Dobrý den, včera a předevčírem jsme kryli - nakonec ne podle progesteronu, ale podle chování psů. Krytí probíhalo v obou případech naprosto hladce bez asistence. Řekla bych, že při prvním krytí byl ale pes malinko vlažnější než včera - při včerejším krytí se opravdu nezajímal o nic jiného než o fenu. V obou případech svázaní přes 20 minut. Za psem to nemám extrémně daleko, takže nemám problém zajet na krytí i dnes, ale říkám si, jestli to má smysl - případně jestli krytí 3x už není kontraproduktivní? Jaké jsou Vaše zkušenosti?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.117
Pokud je fena krytá ve správné dny, tak není potřeba překrývat vůbec - nikdy jsem nepřekrývala, a mám průměr na vrh 10 štěňat (teď mám aktuálně potvrzenou březost, a napočítali jsme 12 kousků ).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Majka14
napsal(a):
A kryjete podle progesteronu nebo i jen "na pocit"?
Podle progesteronu a sona.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
burunduk
napsal(a):
Sono?
Jak přesně a proč sono?
Já vždycky dělala progest a cytologii. To ani nevím, že se dělává sono.
Ano, na specializovaných pracovištích na reprodukci se dělá u psů běžně, a třeba u koní se ke zjištění fáze cyklu používá hlavně sono.
Na sonu je totiž vidět, v jaké fázi je Graafův folikul, a podle toho se dá daleko přesněji určit, kdy bude fena ovulovat, popř. že už je pozdě, a nemá cenu krytí ani zkoušet.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, na specializovaných pracovištích na reprodukci se dělá u psů běžně, a třeba u koní se ke zjištění fáze cyklu používá hlavně sono.
Na sonu je totiž vidět, v jaké fázi je Graafův folikul, a podle toho se dá daleko přesněji určit, kdy bude fena ovulovat, popř. že už je pozdě, a nemá cenu krytí ani zkoušet.
No, ok. Ale toto přece lze zjistit právě i u té cytologie. Folikuly, fáze.
Tak co sdělí víc sono než stěr vlastně?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
burunduk
napsal(a):
No, ok. Ale toto přece lze zjistit právě i u té cytologie. Folikuly, fáze.
Tak co sdělí víc sono než stěr vlastně?
Já jsem stěry nikdy nedělala, ale soudím, že to sono je komplexnější, protože rovnou zkontrolují jestli je po gynekologické stránce fena v pořádku (vaječníky, děloha, krček), a výsledek vidím hned, bez čekání na vysledky z labiny. Navíc ta cena za progesteron + sono je na VFU cca 500 Kč, takže žádná hrůza
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jsem stěry nikdy nedělala, ale soudím, že to sono je komplexnější, protože rovnou zkontrolují jestli je po gynekologické stránce fena v pořádku (vaječníky, děloha, krček), a výsledek vidím hned, bez čekání na vysledky z labiny. Navíc ta cena za progesteron + sono je na VFU cca 500 Kč, takže žádná hrůza
To jo. Ale na pozorování stavu folikulů stačí udělat stěr za padesát Kč a výsledek je hned :)
Tak jsem furt přemýšlela, proč se dělá sono. Jsem o tom nikdy neslyšela. Překvapilo mě to.
Takže se sono nedělá vlastně ani tak kvůli fázi (ovulace a spol), ale pro sledování fyzickýho stavu - děloha atd.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
burunduk
napsal(a):
To jo. Ale na pozorování stavu folikulů stačí udělat stěr za padesát Kč a výsledek je hned :)
Tak jsem furt přemýšlela, proč se dělá sono. Jsem o tom nikdy neslyšela. Překvapilo mě to.
Takže se sono nedělá vlastně ani tak kvůli fázi (ovulace a spol), ale pro sledování fyzickýho stavu - děloha atd.
Nene, dělá se to hlavně kvůli určení fáze folikulu (je tam vidět jeho velikost, nebo pak žluté telisko), ale přitom se zkontroluje i to ostatní. Mě to právě nikdy nepřišlo divný, protože u koní je to naprosto běžné.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nene, dělá se to hlavně kvůli určení fáze folikulu (je tam vidět jeho velikost, nebo pak žluté telisko), ale přitom se zkontroluje i to ostatní. Mě to právě nikdy nepřišlo divný, protože u koní je to naprosto běžné.
