Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.7.2018 13:18
zaza03

XXX.XXX.121.6

ahojte. otázka na zamyslenie... vyžla a dalmatín mi prijdu docela podobné plemená. ale ako je možné, že chov dalmatína tak upadol? vyžlu vidím už pomaly na každom kroku ako domáceho miláčika, docela často aj weimara, ale ani si už nepamatám, kedy som naspoledy videla dalmatína, okrem výstavy psov. čím to je? viem, že trpia hluchotou, ale to mi nepríde ten hlavný problém... čo myslíte? nemyslím si, že by nemali obdivovateľov, ale z nejakého dôvodu sa už nechová smajlík

30.7.2018 13:57
rapotacka11

XXX.XXX.32.106

Móda...

30.7.2018 14:56
Tedysek

XXX.XXX.34.149

Kdyz dali v telce 101 dalmatinu tak kazdy chtel dalmose. Tak si je lidi poridili ve velkem. A ve velkem je nezvladali. Protoze je to aktivni pes co ma lovecke pudy. Takze proto upadlo plemeno. Stejne tak boom husky a podobnych plemen, boom biglu, boom mnoha dalsich plemen.

30.7.2018 16:04
zaza03

XXX.XXX.121.6

Tedysek napsal(a):
Kdyz dali v telce 101 dalmatinu tak kazdy chtel dalmose. Tak si je lidi poridili ve velkem. A ve velkem je nezvladali. Protoze je to aktivni pes co ma lovecke pudy. Takze proto upadlo plemeno. Stejne tak boom husky a podobnych plemen, boom biglu, boom mnoha dalsich plemen.

tak áno, nie je to pes vhodný ako rodinný miláčik, ktorý celý svoj život v pohode prežije za bránkou

take boomy byvajú, takže predpokladáš, že upadne aj boom vyžiel? (tu u nás sa dosť rozmáhajú...pretože tie sú tiež veľmi aktívne a poľovníka v sebe nezaprú...a ľudia ich zatial vo veľkom kupujú. a kedze mi to prijde dost podobné plemeno, tak nechápem preco dalmatin nie a vyzla áno. ale asi to fakt bude len v tej momentálnej mode...

30.7.2018 16:09
Tedysek

XXX.XXX.34.149

Protoze vizla je mensi nez dalmos a da lepe fyzicky zvladnout. I se lepe uci atd. Ale jo, i vizlouni jednou budou normalni plemeno a nebudou trpet boomem.

30.7.2018 16:18
Terven

XXX.XXX.110.147

Tedysek napsal(a):
Protoze vizla je mensi nez dalmos a da lepe fyzicky zvladnout. I se lepe uci atd. Ale jo, i vizlouni jednou budou normalni plemeno a nebudou trpet boomem.

Asi tak...zkušenosti mám jenom zprostředkované, dalmatina měla sestra...
jednak je větší, druhak bych řekla, že je o něco problematičtější a méně poddajný než vižla. Vižla je sice lovec, ale i extrovertní "miláček", dalmatin až tolik ne.
Móda hraje roli určitě, pak taky vkus...tečky jsou hodně specifické

30.7.2018 16:22
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Pokud pomineme tradiční plemena jako německé ovčáky, jorkšíry a jezevčíky, tak se boom udržel snad jen u labradorů a zlatých retrívrů.
Jinak ať si vzpomenu na cokoli - kolie, bull plemena, Jack Russell teriéry, akity, malamuty, kokršpaněle, foxteriéry, pastevce, setry, bernské salašníky, bordery a australské ovčáky, ridžbeky rhodéské i thajské, luisianské leopardí psy, cane carso, brazilské fily, šeltie a já nevím co všechno, vždycky to byl fenomén jednoho dvou desetiletí.

