Dobrý den, mám dotaz.
Chci si pořídit štěnátko, pani z nadace říkala že k odběru budou začátkem července, to tomu štěněti bude 8 týdnů. Pracuji ve školství, takže mě čekají necelé dva měsíce "prázdnin". Což by znamenalo, že štěně budu venčit první dva měsíce pravidelně a často, postupně ho budu nechávat samotné, ze začátku třeba na půl hodiny. Ale od září by bylo samotné když budu v práci. Myslíte že je vhodné nechat 4 měsíční štěně od 7 do cca 15:00 samotné, vyjímečně do 16:00, Některé dny jsem schopna zajistit aby ho mamča chodila dopoledne vyvenčit. Ale některé dny to nepůjde.
Děkuji za odpověď.
Krásné ty dva měsíce, když budete mít čas pro štěndo, bohatě se Vám vrátí. Jo a osm hodin doma je krásné, sice ze začátku asi ještě nevydrží a nějaká ta nehoda se stane, ale určitě ne tak, jak by to vypadalo, kdybyste spolu nemohli ty dva měsíce intenzivně pracovat. Kdyby měl každý takové možnosti!
Uživatel s deaktivovaným účtem

V pohodě...to postupné učení na samotu je bezva...kéž bych taky měla dva měsíce volno, až si přivezu další štěndo, to by byla paráda Jak píše inusanka, zkraje ještě možná budou nehody, ale časem to bude lepčatější...z mé zkušenosti je taky dobré zavést nějaký denní režim, kdy se štěndo už od začátku učí, že třeba po ranním venčení, pohrání, snídani je čas odpočívat...

TT-nka
napsal(a):
Jen nechci aby bylo štěně nějak ve stresu když bude takhle malé o samotě. Ale doufám že to zvládneme :).
Tak sem pak hoďte fotečku...ať se taky pokocháme psím miminkem
TT-nka
napsal(a):
Jasny. Uz se na ni tesim. A jeste dotaz. Jak je to s tema podlozkama pro psy. Mate nejaky zkusenosti? Mam ji zkusit na to naucit? Aby mela svoje mistecko kam muze bez obav curat.
Určitě se budou názory rozcházet. Já osobně nedoporučuji, podle mě je nejlepší učit štěně hned, že se čůrá pouze venku. Psům to pak motá hlavu a nevědí, proč teda mohou čůrat doma na podložku, ale ne na koberec atd..

TT-nka
napsal(a):
Jasny. Uz se na ni tesim. A jeste dotaz. Jak je to s tema podlozkama pro psy. Mate nejaky zkusenosti? Mam ji zkusit na to naucit? Aby mela svoje mistecko kam muze bez obav curat.
Já učím ven...štěňata vynáším klidně každý 2-3 hodiny, resp. po jídle, po probuzení, po hře...v noci je mám u sebe v posteli, hlavně proto, že okamžitě vím, že se štěně vzbudilo, takže popadnu a letíme ven...nikdy mě nenapadlo učit štěně na podložku...ale zároveň štěně absolutně "neplísním" když se nehoda stane, prostě jdu a bez řečí uklidím.
Pokud mate v chodbe prirodni svetlo a budete v ni stene nechavat kdyz budete v praci a budete mit jistotu ze totak bude i za dvanact patnact let tak se nezdrzujte s podlozkama. Budete mit na stendo dva mesice kdy ji budete po vetsinu casu stihat vynaset ven.
Ja treba, ale podlozku ucim. Moje fenky jsou v byte, a volno jsem mela jen tyden a kousek. Takze kdyz se hezky MDy vencila venku tak jsem zacla ucit podlozku. Kdyz jsem doma ok, stiham vse ze doma nic, ale kdyz jsem v praci muze se v klidu jit vycurat na podlozku. Jak bude rust budu podlozku posouvat z pokoje do koupelny. Kde je dlazba tak i kdyz tam podlozka nebuds (i kdyz ja ji nechavam i dospelym fenam) udela to tam a ne na plovoucce. Pohravam si s myslenkou ale udelat tam zachudek s kockolitem... Jde mi o to, zs aby kdyz by byl nejaky zdravotni problem, aby se mohly v klidu vycurat... Nebo kdyzje vyluka a ja misto friceti minuf jedu dom dve hodiny...

