Pudl velký - péče o srst, chov v exteriéru

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.6.2018 22:01
zuz4a

XXX.XXX.25.2

Dobrý den,
na diskuzích často čtu, že pudl je náročný v péči o srst. Ale nemohu nikde najít, v čem ta náročnost spočívá. Samozřejmě chápu výstavní střih a údržbu srsti před výstavou. Ale pokud pes nebude výstavní, bude mít jednoduchý sportovní střih, má péče o srst nějaká specifika, která jiná plemena nemají?
A na to navazuje má druhá otázka- chov v exteriéru. A ptám se čistě jen z hlediska péče o srst a teplotního komfortu srsti.
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.6.2018 00:32

pudl nelíná, srst odpadlá zůstává na psovi, kožich rychle dorůstá, plstnatí
venku nechovat, byla by mu zima, nemá podsadu
česat, koupat, kartáčovat, ... a furt a furt.. každé dva měsíce pořádně
pes na kachny, často ve vodě, stříhaný na lva, aby se dobře plavalo a nemrzla hlava, plíce,
na nohách se upravovalo i kvůli osinám, větvičkám,..
prostě srst je takto vypěstovaná, na častou úpravu
a naopak když se střihne moc, tak jako každému jinému psu mu seberete izolaci proti teplu
na ven to fakt nevidím i proto, že je to velmi společenský pes.

16.6.2018 11:52
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Chovat pudla venku by mne asi nenapadlo, ale osobně si myslím, že kdyby se na zimu nechal zarůst, tak by to šlo. Jen nevím, jestli by to byl ještě pudl

16.6.2018 12:09
saola

XXX.XXX.44.155

Pokud nebude na polovině těla vyholen dohola, a nevyhodíte ho náhle v mínus dvaceti z domu na mráz, měl by naše zimy s adekvátním zázemím zvládnout jako každý jiný pes. Tedy se zateplenou a bezprůvanovou boudou se suchým ložem, dostatkem krmení a vody a přiměřenou společnsotí člověka, proč ne. Když ho na venkovní pobyt budete navykat od léta, není důvod, proč by to nešlo.

Je ale otázkou, proč společenské plemeno chovat venku. Takoví psi patří do bytu a do společnosti rodiny. V dlouhodobé samotě na pozemku či v kotci budou strádat.

Navíc - není exteriér jako exteriér - máte na mysli kotec, nebo volný pohyb psa po udržované zahradě nebo po neudržovaném zarostlém pozemku? Tam srst takového psa dostane zabrat...

Pro venkovního pudla bych sportovní střih rozhodně nechtěla, srst je příliš krátká. Spíše střih baby nebo -když to není výstavní pes - nestříhat vůbec a jen upravovat tlapky, uši a čenich tak, aby dlouhé chlupy v těchto partiích psa neobtěžovaly.

16.6.2018 20:52
rapotacka11

XXX.XXX.32.249

Jak může někdo doporučovat "venkovního pudla" .
Mimochodem, pudlové na jedné straně milují zasněženou zimu, sníh, ve kterém mohou skotačit, ale na druhou stranu pudl vcelku rychle promokne a je mu po těle zima, jestliže stojí delší dobu na jednom místě. I proto často majitelé pudlů v zimním období sáhnou po vhodném oblečku. V zimě se v srsti tvoří ze sněhu velké, těžké a často i ledové koule. Ty se pak musí ve vaně nechat rozmočit v teplé vodě.
A je krédem pudla hlídat zahradu a 365 dní v roce trávit na zahradě a v kotci (byť s boudou), kromě krásného počasí většinou o samotě?
Jen neznaboh by řekl „nevidím problém“.
Jistěže je to pro tyto psy problém.
Bohužel pro ně prakticky neřešitelný, pokud se tak rozhodne člověk. Jejich páníček.
Každé plemeno bylo k něčemu po desetiletí, většinou i podstatně déle, šlechtěno a tedy předurčeno.
Jeho povaha i vzhled tomu napovídají a měli bychom jejich „životní poslání“ akceptovat, bez ohledu na takovou malichernost, že se nám to plemeno prostě líbí.
Jestli trváme na určitém plemeni, bylo by na místě přizpůsobit tomu i své bydlení.
Jestliže nejsme ochotni přizpůsobit jediné lásce, která se dá koupit za peníze, bydlení, pak musíme volit takového psa, který bude šťastný v podmínkách, jaké mu můžeme poskytnout.

16.6.2018 22:58
zuz4a

XXX.XXX.25.2

Děkuji všem reakce. Uvědomuji si, že toto je kontroverzní téma a jsem ráda za vaše konstruktivní komentáře.
Pudl mě zaujal svou povahou. Nenašla jsem povahově stejné plemeno s lepší srstí pro chov v exteriéru. Pokud víte, napište, ráda se přiučím. Něco jsem si o plemeni načetla a říkala jsem si, že když byl využíván k lovu ve vodě, mohl by pobyt venku zvládnout. Ale pokud nemá podsadu, tak ten izolační komfort bohužel není
Nemám psy zavřené v kotci ani nejsou celý den samotní na zahradě (to ani v zimě).
Prosím řešme pouze péči o srst a srst a její teplotní/izolační schopnosti pro venkovní pobyt.