Neregistrovaný uživatel

30.7.2018 18:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Varaxi napsal(a):
Pokud pomineme tradiční plemena jako německé ovčáky, jorkšíry a jezevčíky, tak se boom udržel snad jen u labradorů a zlatých retrívrů.
Jinak ať si vzpomenu na cokoli - kolie, bull plemena, Jack Russell teriéry, akity, malamuty, kokršpaněle, foxteriéry, pastevce, setry, bernské salašníky, bordery a australské ovčáky, ridžbeky rhodéské i thajské, luisianské leopardí psy, cane carso, brazilské fily, šeltie a já nevím co všechno, vždycky to byl fenomén jednoho dvou desetiletí.

bohužel se pro většinu plemen ten boom jednoho, dvou desetiletí stal osudným

30.7.2018 19:46
impact

XXX.XXX.16.37

Tedysek napsal(a):

Madar je mensi jak dalmos? Ehm. Ty dve kila vahy a dva cm na vysku fakt neudelaji tolik.

30.7.2018 19:51
Tedysek

XXX.XXX.34.149

impact napsal(a):
Madar je mensi jak dalmos? Ehm. Ty dve kila vahy a dva cm na vysku fakt neudelaji tolik.

Tak ja vzdy potkala pižly jako takove cvrcky a dalmose jako takove poniky no.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.7.2018 21:09

zaza03 napsal(a):
tak áno, nie je to pes vhodný ako rodinný miláčik, ktorý celý svoj život v pohode prežije za bránkou

take boomy byvajú, takže predpokladáš, že upadne aj boom vyžiel? (tu u nás sa dosť rozmáhajú...pretože tie sú tiež veľmi aktívne a poľovníka v sebe nezaprú...a ľudia ich zatial vo veľkom kupujú. a kedze mi to prijde dost podobné plemeno, tak nechápem preco dalmatin nie a vyzla áno. ale asi to fakt bude len v tej momentálnej mode...

Ano, zájem o viszlu také skončí, protože se do módy dostane nějaké další plemeno čí plemena.

Kdybych musela vybrat mezi dalmatinem a viszlou, beru dalmatina.

30.7.2018 21:21
Čajda

XXX.XXX.44.117

Sousedi mají viszlu a když jsem se ptala, proč si vybrali toto plemeno (po několika společných venčeních jsem nepochopila jejich výběr), bylo mi řečeno, že proto, že je od přírody hubená a moc toho nesežere.

Dalmatina potkávám jediného široko daleko. Je fakt, že vymizeli.

30.7.2018 21:47
zaza03

XXX.XXX.121.6

dakujem vám za príspevky...tak vyzerá to tak, že to fakt bola len modna vlna a teraz su v mode ine plemena
hej, ovciaci, retrívri, jazvečíci a oriešky sú tu stále, plus vzdy pride nove.

30.7.2018 22:04

Varaxi napsal(a):

Myslíte, že bulls, bordery, JRT a sheltie už to mají za sebou? U nás tedy ne, pořád nová a nová štěňata. Zvlášť s borderami a JRT je to v rukou ignorantů dost problém. Ale musím přiznat, že aktuálně bezkonkurenčně na vrcholu jsou psi trpící dwarfismem + co nejvíc zdeformovaná lebka. Doufám, že jestli se tohle počasí stane standardem, tak to lidem konečně docvakne. Tuhle jeden nedal venčení v parku. Kolaps a konec.

30.7.2018 22:16
Terven

XXX.XXX.160.10

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Myslíte, že bulls, bordery, JRT a sheltie už to mají za sebou? U nás tedy ne, pořád nová a nová štěňata. Zvlášť s borderami a JRT je to v rukou ignorantů dost problém. Ale musím přiznat, že aktuálně bezkonkurenčně na vrcholu jsou psi trpící dwarfismem + co nejvíc zdeformovaná lebka. Doufám, že jestli se tohle počasí stane standardem, tak to lidem konečně docvakne. Tuhle jeden nedal venčení v parku. Kolaps a konec.

No, já vám nevím, s těma placatkama a vedrem...říká se to, ale mně se zdá, že to není tak jednoznačné.
Někteří lidi si mi stěžujou, že jejich psi tohle vedro fakt nedávají - a kupodivu to nejsou žádní brachycefalici, ale normální čumáky. Spíš jsou to černí psi, starší psi anebo psi se srstí typu husky, berňák atp.
Moje černá fena je též úplně mrtvá, čumákem to nebude, spíš barvou...a vídám tu pár buldočků a ti lítají jako tryskomyši vedro nevedro.

