Jezdím venčit misto oběda cca po 4-5hodinách. Pak velká procházka po cca 3h. Posledni je pred spaním zhruba kolem půlnoci a budicek v šest. Během toho co jsme v práci, podložku roztrha, nacura vsude kolem, hovnouse rozkutali po cele chodbe a kuchyni kam ma pristup(obcas i sezere). Tim, že už dosáhne na skříňky, tak vse nahazi dolu a nici a dnes si otevřela skříň a to bylo taky supr.
navic se dostala k nadobi a rozbila nekolik sklenic. Než odejdeme, vyvencime, hrajeme si, nakrmime, dostane klacik na kousani, hracky, micek s granulkama. Nevime jak dal a je to den ode dne horsi. Prosím o jakoukoli radu.Jinak budu muset vyhledat psychiatra a pujcit si od sousedu sklep na zasobu cisticich pripravku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Omezte jí prostor, ve kterém bude. A žádné klacíky jí bez dozoru nenechávejte!

To, že udělá binec...no gratuluju, máte aktivní psí slečnu, která se prostě nudí...zkusila bych jí nechat nějaký "aktivní hračky"...ale ne takový ty psí, ale třeba krabici plnou zmuchlaných papírů a mezi tim nějaký mňamky...starej ručník, co by mohla roztrhat...prostě něco neobvyklého.
Pak bych taky zkusila to venčení před odchodem udělat určitě delší, aby se princezna stihla vyprázdnit a mimo nějakou pohybovou aktivitu bych zařadila i nějakou tu poslušnost-cvičení, aby si trochu unavila hlavičku.
Ono se bohužel stává, že z hodňoučkých, zlaťoučkých, bezproblémových štěňátek se v určitém období stanou "ničitelé světů"...myslím, že spousta z nás tady by mohla vyprávět, takže zatnout zuby a vydržet, ona z toho časem více či méně vyroste. V zájmu jejího bezpečí bych jí omezila po dobu vaší nepřítomnosti pohyb po bytě a vyčlenila bych jí jen třeba chodbu (ona se tam těch pár hodin nezblázní, když bude vylítaná z venku)...a zkuste jí naučit odpočívat v určitou dobu...prostě když máte volno, udělejte ranní prochajdu jako když jdete do práce, pak bych já osobně dala holce nějakou snídani a tradá na pelíšek, jdeme ještě hajat, klidně si běžte lehnout a odpočívat taky, aby viděla, že je to čas na spinkání...
Ono každej pejsek je jinej, musíte prostě zkoušet...a hlavně mít pevné nervy.
... co se týče udržování čistoty. Osobně doporučuji plenu dát do nějaké ohrádky. Aby měl pes/fena "potřebu" si na potřebu zalézt. Využívám pletivovou ohrádku pro štěňata, kterou zredukuji na čtvercový tvar... dvířka nechám otevřená nebo je odstraním. Důležité je, aby i v místě vchodu byl práh - menší větší podle velikosti psa - aby pes zalezl celý a nepoužíval přístup "přední nohy na plíně - to je v cajku - můžu čůrat". Čůrokakací areál taky pak většinou odolává hrám nudícího se psa... plena není tak na očích - tedy pokud nekoukaj rohy z ohrádky.
napsal(a):
To, že udělá binec...no gratuluju, máte aktivní psí slečnu, která se prostě nudí...zkusila bych jí nechat nějaký "aktivní hračky"...ale ne takový ty psí, ale třeba krabici plnou zmuchlaných papírů a mezi tim nějaký mňamky...starej ručník, co by mohla roztrhat...prostě něco neobvyklého.
Pak bych taky zkusila to venčení před odchodem udělat určitě delší, aby se princezna stihla vyprázdnit a mimo nějakou pohybovou aktivitu bych zařadila i nějakou tu poslušnost-cvičení, aby si trochu unavila hlavičku.
Ono se bohužel stává, že z hodňoučkých, zlaťoučkých, bezproblémových štěňátek se v určitém období stanou "ničitelé světů"...myslím, že spousta z nás tady by mohla vyprávět, takže zatnout zuby a vydržet, ona z toho časem více či méně vyroste. V zájmu jejího bezpečí bych jí omezila po dobu vaší nepřítomnosti pohyb po bytě a vyčlenila bych jí jen třeba chodbu (ona se tam těch pár hodin nezblázní, když bude vylítaná z venku)...a zkuste jí naučit odpočívat v určitou dobu...prostě když máte volno, udělejte ranní prochajdu jako když jdete do práce, pak bych já osobně dala holce nějakou snídani a tradá na pelíšek, jdeme ještě hajat, klidně si běžte lehnout a odpočívat taky, aby viděla, že je to čas na spinkání...
Ono každej pejsek je jinej, musíte prostě zkoušet...a hlavně mít pevné nervy.
Vencime rano jednou ci dvakrat aby se vyprazdnila uplne. O vikendu chodim take kolem te seste, stejne jako v tydnu po venceni nakrmim a jdu si lehnout a nebo tedy do te prace. Je tedy pravda, ze cvicime spíše odpoledne. Bohuzel mame otevreny prostor mezi kuchyni a chodbou, ale objednam zabranu bezi dvere a bude holt jen v chodbe, je celkem prostorna a bude to muset zvládnout Potvurka to zvladne pres noc a přes den je bez dohledu a blbne. Každopádně díky za rady. Zkusíme ještě vymyslet nějakou novou bezpečnou zábavu Protože chvilkama je ta demolice až nebezpečná a bojim se co ještě vymyslí. Hadice od pračky nám dala zabrat až až a zavlažovací systém v kuchyni nikomu nedoporučuji

