Uživatel s deaktivovaným účtem

Aby vás ubránil... to není úkol pro středního psa... Ale pro většího - německý ovčák, rotvajler, velký knírač, černý ruský teriér, briard,... Schválně nepíšu pastevce, kteří jsou na ochranu svěřeného území asi nejlepší, ale jejich výchova není úplně jednoduchá a ne každý pochopí jejich povahu.
Pokud tedy tím "ubráněním" nemyslíte jen alarm. Na to by stačil i menší pes.
Záleží také na tom, jestli máte - a jaké - zkušenosti se psy? Pokud žádné, tak bych doporučila NO. Snadno se vychovává a cvičí a začátečníkům odpustí i nějakou tu chybu.
Ale zkuste napsat něco víc o podmínkách, které psu nabízíte - krom hlídání a ochrany mu nabídnete co?
Zkušenosti mám jen z mládí, a s malými psy (papillon, shar-pei, pudl) jsem spíš prochazkar než sportovec, a hodně práce kolem domu, takže výlety moc ne, za to velký prostor venku, ale chtěla bych aby s námi sdílel i, teplo rodinného krbu, prostě člen rodiny co nás pohlídá když bude třeba. Líbí se mi bulteriér ale mám strach že by lupičům vařil kafe, nebo dobrman. Ale nevím jestli třeba v zimě zvládne být dopoledne venku (zateplená bouda je samozřejmostí) ale večer aby s námi sedl na gauč a trávil s námi čas...

margitta
napsal(a):
Zkušenosti mám jen z mládí, a s malými psy (papillon, shar-pei, pudl) jsem spíš prochazkar než sportovec, a hodně práce kolem domu, takže výlety moc ne, za to velký prostor venku, ale chtěla bych aby s námi sdílel i, teplo rodinného krbu, prostě člen rodiny co nás pohlídá když bude třeba. Líbí se mi bulteriér ale mám strach že by lupičům vařil kafe, nebo dobrman. Ale nevím jestli třeba v zimě zvládne být dopoledne venku (zateplená bouda je samozřejmostí) ale večer aby s námi sedl na gauč a trávil s námi čas...
Hladkosrstého psa bych vyloučila. V zimě půjde z rozehřátého domova ráno na celý den do mrazu. Zateplená bouda je sice fajn, ale chcete, aby trávil dny v boudě? A pes sám nebude jen tak lítat po zahradě, aby mu bylo teplo.
Své tipy jsem napsala v prvním příspěvku. Mrkněte na ta plemena, najděte si o nich něco, zajděte nan výstavu, abyste je viděli živě, a zvažte, které se k vám hodí, které se vám líbí. Bulteriér není obranář, naopak, měl v popisu práce být přátelský k lidem, ale nepřátelský ke zvířatům. Bulteriéři byli používáni jako lovečtí psi i jako dobří bojovníci psích zápasů, někde ještě jsou. A mají to v krvi.
Dobrman byl vyšlechtěn pro obranu svého pána a jeho majetku. Je (pro mě byl dokud se kupíroval) to krásný pes, a určitě by vás ubránil a ochránil. Chce to samozřejmě výcvik. Proti mluví jeho krátká srst, alespoň pro mne.
Dobrý den,
na samotu u lesa se hodí na hlídání tibetská doga.Je to doga, ale je velká jako německý ovčák.
Včera na procházce jsem potkala paní, měla fenku 11let. Ptala jsem se co a jak.Tak hlídá skvěle, domů chodí, ale je raději venku. Uznává celou rodinu, ne jen jednoho pána. Byla by u vás určitě spokojená, také nemusí sportovat, procházka ji úplně stačí.
bobina65
napsal(a):
Dobrý den,
na samotu u lesa se hodí na hlídání tibetská doga.Je to doga, ale je velká jako německý ovčák.
Včera na procházce jsem potkala paní, měla fenku 11let. Ptala jsem se co a jak.Tak hlídá skvěle, domů chodí, ale je raději venku. Uznává celou rodinu, ne jen jednoho pána. Byla by u vás určitě spokojená, také nemusí sportovat, procházka ji úplně stačí.
Tibetská doga velká jako německý ovčák?
Mám kamarádku, která tibetské dogy má. Psy - kluky. Jsou to víc medvědi než psi...
Německý ovčák jednak není střední pes, ale velký. Když ho postavíte k tibetské doze, pak ano, vnímání jeho velikosti možná trochu zkresluje k menšímu.. To ovšem z té dogy nedělá středně velkého psa. V případě urostlejšího NO můžou být třeba skoro stejně vysocí, když ho porovnáte s fenou (?), nicméně nesmažete to, že ta doga je podstatně robustnější, významně těžší..
Mimochodem, to ubránění... Za celou dobu, co náš dům stojí nalepený na les na samém konci vsi, ještě nikdy nebylo potřeba, aby tady někoho bránil pes. Vážně, nemalujte hned čerta na zeď. Beztak vám v takovém případě víc poslouží alarm, protože se psem, co vás bude za každou cenu bránit, si akorát naděláte problémy, když k nějakému střetu fakt dojde...

