Dobrý den,
mám na vás takový dotaz. Sousedi pod náma (je jim cca 20let) si pořídili štěně rotvajlera, ale je celý den sám doma. Je na malé zahradě, ale nemá tam ani vodu (lijeme mu jí tam z balkonu aspon do plastových misek). Není mu ještě ani rok. Navíc jsou to bývylí kolegové z práce takže se s nima znám. Jen cokoliv jim řekneme tak jsme špatný my. Ten pes furt na nás jen kouká smutně a občas mu tam hodíme nějakou tyčinku na kousání. Chci se zeptat jestli s tím můžeme něco dělat nebo jestli je šance miniální? (např. dneska odjeli v devět ráno a ještě teďkon nejsou doma). Mamka už se na to nemůže koukat, je jí toho psa prostě líto a mě už taky.
Děkuji moc za odpovědi.
Zkuste se s nimi přátelsky domluvit, mají o toho psa ještě vůbec zájem? Třeba by vám ho dali a vy mu mohli najít lepší domov. Někdy jsou zabedněný a tvrdí, že přece hlídá, jiní si oddychnout, že už toho "blbýho" psa nemusí krmit a tak vám ho za flašku dají.
Pokud to nezabírá, tak já bych dala podnět na KVS, dobrý psů bez venčení je kupa, ale ta voda.. to nesnáším.. už teď je pěkný teplo a to ještě není léto.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Andrýsek3
napsal(a):
Zkuste se s nimi přátelsky domluvit, mají o toho psa ještě vůbec zájem? Třeba by vám ho dali a vy mu mohli najít lepší domov. Někdy jsou zabedněný a tvrdí, že přece hlídá, jiní si oddychnout, že už toho "blbýho" psa nemusí krmit a tak vám ho za flašku dají.
Pokud to nezabírá, tak já bych dala podnět na KVS, dobrý psů bez venčení je kupa, ale ta voda.. to nesnáším.. už teď je pěkný teplo a to ještě není léto.
No nevím...štěně není týrané a pokud není ve špatném zdravotním stavu, tak s tím asi nikdo nic dělat nebude.
Sama si to neumím představit...pesani musejí mít vodu nonstop...mají k ní přístup jak na zahradě, tak doma a štěňata jsem krmila 5x denně, tak si to dost dobře neumím představit.
Třeba moji sousedi měli kokra na zahradě a když jeli na celodenní výlet, tak mě poprosili, aby psa zkontrolovala...jesli si třeba nevylil misku s vodou a tak...já si ho vzala třeba na odpoledne na naší zahradu, aby tam nebyl celej den sám.
napsal(a):
No nevím...štěně není týrané a pokud není ve špatném zdravotním stavu, tak s tím asi nikdo nic dělat nebude.
Sama si to neumím představit...pesani musejí mít vodu nonstop...mají k ní přístup jak na zahradě, tak doma a štěňata jsem krmila 5x denně, tak si to dost dobře neumím představit.
Třeba moji sousedi měli kokra na zahradě a když jeli na celodenní výlet, tak mě poprosili, aby psa zkontrolovala...jesli si třeba nevylil misku s vodou a tak...já si ho vzala třeba na odpoledne na naší zahradu, aby tam nebyl celej den sám.
Jako nebýt tý vody, tak bych to nepsala, ale ta voda, tu zrovna kontrolujou, jako jedno z mála. To je hrozný, když už toho psa nechají hnít na dvorku, tak ať mu dají aspoň tu vodu a jídlo.

Andrýsek3
napsal(a):
Jako nebýt tý vody, tak bych to nepsala, ale ta voda, tu zrovna kontrolujou, jako jedno z mála. To je hrozný, když už toho psa nechají hnít na dvorku, tak ať mu dají aspoň tu vodu a jídlo.
S tou vodou bych majitelům promluvila do duše...pořád totiž doufám, že třeba vodu má někde, kam sousedky nevidí, protože jinak to není normální...taky přeci musí mít nějaký přístřešek, kam se může schovat třeba před deštěm...nějaký stín, kam se schová před sluníčkem...
Pořídit si štěně, když jsem dvanáct hodin mimo domov je teda bomba