Popokatepetl
napsal(a):
Vencime rano jednou ci dvakrat aby se vyprazdnila uplne. O vikendu chodim take kolem te seste, stejne jako v tydnu po venceni nakrmim a jdu si lehnout a nebo tedy do te prace. Je tedy pravda, ze cvicime spíše odpoledne. Bohuzel mame otevreny prostor mezi kuchyni a chodbou, ale objednam zabranu bezi dvere a bude holt jen v chodbe, je celkem prostorna a bude to muset zvládnout Potvurka to zvladne pres noc a přes den je bez dohledu a blbne. Každopádně díky za rady. Zkusíme ještě vymyslet nějakou novou bezpečnou zábavu Protože chvilkama je ta demolice až nebezpečná a bojim se co ještě vymyslí. Hadice od pračky nám dala zabrat až až a zavlažovací systém v kuchyni nikomu nedoporučuji
Jak dlouho jste s čubinou ráno venku?

kniga
napsal(a):
A co s ni delate? To je mozna dulezitejsi nez jakou dobu jste venku...
souhlas.

Popokatepetl
napsal(a):
Ja jdu hned jak me vzbudi tak na 30min a pak nez odjizdime do prace znovu.Podle casu cca 15 aby se jeste jednou vycurala.
No vidíte, já mám dva gaučový povaleče a ráno než jdu do práce, tak jsme venku minimálně hodinu v kuse...možná by to na přechodnou dobu chtělo přitlačit jak časově, tak provádět nějaké aktivity.
Mno me se rano osvedcil takovej rychlej nosework. Zatimco se feny venci na jednom travniku ja na druhej hodila jedne kus skorice a druhe kus koberce... Mno a pak obe hledaly, jedna na stopce, druha na volno. pac ja z domu odchazim v 4:30 (kdyz mam ranni) A ja jen stala a cekala :) jedna prinesla, druha zalehla... je to jen takova drobnustka, ale proste me to na to brzke rano prislo jako dobra vec, ony si trosku potrapily cumak (byt ne nijak dlouho), ale zaroven si cvici, ze nemaj pouzivat oci ale cumak :) a me to nestoji zadnou namahu.. kdyz je cas, tak treba i ukryju pod strom ci kere :).
Popokatepetl
napsal(a):
navic se dostala k nadobi a rozbila nekolik sklenic. Než odejdeme, vyvencime, hrajeme si, nakrmime, dostane klacik na kousani, hracky, micek s granulkama. Nevime jak dal a je to den ode dne horsi. Prosím o jakoukoli radu.Jinak budu muset vyhledat psychiatra a pujcit si od sousedu sklep na zasobu cisticich pripravku.
Asi by bylo lepší vyhledat někoho, kdo umí vychovávat psy a vysvětlí vám, jak odstraníte strach ze samoty. Ona to dělá ze stresu.

