Uživatel s deaktivovaným účtem

https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/171242/nemecky-boxer
spondylóza, dysplazie, onemocnění srdce, ledvin, tuším i rakovina, kožní, oči...
PP znamená, že rodiče (a jejich rodiče atd.) úspěšně prošli procesem uchovnění, včetně případných zdravotních testů (boxeři viz : http://www.boxerklub.cz/czech/podminky_chovu.htm ) a že splňují podmínky chovu (tedy a např. stupeň příbuznosti). PP znamená, že znáš rodiče i další předky a můžeš si dohledat případné info o nich, včetně zdraví. PP ale není záruka ničeho, je to jenom rodný list.
Bez PP znamená, že neznáš rodiče, že rodiče mohli mít vady, kvůli kterým nebyli uchovněni (třeba právě ty zdravotní), že je nikdo neuchovňoval a o nějaké zdraví se vůbec nestaral, že mamka je sice boxer, ale taťka třeba kavkazách nebo jezevčík, nebo že mamka a taťka jsou brácha a ségra...a tak. Bez PP znamená, že nemáš psa jakéhokoliv plemene.

"spondylóza, dysplazie, onemocnění srdce, ..."
lze najit stenata po otestovanych rodicich
Díky za reakce! Já sem koukal na ty nemoci, tak jsem nějak vyčetl co všechno může člověk očekávat, ale mě by spíš zajímaly zkušenosti chovatelů, protože jsem koukal že na stránkách boxer klubu jsou i krycí psy třeba s 2 spondyozou...zvláštní. Takže to chce asi fakt u štěněte vidět i zdravotní výpis minimálně rodičů, ne? Nevím. Poraďte :).

myslim si, ze oficialne boxerovi staci jen spondylka dneska k uchovneni.
ale jsou chovatele, co testuji mnohem vice.
plus samo -pokud rodice sportuji -to je taky nejaky dukaz, ze musí byt zdravotne na tom dobře.
hledej da se najit :-D.

martan84
napsal(a):
Dobrý den, ahoj, máte někdo prosím zkušenosti s nemocemi u boxera? Dočítám se, že je to u nich silná metla a trpí více než ostatní psy...jak to je? A jak vnímáte rozdíl u pejsků s PP a bez PP? Díky moc!
Vzhled mnohdy napoví o zdraví.
Zkuste porovnat třeba kanaanského psa a boxera... boxer je na tom opravdu, opravdu špatně.

martan84
napsal(a):
Nerozumím... :(.
Vy nevíte jak vypadá NORMÁLNÍ pes?
Boxer je brachycefalické(krátký čenich) plemeno, velký hrudník... atd je toho jeste spousta.
Takhle vypadá nemocný pes(no spousta plemen je vlastně nemocná krom (někteří co se týče špiců) špicovitých a primitivních plemen).
Je si furt nerozumíte je to váš problém, že se vám líbí nemocní(zmrzačení) psi.
napsal(a):
Boxer je brachycefalické(krátký čenich) plemeno, velký hrudník... atd je toho jeste spousta.
Takhle vypadá nemocný pes(no spousta plemen je vlastně nemocná krom (někteří co se týče špiců) špicovitých a primitivních plemen).
Ale milá zlatá, "normální" je relativní pojem. Jestli je to pro Vás neznámé slovíčko, vygůglete si ho. Vzhledem k tomu, že jste evidentně nepochopila můj dotaz se pokusím Vám to vysvětlit. Jde mi o zkušenosti chovatelů, zda pozorují u tohoto plemene zvýšený výskyt nějakých (jakýchkoliv) nemocí, což je bohužel velmi častý nešvar většiny chovaných plemen. Z tohoto důvodu se ptám. Kynologie je můj dlouhodobý koníček, dokonce mám i slušné vzdělání tohoto se týkající. Ale nehraju si na chytráka, raději se zeptám a nechám si poradit. Chápete? To, že se Vám nelíbí můj vkus je...naprosto jedno :D.