30.7.2018 22:48

Terven napsal(a):
No, já vám nevím, s těma placatkama a vedrem...říká se to, ale mně se zdá, že to není tak jednoznačné.
Někteří lidi si mi stěžujou, že jejich psi tohle vedro fakt nedávají - a kupodivu to nejsou žádní brachycefalici, ale normální čumáky. Spíš jsou to černí psi, starší psi anebo psi se srstí typu husky, berňák atp.
Moje černá fena je též úplně mrtvá, čumákem to nebude, spíš barvou...a vídám tu pár buldočků a ti lítají jako tryskomyši vedro nevedro.

Spousta psů to nedává, ale neohrožuje je přehřátí do takové míry jako psy, kteří mají zdeformované dutiny a kterým se špatně dýchá i v normálních teplotách. Dýchání je jeden ze základních způsobů, jak se psi ochlazují, a u psů bez čumáku je nedostatečné. Stojí je to daleko větší námahu, aby zdolali odpor, který způsobují zdeformované dutiny. V létě pak spíš může neustálým drážděním vzniknout zánět, kdy otečou sliznice a dýchání je ještě horší. Kdyby se přihodilo něco nevídaného a měla jsem brachycefalika, tak ho v tomhle počasí uskladním do klimatizované místnosti a ven jen v krajním případě.

30.7.2018 23:21
Terven

XXX.XXX.160.10

Spousta psů to nedává, ale neohrožuje je přehřátí do takové míry jako psy, kteří mají zdeformované dutiny a kterým se špatně dýchá i v normálních teplotách. Dýchání je jeden ze základních způsobů, jak se psi ochlazují, a u psů bez čumáku je nedostatečné. Stojí je to daleko větší námahu, aby zdolali odpor, který způsobují zdeformované dutiny. V létě pak spíš může neustálým drážděním vzniknout zánět, kdy otečou sliznice a dýchání je ještě horší. Kdyby se přihodilo něco nevídaného a měla jsem brachycefalika, tak ho v tomhle počasí uskladním do klimatizované místnosti a ven jen v krajním případě.

Jj, to je teorie, ta je mi známá ale pak mě vždycky překvapí, jak jsou některý placatky hyperaktivní i ve vedru, zatímco dlouhý čumáky jsou polomrtvý.

30.7.2018 23:29

"aktuálně bezkonkurenčně na vrcholu jsou psi trpící dwarfismem + co nejvíc zdeformovaná lebka"

to je co konkretne za psí plemena?

30.7.2018 23:45

"aktuálně bezkonkurenčně na vrcholu jsou psi trpící dwarfismem + co nejvíc zdeformovaná lebka"

to je co konkretne za psí plemena?

Př. buldoček.

to Terven

To není teorie, nám se to tu kácí jedno za druhým. Z denního venčení odpadli dva mopslíci a jeden buldoček. Ještě denně potkáváme dalšího většího buldočka, ale ten se teď úplně vypařil. A to jsou důchodci, chalupu nemají a na dovolené pryč nejezdí. Tak doufám, že je ok. Jeden mops už je objednaný na krouhání nosu, tam je to podle vet v tomhle počasí na hraně přežití. Všichni teď chodí opravdu jen před dům a domů.

31.7.2018 00:00
Terven

XXX.XXX.160.10

Př. buldoček.

to Terven

To není teorie, nám se to tu kácí jedno za druhým. Z denního venčení odpadli dva mopslíci a jeden buldoček. Ještě denně potkáváme dalšího většího buldočka, ale ten se teď úplně vypařil. A to jsou důchodci, chalupu nemají a na dovolené pryč nejezdí. Tak doufám, že je ok. Jeden mops už je objednaný na krouhání nosu, tam je to podle vet v tomhle počasí na hraně přežití. Všichni teď chodí opravdu jen před dům a domů.