scylla
napsal(a):
Asi by bylo lepší vyhledat někoho, kdo umí vychovávat psy a vysvětlí vám, jak odstraníte strach ze samoty. Ona to dělá ze stresu.
Scyllo, chcete říct, že pokaždé, když štěndo něco zničí, rozcupuje, vyrabuje, tak je to strach ze samoty?...stres?...opravdu si myslíte, že to nemůže být jen tím, že se akčnější štěndo prostě nudí...x-hodin spí, pak je vyvenčeno a tradá, zase by mělo odpočívat...
Jak si mám teda vysvětlit, že přivezu štěně, které si zvykne na denní režim a když zůstane samo, tak je hodňoučké a pak za třeba 2 měsíce nastane období, že co najde, rozebere na atomy, rozkramaří...protože začalo být vystresované...?

"pak za třeba 2 měsíce nastane období, že co najde, rozebere na atomy, rozkramaří...protože začalo být vystresované...?"
kolem 4. měsíce nastává tzv. období strachu, takže i tak možno...

napsal(a):
"pak za třeba 2 měsíce nastane období, že co najde, rozebere na atomy, rozkramaří...protože začalo být vystresované...?"
kolem 4. měsíce nastává tzv. období strachu, takže i tak možno...
No tak dokonale to zmáklý nemám...to mě nenapadlo...ale i tak si myslím, že to nemusí být pravidlo, že to prostě může být způsobeno tím, že chce štěndo "něco dělat"...?
napsal(a):
No tak dokonale to zmáklý nemám...to mě nenapadlo...ale i tak si myslím, že to nemusí být pravidlo, že to prostě může být způsobeno tím, že chce štěndo "něco dělat"...?
Podle mýho názoru se pes, co si jenom hraje nevhodným způsobem, nezesere a nezechčije po celým baráku. I s přihlédnutím na to, že se mu víc hýbou střeva a víc pije, jak kdyby spal...
Popokatepetl
napsal(a):
Dobrý den, máme cca 5měsíční fenku menší mix NO. Z prvu se učila chodit na podložku, hlavně přes noc, jinak vencime spoustukrat denne. Teď vydrží bezproblému celou noc bez louze a hromádky. Jakmile odejdeme do práce, začne peklo.
To je ten mix ČV z diskuze o protištěkacím obojku? Jak se Vám ten obojek prý osvědčil?
No, tak to tedy nevím...ničení bych rozvernému šťastnému hraní, temperamentu a nudě asi nepřičítala. Spíš bych se obávala jako spouštěče stresu z opuštění zvířete jeho lidmi a trýznivé samoty. Pokud mu v takovém případě zúžíte ještě prostor a uberete možné podněty (případná tma či celodenní umělé světlo v chodbě po oddělení od kuchyně, sebrání klackůna hraní apod), může dojít i k sebepoškozování psa.
Co se týče ranní aktivity, nikdy se Vám nepodaří psa při běžném režimu utahat tak, aby dalších šest hodin tvrdě spal, to, že jiní psi jsou po obdobné aktivitě, jakou vy poskytujete svému psovi, v klidu a bezproblémů vydrží, nelze přičítat fyzickému vyčerpání, ale psychické vyrovnanosti a srovnání se se samotou.
Nezbývá nic jiného, než fenku na samotu postupně navykat, což je běh na dlouhou trať, ale žádný jiný rychlokvašený recept neznám. Paradoxně bych ji v začátcích spíš brala na dopoledne s sebou do práce, pokud to zaměstnavatel umožňuje, a teprve odpoledne ji po obědě nechala doma vyspat (v práci spát díky novému prostředí a podnětům moc nebude), ale chce to prodlužovat dobu osamění po malých krůčcích.
Zkuste schválně jednu věc, která může pomoci v identifikaci příčiny jejího chování: pokud je v noci v klidu a bez problémů vydrží, když jste doma a spíte, zkuste prostě na hodinu odejít - uvidíte, co se stane. Pokud začne ničit byt, máte skutečně problém se separační úzkostí.
Jinak tedy učit štěně venčit se doma na podložku je dle mne prasárna a lenost majitele, ale respektuji, že na to máte jiný názor, který má bohuřel ale často za následek, že prostě pak doma uklízíte h*ovna nejen po malém štěněti, ale často i po téměř dospělém psovi (teď nemyslím pětiměsíční štěně), protože jste si u zvířete nastavila, že se doma venčit může.