napsal(a):
"Boxer je brachycefalické(krátký čenich) plemeno, velký hrudník.."
ano - ne každému se to libi. Souhlasim.
Jen - co se tyka funkcnosti - doporučuji se jet podivat na nejaky vrcholovy závod boxeru.
Naposledy jsem sledovala stoparske MS tady v CR - no a ted mi muze mi zase někdo vykladat, ze boxeri jsou na stopach omezovani telem

martan84
napsal(a):
Ale milá zlatá, "normální" je relativní pojem. Jestli je to pro Vás neznámé slovíčko, vygůglete si ho. Vzhledem k tomu, že jste evidentně nepochopila můj dotaz se pokusím Vám to vysvětlit. Jde mi o zkušenosti chovatelů, zda pozorují u tohoto plemene zvýšený výskyt nějakých (jakýchkoliv) nemocí, což je bohužel velmi častý nešvar většiny chovaných plemen. Z tohoto důvodu se ptám. Kynologie je můj dlouhodobý koníček, dokonce mám i slušné vzdělání tohoto se týkající. Ale nehraju si na chytráka, raději se zeptám a nechám si poradit. Chápete? To, že se Vám nelíbí můj vkus je...naprosto jedno :D.
Ptal jste se "jak je se zdravím"
Tak jsem odpověděla. Nejde o vkusu ale o tom množit psi kteří mají následné zdravotní problémy (např. chrčící boxer(pár znám) je pro většinu lidí roztomilé ).
Je to mnohem více ale to na jindy.
napsal(a):
Tak jsem odpověděla. Nejde o vkusu ale o tom množit psi kteří mají následné zdravotní problémy (např. chrčící boxer(pár znám) je pro většinu lidí roztomilé ).
Já Vám rozumím, ta fyziologie prostě není 100% dokonalá. Ale boxer je v rámci brachycefalických plemen ještě v pohodě. V současné populaci lze vybrat boxera s normálním boxeřím čumákem vcelku bez problémů, kde problémy s dýcháním jsou statisticky prakticky stejně pravděpodobné jako u čumáku běžné délky.
Pokud se bude chov ubírat rozumným směrem, tzn. ke zdraví a práci či sportu, pak to bude OK. Pokud se bude v chovu čumák stále více zkracovat, půjde to do kytek, jako to došlo u anglických buldoků, francouzských buldočků a dalších.
Myslím, že zrovna u boxerů jsou jiné zdravotní problémy důležitější než délka čenichu, když pro nic jiného, tak pro tu očividnost - prostě vidím, že ten pes má/nemá příliš krátký čenich. To třeba u rakoviny nikdo nemusí tušit problém měsíce.
Abych odpověděla zadavateli, znala jsem tři, z toho ale 2 bez PP. Všechny měl jeden majitel, měl je postupně. Bezpapírák první se dožil 9 let, byl často nemocný, nevím, co přesně mu bylo, nějaká vada metabolismu či co, byl skoro celý život na lécích, dlouho se to vleklo a nabalovaly se na to další nemoci, pak měl strašně dlouho špatné krve, nakonec to zabalily ledviny a psa uspali.
Bezpapírák druhý žil 8 let ve víceméně plné síle ve velmi aktivní sportovní rodině, jezdil na hory, v létě na vodu, čundry, spaní pod širákem. Skolila ho až rakovina - kulhal a měl bouličku na pacce, jeli s ním na veterinu s podezřením na zabodlý a zhnisaný trn. Vrátili se bez psa, že už to nemá smysl léčit, že má rakovinou prožrané kosti a tlumení bolesti by mu umožnilo jakž takž žít jen pár týdnů, maximálně měsíc.