Tak ono to přes den na nic jiného než před dům a domů není.
Jen jsem tím chtěla říct, že navzdory tomu, že podle teorie jsou tito psi prakticky mrzáci, kteří se permanentně dusí, jsou často překvapivě vitální. Aspoň já takové znám - u nás jsou dva hyperaktivní buldočci, nemají dost i když moje fena je polomrtvá vedrem, moje sestra měla též sportovního buldočka a mopse dokonce do šestnácti let.
Shih tzu je taky brachycefalik a přitom je to plemeno vyloženě dlouhověké, znám i osmnáctiletého psa.

31.7.2018 06:37
impact

XXX.XXX.60.19

Tedysek napsal(a):
Tak ja vzdy potkala pižly jako takove cvrcky a dalmose jako takove poniky no.

Kamos mel do nedavna vizlu s PP, samce a ten by si to nezadal s ponikem, co do velikosti.

31.7.2018 07:58
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Srovnávat MOK a Dalmatina, jako podobná plemena? Podle čeho usuzujete, že jsou podobná? Srovnáváte jabky s hruškama, jediný společný prvek mají to, že to je ovoce a obě plemena jsou psi...

31.7.2018 08:03
impact

XXX.XXX.60.19

polárka.15 napsal(a):
Srovnávat MOK a Dalmatina, jako podobná plemena? Podle čeho usuzujete, že jsou podobná? Srovnáváte jabky s hruškama, jediný společný prvek mají to, že to je ovoce a obě plemena jsou psi...

Geneticky se od sebe jednotliva plemena lisi cca 2% ty hrusko.

31.7.2018 08:06
polárka.15

XXX.XXX.45.253

impact napsal(a):
Geneticky se od sebe jednotliva plemena lisi cca 2% ty hrusko.

Proboha smajlík Charakterově, použitím i vlastnostmi jsou to naprosto rozdílná plemena, nedejbože vzhled, ty jedno jablíčko

31.7.2018 08:17
impact

XXX.XXX.60.19

polárka.15 napsal(a):
Proboha smajlík Charakterově, použitím i vlastnostmi jsou to naprosto rozdílná plemena, nedejbože vzhled, ty jedno jablíčko

Aaaaaa, tady nekdo nepochopil. To asi to vedro. To neva, treba to prijde, az se ochladi. Stavim se pak zeptat.

31.7.2018 08:37
polárka.15

XXX.XXX.45.253

impact napsal(a):
Aaaaaa, tady nekdo nepochopil. To asi to vedro. To neva, treba to prijde, az se ochladi. Stavim se pak zeptat.

Netahejte sem genetiku, to by pak bylo naprosto jedno, co si kdo pořídí za plemeno a můžeme si vybírat jen podle vzhledu, že... ale asi jo, asi se tím plno lidí řídí, když to tak vidím...

31.7.2018 08:43
LájošM

XXX.XXX.14.251

Lidé, co měl v mém okolí dalmatina, si už podruhé toto plemeno nepořídili. Hlavně kvůli zdravotním a výchovným problémům. Viszla je ovladatelnější, měkčí než dalmatin. Jen proto, že jsou to oba hladkosrstí a skoro stejně velcí lovečáci, nemůžete přece napsat, že jsou povahově stejní.

31.7.2018 08:54

Znala jsem dalmatina se kterým holčina cvičila normální služební výcvik. Pes se učil ochotně a rychle. Byl výborně ovladatelný bez vodítka, i když temperamentní. Mohla s ním jít na volno kdekoliv, i v hustém provozu, pes u nohy, výborné přivolání.
Viszly znám od vidění tři a ani jedna není poslušná, přivolání mizerné, jsou vláčeny na vodítku.

31.7.2018 09:11
polárka.15

XXX.XXX.45.253

LájošM napsal(a):
Lidé, co měl v mém okolí dalmatina, si už podruhé toto plemeno nepořídili. Hlavně kvůli zdravotním a výchovným problémům. Viszla je ovladatelnější, měkčí než dalmatin. Jen proto, že jsou to oba hladkosrstí a skoro stejně velcí lovečáci, nemůžete přece napsat, že jsou povahově stejní.