No jukla jsem na ten "strach" a našla toto:
Nejkritičtější období nastává ve věku 8 týdnů věku, které se také může nazývat obdobím strachu. Pokud je v této době štěně vystaveno nadměrného stimulu, může se u něj snadno vyvolat strach z dané situace. Po příchodu domů pomalu v socializaci pokračujeme. Od 3. měsíce je vhodné štěně seznamovat se situacemi ve venkovním prostředí (chůze na vodítku, jízda ve výtahu, návštěva veterináře, dopravní prostředky apod.)
Z tohoto jsem pochopila (pokud to chápu správně), že ani v tomto "strach" nepřichází jen tak z ničehož nic, že se někde stala chyba a nebo je štěndo už povahově ustrašenější, labilnější...
Je tedy možné, aby štěně, jen tak začalo mít strach z něčeho, co zná...z několika hodin samoty ve známém prostředí?...
Já se s tím nesetkala, alespoň si toho nejsem vědoma...neříkám, že mi štěndo neudělalo doma, v mé nepřítomnosti, loužičku, cupování věcí...ale to cupování hraček - věcí a sem tam loužičku dělaly i v mé přítomnosti při klasickém hraní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Tohle všechno je jen důsledek toho, že si každý myslí, že zrovna on taky nutně potřebuje vlastnit psa, ideálně hodně aktivniho plemene - přece si do bytu nepořídím nějakýho gaučaka, že ano...
... a tak jsou plný bytovky řvoucích a ničících psů, protože za nimi majitelé ráno zabouchnou dveře, na půl dne odejdou do dža, a ti psi překvapivě spořádaně neleží celou tu dobu v pelíšku s vyvaleným bříškem a pocitem blaha...

"Zajímavý, a pak zase ten strach z ničeho nic odejde jo?"
některý sám zjistí, životem, že není čeho se bát
některému musí aktivně pomoci člověk
u některých se s tím člověk pere hoooodně dlouho
dle psa, dle člověka, dle psa+člověka...
"Pokud mu v takovém případě zúžíte ještě prostor a uberete možné podněty (případná tma či celodenní umělé světlo v chodbě po oddělení od kuchyně, sebrání klackůna hraní apod), může dojít i k sebepoškozování psa. "
některým naopak pomůže možnost uchýlit se do "doupěte", "nory", kde se cítí jistěji.