"Pořídit si štěně, když jsem dvanáct hodin mimo domov je teda bomba "
nejak nevim - ale - psovi je rok, je na zahrade -muze se vyvenčit. neverim, ze vodu ma jen dik sousedum -ale smutne kouka a dostava zradlo od cizich - tak je vazne třeba ho "zachranovat" ?

mikraf
napsal(a):
Dobrý den,
mám na vás takový dotaz. Sousedi pod náma (je jim cca 20let) si pořídili štěně rotvajlera, ale je celý den sám doma. Je na malé zahradě, ale nemá tam ani vodu (lijeme mu jí tam z balkonu aspon do plastových misek). Není mu ještě ani rok. Navíc jsou to bývylí kolegové z práce takže se s nima znám. Jen cokoliv jim řekneme tak jsme špatný my. Ten pes furt na nás jen kouká smutně a občas mu tam hodíme nějakou tyčinku na kousání. Chci se zeptat jestli s tím můžeme něco dělat nebo jestli je šance miniální? (např. dneska odjeli v devět ráno a ještě teďkon nejsou doma). Mamka už se na to nemůže koukat, je jí toho psa prostě líto a mě už taky.
Děkuji moc za odpovědi.
Náš pes by taky smutně koukal po sousedech, kdyby mu občas hodili nějakou mlsku a to jsem celý den doma.
Jak víte, že tam nemá ani vodu?
Náš pes je třeba celý dopoledne na balkóně, přestože jsem doma a může kdykoli dovnitř..Tak je prostě venku a čučí skrze žbrdliny dolu strašně zoufale, vodu tam nemá, protože jí hrozně ráda leje dolů. Ale doma ji samozřejmě má.
A sousedi už mě drbou, že zavírám psa na balkón, když jsem v práci atd. (To, že můj pes má ten neskutečnej luxus a chodí se mnou do práce, kde má vnitřní kotec s proskokem do velikánskýho výběhu a můžu za ní zajít kdykoli, plus jí tam chodej skoro všichni mazlit a vlastně celý pracovní odpoledne jí mám pak u sebe, to už nikdo neví, samozřejmě..)
Kéž by jste se starali o sebe někdy.
A kdyby jí někdo chodil nějakou tyčku na balkón, tak bych mu jí asi hodila zpátky zpátky a snažila se trefit do hlavy. Jak můžete cizímu psovi házet něco k jídlu, když nevíte, že mu to nevadí? Mně se čuba posere z každýho druhýho pamlsku.
Luciandthewolf
napsal(a):
Náš pes je třeba celý dopoledne na balkóně, přestože jsem doma a může kdykoli dovnitř..Tak je prostě venku a čučí skrze žbrdliny dolu strašně zoufale, vodu tam nemá, protože jí hrozně ráda leje dolů. Ale doma ji samozřejmě má.
A sousedi už mě drbou, že zavírám psa na balkón, když jsem v práci atd. (To, že můj pes má ten neskutečnej luxus a chodí se mnou do práce, kde má vnitřní kotec s proskokem do velikánskýho výběhu a můžu za ní zajít kdykoli, plus jí tam chodej skoro všichni mazlit a vlastně celý pracovní odpoledne jí mám pak u sebe, to už nikdo neví, samozřejmě..)
Kéž by jste se starali o sebe někdy.
A kdyby jí někdo chodil nějakou tyčku na balkón, tak bych mu jí asi hodila zpátky zpátky a snažila se trefit do hlavy. Jak můžete cizímu psovi házet něco k jídlu, když nevíte, že mu to nevadí? Mně se čuba posere z každýho druhýho pamlsku.
Na tohle jsou expertky místní matky na mateřský. Mám nonstop homeoffice, běžný pracovní dny (vyjma dní, kdy potřebuji zajet někam na nákup nebo tak) mám rozplánovaný tak, že v určitou dopolední hodinu, kdy kolem drandí matky venčící kočárky jsem doma a pracuju a je doma i pes. Byť má zahradu, je prostě ráda doma...
Opírá se do okna a sleduje je, když jdou kolem. Jednou jsem z jejich strany vyslechla, jak šišlaj z cesty do okna, že jaký je to chudinka, oni ho nechávají celý den doma samotného. Tak jsem se do toho okna opřela taky a zeptala se, jestli něco nepotřebují.
Normálně bych věřila, že ty kočárky mají motorový. Musí, protože se svou váhou by takhle rychle nesvištěly.

