Dobry den, naskytl se mi problem u fenek, ktery pretrvava uz delsi dobu. Jde o 3 feny, z toho dve Jack Russell Terrier ve veku 7 a 9 let ( matka s dcerou ) a jedna fenka Nemecke Dogy 6,5 mesice.
Mladsi fenka Jacka zacala uz pred nejakou dobou z niceho nic chodit za dogou a vrcet na ni, ikdyz doga nic nedela a jen sedi. Parkrat uz se stalo ze to dogu prestalo bavit a pustila se do ni, ale pouze ze nasi pritomnosti. Bezne vedle sebe sedi nebo lezi i se spolu hraji kdyz nejsme pritomni, ale jakmile jsme doma to vypada nekdy jinak, ze se dozaduji pozornosti a pak to zacina. Vsechno je ze strany mladsi feny Jacka ktera vsechno vzdy vyprovokuje. Vcera se to vyhrotilo tim zpusobem, zejsme sedeli, pili kavu a pojidali zakusky na dvorku a z niceho nic prisla mladsi fenka Jacka a zacala opet na ni vrcet ikdyz byli od nas skoro dva metry daleko. Odesla na par vterin a pak dosla znova a cenila zuby a stekla, doga zacala vrcet a pak se do sebe pustili a skoncili jsme na veterine s par stehy a jeste drenem v podkozi. Momentalne se na sebe dve jen podivaji a uz na sebe vrci skrz dvere.
Nikdy doga apsolutne nic neudelala, paklize je to klidny a vyrovnany pes, ktery se se vsemi snazi a posloucha na to kolik ji je, ale doma to bohuzel nefunguje ze strany mladsi feny Jacka. Starsi fenka je v pohode, jen si nechce hrat a nevsima si ji a spolecne souziti na dece nebo pri vybehu ji nevadi.
Podotykam, ze fenky Jacka spi spolu pod pergolou kde maji svuj vchod a boudu a doga spi ve sve boude venku.
Jen nevim jak tohle vyresit kdyz uz se fenky nemuzou na sebe ani podivat.
Snad poradite, dekuji.
No tak je k sobě nepouštějte.
Ani když jste 2 m od nich,
když neumíte včas zasáhnout.
Jednu dejte pryč a nebo oddělujte !
Nic jiného vám nezbývá.
Spolu už být nemohou.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/?q=feny+se+perou&sort=1.
Tak uz vim proc mam 3 psy a ne 3 feny.
Naucit je jak se maji chovat k te druhe kdyz se jim neco nelibi? To nejde? Resp. to ne slo uz pro prichodu dogy?
Naucit je ze nemusi zarlit taky nejde?
Mladsi Jacka nema nejaky "stop" povel? Doga taky ne? Doga si je vedoma sve sily nebo ne?
Tady nastala chyba uz pro prichodu dogy. Skoda no. Mohla to byt hezka smecka.
rapotacka11
napsal(a):
No tak je k sobě nepouštějte.
Ani když jste 2 m od nich,
když neumíte včas zasáhnout.
Jednu dejte pryč a nebo oddělujte !
Nic jiného vám nezbývá.
Spolu už být nemohou.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/?q=feny+se+perou&sort=1.
Ted uz spolu byt nemohou, to je pravda. Ale vzdy jsme vcas zasahli, jen ted to bylo vcuku letu ze ji jen chytla do tlamy a odhodila ji. Bohuzel.
Tedysek
napsal(a):
Tak uz vim proc mam 3 psy a ne 3 feny.
Naucit je jak se maji chovat k te druhe kdyz se jim neco nelibi? To nejde? Resp. to ne slo uz pro prichodu dogy?
Naucit je ze nemusi zarlit taky nejde?
Mladsi Jacka nema nejaky "stop" povel? Doga taky ne? Doga si je vedoma sve sily nebo ne?
Tady nastala chyba uz pro prichodu dogy. Skoda no. Mohla to byt hezka smecka.
