Dobré ráno všem,
moc prosím o radu - máme za sebou docela hektickou noc. Mám fenku křížence s teriérem, je jí 16 let a začátkem tohoto týdne jí vetka na preventivní prohlídce objevila šelest na srdíčku, který je doprovázen i plicním edémem v jedné z plic Fence nasadila medikaci - Furon a Enap (1/2 tabletky od každého/denně). Včera jsem jí to dala poprvé a do cca 2-3 hodin po podání léků fence začal masivní únik moči, který trvá ještě teď ráno. Za noc jsem s ní byla asi 5x venčit, ale přijdeme domů, lehne si a nevědomky jí uniká další a další moč, pak ani nespí, protože má tendence se neustále čistit. Zítra to chci prokonzultovat přímo s vetkou po telefonu, ale raději se ptám - neměl někdo z vás podobnou zkušenost? Myslíte, že mám léky dnes vysadit? Děkuji za postřehy.
Můj pes bere Furon i Enap 2 prášky od každého denně. A čůrá opravdu hodně.. ale je mladý - 3 roky, takže to ještě udrží, ale třeba maximálně 5 hodin, pak se počůrá. Po 5ti hodinách pak stojí 10 minut na místě a čůrá. Přijde mi, že se to časem malinko zlepšilo, ale ne moc.. a aby jo.. Furon je diuretikum, je to jeho vlastnost. Bohužel asi budete muset jako my používat podložky pro štěňata.
Enap v tom bude nevinně, bude to tím Furonem - je to diuretikum, čili lék na odvodnění, dostala ho kvůli tomu plicnímu edému.
Pokud vím, už se tu řešilo, že pes po podání Furonu najednou musel x krát za noc ven, x násobně víc močil...pokud je fence 16, holt už to neudrží a jde to samo, není kastrovaná?
Léky bych nevysazovala, poradila bych se s vetem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

furon funguje tak, že nutí organismus do produkci moči, to snižuje obsah tekutin v těle celkově. takže dochází taky v vyčůrání tekutiny, která tvoří plicní edém a k poklesu objemu plasmy, což ulevuje srdci.
pokud léky vysadíte, tak vám ten otok plic psa zabije. v podstatě pokud je problém to čůrání, alternativou je eutanazie, nic jiného.

barhulka
napsal(a):
A ještě - pročetla jsem některé starší diskuze tady na tohle téma a někde psali, že jakmile ta tekutina z plic zmizí, je možno dávky nějak snižovat, popř. na čas lék vysadit. Je mi jasné, že to bude třeba probrat s vetkou, ale nevíte někdo, zda to tak lze?
to fakt záleží. někdy ano, po odeznění akutního edému je možné dávky upravit na nějakou nižší udržovací. případně je vůbec možné si s medikací hrát, jsou i jiné léky než enap a furon.
ale úplné vysazení diuretik, s tím spíš nepočítejte.

barhulka, kup jí inkontinenční kalhotky.