Zdravím,
je tu někdo, kdo má zkušenosti s oběma rasami (Velký knírač a černý ruský terier) a dokázal by mi je v kostce srovnat?
Hledám PP psa, ale stále se nemůžu rozhodnout mezi těmito dvěma.
Něco o nás, třeba to zkušeným chovatelům napoví, co by se k nám hodilo víc:
Zkušenosti nějaké jsou (retriever, dobrman, pitbull a x r. ridgebacka), ale nic ani s jedním z vybraných plemen. Vždy jsme měli psy a rádi by jsme se toho drželi, k fenám jsme nějak nepřirostli. Se psem jsem až na nějaké výjimky 24h denně (chodí se mnou i do práce), měl by zvládat kolo, běh, turistiku, ale zároveň zůstat půl dne doma, když bude potřeba.
Co se týče výcviku chodíme s našimi dvěma (piťák a xRR) na poslušnost a obrany-Je třeba k uchovnění obou plemen zkouška z obran? Zvolili jsme totiž civilní verzi (pes může překusovat na ruku co ohrožuje, rukáv nedostává, ale na povel pouští atd a ta sportovní verze na zkoušky se nám moc nelíbí).
Jaké máte zkušenosti s úpravou srsti? Jsme z Brna-je někde v okolí někdo, kdo by u těchto dvou plemen opravdu věděl co dělá a nejen je "ojel strojkem"
Momentálně bydlíme v bytě, výhledově domek.
Moc děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

NeniVolnyLogin
napsal(a):
Zdravím,
je tu někdo, kdo má zkušenosti s oběma rasami (Velký knírač a černý ruský terier) a dokázal by mi je v kostce srovnat?
Zkušenosti nějaké jsou (retriever, dobrman, pitbull a x r. ridgebacka), ale nic ani s jedním z vybraných plemen. Vždy jsme měli psy a rádi by jsme se toho drželi, k fenám jsme nějak nepřirostli. Se psem jsem až na nějaké výjimky 24h denně (chodí se mnou i do práce), měl by zvládat kolo, běh, turistiku, ale zároveň zůstat půl dne doma, když bude potřeba.
Co se týče výcviku chodíme s našimi dvěma (piťák a xRR) na poslušnost a obrany-Je třeba k uchovnění obou plemen zkouška z obran? Zvolili jsme totiž civilní verzi (pes může překusovat na ruku co ohrožuje, rukáv nedostává, ale na povel pouští atd a ta sportovní verze na zkoušky se nám moc nelíbí).
Jaké máte zkušenosti s úpravou srsti? Jsme z Brna-je někde v okolí někdo, kdo by u těchto dvou plemen opravdu věděl co dělá a nejen je "ojel strojkem"
Moc děkuji za rady.
Tak nějak jsem doufala, že se tu bude více příspěvků. Taky váháme nad VK, teda manžel už je rozhonutý, já stále ne. Bojím se, aby velký knírač nebyl pro nás moc akční. Přemlouvám na VK pepř a sůl, měli by být klidnější, ale manžel nechce ani slyšet.
Názory jsou zatím dost protichůdné i od lidí znalých, někdo ho označí za užasné, dokonalé a klidné zlatíčko, jiný ho nechal pro nezvladatelnou povahu utratit.
Někdo lítá s VK po cvičácích a nemůže psa utahat, jiný řekne, že ho občas vezme zaplavat a jinak stačí delší procházka. Tak nevím, já chci tu klidnější variantu psa.
Máte někdo VK? Jak je na tom s temperamentem.
Nabízíme zahradu, denně dlouhou procházku, aj to plavání zvládnem, oba jsme doma, pes by nebyl sám. Lítat po cvičácích nehodláme ani jeden, stávající psi byli NO a HW.
JIné plemeno asi nepřipadá v uvahu manžel váhal mezi NO a VK, No vzhledem k nemocím vyloučil, HW mu přišel moc samostatně uvažující, potřebuje psa bez názoru, co poslechne na slovo.

"Názory jsou zatím dost protichůdné i od lidí znalých, někdo ho označí za užasné, dokonalé a klidné zlatíčko, jiný ho nechal pro nezvladatelnou povahu utratit.
Někdo lítá s VK po cvičácích a nemůže psa utahat, jiný řekne, že ho občas vezme zaplavat a jinak stačí delší procházka. Tak nevím, já chci tu klidnější variantu psa. "
no, to bude tím, že jsou různí i ti psi
A jako vždy, je to o výběru rodičů a výběru konkrétního štěněte.
Pár VK ze cvičáku znám a žádná vysokotemperamentní neunavitelná žihadla to nebyla.
"HW mu přišel moc samostatně uvažující, "
můj HW, když to řeknu trošku vzletně, žil mými myšlenkami. A byly i okamžiky, kdy jsem se doslova styděla, jak je poslušný. Tak jsem si musela napravit pošramocené vědomí pastevcem...

