Štěňátka Borderkolie s PP

Prodám Border kolii - Štěňátka Borderkolie s PP narozená 22.04.2025 v CHS...
30000 Kč
Dobrý den,
mám vážný dotaz. Před pár dny začalo naše 5 měsíční štěňátko borderky "bláznit". Prvně to dělal pouze venku pokud byl puštěný na volno, začal se točit do kola a postupně vzdalovat, na povely nereagoval. Bohužel teď už to došlo do takové míry, že se ráno probudí, půl hodiny normálně reaguje, ale poté se začne otáčet, točit do kola, pobíhat po místě a vydrží to dělat i hodiny. Pokud bychom ho nepostavili k pití, tak se nenapije, neodpočine si. Venku na vodítku je v celku normální, chodíme s ním dlouze ven abychom ho unavili, ale vůbec to nepomáhá. Snažíme se ho zabavovat i psychicky, hrajeme různé hry u kterých musí přemýšlet, ale po chvíli stejně odběhne a zase chytá ty své lelky. Uklidňující preparáty na bázi bylinek nefungují, jedine z lepšení vidíme v tom, že už ho z toho jeho "tranzu" na malou chvíli dokážeme odlákat povely, ale je to opravdu jen chvilková záležitost. Jsme z toho již straně zoufalí, nevíme co s ním. Na veterině nás ted čekají testy, jestli nemá patná játra (toxiny by mohli proudit v krvi a dělat tuhle neplechu) a nebo je to bohužel něco s mozkem. Nechceme o něho přijít, pořád doufáme, že to půjde nějak řešit. Setkali jste se již někdo s něčím podobným? Předem děkuji za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem
LeylaAisha
napsal(a):
Zatím se lokalizujeme spíše na Brno a doufáme, že to nebude tak vážné.
Řekla bych že bude a bude se to zhoršovat, rozhodně na nic nečekejte a začněte to řešit včas.
Možná by napověděl i denní režim. Je to štěndo, není třeba přetížená? I ve smyslu vjemů, her, cvičení..., spí venku-vevnitř? Zažila kamarádka, štěně na vše šíleně štěkalo, nakonec jim zakázali aporty a spaní venku (na venkově noční zvířata, sovy..., štěndo nespalo) a vše se uklidnilo. Tak držím palce.
Enter
napsal(a):
Možná by napověděl i denní režim. Je to štěndo, není třeba přetížená? I ve smyslu vjemů, her, cvičení..., spí venku-vevnitř? Zažila kamarádka, štěně na vše šíleně štěkalo, nakonec jim zakázali aporty a spaní venku (na venkově noční zvířata, sovy..., štěndo nespalo) a vše se uklidnilo. Tak držím palce.
No možná i u nás bude problém v aportech..proto pořád otáčí hlavu a čeká kdo mu co hodí :( miluje totiž házení čehokoliv, hlavně klacků, takže je to velká součást našich her. Jinak denně chodíme na procházky, hrajeme si různými hračkami, cvičíme i hlavičku a v závěru dne jsme nakonec my víc unavení než on :D všechen volný čas patří jemu, proto mě týrá ho vidět, že ho najednou nic z těchto činností nezajímá :(.
LeylaAisha
napsal(a):
Bohužel ne, to jsem v příspěvku nezmínila :( brali jsem si ho už takového, má to od narození.
Ach jo.. předpokládám, že nemá PP, a že si křížili Merle, jak se jim zachtělo, a vy to teď odnesete, teda hlavně to štěně.
Byla tu uživatelka Shavoid, která měla hluchou fenu Border kolie se stejným problémem - obsedantní chování. Sama už vám neporadí, ale zkuste si najít její příspěvky tady, celkem to spolu zvládli dobře, a fena fungovala.
Musíte se s tím psem domluvit, učíte ho znaky? Vymýšlet zábavu, ne jen to, že budete házet sporty, za chvíli bude mít místo mozku balón a tohle chování se bude zhoršovat. Našla bych si odborníka, ta obscese dost pravděpodobně pramení z hluchoty, a toho, že jste to už v těch prvních měsících tak trochu podcenili, jaký má režim? zachvíli by se vám mohla začít sebepoškozovat. Pro vás je to nepříjemné, pro to zvíře utrpení, nejsem si úplně jistá, jak dlouho je tohle udržitelné.
Andrýsek3
napsal(a):
Ach jo.. předpokládám, že nemá PP, a že si křížili Merle, jak se jim zachtělo, a vy to teď odnesete, teda hlavně to štěně.
Byla tu uživatelka Shavoid, která měla hluchou fenu Border kolie se stejným problémem - obsedantní chování. Sama už vám neporadí, ale zkuste si najít její příspěvky tady, celkem to spolu zvládli dobře, a fena fungovala.
