Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.7.2018 11:04
GloriaTheWhippet

XXX.XXX.156.2

Ahoj,

jedno ze starších vláken mě tak nějak dovedlo na myšlenku, že lidé asi fakt chtějí mít psy obry... U čivav se zmenšuje, ale třeba u whippetů chtějí lidi pomalu greye. Je to na palici. Mám fenu, roční, která měří cca 48cm, takže normálně rostlá fena, jen je trochu drobnější postavy, ale taky je jí teprve rok, takže věřím, že to kilčo nahoru ještě dá. Momentálně váží cca 11,5 kilo. Normálka. Ale prostě podle dnešních lidí a jejich vkusu je malá a už se mě dokonce ptali, jestli to není italský chrtík. Pak když jde člověk na výstavu a vidí tam ty koně, tak musí být každýmu jasné, že fakt jsou nad limit, ale stejně to zvíře vyhraje. Tak sakra... Pak se mě nemají lidi ptát, jestli nemám taliána...
Jak je to u vašich plemen? Pozorujete něco takového? Případně jakékoli poznatky, co souvisí s tématem... :) Díky a hezký den! :).

18.7.2018 11:12
Tedysek

XXX.XXX.48.143

Ja jen pozoruji ze nas jeden NO ma 70cm (5cm nad standard), bigl ma 40cm (horni hranice standardu) a stene NO ma ve 4 mesicich asi 53cm. Ja osobne mam radsi vetsi zvirata, ale znam i spoustu tech mensich ve svych plemenech.

18.7.2018 11:15
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

GloriaTheWhippet napsal(a):
Ahoj,

jedno ze starších vláken mě tak nějak dovedlo na myšlenku, že lidé asi fakt chtějí mít psy obry... U čivav se zmenšuje, ale třeba u whippetů chtějí lidi pomalu greye. Je to na palici. Mám fenu, roční, která měří cca 48cm, takže normálně rostlá fena, jen je trochu drobnější postavy, ale taky je jí teprve rok, takže věřím, že to kilčo nahoru ještě dá. Momentálně váží cca 11,5 kilo. Normálka. Ale prostě podle dnešních lidí a jejich vkusu je malá a už se mě dokonce ptali, jestli to není italský chrtík. Pak když jde člověk na výstavu a vidí tam ty koně, tak musí být každýmu jasné, že fakt jsou nad limit, ale stejně to zvíře vyhraje. Tak sakra... Pak se mě nemají lidi ptát, jestli nemám taliána...
Jak je to u vašich plemen? Pozorujete něco takového? Případně jakékoli poznatky, co souvisí s tématem... :) Díky a hezký den! :).

No, nejde jen o výšku, ale celou konstituci psa. Když jsme brali před 10lety berňáka, byl to medvěd, přesně takový, jak jsme si berňáka představovali. Ne moc vysoký, podsaditý pes, s tlapama...no jak medvěd, s velmi hustou, vlnitou srst. Teď už některé málem nerozeznám od bordery. Vysocí, nohatí psi, s rovnou srstí. Pro mne hnus, takového bych si už nekoupila, i když je to pro mne nej plemeno.

18.7.2018 11:16
GloriaTheWhippet

XXX.XXX.156.2

Díky za reakci. :)

Já jsem ráda za fenu, kterou máme, chtěla jsem drobnější zvíře právě kvůli častému cestování, ale pak mě štve, když lidem říkám, že ne, není malá, ale je normálně vysoká. Přijde mi, že se vyskytnou spíše velká zvířata, než ta malá.

18.7.2018 11:18
GloriaTheWhippet

XXX.XXX.156.2

lesnížínka napsal(a):
No, nejde jen o výšku, ale celou konstituci psa. Když jsme brali před 10lety berňáka, byl to medvěd, přesně takový, jak jsme si berňáka představovali. Ne moc vysoký, podsaditý pes, s tlapama...no jak medvěd, s velmi hustou, vlnitou srst. Teď už některé málem nerozeznám od bordery. Vysocí, nohatí psi, s rovnou srstí. Pro mne hnus, takového bych si už nekoupila, i když je to pro mne nej plemeno.