Náš HW je povahově jezevčík, on to má psané (nebo měl - už mu pomalu táhne na 15, třeba byla změna) ve standardu - samostatně uvažující hlídač dvora. Mě to nevadí, jí mám ráda psy s názorem, ale chlap z toho šílí.
Chlap je zvyklí na vycepované NO.
Neměla jste fenu? Všimla jsem si, že HW feny jsou jak jiné plemeno, poslušné a klidné.
bobina65
napsal(a):
Dobrý den, v Brně je 23.6.2018 výstava psů.Můžete se jít podívat na obě plemena a popovídat s majiteli.Jinak na cvičáku Brno Kr.pole mají knírači (asi čtvrtek, nevím přesně) cvičební den.
bobina65 Děkuji-zapsala jsem si do diáře. Na klubové výstavě kníračů minulý rok jsem se byla podívat a s některými chovateli jsem mluvila. Každý vychválí svoje plemeno, ale nenašla jsem zatím nikoho, kdo by měl osobní zkušenost s oběma

Ty brďo, teď koukám jak se povaha HW za ty leta změnila, my ho pořizovali jako nekompromisního a samostatně uvažujcího hlídače dvora, psa nevhodného pro začátečníky, ale milující svou rodinu, psa co nemá problém zaútočit na vetřelce a tomu i celkem odpovídal.
Teď je to teměř opak.

napsal(a):
Ty brďo, teď koukám jak se povaha HW za ty leta změnila, my ho pořizovali jako nekompromisního a samostatně uvažujcího hlídače dvora, psa nevhodného pro začátečníky, ale milující svou rodinu, psa co nemá problém zaútočit na vetřelce a tomu i celkem odpovídal.
Teď je to teměř opak.
Jo, změnila úplně o 180 stupňů, se podívejte jen na bonitace, katastrofa.
napsal(a):
Tak nějak jsem doufala, že se tu bude více příspěvků. Taky váháme nad VK, teda manžel už je rozhonutý, já stále ne. Bojím se, aby velký knírač nebyl pro nás moc akční. Přemlouvám na VK pepř a sůl, měli by být klidnější, ale manžel nechce ani slyšet.
Názory jsou zatím dost protichůdné i od lidí znalých, někdo ho označí za užasné, dokonalé a klidné zlatíčko, jiný ho nechal pro nezvladatelnou povahu utratit.
Někdo lítá s VK po cvičácích a nemůže psa utahat, jiný řekne, že ho občas vezme zaplavat a jinak stačí delší procházka. Tak nevím, já chci tu klidnější variantu psa.
Máte někdo VK? Jak je na tom s temperamentem.
Nabízíme zahradu, denně dlouhou procházku, aj to plavání zvládnem, oba jsme doma, pes by nebyl sám. Lítat po cvičácích nehodláme ani jeden, stávající psi byli NO a HW.
JIné plemeno asi nepřipadá v uvahu manžel váhal mezi NO a VK, No vzhledem k nemocím vyloučil, HW mu přišel moc samostatně uvažující, potřebuje psa bez názoru, co poslechne na slovo.
Mně by akční pes právě nevadil, ale určitě bych chtěla černého. Cvičáky máme 3x týdně a oba nás to baví takže zůstat tam déle s dalším psem nebude problém. Jen si prostě nemůžu vybrat. Ani jsem nikde nenašla který z nich je náchylný na jaké nemoci. Chtěli bychom uchovnit, takže by pro nás byl důležitý i fakt kde v Brně kvalitně ostříhat/trimovat, sama si na to totiž netroufnu.
napsal(a):
Teď je to teměř opak.
Teď se dívám, jak jste psaly a v první chvíli jsem si nebyla jistá jestli čtu HW nebo golden retrievra. Když jsme pořizovali GR, tak se nám exteriérově víc líbil HW, ale právě kvůli povaze jsme zvolili GR. Byl u koní kam chodilo dost dětí a HW jsme si netroufli a teď by to vlastně bylo jedno.

