Dobrý den, bojíte se ze psem do lesa? Já ano, kvuli divokým prasatum. Bojíme se nákazy auch. Dost jsem si tady o tomto přečetla. Ráda si vyslechnu i Vaše postřehy. Může se mi pes či kočka nakazit z mých bot? Respektive když projdu někde po něčem z prasete, třeba po vykalu či něčem jiném a na botech to zaschne a doma na dvoře se to odroli a psi a kočky ocuchaji. Nebo je to čistě při přímém kontaktu? Omlouvám se všem za hloupý dotaz, ale v dnešní době hoaxu a kachen v médiích se bojím i průvanu, proto prosím o osvětlení problému. Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Eva87
napsal(a):
Dobrý den, bojíte se ze psem do lesa? Já ano, kvuli divokým prasatum. Bojíme se nákazy auch. Dost jsem si tady o tomto přečetla. Ráda si vyslechnu i Vaše postřehy. Může se mi pes či kočka nakazit z mých bot? Respektive když projdu někde po něčem z prasete, třeba po vykalu či něčem jiném a na botech to zaschne a doma na dvoře se to odroli a psi a kočky ocuchaji. Nebo je to čistě při přímém kontaktu? Omlouvám se všem za hloupý dotaz, ale v dnešní době hoaxu a kachen v médiích se bojím i průvanu, proto prosím o osvětlení problému. Děkuji.
a po ulici se nebojíte? šance, že vás tam sejme tatrovka s opilým řidičem je větší. taky vám psa může napadnout a zabít jiný pes. může na vás spadnout strom, nebo do vás může uhodit blesk.
možná radši psychiatra...

pokud se bojíte divokých prasat, bojte se jich, protože můžou psa rozpárat.
každý rok se objeví jeden až dva případy aujezskyho choroby u psa. u loveckých psů.
kolik psů je zajetých autem, potrhaných od divočáků, potrhaných od jiných psů? to nikdo nepočítá, mraky.

Eva87
napsal(a):
...asi bych se spíš bála zdivočelého sršně nebo vosy, napadení divočákem či útěk za srnou nebo zajícem...nákazy určitě ne...

Divočáků se bojím...i když jsem se zatím v lese se žádným nepotkala, tak nejsem najivní, že by u nás nebyli, rozryto od nich v lese je...ráno procházíme na louku bukovým lesem...nesnažím se chodit potichu, spíš naopak. Jakmile se fena zastaví a začne dunět, tak na nic nečekám, beru okamžitě psy na vodítko a mizim - pro jistotu, protože duní tak 3x-4x do roka, tak předpokládám, že se jí něco fakty nezdá a nehodlám zjišťovat co.
Nákazy se nebojím...myslím, že je milion pravděpodobnější věcí než tohle.

napsal(a):
Divočáků se bojím...i když jsem se zatím v lese se žádným nepotkala, tak nejsem najivní, že by u nás nebyli, rozryto od nich v lese je...ráno procházíme na louku bukovým lesem...nesnažím se chodit potichu, spíš naopak. Jakmile se fena zastaví a začne dunět, tak na nic nečekám, beru okamžitě psy na vodítko a mizim - pro jistotu, protože duní tak 3x-4x do roka, tak předpokládám, že se jí něco fakty nezdá a nehodlám zjišťovat co.
Nákazy se nebojím...myslím, že je milion pravděpodobnější věcí než tohle.
..takhle onehdá máma jela na kole z borůvek a je tam taková křižovatka lesních cest, byla zamyšlená a svítilo proti ní sluníčko, takže i trochu oslepená, málem kolem najela na slunící se zde divočáky. jak pěkně svižně mazala pryč...
Se psem v lese na vodítku.
Domů s lejnem na botě radši nechoďte, otřete si ho venku. :D
Já nechápu, čeho se na tom lese lidi pořád bojí. (shluku stromů ve městě nebo na jeho okraji neříkám les). Kamarádka je zase přesvědčená, že tam večer a brzy ráno, nejlíp opravdu někde hluboko, kam lidská noha nevkročí, čekají čuňáci a vrazi.
Nechce slyšet, jak je to nepravděpodobný a že spíš než tam ho potká někde, kde má šanci, že někoho potká, třeba v městským parku. Stejně tak spíš než divočák, natož pak nějaká choroba, na kterou zatím snad nedojel jiný pes než lovecký (tedy takový, který se zvěří skutečně přichází do kontaktu častěji), vám ho může napadnout jiný pes, srazit auto... nevím, to už je i pravděpodobnější, že ho jen tak z čista jasna klepne pepka.