Se střeďáky je to myslím těžké...jsou, ale většina, co mě napadá, tak taky potřebuje nějakou činnost, stejně tak NO, alespoň v začátcích je potřeba nějaký základní výcvik a pak záleží na povaze, někteří to dávají jako klasičtí rodinní psi a netřeba lítat po cvičácích a pod., někteří by byli bez práce nešťastní.
Pak už mě napadají samá velká plemena a jako top ten pyrenejský horský pes...je to sice pastevec, ale žádnej agresivní radikál jako jsou třeba kavkazani, přitom ale je schopen svěřené území účinně ubránit...je to klidný pes, znám jich sice jenom pár, ale nepřijdou mi jako typičtí psi jednoho pána...milujou celou svojí rodinu. Není potřeba s nimi dělat psí kusy, prochajda a následná společnost jeho rodiny mu úplně stačí.
Nevýhodou je, že je to velký a chlupatý pes a jeho pobyt doma, obzvláště, když se bude dopoledne pohybovat např. v podzimní plískanici nic moc...a každý nechce mít na gaučích nonstop deky kvůli psům jako to mám já...prostě údržba bytu, kde bydlí velké chlupaté stvoření je opravdu náročnější.
S těch menších psů mě napadá kólie, choďák...ale s těma u se nějaká činnost bude muset vyvinout...ale na rovinu, kdybych bydlela na samotě u lesa, tak zvolím přeci jen něco většího...klidně i tu tibeťandu, co "nabízela" bobina65...to jsou taky super psi a režim, který nabízíte by jim i vyhovoval...

Atheira
napsal(a):
Tibetská doga velká jako německý ovčák?
Mám kamarádku, která tibetské dogy má. Psy - kluky. Jsou to víc medvědi než psi...
Německý ovčák jednak není střední pes, ale velký. Když ho postavíte k tibetské doze, pak ano, vnímání jeho velikosti možná trochu zkresluje k menšímu.. To ovšem z té dogy nedělá středně velkého psa. V případě urostlejšího NO můžou být třeba skoro stejně vysocí, když ho porovnáte s fenou (?), nicméně nesmažete to, že ta doga je podstatně robustnější, významně těžší..
Mimochodem, to ubránění... Za celou dobu, co náš dům stojí nalepený na les na samém konci vsi, ještě nikdy nebylo potřeba, aby tady někoho bránil pes. Vážně, nemalujte hned čerta na zeď. Beztak vám v takovém případě víc poslouží alarm, protože se psem, co vás bude za každou cenu bránit, si akorát naděláte problémy, když k nějakému střetu fakt dojde...
Tady asi nejde o to, že je bydlení u lesa tak nebezpečné, že by pes musel každou chvíli hrdlit nějakýho zloducha...ale spíš jde o ten subjektivní pocit bezpečí, který takový pes zajišťuje a navíc čím větší pes, tím větší je preventivní odstrašující efekt...nebydlím nalepená na les (jsme od lesa čtvrtej barák), ale když vím, že žiju se psy, kteří jsou schopní účinně fyzicky zasáhnout, tak se mi žije líp...