Ano i to je pravda. Já jsem třeba na tohle téma narazila u SBT. Že už někteří jsou pomalu jako AST. A kolikrát pak postrádají i ten stafbullůvský výraz. Prostě to není ono. Ale lidi se prostě budou chlubit tím, jak jim ten pejsek pěkně narostl. Nevím no. Pokud je nějaký standard, měl by se dodržovat. :/ Změna plemen (dost často k horšímu) je fakt smutná. :/ Aby si člověk fakt vybíral chovky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.7.2018 11:45

Já spíš pozoruju opačný trend. Samojedi byli jednu dobu jak lištičky, teď bych řekla, že už to není tak markantní. Chodští psi, spíš určité linie od určitých chovatelů, též lištičkoidní. Naše fena, která se narodila před sedmnácti lety, by byla proti nim jako jiné plemeno.
A některá plemena se zvětšují - třeba černý ruský teriér, tomu byl před časem změněn standard a musí být větší.

18.7.2018 12:31
inusanka

XXX.XXX.98.58

U fudláků to myslím je naopak, když se dívám na dnešní psy a promítám si psy z mládí, když jsem se do tohoto plemene zamilovala...Fena má 50 kg a je nižší, psa jsem měla obříka a i po osmi letech se dívám hodně nad její hřbet. Ale taky byl mimořádný a moc se jich už dneska nevidí.

18.7.2018 12:36

tak subtilních lištičkoidních hovíku bych řekla taky přibývá...

18.7.2018 12:47

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
tak subtilních lištičkoidních hovíku bych řekla taky přibývá...

Jo a čím subtilnější, tím hysteričtější a vzteklejší hovíci.
Hodně, hodně lituji, že jsme toho svého nenechali připustit, klidně i na bez PP fenu, měli bychom po něm štěně.
Kvůli zmenšování hovíků a podivným povahám jdeme do jiného plemena.

Já mám pocit, že když jsme při čtrnácti lety pořizovali hovíka tak byl klub hodně rozhádaný kvůli velikosti a povaze, už si přesně nevybavuji jak přesně to bylo, tenkrát nám to přišlo vtipné. Evidentně vyhrála frakce za menší psy a jak se změnila skutečná povaha a ta ve standartu asi ani nemá cenu psát.

18.7.2018 12:50
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Já mám dojem, že psi se obecně zvyšují, ale zužují a zjemňují. Myslím, že je to jeden z důsledků krmení granulemi - chybějí kostry, substance, šířka a objem. Ale rostou nám takové žirafy.

18.7.2018 12:51
Dasvo

XXX.XXX.101.12

A pardon za OT! Při prvním přečtení nadpisu mě napadlo, proč se proboha v psí diskuzi řeší zvětšování prsů. :-D :-D.

18.7.2018 13:02

"Jo a čím subtilnější, tím hysteričtější a vzteklejší hovíci."
přesně!
proto půjdu po fyzickém typu rodičů i štěněte

"Já mám dojem, že psi se obecně zvyšují, ale zužují a zjemňují. Myslím, že je to jeden z důsledků krmení granulemi - chybějí kostry, substance, šířka a objem. Ale rostou nám takové žirafy."
to bych ani náhodou nespojovala, to je záležitost daná geneticky, fyzický typ a ruku v ruce s tím i typ nervové soustavy-temperament

ale na druhou stranu zase budou plemena, která jdou od normálně funkčních zvířat k těžkým monstrům.

18.7.2018 13:03
GloriaTheWhippet

XXX.XXX.156.2

Dasvo napsal(a):
A pardon za OT! Při prvním přečtení nadpisu mě napadlo, proč se proboha v psí diskuzi řeší zvětšování prsů. :-D :-D.

:D Merline! Tak teď jsem se fakt pobavila. :D

Jinak to s těma granulema zní jako pádný argument. Je fakt, že celkově už to u hodně plemen tak nějak... Není ono. Merlindík za chovatelku, která krmí masem a já v tom s fenou pokračuji. Na granulích by teda vypadala asi příšerně... :/

Díky všem za vaše postřehy. :).