Já právě kvůli tomu, co popisujes (určení fáze, žluté tělísko) dělám stěr. Nenapadlo mě kvůli tomu dělat sono.
Tak mě to jen překvapilo a zarazilo. Ale o nic nejde, nic špatného na tom samozřejmě není.
Spíš asi to sono se dělá kvůli stavu dělohy a jako vedlejší produkt se pak zkouknou i folikuly. Ne?
Uživatel s deaktivovaným účtem

burunduk
napsal(a):
Já právě kvůli tomu, co popisujes (určení fáze, žluté tělísko) dělám stěr. Nenapadlo mě kvůli tomu dělat sono.
Tak mě to jen překvapilo a zarazilo. Ale o nic nejde, nic špatného na tom samozřejmě není.
Spíš asi to sono se dělá kvůli stavu dělohy a jako vedlejší produkt se pak zkouknou i folikuly. Ne?
Vždyť teď Vám to Pišišvor vysvětluje, že je přesně naopak.
burunduk
napsal(a):
Já si myslím, že to je tak trošku nesmysl. Nelze srovnávat s koňmi, kde klisna uvolňuje jedno vajíčko, výjimečně dvě, kdežto feny jich běžně uvolňují několik, navíc ne ve stejný čas. Nedovedu si tak úplně představit, že veterinář hledá u feny folikuly a porovnává zralost a odhaduje dobu do uvolnění. Trochu to na mě působí jako tahání peněz z důvěřivého klienta. Chovám psy už hodně dlouho a nikdy jsem neslyšel o tom, že by někdo dělal sono pro určení doby krytí. Kromě toho, jak píšete, stěr je rychlejší, jednodušší, levnější a, dovolím si říct, i přesnější kvůli výše uvedenému. A argumentovat, že se zároveň něco sonem kontroluje, mi připadá úplně mimo.
Apropo, zadavatelko, kolik to dnes bylo?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Dasvo
napsal(a):
Já si myslím, že to je tak trošku nesmysl. Nelze srovnávat s koňmi, kde klisna uvolňuje jedno vajíčko, výjimečně dvě, kdežto feny jich běžně uvolňují několik, navíc ne ve stejný čas. Nedovedu si tak úplně představit, že veterinář hledá u feny folikuly a porovnává zralost a odhaduje dobu do uvolnění. Trochu to na mě působí jako tahání peněz z důvěřivého klienta. Chovám psy už hodně dlouho a nikdy jsem neslyšel o tom, že by někdo dělal sono pro určení doby krytí. Kromě toho, jak píšete, stěr je rychlejší, jednodušší, levnější a, dovolím si říct, i přesnější kvůli výše uvedenému. A argumentovat, že se zároveň něco sonem kontroluje, mi připadá úplně mimo.
Njn, na specializovaným gynekologickým pracovišti je banda dementů, co tomu nerozumí...
Je to úplně jednoduché - folikuly jsou na sonu velice dobře vidět, a jdou snadno změřit, takže je jednoduché podle velikosti odhadnout další vyvoj.
Proboha, vždyť je to jeden z běžných způsobů diagnostiky, který jen nedělají obyčejní veti, protože buď nemají kvalitní sono, nebo ho neumí vyhodnotit. Doufám, že přijde Bodlinka, a udělá v tom trochu jasno.
Dasvo
napsal(a):
O přesnosti stěru bych se hádala... Aktuální zkušenost - pátek progesteron 0,5ng, dle stěru času moře... neřešili jsme... v pondělí jen tak kontrolně... dle stěru krytí stále v nedohledu a progesteron 8,5ng :D :D :D Střihli jsme si tisicovku do Německa a úterý ráno jsme kryli. V úterý jdem na sono, abychom měli jistotu, že to klaplo...
aneleh
napsal(a):
O přesnosti stěru bych se hádala... Aktuální zkušenost - pátek progesteron 0,5ng, dle stěru času moře... neřešili jsme... v pondělí jen tak kontrolně... dle stěru krytí stále v nedohledu a progesteron 8,5ng :D :D :D Střihli jsme si tisicovku do Německa a úterý ráno jsme kryli. V úterý jdem na sono, abychom měli jistotu, že to klaplo...
