Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.7.2018 14:04
clementine

XXX.XXX.151.1

Dobrý den, ahoj!

Chci Vás poprosit o radu, budeme se stěhovat k domu s velkou zahradou a plánujeme pořídit pejska. Lámu si hlavu, jaké plemeno vybrat, tak aby se k nám hodil, rozuměli jsme si a zbytečně netrpěla ani jedna strana :) Máme dvě malé děti, rádi bychom aby pes alespoň vzbuzoval dojem hlídače, ale zas by neměl být nějak super ostrý, protože máme rádi návštěvy (včetně cizích dětí), chceme domácí zvířectvo, takže taky aby nám nesežral slepice. Aktivní jsme tak průměrně, žádní super sportovci ale rádi jezdíme na výlety a procházky. Jo a ještě bychom rádi pejska bez velkého sklonu k onemocněním. (A ideálně s bezúdržbovým kožískem :D ) Zkušenosti s pejsky nějaké máme, já s NO, labradorkou a špicem, manžel s novofundlanďákem.

Tož babo raď :)

Děkuju všem za radu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.7.2018 14:57

A chcete pejska samomysliciho(často vzbuzuje dojem že je trdohlavy(ale zas patří mezi nejinteligentnější psy) ale zas nemusíte během procházky řešit to že pes na vás čumí a furt po vás něco chce) nebo "robota"? Bude venku, doma?Mám nutkavost poradit nějaké krátkosrsté primitivní plemeno(napadl mě kanaanský pes(samomyslici ale zároveň dobře cvicitelny (v zemi původu dělá záchranářinu, pachové práce, pastevec, hlídač objektů(a v Americe dokonce dělá honáckeho psa)...atd.
Ale jelikož u nás je jediná chovná stanice a sice mají mladou fenku ale nevim zda budou od ní štěňata, takže asi ne.

11.7.2018 15:03
clementine

XXX.XXX.151.1

"Samomyslící" je v pohodě, určitě preferujeme "psa s osobností" před robotem :), pokud není extra náročný na výcvik. Pejsek bude venku i doma, nemám problém mu v tomto ponechat volnost. Zároveň bych ho ráda brala s sebou kamkoli to bude možné.

11.7.2018 15:11
Tedysek

XXX.XXX.48.19

Ja bych doporucila NF. Co si pamatuju tak to jsou super psi. Ale vic tu o nich povi nekdo jiny. :).

11.7.2018 15:13
clementine

XXX.XXX.151.1

Tedysek napsal(a):
Ja bych doporucila NF. Co si pamatuju tak to jsou super psi. Ale vic tu o nich povi nekdo jiny. :).

Já bych do NF šla, manžel se ze zkušenosti bojí o kyčle. :/.

11.7.2018 15:16
Tedysek

XXX.XXX.48.19

clementine napsal(a):
Já bych do NF šla, manžel se ze zkušenosti bojí o kyčle. :/.

To si nevyberes. Vsechno od 15kg vys muze trpet na kycle a lokty. Vsechno do 15kg zase na luxaci pately. Kazde plemeno ma neco. :-/ co treba zkusit vic nahlidnout do chovu jako takoveho a vybrat nf s nejlepsimy predpoklady pro zdravi?

11.7.2018 15:23
clementine

XXX.XXX.151.1

Tedysek napsal(a):
To si nevyberes. Vsechno od 15kg vys muze trpet na kycle a lokty. Vsechno do 15kg zase na luxaci pately. Kazde plemeno ma neco. :-/ co treba zkusit vic nahlidnout do chovu jako takoveho a vybrat nf s nejlepsimy predpoklady pro zdravi?

To je asi fakt... zkusím zapátrat :).

11.7.2018 15:35
clementine

XXX.XXX.151.1

Ještě se zeptám, co Landseer?

11.7.2018 16:08

clementine napsal(a):
Ještě se zeptám, co Landseer?

Klíďos. To je NF jen v jiné barvě. Myslím si, že tihle velcí molossi by k vám šli. Ještě třeba leonberger.

11.7.2018 16:18

Já jsem teda za nějakýho medvěda...z těch "hodných" mě napadá NF, ladseer a leonberger...všichni už tady byli jmenováni a pak ještě pyrenejský horský pes...
Edit: ještě berňáček, ale tam už bych se toho zdravíčka bála...

11.7.2018 16:53

opět a klasicky hovawart.

11.7.2018 17:21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
opět a klasicky hovawart.

hovík je super, ale potřebuje o kapánek větší vyžití než velký moloss. k zadavatelce, tak jak se popsala, kde obojí, ale pokud můžu srovnávat, s Norou (KaoxMsp) jsem já osobně šťastnější než s hovawartem, který v tomhle věku prostě vyžadoval mnohem víc aktivit, delší procházky, pocvičit na cvičáku nebo i doma, ukázat, jak se dělá stopa...Jinak hrozila destrukce všeho, co se na zahradě dalo okousat nebo zničit. S Norou jdeme ráno koupit pečivo do krámu, stačí zajít k potoku, pohrajeme si s míčkem, mimochodem osvěžíme pár povelů a je to šťastný (a spící) štěně na mnoho hodin.

11.7.2018 17:36
clementine

XXX.XXX.151.1

Tak o hw jsem taky uvažovala, ale bojím se aby se s námi nenudil..Jako zas takoví lenochodi nejsme, ale ne vždycky je člověk v náladě :D.

11.7.2018 18:34

nóóó
takže mohu srovnat jednoho hw a jednoho php (coby představitele nejmírnějšího pasteveckého plemene)
velmi stručně a zkratkovitě

hw od vždy klidný, moudrý, rozený neničitel, když se šlo dělat tak dělal, když se gaučovalo, tak gaučoval, lehce cvičitelný, poslušnost 100%...

php - štěně neřízená střela, neunavitelný, nespací, velmi temperamentní, razantní divočák...Velmi učenlivý, povahově silný pastevec, což je především to samostané jednání, vlastní názor...má velmi slušnou provozní poslušnost, ale vše je nutno vést, aby chtěl on! Nemá problém se postavit člověku, a to je pro pastevce obecně platné.

neboli tím chci říci, že opět rozhoduje nervová soustava konkrétního psa

Jakási "snadnost" soužití (v duchu, jak popisuje zadavatelka) nepoměrně snazší s hw...provozní poslušnost je nutná vždy (a to je práce člověka, ať se mu chce nebo ne) a opravdu to s hw půjde lépe

péče o srst - opět nepoměrně snazší u hw

zdravíčko - plemeno hw je v porovnání s ostatními srovnatelnými velmi zdravé.

11.7.2018 19:48

nóóó
takže mohu srovnat jednoho hw a jednoho php (coby představitele nejmírnějšího pasteveckého plemene)
velmi stručně a zkratkovitě

hw od vždy klidný, moudrý, rozený neničitel, když se šlo dělat tak dělal, když se gaučovalo, tak gaučoval, lehce cvičitelný, poslušnost 100%...

php - štěně neřízená střela, neunavitelný, nespací, velmi temperamentní, razantní divočák...Velmi učenlivý, povahově silný pastevec, což je především to samostané jednání, vlastní názor...má velmi slušnou provozní poslušnost, ale vše je nutno vést, aby chtěl on! Nemá problém se postavit člověku, a to je pro pastevce obecně platné.

neboli tím chci říci, že opět rozhoduje nervová soustava konkrétního psa

Jakási "snadnost" soužití (v duchu, jak popisuje zadavatelka) nepoměrně snazší s hw...provozní poslušnost je nutná vždy (a to je práce člověka, ať se mu chce nebo ne) a opravdu to s hw půjde lépe

péče o srst - opět nepoměrně snazší u hw

zdravíčko - plemeno hw je v porovnání s ostatními srovnatelnými velmi zdravé.

No tak vždycky i v rámci plemene jsou samozřejmě povahově a temperamentně rozdílní jedinci. S hovíkama nemám absolutně žádnou zkušenost, takže k těm se vyjadřovat nebudu...php znám taky pouze dva...psí slečnu, která už jako štěndo byla spíše, jak to nazvat... přemýšlivá...vyrůstala s malými dětmi a teda při její velikosti a mládí klobouk dolu, jak byla opatrná, od dětí se pomalu nehne, miluje celou rodinu, je to velká šmajchlířka a další známý je pes, je to kolos, neznám ho od štěnda, takže nevím jestli byl jako mlaďoch živější...dneska bych o něm řekla, že je takový psí profesor...pes absolutně nad věcí, kliďas, který ale spolehlivě ohlídá, k cizím rezervovaný, ale není agresivní...a také milující děti...vlastní názor teda má, jak píšete, ve své podstatě je to pastevec, i když ne tak radikální jako třeba kavkazan, ale palici má svojí...ano, člověk musí přemýšlet, jak na to, aby pes sám chtěl...

11.7.2018 20:06

"je to velká šmajchlířka"
jojo, to je přímo plemenný znak (právě teď je do mě zavrtanej a odmítá se odvrtat ).

11.7.2018 21:26
clementine

XXX.XXX.151.1

No takže prozatím zužuju výběr na hw versus novofundlandak/landseer :).

13.7.2018 12:21
Evv

XXX.XXX.116.3

A chcete pejska samomysliciho(často vzbuzuje dojem že je trdohlavy(ale zas patří mezi nejinteligentnější psy) ale zas nemusíte během procházky řešit to že pes na vás čumí a furt po vás něco chce) nebo "robota"? Bude venku, doma?Mám nutkavost poradit nějaké krátkosrsté primitivní plemeno(napadl mě kanaanský pes(samomyslici ale zároveň dobře cvicitelny (v zemi původu dělá záchranářinu, pachové práce, pastevec, hlídač objektů(a v Americe dokonce dělá honáckeho psa)...atd.
Ale jelikož u nás je jediná chovná stanice a sice mají mladou fenku ale nevim zda budou od ní štěňata, takže asi ne.

Canaanec hlídá. A když se rozhodne tak je schopnej hlídat ostře. Krom toho, v čechách je chov momentálně na takové urovni že nikdo kdo má o plemeno zájem by si štěně nevzal (možná budou zajímavá štěňata), ale z toho co je zatím v “provozu” se nic moc nevybere. A dost často mají problémy s jinačíma psama.

13.7.2018 13:45
Joye

XXX.XXX.162.142

Dobrý den, já bych doporučila i toho německého ovčáka nebo maďarského ohaře nebo nějakého útulkáče

13.7.2018 18:05
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Velký švýcarský salašnický pes.

9.8.2018 20:28
lucies1

XXX.XXX.242.147

Ježíš, mě k Vám úplně jde Novofundland až na tu srst, nu škoda, nějaký chrt, co? akorát tam musíte využít Vaše zkušenosti cvičit psa, kvůli pudům

Přidejte reakci

Přidat smajlík