Musíte se s tím psem domluvit, učíte ho znaky? Vymýšlet zábavu, ne jen to, že budete házet sporty, za chvíli bude mít místo mozku balón a tohle chování se bude zhoršovat. Našla bych si odborníka, ta obscese dost pravděpodobně pramení z hluchoty, a toho, že jste to už v těch prvních měsících tak trochu podcenili, jaký má režim? zachvíli by se vám mohla začít sebepoškozovat. Pro vás je to nepříjemné, pro to zvíře utrpení, nejsem si úplně jistá, jak dlouho je tohle udržitelné.
Nemusítě mi nic říkat, nakopala bych se do jistých míst kdybych nebyla tak hloupá, přímo tak blbá a nevzala si psa jen tak od někud :( ale z druhé strany, je to opravdu zlatíčko, s jeho hluchotou si nedovedu představit co by se mu stalo, kdybychom si ho nevzali my :(
Na její příspěvky jsem narazila a asi máme podobný (či vlastně úplně stejný) problém. Na posunky se učí báječně, je hodně učenlivý. Snažíme se ho zabavit co to jde, jen ty aporty byli u nás vážně oblíbené páč z nich měl největší radost. Pokusím se tu v Brně najít nějakého odborníka na psí psychiku páč sami to asi nezvládneme a trhá nám srdce ho takhle vidět. Doufám, že najdeme nějaký způsob jak tyhle jeho problémy odstranit nebo alespoň zmírnit.
LeylaAisha
napsal(a):
Nemusítě mi nic říkat, nakopala bych se do jistých míst kdybych nebyla tak hloupá, přímo tak blbá a nevzala si psa jen tak od někud :( ale z druhé strany, je to opravdu zlatíčko, s jeho hluchotou si nedovedu představit co by se mu stalo, kdybychom si ho nevzali my :(
Na její příspěvky jsem narazila a asi máme podobný (či vlastně úplně stejný) problém. Na posunky se učí báječně, je hodně učenlivý. Snažíme se ho zabavit co to jde, jen ty aporty byli u nás vážně oblíbené páč z nich měl největší radost. Pokusím se tu v Brně najít nějakého odborníka na psí psychiku páč sami to asi nezvládneme a trhá nám srdce ho takhle vidět. Doufám, že najdeme nějaký způsob jak tyhle jeho problémy odstranit nebo alespoň zmírnit.
Asi bych se smířila s tím, že nebudu mit takového psa, jakého jste asi čekali, ale budete muset dát do toho vše. Tomu psu se budete muset věnovat mnohem víc, než běžnému psu. Kdybyste si ho nevzala, tak by se měl už asi líp, bohužel.. Ale určitě se tomu dá alespoň trochu pomoci, ale zkusila bych někoho, kdo tomu rozumí.
Přikláním se k Andrýseeek3. Zkuste omezit aporty, může klacíky hledat, nebo naše BOC miluje od štěněte hledání pamlsků v krabicích, nebo mačkání pet lahví...A dostatek jen obyčejných psích čuchacích procházek, bez cvičení, povelů...A naučit odpočívat, BOCky jsou schopné jet nadoraz, obzvlášť mrně může chrupat i 16 hodin denně. Rozhodně ale oslovit fundovaného veterináře, ten by Vám měl kromě vyšetření poradit i s upravením režimu. Můžete zkusit i MVDr. Žertovou, Brno a okolí bohužel neznám, kamarádka byla v Praze u Načeradské...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.97
Hledejte opravdu s veterináři příčinu i jinde. Já si myslím, že je to neurologický problém. Říct, že je to hluchotou se jakoby nabízí, ale vůbec to být nemusí. Já mám už 8mi letou fenku australského ovčáka, která je od narození úplně hluchá a je to naprosto vyrovnaný pohodový pes. Je velice poslušná a člověk na ní skoro nepozná, že jí něco chybí.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.97
Ještě jsem chtěla poprosit, jestli by jste sem nedala její fotky! Na té fotce, co máte u nicku mi jako double merle nepřipadá, ale není tam vidět celá.
v Brně máš kliniku Jaggy se specializovanými neurology (Tomek, Šrenk).
Tak ne samo o sobě z hluchoty. Nikde netvrdím, že každý pes, který neslyší musí mít takový problém. Ale právě ta hluchota společně s nedostatkem pozornosti, porozumění, a povahou může způsobit druhotný problém, který by se třeba takhle lehce neobjevil, kdyby slyšela.
Já to teda znám od hluchých dětí, vím, že to je blbý srovnání. Ale pokud se na hluchotu přijde u miminka velice pozdě, navíc mají rodiče úplně bez zájmu, tak dochází ke vzniku dalších druhotných poruch.
Příčina bude v mozku, ale myslím si, že tomu ta hluchota mohla napomoci, ale určitě bych ji nechala důkladně vyšetřit.
Enter
napsal(a):
Dobrý den,
mohla by to být obsedantně kompulzivní porucha-nutkavé chování..., některé BOC jsou labilnější, mají k tomu sklony. V ČR to řeší např. MVDr. Načeradská, dělá se i neurologické vyšetření.