"Neměla jste fenu? Všimla jsem si, že HW feny jsou jak jiné plemeno, poslušné a klidné."
psa,50kg samce, vynikajícího obranáře a přitom civilně 100%ně spolehlivého a bezpečného, vodítko nepotřeboval...
ono to bude mj. o tom vztahu pes x psovod
"Jo, změnila úplně o 180 stupňů, se podívejte jen na bonitace, katastrofa."
současná podoba bonitace o psu říká co...?

"...potřebuje psa bez názoru, co poslechne na slovo." - knírač není pes bez názoru...

napsal(a):
"...potřebuje psa bez názoru, co poslechne na slovo." - knírač není pes bez názoru...
Tak to rusák už vůbec ne.

napsal(a):
"Neměla jste fenu? Všimla jsem si, že HW feny jsou jak jiné plemeno, poslušné a klidné."
psa,50kg samce, vynikajícího obranáře a přitom civilně 100%ně spolehlivého a bezpečného, vodítko nepotřeboval...
ono to bude mj. o tom vztahu pes x psovod
"Jo, změnila úplně o 180 stupňů, se podívejte jen na bonitace, katastrofa."
současná podoba bonitace o psu říká co...?
Že jí projde skoro cokoliv, smutné.

napsal(a):
Tak to rusák už vůbec ne.
No samozřejmě. Ale příspěvek, na který jsem reagovala, hovořil pouze o velkém knírači...

NeniVolnyLogin
napsal(a):
Na rusákem přemýšlím já (zakladatelka diskuze) a ne paní s manželem, který chce psa bez názoru.
To přece nic nevylučuje, to bylo jen konstatování.

napsal(a):
Že jí projde skoro cokoliv, smutné.
ale já se ptala na to, co současná podoba bonitace vypovídá o psu, o jeho povaze v kontextu s požadovanou.

napsal(a):
Berte to s nadsázkou, potřebuje psa s povahou NO, teď samozřejmě nemyslím s povahou pracovního NO, potřebujeme psa na statek. K ostatním plemenům si manžel vždy našel nějakou výhradu, velký knírač je vítěz, ale já si prostě nejsem jistá, jestli to je pro nás vhodná varianta.
Další možností by bylo použít veškerých ženských zbraní a zpracovat ho na knírače pepř a sůl, který by dle internetu měl být mírnější, v reálu neznám žádného.
Jiná možnost dle něho prostě není.
Přiznávám, že i mě vzhledově knírač velice láká, ale protichůdné názory mě děsí.

napsal(a):
ale já se ptala na to, co současná podoba bonitace vypovídá o psu, o jeho povaze v kontextu s požadovanou.
Třeba, že vynikající hlídač a ochránce z labila nebude nikdy a přesto bonitací projde.

"protichůdné názory mě děsí"
Janae, ale různé povahy máš u všech plemen, nad tím nemá moc smysl špekulovat při výběru plemene, ale jak už jsem psala, při výběru chovného páru, chovatele, štěněte. Jestli je vám jasné, že takového psa, ať už VK, HW NO či jakého, je třeba mít výborně ovladatelného, což je práce pro člověka (samo se to nee), tak běžte tam, kam vás srdce táhne (teda ještě to chce prolustrovat zdravíčko...).

napsal(a):
Třeba, že vynikající hlídač a ochránce z labila nebude nikdy a přesto bonitací projde.
a já se ptám, jak současná podoba bonitace "zkouší" povahu psa jako vynikajícího hlídače a obranáře...že se teda ta povaha změnila o 180 stupňů (od kdy?).

NeniVolnyLogin
napsal(a):
Zdravím,
Moc děkuji za rady.
Podmínky uchovnění si můžete zjistit na klubu pro příslušné plemeno. S velkým kníračem zkušenost nemám, kdysi jsem se o něj hodně zajímala, protože jsem uvažovala nad jeho pořízením, ale nedošlo k tomu, musela jsem zvolit kompromis – středního knírače. A ten je přece jen jiný než velký. Bylo to ale cca před třiceti lety, od té doby se mnohé změnilo.
Černého rusa jsem měla. Fenu. Úžasná holka! Neměla jsem ambice lítat po cvičáku, stačila mi běžná provozní poslušnost. Velice rychle se učila a naučené nezapomínala. I to negativní. A myslím, že to je tak i u VK, vždyť VK je jedním z výchozích plemen RČT. Na množství pohybu nebyla nijak náročná, stačila jedna velká procházka denně a tři venčicí. Lovecké pudy s ní necloumaly, takže chodila navolno téměř kdekoliv. Vlastně se mě tak nějak přirozeně pořád držela. Doma byla klidná, ale vždy se přesunula tam, kde jsem byla – do kuchyně, do obýváku, před koupelnu, do ložnice, … Spala se mnou v posteli. Necvičila jsem ji, přesto jsem si ověřila, že při útoku na mne zasáhne.
Úpravu srsti – stříhání - jsem nedělala sama, ale řešila jsem ji „dodavatelsky“. V Brně.

