor a asistent. Miluje děti, chodí s námi na výlety, auto úplně v pohodě (nejdál byl v Tatrách), vlak, lanovka - vše o.k. Velmi čistotný, neničí, skoro neštěká (ale bezdomovce a opilce vyštěká vždy). Nemusí některé kluky, ale to spousta psů. Jinak má kluky kámoše a s těmi si hraje, fenky v pohodě. Má ale svou hlavu a občas zkouší co mu projde, člověk musí být důsledný a zachovat chladnou hlavu a pak to jde (Občas mi tečou nervy ). Je hodně energický, musí se ho unavit aby byl hodný - zatím to ale je velmi mladý pes, takže to beru. Samota taky v pohodě. Ale "loví" (srny, zajíce).
Shiby nesnesou fyzické tresty, ale to nemám osobní zkušenost, nikdy jsem to nepraktikovala. Občas taky vím, že lidi řeší, že je Shibina labilní - ale co jsem zaznamenala, tak to spíše u fenek.
Co se týče vycvičitelnosti - my umíme základní povely, nám to tak stačí, ale někteří s něma i cvičí (zase existuje na FCB skupina Cvičíme shibu - poradna a výměna zkušeností).