18.7.2018 13:29
conie

XXX.XXX.206.202

Exteriér psů je jedna věc a určitě ne vždy jde vývoj správným směrem, mě taky ale děsí změny povah a případně požadavky na povahy. Hit dnešní doby - pes musí být kamarád s každým psem, fenou, každým člověkem, nesmí projevit "útočnost" atd. Ale - některá plemena prostě mají v popisu práce hlídání, strážení, menší snášenlivost ke psům i k lidem. A dřív to bylo běžně součástí standardu těchto plemen - nedůvěřivost, samostatnost, atd. Laická veřejnost dnes žije v dojmu, že každý pes si musí nechat od lidí (a hlavně od dětí) všechno líbit. Vůbec není výjimkou, když rodiče pošlou dítko (naposled tak cca 4 roky), ať si jde pohladit "medvídka" - šarplanince, na vodítku, s košem na hubě. Bez pozdravu, bez dovolení se. Po upozornění, že pes se nechce kamarádit a o hlazení nestojí, váží kolem 60 kg a snadno může dítko povalit, ještě dostanu vynadáno, proč s takovým psem vůbec chodím po venku! Ale i na výstavě jsem se setkala s rozhodčím, který chtěl sám prohlížet šarpošovi chrup - byl upozorněn, že zuby předvedeme bez problémů, ale jen já. Naštěstí měl pan rozhodčí dost rozumu a pochopil, že to temné zadunění je varování a zuby si nechal dokonale předvést. Ale jak může "odborníka" napadnout, že dospělý šarplaninec si nechá hrabat do huby od úplně cizího člověka?

18.7.2018 13:34

teda přiznám, že ačkoliv jsem měla HW líbivého blonďáka, navíc konstitučně fakt medvídka, a pyreneják je samozřejmě půvabný běloušek plyšáček, tak se mi nikdy nestalo, že by se kdokoliv nezeptal, zda smí, a nerespektoval, že dost nebo vůbec nešahat, oba psi vždy budili obdiv ale zároveň i respekt.

18.7.2018 13:40

teda přiznám, že ačkoliv jsem měla HW líbivého blonďáka, navíc konstitučně fakt medvídka, a pyreneják je samozřejmě půvabný běloušek plyšáček, tak se mi nikdy nestalo, že by se kdokoliv nezeptal, zda smí, a nerespektoval, že dost nebo vůbec nešahat, oba psi vždy budili obdiv ale zároveň i respekt.

Od nás taky matky spíš prchaly, nikdy se nestalo, aby někdo poslal dítě pohladit si hovíka.
Občas některá matk použila dítě jako štít, když kolem nás procházeli, strčila dítě před sebe.

18.7.2018 13:51

conie napsal(a):
Exteriér psů je jedna věc a určitě ne vždy jde vývoj správným směrem, mě taky ale děsí změny povah a případně požadavky na povahy. Hit dnešní doby - pes musí být kamarád s každým psem, fenou, každým člověkem, nesmí projevit "útočnost" atd. Ale - některá plemena prostě mají v popisu práce hlídání, strážení, menší snášenlivost ke psům i k lidem. A dřív to bylo běžně součástí standardu těchto plemen - nedůvěřivost, samostatnost, atd. Laická veřejnost dnes žije v dojmu, že každý pes si musí nechat od lidí (a hlavně od dětí) všechno líbit. Vůbec není výjimkou, když rodiče pošlou dítko (naposled tak cca 4 roky), ať si jde pohladit "medvídka" - šarplanince, na vodítku, s košem na hubě. Bez pozdravu, bez dovolení se. Po upozornění, že pes se nechce kamarádit a o hlazení nestojí, váží kolem 60 kg a snadno může dítko povalit, ještě dostanu vynadáno, proč s takovým psem vůbec chodím po venku! Ale i na výstavě jsem se setkala s rozhodčím, který chtěl sám prohlížet šarpošovi chrup - byl upozorněn, že zuby předvedeme bez problémů, ale jen já. Naštěstí měl pan rozhodčí dost rozumu a pochopil, že to temné zadunění je varování a zuby si nechal dokonale předvést. Ale jak může "odborníka" napadnout, že dospělý šarplaninec si nechá hrabat do huby od úplně cizího člověka?

Tendence předělat psy na hodné ňoumy mi přijde v našich zeměpisných šířkách spíš fajn.Hustota zalidnění je veliká, myslím, že nemáme prostor chovat "zlý" psy.
To mi až tolik nevadí, spíš mi vadí, že ze psů se stávají hysterky.