sardulah :
https://www.brabantici.cz/2016/10/12/obdobi-strachu/
sice to není ten článek, který jsem chtěla najít, ale...
Pastevec měl ukázkové období, zlom v tom cca 4. měsíci, ze dne na den
a samozřejmě v tom hraje roli, jako ve všem, nervová soustava psa.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tohle všechno je jen důsledek toho, že si každý myslí, že zrovna on taky nutně potřebuje vlastnit psa, ideálně hodně aktivniho plemene - přece si do bytu nepořídím nějakýho gaučaka, že ano...
... a tak jsou plný bytovky řvoucích a ničících psů, protože za nimi majitelé ráno zabouchnou dveře, na půl dne odejdou do dža, a ti psi překvapivě spořádaně neleží celou tu dobu v pelíšku s vyvaleným bříškem a pocitem blaha...
V tom případě jako gaučáka "doporučuju" křížence bernardýna ...ráno v pět "tahám" pesany z pelechu, aby byli alespoň hoďku-hoďku a půl v pohybu než vypadnu do práce (když odcházím, tak jsou s nasnídaným bříškem vyvalení v pelíšku a spí)...protože je mi jasný, že by se jinak celej boží den váleli. Jim by to teda problém nedělalo, ale mají naprosto strašnou paničku, která furt otravuje s tím, že se musej alespoň trošku hejbat a alespoň trošku "něco" dělat
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To, že ten pes vypadá možná jako vlk, přece vyváží často ouplně naprosto všechno. Viz citace:
...odmítala jsem tento typ obojku, ale veškeré zkušenosti všech chovatelů na našeho vlka nezabírali (mix ČV)
A ta češtin taky pláče, ale to už se taky asi nezachrání...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
V tom případě jako gaučáka "doporučuju" křížence bernardýna ...ráno v pět "tahám" pesany z pelechu, aby byli alespoň hoďku-hoďku a půl v pohybu než vypadnu do práce (když odcházím, tak jsou s nasnídaným bříškem vyvalení v pelíšku a spí)...protože je mi jasný, že by se jinak celej boží den váleli. Jim by to teda problém nedělalo, ale mají naprosto strašnou paničku, která furt otravuje s tím, že se musej alespoň trošku hejbat a alespoň trošku "něco" dělat
Tak já o psech doma taky nevím, a to mám 4, ale to protože měli od mala úplně jiný režim, nebyli půl dne zavření sami doma apod.
Kdybych zavřela do bytu štěně maliňáka, a odešla, tak mám z bytu squat...

napsal(a):
sardulah :
Díky za odkaz...jako to mě nepřekvapuje, že se štěndo něčeho lekne...bojí...to jsme asi zažili všichni...klasika příklad - i to co se vlastně uvádí v článku...s chrťákem každý den stejná cesta na plac, kde se mohl vylítat, až do chvíle, kdy měl soused před barákem naložený kolečko...strávili jsme tam snad dvacet minut, kdy jsem kolečko hladila a říkala, že je hodné a že se ho pejsek nemusí bát, než ho štěndo opatrně očuchalo, než zjistilo, že opravdu není třeba se báti...popošli jsme pár metrů a na zemi igelitovej pytlík se kterým hýbal vítr a už jsme zase stáli...ale ta "domácí" samota jsem si myslela, že je hlavně ze začátku, že se spíš jedná o separační úzkost (malé opuštěné psí miminko) a to člověk eliminuje tím, že pěkně pomalu, postupně a v klidu "naučí" štěně být samo doma...a pokud tuto fázi štěně psychicky zvládne...tak ví, že je doma v bezpečí a že se k němu jeho lidé vrátí. A proto okusování věcí přisuzuji spíše zvídavosti štěněte (přirovnala bych to k dítěti, co si taky strká všechno do pusy) a to, že určitě nebude spát po celou dobu mé nepřítomnosti a když bude vzhůru, tak určitě nebude ležet a koukat do b.l.b.a
Nicméně člověk se učí celý život, tak jsem ráda, že to tady proberem...nikdy nemůžu vědět, jaké bude moje další štěně a když by nastal problém, tak se může vzít v potaz i tato varianta a dle toho to řešit.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak já o psech doma taky nevím, a to mám 4, ale to protože měli od mala úplně jiný režim, nebyli půl dne zavření sami doma apod.
Kdybych zavřela do bytu štěně maliňáka, a odešla, tak mám z bytu squat...
No tak právě kvůli mému současnému režimu bych o malině, bordeře a vlastně ani o ovčounovi obecně ani neuvažovala.
A pozor na takové zavádějící fotečky...vidím typické roztomiloučké gaučáky