17.6.2018 00:20

zuz4a napsal(a):
Děkuji všem reakce. Uvědomuji si, že toto je kontroverzní téma a jsem ráda za vaše konstruktivní komentáře.
Pudl mě zaujal svou povahou. Nenašla jsem povahově stejné plemeno s lepší srstí pro chov v exteriéru. Pokud víte, napište, ráda se přiučím. Něco jsem si o plemeni načetla a říkala jsem si, že když byl využíván k lovu ve vodě, mohl by pobyt venku zvládnout. Ale pokud nemá podsadu, tak ten izolační komfort bohužel není
Nemám psy zavřené v kotci ani nejsou celý den samotní na zahradě (to ani v zimě).
Prosím řešme pouze péči o srst a srst a její teplotní/izolační schopnosti pro venkovní pobyt.

Ne, řešme vhodnost pudla k chovu venku, protože vy o tom vážně uvažujete, jinak byste se asi neptala. A k chovu, držení venku, vhodný NENÍ!
Existuje cca 400 plemen psů, Když se budete snažit, určitě si vyberete vhodnější do vašich podmínek.

17.6.2018 08:36
saola

XXX.XXX.44.155

Dnes se hrozně zapomíná, že pudl byl původně lovecký pes. A lovci si zcela jistě nebrali své psy do postelí, prostě bydleli v psincích či venku v boudách.
http://docplayer.cz/46566867-Rosa-engler-velka-kniha-o-pudlech.html
V odkaze jsou pěkné fotky pudlů při výkonu lovu (a příbuzných plemen) a jsou tam i zřetelně vidět úpravy srsti u těchto pracovních psů.
Problém je, že dnes většina lidí vidí pudla jako nafitěnou přelakovanou zrůdičku v kombinézce až na patičky, jakmile se na nebi objeví mráček a spadne pár kapek. Jenže on to primárně je inteligentní pracovní pes, což ho samozřejmě předurčuje jako fajn společenského psa jako většinu pracovních plemen, ale tato cesta ruku v ruce při chovu na exteriér je hrobem pracovního využití každého plemene.
Když se projdete českými vesnicemi a nahlédnete do zahrad, často tam uvidíte různé křížence s kudrnatou srstí více či méně podobné původnímu pudlovi. Bydlí venku úplně bez problémů.

Neregistrovaný uživatel

17.6.2018 08:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

saola napsal(a):
Dnes se hrozně zapomíná, že pudl byl původně lovecký pes. A lovci si zcela jistě nebrali své psy do postelí, prostě bydleli v psincích či venku v boudách.
http://docplayer.cz/46566867-Rosa-engler-velka-kniha-o-pudlech.html
V odkaze jsou pěkné fotky pudlů při výkonu lovu (a příbuzných plemen) a jsou tam i zřetelně vidět úpravy srsti u těchto pracovních psů.
Problém je, že dnes většina lidí vidí pudla jako nafitěnou přelakovanou zrůdičku v kombinézce až na patičky, jakmile se na nebi objeví mráček a spadne pár kapek. Jenže on to primárně je inteligentní pracovní pes, což ho samozřejmě předurčuje jako fajn společenského psa jako většinu pracovních plemen, ale tato cesta ruku v ruce při chovu na exteriér je hrobem pracovního využití každého plemene.
Když se projdete českými vesnicemi a nahlédnete do zahrad, často tam uvidíte různé křížence s kudrnatou srstí více či méně podobné původnímu pudlovi. Bydlí venku úplně bez problémů.

No, přiznám se, že si úplně neumím představit, že si někdo koupí za 25 - 30 litrů králováka, a pak ho strčí na zahradu do boudy...

17.6.2018 08:53
saola

XXX.XXX.44.155

A proč ne?
Zadavatelka uvádí, že pes nebude výstavní.

Neregistrovaný uživatel

17.6.2018 09:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

saola napsal(a):
A proč ne?
Zadavatelka uvádí, že pes nebude výstavní.

Prostě mi ta volba plemene a účel nesedí k sobě to je celé - vzhledem k vysoké pořizovací ceně si prostě neumím představit, že to někdo investuje do psa na dvorek, a když si k tomu přidám starosti se srstí (pokud nemá pes vypadat jak od bezdomovců), tak mi to přijde celé zbytečné, když je na světě tolik plemen, která by se k tomuto účelu hodila víc...

17.6.2018 09:10
saola

XXX.XXX.44.155

Každého věc...ale myslím, že bydlení venku při odpovídajícím zázemí psovi vadit nijak nebude.

