Selekce štěňat v chovu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

19.5.2018 18:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Ahojte potřebuji trochu zasvětit. Stále jsem mezi chovateli takový ten tichý pozorovatel a ano, bojím se občas na přímo chovatele zeptat, tak se zeptám tady. Chtěla bych vás poprosit o pravdivou odpověď a prověřenou, žádné domnívám se a asi...díky
A teď k věci. Střední a velká plemena mají celkem početné vrhy, cca okolo 7 štěňat ale samozřejmě bývá i nad 10 štěňat. Vypozorovala jsem že kvalitní a úspěšné chs mají vrhy třeba 3-5 štěňat, chs které to práskaj ledabile mají vrhy početné. V té úspěšné většinou jdou do světa štěňata s předpoklady s úspěchem na výstavě, ve sportovní kynologii atd. V průměrné chs jde do světa tak 1-2 dobří psi a zbytek je takový průměr až podprůměr. A mě zajímá zda ty úspěšné chs nechají třeba jen první 4-5 štěňat z vrhu a ostatní hned po narození utratí, nebo je nechají ale nenahlásí je a prodají či darují jako bez PP, nebo je prodají a ve smlouvě je že se nehodí na výstavy a do.chovu a požadují kastraci nebo jak to je? Klidně anonym, nebo do zprav. Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.5.2018 19:36

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahojte potřebuji trochu zasvětit. Stále jsem mezi chovateli takový ten tichý pozorovatel a ano, bojím se občas na přímo chovatele zeptat, tak se zeptám tady. Chtěla bych vás poprosit o pravdivou odpověď a prověřenou, žádné domnívám se a asi...díky
A teď k věci. Střední a velká plemena mají celkem početné vrhy, cca okolo 7 štěňat ale samozřejmě bývá i nad 10 štěňat. Vypozorovala jsem že kvalitní a úspěšné chs mají vrhy třeba 3-5 štěňat, chs které to práskaj ledabile mají vrhy početné. V té úspěšné většinou jdou do světa štěňata s předpoklady s úspěchem na výstavě, ve sportovní kynologii atd. V průměrné chs jde do světa tak 1-2 dobří psi a zbytek je takový průměr až podprůměr. A mě zajímá zda ty úspěšné chs nechají třeba jen první 4-5 štěňat z vrhu a ostatní hned po narození utratí, nebo je nechají ale nenahlásí je a prodají či darují jako bez PP, nebo je prodají a ve smlouvě je že se nehodí na výstavy a do.chovu a požadují kastraci nebo jak to je? Klidně anonym, nebo do zprav. Díky.

Ani hyper super úspěšný chovatel nepozná hned po narození kvalitu štěňat. Rozhodně se to nedá poznat podle pořadí ve vrhu.

19.5.2018 20:09

Attila, nevím, nakolik jsou tvá pozorování relevantní, ale v žádném případě to tak obecně u středních a velkých plemen nechodí.

19.5.2018 20:54
kniga

XXX.XXX.156.126

Prijde mi to jako blost, treba mam ted stene z 10 narozenych stenat. Rekla bych, ze chovka je hodne uspesna, teta meho stenete letos vyhrala na Crufts Best of Breed atd. A maji vrhy i male i hodne pocetne.

Neregistrovaný uživatel

19.5.2018 21:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Ono to možná bude trošku jinak - ty megastanice se s tim moc nepatlou, takže u nich početný vrh nepřežije, protože fena to sama neutáhne, a nikdo jiný jí v tom nepomůže (velkochovatel se nebude patlat s nákupem drahého mléka, a dokrmovanim štěňat na flašce). A taky se okamžitě zbavují nestandardů, a ty buď zlikvidují hned, nebo je zatají, a uklidí někam na dvorečky, aby jim nedělali ostudu.
Jinak pokud ma někdo ve vrhu 1-2 super zvířata, a zbytek je průměrný, tak to rozhodně není špatný vrh.

Další věc je, ze známá chs má většinou jinou skladbu zájemců o štěňata, vybírají si je podle jiných kritérií, takže jich je víc vidět na akcích.

Neregistrovaný uživatel

19.5.2018 21:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Aha, děkuji za odpovědi... Jako jsou to jen mé nějaké domněnky, co mi dlouho vrtali hlavou a prostě jsem neměla koule zeptat se na přímo. Jako je možné že mají málopočetné občas vrhy.. A samozřejmě vím že na malém štěněti se nepozná jaké bude, ale spíš jestli se to nedělá i tak, že fena má 8 ceciku tak prostě se nechá max 8 štěňat a co je nad, se utratí aby právě se "neprali" o mléko a lidi nemuseli uměle dokrmovat... Nebo, hodně jsem slyšela že se to takto dělalo dřív, v práci máme myslivce a ten chová nějaké ty křepeláky, nebo ohaře, nevím přesné a ten tvrdil že měl vždy 6 štěňat a když bylo víc, tak bohuzel... Tak proto mě i napadlo zda se to třeba stále nepraktikuje ale potajnu, protože víme jak je to s ochránci atd...

Neregistrovaný uživatel

19.5.2018 21:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Aha, děkuji za odpovědi... Jako jsou to jen mé nějaké domněnky, co mi dlouho vrtali hlavou a prostě jsem neměla koule zeptat se na přímo. Jako je možné že mají málopočetné občas vrhy.. A samozřejmě vím že na malém štěněti se nepozná jaké bude, ale spíš jestli se to nedělá i tak, že fena má 8 ceciku tak prostě se nechá max 8 štěňat a co je nad, se utratí aby právě se "neprali" o mléko a lidi nemuseli uměle dokrmovat... Nebo, hodně jsem slyšela že se to takto dělalo dřív, v práci máme myslivce a ten chová nějaké ty křepeláky, nebo ohaře, nevím přesné a ten tvrdil že měl vždy 6 štěňat a když bylo víc, tak bohuzel... Tak proto mě i napadlo zda se to třeba stále nepraktikuje ale potajnu, protože víme jak je to s ochránci atd...