bobina65
napsal(a):
Dobrý den,
Mám 7letého psa Tibetské dogy, velikost v kohoutku 75 cm, samostatný pes, jehož poslušnost si musíte zasloužit.Hlídá s rozmyslem, poslechne ostatní členy když to uzná za vhodné, ale pokud jde do tuhého, poslechne jen mě.Musí se umět vychovat, pochopit jeho povahu.Znám pár lidí kteří výchovu nezvládli a pes je pokousal a skončil zavřený v kotci.
napsal(a):
Tady asi nejde o to, že je bydlení u lesa tak nebezpečné, že by pes musel každou chvíli hrdlit nějakýho zloducha...ale spíš jde o ten subjektivní pocit bezpečí, který takový pes zajišťuje a navíc čím větší pes, tím větší je preventivní odstrašující efekt...nebydlím nalepená na les (jsme od lesa čtvrtej barák), ale když vím, že žiju se psy, kteří jsou schopní účinně fyzicky zasáhnout, tak se mi žije líp...
Já to beru, jenom jsem myslela že, pokud zadavatelka opravdu tíhne ke středně velkým psům, možná by nebylo od věci zkusit si urovnat priority. Jestli od psa chci víc to hlídání a strašení, který možná nebude úplně třeba nebo chci psa prostě proto, že mi imponují některé přednosti konkrétních plemen.
Beru to ze svého pohledu, já třeba vždycky chtěla psa, který nebude úplně ořezávátko a blbeček pro všechny, co se zrovna namanou (třeba řada NO už mi tím blbečkovstvím zavání, abych se přiznala :D), ale taky jsem chtěla, aby byl trochu skladnější, atlet, rychlík. Nakonec mám nudli, která má raketový pohon a hlídá jak se patří, jen prostě vzhledem ke své konstituci by sama proti skutečnému nebezpečí, kdyby nám sem někdo lezl a byl opravdu nebezpečný, nejspíš nemá šanci obstát. Jenže, přiznejme si, který pes vlastně ano? Pokud někdo o lezení na váš pozemek bude tak moc stát, psa se prostě nějakým způsobem zbaví. Pokud přijede nečekaná návštěva nebo se mi budou chtít vnucovat jehovisti a podobná havěť a poleze na zahradu, vyděsí a ohlásí ji i jezevčík. V případě, že naopak někdo neoprávněný skutečně stojí o to, dostat se mi na pozemek, je i nějaká doga překonatelná.