napsal(a):
"Pořídit si štěně, když jsem dvanáct hodin mimo domov je teda bomba "
nejak nevim - ale - psovi je rok, je na zahrade -muze se vyvenčit. neverim, ze vodu ma jen dik sousedum -ale smutne kouka a dostava zradlo od cizich - tak je vazne třeba ho "zachranovat" ?
no jak jsem psala:
pořád totiž doufám, že třeba vodu má někde, kam sousedky nevidí, protože jinak to není normální...taky přeci musí mít nějaký přístřešek, kam se může schovat třeba před deštěm...nějaký stín, kam se schová před sluníčkem...
S tím štěnětem jsem nějak přehlédla, že pesovi je skoro rok...samozřejmě jsem si představila podstatně mladšího štuce...proto taky ta věta o tom pořízení štěněte a dvanácti hodinách jeho samoty...
Takže otázkou je to, zda opravdu sousedky "jen" místo, kde je voda nevidí...nebo jestli je to tak jak tvrdí...samozřejmě roční pes už to na zahradě sám zvládne pokud je o něj jinak postaráno...ideální to není, ale určitě o stopro lepší než kdyby byl zavřený celý den doma...
Na týrání to neuhrajete ani omylem. Pes se naučil, že zhora občas padá nějaká dobrůtka, a tak obrací oči k nebi a smutně kouká - co jste ho naučili, to máte
Voda může být problém a nemusí - záleží na tom, kde je pravda. Pokud nechám psovi na dvoře ráno plnoumisku, a on ji vypije nebo vylije, tak další voda bude prostě, až veče přijdu - smutný svět, ale stát se to může, to také není týrání.
Pokud jsou to vaši známí, zkuste s nimi promluvit, jiná cesta není.

Lorie161
napsal(a):
A co třeba se domluvit na venčení, že by jste pejska vzala, alespoň jednou denně ven, zkontrolovala vodu, pomazlila.
ne každý pes je tutu medvidek, ktereho muze vencit a mazlit kde kdo

"navíc ne každý svěří svého psa sousedům"
presne

Lorie161
napsal(a):
Proto píšu domluvit se. Ne hned jít a vzít psa..
ale vazne nejde vzit každý pes a dat ho vencit komukoliv.

Obecně mi vadí univerzální rada - choďte venčit cizího psa, když vám něco vadí.
Objevuje se to tu celkem často. Ať už jde o uřvané psy, psy stále zavřené, psy nepřátelské, páníčky, co na psy kašlou... Skoro vždycky se objeví rada - choďte ho venčit.
Nechápu. Vadí mi, že se takhle nepřímo přenáší odpovědnost/řešení problému na toho, komu se něco (právem) nelíbí. Takže pokud mám pochybnosti, jestli sousedovo zvíře netrpí, mám ho vzít na procházku (aspoň jednou denně), zkontrolovat jestli má vodu, pomazlit ho...
Jsem spíš pro cestu přimět ke starosti majitele zvířete, je to jeho odpovědnost a nevidím důvod ji na sebe přebírat tímhle způsobem. Ulehčit líným páníčkům, kterým se např. nechce ven? Ne, díky.

"Takže pokud mám pochybnosti, jestli sousedovo zvíře netrpí, mám ho vzít na procházku (aspoň jednou denně), zkontrolovat jestli má vodu, pomazlit ho... "
tohle je o zvířeti
"Jsem spíš pro cestu přimět ke starosti majitele zvířete, je to jeho odpovědnost a nevidím důvod ji na sebe přebírat tímhle způsobem. Ulehčit líným páníčkům, kterým se např. nechce ven? Ne, díky."
tohle je o lidech
chápeš ten rozdíl?

Rozdíl chápu. Nechápu co se mi to snažíš vysvětlit.
Pokud jsi četla pozorně, pak co mi hlava nebere je rada na venčení cizího psa, pokud se mi nelíbí, jak žije.