TT-nka
napsal(a):
V chodbe je dlazba. Takze tam at si dela co chce.
No asi uvidim az tady bude, jak to bude zvladat a jak moc ji naucim bejt cistotna za ty dva mesice.
No na tu dlažbu bych možná podložku klidně dala...nebo kus hadru...i když na podložku neučím, tak si myslím, že pro štěndo bude příjemnější vyčůrat se na něco savého...navíc na dlažbě tu loužičku tam max rozšlape po celý chodbě...já mám třeba skoro všude koberce, takže jsme půlku obýváku, kde se zdržujeme nejvíc, tudíž tam i nejvíc času trávila štěňata, měla přikrytou starým povlečením...a když se stala nehoda, tak se to prostě vypralo a bylo to...pod povlečením bylo kus lina, aby to na koberec neprosáklo...

TT-nka
napsal(a):
V chodbe je dlazba. Takze tam at si dela co chce.
No asi uvidim az tady bude, jak to bude zvladat a jak moc ji naucim bejt cistotna za ty dva mesice.
ono jde spíš o to, kdy to už štěndo spolehlivě udrží...ona si štěňata docela - relativně brzo "řeknou" když chtějí ven - když jsou učená se venčit venku, ale většinou je to chvilku předtím než to skutečně vypustí
Cistotne bude brzy. Moje Mad si o curani rekla uz po ceste od chovatelky. Hned od prvniho dne kdyz jsem byla doma zacla pofnukovat a proste jsme hned letely ven. ALE osm hodin vam bez vycurani nevydrzi. Tam nepujde o to ze by nebyla cistotna. Jen je to proste nerealne, aby to vydrzelo ctyrmesicni stene osm hodin vasi pracovbi doby...
TT-nka
napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz.
Chci si pořídit štěnátko, pani z nadace říkala že k odběru budou začátkem července, to tomu štěněti bude 8 týdnů. Pracuji ve školství, takže mě čekají necelé dva měsíce "prázdnin". Což by znamenalo, že štěně budu venčit první dva měsíce pravidelně a často, postupně ho budu nechávat samotné, ze začátku třeba na půl hodiny. Ale od září by bylo samotné když budu v práci. Myslíte že je vhodné nechat 4 měsíční štěně od 7 do cca 15:00 samotné, vyjímečně do 16:00, Některé dny jsem schopna zajistit aby ho mamča chodila dopoledne vyvenčit. Ale některé dny to nepůjde.
Děkuji za odpověď.
Učte štěně nejenom čistotnosti, ale také samosatnosti, aby po vašem odchodu do práce nevyvádělo. A pořádně si přečtěte adopční smlouvu, abyste věděli, co po vás chtějí a jestli nebudou chtít, abyste štěně kastrovali, na to nepřistupujte.
scylla
napsal(a):
Učte štěně nejenom čistotnosti, ale také samosatnosti, aby po vašem odchodu do práce nevyvádělo. A pořádně si přečtěte adopční smlouvu, abyste věděli, co po vás chtějí a jestli nebudou chtít, abyste štěně kastrovali, na to nepřistupujte.
No paní říkala že podmínkou tý adopce není vyloženě kastrace, ale že nesmí zabřeznout, jinak je to pod pokutou.
rapotacka11
napsal(a):
Možná ano, možná ne...
Počítáte i s touto možností ?
Určitě, proto se budu snažit udělat maximum, aby bylo připravené. Je mi jasné že to bude chtít všechno čas, že nebudu mít 4 měsíční štěně které se bude chovat jako dospělí pes a ukázkově čekat než přijdu domu. To je prostě hloupost.
TT-nka
napsal(a):
No paní říkala že podmínkou tý adopce není vyloženě kastrace, ale že nesmí zabřeznout, jinak je to pod pokutou.
Oni by z vás tu pokutu stejně nemohli vymáhat, když už by na to přišlo. Ale zdáte se jako rozumný člověk, tak myslím, že si ji uhlídáte. Ono to zas tak těžké není, jak někteří, co "neuhlídali" vykládají. Prostě, kdo se o psa stará a zajímá se o něj, je vážně hodně složitý, aby se mu nějaká taková nehoda stala. To už by fakt musela být ultra blbá náhoda. Jasně, i takové se dějí, ale víte jak...
TT-nka
napsal(a):
Myslíte že nemohli? Ikdyž to bude asi napsané v té smlouvě?
Nedovedu si to představit, ale myslím si že se to dá uhlídat, hold jí po tu dobu nebudu nikde pouštět a nebudu jí nechávat s nějakým psem, aby se to nestalo...
Ona bude většinu času hárání na psy stejně protivná a nepustí si je k sobě ( i když asi taky záleží jak která fena). Jde opravdu jen o pár dní.
Myslím, že dodržet pár věcí, jako nenechávat ji nikde bez dozoru, nepouštět ji z vodítka, to se dá zvládnout levou zadní. A kdyby se přihnal nějaký nezvaný vobšourník, zatímco budete na procházce, oni jsou stejně totálně vymletí, jak mají z té háravky mozek na kaši, takže podle velikosti feny si ji buď zvednete do ruky a úchyláka můžete odšoupnout nohou, případně když vás je víc, čapnout za obojek a počkat, až si pro něj někdo přijde. I když jsou otravní, zase si můžete být jistá, že 99,9% psů - samců - je v té době naprosto neškodná. :D
Smlouvy se i tady v pár vláknech už řešily. Bývají v podstatě nevymahatelné. I kdybyste tam měla psáno, že máte kastrovat, spolek ve výsledku nezmůže ani fň, kdybyste se rozhodla nekastrovat. Ostatně, je to váš pes, na vás je celková zodpovědnost za něj a nikdo vám nemůže nařídit zákrok, který může (i když nemusí) ovlivnit jeho zdravotní stav i negativně. Bylo by to něco jiného, kdyby byla úředně ověřená, sepsaná s advokátem. Pak ano, pak by to byla normálně soudně vymahatelná smlouva. Ale jinak je to spíš jen kus papíru.