Pri prichodu dogy bylo vsechno v naprostem poradku. Co se tyka ''stop'' povelu funguje, ale bohuzel, nekdy to mladsi Jack fenka prezene, jedinny problem je s ni. Doga nikdy nezautoci a mnohokrat radsi odejde, jelikoz je si sve sily vedoma a nezarli, protoze jsme ji to zavcasu naucili. Tohle se deje posledni mesic a dogu mame 3 mesice doma. Musi se oddelit, protoze spolu uz byt nadale zrejme nemohou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Ale vzdy jsme vcas zasahli, "
tak to je jenom vaše mylná domněnka, bohužel...
"Vcera se to vyhrotilo tim zpusobem, zejsme sedeli, pili kavu a pojidali zakusky na dvorku a z niceho nic prisla mladsi fenka Jacka a zacala opet na ni vrcet ikdyz byli od nas skoro dva metry daleko. Odesla na par vterin a pak dosla znova a cenila zuby a stekla, doga zacala vrcet a pak se do sebe pustili "
kde je v tomto popisu zásah, natožpak včasný?!
včasný zásah by zněl nějak takto :...přišla mladší fenka a já si ji přivolala a dala na místo...nebo
přivolala mladší, přivolala dogu, daly jsme si veselé cvičeníčko poslušnosti s odměnkami a poslala jsem holky na místo...nebo atd.atd.
Pepino777
napsal(a):
Pri prichodu dogy bylo vsechno v naprostem poradku. Co se tyka ''stop'' povelu funguje, ale bohuzel, nekdy to mladsi Jack fenka prezene, jedinny problem je s ni. Doga nikdy nezautoci a mnohokrat radsi odejde, jelikoz je si sve sily vedoma a nezarli, protoze jsme ji to zavcasu naucili. Tohle se deje posledni mesic a dogu mame 3 mesice doma. Musi se oddelit, protoze spolu uz byt nadale zrejme nemohou.
Tak to asi nefunguje kdyz to doslo tak daleko ze nemohou byt spolu. Stop povel mel prijit ve chvili kdy mlada Jacka sla k doze a ty jsi vedela ze jde dogu prudit. A to mela dostat stopku driv nez vyhrnula pysky.

si myslím, že tohle jste nezvládli už v době, kdy mladší fena jack russela začala vysírat. to byl ten okamžik, kdy jste to měli rázně stopnout.
Teď už prostě nezbývá než fyzicky oddělit ta zvířata a držet je odděleně.
Pepino777
napsal(a):
Dobry den, naskytl se mi problem u fenek, ktery pretrvava uz delsi dobu. Jde o 3 feny, z toho dve Jack Russell Terrier ve veku 7 a 9 let ( matka s dcerou ) a jedna fenka Nemecke Dogy 6,5 mesice.
Mladsi fenka Jacka zacala uz pred nejakou dobou z niceho nic chodit za dogou a vrcet na ni, ikdyz doga nic nedela a jen sedi. Parkrat uz se stalo ze to dogu prestalo bavit a pustila se do ni, ale pouze ze nasi pritomnosti. Bezne vedle sebe sedi nebo lezi i se spolu hraji kdyz nejsme pritomni, ale jakmile jsme doma to vypada nekdy jinak, ze se dozaduji pozornosti a pak to zacina. Vsechno je ze strany mladsi feny Jacka ktera vsechno vzdy vyprovokuje. Vcera se to vyhrotilo tim zpusobem, zejsme sedeli, pili kavu a pojidali zakusky na dvorku a z niceho nic prisla mladsi fenka Jacka a zacala opet na ni vrcet ikdyz byli od nas skoro dva metry daleko. Odesla na par vterin a pak dosla znova a cenila zuby a stekla, doga zacala vrcet a pak se do sebe pustili a skoncili jsme na veterine s par stehy a jeste drenem v podkozi. Momentalne se na sebe dve jen podivaji a uz na sebe vrci skrz dvere.
Nikdy doga apsolutne nic neudelala, paklize je to klidny a vyrovnany pes, ktery se se vsemi snazi a posloucha na to kolik ji je, ale doma to bohuzel nefunguje ze strany mladsi feny Jacka. Starsi fenka je v pohode, jen si nechce hrat a nevsima si ji a spolecne souziti na dece nebo pri vybehu ji nevadi.