Jenomže on ten stěr je hlavně o vyhodnocení, o zkušenostech, vědomostech a „umění“ vyhodnocovatele. Koneckonců stejně jako sono, že.
Dasvo
napsal(a):
Já tomu taky nerozumím...určovat to dle sona. Když stačí stěr.
Tak třeba to tu někdo erudovanejsi více osvětlí.
Folikuly jdou krásně změřit/vidět i právě na obyc. steru. Tak proč dělat sono.
No, vyčkám na další pokračování diskuze.
Jak už jsem psala - jen mě to překvapilo. Nic spesl nebo špatného v tom nevidím. Akorát to je dražší než stěr. Tak mi to přijde zbytečný.
burunduk
napsal(a):
Jak už jsem psala - jen mě to překvapilo. Nic spesl nebo špatného v tom nevidím. Akorát to je dražší než stěr. Tak mi to přijde zbytečný.
Není to náhodou tak, že podle buněk ve stěru poznáte v jaké fázi cyklu fena je a kdy nakrýt, kdy je v říji? Na buňkách žádný folikul neuvidíme přeci, od toho je to sono. Kolik jich tam je a v jaké fázi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
burunduk
napsal(a):
přiznám se taky, že si neumím představit, jak se podle stěru dá změřit velikost folikulu, který "bydlí" na vaječníku
Na vaginální cytologii těžko, tam fakt žádný folikul nevidíte a už vůbec nezměříte. Sliznice pochvy je odrazem hormonální situace na vaječníku - tedy folikulech, více či méně aktuální. Ale změny nastupují a odeznívají přecejen trochu pomaleji než jak se mění hormony a tím tedy stupeň zralosti folikulů. Takže sice vidíte že je v říji, ale o folikulu víte jen to, že teď někdy by to šlo. Ale když se podíváte sonem vidíte ho přesně, jaká je momentální a přesná situace, tzn jestli už ovulovala nebo ne, kolik atd. Ať mě někdo doplní.
Dasvo
napsal(a):
Jenomže on ten stěr je hlavně o vyhodnocení, o zkušenostech, vědomostech a „umění“ vyhodnocovatele. Koneckonců stejně jako sono, že.
Tak úplně v první řadě má každá metoda nějaké objektivní vlastnosti - spolehlivost, přesnost, chybovost apod.
Stěry jsou rychlé a levné, ale jinak hodně nepřesné. Na tom žádné "umění" vyhodnocovatele nic nezmění.
burunduk
napsal(a):
Folikuly jdou krásně změřit/vidět i právě na obyc. steru.
Vůbec nemáte ani tušení o čem mluvíte?
Zadavatelka: trochu jsem se v diskuzi ztratila, vůbec jsem netušila, jaká je to věda. My jsme byli minulý pátek na progesteronu a hodnota byla 0,9 ng/ml, takže doporučeno zopakovat vyšetření ve středu. Jenže v úterý na státní svátek začal můj domácí (nechovny) pes šílet a pokoušet se fenu nakrýt. Tak jsme vyrazili na krytí a podařilo se během chvilky. To samé ve středu a nakonec i ve čtvrtek. Vždy se spojili do 5 minut a vždy cca 20 minut svazani. Kontrolní progesteron jsme nedělali, tak doufám, že alespoň jeden z těch dnů byl správny. Dnes už je můj domácí pes klidnější, i když by si asi dal pořád říct
Majka14
napsal(a):
Zadavatelka: trochu jsem se v diskuzi ztratila, vůbec jsem netušila, jaká je to věda. My jsme byli minulý pátek na progesteronu a hodnota byla 0,9 ng/ml, takže doporučeno zopakovat vyšetření ve středu. Jenže v úterý na státní svátek začal můj domácí (nechovny) pes šílet a pokoušet se fenu nakrýt. Tak jsme vyrazili na krytí a podařilo se během chvilky. To samé ve středu a nakonec i ve čtvrtek. Vždy se spojili do 5 minut a vždy cca 20 minut svazani. Kontrolní progesteron jsme nedělali, tak doufám, že alespoň jeden z těch dnů byl správny. Dnes už je můj domácí pes klidnější, i když by si asi dal pořád říct
Jenže v úterý na státní svátek začal můj domácí (nechovny) pes šílet a pokoušet se fenu nakrýt.
Důležité je chování feny, ne toho psa.