Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jaký pejsek by byl vhodný k celoročnímu pobytu venku v kotci (vyhřívaná bouda).
Ráda bych s ním chodila běhat, žádné dlouhé trasy, jen tak rekreačně, ale denně nějaká delší procházka, kolo, nebo ten běh... Tak by to mohl být trochu akčnější pejsek.
Taky by bylo fajn, kdyby uměl v případu nouze zasáhnout, nechci aby byl zbytečně agresivní, ale když by vycítil nějaké to nebezpečí, tak se za mě (přede mě) uměl postavit a zastrašit. Kdyby vypadal "nebezpečně", bylo by to fajn, ale opravdu nechci psa, který tak jen vypadá, ale ve skutečnosti pustí do domu bez mého vědomí kdekoho a je s každým kamarád.
Děkuji za tipy, jen psi typu černý ruský teriér a knírač se mi vzhledově nelíbí...
Napadl mě třeba i NO, ale co znám tak po okolí (a že jich není málo), je jen jeden, ze kterého mám fakt strach a kolem plotu chodím obloukem, jinak to jsou všichni mazlíci, kteří mě taky nechají vejít i do domu a hezky mě tam provedou.
Já jenom vždy upozorňuji, že pravidelný běh, kolo, delší tůry se dají se psem dělat až po 1. roce... u některých plemen až v roce a půl. Jímá mne lítost z přetažených (fyzicky i psychicky) štěňat a dorostenců, který vidím kolem sebe... o zadělání si na zdravotní problémy nemluvě. A majitelům stěžujícím si, že se se štěnětem nedá pořádně nic dělat... bych nejradši dala karabinou mezi voči.
Jinak NO je asi dobrá volba, akorát nevím jestli mu psychicky bude rychlý pohyb vpřed a hlídání stačit k vyváženému psímu životu. Hlavně si vybrat z chovu bez zdravotní zátěže (DKK, DLK a spondylóza) a nejspíše z pracovní linie... exteriéroví šmatláci asi moc na sport nebudou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chápu že ne každý může nebo chce mít psa v bytě(z kavkazáka na gauči by mě regulerně šmejklo, rozumíme si), tak se nezapojuju do diskuse o výběru plemene do kotce, protože já mám psa domácího, jsem v paneláku- není jiná volba a i kdyby byla, byl by doma...
Takového psa co hledáte, jsem měla -erdela. Opravdu zálež na výchově!, a specifikách plemene, naše byla s každým kámoš, co se týče psů- pokud se chtěl kámošit protějšek o.k.(socializovaná ve smečce), lidi o.k. -cizí řemeslníci v bytě jí museli překračovat, zbytečně v paneláku neštěkala- samotě se ale musela naučit, pak o.k. velice oddaný pes, měla jsem fenu. Ke kolu jsem jí také brala, ale jen do lesa. (pozor na běhání u kola po asfaltce- pes si může sedřít tlapky) dlouhé procházky 3x týdně, podle práce na směny, a samozřejmě nějaká základní štábní kultura- poslušnost.