Zdravím.
Chtěla bych se zeptat jak nejlépe vybrat štěně. Po vánocích (když vše vyjde) by měl přijít parťák do rodiny. Německý vlčí špic. Dá se u štěňat alespoň trochu poznat jejich povaha v dospělosti? Chci parťáka s vyrovnanou povahou. Nějaké psí sporty taky neplanuji jen dlouhé procházky, plavání atd. Dá se tedy při výběru štěněte poznat, který se víc boji, který je až moc prubojny atd. Nemám na to oko protože dřív jsem si psa nikdy nevybirala. Díky za rady :).
Nejlépe to ví chovatel a měl by vám poradit. Ale jinak celkem se dá když se pojedete na štěňata kouknout v těch 6 týdnech, bojácnějšímu štěněti chvíli trvá než k cizímu jde, ten nejprůbojnější přiběhne jako první a ještě vám okouše boty, no a tak. Ale ono taky dost záleží, v jaké je štěně zrovna v náladě, jedno může být rozlítané a to průbojné zrovna ospalé, takže jednorázovou návštěvou se klidně seknete. Fakt nejlíp to ví jedině chovatel, který je má denně na očích.
Měla jsem vlčího špice s vyrovnanou super povahou a když jsme přišli na návštěvu, tak prostě přišel, očuchal, nechal se drbat, nosil hračky a jak se náš zájem přesunul k jinému štěněti, tak si odkráčel po svým. Jo, to mu zůstalo celý život, stejně tak nejdřív jednat a až pak myslet. :D.
My jsme chtěli velké(největšího puclíka) klidné štěně berňuchy. Chovatelka nám náš výběr dle fotek schválila. Jenže se přihlásila další zájemkyně a chtěla psa na výstavy(my ne) a ten náš byl v parametrech šampion. Tak nás přemlouvali na jiné štěně. My jsme ale už pár týdnů brali toho prvního, jako našeho. Když jsme na něj přijeli kouknout, ostatní štěňátka se různě batolila kolem, ten druhý(co nám ho nutili) hned přiběhnul k nám(asi ho navedli ) a mazlil se, kdežto ten náš seděl jak puclík uprostřed bedny, bez zájmu o cokoliv, paní říkala, že jen papá a leží Už jsem byla i nalomená, vzít toho druhého, veselého, tulivého, ale muž, že v žádném případě, tamto je náš Berry. Vybrali jsme dobře. Mírná povaha hodného médi mu zůstala, rozpohyboval se turistikou a s druhým psem. Každopádně to byl pro nás pes našeho života, i celé okolí ho mělo rádo. Zkuste dát na první dojem.
rapotacka11
napsal(a):
Nemám na to oko...
Oko ?
Třeba poradí srdce.
No srdce dost často poradí stylem Podívej, tenhle k nám přiběhl první a jak skáče a roztomile kouše moje boty, ten musí být náš.
A přitom fakt spousta lidí by byla mnohem spokojenější s tím štěnětem mouchy snězte si mě, co jen sedí a kouká z dálky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
assil
napsal(a):
No srdce dost často poradí stylem Podívej, tenhle k nám přiběhl první a jak skáče a roztomile kouše moje boty, ten musí být náš.
A přitom fakt spousta lidí by byla mnohem spokojenější s tím štěnětem mouchy snězte si mě, co jen sedí a kouká z dálky.
v minulém vrhu jsme měla pejska, co byl největší - takový pohodový puclík, všichni ho chtěli, a nabádali mě, ať přehodím obojky, že jeho nastávající majitel prd pozná …, a nakonec se z puclíka vyloupl docela slušnej dacánek, který si už v půl roce rád kousl i do živýho, i když ho k tomu ještě nikdo nevedl.Taky byl nejmohutnější a největší, a teď je střední výšky, i když jeho menší bráchové jsou spíš k horní hranici. Ale to je spíš taková vyjímka - jinak se mi většinou dařila trefit povaha už u menších štěňat
Ono je dobré si najít chovku, která produkuje povahově vyrovnané psy. Dojít se podívat na výstavu, to taky pomůže. No a když si vyberu a je vrh na světě a jedu se poprvé podívat, poslechnout tu zvláštní chemii. Stalo se nám to už dvakrát. Jednou jsme si jeli vybrat štěně a manžel se zakoukal do pejska, který byl takový trumbera, mouchysněztesimě. Nechtěli jsme žádného akčního hrdinu, takže jsem dala na chemii a pejska jsme si zamluvili. Byl to naprosto ideální pes, naše Mimi po celý svůj život. Když odešel, nebyl jediný vrh NF a tak jsme se jeli podívat na pejska osmiměsíčního. V životě jsem nechtěla fenku a nakonec jsme si místo pejska vezli domů madam. Žijeme spolu už osm let a je to pro nás víceméně srdeční záležitost. Takže uvidíte sama, když vás žádné štěně neosloví, raději počkejte, je to rozhodnutí na dost dlouho.
inusanka
napsal(a):
Ono je dobré si najít chovku, která produkuje povahově vyrovnané psy. Dojít se podívat na výstavu, to taky pomůže. No a když si vyberu a je vrh na světě a jedu se poprvé podívat, poslechnout tu zvláštní chemii. Stalo se nám to už dvakrát. Jednou jsme si jeli vybrat štěně a manžel se zakoukal do pejska, který byl takový trumbera, mouchysněztesimě. Nechtěli jsme žádného akčního hrdinu, takže jsem dala na chemii a pejska jsme si zamluvili. Byl to naprosto ideální pes, naše Mimi po celý svůj život. Když odešel, nebyl jediný vrh NF a tak jsme se jeli podívat na pejska osmiměsíčního. V životě jsem nechtěla fenku a nakonec jsme si místo pejska vezli domů madam. Žijeme spolu už osm let a je to pro nás víceméně srdeční záležitost. Takže uvidíte sama, když vás žádné štěně neosloví, raději počkejte, je to rozhodnutí na dost dlouho.
A jak tu chovku poznáte, když většinu těch psů, co chovky vyprodukujou, nikde neuvidíte?
inusanka
napsal(a):
Přesně jak říkáte. Chs jsem vybírala pečlivě. Viděla jsem i některá štěňata na výstavách a opravdu si myslím že nad tím jsem strávila prakticky rok hledání a obepisovani chs. Fenka by se měla krýt někdy v říjnu, takže se pak pojedu ještě po narození cca v 5 týdnech na stenda podívat. Přesně jak jste psala...nejradeji bych klidného vyrovnaného trumberu tak snad takového poznám.
assil
napsal(a):
A jak tu chovku poznáte, když většinu těch psů, co chovky vyprodukujou, nikde neuvidíte?
Mě se podařilo tři štěňata z mé vybrané chs vidět různě v průběhu let na výstavách. O chs strach nemám spíš, abych si dobře vybrala. I když i tak bychom to se štěndem určitě zvládli.
VENULEE
napsal(a):
Mě se podařilo tři štěňata z mé vybrané chs vidět různě v průběhu let na výstavách. O chs strach nemám spíš, abych si dobře vybrala. I když i tak bychom to se štěndem určitě zvládli.
No jo, jenže vtip je v tom, že bázlivý štěně na výstavě neuvidíte, protože ti to obvykle nedávají. Prostě u plemene jako je špic, kde se povahy nesledujou, nemáte moc šancí zjistit dopředu skutečný stav věcí. Ale jak píšete, holt nějak vyberete a pak se s tím popasujete.
inusanka
napsal(a):
ASSIL - proč nelze vybrat CHS? Mám vybrané plemeno, pochopitelně se zajímám o chovné stanice, které produkují štěňata. Hledám informace, ptám se na Svazu, chodím po výstavách. Nebo to risknu a koupím první štěndo, které uvidím.
Nelze vybrat chovku, kde produkujou povahově vyrovnaná štěňata. Ano, můžete se poptat a zajít na bonitaci nebo výstavu, ale tam ty problémový jedince neuvidíte. A to je tak všechno u plemene, které nemá žádný povahový test povinný do chovu.
PumaCZ
napsal(a):
Mě by zajímalo, jak to je, když si v chovce zamluvím štěně, zaplatím za něj zálohu, popřípadě i celou částku, a potom mi žádné z nabízených štěňat "nesedne". Řekla bych, že v tomto případě asi nemá člověk nárok na vrácení peněz, že?
Pokud to má chovatel ve smouvě dobře formulováno jako třeba rezervační poplatek (ne jako záloha), tak zákonný nárok na vrácení nemáte (u zálohy ano). Ale myslím, že hodně chovatelů by v takovém případě vrátilo alespoň část peněz (zbytek by byl na úhradu delšího pobytu štěněte u chovatele z vaší viny).