Podotykam, ze fenky Jacka spi spolu pod pergolou kde maji svuj vchod a boudu a doga spi ve sve boude venku.
Jen nevim jak tohle vyresit kdyz uz se fenky nemuzou na sebe ani podivat.
Snad poradite, dekuji.
Bohužel jste to neřešili v základu a nechali čubinu provokovat a doga se naučila to řešit místo vás. Iniciativa by měla být na vaší straně a chování fenky máte rešit vy a ne doga.
Bylo to tu řešeno mockrát, i na jiných vláknech se stejným závěrem: pokud dvě feny na sebe začnou útočit, už nikdy nepřestanou, dokud jedna neodejde(buďto dopryč, nebo navěky) se psy(samci) je to v tomto ohledu opravdu jednodušší. Jistě by vám i x lidí napsalo(a nejsem si jistá, jestli i nenapsalo, neb nějaká taková kombinace se tu už probírala) že brát si obr psa k prckům je totální blbost. Nejde jen o útok, ale i blbý pohyb může prcka zabít. Můžete být rádi, že to dopadlo jak dopadlo. Pokud se raslice nepoučila, budou muset být navždy od sebe.

ne pokud se raslice nepoučila, ale pokud se nepoučila majitelka a nezačne aktivně učit fenky správnému chování, nevraživosti natožpak přímé agresivitě předcházet...pokud už není pozdě.
Pepino777
napsal(a):
Ted uz spolu byt nemohou, to je pravda. Ale vzdy jsme vcas zasahli, jen ted to bylo vcuku letu ze ji jen chytla do tlamy a odhodila ji. Bohuzel.
Podle popisku v úvodu, jste nezasáhli nikdy, natož včas. Co jiného si myslet o tom, že raslice chodila dogu prudit vrčením, až ji to přestalo bavit a zasáhla. Vy jste měli zasáhnout, už když jste viděli, že si to raslice míří k doze s úmyslem prudit. A v tu chvíli ji vyhodit. V mé blízkosti jsou jen psi, co se umí chovat, pokud se nějakej začne povyšovat nad ostatní, tak letí, jak namydlenej blesk. Po chvíli ho přivolám a pokud je s nim řeč, tak si může užívat s ostatními mazlení, dobroty. Pokud zaprudí, tak letí znova. Nemyslím tím, že s ním někam hážu (aby to někdo špatně nepochopil ) ale že ho hezky rychle od sebe vyprovodím...
Huskyjanina
napsal(a):
Podle popisku v úvodu, jste nezasáhli nikdy, natož včas. Co jiného si myslet o tom, že raslice chodila dogu prudit vrčením, až ji to přestalo bavit a zasáhla. Vy jste měli zasáhnout, už když jste viděli, že si to raslice míří k doze s úmyslem prudit. A v tu chvíli ji vyhodit. V mé blízkosti jsou jen psi, co se umí chovat, pokud se nějakej začne povyšovat nad ostatní, tak letí, jak namydlenej blesk. Po chvíli ho přivolám a pokud je s nim řeč, tak si může užívat s ostatními mazlení, dobroty. Pokud zaprudí, tak letí znova. Nemyslím tím, že s ním někam hážu (aby to někdo špatně nepochopil ) ale že ho hezky rychle od sebe vyprovodím...
Ano, přesně tak to bylo u nás, když jsme ještě měli dva psy a dvě kočky.