Fena ma 10 cecíků, ale víc jak 7-8 štěňat opravdu klade na práci chovatele vyšší nároky, a ne každý se s tím chce drbat.
Navíc u loveckých plemen, která nejsou v módě je často dost problém udat štěňata, a ceny za které se prodávají pokryjí tak základní náklady, tak nikdo moc nechce riskovat, že mu půl vrhu zůstane doma. Jsou plemena (hlavně pracovní), kde krom chovatelů chtějí jen psy, a feny jsou takřka neprodejné, a znám i zahraniční CHS, kde všechny feny, krom těch co zůstávají doma ihned utratí, protože prý si nebudou dělat konkurenci (tzn. že prodávají pouze psy, kteří jim pak dělají dál reklamu).

20.5.2018 06:53
scylla

XXX.XXX.150.32

Fena ma 10 cecíků, ale víc jak 7-8 štěňat opravdu klade na práci chovatele vyšší nároky, a ne každý se s tím chce drbat.
Navíc u loveckých plemen, která nejsou v módě je často dost problém udat štěňata, a ceny za které se prodávají pokryjí tak základní náklady, tak nikdo moc nechce riskovat, že mu půl vrhu zůstane doma. Jsou plemena (hlavně pracovní), kde krom chovatelů chtějí jen psy, a feny jsou takřka neprodejné, a znám i zahraniční CHS, kde všechny feny, krom těch co zůstávají doma ihned utratí, protože prý si nebudou dělat konkurenci (tzn. že prodávají pouze psy, kteří jim pak dělají dál reklamu).

A to mají drzost říkat si chovatelé?

Neregistrovaný uživatel

20.5.2018 07:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

scylla napsal(a):

To se zeptejte jich.

Neregistrovaný uživatel

20.5.2018 07:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Máte pravdu, má 10, já ty dva pidi mezi předníma nohama neberu Jako plnohodnotné ceciky... To jsem nevěděla, o těch pracovních, vím že ne všechny to tak dělají. Děkuji za vysvětlení

20.5.2018 14:06
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

scylla napsal(a):

bohužel prachy jsou na prvním místě

20.5.2018 21:14
vendul

XXX.XXX.14.41

Dvě nejdůležitější kritéria, která ovlivňují počet štěňat ve vrhu - za předpokladu, že jinak je vše jak má... jsou: správná doba krytí - tzn. ovulace feny...a pak taky to "jak je fena plodná" tzn. kolik fena uvolní vajíček...
Co se týče ovulace - to je sázka do loterie...pro mě je ideální se řídit zkušeným psem, ne hodnotou progesteronu - pokud je to možné.
No a co se týče toho kolik fena uvolní vajíček... tak to neovlivní nikdo.
PS: vždy mě "baví" jak někdo nabízí krycího psa a píše, jak je stráášně plodnej a dává početné vrhy, byť to "na něm vůbec nezáleží" smajlík

21.5.2018 10:29

já dokážu pochopit proč dochází k selekci štěňat. Není úplně pravda že na mladém zvířeti nejde poznat, jaké bude. Já už léta žádná štěňata neodchovávám, ale kdysi jsme měli doma pudlíky a nechali jsme si takové vypiplané nedochůdče, krmila jsem ho z láhve, strávila jsem s fenečkou spoustu času a vyrostl z ní pejsek, který trpěl snad všemi problémy, jaké si jen umím představit.
Sice se dožila asi 10let, ale dnes můžu s odstupem času říct že jsme ji měli utratit hned na začátku a nechat si zdravé štěně. Pokud se ve větších chovných stanicích dokáží dívat na štěňata racionálně a podobné chudáčky zkrátka utratí, připadá mi to zodpovědnější, než přehazovat problém se slabým a nemocným zvířetem na nového majitele.

Neregistrovaný uživatel

21.5.2018 10:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.19

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
já dokážu pochopit proč dochází k selekci štěňat. Není úplně pravda že na mladém zvířeti nejde poznat, jaké bude. Já už léta žádná štěňata neodchovávám, ale kdysi jsme měli doma pudlíky a nechali jsme si takové vypiplané nedochůdče, krmila jsem ho z láhve, strávila jsem s fenečkou spoustu času a vyrostl z ní pejsek, který trpěl snad všemi problémy, jaké si jen umím představit.
Sice se dožila asi 10let, ale dnes můžu s odstupem času říct že jsme ji měli utratit hned na začátku a nechat si zdravé štěně. Pokud se ve větších chovných stanicích dokáží dívat na štěňata racionálně a podobné chudáčky zkrátka utratí, připadá mi to zodpovědnější, než přehazovat problém se slabým a nemocným zvířetem na nového majitele.

V tomto se naprosto stotožňuji.

Neregistrovaný uživatel

21.5.2018 12:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Utratit slabá, nebo ta co nejsou v pořádku je jasné - to je normální selekce, kterou by měl udělat každý chovatel, ale pokud se mi narodí vyrovnaný vrh s 10 štěňatama bez vad, tak se 4 neškrábnu o roh, jenom proto, abych se s tím nemusela patlat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík