fenka Lady a pes Limo

Prodám Border kolii - Nabízíme k prodeji blue merle pejska s PP. Zvídavý ro...
Dohodou
Zdravím, chcel by som sa spýtať ako správne privolávať psa, keď už ho niečo zaújme a rozbehne sa za objektom. Mám psa, border kóliu,1 rok, psíka sa snažím stále cvičiť, odmeňovať a aby mal dostatočnú aktivitu ktorú potrebuje, veľmi pomohol aj cvičák k správaniu a taktiež aj pre mňa, za chybu sa kladiem nie práve dostatočnú socializáciu v skorších mesiacoch.
Aktuálne sa snažím riešiť privolanie pokiaľ psa niečo extra zaújme a rozbehne sa, začne štekať. Mám ho v takýchto situáciach na stopováku,10-20m, je to stádo kráv alebo niekde pasúce sa kozy. Dokáže prejsť alebo aj sedieť pri nohe v blízkosti aby ho to zaujímalo, avšak väčšinou práve pri pohybe dobytka atď zvýši záujem.
Riešiť niečo podobne skôr socializáciou naviac aj so zvieratami alebo práve povel privolania ? Privolať v čase, keď ešte pes nie je extra zaujatý alebo keď už je neskoro ?
V takýchto situáciach často nefungujú pamlsky ani hračky. Snažím sa použiť povel (k nohe) jeden krát, používal som aj 2x povel, kde nasledovalo trhnutie stopovákom, pes po krátkom čase začal reagovať, že očakával trhnutie a skôr ako malo prísť si trochu pozúril na stopovak a hned splnil povel, následná pochvala, odmena. Po čase som zmenil práve na 1x povel a pritiahnutie psa, zmením smer, otočím sa. Opakujem v daných situách do 5x a idem preč.
Taktiež som niekde čítal, že privolanie použiť až keď je pes otočený ku mne, ďalšia vec, že to je vekom okolo 1 roku. Rád by som sa dopracoval k úspešenemu zvládnutiu povelu aj keď bude pes na voľno.
Ďakujem za rady.
Vypadá to, že na to jdete se spoustou dost hrubých chyb:
- stavíte přivolání na pamlscích a hračkách
- opakujete povel
- považujete naprosto normální projev psa - zvýšený zájem při pohybu dobytka - za problém
- škubete stopovačkou
- neodhadnete moment, kdy psa přivolat
- snažte více vychovávat a méně trénovat
Přivolání se staví na vztahu a důvěře, ne na tom, co máte v kapse, sám píšete, že vám to nefunguje. Stopovačkou se nikdy neškube, to je naprostá hloupost, stopovačka je navigace a jištění psa, ne nástroj na škubání a jiné hlouposti. Jméno psa, povel - jeden - pes přichází, je chválen bez opakování povelu, po příchodu pochválen vaší osobou, hračka nebo pamlsek až po tom. Nejdůležitější jste vy. Pokud pracujete se stopovačkou, tak jméno, povel, reflexní oblouk, jemné přitažení bez hrubostí typu škubání, pes je chválen, po příchodu pomazlen. Pokud udělá první dobrovolný krok k vám, tah stopovačky ihned ustává. Pochvaly jsou upřímné, přiměřené, žádné jásání a ječení, lákání na hračky, pamlsky.
Uživatel s deaktivovaným účtem
majky, za první a hlavně - je to bordera, ovčácký pes - pasák, jen se v něm probouzí jeho pudy...
klidně socializuj se zvířaty
piluj přivolání a obecně poslušnost
ale hlavně se zamysli nad jeho zaměstnáním - prací, kterou jako pracovní pes potřebuje a kde se jeho pudy vybijí (máš možnost s ním pást? či agility ? či nějaká jiná náhradní činnost, určitě někdo border znalý dá tip...).
"V takýchto situáciach často nefungujú pamlsky ani hračky."
tož logicky, pes je "v rauši"...
Bych ho nenechala se do rauše dostat a snažila bych se vybudovat rituál, kterým se v tom okamžiku vybije (mě napadá akorát tak klasika přetahování o míček , opět doufám, že někdo border znalý poradí, co je ale fakt baví...).
scylla
napsal(a):
- opakujete povel
- považujete naprosto normální projev psa - zvýšený zájem při pohybu dobytka - za problém
- škubete stopovačkou
- neodhadnete moment, kdy psa přivolat
- snažte více vychovávat a méně trénovat
Přivolání se staví na vztahu a důvěře, ne na tom, co máte v kapse, sám píšete, že vám to nefunguje. Stopovačkou se nikdy neškube, to je naprostá hloupost, stopovačka je navigace a jištění psa, ne nástroj na škubání a jiné hlouposti. Jméno psa, povel - jeden - pes přichází, je chválen bez opakování povelu, po příchodu pochválen vaší osobou, hračka nebo pamlsek až po tom. Nejdůležitější jste vy. Pokud pracujete se stopovačkou, tak jméno, povel, reflexní oblouk, jemné přitažení bez hrubostí typu škubání, pes je chválen, po příchodu pomazlen. Pokud udělá první dobrovolný krok k vám, tah stopovačky ihned ustává. Pochvaly jsou upřímné, přiměřené, žádné jásání a ječení, lákání na hračky, pamlsky.
Povel sa snažím iba raz, pochvala tiež nie je tiež typu že vyhladkám psa čo by nemal ani rád a kričím od radosti.
Ten záujem by mi nevadil ide mi skôr o bezpečnosť, stalo sa mi už, že videl kravy v úplnej dialke a skoro si to namierali cez pole a frekventovanú cestu alebo taktiež sa môžu zraniť aj tie zvieratá ak by som na to kašlal a nechal ho ich naháňať a štekať. Toho škubnutia by som sa chcel zbaviť, veľa ľudí veľa rozličných rád takže nejak odtiaľ to vzišlo, každý cvičí svojím spôsobom.
Ďakujem za odpoveď, rady určite pomôžu :).
majky358
napsal(a):
Povel sa snažím iba raz, pochvala tiež nie je tiež typu že vyhladkám psa čo by nemal ani rád a kričím od radosti.
Ten záujem by mi nevadil ide mi skôr o bezpečnosť, stalo sa mi už, že videl kravy v úplnej dialke a skoro si to namierali cez pole a frekventovanú cestu alebo taktiež sa môžu zraniť aj tie zvieratá ak by som na to kašlal a nechal ho ich naháňať a štekať. Toho škubnutia by som sa chcel zbaviť, veľa ľudí veľa rozličných rád takže nejak odtiaľ to vzišlo, každý cvičí svojím spôsobom.
Ďakujem za odpoveď, rady určite pomôžu :).
Když nemá přivolání, měl by být jištěný, aby toto nemohl udělat, každý útěk toto chování jen posílí.
"Ten záujem by mi nevadil ide mi skôr o bezpečnosť, stalo sa mi už, že videl kravy v úplnej dialke a skoro si to namierali cez pole a frekventovanú cestu... "
majky, já mám u svého pastevce poměrně vypilovaný povel stůj (pro borderu by možná bylo přirozenější "lehni"...nevím...prostě statický povel) - pro psa je to jednodušší, protože se nemusí odvrátit od předmětu svého zájmu, neztrácí nad tím kontrolu, jako při přivolání. Je to taková bezpečnostní pojistka. Takový povel musíš vybudovat do úrovně reflexu. Nácvik zcela mimo rušivé vlivy a postupně ztěžovat prostředí. Nácvik X krát denně po pár opakováních, významné odměny, po sérii povelů bych dala i tu hru - jako onu aktuální náhradní činnost (nebo tam můžeš zařadit po zastavení psa ono přivolání a pak hru...dle psa).
napsal(a):
"Ten záujem by mi nevadil ide mi skôr o bezpečnosť, stalo sa mi už, že videl kravy v úplnej dialke a skoro si to namierali cez pole a frekventovanú cestu... "
majky, já mám u svého pastevce poměrně vypilovaný povel stůj (pro borderu by možná bylo přirozenější "lehni"...nevím...prostě statický povel) - pro psa je to jednodušší, protože se nemusí odvrátit od předmětu svého zájmu, neztrácí nad tím kontrolu, jako při přivolání. Je to taková bezpečnostní pojistka. Takový povel musíš vybudovat do úrovně reflexu. Nácvik zcela mimo rušivé vlivy a postupně ztěžovat prostředí. Nácvik X krát denně po pár opakováních, významné odměny, po sérii povelů bych dala i tu hru - jako onu aktuální náhradní činnost (nebo tam můžeš zařadit po zastavení psa ono přivolání a pak hru...dle psa).
U afgána jsem měla povel čekej...taky mi přišlo jednodušší psa "zastavit a dojít si pro něj, než ho přivolávat a riskovat, že když bude v pohybu, tak se místo ke mně rozeběhne třeba ke psu nebo za zajícem...ale samozřejmě takového psa nemůžu srovnávat s borderou...zatímco bordera je na špici žebříčku psí inteligence (pracovní) a vlastní zlatou medaily, tak afgán je poslední...ten by nedostal diplom ani za účast
Tymto sa neriadte. Neni nic zle na tom psovi dat nieco fajne alebo spolocnu hru s hrackou ked pride. Naopak. Akurat ta odmena musi byt odmena, nie uplatok. Cize najprv pes vykona chovanie, potom sa zjavi odmena a nie naopak, ze psa lakam na hracku/zradlo.
Plus odmena hrackou po privolani od zvierat psovi zaroven uspokojuje to co zrovna chcel robit s tou zverou - lovit/past. Miesto toho moze lovit hracku, takze zisti ze to co chce je lahsie pristupne u vas.
"Akurat ta odmena musi byt odmena, nie uplatok. Cize najprv pes vykona chovanie, potom sa zjavi odmena a nie naopak, ze psa lakam na hracku/zradlo."
a já dokonce psa tou odměnou (pamlsek, hračka) vedu a ono to i tak funguje ...a dokonce ne jen mně...
napsal(a):
Ďakujem,
povel zostaň cvičim, že pes leží na zemi, a vždy preňho prídem, neprivolávam. Skúsim ísť aj touto formou. Ešte rozmýšľam, či nejak pridávať aj povel aby prestal prípadne štekať..i keď z toho by mal skôr guláš.