Dobrý den, je tady nějaký odborník na genetiku, který mně zasvětí a pomůže?
Jakého zbarvení budou štěňata, když:
Matka - zbarvení RED (black pigment) a její rodiče RED a druhý SAND
Otec - zbarvení LILAC TRICOLOR (red pigment) a rodiče RED a LILAC TRICOLOR
Matka - awaw bb dd kk (za to neručím, počítal jsem sám :D )
Otec - At dd bb kyky (ověřené chovatelem)
Jakého zbarvení budou štěnda? Doufám že nevylezou jenom samí hnědí :D
Za každý názor díky a snad toto téma nikoho neurazí :D.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.65.3
Nebudou zadna tricolor stenata, protoze aw je dominantni nad at.
Co je mineno tim 'red pigment'? Jako u labradoru - zluta, tedy ee na lokusu Extension? Nebo jen pritomnost jedne recesivni alely tj. Ee (lilac je tusim zredena hneda, tj. ee zvire by bylo zlute, nikoli hnede)? A SAND je tedy zluta - ee? Pokud ma tedy matka jednoho rodice zluteho a sama je hneda, pak na lokusu Extension je heterozygotni tj. Ee. Jsem z toho zmatena
Co je to za plemeno?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.65.3
Ja porad nerozumim tomu LILAC TRICOLOR (red pigment).
Ten red pigment tedy znamena, ze ten pes je Ee na lokusu extension?
Pokud tedy oba rodice jsou na Ee, budete mit i lilac stenata, ale zadne trikolorni. Z teto feny trikolora nedostanete, pokud je skutecne awaw. Pokud ji ale nemate testovanou a jen odhadujete, pak je mozne, ze je awat a s atat psem da polovinu stenat trikolor.
POkud se chcete 'zbavit' cervene tedy bb, pak jedine kryt Bb (modrym nebo cernym) psem. Dalsi diverzity ve zbarveni stenat muzete dosahnout psem heterozygotnim na lokusu dilution (Dd) - divejte se po neredenych psech po redenem rodici.
Ja se v buldocich moc nevyznam, takze nevim, ktere barvy jsou standardni.
Tento pes kryl i žíhanou fenu - black brindle (což je se mi zdá agresivnější než červená )a štěňata byla žíhaná, blue tricolor, lilac tricolor a dokonce vznikl i nějaký kompromis v barvě sable.
Červenou bych chtěl omezit na mininum, jelikož psů této barvy je v ČR/SK dot, ale tricolorů velmi málo..
Toto má ten pes v krvi - Lilac tricolor, Tan Shoco Tri Tan, Blue Tri Tan a geny At dd bb kyky
Ten červený pigment je jako u labradora, prostě red nose. Já té genetice zatím moc nerozumím a snažím se v tom zorientovat..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.65.3
Jak jste prisel na to, ze je vase fena awaw?
JInak k tomu 'červený pigment je jako u labradora, prostě red nose'
Pokud mate na mysli zlute labradory (ee), ti by cerveny nos mit nemeli. Cokoladovi ano, to je prave to bb (a EE nebo Ee na lokusu extension) - zluti psi mohou byt BB, Bb i bb, ale vzdy ee na extension.
K orientaci je vyborne tohle, jsou tam i popsane lokusy (abecedne serazene) a v nich pak jednotlive alely od nejdominantnejsi po recesivni (pod Summary of series - List of alleles for reference)
http://www.doggenetics.co.uk/index.htm
Neni tam uvedena alela ky, tu jsem nasla tady
http://www.animalgenetics.us/Canine/Canine-color/KLocus.asp.