Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.5.2018 20:48
anonym123

XXX.XXX.37.154

Zdravím, naše 3měsíční fenka Barzoje má podkus asi 1 cm. S nestandartním skusem jsme si ji již brali. Z diskusí zde, jsem vydedukovala, že u podkusu je dost velká šance, že se časem dotáhne, ale my máme ještě jeden problém - spodní čelist má fenečka nejen kratší ale i o trochu užší a tím pádem ji spodní špičáky dosedají do patra. Má tam po nich vytlačené díry. Kontaktovala jsem veterinářem doporučenou stomatoložku a ta nám doporučila mléčné špičáky vytrhnout, jelikož v důsledku jejich zapichování do patra může být růst dolní čelisti zablokovaný s horní. Jaký na to máte názor ? Vzhledem k tomu, že zuby jsou při skusu zapíchnuté tak, že jich kouká jen kousek, dává to logicky docela smysl. Na druhou stranu nevím, jestli toto nedoporučí každý stomatolog. Nevyznám se v tom, někdo říká trhat, někdo říká že za žádnou cenu ne. Kdyby šlo jen o estetičnost co se týče podkusu, neřešila bych to, ale pokud se jí i trvalé špičáky budou takto zařezávat, řekla bych že ji to stoprocentně bude způsobovat bolesti. Jinak předpokládám, že trhání zubů se provádí v narkóze ? Co je pro štěně menší zlo, narkóza, nebo trhání ? Díky za odpověď, jsem zoufalá :(.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.5.2018 20:50

Ano, vytrhnout.

A pokud se vada bude opakovat i u dospělých špičáků, tak se bud taky vytrhnou, nebo zbrousí na krátko, nebo rovnátky vytlačí ven.

Vada se jmenuje mandibula angusta.

2.5.2018 22:01
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Určitě to nechte vyndat! Co nejdřív. Zapíchlé dolní špičáky aretují dolní čelist, brání jí v růstu a omezují pohyb čelistního kloubu.
Tahle vada vypadá hodně velká, takže bych předpokládal, že se ve stálém chrupu úplně nespraví. Jak píše Bodlinka, bude nejspíš nutné nechat pak upravit stálé špičáky, aby se pes nezraňoval.

Neregistrovaný uživatel

3.5.2018 00:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

Mohl byl jste někdo doporučit nějakého veterinárního stomatologa?

3.5.2018 04:04
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

mléčné špičáky vytrhne každý.

3.5.2018 07:53
inusanka

XXX.XXX.98.58

Rovnou najít stomatologa, který bude vývoj čelistí a chrupu sledovat a korigovat. Jasně že zuby vytrhne každý schopný veterinář, ale tady to opravdu bude delší léčba a to značně odborná. Pokud té stomatoložce věříte ( a asi ne, když se ptáte na netu neznámých lidí ), svěřte jí léčbu, pokud máte finanční možnosti, najděte si toho nejlepšího. Zubní problémy čas od času řeší každá zoologická zahrada, tam Vám asi mohou i dát tip.

Neregistrovaný uživatel

3.5.2018 08:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

MVDr. Fichtel (VFU Brno)

3.5.2018 08:45
anonym123

XXX.XXX.37.154

Díky za reakce,
doktorce věřím, jen se v tom nevyznám. Problém je, že pokud mají být vyndané co nejdřív, je pro nás docela obtížné se za ní dostat. V nejhorším to zvládneme, ale neporadíte nějakého stomatologa v okolí Plzně ? Případně Praha.. Nebo samotné trhání můžu nechat na nějakém veterináři a s doktorkou se spojit na následné sledování a případnou další péči?

3.5.2018 09:04

MVDr. Lonský, pokud to máte blíž k Praze
MVDr. Fichtel, pokud k Brně

Nebo prostě: http://www.vet-stom.cz/cz/clenove/.

3.5.2018 11:15
inusanka

XXX.XXX.98.58

Spojte se s paní doktorkou, pokud jí důvěřujete a udělejte to tak, jak ona to uvidí. Že to nebude levná a jednoduchá záležitost, to už asi víte.

Neregistrovaný uživatel

3.5.2018 14:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

Děkuji!
Jen ne ten doktor Lonský, to je neskutečný hulvát. Namachrovaný motorkář, který pohrdá ženskýma! A taky si rád přihne!

3.5.2018 17:05
tapina

XXX.XXX.236.213

Děkuji!
Jen ne ten doktor Lonský, to je neskutečný hulvát. Namachrovaný motorkář, který pohrdá ženskýma! A taky si rád přihne!