napsal(a):
sardulah :
Jinak jsem se na této stránce docela slušně nasmála (i když naprosto mimo téma)
https://www.brabantici.cz/category/pes-v-posteli/.
impact
napsal(a):
Podle mýho názoru se pes, co si jenom hraje nevhodným způsobem, nezesere a nezechčije po celým baráku. I s přihlédnutím na to, že se mu víc hýbou střeva a víc pije, jak kdyby spal...
Co kdyz to stene je vyhozeny, zacerveny od cikanu, ktery bylo totalne vyhladovele a bez jakychkoli navyku? Krom toho, ze zere ty svy bobky, pac nic jinyho k zradlu nemelo a tenhle zlozvyk je tezke odbourat...
saola
napsal(a):
To je ten mix ČV z diskuze o protištěkacím obojku? Jak se Vám ten obojek prý osvědčil?
No, tak to tedy nevím...ničení bych rozvernému šťastnému hraní, temperamentu a nudě asi nepřičítala. Spíš bych se obávala jako spouštěče stresu z opuštění zvířete jeho lidmi a trýznivé samoty. Pokud mu v takovém případě zúžíte ještě prostor a uberete možné podněty (případná tma či celodenní umělé světlo v chodbě po oddělení od kuchyně, sebrání klackůna hraní apod), může dojít i k sebepoškozování psa.
Co se týče ranní aktivity, nikdy se Vám nepodaří psa při běžném režimu utahat tak, aby dalších šest hodin tvrdě spal, to, že jiní psi jsou po obdobné aktivitě, jakou vy poskytujete svému psovi, v klidu a bezproblémů vydrží, nelze přičítat fyzickému vyčerpání, ale psychické vyrovnanosti a srovnání se se samotou.
Nezbývá nic jiného, než fenku na samotu postupně navykat, což je běh na dlouhou trať, ale žádný jiný rychlokvašený recept neznám. Paradoxně bych ji v začátcích spíš brala na dopoledne s sebou do práce, pokud to zaměstnavatel umožňuje, a teprve odpoledne ji po obědě nechala doma vyspat (v práci spát díky novému prostředí a podnětům moc nebude), ale chce to prodlužovat dobu osamění po malých krůčcích.
Zkuste schválně jednu věc, která může pomoci v identifikaci příčiny jejího chování: pokud je v noci v klidu a bez problémů vydrží, když jste doma a spíte, zkuste prostě na hodinu odejít - uvidíte, co se stane. Pokud začne ničit byt, máte skutečně problém se separační úzkostí.
Jinak tedy učit štěně venčit se doma na podložku je dle mne prasárna a lenost majitele, ale respektuji, že na to máte jiný názor, který má bohuřel ale často za následek, že prostě pak doma uklízíte h*ovna nejen po malém štěněti, ale často i po téměř dospělém psovi (teď nemyslím pětiměsíční štěně), protože jste si u zvířete nastavila, že se doma venčit může.
Obojek resit nebudu, toto je jina diskuze a ocividne na veci mame jiny nazor.Nikdo stene na podlozku neucil umyslne. Lenost majitele nehrozi, jelikoz pes uz v zacatcich byl vencen min 10krat denne ii pres noc, jenze jeho stav neodpovidal stavu normalniho stenete z klasickeho vrhu jelikoz bylo vyhozeno urcitymi spoluobcany v silenem stavu.Do prace nelze. Myslim ze v 99% tomu tak je a je tomu tak i u me. Kazdopadne, chodba je velika a svetla, hracek dostatek. Diky za typ co se ty nocniho odchazeni, ale s malymi detmy to bohuzel neklapne. Kazdopadne mame naprosto odlisne nazory a koukam ina pristup v komunikaci.Preji pekny den.Dal bych to nerozvadela.
Když nic nejde, tak holt nejde...pak ale nechápu, proč diskutujete.
Skutečně čekáte, že Vám někdo odhalí tajné nauky psí etologie, psychologie a jiné ologie, dostupné pouze na šibeničním vrchu za měsíčního svitu a jen, když jsou elementálové nakloněni?
Co budete s fenkou dělat, jestli to tedy není tajné? Jsme na diskuzi, ráda si přečtu postupy jiných.