17.6.2018 09:22

Pudl je za tu dobu a za tu cestu, co urazil od loveckého psa, společenským plemenem. Proto a pro jeho srst není určen k bydlení venku. To popírá samu podstatu bytí pudla. Ano, určitě to přežije, ale nebude ani šťastný, ani hezký. Srst bude trpět, i když ho budou stříhat nakrátko. Kdo někdy měl pudla nebo si na něj alespoň sáhl a má v hlavě mozek, musí toto uznat, A proč si pořizovat společenské plemeno, které má v "popisu práce" být společníkem člověka, s tím, že s člověkem nebude? Uniká mi smysl. Jak jsem psala výše, je tolik plemen, že trvat zrovna na pudlovi do pro něj nevyhovujících podmínek, je hloupost.

17.6.2018 09:38

lovecký pes byl považován za cenný kus majetku, těch dnešních 30 tisíc je nic, neměl jej kdokoli a péči o stáj takových psů měla na starost celá armáda profesionálních ošetřovatelů
stáje byly propracované složité domky s připojeným výběhem (obr. kennels jsou v knize The ilustrated book of the dogs r.1881)
kdo neměl takové podmínky, měl psa venku, ale vždy se hovoří o více kusech najednou kvůli teplu
o pudlovi vůbec, ten je rozmazlovaný odjakživa
na ustájení a stravu lovečáků se vynakládaly veliké částky, některá plemena mohla vlastnit jen šlechta
existovali toulaví psi, ale kteří to byli ? stejně jako dnes odolní voříšci, pudli ne.

17.6.2018 09:39
manbea

XXX.XXX.139.247

Osobně králováky nemám, ale chová je moje kamarádka, takže je znám poměrně dost dobře. Co se týká povahy, je to opravdu super pes, jehož bytostním posláním je dělat společnost člověku. Takže kromě vyvenčení a vzájemného si pohrání na zahradě bude pudl čekat na pány nalepený na dveřích. Není ale závislý až tak, že o něj budete doslova zakopávat a mít ho pořád pod nohami. Nicméně bude ležet někde co nejblíže vám a vždy přivítá jakoukoliv společnou aktivitu. Tito psi jsou dobře ovladatelní, poslušní, už jako štěňátka dost rozumní, již celé generace u mé kamarádky např. vyrůstaly v bytě se starožitnostmi a nic nezničily. Je ale pravda, že milují a potřebují pohyb a toho jim kamarádka dopřává dost. Se srstí a péčí o ni to asi nejlépe vystihla rapotačka, česání obden, zejména nohou, podpaží, uší je samozřejmostí, srst má tendence k plstnatění. Stačí malá zaknocená větvička a do týdne je z tohoto místa velký plstěný dred. Dost hrozné jsou i čumbrky a jiná travní semínka.Kamarádka chová výstaváky, tam je úprava srsti opravdu náročná, to se zadavatelky asi týkat nebude, ale i "vysloužilé" kusy se musí každých 14 dní koupat a lehce upravovat střihem. Od kamarádky vím, že mnoho lidí ani ten domácí moderní střih nezvládá a v podstatě berou celého psa strojkem nakrátko. Tito psi ovšem trvale žijí v bytě. Pokud by byl pudl pouze venku, pak je jeho pořízení nesmysl, tím, že je znám osobně vím, že jsou to opravdu velmi citlivé a oduševnělé bytosti.Je také více než nutné pořídit si psa s PP po rodičích se zdravotními vyšetřeními, taková štěňata opravdu stojí kolem 30 000, - a další nemalé peníze je potřeba po celý život psa investovat do kvalitní kosmetiky, nůžek, hřebenů, kartáčů, strojků, fénů atd. A to nemluvím o čase, který i běžná údržba vyžaduje.Tato srst i v obyčejném zahradním režimu prostě toto všechno bude vyžadovat. Pokud si v duchu myslíte, že ne, pak vězte, že již za pár měsíců budete mít co do činění se zadredovanou, nešťastnou a zapáchající psí koulí.
Z jiných plemen můžete zauvažovat nad bearded kolií, irským vodním španělem, portugalským vodním psem apod., ale žádný z těchto psů není pecivál, stejně jako ten velký pudl. A všichni budou potřebovat kartáč v ruce.

17.6.2018 11:08
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

manbea napsal(a):
Osobně králováky nemám, ale chová je moje kamarádka, takže je znám poměrně dost dobře. Co se týká povahy, je to opravdu super pes, jehož bytostním posláním je dělat společnost člověku. Takže kromě vyvenčení a vzájemného si pohrání na zahradě bude pudl čekat na pány nalepený na dveřích. Není ale závislý až tak, že o něj budete doslova zakopávat a mít ho pořád pod nohami. Nicméně bude ležet někde co nejblíže vám a vždy přivítá jakoukoliv společnou aktivitu. Tito psi jsou dobře ovladatelní, poslušní, už jako štěňátka dost rozumní, již celé generace u mé kamarádky např. vyrůstaly v bytě se starožitnostmi a nic nezničily. Je ale pravda, že milují a potřebují pohyb a toho jim kamarádka dopřává dost. Se srstí a péčí o ni to asi nejlépe vystihla rapotačka, česání obden, zejména nohou, podpaží, uší je samozřejmostí, srst má tendence k plstnatění. Stačí malá zaknocená větvička a do týdne je z tohoto místa velký plstěný dred. Dost hrozné jsou i čumbrky a jiná travní semínka.Kamarádka chová výstaváky, tam je úprava srsti opravdu náročná, to se zadavatelky asi týkat nebude, ale i "vysloužilé" kusy se musí každých 14 dní koupat a lehce upravovat střihem. Od kamarádky vím, že mnoho lidí ani ten domácí moderní střih nezvládá a v podstatě berou celého psa strojkem nakrátko. Tito psi ovšem trvale žijí v bytě. Pokud by byl pudl pouze venku, pak je jeho pořízení nesmysl, tím, že je znám osobně vím, že jsou to opravdu velmi citlivé a oduševnělé bytosti.Je také více než nutné pořídit si psa s PP po rodičích se zdravotními vyšetřeními, taková štěňata opravdu stojí kolem 30 000, - a další nemalé peníze je potřeba po celý život psa investovat do kvalitní kosmetiky, nůžek, hřebenů, kartáčů, strojků, fénů atd. A to nemluvím o čase, který i běžná údržba vyžaduje.Tato srst i v obyčejném zahradním režimu prostě toto všechno bude vyžadovat. Pokud si v duchu myslíte, že ne, pak vězte, že již za pár měsíců budete mít co do činění se zadredovanou, nešťastnou a zapáchající psí koulí.
Z jiných plemen můžete zauvažovat nad bearded kolií, irským vodním španělem, portugalským vodním psem apod., ale žádný z těchto psů není pecivál, stejně jako ten velký pudl. A všichni budou potřebovat kartáč v ruce.

To, co popisujete na začátku je i berňucha. Také vyžaduje kontakt s člověkem a když jsme ho pustili domů, snažil se to vydržet co nejdýl, i když mu bylo na zdechnutí. Jenže u něj člověk vlastně nevěděl, jestli to dělá pro sebe, nebo si myslel, že tím potěší nás Když jsem mu řekla, že tam být nemusí, když je mu horko, s radostí vyběhnul na terasu a plácnul sebou před okno. To mu stačilo. Česání obden. Každý den jsem psy alespoň trochu projela kartáčem. Teď, když je jen samík, denně ho češu i víc, každopádně všechen binec z kytek a trav a trochu podsady vždycky někde. Najednou vyčesat celého línajícího samíka se nedá, ani on to nedá, to moc rád nemá, protože to tahá. Takové to přešmrdlání kartáčem denně se mu snad i líbí. Kor, kyž ho pak strašně chválím, jaková je Krasomila

17.6.2018 12:17
rapotacka11

XXX.XXX.32.249

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No, přiznám se, že si úplně neumím představit, že si někdo koupí za 25 - 30 litrů králováka, a pak ho strčí na zahradu do boudy...

Předpokládám, že
NORMÁLNÍ
chovatel štěně do boudy neprodá.

17.6.2018 12:44
zuz4a

XXX.XXX.25.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ne, řešme vhodnost pudla k chovu venku, protože vy o tom vážně uvažujete, jinak byste se asi neptala. A k chovu, držení venku, vhodný NENÍ!
Existuje cca 400 plemen psů, Když se budete snažit, určitě si vyberete vhodnější do vašich podmínek.

Ano, vážně jsem o tomto plemeni uvažovala. A v této diskuzi chci opravdu řešit pouze vhodnost osrstení a péče o srst ve venkovních podmínkách. Každý jsme jiný, máme jinek nastavený režim a to, zda by byl pes spokojený v podmínkách, které jsem schopna mu nabídnout, bych prip. nechala na zvážení chovateli. Pro mě v této diskuzi padla jedna relevantní informace, a to, že pes nemá podsadu a byla by mu zima. Prostě toto je fakt, který já nejsem schopná ovlivnit a kvůli kterému budu muset od tohoto plemene upustit.
Plemen je sice hodně, troufám si říci, že nějaký přehled mám, ale povahové rysy jako u pudla a "nelínající" srst jsem u jiného plemene nenašla. Ale budu ráda za doporučení. Hledám aktivního, rodinného psa, lehce cvicitelného, s nižším loveckym pudem. U ovčáckych plemen, které splňují předchozí, mi vadí vysoká uštěkanost. U pudla byl ještě pro mě hodně ceněny benefit to, že nepouští chlupy. Česání beru jako samozřejmost. Uprava srsti v salónu není problém, stejně tak vyšší pořizovací cena.

17.6.2018 12:51
rapotacka11

XXX.XXX.32.249

- mi vadí vysoká uštěkanost...
""""""""""""
Zvláštní argument...
"Uštěkanost" máte v rukách jen Vy.
(výchova, výcvik).
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/7566/ktere-je-to-prave/.

17.6.2018 12:57
manbea

XXX.XXX.139.247

I zahraniční profi chovatelé velkých pudlů mají své psy v jejich vlastních pokojích (nebo domcích), co jsem viděla, tak nikdy nejsou ubytováni výhradně venku v kotci s boudou. Tento pes se prostě potřebuje pohybovat v suchém, čistém a teplém prostředí.

Lesní žínka: my máme stejnou zkušenost s hovawartkou, česala jsem víceméně denně, vždy bylo co vyčesat a bylo to na srsti znát. U těch pudlů je nevýhoda, že vylínalá srst zůstává zamotaná a neodpadává. Takže pár dní nečesání spolu s nečistotami a případně mokrem vyrobí na psovi jakousi rohožku (na rozdíl třeba od toho HW nebo berňuchy). Dokud jsem neviděla péči o králováka v praxi, tak bych netipovala, jak moc je to časově náročné.

Zadavatelka: nespecifikovala jste, co vás na pudlí povaze tak přitahuje, možná, že by vám mohl vyhovovat i Curly coated retrívr.

17.6.2018 13:12
manbea

XXX.XXX.139.247

zuz4a napsal(a):
Ano, vážně jsem o tomto plemeni uvažovala. A v této diskuzi chci opravdu řešit pouze vhodnost osrstení a péče o srst ve venkovních podmínkách. Každý jsme jiný, máme jinek nastavený režim a to, zda by byl pes spokojený v podmínkách, které jsem schopna mu nabídnout, bych prip. nechala na zvážení chovateli. Pro mě v této diskuzi padla jedna relevantní informace, a to, že pes nemá podsadu a byla by mu zima. Prostě toto je fakt, který já nejsem schopná ovlivnit a kvůli kterému budu muset od tohoto plemene upustit.
Plemen je sice hodně, troufám si říci, že nějaký přehled mám, ale povahové rysy jako u pudla a "nelínající" srst jsem u jiného plemene nenašla. Ale budu ráda za doporučení. Hledám aktivního, rodinného psa, lehce cvicitelného, s nižším loveckym pudem. U ovčáckych plemen, které splňují předchozí, mi vadí vysoká uštěkanost. U pudla byl ještě pro mě hodně ceněny benefit to, že nepouští chlupy. Česání beru jako samozřejmost. Uprava srsti v salónu není problém, stejně tak vyšší pořizovací cena.

I u toho pudla se s loveckým pudem setkáte (osobní zkušenost). Ani toto plemeno není samovychovatelné, výchova a výcvik v poslušnosti je nezbytný. Zauvažujte na tím Curlym, je to pes se silnou vazbou na rodinu, dobře ovladatelný a celoroční pobyt venku snáší relativně dobře. Lovecký pud je u něj jako u všech retrívrů dobře zvládnutelný.

17.6.2018 13:23
saola

XXX.XXX.44.155

Pudl neměl podsadu nikdy, to je plemenný znak. Přesto byl schopen náročných pracovních výkonů ve vodě i v terénu.
Nikdo nerozporuje, že pokud máte výstavního chovného psa, bez velmi náročné péče o srst se neobejdete. Nicméně pokud pudla necháte být psem, nic se mu nestane.
Ohledně sněhových koulí na nohou - srst se dá na nohou zkrátit, rozpouštění v teplé vodě není nezbytně nutné, venkovní dlouhosrstí psi si běžně sníh z nohou vylízávají.

Problém této diskuze je v tom, že dnes má každý pudla zaškatulkovaného jako vyčesanou nalakovanou zrůdu, a na jeho pracovní využití nikdo už ani omylem nepomýšlí.

Vaše požadavky by splňoval i flat coat retrívr.

Pokud pes žije venku, je přece jedno, jestli pouští chupy nebo ne. Každého psa je třeba pravidelně česat a pečovat o jeho srst.

Pro Manbea: briardovi taky chlupy nepadají přímo, ale zůstávají v srsti, nicméně česat ho denně opravdu není nutné a není třeba úpravu srsti jiných než hladkosrstých psů tak démonizovat.

17.6.2018 13:36
lina225

XXX.XXX.187.2

rapotacka11 napsal(a):
Jak může někdo doporučovat "venkovního pudla" .
Mimochodem, pudlové na jedné straně milují zasněženou zimu, sníh, ve kterém mohou skotačit, ale na druhou stranu pudl vcelku rychle promokne a je mu po těle zima, jestliže stojí delší dobu na jednom místě. I proto často majitelé pudlů v zimním období sáhnou po vhodném oblečku. V zimě se v srsti tvoří ze sněhu velké, těžké a často i ledové koule. Ty se pak musí ve vaně nechat rozmočit v teplé vodě.
A je krédem pudla hlídat zahradu a 365 dní v roce trávit na zahradě a v kotci (byť s boudou), kromě krásného počasí většinou o samotě?
Jen neznaboh by řekl „nevidím problém“.
Jistěže je to pro tyto psy problém.
Bohužel pro ně prakticky neřešitelný, pokud se tak rozhodne člověk. Jejich páníček.
Každé plemeno bylo k něčemu po desetiletí, většinou i podstatně déle, šlechtěno a tedy předurčeno.
Jeho povaha i vzhled tomu napovídají a měli bychom jejich „životní poslání“ akceptovat, bez ohledu na takovou malichernost, že se nám to plemeno prostě líbí.
Jestli trváme na určitém plemeni, bylo by na místě přizpůsobit tomu i své bydlení.
Jestliže nejsme ochotni přizpůsobit jediné lásce, která se dá koupit za peníze, bydlení, pak musíme volit takového psa, který bude šťastný v podmínkách, jaké mu můžeme poskytnout.

Potvrzuji. Sama vlastním psa s tímto typem srsti a je opravdu extrémně problematická. Zachytává se na ní absolutně všechno od jehličí přes větvičky po jakýkoli sajrajt, co můžete venku potkat. Všechen bordel se poctivě zamotává do srsti. Bárbínovské oblečky opravdu majitelé pudlů nenavlékají kvůli parádě, ale proto, že v zimě se do chlupů se stejnou vervou nabaluje sníh, který následně v chlupech tvoří ledové koule. Nechráněný pes je do několika minut ve sněhu naprosto promočený a promrzlý a zmrazky je pak nutné zdlouhavě odstraňovat ve vaně. Nedokážu si představit, jak by ten váš chudák v zimě venku fungoval

Neregistrovaný uživatel

17.6.2018 13:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

Králováka lze pořídit i za míň, hodně záleží na barvě. A koneckonců dneska stojí podobné peníze i takový zlatý retriever, žlutý labrador, anebo australský ovčák a lidi si je běžně pořizují na "mazlíka" a často bývají na dvorku, či zahradě a pak si s nima pohrají děti a o víkendu se jde na výlet.
Pro mnoho lidí už to žádné až tak velké peníze nejsou, lidi si kupujou i dražší psy.

Souhlasím se Saolou - pudl je duší pracovní pes. Miluje spolupráci s člověkem a výborně a ochotně se učí. Taky mnoho králováků a jejich záměrných kříženců ve světě i u nás slouží jako vodící a asistenční psi.
Co se týče srsti - ano, jsou jako houba. Jakmile se namočí, lehce prochladnou. Zatímco ostatní psi (mám různé retrievry a ovčáky) většinu vody ze srsti vyklepou, tak pudl ani omylem. Na to opravdu pozor! Taky z každé procházky v přírodě se budete vracet s náloží různých malých větviček, bodláků, semínek, jehličí, popřípadě hmyzu. Pokud chodíte venčit do přírody několikrát denně je to skutečně otravný. Na konec většina nevýstavních majitelů pudlů vezme nůžky a z pudla není pudl. U výstavních pudlů (ale to se týká i jiných plemen s bohatou srstí) to dochází často tak daleko, že je ambiciózní majitelé omezují v pohybu, aby srst "neutrpěla". Znám lidi, kteří venčí ve výstavní sezóně pouze na podložku na terase.
Srst taky opravdu hodně nasává a drží prach. Hodně lidí říká, že chce pudla kvůli čistotě v bytě, protože z něj chlupi nepadají na zem. (Není to, že by nelínal, jak se často tvrdí, on líná, ale uvolněné chlupy zústávají zamotané v kudrnách. Tedy pořád musíte vyčesávat dredy. Jakmile to nějakou dobu neuděláte, tak pak už to nerozčeše ani kouzelník)
Moje zkušenost (čtyři králováci) je taková, že je z nich v bytě špína pomalu větší, než z jiných plemen, jen jiného druhu. Prostě ta srst nemá samočistící schopnost. Když se mi v bahnité louži vyčvachtá labrador, flat, borderka a pudl, tak ty tři po oschnutí většinu špíny ze srsti sklepou. To pudl ani omylem.
Někdo může mít jiný názor, ale podle mě nejspíš tím, že většina pudlů je držena jako "dámička". Když necháte žít pudla jako normálního psa, tak se válí v kobylincích, čvachtá v potoku a lítá trnitými keři a rákosím, jako ostatní psi. Blbý je, že potom takový pudl vypadá zanedbaně i když je mnohem šťastnější, než ti načesaní a vodění po chodníčkách. Lidi vám to můžou potom i vyčíst.
Jesliže chcete mít pudla krásného je to skutečně náročná péče o srst.

17.6.2018 13:53
zuz4a

XXX.XXX.25.2

manbea napsal(a):
I u toho pudla se s loveckým pudem setkáte (osobní zkušenost). Ani toto plemeno není samovychovatelné, výchova a výcvik v poslušnosti je nezbytný. Zauvažujte na tím Curlym, je to pes se silnou vazbou na rodinu, dobře ovladatelný a celoroční pobyt venku snáší relativně dobře. Lovecký pud je u něj jako u všech retrívrů dobře zvládnutelný.

Ano, je to pes. Proto píši s menším loveckym pudem . Momentálně mám terierku s loveckym pudem velice silným . A také hw, ten zvěř neřeší.
Děkuji za tip. O kudrnatych retrivrech vím, ale nevím proč mám zafixováno, že v Čr nejsou. Podívám se na chovatele.

17.6.2018 14:01
Terven

XXX.XXX.110.147

saola napsal(a):
Pudl neměl podsadu nikdy, to je plemenný znak. Přesto byl schopen náročných pracovních výkonů ve vodě i v terénu.
Nikdo nerozporuje, že pokud máte výstavního chovného psa, bez velmi náročné péče o srst se neobejdete. Nicméně pokud pudla necháte být psem, nic se mu nestane.
Ohledně sněhových koulí na nohou - srst se dá na nohou zkrátit, rozpouštění v teplé vodě není nezbytně nutné, venkovní dlouhosrstí psi si běžně sníh z nohou vylízávají.

Problém této diskuze je v tom, že dnes má každý pudla zaškatulkovaného jako vyčesanou nalakovanou zrůdu, a na jeho pracovní využití nikdo už ani omylem nepomýšlí.

Pokud pes žije venku, je přece jedno, jestli pouští chupy nebo ne. Každého psa je třeba pravidelně česat a pečovat o jeho srst.

Pro Manbea: briardovi taky chlupy nepadají přímo, ale zůstávají v srsti, nicméně česat ho denně opravdu není nutné a není třeba úpravu srsti jiných než hladkosrstých psů tak démonizovat.

Pokud zadavatelka hledá psa s nižším loveckým pudem, nedoporučovala bych lovecké plemeno.
Navíc se chovatelé retrívrů většinou shodují, že zrovna u flatů je problém s nežádoucím lovením nejčastější.

Nicméně pokud pudla necháte být psem, nic se mu nestane.
to nestane, ale "nechat psem" já bych si představovala tak, že sportovně ostříhám. Což se neslučuje s pobytem nonstop venku.
A pokud nechám typickou izolační hřívu, tak na úpravě takovéto srsti u venkovního psa nechám ruce i nervy, což si nebudu užívat ani já, ani ten pes.
Když jsem mívala fenu s typem srsti šeltie, mohli jsme odjet na 14 dní do přírody bez kartáče a po návratu fena vypadala stále stejně pěkně, s tou současnou je to nemyslitelné.
Typ srsti má podobný jako pudl, zplstnatělé hrudky se dělají neskutečně rychle, zvlášť pokud se pohybuje v přírodě. Srst je neustále plná minivětviček, osin, trávy, navíc tlapy, pokud nejsou přímo dohola, po koupání anebo jen při pohybu v mokré trávě plstnatí třikrát rychleji.
Takže myslím, že pořídit takového psa do venkovních podmínek a nechat ho "v srsti" může jen masochista
Ono to nelze srovnávat s línajícími huňáči, ti se naopak ven hodí.

17.6.2018 14:05
saola

XXX.XXX.44.155

Flati se používají i jako vodící psi, rozhodně nemají nezvladatelný lovecký pud.

Neregistrovaný uživatel

17.6.2018 14:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

Kudrnaté retrievry jsem měla dva. Povahově příjemní, ale o něco víc nezávislí, než třeba zlaťák, nebo flat. Taky silnější lovecký pud. Je to pes spíš opravdu na držení venku, protože srst je dost mastná a stočená do tvrdých kudrnek (struktura je jiná než u pudla) a pes je opravdu docela v teple v bytě cítit. Je to jeden z důvodů, proč se od nich úplně upustilo jako od psů vodících a asistenčních. Oproti pudlům je u nich daleko větší výskyt DKK a můžou trpět jednou nemocí typickou pro toto plemeno - dysplasie chlupových folikulů. Potom se jim po těle tvoří lysá místa. Je dobře toto vědět a poptejte se na klubech (chovají se pod dvěma kluby), jak se tato nemoc dneska v chovech hlídá. U nás se chovají, ale, bohužel, o ně není velký zájem a neustále jich ubývá. Bylo by fajn, kdyby jste toto plemeno podpořila. Jinak - z retrievrů má největší kohoutkovou výšku. Když se povede je to fakt impozantní pes a péče o srst zdaleko není tak náročná, ona mu totiž na rozdíl od pudla pořád neroste do délky.

17.6.2018 14:07
zuz4a

XXX.XXX.25.2

saola napsal(a):

Bohužel nedávno jsem tvrdě narazila i u koček. Dívala jsem se na nabídku místního útulku pro opuštěné kočky a téměř u všech měly podmínku adopce pouzedo bytu.

Ano, nad flatem uvazuji, pudl mě pak oslovil více díky té "nelínavosti". Linani není problém, ale vzhledem k tomu, že jsem alergik a atopik, je pro mě nelinaci pes komfortnejsi. Ze zkušenosti. Mám terierku, pravidelně trimuji, celoročně nelina. A mám hw, dlouhosrsté plemeno s jemnými chlupy. Česání není problém, na to se vždy vhodně obleču. Ale pak hraní a dovadeni je pro mě příjemnější s terierkou nez s hw.

Neregistrovaný uživatel

17.6.2018 14:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

Ano, flati se používají jako vodící psi čím dál tím víc a to celosvětově. Je potřeba zvolit spíš skandinávskou krev, tam jsou flati mohutnější a klidnější.
Flat není žádný "útěkář", ostatně ani ostatní retrievři ne. Je to skupina plemen šlechtěná na práci po výstřelu, prostě na aport a do té doby než je vůdce vyšle musí být v klidu.
Ostatně i na zkouškách nutných do chovu - OVVR, se toto nově zpřísnilo - pes před vysláním pro kachnu do vody musí sedět v klidu bez přidržování.
Flat je rozený mazel, silně fixovaný na člověka a poměrně zdravý.

17.6.2018 14:20
zuz4a

XXX.XXX.25.2

Flip:
Děkuji za reakci. Popravdě je mi jedno, že pes by nevypadal jak klasický pudl a okolí by to mohlo vadit. Me se treba moc líbí na fotce z odkazu od Saola, kde ma dlouhou, kudrnatou srst. Jde mi o spokojenost psa, což bych nechala na posouzení chovateli, zda podmínky, které mu můžu nabídnout, uzná vhodnými. A aby mu venku nebyla zima. Což jsem tady z diskuze zjistila, že by mu zima nejspíše byla, takže od tohoto plemene upouštím. I když teda velice nerada .
Na curly retrievra se podívám. A děkuji za upozornění na zdravotní neduhy.

17.6.2018 14:57
zuz4a

XXX.XXX.25.2

Nechápu souvislost mezi pořizovací cenou psa a tím, že bude venku. To, že nechci objíždět výstavy a pes bude venku přeci neznamená, že si nemůžu pořídit zvíře z kvalitního chovu. V obecné rovině je to přece fajn, když se lidi i bez výstavních ambicí snaží pořídit zvíře kvalitní, z prověřených chovů a jsou ochotni investovat i větší částku. Nebo to mám raději šáhnout pro psa bez PP a podporovat mnozitele? Ne, děkuji.

17.6.2018 15:16
manbea

XXX.XXX.139.247

Flip, díky za rozšíření infa o curlym. Já právě znám osobně jednoho a je to tedy podle mne také pes na ven, proto jsem ho zadavatelce navrhla. Tento jedinec dobře snáší výkyvy počasí a je celkově otužilý. Lovecký pud se u něj neprojevuje nijak přehnaně, díky silné vazbě na pány je bez problémů ukočírovatelný. A je jak píšete nádherný a impozantní.

Flata jsem měla osobně, jsou to super psi, ale i při pravidelném česání z něj bylo chlupů jaksi dost (bydlel doma). Nicméně flat je neskutečně závislý na lidech a nejraději by byl nacpán na člověku 24 hod denně. A i když na něj nemáte zrovna čas anebo chuť, neustále vymýšlí jak by vás dostal do akce. HW jsme měli po něm a rozdíl mezi oběma plemeny v povaze je markantní. Flat je takové věčné štěně oproti rozvážnému hovíkovi v dospělosti. Ale s tou srstí jsou na tom podobně.

Ještě mne napadl lagotto romagnolo, jsou čím dál tím více rozšířenější, takže povahově budou asi ok, ale osobně žádného neznám. Takže to je jen tip.

17.6.2018 15:47
zuz4a

XXX.XXX.25.2

Manbea, tuto rasu vůbec neznám. Teď v rychlosti jsem něco vygooglila a povaha nevypadá špatně. Děkuji, zkusím zjistit více.

17.6.2018 16:43

loni byl u nás pán s královákem ostříhaným úplně nakrátko, právě proto, že chtěl psa který se snadno cvičí, nelíná, je zdravý a má rád pohyb. Podle mne pes vypadal moc hezky a krátkým střihem vynikla krásná postava, kterou pudli mají. Udělala jsem si fotku, ale musím ji najít, aspoň si uděláte představu, jak vypadá pudl bez dlouhých chlupů.

17.6.2018 16:58

...jako malá, školou povinná jsme jedné paní ze sídliště venčila středního pudla - psa...byl střižen úplně nakrátko, jen na hlavě a ocásku šešuli a malé bambulky na nohách...byl to úžasnej pes a co jsem se s ním vyřádila...byli jsme spolu doslova hodiny venku za každého počasí...moc ráda na něj vzpomínám...

17.6.2018 19:55
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...jako malá, školou povinná jsme jedné paní ze sídliště venčila středního pudla - psa...byl střižen úplně nakrátko, jen na hlavě a ocásku šešuli a malé bambulky na nohách...byl to úžasnej pes a co jsem se s ním vyřádila...byli jsme spolu doslova hodiny venku za každého počasí...moc ráda na něj vzpomínám...

Jo, jo, za mého dětství bejvávalo sportovně střiženejch pudlů mraky, moc ráda na ně vzpomínám. Dneska je to vzácnost.
U nás na chatě měli sousedi stříbrného střeďáka, byl to krásnej akční pes.

17.6.2018 20:00

Terven napsal(a):
Jo, jo, za mého dětství bejvávalo sportovně střiženejch pudlů mraky, moc ráda na ně vzpomínám. Dneska je to vzácnost.
U nás na chatě měli sousedi stříbrného střeďáka, byl to krásnej akční pes.

...co znám, jsou velmi příjemná sportovní zvířata, ale všichni jsou v bytě v úzkém kontaktu se svoji rodinou...

Přidejte reakci

Přidat smajlík