První hárání a totální změna chování

Border kolie
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.6.2018 21:03
Petras111

XXX.XXX.96.1

Moje 9měsíční borderka poprvé hárá, teď 3. týden, a každý den se zhoršuje její chování, už fakt nevím, co s ní. Začala vyjíždět po autech, což už nedělala zhruba 4 měsíce, přidala (dřív je nepásla) cyklisty, běžce, děti, dneska už i kočárky. Na psy i feny je strašně protivná.
Pohybu a zaměstnání má dost, pořád stejně, má dost i odpočinku.
Co s ní? Cvičíme (auta atd.) na klikr, tak jako vždycky, ale je fakt jak po lobotomii.
Nemůžu s ní jet pást, protože vyjíždí po ostatních psech a dělá rozruch, nemůzu tam s háravkou, aby ostatní mohli pracovat. Jezdíme 1x měsíčně, to zatím stačilo, az bude u ovcí poslouchat, půjde to častěji. Teď o víkendu nás prakticky vykázali i ze cvičáku, vyjížděla po psech a oni po ní,...

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.6.2018 21:05

máte kolo, brusle ?

4.6.2018 21:12
Petras111

XXX.XXX.96.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
máte kolo, brusle ?

Jo, máme . Princip postupného přibližování znám, s úspěchem jsme aplikovali u aut. Problém je, že ona je jak vyměněná, i když s ní denně trpělivě cvičím cyklisty, auta atd., nemá to moc efekt (dřív mělo), a pořád se zhoršuje. Dneska málem sežrala kočárek, do teď si jich nevšímala.

4.6.2018 21:21

Petras111 napsal(a):
Jo, máme . Princip postupného přibližování znám, s úspěchem jsme aplikovali u aut. Problém je, že ona je jak vyměněná, i když s ní denně trpělivě cvičím cyklisty, auta atd., nemá to moc efekt (dřív mělo), a pořád se zhoršuje. Dneska málem sežrala kočárek, do teď si jich nevšímala.

tak to znáte bezva věc smajlík ale tady jde o fyzickou únavu, prostě cvičení nechte na přestávky mezi během u kola, jen pár cviků, napít, běžet dál
máme kolii hárací u sousedů, nedávno nám uštědřila 3 díry do krku (je to 3:2 pro ni smajlík ) jenom kvůli "hárá, neposlouchá, je furt vytočená"
dvacetkrát jsem řekla, ať s ní jdou běhat, unavený pes už nic moc nevymyslí
až napadla třetího psa, tak teda šli
a dnes kolie prošla kolem nás úplně v klidu - jazyk až na silnici a výraz "no eště se budu votravovat s nějakým vořechem to určitě chci domů spát".

4.6.2018 21:32
Petras111

XXX.XXX.96.1

tak to znáte bezva věc smajlík ale tady jde o fyzickou únavu, prostě cvičení nechte na přestávky mezi během u kola, jen pár cviků, napít, běžet dál
máme kolii hárací u sousedů, nedávno nám uštědřila 3 díry do krku (je to 3:2 pro ni smajlík ) jenom kvůli "hárá, neposlouchá, je furt vytočená"
dvacetkrát jsem řekla, ať s ní jdou běhat, unavený pes už nic moc nevymyslí
až napadla třetího psa, tak teda šli
a dnes kolie prošla kolem nás úplně v klidu - jazyk až na silnici a výraz "no eště se budu votravovat s nějakým vořechem to určitě chci domů spát".

Děkuju, vážím si věcné a milé odpovědi. Tady je blbé, že je ještě tak trochu štěně, když je hodně unavená, přetáčí se a chová se ještě hůř. Běháme s ní - ne do totálního vyčerpání, ale unavená je. Kolo a brusle teď pase, takže to bohužel nejde.

4.6.2018 21:50

Petras111 napsal(a):
Děkuju, vážím si věcné a milé odpovědi. Tady je blbé, že je ještě tak trochu štěně, když je hodně unavená, přetáčí se a chová se ještě hůř. Běháme s ní - ne do totálního vyčerpání, ale unavená je. Kolo a brusle teď pase, takže to bohužel nejde.