Atheira
napsal(a):
Se psem v lese na vodítku.
Domů s lejnem na botě radši nechoďte, otřete si ho venku. :D
Já nechápu, čeho se na tom lese lidi pořád bojí. (shluku stromů ve městě nebo na jeho okraji neříkám les). Kamarádka je zase přesvědčená, že tam večer a brzy ráno, nejlíp opravdu někde hluboko, kam lidská noha nevkročí, čekají čuňáci a vrazi.
Nechce slyšet, jak je to nepravděpodobný a že spíš než tam ho potká někde, kde má šanci, že někoho potká, třeba v městským parku. Stejně tak spíš než divočák, natož pak nějaká choroba, na kterou zatím snad nedojel jiný pes než lovecký (tedy takový, který se zvěří skutečně přichází do kontaktu častěji), vám ho může napadnout jiný pes, srazit auto... nevím, to už je i pravděpodobnější, že ho jen tak z čista jasna klepne pepka.
to jo, zvířat, co prostě klepla pepka, znám ne úplně málo. aujezskyho chorobu jsem nikdy neviděla ani já, ani žádný kolega, se kterým jsem v kontaktu dostatečně blízkém na to, abychom si povídali o svých případech.

napsal(a):
..takhle onehdá máma jela na kole z borůvek a je tam taková křižovatka lesních cest, byla zamyšlená a svítilo proti ní sluníčko, takže i trochu oslepená, málem kolem najela na slunící se zde divočáky. jak pěkně svižně mazala pryč...
no to je situace , hlavně, že to dobře dopadlo...

napsal(a):
no to je situace , hlavně, že to dobře dopadlo...
...to ano...
Uz jsem tu sve prihody s divocaky psala. Spali mi pod nekdejsim barackem kde jsem bydlela. Chodili se mnou z prace 2km lesem v noci, s jednim odrostlejsim seletem jsme si malem vzajemne privodili infarkty, ted mi prasata chodi po vesnici i za stodolou a vrchol vseho bylo ze mi prase klem propichlo osa v trisle az pod zebra.
Pes se z toho vylizal a ja po 4 letech zase vstoupila do lesa. Nechodim tam sama, ale s pritelem. Vyhybam se mistum jako jsou houstiny kde neni videt u zeme. Vim ze hluk nepomaha, ale kdyz budu ticho tak mam relativni sanci se s prasetem "obejit". Pes po napadeni ke spolehlivy senzor na urceni cerstvosti a tedy i mozne blizkosti prasete v lese. Kdyz vidim na nem znamky prilisneho zaujeti a signalu ze ma v cumaku stopu prasete tak se otacim a jdu jinym smerem. Nemam potrebu zkouset jestli ma pravdu nebo mu jen hrabe v palici. Ale po tom napadeni divocaky k smrti nenavidi.
Aujezskyho se nebojim. To mi spis nekdo psa otravi nez aby chytil neco v lese.
Do lesa se nebojím, pravdu mají ti, co tvrdí, že v civilizaci jsou mnohem nebezpečnější lokality
Paradoxně se třeba lidi, co kouří čtyřicet denně a mají 20 kg nadváhu, bojí nákazy od klíštěte nebo divokých prasat.
U nás v příměstském lese se údajně prasata vyskytují, sama jsem je neviděla, ale očití svědci jsou a visely tu i cedulky s upozorněním. Se psem do lesa chodím, nebojím se, protože to už bych se musela bát úplně všeho. Větší strach mám z otrávených návnad anebo myslivců.
Od znalého člověka jsem slyšela - a zdá se mi to logické - že prase konflikty s člověkem nevyhledává a pokud má možnost utéct, vždy volí útěk. Nebezpečí může hrozit nezkušenému psu puštěnému navolno, který prasata překvapí. Člověk pohybující se po cestě, ať už se psem, s koněm anebo bez, by v ohrožení být neměl.
Psů sražených autem je mnohonásobně víc a přesto tu nikdy nepadl dotaz - bojíte se se psem kolem silnice?

sisi58
napsal(a):
Máte někdo zkušenost nebo jste slyšeli, že divočák napadl koně?
No já nejen, že nikoho neznám resp. neznám nikoho, kdo by znal někoho, komu se to stalo, ale ani ze zdroje "jedna paní povídala" jsem o ničem takovým neslyšela.

sisi58
napsal(a):
Máte někdo zkušenost nebo jste slyšeli, že divočák napadl koně?
Jednou jsem se dostala do situace, ze stado divocaku prebihalo před myslivci z jednoho lesa do druhého.
Sedela jsem na kobce uprostřed lesa, druhou na ruce - ja teda sluchátka na usich -když se obe kobyly zastavily a zacly se rozhlížet.
Najednou kolem bylo odhadem přes 40 prasat, mozna vic - ruzneho veku, velikosti - jen se kolem nas rozdelili - zepredu, zezadu nas obehli - a bezeli dal...
No spatne mi bylo ještě dlouho. Byt tam bez koni, umru strachy uplne
Ale ani kobci, ani prasata se nevzajem neresili. Ani když je potkavam jindy.
Při ranních tránincích jsme s koňmi míjeli na louce prasata při ranní pastvě. Nikdy koně neřešila, zrovna jako koně neřešila mufloní, či srnčí zvěř. Kůň je býložravec, od něj necítí nebezpečí. Ale pes jako šelma je jiná kategorie, ten je z klidu dokáže vyvézt a reakce pak může být dost nepříjemná.