Přidávám se s dotazem ohledně žárlivosti. Máme psa (4 roky) a fenu (9 měsíců) - mezi s sebou bez problémů, pes jiné psy nesnese, feny dobrý, ale musí se pomalu seznámit. No a fena venku snese zatím všechno a všechny, ve městě na vodítku atd je naučená psy ignorovat, ale na cvičáku, na louce, na procházce si s nimi i zaběhá. Ale není to vyloženě tak, že by vyhledávala kontakt s cizími psy a byla z toho úplně odvařená, což je asi i tím, že má druhého psa doma a vyblbne se s ním. Ale ke hře a lítání se vyprovokovat nechá. Takže venku všechno v pohodě, problém nastává když k nám přijde návštěva se psem. A nebo když my jsme na návštěvě, kde je pes. Nebo možná by to nastalo i venku - problém nastane, když je fena u mě a v tu chvíli ke mě přijde pes. Fena často a ráda lehá na klíně a už se nám stalo u rodičů - že ležela na klíně, přišla fena rodičů jen na mě mrkla a naše fena po ní vyjela. Takže jsem ji rázně okřikla a šla na zem. Od té doby to víme a prostě v přítomnosti psů na klíně není. V pátek nám přijela návštěva s fenou. Vyzvedávali jsme ji na nádraží (i s našimi psy) a šli se ještě kousek projít. Všichni tři psi v pohodě. Došli jsme k nám a taky dobrý, lítali, ve vaničce s vodou, po zahradě, hráli si. Pak už byli utahaní, moje fena si lehla ke mě pod židli. No a okolo se začala po chvíli motat druhá fena a moje zase vyjela. Nic neudělá, neublíží, stačí okřiknout, reaguje skvěle na hlas a nechá toho. Pak jsem vstala a šla s nimi dozadu na zahradu, kde si zase hrály a byly úplně v pohodě. Neřeší ani žrádlo, na střídačku je můžu krmit. Jediný problém je asi ta žárlivost? - jak to řešit? Přiznám se, že jsme to zatím dělali tak, že jsme se té situaci vyhýbali - pak jsem dala feně prostě pelíšek dál ode mě, aby nebyla úplně u mě a bylo to v pohodě. Pokud přišli feny blíž k nám, tak jsme je poslali pryč a žádný problém už nenastal. Ale chtěla bych to spíš vyřešit tak, aby fena byla v klidu a věděla, že se nic neděje. Nebyl by problém psy v době návštěvy oddělit, zavřít atd. ,vzhledem k plemenu počítám s tím, že do budoucna nemusí být úplně kamarádská se všemi psy a obzvlášť s fenami- ale chtěla bych, aby alespoň s těmi "nejbližšími" trochu fungovala. A to že předvídám a situaci se vyhýbám je sice pěkný a funguje to, ale musím to prostě pořád hlídat. A tak nevím, jestli naschvál třeba vzít fenu k sobě, zavolat i druhou fenu a hladit ji? Hladit obě zároveň? Aby naše viděla, že o nic nejde? I když teda zrovna třeba naší fenu a feny rodičů hladím zároveň úplně běžně a to ji problém nedělá. Nevím jestli to způsobuje to, že žárlí a nebo to, že si mě hlídá, ale ono to vyjde asi nastejno.
marcelaamax
napsal(a):
Přidávám se s dotazem ohledně žárlivosti. Máme psa (4 roky) a fenu (9 měsíců) - mezi s sebou bez problémů, pes jiné psy nesnese, feny dobrý, ale musí se pomalu seznámit. No a fena venku snese zatím všechno a všechny, ve městě na vodítku atd je naučená psy ignorovat, ale na cvičáku, na louce, na procházce si s nimi i zaběhá. Ale není to vyloženě tak, že by vyhledávala kontakt s cizími psy a byla z toho úplně odvařená, což je asi i tím, že má druhého psa doma a vyblbne se s ním. Ale ke hře a lítání se vyprovokovat nechá. Takže venku všechno v pohodě, problém nastává když k nám přijde návštěva se psem. A nebo když my jsme na návštěvě, kde je pes. Nebo možná by to nastalo i venku - problém nastane, když je fena u mě a v tu chvíli ke mě přijde pes. Fena často a ráda lehá na klíně a už se nám stalo u rodičů - že ležela na klíně, přišla fena rodičů jen na mě mrkla a naše