Dobrý den, u dr. Lonského jsme s kolegyní řešily (v časovém odstupu několika let) úrazy zubů, psi kříženci, nic takového jsme nezažily. Ač teda mám z několika veterin zkušenost s jednáním, které mi úplně nevyhovovalo, tady jsme ani jedna neměly výhrady. Jo, pan doktor je svůj a asi umí říct věci celkem i drsně. Ale že by s námi jako s ženami jednal nějak nevhodně nebo byl pod vlivem, o tom nic nevíme. Snad to byl jen nějaký error.

Neregistrovaný uživatel

3.5.2018 20:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

Upřesňuji - nedokážu posoudit odbornost ve stomatologii pana doktora. Třeba je dobrý, nevím... Ale znám ho jako člověka a tento typ lidí opravdu nemusím. Pozvání do ordinace stylem - tak pojďte s tím hnusným tlustým prasetem - nepovžuji za vtipný a paní, které to platilo se téměř rozbrečela. A takových zkušeností mám víc. Kamarádka u něj byla s trochu hysterickým ovčákem a tykací výlev - drž si toho krypla, taky není úplně od vetů standartní. Navíc kamarádce tehdy bylo třicet. Neřekla bych, že to je, že něco řekne někdy drsně, prostě je hrubý, zvlášť když nemá dobrý den.
Přímo pod vlivem jsem ho při práci taky neviděla, to netvrdím. Ale nejednou jsme si stehy raději vyndali sami, když jsme viděli, jak se mu klepou ruce. Sám hrdě řekl, že včera "trochu zapařil".
A taky mi vadí, jak strašně rád (myslím mimo ordinaci) dává najevo, jak si dobře vede finančně. Takový snobský materialista. Černý mercedes, drahé motorky, zlaté řetězi a náušnice a všichni čumte! Prostě tohle nemusím.
Ale jak píšu - třeba zuby dělá skvěle, to nevím...

3.5.2018 21:39
tapina

XXX.XXX.233.127

Upřesňuji - nedokážu posoudit odbornost ve stomatologii pana doktora. Třeba je dobrý, nevím... Ale znám ho jako člověka a tento typ lidí opravdu nemusím. Pozvání do ordinace stylem - tak pojďte s tím hnusným tlustým prasetem - nepovžuji za vtipný a paní, které to platilo se téměř rozbrečela. A takových zkušeností mám víc. Kamarádka u něj byla s trochu hysterickým ovčákem a tykací výlev - drž si toho krypla, taky není úplně od vetů standartní. Navíc kamarádce tehdy bylo třicet. Neřekla bych, že to je, že něco řekne někdy drsně, prostě je hrubý, zvlášť když nemá dobrý den.
Přímo pod vlivem jsem ho při práci taky neviděla, to netvrdím. Ale nejednou jsme si stehy raději vyndali sami, když jsme viděli, jak se mu klepou ruce. Sám hrdě řekl, že včera "trochu zapařil".
A taky mi vadí, jak strašně rád (myslím mimo ordinaci) dává najevo, jak si dobře vede finančně. Takový snobský materialista. Černý mercedes, drahé motorky, zlaté řetězi a náušnice a všichni čumte! Prostě tohle nemusím.
Ale jak píšu - třeba zuby dělá skvěle, to nevím...

No to opravdu není dobré, tohleto. Na druhou stranu, znám jen hodně málo veterinářů, kteří se projevují tak nějak lidsky normálně, přijatelně. Jo jako mně je třeba milejší, když mojí fenu oslovuje vet "degenku" nebo "kryplíku", jako jo, co si budem nalhávat, je, než "čůzo" byť jsem se dozvěděla, že tak volá i na svého psa (jiná vetka), lidi tak o svých psech i mluví, i před dětma.

Tykací výlevy, no, není to taková zemědělsko/psíčkařská manýra? Znám, kořeny nevím...

Jinak imidž je na nic, ale taky vím své

Co se týká zubů, čelistí, řekla bych, věřila bych, že snad je v tom fakt dobrý, co tedy osobně nebo nepřímo mohu posoudit.

3.5.2018 21:55
er1

XXX.XXX.253.180

Nechci Vás strašit, ale tohle se nejspíše nedotáhne. Barzojí chrup dorůstá tak cca do 6 měsíců, tak třeba je tu nějaká šance. Ale dle fotky opravdu nevidím velkou šanci. Vyzkoušela bych radu veterináře. Víte jaký chrup, skus a čelisti měli rodiče Vašeho štěnátka? Mají problémy i další sourozenci?