Atheira
napsal(a):
Ona bude většinu času hárání na psy stejně protivná a nepustí si je k sobě ( i když asi taky záleží jak která fena). Jde opravdu jen o pár dní.
Myslím, že dodržet pár věcí, jako nenechávat ji nikde bez dozoru, nepouštět ji z vodítka, to se dá zvládnout levou zadní. A kdyby se přihnal nějaký nezvaný vobšourník, zatímco budete na procházce, oni jsou stejně totálně vymletí, jak mají z té háravky mozek na kaši, takže podle velikosti feny si ji buď zvednete do ruky a úchyláka můžete odšoupnout nohou, případně když vás je víc, čapnout za obojek a počkat, až si pro něj někdo přijde. I když jsou otravní, zase si můžete být jistá, že 99,9% psů - samců - je v té době naprosto neškodná. :D
Smlouvy se i tady v pár vláknech už řešily. Bývají v podstatě nevymahatelné. I kdybyste tam měla psáno, že máte kastrovat, spolek ve výsledku nezmůže ani fň, kdybyste se rozhodla nekastrovat. Ostatně, je to váš pes, na vás je celková zodpovědnost za něj a nikdo vám nemůže nařídit zákrok, který může (i když nemusí) ovlivnit jeho zdravotní stav i negativně. Bylo by to něco jiného, kdyby byla úředně ověřená, sepsaná s advokátem. Pak ano, pak by to byla normálně soudně vymahatelná smlouva. Ale jinak je to spíš jen kus papíru.
Aha, tak to s tou smlouvou jsem nevěděla, děkuji, já určitě kastrovat budu pouze ze zdravotních důvodů (kdyby někdy nějaké byli)
Já si taky myslím že řeči ostatních že neuhlídali jsou hloupost. když vím že hárá, tak jí nenechám se psem samotnou, to dá rozum
TT-nka
napsal(a):
Dobre, takze podlozky ne-e.
Tak to by me ani nenapadlo stene nejak trestat za louzicky. Ani bych asi nejak netrestala dospeleho psa, kdyby nahodou musel byt doma dyl. Pro me predstava ze nemuzu jit 8 hodin na zachod je desiva
Ja osobne stendo davam podlozlu tam kde chodilo curat na dlazbu. To vytirani je celkem mazec, ale ted v lete cura co 2h... Takze to nejak neohlidate. Jsem zasady at se radsi doma vycura nez aby to drzelo a melo problemy s ledvinami... Radeji si par tech louzicek uklidim. Jde spis o to aby jste snim nebyla porad, prptoze jednou budete muset stejne odejit a bude knucet.
Natálie007
napsal(a):
Ja osobne stendo davam podlozlu tam kde chodilo curat na dlazbu. To vytirani je celkem mazec, ale ted v lete cura co 2h... Takze to nejak neohlidate. Jsem zasady at se radsi doma vycura nez aby to drzelo a melo problemy s ledvinami... Radeji si par tech louzicek uklidim. Jde spis o to aby jste snim nebyla porad, prptoze jednou budete muset stejne odejit a bude knucet.
Všimla jste si, že tuhle paní tu nikdo nezdrbal? A víte proč? Ne, že by se nám její nick líbil víc, než váš.. ale protože má prostě na psa PODMÍNKY! A vidí to reálně...
Natálie007
napsal(a):
Tak pardon ze nemam dva mesice dovolene :D nemam snad dat vypoved a pal si najit praci? pane boze vzpamatujte se ;) take delam 8hodin jako kazdy clovek! Do prace se snad chodit musi !
Já jsem naprosto vzpamatovává, protože nenechávám štěně 12 hodin denně doma. Ano, to musí..
Natálie007
napsal(a):
To už jsem tady taky psala, že budu štěně po době co si nějak zvykne na svůj nový domov, nechávat postupně osamotě, aby to pro něho nebyl najednou šok až odejdu.
TT-nka
napsal(a):
kdybych měla práci u který vím, že budu 12 hodin v háji tak si psa asi radši ani nepořídím a nebo si najdu nějakou hodně dobrou venčící paní
Pokud jste v te situaci nebyla tak nerikejte nikdy nikdy. Argument, ze by si nekdo stene neporidil kdyz by byl 11 hodin z domu beru jen od lidi, kteri v te situaci byli... Protoze kdo nebyl tomu se to lehko mluvi, kdyz nevi o cem.
Ja psa chtela od detstvi, v dospelosti deset let odkladala, ze nejsou podminky a se zavisti chodila kolem kazdeho psa...
Jak jsem psala ve vedlejsim prispevku psa jsem si porozivala kdyz jsem z domu byla lehce pod devet hodin. Za ctyri roky bylo vse jinak...
kniga
napsal(a):
Pokud jste v te situaci nebyla tak nerikejte nikdy nikdy. Argument, ze by si nekdo stene neporidil kdyz by byl 11 hodin z domu beru jen od lidi, kteri v te situaci byli... Protoze kdo nebyl tomu se to lehko mluvi, kdyz nevi o cem.
Ja psa chtela od detstvi, v dospelosti deset let odkladala, ze nejsou podminky a se zavisti chodila kolem kazdeho psa...
Jak jsem psala ve vedlejsim prispevku psa jsem si porozivala kdyz jsem z domu byla lehce pod devet hodin. Za ctyri roky bylo vse jinak...
Ale já nikoho neodsuzuju, já nikomu neříkám že si nemá pořizovat psa když je 12 hodin v práci, každýmu je do toho prd, jak ostatní žijí, já pouze říkám že JÁ bych si ho nepořídila, protože vím že by prostě nebyl čas. Já taky dělala noční a 12, a taky proto si psa pořizuji až teď, když vím že mám čas