fena po ní vyjela. Takže jsem ji rázně okřikla a šla na zem. Od té doby to víme a prostě v přítomnosti psů na klíně není. V pátek nám přijela návštěva s fenou. Vyzvedávali jsme ji na nádraží (i s našimi psy) a šli se ještě kousek projít. Všichni tři psi v pohodě. Došli jsme k nám a taky dobrý, lítali, ve vaničce s vodou, po zahradě, hráli si. Pak už byli utahaní, moje fena si lehla ke mě pod židli. No a okolo se začala po chvíli motat druhá fena a moje zase vyjela. Nic neudělá, neublíží, stačí okřiknout, reaguje skvěle na hlas a nechá toho. Pak jsem vstala a šla s nimi dozadu na zahradu, kde si zase hrály a byly úplně v pohodě. Neřeší ani žrádlo, na střídačku je můžu krmit. Jediný problém je asi ta žárlivost? - jak to řešit? Přiznám se, že jsme to zatím dělali tak, že jsme se té situaci vyhýbali - pak jsem dala feně prostě pelíšek dál ode mě, aby nebyla úplně u mě a bylo to v pohodě. Pokud přišli feny blíž k nám, tak jsme je poslali pryč a žádný problém už nenastal. Ale chtěla bych to spíš vyřešit tak, aby fena byla v klidu a věděla, že se nic neděje. Nebyl by problém psy v době návštěvy oddělit, zavřít atd. ,vzhledem k plemenu počítám s tím, že do budoucna nemusí být úplně kamarádská se všemi psy a obzvlášť s fenami- ale chtěla bych, aby alespoň s těmi "nejbližšími" trochu fungovala. A to že předvídám a situaci se vyhýbám je sice pěkný a funguje to, ale musím to prostě pořád hlídat. A tak nevím, jestli naschvál třeba vzít fenu k sobě, zavolat i druhou fenu a hladit ji? Hladit obě zároveň? Aby naše viděla, že o nic nejde? I když teda zrovna třeba naší fenu a feny rodičů hladím zároveň úplně běžně a to ji problém nedělá. Nevím jestli to způsobuje to, že žárlí a nebo to, že si mě hlídá, ale ono to vyjde asi nastejno.
Já od mala nedělala rozdíl mezi svýma a cizíma psama. Prostě kluci byli malá štěnda, přiběhnul za náma něčí pejsa, hladila jsem ho, ukazovala mým psům, že je kámoš, dávala všem kokinka(jen asi mým psům první) Tak to pokračuje celý život, když potkáme hodného pejsu, dostane kokčo, kámošů pejsy pusinkuju stejně, jako ty své. Nikdy jsem u svých psů neviděla projev žárlivosti. Samík žárlil na berňuchu, ten se nesměl s cizíma pejskama bavit, vrčel na něj, ale ne na ty cizí pejsy. To jsem ho občas mírnila, ať zklidní hormon, protože tím byl otravný jak žárlivá manželka Berry by na sobě nechal dříví štípat. nevím, myslím, že to děláte dobře. Fena vám dám najevo svou nevoli, že se jí to nelíbí a na fenu vyjede, vy ji usměrníte, že takhle ne. Asi bych to nedělala jinak.

"Ale chtěla bych to spíš vyřešit tak, aby fena byla v klidu a věděla, že se nic neděje"
bych ji to proste rekla
Rozmrzele moje bublani - co delas? zbláznila ses? Dat ji najevo, ze se mi tohle chovani nelibi.
napsal(a):
"Ale chtěla bych to spíš vyřešit tak, aby fena byla v klidu a věděla, že se nic neděje"
bych ji to proste rekla
Rozmrzele moje bublani - co delas? zbláznila ses? Dat ji najevo, ze se mi tohle chovani nelibi.
Jo přesně tak to dělám. Jde mi o to, jestli mám naschvál ty situace vyvolávat? Jako mít svojí fenu u sebe, zavolat tu druhou atd? Přijde mi, že to dělá vyloženě jen když leží na klíně a nebo leží pod mojí židlí. Jinak pokud jsem třeba stála a obě feny byly u mě, tak to bylo v pohodě.
lesnizinka - jo ono venku je to v pohodě. Cizí psy ignorujeme, pokud potkáme známého - jakože se třeba někde sejdeme, tak toho můžu pohladit a dobrý, řekla bych, že je to problém čistě jen doma a nebo v tom případě, že ona leží na mě nebo podemnou .

Jo přesně tak to dělám.
prave ze ne....
Takže jsem ji rázně okřikla a šla na zem
fakt je rozdil zakazat ( bubla to v ni dal) a dohodnout se, ze to nechcete ( je to jeji volba taky)
Jde mi o to, jestli mám naschvál ty situace vyvolávat?
nevim, neznam ji.
Ale sama bych to svým psum nedělala. Povazuju to uz za buzeraci.
No dávám ji najevo, že takhle ne. A to chápe a přestane. Jen jsem ji chtěla vysvětlit, že je v pořádku, že kolem mě bude chodit i jiný pes.
Jaký je rozdíl mezi tím ji okřiknout, že takhle ne a tím se s ní domluvit? Respektive jak se s ní tedy dohodnout, aby to byla i její volba?
Ale sama bych to svým psum nedělala. Povazuju to uz za buzeraci.
No ono by pro mě bylo lepší, když pak ta situace nastane náhodně, tak aby byla v pohodě. A toho asi nedocílím nijak jinak než tím, že to budu záměrně trénovat. Jako beru to s tím klínem, není problém ji na klín prostě nebrat. Ale pokud si lehne někde pod židli a druhá fena se jen přiblíží (ani ne záměrně k ní) a ona vyjede - tam bych chtěla, aby byla prostě v klidu a fenu ignorovala. A ještě mě napadá - když sedíme někde na zahradáce - tak je i víc psů na zemi, pod stolem, židlemi, blízko u sebe. A tam je v klidu, takže je to možná i tím, že dává najevo, že tohle je prostě "její". ještě edit.: - vlastně asi ne, když to dělala i u rodičů
edit.: ještě k tomuto - fakt je rozdil zakazat ( bubla to v ni dal) - neřekla bych, že to v ní bublá dál. Okřikla jsem ji, šla na zem, ale pak když jsem se zvedla a šla s nimi kousek dál, tak si s druhou fenou úplně v klidu začala hrát.

A toho asi nedocílím nijak jinak než tím, že to budu záměrně trénovat
nemyslim si, ze jde natrénovat uplne všechno v zivote.
mam to nastavene asi trochu jinak - a spousta chovani casem vyhasne, kdyz se to "jen" neposiluje.
napsal(a):
A toho asi nedocílím nijak jinak než tím, že to budu záměrně trénovat
nemyslim si, ze jde natrénovat uplne všechno v zivote.
mam to nastavene asi trochu jinak - a spousta chovani casem vyhasne, kdyz se to "jen" neposiluje.
Jo všechno asi natrénovat nejde. Ale tady jde spíš o to ji nějak ukázat, ze to nemusí řešit, že může byt v pohodě, ze se nic neděje, ze ten druhý pes ji vůbec nic nedělá. Jako fakt nepotřebuji aby vycházela a hrála si s každým psem, ani to neocekavam. Jen mi přišla škoda, aby v době te návštěvy musela byt zavřená doma nebo mit kosik, když jinak je bezproblémová a s druhou fenou si i hraje a litá po zahradě. Zatím je štěně a neublíží, ale az dospěje, tak uz by to mohlo dopadnout hůř, to bych prostě musela pořád hlídat, aby náhodou se k ležící feně nepriblizil jiny pes a to uz mi zase upřímně přijde lepší je nechat nejdřív vylitat a az si pujdeme sednout ke stolu tak fenu dat domu, nez to porad sledovat, no asi to tak dopadne 😁.
napsal(a):
bych ji to proste rekla
No ano, tak nějak jsem to vždycky dělala, ale mí psi nevyjížděli, takže jen pokud jsem zaznamenala, nějaký náznak nevole, nebo samík vrčel na berňáka. Ale je mi naprosto jasné, že kdyby pes vyletěl, první by bylo něco jako: šibe ti?!?
Ano, myslím i situace u nás doma, hodně pejsků k nám chodí na návštěvy(někteří i sami od sebe ) pravda, většinou jde o fenky, takže tam ani není co řešit.

Ale tady jde spíš o to ji nějak ukázat, ze to nemusí řešit, že může byt v pohodě, ze se nic neděje, ze ten druhý pes ji vůbec nic nedělá. Jako fakt nepotřebuji aby vycházela a hrála si s každým psem, ani to neocekavam. Jen mi přišla škoda, aby v době te návštěvy musela byt zavřená doma nebo mit kosik, když jinak je bezproblémová a s druhou fenou si i hraje a litá po zahradě.
Ony feny dokáží být potvůrky, jak se jedná o jejich teritorium, řešit to prostě budou. Mladá dospívá a dle toho, co píšete, reaguje takhle jen na návštěvy u vás doma nebo na fenku rodičů u nich na zahradě. Obojí může brát "za své", žárlivost a hlídání si paničky dělá své.
Souhlasím s petrahei: mam to nastavene asi trochu jinak - a spousta chovani casem vyhasne, kdyz se to "jen" neposiluje.
Můžete učit fenku při návštěvě preventivně jít na své místo, nezavdávat příčinu k nějakému útoku, nenechat ji ležet poblíž sebe, ale to ji spíš "naštve", protože ona je domácí. Ale i to je vlastně trénink, jen odlišný od "přivolám obě feny, budu jim něco rozdávat". Vyvarovala bych se vyvolávání takových situací. Jsou lidé, ke kterým psí návštěvy na zahradu smí až po uzavření domácích matadorů, jinak by nastalo peklo. Máte zatím puberťačku, která se už ale začíná vymezovat, nemusí to být nic špatného a venku bude nadále fungovat skvěle.
Zkuste to vzít z pohledu svého druhého psa - samce. Snesl by na zahradě příchozího samce? Tam by člověk ani o nějakém kompromisu ani neuvažoval, že?
Vlastně jste si pekně odpověděla sama, taky bych to tak viděla. Nečekat, až se druhá fenka naštve a začne opravdová mela.
to uz mi zase upřímně přijde lepší je nechat nejdřív vylitat a az si pujdeme sednout ke stolu tak fenu dat domu, nez to porad sledovat, no asi to tak dopadne
P.S. Jiná plemena by se třeba ošéfovat v klidu dala, zvykla si, tady bych to neriskovala.

Já mám taky "žárlivku", když si tak normálně psa pohladím(cizí nebo známý na pohlaví nezáleží) nic se neděje, ale když by došlo na větší důvěrnosti už je tam, dožaduje se taky a hlazeného psa vyštve (někdy mírně jindy prostě vyjede) Nemusím tam být jen já, dělá to kamarádce, která jí nadšeně vítá a hladí a když příjde její pes se podívat, co se děje, vyžene ho. Upozornila jsem jí na to.
S cizíma psama se nemuchluju, takže tam problém nemáme, známou stájovou smečku znám, vím o jejím majetnickém chování, co se týče pozornosti, na feny to nedělá(doga a mopsice) to se jen snaží podlejzat, jen na psy.
Když k problému dojde, taky jí okřiknu jménem, hned toho taky nechá, pak mám ten monolog k jejímu chování a co si o tom myslím. Takže když si sednu, dojde ke mě stájový pes, ja začnu hladit, přijde i moje bulina , tak oba pošlu pryč, nedávám jí důvod si něco nárokovat. Když hladí někdo jiný(většinou při kouřpauze), já si bulinu dám na vodítko nebo je na to upozorněn nebo jí posílám pryč, popřípadě zavolám ke mě a hladím taky, možností je spousta jak jí tomu nárokování neučit, předcházet tomu. Není to nic hrozného ani to nepatří do pravidelného programu, vím o tom, prostě bulina si hlídá zdroje.
Může sedět ve smečce kolem mě a já rozdávám různě "pamlsky" - granule, to se nic neděje, jen ty důvěrnosti.....
Jojo je to tak jak píšete.). Děkuji všem za názory, zůstanu prostě u toho, že si "holky" pohrají na zahradě a jak se začnou motat kolem nás, tak půjdou na místo. No a za pár měsíců už si možná taky ani nepohrají, takže asi nemá smysl to řešit. Ty "psí" návštěvy ani nejsou nijak časté a když už, tak předtím jdeme na společnou procházku a nebo jedeme z tréninku - takže psi jsou unavení a není problém aby šla naše fena odpočívat na místo nebo domů.