Zdravím, mám dotaz ohledně zkrmování celých ryb.
Feně už chvilku vařím, syrové maso nechce. Už od štěněte jsem jí ho zkoušela párkrát podstrkovat, ale vždycky na něj hloupě koukala, případně se ho pokusila schovat do postele, takže už to znovu pokoušet nehodlám. Syrový maso v posteli fakt nechci. Vařené jí šmakuje, takže zatím fajn.
Miluje sušené ryby všeho druhu, několikrát jsem jí proto zkoušela povařit i mražené filé, ale ty běžně dostupné kostky nechce, asi pozná kvalitu, poněvadž pořádné filé (které je tak pětkrát dražší) samozřejmě téměř vdechne.
Vařím proto, že je to mražené, tak aby to povolilo a nebylo studené. K čerstvým rybám prostě přístup nikde po okolí nemám... Jinak bych se s vařením ryb moc neobtěžovala - kdyby to náhodou někomu přišlo divné, tak to rovnou upřesňuji.
Zajímá mě, jak je to s kostmi u celých ryb. Pokud bych koupila mražené, na chvíli jí to povařila, můžu jí dát celou? Nebo stačí vyndat to nejhorší - páteř - a se zbytkem si poradí? Jsou nějaké části té ryby, které nesmí?
Díky
Uživatel s deaktivovaným účtem

Se syrovou kostí obalenou masem, maso drží u kosti, si pes poradí, sežere i skřele (hlavu), ale kosti z ryby, kde se maso udlupuje z kostí a samotné kosti mohou kdekoliv uvíznout, zašprajcnout se...100x se nic stát nemusí a po 101 pojedete na veterinu. No když dám buli zbytky z makrely, tak pak na konec dostane kus rohlíku- pečiva aby si "pročistila trubku"...
Nedávala bych vyloženě vařené kapří hlavy s první prsní ploutví.
Náš pes není extra jedlík ryb, ale jednou za čas jí sežere- nějaká kupovaná mořská rozmražená, nejvíc jí chutnají chcíplé rybky čerstvě vylovené z rybníka- je labužník, zkuste grundličky- malé rybky, sice 100kč za půl kila v kaufu, ale jako mlsek stačí...
Se sladkovodními rybami bych byla opatrná v případě, že je dostávám od nějakého rybáře - existují přehledy rybářských revírů a doporučená množství porcí různých druhů ryb pro konzumaci člověkem z hlediska obsahu škodlivých látek (hlavně těžkých kovů) v přírodních biotopech. U psů bych jistě zohlednila vzhledem k jejich hmotnosti menší než doporučené množství.
Mořské ryby jsou v současnosti ve výživě lidí přijímány poměrně nejednoznačně - ano, obsahují některé prospěšné látky z hlediska zdraví člověka, ale zároveň tam mohou být i sloučeniny, související s vyšším znečištěním životního prostředí, a v neposlední řadě dost diskutovaná otázka mikroplastů (to je hodně rizikové u časté konzumace mořských plodů).
Tohle všechno je dobré mít na paměti i při nákupu ryb v kvalitě pro psy (ať už jako pamlsky nebo regulerní krmné maso) - to, že se nespotřebovaly v potravinářském průmyslu, který zpracuje, co jen trochu může, je pro mne indicií, že bych je nedala ani svému psovi.
Co se týče kostí, záleží na velikosti psa. Ze syrové ryby vyndám páteř a viditelné tvrdší špičaté kosti, zbytek nasekám na menší kousky (cca 2x3 cm pro 50tikilového psa, pro sedmikilovou fenku na menší), smíchám s přílohou a normálně zkrmuji (včetně hlavy i kůže, ploutve větších ryb ne). Nikdy nebyl problém.
Vařené ryby krmím stejně - opět, vyndám páteř a tvrdší kosti. Jinak - při vaření je možné maso ovonět přídavkem koření, bobkový list, libeček, nové koření apod.
Saola: jojo, tohle mi je jasný... Jenže ve kterém mase v dnešní době nejsou různé sr... ? V tom z nějaké rodinné farmy, možná. Ona ryby vážně miluje, takže bych jí je právě ráda občas dopřála. Kupuju to normálně v obchodě pro lidi. Už jsem i zkusila koupit maso ze zverimexového mrazáku nebo mi jednou známá dovezla taky přímo určené pro psy z nějakého obchodu u nich... A já si nemůžu pomoct, ale mně to příšerně smrdí, když to vařím. Já sama to nejím, takže smrad z masa je pro mě takové pejskařské nutné zlo, ale jak se to vaří i s přílohou a tak, je to cítit normálně jako když se vaří jídlo, kdežto u toho masa prodávaného přímo pro psy jsem fakt měla pocit, že to chcíplo už hodně dávno.
Pamlsky kupuju celé sušené šproty, už jsem v tom pytli sice potkala i nějakou škebli, ale jinak to snad tak hrozný nebude. My zas tak moc nepamlskujem, takže se tím necpe věčně.
verun: haha, tak s rohlíkem bych nepochodila. Nebo teda jo, ona by si ho dala s chutí. Jenže pročistil by ji nejen jednu trubku, ale celý potrubí, poněvadž by během chvíle svištěla ven
saola
napsal(a):
Se sladkovodními rybami bych byla opatrná v případě, že je dostávám od nějakého rybáře - existují přehledy rybářských revírů a doporučená množství porcí různých druhů ryb pro konzumaci člověkem z hlediska obsahu škodlivých látek (hlavně těžkých kovů) v přírodních biotopech. U psů bych jistě zohlednila vzhledem k jejich hmotnosti menší než doporučené množství.
Mořské ryby jsou v současnosti ve výživě lidí přijímány poměrně nejednoznačně - ano, obsahují některé prospěšné látky z hlediska zdraví člověka, ale zároveň tam mohou být i sloučeniny, související s vyšším znečištěním životního prostředí, a v neposlední řadě dost diskutovaná otázka mikroplastů (to je hodně rizikové u časté konzumace mořských plodů).
Tohle všechno je dobré mít na paměti i při nákupu ryb v kvalitě pro psy (ať už jako pamlsky nebo regulerní krmné maso) - to, že se nespotřebovaly v potravinářském průmyslu, který zpracuje, co jen trochu může, je pro mne indicií, že bych je nedala ani svému psovi.
Co se týče kostí, záleží na velikosti psa. Ze syrové ryby vyndám páteř a viditelné tvrdší špičaté kosti, zbytek nasekám na menší kousky (cca 2x3 cm pro 50tikilového psa, pro sedmikilovou fenku na menší), smíchám s přílohou a normálně zkrmuji (včetně hlavy i kůže, ploutve větších ryb ne). Nikdy nebyl problém.
Vařené ryby krmím stejně - opět, vyndám páteř a tvrdší kosti. Jinak - při vaření je možné maso ovonět přídavkem koření, bobkový list, libeček, nové koření apod.
To bych hrozně rád viděl.
Můžete mě někam nasměrovat, nebo dát přímo odkaz na ta "doporučená množství porcí"?
http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/bezpecnost-potravin/monitoring-cizorodych-latek/kvalita-ryb-v-ceskych-a-moravskych.html
http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/Berankova/Kvalita_ryb_2010_new.pdf
Pokud chcete aktuálnější info, obraťte se přímo na MZ nebo Jihočeskou univerzitu, ale nemám pocit, že by se něco výrazněji měnilo k lepšímu.
Zjednodušeně řečeno, pokud krmíte kaprem či býložravými rybami, budiž, ale pokud dáváte maso z dravých ryb, už bych byla opatrná.
Kdysi jsem kupovávala ryby kočkám
a vonělo to i psovi.
Kočky dostaly syrovou, psovi jsem to rychle, lehce, krátce
povařila, kosti změkly.
Byly to hejky, stávaly kilo do 10 kč.
Buď 4 nebo 8 kč za kilo. Teď je cena zcela jinde .
https://search.seznam.cz/?q=ryba+hejk&oq=hejk&sourceid=szn-HP&sgId=6Z-f9MIeTVfV9AtAkcJynNwoknzoTnwfki-jYGZ7k7%3D%3D&thru=sug&su=c&aq=1.