kniga
napsal(a):
...ale tady se řeší zda primárně pořídit psa do situace pokud je člověk 11 až 12 hodin venku z domu...ano stát se může během života cokoli, to se prostě děje, pak musí člověk nějak pořešit kamarády, známými, zbytkem rodiny, ale primárně si do takové situace toho psa prostě pořizovat nebudu...známá si zrovna teď pořizovala odrostlejší štěně cca 8 měsíců z útulku...psy měli léta letoucí, ale pak měnila odešly děti z domu, měnila ona i její manžel zaměstnání a prostě i když po psovi toužili, tak po odchodu posledního psa si ho prostě nepořizovali, teprve nyní situace nazrála, v práci je nějaký ten pátek a má tam pevnou vedoucí pozici a také možnost mít tam psa (občas je v práci celý den)...takže do toho šli, ale dříve by si psa opravdu nepořídila, protože věděla co všechno to obnáší...já kdybych neměla možnost placené venčící kamarádky a psa s sebou v práci, tak si ho ač psy miluju a mám je celý život také nepořizuju, protože by mi bylo líto psa, sebe a nakonec i toho bytu, který léta letoucí dávám do kupy...ano všechno časem může být jinak, ale vědomě si do situace, kdy bude pes doma takových hodin sám prostě psa nepořizuju...