3.5.2018 22:42
anonym123

XXX.XXX.37.154

Nakonec jsme objednaní na zítra na kliniku na Hůrce v Praze. Doktor jí prohlídne udělá rentgen a eventuelně hned zuby vytrhne. Sourozenci i rodiče byli ok, všichni nůžkový skus a rodiče plnochrupý. Ale nechci tu spekulovat o tom, jestli se to dotáhne nebo ne. Když jo bude to super, když ne tak to bude horší, ale stejně to dopadnebtak jak to dopadnout má. Já to jen chci včas řešit a udělat všechno pro to aby v budoucnu mohla normálně fungovat. To že to nebude jednoduché a levné samozřejmně vím ) Díky všem za rady a držte nám palce ! :).

4.5.2018 07:12

tapina napsal(a):
No to opravdu není dobré, tohleto. Na druhou stranu, znám jen hodně málo veterinářů, kteří se projevují tak nějak lidsky normálně, přijatelně. Jo jako mně je třeba milejší, když mojí fenu oslovuje vet "degenku" nebo "kryplíku", jako jo, co si budem nalhávat, je, než "čůzo" byť jsem se dozvěděla, že tak volá i na svého psa (jiná vetka), lidi tak o svých psech i mluví, i před dětma.

Tykací výlevy, no, není to taková zemědělsko/psíčkařská manýra? Znám, kořeny nevím...

Jinak imidž je na nic, ale taky vím své

Co se týká zubů, čelistí, řekla bych, věřila bych, že snad je v tom fakt dobrý, co tedy osobně nebo nepřímo mohu posoudit.

Já se nedávno dozvěděla, že s čůzou je to složité.
U nás je čůza neškodné slovo, něco jako potvora, takže zvířata běžně oslovujeme čůzo, lidi tak říkají dcerkám atd. U dětí a zvířat to znamená potvoru v lepším smyslu, u dospělé ženy potvoru v horším smyslu.

A v jiné části republiky je prý čůza hodně hodně vulgární slovo.

4.5.2018 07:27
rapotacka11

XXX.XXX.32.249

anonym123 napsal(a):
Nakonec jsme objednaní na zítra na kliniku na Hůrce v Praze. Doktor jí prohlídne udělá rentgen a eventuelně hned zuby vytrhne. Sourozenci i rodiče byli ok, všichni nůžkový skus a rodiče plnochrupý. Ale nechci tu spekulovat o tom, jestli se to dotáhne nebo ne. Když jo bude to super, když ne tak to bude horší, ale stejně to dopadnebtak jak to dopadnout má. Já to jen chci včas řešit a udělat všechno pro to aby v budoucnu mohla normálně fungovat. To že to nebude jednoduché a levné samozřejmně vím ) Díky všem za rady a držte nám palce ! :).

Štěně bylo zdarma ?

4.5.2018 07:53
burunduk

XXX.XXX.202.146

Huh, to má teda silně. To se už nespraví (nedotáhne) si troufám tvrdit.
Ale píšete, že vám je to vlastně fuk, tak dobrý. Hlavně aby se dokázalo zvíře nažrat a napít, ostatní je vedlejší.

4.5.2018 08:02
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já se nedávno dozvěděla, že s čůzou je to složité.
U nás je čůza neškodné slovo, něco jako potvora, takže zvířata běžně oslovujeme čůzo, lidi tak říkají dcerkám atd. U dětí a zvířat to znamená potvoru v lepším smyslu, u dospělé ženy potvoru v horším smyslu.

A v jiné části republiky je prý čůza hodně hodně vulgární slovo.

Ono se to vnímání mění i časem. Třeba kur*va kdysi znamenala toliko co žena, příslušnice ženského pohlaví. Nebylo neobvyklé na dotaz kolik máte dětí odpovědět, že čtyry, dva hošíky a dvě malé kurvičky.
Mě kdysi šokoval soused, který prohlásil, že budou mít malou čubinku. Myslel tím, že pořídí štěně, fenku, ale mně se to v mých dvanácti letech zdálo dost sprosté a říkala jsem si, jestli ji budou mít vůbec rádi, když o ní tak ošklivě mluví. :)
Podobně stará čeština zná slovo fešák ve významu vykastrovaný pes, pumr byl nevykastrovaný. Pes byl příslušník druhu pes domácí, ale v praxi se slovo málo užívalo, podobně jako teď většina lidí řekne, že mají doma krávu, nikoli skot nebo tura.

4.5.2018 09:29

Varaxi napsal(a):
Ono se to vnímání mění i časem. Třeba kur*va kdysi znamenala toliko co žena, příslušnice ženského pohlaví. Nebylo neobvyklé na dotaz kolik máte dětí odpovědět, že čtyry, dva hošíky a dvě malé kurvičky.
Mě kdysi šokoval soused, který prohlásil, že budou mít malou čubinku. Myslel tím, že pořídí štěně, fenku, ale mně se to v mých dvanácti letech zdálo dost sprosté a říkala jsem si, jestli ji budou mít vůbec rádi, když o ní tak ošklivě mluví. :)
Podobně stará čeština zná slovo fešák ve významu vykastrovaný pes, pumr byl nevykastrovaný. Pes byl příslušník druhu pes domácí, ale v praxi se slovo málo užívalo, podobně jako teď většina lidí řekne, že mají doma krávu, nikoli skot nebo tura.