Sice to jsou lovečáci, ale jejich použití a styl práce je rozdílný smajlík

31.7.2018 10:08

"Někteří lidi si mi stěžujou, že jejich psi tohle vedro fakt nedávají - a kupodivu to nejsou žádní brachycefalici, ale normální čumáky. Spíš jsou to černí psi, starší psi anebo psi se srstí typu husky, berňák atp."

jestli to nebude spíš jaksi nerealistickými požadavky ze strany lidí.

31.7.2018 10:37
Tedysek

XXX.XXX.34.149

impact napsal(a):
Kamos mel do nedavna vizlu s PP, samce a ten by si to nezadal s ponikem, co do velikosti.

Jo tak jako jsou vyjimky. Taky mame doma NO s PP a je to spis ponik. Prerostl standard o dobrych 5 cm. Ale normalni to neni no. ;).

31.7.2018 11:45
impact

XXX.XXX.60.19

Tedysek napsal(a):
Jo tak jako jsou vyjimky. Taky mame doma NO s PP a je to spis ponik. Prerostl standard o dobrych 5 cm. Ale normalni to neni no. ;).

On byl ale uplne standardni.

31.7.2018 11:48
Tedysek

XXX.XXX.34.149

impact napsal(a):
On byl ale uplne standardni.

Je to mozne. Jen ja potkavam vzdycky takove mrnouse no. Asi jiny oddil tady. ;).

31.7.2018 13:31
Terven

XXX.XXX.110.147

"Někteří lidi si mi stěžujou, že jejich psi tohle vedro fakt nedávají - a kupodivu to nejsou žádní brachycefalici, ale normální čumáky. Spíš jsou to černí psi, starší psi anebo psi se srstí typu husky, berňák atp."

jestli to nebude spíš jaksi nerealistickými požadavky ze strany lidí.

Nerealistické požadavky? To nevím...píšu o normálních lidech, co mají psy a snaží se s nima přežít vedra, včetně mě.
A když srovnám vzorek placatejch a neplacatejch, tak ty placatý mi z toho kupodivu nevycházejí hůř, nevypadají, že by trpěli víc, čemuž se sama divím.
Znám a vídám buldočky a mopse, kteří ve vedru čile běhají (samozřejmě ne senioři), zatímco moje fena se vleče, jako by měla umřít. Tak mě napadá, jestli v tomhle černá srst není o něco rizikovější faktor než krátkej čumák.

31.7.2018 13:57
zaza03

XXX.XXX.121.6

polárka.15 napsal(a):

tak ale keby si mám vyberať psa na domáceho miláčika len podľa charakteristík na nete, tak určite z toho lepšie vzíde dalmatín, no napriek tomu ho už takmer nikto nechová, kdežto vyžiel máme požehnane... čím to je?

tak porovnávala som s vyžlou hlavne pre to, že veľkostne aj srsťou sú to skoro rovnaké psy a aj tá povaha mi príde podobná...teda to, čo som sa o dalmošoch dočítala na nete a vyžli, ktoré poznám. aj keď vyžli, čo poznám sú iné, ako sa o nich píše v googli...horšie

31.7.2018 14:16
polárka.15

XXX.XXX.45.253

zaza03 napsal(a):
tak ale keby si mám vyberať psa na domáceho miláčika len podľa charakteristík na nete, tak určite z toho lepšie vzíde dalmatín, no napriek tomu ho už takmer nikto nechová, kdežto vyžiel máme požehnane... čím to je?

tak porovnávala som s vyžlou hlavne pre to, že veľkostne aj srsťou sú to skoro rovnaké psy a aj tá povaha mi príde podobná...teda to, čo som sa o dalmošoch dočítala na nete a vyžli, ktoré poznám. aj keď vyžli, čo poznám sú iné, ako sa o nich píše v googli...horšie

Opravdu to stejné není, na netu se napíše bůhví co... To už opravdu raději toho Dalmatina, byť skrze jejich zdravotní pověst bych si zatraceně prověřovala co si kupuju.