Dnes jsem se o tom zmínila u paní doktorky MN na očkování a opravdu to může být důsledek "míčkaření". Labilnější pes se stává na míčku závislým a když nemá "drogu", tak ho můžou brát takové amoky.
napsal(a):
Dnes jsem se o tom zmínila u paní doktorky MN na očkování a opravdu to může být důsledek "míčkaření". Labilnější pes se stává na míčku závislým a když nemá "drogu", tak ho můžou brát takové amoky.
Dnes jsme byli na vyšetření krve a nic s játry nebo podobně nemá. Dostali jsme pouze nějaké zklidňující léky. Ale zavedli jsme jiný režim, žádné házení věci, spíše klidnější aktivity a dnes, konečně po pár dnech, jsme viděli ohromné zlepšení, takže budeme pokračovat a uvidíme. Ještě najít nějakého psího psychologa a snad to bude jen a jen dobré :) ale úplně věřím, že za tím vším tohle "míčkaření" právě vězí :(.
LeylaAisha
napsal(a):
Dnes jsme byli na vyšetření krve a nic s játry nebo podobně nemá. Dostali jsme pouze nějaké zklidňující léky. Ale zavedli jsme jiný režim, žádné házení věci, spíše klidnější aktivity a dnes, konečně po pár dnech, jsme viděli ohromné zlepšení, takže budeme pokračovat a uvidíme. Ještě najít nějakého psího psychologa a snad to bude jen a jen dobré :) ale úplně věřím, že za tím vším tohle "míčkaření" právě vězí :(.
Jsou psi, kteří se stanou na míčku psychicky závislí (adrenalin). Už kdysi jsme si o tom s MVDr. Načeradskou povídaly a je to skoro jako u narkomanů. Je mu všechno jedno, v extrému nevnímá ani fyzickou bolest, kdyby se při běhu zranil. Vidí jen míček a je z něj neurotik. Míček se musí nekompromisně zabavit a než se srovná, má regulérní "absťák". Celkem rozšířený problém, při venčení to vidím dnes a denně. Spousta nekamarádských asociálů, co kvůli mičudě i nepříjemně startují na ostatní. Doufám, že vám to dobře dopadne.
napsal(a):
Jsou psi, kteří se stanou na míčku psychicky závislí (adrenalin). Už kdysi jsme si o tom s MVDr. Načeradskou povídaly a je to skoro jako u narkomanů. Je mu všechno jedno, v extrému nevnímá ani fyzickou bolest, kdyby se při běhu zranil. Vidí jen míček a je z něj neurotik. Míček se musí nekompromisně zabavit a než se srovná, má regulérní "absťák". Celkem rozšířený problém, při venčení to vidím dnes a denně. Spousta nekamarádských asociálů, co kvůli mičudě i nepříjemně startují na ostatní. Doufám, že vám to dobře dopadne.
Moc Vám děkuji, že jste se takhle zeptala házecí činnosti naprosto omezíme, opravdu dnes byl znát pokrok, takže na tom vážně něco bude. Také doufám, že to dobře dopadne, ale snad ano, budeme se co nejvíce snažit :).
A pokud jí chcete vyběhat i se zapojením hlavy, můžete zkusit coursing, až trochu povyroste. Pokud máte něco poblíž.
napsal(a):
A pokud jí chcete vyběhat i se zapojením hlavy, můžete zkusit coursing, až trochu povyroste. Pokud máte něco poblíž.
Musím se přiznat, že jsem o tomhle sportu neslyšela, ale když jsem si teď přečetla v čem spočívá, věřím že by se tomu našemu pometlu líbil žijeme v Brně, takže doufám, že v okolí se určitě této činnosti dá věnovat, děkuji za doporučení
LeylaAisha
napsal(a):
Musím se přiznat, že jsem o tomhle sportu neslyšela, ale když jsem si teď přečetla v čem spočívá, věřím že by se tomu našemu pometlu líbil žijeme v Brně, takže doufám, že v okolí se určitě této činnosti dá věnovat, děkuji za doporučení
U nás běhají i bordery. A ukrutně to baví všechny lovce bez ohledu na plemeno.
http://www.moravsky-coursing.cz/cs/akce/.
napsal(a):
Jj, také to mám od Načeradské. Trpí tím právě hodně bordery, které jsou citlivé, labilnější a většinou rádi aportují. Ale pak jim z toho hrabe . Je super, že zadavatelka píše, že se stav začíná zlepšovat už jen úpravou režimu, držím palce, ať vše dobře dopadne
LeylaAisha
napsal(a):
Běžte sem -> www.psipark.cz.
napsal(a):
U džekraslů nic neobvyklého, bohužel...
impact
napsal(a):
U džekraslů nic neobvyklého, bohužel...
Njn. Pořídí si populárního JRT a ono je to akční a "zlobí". Tak ho unavíme házečkou, to nevyžaduje moc aktivity od majitele. A to se prodávají i automatické.
JRT je opravdu nejvíc. Jak vidím slepou/hluchou míčkařku, tak vysvětluji, že zdravit tuhle holku není bezpečné. Už párkrát dostal až amokální sekec s náběhem na vraždu. Já bych ty lidi...