Obecně mi vadí univerzální rada - choďte venčit cizího psa, když vám něco vadí.
Taky tuto radu nechápu. Pes není věc, aby ho venčil kde kdo. A aby musel poslechnout kdejakého cizího člověka.

napsal(a):
Rozdíl chápu. Nechápu co se mi to snažíš vysvětlit.
Pokud jsi četla pozorně, pak co mi hlava nebere je rada na venčení cizího psa, pokud se mi nelíbí, jak žije.
takže nechápeš...
sice bych to nikomu neradila, ale hlava mi to teda bere...že někomu jde o welfare psa
"Pes není věc"
bingo!
Mimochodem jste mi připomněli, že za mých mladých let bylo takové venčení cizích psů vcelku běžné, a to dětmi (tož cizí...panelákoví sousedi, žádní cizí).

Welfare má psu poskytnout majitel a ne no name člověk, to předně. Že nejsem ochotná chodit venčit cizí psy jen proto, že jejich páníčci jsou neschopové, to je fakt a nestydím se za to.
Pokud mi jde o welfare psa, který nemá vodu, pak napřed zkusím promluvit s majiteli. Narazím-li, promluvím s KVS. Ale abych majitele suplovala ve venčení, mazlení a obstarávání základních potřeb? Tudy cesta asi nevede.
Mimochodem, za mých mladých let zase nikoho nepohoršoval pes celý den na dvorku a dneska je to skoro zločin, očividně.

pořád nula pochopení...

Jestli ono to nebude tím, že toho v tvém příspěvku k pochopení moc není?

napsal(a):
takže nechápeš...
sice bych to nikomu neradila, ale hlava mi to teda bere...že někomu jde o welfare psa
"Pes není věc"
bingo!
Mimochodem jste mi připomněli, že za mých mladých let bylo takové venčení cizích psů vcelku běžné, a to dětmi (tož cizí...panelákoví sousedi, žádní cizí).
Vidíte, za mého mládí to běžné nebylo. Psi lítali venku s dětmi, ale nikoho nenapadlo pujčovat psa na venčení.
Ani teď neznám nikoho, kdo by půjčoval psa na venčení, smrdí to průšvihem.
Sousedovi bych nepůjčila ani pudla natož rotvíka.
napsal(a):
Vidíte, za mého mládí to běžné nebylo. Psi lítali venku s dětmi, ale nikoho nenapadlo pujčovat psa na venčení.
Ani teď neznám nikoho, kdo by půjčoval psa na venčení, smrdí to průšvihem.
Sousedovi bych nepůjčila ani pudla natož rotvíka.
Mé mládí není nějak extra dávno, ale taky jsem tak fungovala. Když jsme se přestěhovali zpět do Prahy, domluvila jsem se s jednou paní z naší ulice a téměř denně pak lítala několik hodin po blízkém i dalekém okolí s její kříženkou NO, když jsem ji začala venčit, byl jí necelý rok, mě bylo devět. Ve třinácti jsem pak dostala vlastního psa.
Tahle čuba byla celé dny na zahradě, náš pes byl taky celé dny na zahradě (pokud nebyl s námi), můj současný pes je také celé dny na zahradě. Pokud není se mnou. Myslím, že by se rovněž dalo lehko usoudit, že pes je jen na dvorku, když si vyleje misku s vodou vepředu, tak klidně i že nemá vodu. Na zadní verandu a zadní zahradu z ulice totiž vidět není. A jejda, taky se mi občas stane, že jdu/jedu někam, kam s sebou psa brát nechci, a nechám ho na zahradě, odjedu ráno a vrátím se až v noci. Nemyslím, že by tím trpěl. Rozhodně bude radši lozit po zahradě s kočkama, než aby jel se mnou na fesťák... Na statku v JO běžně mívali tamější psy jen na dvoře, na procházku někam mimo šli tak jednou za měsíc. Nevím, no. Můj pes je hodně akční a zvyklý na celkem bohatý program, ale když ho máma chce půjčit v létě na chalupu (jezdí tam na měsíc), zcela blaženě se tam válí na zahradě a o víkendu jde občas s jejím přítelem na kolo. A upřímně, kdyby mi ho někdo krmil přes plot, asi bych mu utrhla ručičky..
Zadavatelko, pokud opravdu víte, že pes vodu nemá/vypije/vylije, bylo by fajn to majitelům v klidu říct, kór když se s nimi znáte, to snad nemůže být takový problém, ne? Pokud vám připadá, že pes má málo zábavy a trápí vás to, za dotaz na venčení nic nedáte. Ale nemyslím, že by to byla nějaká tragédie. Nějaký oficiální orgán to určitě řešit nebude.