MOK je lovecké plemeno, čím dál víc je také takto používáno, právě pro svoji rychlost a výbornou práci v poli, ale samozřejmě i jako společník, což je neuvěřitelná škoda, hlavně pro toho psa. Shodou okolností znám hodně lidí, kteří si koupili prvního psa, právě MOK, že se jim líbil, ale uvědomili si, co je to za psa, co potřebuje a jezdí s nimi na výcvikové lovecké víkendy, aneb jak se z nezkušených laiků stávají vůdci loveckého psa, a děsně je to baví a psa ještě víc.

Zato dalmatina, jsem pracovat ještě nikdy neviděla a jejich uplatnění v myslivosti není bůhvijaké. Tak maximálně na barvu, případně lesní či polní práce, ale nedokážu ci je představit a opravdu jediného jedince neznám. To je spíš vidím ve sportovní kynologii nebo vyloženě aktivního společníka.

31.7.2018 19:18

"To je spíš vidím ve sportovní kynologii "

nenasla jsem ani jediného aktivniho ve sportovce.

31.7.2018 21:46

zaza03 napsal(a):

Čím to je? Tím, že je viszla momentálně módním plemenem. A jako plemeno na tuto skutečnost doplácí tím, že si ji pořizují lidé, kteří nepotřebují loveckého psa a proto jí neposkytnou práci, ke které je šlechtěna a nutí ji být pouze společenským rodinným psem odkázaným na procházky v parku, mnohdy u kočárku pomalým krokem. A protože se to viszle nelíbí, tak mnohdy na halti ohlávce, aby se majitel nemusel namáhat s výchovou.
To je osud mnoha módních plemen. Bohužel.

31.7.2018 21:49

"To je spíš vidím ve sportovní kynologii "

nenasla jsem ani jediného aktivniho ve sportovce.

Dnes ne, dříve skládali zkoušky národního zkušebního řádu. Samo ne všichni, jen někteří.

Dalmatin je tzv. kočárový pes, doprovázel své pány jedoucí v kočáře či na koni.

31.7.2018 22:23

Dnes ne, dříve skládali zkoušky národního zkušebního řádu. Samo ne všichni, jen někteří.

Dalmatin je tzv. kočárový pes, doprovázel své pány jedoucí v kočáře či na koni.

tak drive jich bylo vice a byli v mode - takze ano, i tu sportovku s nimi zkouseli lidi delat.
nezarucene info říká, ze az ZVV2 mel nektery splneno.

ale asi se neosvedcili ? a v podstate se tu resi, ze k cemu je to plemeno vhodne.
a podle vysledku do sportovky moc ne.

proto tu byla moje reakce na vetu "To je spíš vidím ve sportovní kynologii ".

31.7.2018 22:32

tak drive jich bylo vice a byli v mode - takze ano, i tu sportovku s nimi zkouseli lidi delat.
nezarucene info říká, ze az ZVV2 mel nektery splneno.

ale asi se neosvedcili ? a v podstate se tu resi, ze k cemu je to plemeno vhodne.
a podle vysledku do sportovky moc ne.

proto tu byla moje reakce na vetu "To je spíš vidím ve sportovní kynologii ".

Tak oni dělali ty zkoušky hlavně v době, kdy ještě nebyli módní, tedy před natočením filmu 101 dalmatinů. Aspoň co vím. Co je to osvědčili? Každému soudnému člověku je jasné, že dalmatin není služební plemeno. A jestliže některý zvládl zkoušky všestranného výcviku, tak je to velmi o umění psovoda. Nevím, co s nimi majitelé dělají dnes, kdy je boom různých psích sportů a činností. Vzhledem k jejich temperamentu by mohli běhat agility, canicross, atd. Sportovku s jejím požadavkem provádění cviků na milimetry bych to dnes neviděla. Ale co já vím, dalmouše nemám a ani neplánuji...

31.7.2018 23:02

behaji s nimi coursing

Přidejte reakci

Přidat smajlík