Cejny? to je ryba která je zrovna extra plná kostí, když je občas vemu, tak na salát nebo do karbanátků...pomleté , jinak si jich moc extra nece(j)ním.
napsal(a):
Cejny? to je ryba která je zrovna extra plná kostí, když je občas vemu, tak na salát nebo do karbanátků...pomleté , jinak si jich moc extra nece(j)ním.
Cejn je plevelná ryba. Je plná těch Y malých měkkých kostí, co mají kaprovité ryby - ty nikomu nevadí, natož psům.
Když se vyfiletuje a vytahají se žebra (jde to i rukama), rozřežu filety nožem a není problém.
A pejsani si čvachtaj... Čerstvá ryba je čerstvá ryba...
Salát ani karbanátky psům nedělám, přijde mi to jako blbost.

pan Brouček
napsal(a):
Cejn je plevelná ryba. Je plná těch Y malých měkkých kostí, co mají kaprovité ryby - ty nikomu nevadí, natož psům.
Když se vyfiletuje a vytahají se žebra (jde to i rukama), rozřežu filety nožem a není problém.
A pejsani si čvachtaj... Čerstvá ryba je čerstvá ryba...
Salát ani karbanátky psům nedělám, přijde mi to jako blbost.
Salát a karboše snad pro mě ne?!, to doufám bylo jasné (vemu- jako od vody při chytání)
Když už psovi dám někdy rybu takhle od vody, tak jí jen prostě vykuchám, pokud je to plevelná mrňavá čudla ani to ne, žádné filetování(obvzlášť při výlovech to jsou rybky plevelky na dvě kousnutí, ty máme nejraději)...ně překvapilo, že se i cejn dá prodat a co se s ním dá tak asi udělat, když moc k jídlu skrz ty kosti není.
U cejna je bezva, ze kdyz se vyvrhne, nakraji na kosticky i s kostma a upece, tak se kosti rozpadaji sami a neni potreba ho vykostovat. Cejn je v mnoha ohledech super ryba. Jinak ja lovim psum v nasem zahradnim jezirku karasky. Normalne podberakem je chytim, vyklopim na travu a psi si smlsnou. A to ze jinak rybu kdyz dam do misky, tak ji zaye vesele muzu vyhodit. Tak cerstve vytazenou z vody basti s chuti.
Mozna bych zkusila koupit sem tam kaprika/karase/cejna/... jeste ziveho a toho teprv nabidla psovi. Je to pro ne trosku jina liga. :).

Tedysek
napsal(a):
U cejna je bezva, ze kdyz se vyvrhne, nakraji na kosticky i s kostma a upece, tak se kosti rozpadaji sami a neni potreba ho vykostovat. Cejn je v mnoha ohledech super ryba. Jinak ja lovim psum v nasem zahradnim jezirku karasky. Normalne podberakem je chytim, vyklopim na travu a psi si smlsnou. A to ze jinak rybu kdyz dam do misky, tak ji zaye vesele muzu vyhodit. Tak cerstve vytazenou z vody basti s chuti.
Mozna bych zkusila koupit sem tam kaprika/karase/cejna/... jeste ziveho a toho teprv nabidla psovi. Je to pro ne trosku jina liga. :).
Jo naše mlsná princezna to má taky tak, na výlovu nebo ryba z vody(chodí na Lipně po břehu a hledá v kamínkách mrtvé malé rybky) a ryba chcíplá ve vodě, by se užrala, ale ryba v misce je její noční můra...
Dobrej typ na cejní pochoutku( upeče jako v peci, nebo opraží na oleji?), cejnů není nikdy málo...mají to tedy spočtený.
napsal(a):
Jo naše mlsná princezna to má taky tak, na výlovu nebo ryba z vody(chodí na Lipně po břehu a hledá v kamínkách mrtvé malé rybky) a ryba chcíplá ve vodě, by se užrala, ale ryba v misce je její noční můra...
Dobrej typ na cejní pochoutku( upeče jako v peci, nebo opraží na oleji?), cejnů není nikdy málo...mají to tedy spočtený.
My jsme je pekli na olejem potrenym plechu. ;) ja bych prave cejny vibec nezatracovala. :).

Tedysek
napsal(a):
My jsme je pekli na olejem potrenym plechu. ;) ja bych prave cejny vibec nezatracovala. :).
Tak to se teprv uvidí, jestli budou chutnat...
napsal(a):
Tak to se teprv uvidí, jestli budou chutnat...
Jako je to spoustu let co jsem cejna mela naposled (ostehovani od rodicu -> konec rybareni,...) ale vim ze jsme to takhle delali. Jeste trochu okorenit. styska se mi po rybareni. Ale hold letos to uz zase nestihnu. Aspon ze doma mame jezirko a tam muzu lovit. :D.

Tedysek
napsal(a):
Jako je to spoustu let co jsem cejna mela naposled (ostehovani od rodicu -> konec rybareni,...) ale vim ze jsme to takhle delali. Jeste trochu okorenit. styska se mi po rybareni. Ale hold letos to uz zase nestihnu. Aspon ze doma mame jezirko a tam muzu lovit. :D.
Jéžiš, já bych je nejradši házela za sebe do kopřiv, na jeden kapří záběr je 100 cejních...alespoň nějaká zábava (na bojlís nechytám- jen na nástrahy "první generace"- kolínko, kukuřice, žížala, červík a pod.)
terven: to musím psině s tou syrovou sardinkou nebo šprotou nejdřív zahrát maňáskové divadlo, pak je trochu k jídlu, ale ne moc ...upečenou pro mě(s kořením a máslem) by jí jistě sežrala ani by nemrkla...
K této debatě: u nás vyskočí ryba v noci z jezera, umlátí se na mole a já ji druhý den zakopávám do kompostu...Ani kočky, ani psy, nenapadne to hnusné, slizké zamordovat. Pes nemá rád nic, co páchne, takže mrtvoly všeho druhu + syrečky obchází širokým obloukem Rybu jedině vařenou, pečenou. A když je to tu o kostech - ty mne ani nepadne řešit. Vlku či medvědu, tu páteř taky nikdo nepreparuje...

lesnížínka
napsal(a):
K této debatě: u nás vyskočí ryba v noci z jezera, umlátí se na mole a já ji druhý den zakopávám do kompostu...Ani kočky, ani psy, nenapadne to hnusné, slizké zamordovat. Pes nemá rád nic, co páchne, takže mrtvoly všeho druhu + syrečky obchází širokým obloukem Rybu jedině vařenou, pečenou. A když je to tu o kostech - ty mne ani nepadne řešit. Vlku či medvědu, tu páteř taky nikdo nepreparuje...
Ale to je škoda, to by se dalo ještě sníst-čerstvě leklá ryba, dobrá ryba, jestli on to ten pes nemá po vás...
PS: pomalu docházejí tenisáky...
napsal(a):
Ale to je škoda, to by se dalo ještě sníst-čerstvě leklá ryba, dobrá ryba, jestli on to ten pes nemá po vás...
PS: pomalu docházejí tenisáky...
Včera jsem už odesílala na žádost druhé kolo. Máte zprávu
Ryby...bohužel vyskočí vždycky menší pstroužek, tak kolem 15cm. Tyn 50cm plotice, či jak se ty potvory jmenujou...ty tam sebou nešvácnou. Těma bych nakrmila regiment. Jenže...já se toho nedotknu, když je mrtvá, tak ji vyhodím, jsem ochotná ji hodit zpátky do vody a vyzkoušet, jestli se nezvetí(minule jsem pstroužka zkoušela různě resuscitovat, ale už bylo prostě pozdě) nebo nabrat na lopatu a hodit na kompost(tam si ji přijdou vyzvednout kočky ze stájí nebo lišák).

dargan
napsal(a):
Mám na toto téma taky jeden dotaz, dává někdo z Vás psům nekuchané makrely? Mám vyzkoušeno, že syrové kuchané jsou ok, ale nevím, jestli jsou ok i nekuchané?
Já, úplně v pohodě.

dargan
napsal(a):
děkuji, to jsem ráda!
Krájim na kousky kromě hlavy, tu nežere.

dargan
napsal(a):
tak já krmím celé makrely, nekrájím, naši KAO sežerou vše komplet, jen jsem poprvé koupila makrely nekuchané, a zajímalo mě, jestli je žádoucí abych je vykuchala sama, nebo jestli je to zbytečné
Chápu, v bytě to raději nakrájím
Vykuchání je zbytečné