Atheira
napsal(a):
Já to beru, jenom jsem myslela že, pokud zadavatelka opravdu tíhne ke středně velkým psům, možná by nebylo od věci zkusit si urovnat priority. Jestli od psa chci víc to hlídání a strašení, který možná nebude úplně třeba nebo chci psa prostě proto, že mi imponují některé přednosti konkrétních plemen.
Beru to ze svého pohledu, já třeba vždycky chtěla psa, který nebude úplně ořezávátko a blbeček pro všechny, co se zrovna namanou (třeba řada NO už mi tím blbečkovstvím zavání, abych se přiznala :D), ale taky jsem chtěla, aby byl trochu skladnější, atlet, rychlík. Nakonec mám nudli, která má raketový pohon a hlídá jak se patří, jen prostě vzhledem ke své konstituci by sama proti skutečnému nebezpečí, kdyby nám sem někdo lezl a byl opravdu nebezpečný, nejspíš nemá šanci obstát. Jenže, přiznejme si, který pes vlastně ano? Pokud někdo o lezení na váš pozemek bude tak moc stát, psa se prostě nějakým způsobem zbaví. Pokud přijede nečekaná návštěva nebo se mi budou chtít vnucovat jehovisti a podobná havěť a poleze na zahradu, vyděsí a ohlásí ji i jezevčík. V případě, že naopak někdo neoprávněný skutečně stojí o to, dostat se mi na pozemek, je i nějaká doga překonatelná.
Jo, to je samozřejmě taky pravda...když já mám z dotazu zadavatelky pocit, že se psem se moc "dělat" nebude...maximálně procházky...což je ideální psí život pro psy, které mám doma já...nějaká ta zahrada, prochajda a pak válení s rodinou u televize, ale neumím si představit, jak by v tomhle režimu fungoval třeba mladý choďák, který splňuje vše...střeďák, hlídač, navíc jak už tady bylo řečeno - černá barva, které se lidi obecně víc bojí...ale myslím, že potřebuje i nějakou činnost a otázka je, jestli by mu byla poskytnuta...protože si myslím, že není nic horšího než nudící se pes...
napsal(a):
Jo, to je samozřejmě taky pravda...když já mám z dotazu zadavatelky pocit, že se psem se moc "dělat" nebude...maximálně procházky...což je ideální psí život pro psy, které mám doma já...nějaká ta zahrada, prochajda a pak válení s rodinou u televize, ale neumím si představit, jak by v tomhle režimu fungoval třeba mladý choďák, který splňuje vše...střeďák, hlídač, navíc jak už tady bylo řečeno - černá barva, které se lidi obecně víc bojí...ale myslím, že potřebuje i nějakou činnost a otázka je, jestli by mu byla poskytnuta...protože si myslím, že není nic horšího než nudící se pes...
Jo, to je pravda. Ono je to vidět, že čím menší pes je, tím větší je to tryskáč. U těch úplně prťavých se to dá řešit i na zahradě. Když pořádný pozemek taková čivava párkrát oběhne, má v packách dost. Nejhorší je to právě u střeďáků, kteří často bývají fakt aktivní a tohle (ne)vyžití jim nestačí.
Z hlediska podmínek bych to taky viděla na obřího medvěda. I s ohledem k těm dětem. Zatím, co jsem viděla, byli k dětem nejpřívětivější vždycky obři.
Ač plemeno tibetská doga z nám jen z vyprávění od jedněch známých, myslím si, že to není špatný tip. Děti v pubertě za chvíli nebude pes zajímat a tenhle pes je povahou někde u čau, akity a těch pastevců. Je spíše samostatný, pohybu až tolik nepotřebuje, není to ani nějaký extra mazel, čili vtěrka, co vám musí být pořád za zadkem...Pokud měla zadavatelka spíše společenská plemena, předpokládám, že jako většina, ne zrovna moc vychovaná, tak si myslím, že přechod na tento tip povahy nebude tak krkolomný, jako od pracáků. Když se ho nebude snažit drezúrovat jako třeba NO, ale vychovávat s důsledností, tak by to šlo.

jahodapavel
napsal(a):
kupte si rtw.
No vidíte, ten mě nenapadl...a řekla bych dobrá volba, obzvlášť pokud by to byla fenka, ty nejsou tak veliké a po nějaké výchově a naučení základních povelů by to mohlo být ok.

margitta
napsal(a):
Asi máte pravdu, větší pes bude lepší, ano, nejspíš jde především o ten pocit bezpečí. Nechci aby pes trpěl nudou, takže radši fakt nějakého kliďase a budem spokojeni všichni. Co bych ale fakt ráda, tak aby bydlel prioritně doma. Aby byl fakt s námi.
Já už jsem ve svém věku pohodlná...pracovní plemena už nejsou nic pro mě, na procházce si chci tzv. "vyčistit hlavu" a ne vymýšlet zábavu-práci pro psa...moji pesani bydlí v domě s trvalým přístupem na zahradu a pokud jsem třeba nemocná, složí mě chřipajzna, je mi fakt zle, tak nemám špatný svědomí, že s pesanama ani nejdu na prochajdu a oni spokojeně a dobrovolně se mnou vegetěj na gauči a nebo v posteli, ven se vyběhnou jen vyvenčit a za pár minut už se zase cpou do baráku, užít si s paničkou "postelovej den"...

Myslím si, že žádnýmu psovi nebude vyhovovat tenhle režim - po noci strávené v teple šup do mrazu a buď tady až do odpoledne.
pastevec - no Nora je zatím prcek, ale nemůžu říct křivý slovo. od hovawarta se prakticky neliší co se ovladatelnosti týče, ale není to takový blázen, nevyžaduje pozornost pořád, ráno dáme procházku a hoďku hry s míčkem nebo uzlem, večer procházku delší a jinak je spokojená. je to pes pro línější lidi.
Měli jsme čuvače i tibetskou dogu- papírové psy. Ano, pracují jako samostatná jednotka, ale umazlenci jsou taky. Není nad to, kdyz si sednete na schody a na klín se vám snaží narvat pes velikosti telete . Ale u těchto plemen nepočítejte s tím, že si s vámi sednou ke krbu. Těm začíná být hrozné horko už od 0C výše, naši psi do domu jen nakoukli a mazali ven, v běžné teplote se jim prostě nelíbylo. Ale třeba tibe´ták opravdu vystačil s menší procházkou, dlouhá ho ani moc nebavila, pokud nebyl puštěný a neviděl zvěř. To nám říkali i majitelé jiných tibetských dog, jsou to lovci.
amiš
napsal(a):
Měli jsme čuvače i tibetskou dogu- papírové psy. Ano, pracují jako samostatná jednotka, ale umazlenci jsou taky. Není nad to, kdyz si sednete na schody a na klín se vám snaží narvat pes velikosti telete . Ale u těchto plemen nepočítejte s tím, že si s vámi sednou ke krbu. Těm začíná být hrozné horko už od 0C výše, naši psi do domu jen nakoukli a mazali ven, v běžné teplote se jim prostě nelíbylo. Ale třeba tibe´ták opravdu vystačil s menší procházkou, dlouhá ho ani moc nebavila, pokud nebyl puštěný a neviděl zvěř. To nám říkali i majitelé jiných tibetských dog, jsou to lovci.
S náma chodíval tibeťák po lesích na volno, když jsme byly děti. Mohlo nám před nosem fičet cokoli a nezdrhl. Ale jakmile s námi byli i kamarádčini rodiče, tak musel být na vodítku, protože by vzal roha za prvním zajícem.

napsal(a):
Myslím si, že žádnýmu psovi nebude vyhovovat tenhle režim - po noci strávené v teple šup do mrazu a buď tady až do odpoledne.
pastevec - no Nora je zatím prcek, ale nemůžu říct křivý slovo. od hovawarta se prakticky neliší co se ovladatelnosti týče, ale není to takový blázen, nevyžaduje pozornost pořád, ráno dáme procházku a hoďku hry s míčkem nebo uzlem, večer procházku delší a jinak je spokojená. je to pes pro línější lidi.
Selský rozum mi říká to samé...ale na druhou stranu...v zimě když je sníh, tak ráno pesany pustim na zahradu a to pak ani domů nechtějí-sníh milují, přijdou třeba až na oběd. Po obědě je polední klid - doma v teple a pak už se zase derou ven.

lesnížínka
napsal(a):
Ač plemeno tibetská doga z nám jen z vyprávění od jedněch známých, myslím si, že to není špatný tip. Děti v pubertě za chvíli nebude pes zajímat a tenhle pes je povahou někde u čau, akity a těch pastevců. Je spíše samostatný, pohybu až tolik nepotřebuje, není to ani nějaký extra mazel, čili vtěrka, co vám musí být pořád za zadkem...Pokud měla zadavatelka spíše společenská plemena, předpokládám, že jako většina, ne zrovna moc vychovaná, tak si myslím, že přechod na tento tip povahy nebude tak krkolomný, jako od pracáků. Když se ho nebude snažit drezúrovat jako třeba NO, ale vychovávat s důsledností, tak by to šlo.
S tím mazlem nemáte pravdu.Pokud si s ním rozumíte je to velký mazel.Nevnucuje se, ale za mnou chodí kam se hnu.Kdybych šla 100 x pro něco na dvůr 100x se zvedne a jde se mnou.
Miluje kontakt s rodinou, není to pes do kotce ani na osamocené hlídání.Nemusí být doma, ikdyž třeba nyní je na verandě rád.Je tam chladno.Rád si lehne aby viděl na dveře a po dvoře, aby měl přehled.Jen příklad nedávný.Uklízeli jsme seno a já vlezla na fůru sena a shazovala ho dolů.Pes začal běhat okolo sběrače, kňučel a chtěl za mnou.Musela jsem slézt a dát ho domů aby se napletl.
Náš tibeťák chodí na volno, nehoní nic, zajíce, srny potkáváne denně, ale naši psi nehoní nic ani jeden.Jsou tak naučený.Na procházky jde rád, ale ještě raději domů.
Vybíral bych mezi Tibeťankou, Slovenským Čuvacem nebo Rotwikem. Bulíky mám a se svou krátkou srstí bez podsady to není pes na dlouhodobější zimní pobyt venku nebo střídání teplot-obejvák/zahrada. Jeden i hlídá-tedy hlasí pohyb v bezprostrední blízkosti pozemku, neznámé zvuky, osoby. Jak na něj ale někdo promluví vlídným hlasem mění se v mžiku v psa vítacího i kdyby byl dotyčný z tramtárie a máte pravdu i to kafe by "uvařil". Mnoho lidí stále děsí svým vzhledem i když uz pred nami nelezou lidi na stromy, jako kdysi, když jsem měl prvniho bulíka, ale to je tak všechno.Milují lidi a pokud chcete psa kontaktniho, který bude blahem vydávat desitky zvuků, když se ho dotknete, asi není mazlivější plemeno co ocení i to pohodlí v polštářích na gauči nebo u krbu.Proti člověku by zakročil jen v případě, že by Vám někdo hrubě ubližoval, to ano, ale to i Čivavka
napsal(a):
S tím mazlem nemáte pravdu.Pokud si s ním rozumíte je to velký mazel.Nevnucuje se, ale za mnou chodí kam se hnu.Kdybych šla 100 x pro něco na dvůr 100x se zvedne a jde se mnou.
Miluje kontakt s rodinou, není to pes do kotce ani na osamocené hlídání.Nemusí být doma, ikdyž třeba nyní je na verandě rád.Je tam chladno.Rád si lehne aby viděl na dveře a po dvoře, aby měl přehled.Jen příklad nedávný.Uklízeli jsme seno a já vlezla na fůru sena a shazovala ho dolů.Pes začal běhat okolo sběrače, kňučel a chtěl za mnou.Musela jsem slézt a dát ho domů aby se napletl.
Náš tibeťák chodí na volno, nehoní nic, zajíce, srny potkáváne denně, ale naši psi nehoní nic ani jeden.Jsou tak naučený.Na procházky jde rád, ale ještě raději domů.
Já myslela mazel v tom smyslu, že s váma v kontaktu musí být imrvére. To je hodně třeba berňák. Náš byl zvyklý být sám venku, tedy se samíkem, ale kamarádky berňucha se od ní fakt nehne, když má pocit, že by mu mohla někam odejít, vede si ji za ruku(v zubech) takže má oslintané celé rukávy Samík se přijde pomazlit, když má náladu, to si vyžaduje, ale když si jdu pro něco na druhý konec zahrady, řeknu, že hned přijdu a jen leží a čeká a podřimuje. Já se tam s něčím zdržím, tak začne vyštěkávat. Když zavolám:, já jsem tady v zadu!", tak se pomalu zvedne a loudá se za mnou. Tam mi vyčiní, že jsem tvrdila, že hned přijdu...zalehne a sleduje.

No my jsme měli berńáky 3 a nyní už tu je 5., ikdyž ti dva jsou mladých, ale i tak jsou u nás.To jsou takové vtěrky, ale také tak který.Náš úplně první před 32 lety, byl o dost jiný než tenhle poslední mlaďas.Tibeťák se nevnucuje, přijde se pomazlit, ale neustále je poblíž ať děláme co děláme.Narozdíl třeba od čuvačů, kteří většinou leží u dveří s jen sledují, tibeťák chodí za náma a tak leží tu u chlíva, tu u stodoly, tu u králíkáren, na zahradě nebo v ohradě s čuvači u koz, ale jen pokud tam jsme.Pokud jdeme domů, čuvači tam zůstanou a hlídají, ale tibeťan jde s námi domů.Pokud jsme doma a je teplo, leží také doma.V zimě je ale raději venku.Pokud neprší, mokro nemá rád a jde raději domů.Ač je to myšlením samostatný pes, musí být svým lidem nablízku.