napsal(a):
a já se ptám, jak současná podoba bonitace "zkouší" povahu psa jako vynikajícího hlídače a obranáře...že se teda ta povaha změnila o 180 stupňů (od kdy?).
Vy mě zkoušíte? Nebo chcete stavět na tom, že Vy jste měla povahově standardního jedince, tudíž jsou všichni takoví a nic se s povahami vlastně neděje. Nebo za to vlastně může Tessi Je to služební plemeno, už jen název klubu "klub pro německé hlídaci psy" o něčem vypovídá. Mám prostě jiný názor.

napsal(a):
Vy mě zkoušíte? Nebo chcete stavět na tom, že Vy jste měla povahově standardního jedince, tudíž jsou všichni takoví a nic se s povahami vlastně neděje. Nebo za to vlastně může Tessi Je to služební plemeno, už jen název klubu "klub pro německé hlídaci psy" o něčem vypovídá. Mám prostě jiný názor.
této odpovědi včetně identifikace klubu nerozumím.

napsal(a):
této odpovědi včetně identifikace klubu nerozumím.
Škoda.

tož to je objasnění...
rájka, co to je "klub pro německé hlídací psy"? Já znám HwK ČR, u nás jiný pro toto plemeno není. A kdo je Tessi, to rovněž netuším...
omlouvám se OT v tématu VK x černý ruský...

napsal(a):
tož to je objasnění...
rájka, co to je "klub pro německé hlídací psy"? Já znám HwK ČR, u nás jiný pro toto plemeno není. A kdo je Tessi, to rovněž netuším...
omlouvám se OT v tématu VK x černý ruský...
No ne, ptala jste se, kdy se změnily podmínky u bonitací, tak na to navazuji, ptám se tedy, jestli chce odcitivat "standardy" nebo spíše popis povahy, který měli mít třeba předváleční hw. Já navázala na dobu dřívější, kdy hw sice nevypadal jako dnes, ale ty povahy byly úplně jinde, dnes kdyby se klub nazýval strjně jako tehdy, tak by to bylo směsné. Nevite, kdo byla Tessi? Třeba zrovna po ní jsou někteří psi tak plašší
Taktéž se omlouvam za OT
.

rájka, tak teď jsi mě dostala
já mám na mysli chov HW v ČR a ty jsi u počátku vzniku plemene v Německu, tož i ta Tessi mi už dává smysl ...
ale - co se týká bonitace - neptala jsem se, kdy se změnily podmínky...

napsal(a):
rájka, tak teď jsi mě dostala
já mám na mysli chov HW v ČR a ty jsi u počátku vzniku plemene v Německu, tož i ta Tessi mi už dává smysl ...
ale - co se týká bonitace - neptala jsem se, kdy se změnily podmínky...
Jak zkouší bonitace psa, že se povaha změnila o 180 stupňů.. to dle mého značí to samé.

ježíši rájka, a jak jsi přišla na změnu povahy plemene o 180st.?

V rodine jsme měli jen c. knirace. Ted bude druhy
Asi i protože ten první presne splnil požadavky na rodinneho psa.
Vyrustal s dětmi, zakladni poslusnost zvladal po par lekcích a vydrželo mu to na cely život.
Nebyl to ani zadny velky lovec venku a barak ohlidal velmi spolehlive.
Vyber stenete se nechal na chovatelce. A vybrala dobře -v tom vrhu byli jak takovyhle rodinni mazanci tak sportaci uspesni.
Ten vyber je asi ta největší deviza u cerneho knoura. Jak rusu tak P+S moc není.
26.5. máme v Brně Celostátní speciální výstavu kníračů
http://kchk.cz/downloads/Propozice%20_CSV_2018.pdf
přijeďte se podívat, uvidíte knírače všech velikostních i barevných rázů...
Jinak vzhledově jsou rozhodně atraktivnější velcí černí, mají krásnější stavbu těla i lepší srst, co se týčet vousů i třeba chlupatějších tlapek..je to holt prošlechtěnější barva, než pepř a sůl u VK.
Na stříhání mohu v Brně doporučit paní Ing. Bajgarovou z Brna. Stříhá a trimuje psy perfektně i na výstavy...jsme její spokojení klienti :)..sama i fenku VK má...Zcela jistě tam bude přítomna..
Tak šťastnou ruku při výběru :).