No, jakoby štěně je, to některý pes i do tří let. Ale Vám osobně nemůže pást nic. Co zkusit plavat ? Pak oplocený prostor, házet tam míček, a až pak za chvíli jít na kolo ? Já třeba ten míček nehodím jen tak, ale po nějakém povelu. V tomto období samozřejmě, jinak ne, je to hra. Ale teď ano, protože potřebuji, aby se probrala, začla vnímat, pracovat. Já bych jí dala kousek Milky smajlík
Úplně to vidím, ty nervy, co zas provede, máme čerstvě za sebou. Ona se už od branky rozběhne jak buldozer, všecko poštěká, lidé koukají, co to mám za obludu, dotáhne mě na louku a házej házej nebo někoho sním.
Tak to teda ne. Sedni lehni čekej lehni ke mně jdeme pár prudkých změn směru a pak ti hodím míček. A jestli ho chce hodit zas, bude muset přijít ke mně. A už vnímá, sedne si a míček pustí.
Hezky hrozně to tu Vaši smetlo už při prvním hárání, upřímnou soustrast smajlík ale budete jí muset říct, že se akorát ztrapňuje, takový chytrý pes a v hlavě vylízáno, proboha se kolie prober a jdeme.
Bez řečí vyjdu ze dveří, pes vedle mě. Kecá do toho ? Tak jdeme zase zpět.
Sice jsou takové "vypnuté", ale furt jim na následování člověka zbývá dost. To totiž není povel, ale vžito. Na každém kroku trvejte na "jdeš vedle mě". To já tuhle princeznu aj na to správné místo odnesu, byste koukali, to překvapení smajlík
Chce to něčím "vytrhnout" ze zábavy, kterou si vymyslela sama, ale nechci říkat - trhat vodítkem.
Hlavně se nenervujte, za týden to je pryč, a nejlépe uděláte, když na tuhle její verzi vůbec nebudete myslet.

5.6.2018 07:44
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Dejte jí pokoj, nechtějte po ní nic nového, až se uklidní, pokračujte tam, kde jste skončili před háráním. Některé feny během hárání jsou prostě vymetené.

5.6.2018 08:00

bych to viděla jako polárka
šla s ní na tůku do lesa, do přírody, chodit a objevovat nová místa...

Neregistrovaný uživatel

5.6.2018 08:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.85

I já bych to viděla jako Polarka.

5.6.2018 08:16
Petras111

XXX.XXX.96.1

Díky. To samozřejmě chodím, nic nového po ní nechci - ale i v lese občas projede cyklista, potkáme děti,... je schoná mi urvat ruku, jak řve a vyjíždí na ně. A při krátkých ranních a večerních večeních prostě kolem silnice projít musíme.
Jinak doma cvičí, klidně by se i učila, pokyny plní nadšeně. Zatmění má jen u předmětů v pohybu a u psů.

5.6.2018 08:18
Petras111

XXX.XXX.96.1

No, jakoby štěně je, to některý pes i do tří let. Ale Vám osobně nemůže pást nic. Co zkusit plavat ? Pak oplocený prostor, házet tam míček, a až pak za chvíli jít na kolo ? Já třeba ten míček nehodím jen tak, ale po nějakém povelu. V tomto období samozřejmě, jinak ne, je to hra. Ale teď ano, protože potřebuji, aby se probrala, začla vnímat, pracovat. Já bych jí dala kousek Milky smajlík
Úplně to vidím, ty nervy, co zas provede, máme čerstvě za sebou. Ona se už od branky rozběhne jak buldozer, všecko poštěká, lidé koukají, co to mám za obludu, dotáhne mě na louku a házej házej nebo někoho sním.
Tak to teda ne. Sedni lehni čekej lehni ke mně jdeme pár prudkých změn směru a pak ti hodím míček. A jestli ho chce hodit zas, bude muset přijít ke mně. A už vnímá, sedne si a míček pustí.
Hezky hrozně to tu Vaši smetlo už při prvním hárání, upřímnou soustrast smajlík ale budete jí muset říct, že se akorát ztrapňuje, takový chytrý pes a v hlavě vylízáno, proboha se kolie prober a jdeme.
Bez řečí vyjdu ze dveří, pes vedle mě. Kecá do toho ? Tak jdeme zase zpět.
Sice jsou takové "vypnuté", ale furt jim na následování člověka zbývá dost. To totiž není povel, ale vžito. Na každém kroku trvejte na "jdeš vedle mě". To já tuhle princeznu aj na to správné místo odnesu, byste koukali, to překvapení smajlík
Chce to něčím "vytrhnout" ze zábavy, kterou si vymyslela sama, ale nechci říkat - trhat vodítkem.
Hlavně se nenervujte, za týden to je pryč, a nejlépe uděláte, když na tuhle její verzi vůbec nebudete myslet.

