Dobrý den, před necelým rokem jsem byla se psem na vyšetření srdce, kde mu diagnostikovali šelest a bylo mi řečeno, že šelest je velmi mírného stupně. Dnes jsem si znovu pročítala zprávu a našla jsem ve zprávě toto: DIAGNÓZA: ssp. pulmonální stenosis velmi mírného stupně, zadýchávání souvisí s vysokým nerovým tonusem- pes je
snadno excitovaný, jde o benigní stav..Po googlování mě celkem vyděsilo co to ta pulmonální stenoza je..Zajímalo by mě zda máte někdo pejska kdo toto onemocnění má a jak s ním žije..Jestli to mému psovi ovlivní nějak délku a kvalitu života, pokud jde "jen" o stenozu velmi mírného stupně.
1/ moc záleží na tom, jak vyšlo echo - mělo by tam být nějaké číslo / jednotky mmHg/
2/ at vyšlo jak vyšlo, vyšetření bych s odstupem 6-12 měsíců zkontrolovala, jestli se vada horší nebo ne
3/v principu pokud je nález velmi malý - hraniční - a nezhoršuje se, nic to neznamená. pokud se ale zhoršuje, jde o potenciálně vážný stav.
4/bez výše uvedeného číselného údaje se nedá nic víc říct.
Uživatel s deaktivovaným účtem

veroniko, jestli jsi gůglovala, tak ses dočetla...
třeba
"Značná část psů s tímto poslechovým nálezem však nemusí vykazovat příznaky srdečního selhání. Ty se většinou objevují až ve vyšším věku pacienta a zahrnují zhoršenou toleranci zátěže, synkopy (krátkodobá ztráta vědomí), otok břicha a končetin. Prognóza onemocnění a délka života závisí na stupni postižení chlopně. Léčba se zaměřuje zejména na medikamentózní potlačení příznaků srdečního selhání, popř. chirurgickou korekci vady."
to jsi byla na jednorázovém vyšetření, bez nějakých dalších periodických kontrol u kardiologa, ať se dá včas reagovat na zhoršování stavu? Nějaké poučení od veta...?
A jestli je pes nervák, tak by to chtělo zapracovat na jeho zklidnění, pokud to jen lze...volba vhodných aktivit...
hn..
napsal(a):
1/ moc záleží na tom, jak vyšlo echo - mělo by tam být nějaké číslo / jednotky mmHg/
2/ at vyšlo jak vyšlo, vyšetření bych s odstupem 6-12 měsíců zkontrolovala, jestli se vada horší nebo ne
3/v principu pokud je nález velmi malý - hraniční - a nezhoršuje se, nic to neznamená. pokud se ale zhoršuje, jde o potenciálně vážný stav.
4/bez výše uvedeného číselného údaje se nedá nic víc říct.
toto je celá zpráva
KLINICKÉ VYŠETŘENÍ orient, nekulhá, aktivní, habitus přiměřený, isok, MU norm, CRT 1,5, růž, jug. pulsace norm
HR prav 90/min, srd. šelest II/VI LS PMIA, plicní sklípky
Sono2D- mitrální chlopeň bez výrazných změn, jen malinko ztluštělá septální část, levá komora nedilatována, syst fce
normální, pravá komora bez dilatace, síň normální, malinko ztluštělá oblast semil chlopně art. pulm.
M mode- IVSD 0,79 LVIDD 4,53 LVPWd 0,82 IVSs 1,34 LVIDs 3,00 LVPWs 1,34 EDV 94 ESV 35 SV 59 EF
62 FS 33 %
Doppler- A max 1,1 P max 1,48 TR stopy PI stopy MR 0
DIAGNÓZA: ssp. pulmonální stenosis velmi mírného stupně, zadýchávání souvisí s vysokým nerovým tonusem- pes je
snadno excitovaný, jde o benigní stav
TERAPIE
bez T, případná kontrola za 12 měsíců
..O tu kontrolu za 12 měsíců sem si řekla já sama v podstatě..doktor mi řekl, že to má vrozené a tudíž by nemělo zhoršovat..
Dobrý den,
náš ovčák má pulmonální stenozu. Rozhodně je potřeba to nepodcěnovat a nenechat ho volně běhat se psy, protože jde o závažné vrozené srdeční onemocnění, které by mělo být co půl rok pravidelně vyšetřováno. Náš bude mít teď 5 let, prognóza je špatná, ale i přes to všechno se má k světu :-)
Poradím moc ráda na d.velichova@seznam.cz
hezký den.
DV