S tou kastrací je to zajímavé, v té době, kolik kastrovaných bylo ?
Pumr je samec psa, používá se pořád. Čuba je kožešina, označoval se tak chlupatý pes, třeba špic. Ze slova šuba (oděv z kožešiny).. ale možná do toho někdo zamotal "šuša" (svině, neplecha). Nějak si nadávat musíme, že jo smajlík Ale končí to na "a", tak budeme říkat feně čuba smajlík Ne ? No někdo něco někde slyšel smajlík
Kde jste slyšela nebo četla používat to slovo z němčiny (Hure, huor, v angl. stejný význam whore), které vždy znamenalo totéž, pro děti ?

jo, téma, no, moc dobrých psích zubařů asi není, nasaďte
calm assertive energy
ono je to přejde

4.5.2018 11:27
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
S tou kastrací je to zajímavé, v té době, kolik kastrovaných bylo ?
Pumr je samec psa, používá se pořád. Čuba je kožešina, označoval se tak chlupatý pes, třeba špic. Ze slova šuba (oděv z kožešiny).. ale možná do toho někdo zamotal "šuša" (svině, neplecha). Nějak si nadávat musíme, že jo smajlík Ale končí to na "a", tak budeme říkat feně čuba smajlík Ne ? No někdo něco někde slyšel smajlík
Kde jste slyšela nebo četla používat to slovo z němčiny (Hure, huor, v angl. stejný význam whore), které vždy znamenalo totéž, pro děti ?

jo, téma, no, moc dobrých psích zubařů asi není, nasaďte
calm assertive energy
ono je to přejde

Četla jsem to v knížce, nějaké odborné publikaci. Teď jsem procházela výpujčky z knihovny, vedou databázi 3 roky zpátky a nenašla jsem to tam, tak nevím a nemám jak zjistit. Ale byl to český autor, kniha se zabývala životem normálních prostých lidí na území českých zemí v dávné minulosti. Pamatuju si, jak tam rozebírali, co znamená hodit podkovou - znamenalo to povít nemanželské dítě. :)
Fakt Vám nechci kecat, snad to bylo tohle:
https://www.knihydobrovsky.cz/sex-v-dobe-temna-sexualni-zivot-na-ceskem-jihu-v-prvnim-stoleti-schwarzenberku-1660-1770-653223

Ohledně těch kastrací - to byli kapouni, hňupové, cypové, volové, mackové, vepři... Teď čtu o nějakých nunvách, vykastrovaných prasnicích, to teda slyším poprvé. Tehdy se asi kastrovalo hodně a všechno. Jestli někdo chtěl, aby pes hlídal a nebyl na řetězu, pak si mohl říci, že bez kulek nebude běhat za fenama.

4.5.2018 14:21
inusanka

XXX.XXX.98.58

Nunva se používá stále, nějak se musí to kastrované zvíře od nekastrovaného odlišit. Taky poulard je kastrát. Nakonec těm co kastrovali se říkalo nunváři... Zejména na žír se kastrovalo hodně, kastrát neměl žádné vedlejší pudy a hezky papal a přibýval.

4.5.2018 14:36
anonym123

XXX.XXX.10.203

Tak už jedeme z Prahy a bez špičáků. Trhal pan veterinář Radim Minařík - veterinarní klinika na Hůrce. Přístup všech z personálu úžasnej, jak ke mně tak ke štěněti. Jinak říkal, že je jistá šance, že se ji to srovná ale spíše ne. Navrhl a vysvětlil různý řešení do budoucna, ale prý máme teď aspoň na tři měsíce klid. Tak budu doufat, že trvalé zuby narostou líp a pořadně šetřit pro případ že ne.

4.5.2018 18:59
er1

XXX.XXX.253.180

anonym123 napsal(a):
Tak už jedeme z Prahy a bez špičáků. Trhal pan veterinář Radim Minařík - veterinarní klinika na Hůrce. Přístup všech z personálu úžasnej, jak ke mně tak ke štěněti. Jinak říkal, že je jistá šance, že se ji to srovná ale spíše ne. Navrhl a vysvětlil různý řešení do budoucna, ale prý máme teď aspoň na tři měsíce klid. Tak budu doufat, že trvalé zuby narostou líp a pořadně šetřit pro případ že ne.

Tak snad bude vše v pořádku ;-) A malá nebude mít do budoucna problémy. Určitě bych informovala chovatele/lku, at spojení do budoucna neopakuje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík