Náhlá agrese u starších fen

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.7.2018 21:22
envia

XXX.XXX.47.246

Dobrý den, mám problém se kterým si již nevím rady. A to mám fenky 30 let. Nyní mám dvě fenky 9 a 7 let. Vychované, soužití celou dobu naprosto bezproblémové. Starší fena podstoupila loni kastraci pro opakované záněty. Cca před dvěma měsíci mi ta mladší nečekaně tu starší napadla. Útok byl vyloženě likvidační. Rvačce jsme zabránili, ale ten nečekaný útok se poté asi 4x opakoval. Ke kousnutí - aspoň jednomu - vždy došlo. Veterinář zjistil u útočnice přetrvávající falešenou březost, cysty na vaječnících a tekutinu v děloze se slabým výtokem a doporučil mi kastraci kvůli rozházené hormonální hladině. Kastraci jsem nechala udělat. Feny kolem sebe ještě stále chodí "po špičkách", starší se bojí a uhýbá. Mám obavy, kdy mladší zase zaútočí a stresuji se víc než ty feny. Nechci dát fenku pryč ani je natrvalo oddělit, jak mi radili. Feny, když se jednou porvou, už se ten vztah nikdy nesrovná. Máte někdo stejnou zkušenost, zda kastrace ty hormony zklidní a případně radu co s tím dál?

4.7.2018 21:46
lupus4

XXX.XXX.76.178

nepíšete o jaké jde plemeno, mě NEkastrovaníé feny přírodního plemene ( SH) dříve či později se vždy snažily kastráty zlikvidovat a vždy sem je musel za mé nepřítomnosti oddělovat...
U vás sou nyní vykastrované obě, čili by se to teoreticky mohlo srovnat, ALE záleží již na stupni "nenávisti" jakou k sobě mají, tak nezbývá než je prostě hlídat a v době nepřítomnosti oddělit...a za čas uvidíte, zda to ještě společně půjde, či ne.

4.7.2018 21:57
envia

XXX.XXX.47.246

Děkuji, starší fenka je staffordka, ale mírumilovná, mladší je kříženka berňáka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.7.2018 07:42

Znám řadu fen, co spolu léta žily a jednoho dne se napadly a až se nesnesly.Třeba 3 briardky, matka, dcera, vnučka, když byli nejmladší asi 4 roky, starší 6 a staré k 9, popraly se a už nemohly být spolu.Majitelka je měla v domě každou v jiné místnosti.Známý 2 čuvačky, když byly mladé 3 roky napadla starou a už k sobě nesměly.Sousedi dvě kříženky nějakého bul plemene, léta spolu vycházely, jednoho se servaly a už k sobě také nesměly.My jsme tedy měli kastrovanou a nekastrovanou čuvačku a ty spolu vycházely celý život.Je to asi o jedincích, ale tam kde se feny porvaly, co znám, už spolu být nemohly.

5.7.2018 08:04
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Samozřejmě teď hlídat, spolu jen od dozorem, ale tipla bych si že ta kastrace by mohla pomoct. Feny se po ní hodně zklidní, už si nekonkurují. Navíc jsou to starší báby, takže i to by mohlo sehrát roli, starší rozumný pes už ustupuje, stáhne se.

5.7.2018 09:33

envia, nečekat až se to samo se, ale aktivně obě feny vést, zavést a naučit pravidla, preventovat,...ale zároveň s nimi pracovat společně, ve smyslu společná činnost, společná radost (i takové blbé dělení svačinky jako jednou ham Barča, ham Fanča...).
Fenkám dát trvale couračku, ať s nimi můžeš manipulovat.

5.7.2018 09:33
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

lupus4 napsal(a):
nepíšete o jaké jde plemeno, mě NEkastrovaníé feny přírodního plemene ( SH) dříve či později se vždy snažily kastráty zlikvidovat a vždy sem je musel za mé nepřítomnosti oddělovat...
U vás sou nyní vykastrované obě, čili by se to teoreticky mohlo srovnat, ALE záleží již na stupni "nenávisti" jakou k sobě mají, tak nezbývá než je prostě hlídat a v době nepřítomnosti oddělit...a za čas uvidíte, zda to ještě společně půjde, či ne.

To je Venco zajímavej poznatek. Moji psi i feny byli vůči kastrátům v pohodě, ale snažili se zlikvidovat člena u kterého byl problém onkologickýho charakteru. Jakmile se nádor vyřešil a čuba byla v pohodě, tak jí přestala řešit i smečka.

5.7.2018 12:14
envia

XXX.XXX.47.246

Huskyjanina napsal(a):
To je Venco zajímavej poznatek. Moji psi i feny byli vůči kastrátům v pohodě, ale snažili se zlikvidovat člena u kterého byl problém onkologickýho charakteru. Jakmile se nádor vyřešil a čuba byla v pohodě, tak jí přestala řešit i smečka.

Slyšela jsem již několikrát o tom, že se tímto projevuje nemoc druhé feny, té napadené. Ale má někdo zkušenost, respektive ví o tom, že skutečně takto psi ve smečcce mají tendenci likvidovat nemocného jedince? Každopádně svoji starší fenu nechám pro jistotu veterinářem vyšetřit.

5.7.2018 13:16
lupus4

XXX.XXX.3.9

envia napsal(a):
Slyšela jsem již několikrát o tom, že se tímto projevuje nemoc druhé feny, té napadené. Ale má někdo zkušenost, respektive ví o tom, že skutečně takto psi ve smečcce mají tendenci likvidovat nemocného jedince? Každopádně svoji starší fenu nechám pro jistotu veterinářem vyšetřit.

Tak, že jdou po onkologicky nemocných mohu také potvrdit, přitom ale třeba už slepí a hluší (stářím) jim zase nikdy nevadili.
V podstatě jak jsem zpozoroval, že o někoho smečka projevuje "zvýšený" zájem, tak to byl jasný signál mazat s dotyčným k vetovi a nechat udělat komplet krevní vyšetření (jako prvotní).
(smečka kol 10-12 ks obojího pohlaví ve výběhu cca 800m2).

5.7.2018 16:39
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak berňucha měl vlastně nevím co, ale samojed ho ošetřoval do posledních dní, asi tři dny před smrtí pochopil, že je konec a najednou přestal a nechal ho být. Rozhodně ale neměl tendence mu ublížit. Kamarádky fenka byla strašně hodná a celkem bojácná. Nechala ji zabřeznout(než ji vykastruje, ať má alespoň jednou štěňátka...vetka jí radila, že se to má ) Po štěňatech začala útočit na feny a byla venku strašně protivná, kámoška z toho byla špatná, jak se jí změnila najednou povaha. Startovala i na máminu kastrovanou Mandy, se kterou bývaly kámošky. Dala ji vykastrovat, feňule se zklidnila a už kámoší zase se všema.

5.7.2018 18:55
envia

XXX.XXX.47.246

lesnížínka napsal(a):
Tak berňucha měl vlastně nevím co, ale samojed ho ošetřoval do posledních dní, asi tři dny před smrtí pochopil, že je konec a najednou přestal a nechal ho být. Rozhodně ale neměl tendence mu ublížit. Kamarádky fenka byla strašně hodná a celkem bojácná. Nechala ji zabřeznout(než ji vykastruje, ať má alespoň jednou štěňátka...vetka jí radila, že se to má ) Po štěňatech začala útočit na feny a byla venku strašně protivná, kámoška z toho byla špatná, jak se jí změnila najednou povaha. Startovala i na máminu kastrovanou Mandy, se kterou bývaly kámošky. Dala ji vykastrovat, feňule se zklidnila a už kámoší zase se všema.

Děkuji za info, zatím mi každý říkal, že kastrace je na nic. Nevíte jak dlouho trvalo, než se zklidnila?Já mám zatím po kastraci (je to krátce) ještě snad většího divocha a nervózu. Pravda je, že se nyní fence objevilo i mléko - to nebylo, a hormony s ní hrají kolotoč. Jsem z toho dost vedle. Dle vet. to bude v pořádku, má atb. tak zánět by neměl hrozit a musím počkat na ustoupení vlivu hormonů,.

5.7.2018 20:01

envia napsal(a):
Děkuji za info, zatím mi každý říkal, že kastrace je na nic. Nevíte jak dlouho trvalo, než se zklidnila?Já mám zatím po kastraci (je to krátce) ještě snad většího divocha a nervózu. Pravda je, že se nyní fence objevilo i mléko - to nebylo, a hormony s ní hrají kolotoč. Jsem z toho dost vedle. Dle vet. to bude v pořádku, má atb. tak zánět by neměl hrozit a musím počkat na ustoupení vlivu hormonů,.

S nějakým zklidněním, co se hormonů týká, počítejte v řádech týdnů, je to zhruba tak na dva měsíce. Pokud jsou ovšem hormony důvodem, proč napadala druhou fenu. Napadání může klidně pokračovat i po kastraci. Jak už psal někdo výše, začněte s nimi pracovat společně, rozdělování pamlsků, jasně daná pravidla, nenechávat je spolu bez dohledu... Až ta mladší sroste po kastraci, tak společné vycházky, klidně jedna nebo obě feny košíky a tím pádem se i panička zklidní a nebude předem stresovat.
Feny se mohou společně zase sžít, pokud na tom zapracujete hlavně vy, coby panička. Samotná kastrace může situaci trošku časem zklidnit, ale soužití fen je třeba odteď nějak vést, řídit a korigovat. Třeba úplně základní příklad - domácí feny/psi se nějak chytly/i, začaly/i se nesnášet? - u nás platí kolektivní vina. Takže nejdřív se zamyslím, jak jsem konfliktu mohla já předejít a podobným situacím se nadále budu snažit vyhnout (žrádlo, hlídání u plotu, hračka, zapomenutá kost venku či jiná vzácnost). A pokud i tak dojde na nějakou nechtěnou rozmíšku, je mi jedno, kdo to začal a vlítnu tam jak uragán. Když se situace zklidní a psiska se zcela rozumně rozejdou, následuje fáze usmiřovací. Aneb, naučený povel (třeba sedni) a na jméno rozdávat pamlsky. Kdo se hrdlí víc, než by měl, je vyloučen z kruhu ven... A tak dále.

5.7.2018 20:25
envia

XXX.XXX.47.246

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
S nějakým zklidněním, co se hormonů týká, počítejte v řádech týdnů, je to zhruba tak na dva měsíce. Pokud jsou ovšem hormony důvodem, proč napadala druhou fenu. Napadání může klidně pokračovat i po kastraci. Jak už psal někdo výše, začněte s nimi pracovat společně, rozdělování pamlsků, jasně daná pravidla, nenechávat je spolu bez dohledu... Až ta mladší sroste po kastraci, tak společné vycházky, klidně jedna nebo obě feny košíky a tím pádem se i panička zklidní a nebude předem stresovat.
Feny se mohou společně zase sžít, pokud na tom zapracujete hlavně vy, coby panička. Samotná kastrace může situaci trošku časem zklidnit, ale soužití fen je třeba odteď nějak vést, řídit a korigovat. Třeba úplně základní příklad - domácí feny/psi se nějak chytly/i, začaly/i se nesnášet? - u nás platí kolektivní vina. Takže nejdřív se zamyslím, jak jsem konfliktu mohla já předejít a podobným situacím se nadále budu snažit vyhnout (žrádlo, hlídání u plotu, hračka, zapomenutá kost venku či jiná vzácnost). A pokud i tak dojde na nějakou nechtěnou rozmíšku, je mi jedno, kdo to začal a vlítnu tam jak uragán. Když se situace zklidní a psiska se zcela rozumně rozejdou, následuje fáze usmiřovací. Aneb, naučený povel (třeba sedni) a na jméno rozdávat pamlsky. Kdo se hrdlí víc, než by měl, je vyloučen z kruhu ven... A tak dále.

Děkuji Vám, zatím to nové soužití řeším košíky. A stres z mé strany tam je, bohužel. O Vámi popsané se i nadále snažím, ale vlastně jsme vše dělaly celou dobu předtím, tedy ony dvě a já, myslím venčení, pamlsky atp. O to je to pro mě horší, že nyní mám z té jedné hodné holky agresora a stále přemýšlím, kde jsem mohla udělat chybu. Nikdy nebyl ani náznak zavrčení, maximálně sklopení uší, pokud se něco některé (odložené) nelíbilo a výcvik vždy společně, společný gauč atp.

6.7.2018 07:22
impact

XXX.XXX.195.92

Scylla je na dovolené?

Přidejte reakci

Přidat smajlík