Teď jsem se vrátila z Balkánu, po ulicích neuvěřitelné množství různorodých psů, včetně pastevců.
A žádný neměl tendence utočit na jiné psy nebo snad na lidi. Ta mírumilovnost byla příjemná. Kdybych věděla, že hranice projedem tak hladce, tak mám doma štěně.

A mimo téma, celé vyvracelo teorii o "superoříškovi", který vznikdy při nekontrolovatelném množení psů, kterou jsem tu několikrát četla. Evidentně se různé znaky plemen drží po mnoho a mnoho generací.

18.7.2018 13:59
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ten Balkán...tam se zase potvrzuje moje teorie, že psi se bez zásahu lidí spolu v pohodě domluví, nejsou útoční apod. To vždycky tvrdím o takových těch chronických psích tulácích, bezprizorních, o které se páníčci prakticky ani nezajímají. Ti psi se prostě museli naučit žít jak s ostatními psy, které chtě nechtě na potulkách potkávají, tak s lidma, tak s dopravou...Nejhorší je prostě pes pit.mého, hysterického, nesnášenlivého pána, který nedejbože ještě nějakým způsobem zdrhne z domu...

18.7.2018 14:05
GloriaTheWhippet

XXX.XXX.156.2

Hlavně lidi chtějí mít mírumilovné psíky, zároveň ale pořád plácají o dominanci a agresivitě a snaží se to z psů vytřískat. Psi jsou teď už pitomci, co nejsou schopni vyjít s jiným psem a jsou to hysterky. I kdyby mi fena nesnesla psy, fajn, naučím jí, aby prošla v klidu kolem nich, když se nějaký přiblíží moc, dostane, hotovo. Ta moje taky nemusí určitý typ lidí. Je to bezprostřední a samostatně myslící jednotka, co má na vše svůj názor a dává ho najevo. Nekouše. Vrčí, brumlá, mručí, pofrkává... Jiní už by jí za to třískali, že "to si nesmí dovolit" a podobné nesmysly...
Je to smutné, kam to celé spěje. :/.

18.7.2018 14:11

lesnížínka napsal(a):
Ten Balkán...tam se zase potvrzuje moje teorie, že psi se bez zásahu lidí spolu v pohodě domluví, nejsou útoční apod. To vždycky tvrdím o takových těch chronických psích tulácích, bezprizorních, o které se páníčci prakticky ani nezajímají. Ti psi se prostě museli naučit žít jak s ostatními psy, které chtě nechtě na potulkách potkávají, tak s lidma, tak s dopravou...Nejhorší je prostě pes pit.mého, hysterického, nesnášenlivého pána, který nedejbože ještě nějakým způsobem zdrhne z domu...

Asi ano, ale myslím, že je to i selekcí. Psi, co dělají bordel nebo dokonce zaútočí na lidi prostě dostanou mezi uši, nikdo je nepřevychovává. Agresivitu by jim nikdo netrpěl.

Byla to zajímavá zkušenost, už jen to, jak měli tlupy psů rozdělená teritoria a nelezli si do nich. Případný přešlap si vyřikali celkem rychle a bez větší agresivity a řevu.

18.7.2018 14:11

GloriaTheWhippet napsal(a):
:D Merline! Tak teď jsem se fakt pobavila. :D

Jinak to s těma granulema zní jako pádný argument. Je fakt, že celkově už to u hodně plemen tak nějak... Není ono. Merlindík za chovatelku, která krmí masem a já v tom s fenou pokračuji. Na granulích by teda vypadala asi příšerně... :/

Díky všem za vaše postřehy. :).

Sice to může znít jako pádný argument, ale nemyslím si, že by krmení granulemi mělo takový vliv. Je to genetika, je to o výběru chovných párů, a tedy o tom, co se uchovňuje. Když se neklade na bonitaci důraz na např. prostorný hrudník, tak se do chovu dostanou úzcí psi a nesou tento znak dále.

Granule nejsou jed a psi krmení granulemi vypadají zcela normálně, pokud to nejsou nějací nežravci. Ale to by byl problém i na vařeném či dnes tak módním barfu, tedy syrovém. Já mám s granulemi jen dobré zkušenosti.