...moje dobrá kamarádka má kolegyni, ta pořizovala nové štěně po odchodu jejich poslední fenky pro maminku, se kterou žila ve společné domácnosti - sama je sestrou na ARU a sama o své vůli by do toho nešla, protože občas má 12 až 24 hodinové směny a věděla že by tím psa ničila...štěně povyrostlo a její maminka odešla během pár měsíců na velmi agresivní nádor... a najednou se začalo řešit kdo bude venčit, protože štěně ač to do té doby nedělalo nedělalo, začalo z nudy a osamocení doma demolovat byt, který před jeho příchodem prošel náročnou a drahou rekonstrukcí...ač se jedná o kokra, zničeny byly postupně dveře, podlahy, zdi, nábytek...nakonec jí moje kamarádka začala psa venčit, paradoxně odmítla sestra majitelky psa, která bydlí v domě naproti, ale ke psům vztah nemá...psa má také možnost pokud je v práci 24 hodin vozit na statek ke své známé, ovšem fena musela na kastraci, protože její známá má samé psy a nelze mít fenku na hlídání odděleně...nyní se shání ještě vhodný hotel, pokud všechno toto selže a ona bude muset jít na mnohohodinovou směnu...takže pes moc spokojený není, jeho majitelka neustále řeší, kdo kdy bude psa v její nepřítomnosti venčit, byt má zdevastovaný - nemá čas ani sílu ho znovu dávat dohromady a i když si všechno tohle uvědomuje, nechce se psa vzdát, protože je to jediné co jí po mamince zbylo a ona nemá manžela, partnera ani děti...

..."psa má také možnost pokud je v práci 24 hodin vozit na statek ke své známé"...
Je to krutá situace. Nebylo by řešením otočit to ? Nechat psa u známé na statku a jezdit se s ním v době svého volna potěšit, vzít si ho na víkend. Neztratila by s ním kontakt a nebyli by všichni v takovém stresu. Pro psa by to bylo lepší a současné majitelce by se značně ulevilo. Jestli by na to tedy statkářka přistoupila.

už to padlo, ale :
"Jak jsem psala ve vedlejsim prispevku psa jsem si porozivala kdyz jsem z domu byla lehce pod devet hodin. Za ctyri roky bylo vse jinak..."
kniga, je ale sakra rozdíl, jestli si vědomě pořídím psa do nevyhovujících podmínek, nebo se mi někdy, se psem, ten život změní a takové podmínky nastanou.

tak si ještě užij klidu
ale máš to s těmi prázdninami zcela super
jenom nezapomeň na ten nácvik samoty a vůbec režimu, jaký potom bude.

napsal(a):
..."psa má také možnost pokud je v práci 24 hodin vozit na statek ke své známé"...
Je to krutá situace. Nebylo by řešením otočit to ? Nechat psa u známé na statku a jezdit se s ním v době svého volna potěšit, vzít si ho na víkend. Neztratila by s ním kontakt a nebyli by všichni v takovém stresu. Pro psa by to bylo lepší a současné majitelce by se značně ulevilo. Jestli by na to tedy statkářka přistoupila.
..to nevím...znám tenhle příběh jen od své kamarádky...

TT-nka
napsal(a):
Uz jen par dnii.
..je kouzelnej...