Jo, zapomenout na tuhle její verzi, až to bude pryč,... to se jeví jako velmi dobrá a nadějná rada. Už aby to bylo. Hlavně doufám, že se pak restartuje a bude jako před tím.

5.6.2018 09:06
Atheira

XXX.XXX.50.119

Podle mě problém bude někde jinde než nutně jenom v hárání. Nezlobte se na mě, ale píšete, že vám pásla auta už dřív. Po psech vám taky občas vyjela? Tipla bych si, že ano.
Víte, jde mi o to, že i mně se při prvním hárání ukázalo, co všechno jsem zanedbala. To, co jsem zkazila nebo nenatrénovala dost, se mi vrátilo jako bumerang. Neviňte hárání. Pracujte s tou fenou víc nebo se zblázníte, až bude v nejhorším stádiu puberty. Pořád ještě máte hromadu možností jak to napravit rychle a napořád.
Při hárání může být protivnější nebo méně soustředěná. To netvrdím, jen se vám snažím říct, že v dospívání se vám krásně sečte všechno to, kde jste nebyla dost důsledná a čemu jste nevěnovala dostatečnou pozornost...

5.6.2018 09:09
scylla

XXX.XXX.150.32

Petras111 napsal(a):
Moje 9měsíční borderka poprvé hárá, teď 3. týden, a každý den se zhoršuje její chování, už fakt nevím, co s ní. Začala vyjíždět po autech, což už nedělala zhruba 4 měsíce, přidala (dřív je nepásla) cyklisty, běžce, děti, dneska už i kočárky. Na psy i feny je strašně protivná.
Pohybu a zaměstnání má dost, pořád stejně, má dost i odpočinku.
Co s ní? Cvičíme (auta atd.) na klikr, tak jako vždycky, ale je fakt jak po lobotomii.
Nemůžu s ní jet pást, protože vyjíždí po ostatních psech a dělá rozruch, nemůzu tam s háravkou, aby ostatní mohli pracovat. Jezdíme 1x měsíčně, to zatím stačilo, az bude u ovcí poslouchat, půjde to častěji. Teď o víkendu nás prakticky vykázali i ze cvičáku, vyjížděla po psech a oni po ní,...

Chtělo by to více vychovávat a dávat oporu a vést a méně trénovat. Pak žádná puberta nebude. Jako dřív nebude, dospívá a sčítá vám to, že jste trénovali, ale málo vychovávali. Ze cvičáku vás nemají co vykazovat, mají vám naopak pomoct, najděte si jiný. Připomínáte mi jednu majitelku leoparda, která už 5. rok trénuje na klikr a pořád trénuje a trénuje a výsledky nulové.

Neregistrovaný uživatel

5.6.2018 09:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

scylla napsal(a):
Chtělo by to více vychovávat a dávat oporu a vést a méně trénovat. Pak žádná puberta nebude. Jako dřív nebude, dospívá a sčítá vám to, že jste trénovali, ale málo vychovávali. Ze cvičáku vás nemají co vykazovat, mají vám naopak pomoct, najděte si jiný. Připomínáte mi jednu majitelku leoparda, která už 5. rok trénuje na klikr a pořád trénuje a trénuje a výsledky nulové.

Já znám desítky majitelů, co trénují bez klikru, a taky mají výsledky nulové, takže v klikru ten problém asi nebude...

5.6.2018 13:29
rapotacka11

XXX.XXX.32.249

V klikru né ?
Pak jedině v tom psovi

5.6.2018 13:36
Luciandthewolf

XXX.XXX.53.143

A co když je takhle podrážděná protože má prostě krámy. :D To tady snad chápeme všechny, ne? :D
U nás doma když háráme obě najednou, tak přítel chodí kolem nás po špičkách a nedýchá.