Čistokrevný boxer je ještě velmi mladý (cca 2 roky?), zatím zdravý. Majitel ho vybíral právě s ohledem na dlouhověkost, říkal něco o tom, že v rodokmenu se většina psů dožila 12 let. Takže věřím, že když šlo vybrat psa s předpokladem k dlouhověkosti před dvěma lety, půjde i dnes.
Varaxi
napsal(a):
Já Vám rozumím, ta fyziologie prostě není 100% dokonalá. Ale boxer je v rámci brachycefalických plemen ještě v pohodě. V současné populaci lze vybrat boxera s normálním boxeřím čumákem vcelku bez problémů, kde problémy s dýcháním jsou statisticky prakticky stejně pravděpodobné jako u čumáku běžné délky.
Pokud se bude chov ubírat rozumným směrem, tzn. ke zdraví a práci či sportu, pak to bude OK. Pokud se bude v chovu čumák stále více zkracovat, půjde to do kytek, jako to došlo u anglických buldoků, francouzských buldočků a dalších.
Myslím, že zrovna u boxerů jsou jiné zdravotní problémy důležitější než délka čenichu, když pro nic jiného, tak pro tu očividnost - prostě vidím, že ten pes má/nemá příliš krátký čenich. To třeba u rakoviny nikdo nemusí tušit problém měsíce.
Abych odpověděla zadavateli, znala jsem tři, z toho ale 2 bez PP. Všechny měl jeden majitel, měl je postupně. Bezpapírák první se dožil 9 let, byl často nemocný, nevím, co přesně mu bylo, nějaká vada metabolismu či co, byl skoro celý život na lécích, dlouho se to vleklo a nabalovaly se na to další nemoci, pak měl strašně dlouho špatné krve, nakonec to zabalily ledviny a psa uspali.
Bezpapírák druhý žil 8 let ve víceméně plné síle ve velmi aktivní sportovní rodině, jezdil na hory, v létě na vodu, čundry, spaní pod širákem. Skolila ho až rakovina - kulhal a měl bouličku na pacce, jeli s ním na veterinu s podezřením na zabodlý a zhnisaný trn. Vrátili se bez psa, že už to nemá smysl léčit, že má rakovinou prožrané kosti a tlumení bolesti by mu umožnilo jakž takž žít jen pár týdnů, maximálně měsíc.
Čistokrevný boxer je ještě velmi mladý (cca 2 roky?), zatím zdravý. Majitel ho vybíral právě s ohledem na dlouhověkost, říkal něco o tom, že v rodokmenu se většina psů dožila 12 let. Takže věřím, že když šlo vybrat psa s předpokladem k dlouhověkosti před dvěma lety, půjde i dnes.
Dobrý den, děkuji Vám za příspěvek. Jak tak koukám a čtu co se dá, chce to opravdu pořádně vybírat a koukat i na rodokmen a nemoce předků...snad budem mít šťastnou ruku. A propojení, kdyby někdo měl kontakt na prověřené chovatele, nebo stanici, prosím, napište mi hodně. Kdybyste nechtěli dělat reklamu, prasknutí sem email, nebo tel číslo.
napsal(a):
Děkuji za reakci. Právě proto sem tady na fóru, aby každý kdo má chuť poradit mohl psát svůj názor.

napsal(a):
Vzhled mnohdy napoví o zdraví.
Zkuste porovnat třeba kanaanského psa a boxera... boxer je na tom opravdu, opravdu špatně.
To je poněkud nefér přirovnání. Srovnávat prošlechtěné plemeno s přírodním...

napsal(a):
Demagogie par excellence!
Jste fanatik nebo nepříčetná?

napsal(a):
To je poněkud nefér přirovnání. Srovnávat prošlechtěné plemeno s přírodním...
To je schválně.

Varaxi
napsal(a):
Pokud jste si všimla tak se tlama zkrátila a furt to pokračuje...

napsal(a):
To je schválně.
Ale je to naprosto nefér srovnání, které člověka, který neví, co je to kanaánský pes a myslí si, že normální plemeno, může vyděsit. Což jste zřejmě zamýšlela.
Když napíšete A měla byste napsat i B - a to, že kanaánský pes žije v Izraeli volně, že je to polodivoký pes, a že přežijí jen ti nejsilnější. Takže to srovnání kulhá ne na dvě, ale na všechny čtyři nohy.

napsal(a):
To je fakt.

napsal(a):
Ale je to naprosto nefér srovnání, které člověka, který neví, co je to kanaánský pes a myslí si, že normální plemeno, může vyděsit. Což jste zřejmě zamýšlela.
Když napíšete A měla byste napsat i B - a to, že kanaánský pes žije v Izraeli volně, že je to polodivoký pes, a že přežijí jen ti nejsilnější. Takže to srovnání kulhá ne na dvě, ale na všechny čtyři nohy.
Dobře napíšu to (alespoň) stručněji.
Příklad NEZDEGEROVANÉHO psa je Ruská Lajka to už by srovnání šlo, ne?
moc se mně nechtělo k tomuto tématu vyjadřovat... ale zkusím to. měla jsem / a mám/ spoustu boxerů, všichni s PP.
Další pes už boxer nebude.
budu psát spiš negativa:
je dost velké riziko náhlé smrti v mladém věku, příčinou je samozřejmě onemocnění srdce, které se dost rozšířilo
pak je období, kdy je pes báječný, aktivní, schopný sportu, neúnavný
kolem 5.-6. roku začínají potíže, nejrůznějšího druhu. zmíním třeba keratitidu- poškození oka - majitelé to obvykle neřeší, ale vídám to u starších psů často. Dále problémy se zuby a s dásněmi - vinou abnormálně postavených zubů neprobíhá samočištění a také čištění majitelem je problematické. Kolem 6. roku je další vlna úmrtí na onemocnění srdce.
Během celého života není vyjímkou selhání ledvin a nádory - dost často krevní.
problémy se spondylozou a dysplazií jsou známé.
Podobně jako u jiných plemen člověk zjistí, že rodiče vrhu jsou zdraví, ale už se nedozví, že jejich sourozenci jsou dávno po smrti na nějakou nemoc.
Když přijdu s boxerem k veterináři, každý bez vyjímky má zkušenost s nedobrým zdravím u tohoto plemene a každý mně to neopomene zdůraznit.

napsal(a):
Dobře napíšu to (alespoň) stručněji.
Příklad NEZDEGEROVANÉHO psa je Ruská Lajka to už by srovnání šlo, ne?
Je to o trochu lepší...
napsal(a):
Všimla a souhlasím.
Vůbec všechno se u těch psů poslední dobou zkracuje a zakulacuje, psi jsou mohutnější a těžší, než bývali, na kratších nohách. Že by to bylo dobře, o tom silně pochybuji.

Varaxi
napsal(a):
Všimla a souhlasím.
Vůbec všechno se u těch psů poslední dobou zkracuje a zakulacuje, psi jsou mohutnější a těžší, než bývali, na kratších nohách. Že by to bylo dobře, o tom silně pochybuji.
Já to vidím opačně - oproti psům před cca třiceti lety je dnešní boxer subtilnější, lehčí, štíhlejší s útlejším hrudníkem... Píše se, že ušlechtilejší, ale nevím...Mně se líbili tehdejší psi.

napsal(a):
Já to vidím opačně - oproti psům před cca třiceti lety je dnešní boxer subtilnější, lehčí, štíhlejší s útlejším hrudníkem... Píše se, že ušlechtilejší, ale nevím...Mně se líbili tehdejší psi.
Přesně, dnešní "chcípaci" se býkohryzi nazvat nedají, by mě zajímalo, koho napadlo jim tak zmršit tvar lebky, to je katastrofa.

martan84
napsal(a):
A nemáte někdo kontakt na nějakou prověřenou chov. stanici? Nebo chovatele? Klidně do zpráv, pokud nechcete dělat reklamu...ale neumím si představit, kterýmu chovateli by to vadilo ;).
To byste se divil
Jinak mezi boxery se nepohybuji, nicméně před časem jsem sem dávalaodkaz na inzerát nějaké ukr.chovky, kde ta štěñata vypadala jako boxer právě před 30ti lety. Zkusím pohledat.
napsal(a):
To byste se divil
Jinak mezi boxery se nepohybuji, nicméně před časem jsem sem dávalaodkaz na inzerát nějaké ukr.chovky, kde ta štěñata vypadala jako boxer právě před 30ti lety. Zkusím pohledat.
Děkuju moc :) To by bylo fajne. A nemá někdo zkušenosti s chovem v zahraničí? Bysme kdyžtak prostě vyjeli pro hafana po EU :).

napsal(a):
To byste se divil
Něco jste mi připomněla - koukala jsem že plemena v bývalém sovětském svazu se "zasekly"
minulém století příkladem je třeba východoevropský ovčák(německý ovčák).

týýý "dobytku pánského pohlaví", tak jsem se podívala na aktuální foto jedné CHS...jako kde to má nějaké čumáky? ...jako kamarádka z dětství měla boxera (tedy víc než 30 let zpět), ale to fakt bylo o něčem jiném...

napsal(a):
Něco jste mi připomněla - koukala jsem že plemena v bývalém sovětském svazu se "zasekly"
minulém století příkladem je třeba východoevropský ovčák(německý ovčák).
Zrovna u VEO jsou chivatelé rozumni a drží vzhled i povahu stále stejnou. Ovšem u NO exterier. je to většinou katastrofa jako všude jinde, výjimky se najdou.