TT-nka
napsal(a):
No to ona jo, vzdy kdyz se rozdovadi tak zacne okusovat. Hlavne nohy
No tak jestli je to takovej ďáblík, tak to si fakty užijete srandy kopec...já teda doporučuju obrnit se trpělivostí, štěně je někdy fakty na zabití, ale pak, když už je to ospalé, unavené štěňátko, co vám usíná v náručí, tak mu říkáte "no ty jsi ale nynané štěňátko a jak jsi hodné, nejhodnější štěňátko na světě" a štěně se na vás podívá takovým způsobem, že to ve vás probouzí opravdu mateřské city, člověk je dojat pomalu k slzám a říkáte si, jak toho tvorečka milujete a tvoreček udělá RAF a kousne vás do nosu...dojetí je v tu ránu pryč, spolknete sprosté slovo...popř několik slov, to záleží na tom, jak se štěněti kousanec povedl a snažíte se štěněti, které vás mezitím začlo fest kousat do rukou, nacpat něco do tlamky...převést kousání na hru...jak to tu svorně radíme...
a jak to (z vlastní zkušenosti) u některých štěňat nefunguje.
No prostě máte před sebou nádherné období a pořádně si ho užijte, protože než se rozkoukáte, tak bude ten čas malin nezralých za vámi.
napsal(a):
No tak jestli je to takovej ďáblík, tak to si fakty užijete srandy kopec...já teda doporučuju obrnit se trpělivostí, štěně je někdy fakty na zabití, ale pak, když už je to ospalé, unavené štěňátko, co vám usíná v náručí, tak mu říkáte "no ty jsi ale nynané štěňátko a jak jsi hodné, nejhodnější štěňátko na světě" a štěně se na vás podívá takovým způsobem, že to ve vás probouzí opravdu mateřské city, člověk je dojat pomalu k slzám a říkáte si, jak toho tvorečka milujete a tvoreček udělá RAF a kousne vás do nosu...dojetí je v tu ránu pryč, spolknete sprosté slovo...popř několik slov, to záleží na tom, jak se štěněti kousanec povedl a snažíte se štěněti, které vás mezitím začlo fest kousat do rukou, nacpat něco do tlamky...převést kousání na hru...jak to tu svorně radíme...
a jak to (z vlastní zkušenosti) u některých štěňat nefunguje.
No prostě máte před sebou nádherné období a pořádně si ho užijte, protože než se rozkoukáte, tak bude ten čas malin nezralých za vámi.
Hezky napsane presne takhle to mam uz ted. Kdyz u nich venku dovadime. Tak tak neni jen moje stene. Ale je jich tam 9,9 stenat co se vam snazi ukousnout uplne vsechno a vsechny vyzaduji pozornost. Jsou to lasky. Jsem zvedava jak nam to pujde. A uz se teda tesim az bude mit ty druhy zuby. Tyhle jsou sileny.

TT-nka
napsal(a):
Hezky napsane presne takhle to mam uz ted. Kdyz u nich venku dovadime. Tak tak neni jen moje stene. Ale je jich tam 9,9 stenat co se vam snazi ukousnout uplne vsechno a vsechny vyzaduji pozornost. Jsou to lasky. Jsem zvedava jak nam to pujde. A uz se teda tesim az bude mit ty druhy zuby. Tyhle jsou sileny.
..od každého svého štěněte jsem měl schovaný nějaký ten zoubek na památku, u toho posledního papillona se mi to nedařilo, vždy ho stačil ztratit anebo spolknout, až na poslední dva horní špičáky, které prostě ven nešly až na zásah veterináře u kterého jsme byli na jejich vyndání...pan doktor byl tak hodný, že mi je očistil a zavinul do gázy...
napsal(a):
..od každého svého štěněte jsem měl schovaný nějaký ten zoubek na památku, u toho posledního papillona se mi to nedařilo, vždy ho stačil ztratit anebo spolknout, až na poslední dva horní špičáky, které prostě ven nešly až na zásah veterináře u kterého jsme byli na jejich vyndání...pan doktor byl tak hodný, že mi je očistil a zavinul do gázy...
me se to nikdy nepostestilo, zoubek najit... Kez by u Mady, protoze uz zadneho stenete jsem se tolik netesila na to az prezubi :D.

kniga
napsal(a):
me se to nikdy nepostestilo, zoubek najit... Kez by u Mady, protoze uz zadneho stenete jsem se tolik netesila na to az prezubi :D.
..u těch předchozích psů jsem měla štěstí, že když přezubovali, občas jsem zachytila zub doslova na nitce a tak jsem ho vytáhla, tady ať jsem hlídala sebelíp tak nic...až díky veterinářovi...