18.7.2018 14:23
GloriaTheWhippet

XXX.XXX.156.2

Tak já jsem jen majitel psa, sice se snažím informovat, myslím, že úplná marnost to se mnou nebude, ale tohle jsem nikdy nezkoumala. Jako takhle. Fena moc žravá není, tím, jak je drobná, je na ní vidět každé deko dolů, takže jsem ráda, když žere maso. Na Granulích žádná sláva. Ale přitom kočenu mám na granulích a prospívá parádně.
Heh, módní barf. :D Proto hrozně nerada říkám, že barfuju, říkám, že krmím masem a kostma. Ty veselé misky plné zeleniny nejsou nic pro mě ani pro čubu. :D.

18.7.2018 17:12
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Něco na teorii s granulema možná bude, i děcka dneska rostou do nebes a zdravou stravou to opravdu není...

18.7.2018 18:22

Mě se teda líbí mohutní velcí psi, ale nesmí to být extrém na úkor funkčnosti psa a nebo zdraví.
Ale pokud se "nezadaří", tak mi to neva...u ovčandy jsem doufala, že bude dost vyroste - po velkých rodičích, matka dokonce o 5 senťáků přerostlá, ale parádní, no a ta moje holka byla spíš z těch drobnějších u dolní hranice výšky...ale byla super.

tak to já jsem se s tím setkala, když rodičové posílali děti, aby si pohladili "bernardýnečka" ne že by to bylo často, ale párkrát do roka se to stalo...dost se to zlepšilo, když fena začala nosit košík - lidi to možná berou jako známku košík = zlý pes. A mám podobnou zkušenost jako conie, když jsem to nedovolila s tím, že psi o to nemají zájem, tak jsem byla za tu špatnou, protože přeci každý NORMÁLNÍ pes se musí nechat a rád pohladit od dítěte i cizího...

18.7.2018 18:32

lesnížínka napsal(a):
Něco na teorii s granulema možná bude, i děcka dneska rostou do nebes a zdravou stravou to opravdu není...

Myslíte, že děti rostou díky nekvalitní stravě? To sotva. Ale stravou to je. Nikdy dřív neměli lidi tolik jídla jako v posledních cca 50 - 60 letech. Jídla energeticky bohatého, a přitom žádnou dřinu. V minulých dobách i děti těžce pracovaly, a přitom jídla měly méně.

18.7.2018 19:18
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Myslíte, že děti rostou díky nekvalitní stravě? To sotva. Ale stravou to je. Nikdy dřív neměli lidi tolik jídla jako v posledních cca 50 - 60 letech. Jídla energeticky bohatého, a přitom žádnou dřinu. V minulých dobách i děti těžce pracovaly, a přitom jídla měly méně.

Aha, takže de facto uznáváte, že výšku a konstituci neovlivňuje jen genetika, ale zásadně taky strava. smajlík
Podle mého osobního názoru krmení granulemi významně ovlivňuje konstituci a výšku psů. Nemám to ale podložené žádnou vědeckou studií, jde pouze o výsledek vlastního pozorování a několka desítek let života se psy.
Na druhou stranu, dneska už se celkem otevřeně mluví o zbytcích hormonů, antibiotik a koktejlu chemických látek obsažených v půdě a vodě, které nedokážou plně odstranit ani čistírny vod. Skutečně si myslíte, že je možné, aby v dnešní době byla tělesná výška a konstituce živočichů daná výhradně genetikou a výběrem rodičovských párů?

18.7.2018 19:33
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No...my jsme jako děcka nejedli žádné brambůrky u telky, hamburgery a všechno to další, od čehož pytlíky denně sbírám při ranní obchůzce se psem Nekvalitní myslím právě toto. Přemíra energie, tedy tuků a cukrů. Ne, že bych já to teď nežr...a dobře mi tak Já ale už bohužel do výšky nevyrostu, zato se mi to pěkně podepíše na zdraví. A právě to bude případ i těch granulí. Místo zdravých bílkovin, je tam navaleno hlavně tuků a sacharidů. O hormonech atd. v prostředí, co píše Dasvo, ani nemluvě...

18.7.2018 20:07

Dasvo napsal(a):
Aha, takže de facto uznáváte, že výšku a konstituci neovlivňuje jen genetika, ale zásadně taky strava. smajlík
Podle mého osobního názoru krmení granulemi významně ovlivňuje konstituci a výšku psů. Nemám to ale podložené žádnou vědeckou studií, jde pouze o výsledek vlastního pozorování a několka desítek let života se psy.
Na druhou stranu, dneska už se celkem otevřeně mluví o zbytcích hormonů, antibiotik a koktejlu chemických látek obsažených v půdě a vodě, které nedokážou plně odstranit ani čistírny vod. Skutečně si myslíte, že je možné, aby v dnešní době byla tělesná výška a konstituce živočichů daná výhradně genetikou a výběrem rodičovských párů?

Je zajímavé, jak se dá příspěvek účelově interpretovat. Stejně jako vy nejsem ani odborník na genetiku, ani na výživu. To, na co se ptáte, to je námět na odbornou vědeckou studii. Tady na ifauně je to jenom tlachání. Vyjadřovala jsem se ke granulím a jejich vlivu na výšku a habitus psů. A já jsem, zopakuji, napsala, že si nemyslím, že je to granulemi. A opravdu si myslím, že dnešní trend hlavně užších psů není způsoben granulemi, ale preferencí takového typu psů. A tedy spojování jedinců vykazujících tento znak, tedy genetikou. Jakou roli hraje ten který způsob krmení, si opravdu netroufnu říct, a jaký vliv mají vámi zmiňované látky už vůbec ne.

18.7.2018 20:19

lesnížínka napsal(a):
No...my jsme jako děcka nejedli žádné brambůrky u telky, hamburgery a všechno to další, od čehož pytlíky denně sbírám při ranní obchůzce se psem Nekvalitní myslím právě toto. Přemíra energie, tedy tuků a cukrů. Ne, že bych já to teď nežr...a dobře mi tak Já ale už bohužel do výšky nevyrostu, zato se mi to pěkně podepíše na zdraví. A právě to bude případ i těch granulí. Místo zdravých bílkovin, je tam navaleno hlavně tuků a sacharidů. O hormonech atd. v prostředí, co píše Dasvo, ani nemluvě...

Podle toho co píšete, by ti nejvyšší lidi měli být právě ti, co se cpou nezdravými potravinami. Já myslím, že to není úplně pravda.
Třeba moji dva synové. Živila jsem je stejným jídlem, jeden má na výšku 185 cm, druhý 173 cm. Oba mají stejné rodiče, v těhotenství jsem se stravovala stejně. Proč to tak je? Protože ten menší od patnácti dřel v posilovně? Možná... Nebo?

18.7.2018 20:38

Tendence předělat psy na hodné ňoumy mi přijde v našich zeměpisných šířkách spíš fajn.Hustota zalidnění je veliká, myslím, že nemáme prostor chovat "zlý" psy.
To mi až tolik nevadí, spíš mi vadí, že ze psů se stávají hysterky.

Teď jsem se vrátila z Balkánu, po ulicích neuvěřitelné množství různorodých psů, včetně pastevců.
A žádný neměl tendence utočit na jiné psy nebo snad na lidi. Ta mírumilovnost byla příjemná. Kdybych věděla, že hranice projedem tak hladce, tak mám doma štěně.

A mimo téma, celé vyvracelo teorii o "superoříškovi", který vznikdy při nekontrolovatelném množení psů, kterou jsem tu několikrát četla. Evidentně se různé znaky plemen drží po mnoho a mnoho generací.

A není to že se plemenné znaky drží spíš tím, že to prostě nejsou zcela volně se množící psi, ale mnozí měli nebo i mají majitele? Dost možná nakryvají i čistokrevní psi, kteří se jinak venku nepotulují. Aspoň tak to vypadá tady v Mexiku. Je tu hodně pouličních boxerů, pitbulů, kníračů, čivav, australských honáckých psů, malin, labradorů, bíglů... A pak jsou tu i ti typičtí vořeši.

Jinak já zrovna tuhle tendenci dělat ze všech plemen společenské plyšáky nemusím. I "zlý" pes se naučí venku ostatní ignorovat, a nevidím důvod nechávat děti bez rozmyslu a bez dovolení muchlovat každého kolemjdoucího psa. Stejně tak není potřeba pouštět svého psa bez předchozího dovolení ke každému psu, který zrovna jde okolo.

18.7.2018 20:58

A není to že se plemenné znaky drží spíš tím, že to prostě nejsou zcela volně se množící psi, ale mnozí měli nebo i mají majitele? Dost možná nakryvají i čistokrevní psi, kteří se jinak venku nepotulují. Aspoň tak to vypadá tady v Mexiku. Je tu hodně pouličních boxerů, pitbulů, kníračů, čivav, australských honáckých psů, malin, labradorů, bíglů... A pak jsou tu i ti typičtí vořeši.

Jinak já zrovna tuhle tendenci dělat ze všech plemen společenské plyšáky nemusím. I "zlý" pes se naučí venku ostatní ignorovat, a nevidím důvod nechávat děti bez rozmyslu a bez dovolení muchlovat každého kolemjdoucího psa. Stejně tak není potřeba pouštět svého psa bez předchozího dovolení ke každému psu, který zrovna jde okolo.

To si nemyslím. Mají celkem problém s přemnoženými polodivokými psy, některá města je kastrují a pak znovu vypouštějí, jiná je dle místních likvidují (jak jsem nezjistila a ani jsem zjistit nechtěla). Množství bezprizorních psů je problém i pro místní divokou faunu, kolem měst a vesnic prostě neexistuje, nejsou ani krysy, což je v tom balkánském bordelu zase plus. Psi všechno sežerou.

Vořeši samozřejmě byli, ale všemožní, nepřišlo mi, že by to celé vedlo k jednomu prototypu "supervořecha".

Co jsem zjistila od místních, tak hodně rodin nebo restauracích si drží jednoho toulavého psa, kterého přikrmují, on pak hlídá svoje teritorium a nepouští do něho jiné psy. Ale není to chov psa jako známe mi, defakto je nezajímá, nesahaji na něj, jen ho občas krmí a on se drží místa.
Kupodivu mi směčky toulavých psů nevadili, byli pěkně živený, někteří až obézní a vypadali spokojení. Je to asi tím, že jsem byla v sezoně a defakto v turisticky atraktivních lokalitách, kolem popelnic neskutečný bordel a všude se povalovaly hromady zbytků.

Srdce mi trhaly místní kočky, které vydaly opravdu hodně zbídačeně, ale kromě pár míst, kde mají kočky historii, jich bylo málo, asi je taky řeší psi.

18.7.2018 21:37
mouse

XXX.XXX.187.177

Nemyslím si, že zrovna u vipetů je trend zvětšování psů. Znám dost lidí, co jim při měření výšky změřili psa do sprinterů a byli dost naštvaný. Včetně mě. Můj pes má půl cenťáku navíc a třeba na jedný výstavě to byl pro rozhodčího strašnej problém a i přes jinak pěknej posudek jsme odešli s VD1.
Jinak vaše fenka je na horní hranici výšky, tak nechápu, jak si ji někdo může splést s italákem.

19.7.2018 09:11
scylla

XXX.XXX.150.32

Spíš zmenšování - labradoři, NO, GR, pořád se jim zkracují nožičky.

19.7.2018 12:36
aneleh

XXX.XXX.128.43

u aussíků, které chovám já je to mazec :( Ve standardu máme jasný požadavek na "střední sílu kostry a střední velikost" a psi, co běžně vyhrávají mají kolem 30kg a 60 a více cm v kohoutku... Pes na krytí mé (dle mě) ideálně velké feny (48-49cm) je hledá těžko, protože ti maxipsi by mi ji rozhlehli, nehledě na problémy obřích štěňat při porodu... v USA (zemi původu) je ideál fena 49cm a pes 51-53cm, což je nádhera... v Evropě (a v ČR a Francii obzvlášť) je trend mega psů... :(
a nebo naopak to, co se vydává v Evropě za pracovní linii jsou psi, kteří mají ve třech letech sotva 15kg, feny i méně... To taky nemá se střední velikostí a sílou kostry nic společného... opět v USA jsou pracáci "normálně" velci...

Přidejte reakci

Přidat smajlík