5.6.2018 19:43

Luciandthewolf napsal(a):
A co když je takhle podrážděná protože má prostě krámy. :D To tady snad chápeme všechny, ne? :D
U nás doma když háráme obě najednou, tak přítel chodí kolem nás po špičkách a nedýchá.

...no je vidět, že má přítel rozum

Neregistrovaný uživatel

5.6.2018 19:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

...no je vidět, že má přítel rozum

nebo pud sebezáchovy

5.6.2018 19:49

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
nebo pud sebezáchovy

nebo tak

5.6.2018 20:59
Petras111

XXX.XXX.96.1

Luciandthewolf napsal(a):

Jako, já to naprosto chápu a soucítím s ní . Jen bych jí potřebovala nějak nastavit hranice. Může být protivná, může si myslet, že všichni psi a pohybující se věci kolem ní jsou totální idioti, ale musí vědět, že jim kvůli tomu nemůže urvat hlavu / kolečko, žejo. Já taky nejdu ukousnout hlavu manželovi nebo šéfovi, i když by mi to v tu chvíli udělalo fakt dobře...

5.6.2018 21:06
Petras111

XXX.XXX.96.1

scylla napsal(a):

Děkuju za snahu pomoci, bohužel jste úplně mimo mísu. Ale chápu, že z pár řádků nemůžete odhadnout, jak psa vedeme, to byste musela mít křišťálovou kouli

5.6.2018 21:24

přivázat k noze smajlík
minulý týden jsem megí táhla za sebou, jako na porážku
pak jí to přišlo asi ponižující, tak si lehla uprostřed silnice
jsem myslela, že horko.. a se vynořil Marley ze zatáčky a Lazarka vstala a haf haf a trhala vodítkem, to zas ves viděla neschopného majitele (mě)
následující ráno úplně poslušný pes
já jí to snad příště natočím, ať se vidí
asi radši nijak neřešit tu Vaši fenku, teď, jen třeba trvat na "k noze", když prochází pes kočárek atp. a dojít jen to nutné někam, kde může běhat
také by se mohlo stát, že si to řvaní nechá už dofurt
tím, že jde hlavou vedle Vaší nohy, nemůže tolik na oční kontakt, nemůže nakročit k ničemu, můžete ji kdyžtak postrčit (ne kopat, ale jako udělat krok do strany, každý pes to pochopí a uhne), takže se nedostane do módu, ze kterého se špatně dostává
mně se to nelíbí, že musím např. zvýšit hlas, aby fakt zjistila, že ona je to "Megí", nebo ji posunout, když "neslyší" povel (ale pak zjistíte, že pes posunku rozumí úplně nejvíc, problém je jen v našem nastavení)
chápu, že je chudák smajlík a netrápím ji ničím zbytečným, jdeme jen vybít energii a domů
ale orat asfalt nebudu
zkuste písknout
nebo něco jiného, co nezná
na "vytržení".

8.6.2018 16:44
NeniVolnyLogin

XXX.XXX.150.233

Kdybych hárala 3 týden v kuse tak už taky vyjíždím po všem. Je možné, že se jí k tomu začíná přidávat puberta, takže se jí vlastně vůbec nedivím. Dejte jí čas, přejde ji to jakmile dohárá.

7.3.2019 20:34
Walkary

XXX.XXX.13.168

Zdravím, přidám se s dotazem. S mojí fenkou, která je můj první pes, jsme měly taky pár problémů. Teď už je to všechno dobrý, ale jedna věc se nám pořád zvládnout nedaří. Když kolem nás jede normální auta, je v pohodě a ignoruje ho. Dodávku taky. Ale jakmile je to auto s vozíkem nebo auto, kterému rachotí třeba korba, je problém a moje fenka se prostě vrhne vpřed, zařve na něj a vůbec nereaguje. Už nevím, co s ní mám dělat. Dělala to i u motorek, ale to už je okej. Ale fakt nevím, co s těmi hlasitými auty

7.3.2019 20:35
Walkary

XXX.XXX.13.168

Mimochodem, nemyslím si, že by chtěla ty auta pást, to vůbec. Ona prostě vyjíždí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík