Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.6.2018 12:18
amiš

XXX.XXX.59.40

Dobrý den, mám štěně,11 týdnů s pupeční kýlou. Kýla byla malá, podle chovatelů se mohla ztratit, ale fenka je divoch a zdá se mi, že se naopak zvětšila. Fenka je s PP, chtěla bych zkusit výcvik, uchovnit, teď váží asi 12 kg. Náš vet operaci označil za banální, navrhl provézt ke konci třetího měsíce. Samozřejmně, že jsem si pročetla tady příspěvky, ale úplně mi rozhodilo, jak se psalo o možnosti neprobraní z narkozy.. Byla jsem pro operaci rozhodnutá, ale teď váhám. Důvod je, že mi letos v únoru odešla právě vinou narkozy a operace moje milovaná fenka a představa, že se totéž stane následovnici teda nic moc. Stává se to? Ale co myslíte, když se kýla zvětšila, lepší asi do toho jít, ne. Děkuji za názory. Jarka.

18.6.2018 12:33
burunduk

XXX.XXX.202.146

A proč si na chov berete zvíře s kýlou? Nerozumím.
Jinak ano, operace je to banální, ale narkoza je vždy 50 na 50.
Zoperovala bych a nedávala fenu do chovu.

18.6.2018 12:40
amiš

XXX.XXX.59.40

No, nejsem odborník na chov, ale co jsem se ptala, bylo mi řečeno, že pupeční kýla není nic, co by bránilo použití do dalšího chovu. Ze štěňat jí tři fenky měly, dvě ne, moje předchozí fenka byla se šesti fenek, tam to bylo půl na půl (ona ji nemněla), ale tu jsem neuchovnila. Je to vada vylučující pro chov?

18.6.2018 12:55
assil

XXX.XXX.72.105

amiš napsal(a):
No, nejsem odborník na chov, ale co jsem se ptala, bylo mi řečeno, že pupeční kýla není nic, co by bránilo použití do dalšího chovu. Ze štěňat jí tři fenky měly, dvě ne, moje předchozí fenka byla se šesti fenek, tam to bylo půl na půl (ona ji nemněla), ale tu jsem neuchovnila. Je to vada vylučující pro chov?

Není to vada vylučující z chovu, ale z chovu takovou fenu vyloučí sám zodpovědný chovatel, protože sklony ke kýle, tedy oslabená břišní stěna, jsou dědičné. Pokud měli kýlu ještě sourozenci vaší feny, tak pravděpodobnost, že na svý feně zase odchováte štěňata s kýlou a další noví majitelé budou řešit zas to co vy teď tady a bát se o svoje štěně, je víc než jistá.

18.6.2018 12:59
burunduk

XXX.XXX.202.146

Assil:
Přesně tak.

Amiš:
A chovatel, od kterého fenu máte a doporučil Vám ji s kýlou k chovu, je taky dobré *.

18.6.2018 13:21
amiš

XXX.XXX.59.40

Děkuji za informace. Pro zákrok se rozhodnu, nebudu riskovat, že mohou nastat obtíže.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.6.2018 13:24

amiš napsal(a):
Děkuji za informace. Pro zákrok se rozhodnu, nebudu riskovat, že mohou nastat obtíže.

každá anestezie má svá rizika.

vlastně všechno, co děláte, má svá rizika. pes může uhynout i po vakcinaci , nebo ho může na chodníku přejet tatrovka ve smyku.

no a velká pupeční kýla se zase může uskřinout.

18.6.2018 14:08
keissa

XXX.XXX.155.174

amiš napsal(a):
Dobrý den, mám štěně,11 týdnů s pupeční kýlou. Kýla byla malá, podle chovatelů se mohla ztratit, ale fenka je divoch a zdá se mi, že se naopak zvětšila. Fenka je s PP, chtěla bych zkusit výcvik, uchovnit, teď váží asi 12 kg. Náš vet operaci označil za banální, navrhl provézt ke konci třetího měsíce. Samozřejmně, že jsem si pročetla tady příspěvky, ale úplně mi rozhodilo, jak se psalo o možnosti neprobraní z narkozy.. Byla jsem pro operaci rozhodnutá, ale teď váhám. Důvod je, že mi letos v únoru odešla právě vinou narkozy a operace moje milovaná fenka a představa, že se totéž stane následovnici teda nic moc. Stává se to? Ale co myslíte, když se kýla zvětšila, lepší asi do toho jít, ne. Děkuji za názory. Jarka.

...pupeční kýla j de fakto pupeční tuk který se protláčí neuzavřenou pupeční brankou.Uskřinutí jako takové v podstatě ani nehrozí, střevo se do tohoto otvirku ani nemá jak dostat.
Na chov to nemá žádný vliv a stejně tak to neohrožuje zdraví při výcviku, pokud je kýla malá tak je dobré ji hlídat a občas prstem zátláčet ona se postupně zaceluje a u většiny štěnat pokud se takto hlídá se zcela zatáhne.
Co se týká dědičnosti měla jsem fenu který sama měla kýlu a žádné její štěně kýlu nemělo a kýlu neměli ani její vnučky či pravnučky.

18.6.2018 14:44
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

keissa napsal(a):
...pupeční kýla j de fakto pupeční tuk který se protláčí neuzavřenou pupeční brankou.Uskřinutí jako takové v podstatě ani nehrozí, střevo se do tohoto otvirku ani nemá jak dostat.
Na chov to nemá žádný vliv a stejně tak to neohrožuje zdraví při výcviku, pokud je kýla malá tak je dobré ji hlídat a občas prstem zátláčet ona se postupně zaceluje a u většiny štěnat pokud se takto hlídá se zcela zatáhne.
Co se týká dědičnosti měla jsem fenu který sama měla kýlu a žádné její štěně kýlu nemělo a kýlu neměli ani její vnučky či pravnučky.

Vaše názory na kýlu jsou zvláštní.
Pro tazatelku: Při dnešních možnostech je riziko narkózy u mladého psa minimální (inhalační narkóza) a pokud je kýla reponovatelná, lze zákrok provést i v lokálním znecitlivění.

18.6.2018 15:08
keissa

XXX.XXX.155.174

jahodapavel napsal(a):
Vaše názory na kýlu jsou zvláštní.
Pro tazatelku: Při dnešních možnostech je riziko narkózy u mladého psa minimální (inhalační narkóza) a pokud je kýla reponovatelná, lze zákrok provést i v lokálním znecitlivění.

Nejsou zvláštní..mám odchováno hodně štěnat at už vlastních vrhu nebo štěnat koupených a ještě patřím ke generaci která chová se zdravým selským rozumem a respektuji zkušenosti i starších zkušených chovatelu a praktiku.Muj názor je postaven na zkušenosti vlastní nikoliv na zkušenosti google či facebooku nebo drbny ifauny.
A ps... chci vidět veterináře který bude dělat kýlu při lokálce, jak majitel drží pejska či štěně na zádech tak at se nepohne a muže vet v klidu šít

18.6.2018 22:17

keissa napsal(a):
Nejsou zvláštní..mám odchováno hodně štěnat at už vlastních vrhu nebo štěnat koupených a ještě patřím ke generaci která chová se zdravým selským rozumem a respektuji zkušenosti i starších zkušených chovatelu a praktiku.Muj názor je postaven na zkušenosti vlastní nikoliv na zkušenosti google či facebooku nebo drbny ifauny.
A ps... chci vidět veterináře který bude dělat kýlu při lokálce, jak majitel drží pejska či štěně na zádech tak at se nepohne a muže vet v klidu šít

No... Osobně neznám snad ani jeden případ, kdy by žádné štěně nemělo pupeční kýlu, pokud jí trpěl alespoň jeden z rodičů. Teď už je ale tolik vážnějších dědičných vad, že kýla je považována za trivialitu. Nicméně existuje názor, že to taková legrace není, že se zeslabení může projevit kdekoliv jinde.

19.6.2018 16:57
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

keissa napsal(a):

1, obsah kýly může být jakýkoli střevo, omentum, děloha. závisí na velikosti kýlní branky. Každá kýla může uskřinout. U Každé kýly časem dojde ke srůstu s pobřišnicí, ev. s kýlní brankou. Pokud lze kýlu reponovat-zatlačit, někdy stačí jejímu opětovnému výhřezu nalepením kuličky, opichem okolí vodou, sešitím přes kůži 1 stehem, na což nepotřebujete narkózu. Jestli už nejde reponovat, je třeba odpreparovat srůsty bez porušení vnitřního kýlního vaku, reponovat a pak sešít břišní stěnu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík