Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.8.2018 14:44
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nevěděla jsem, jak to nazvat. Vlastně ani nechci rady, snad to zvládnem, je to spíš postřeh. Máma má fenku, zůstala jí po babči. Bydlela po smrti babči sama v domku, postupně si zvykala na pobyty u mámy, prostě byla tam, kde zrovna mamka, nebo kde zrovna naznačila, že chce být. Vedle babči bydlí strejda, vpředu k sobě mají branku na dvorek, vzadu společné humno. Strejda má taky fenu, žily spolu v pohodě 7let. Strejdova fena si myslím, že je tak o dva roky starší, přesně si nepamatuju. Teď musí strejda hlídat synova buldočka a chování jeho feny se začalo měnit. Na máminu odjakživa první vyběhla, sedla si na ni...byl to takový jejich uvítací ceremoniál. Dala jí prostě najevo, kdo je na dvoře pánem, mámy fenka to v pohodě přijala a holky byly spolu OK. Teď se to postupně začalo měnit, bylo vidět, že mámy fena se jí začíná bát, i když k žádnému útoku nikdy nedošlo. Do včera. Včera na ni strejdova fena vyběhla jako vždy, ale začala ji rovnou rvát a natvrdo, zahnala ji do kouta a škubala jí krk, naše kňučela, ale dlouho se vůbec nebránila, nakonec už se musela i bránit, než tam přiběhla máma a strejdovu fenu odkopala pryč. Buldoček jen běhal okolo. Strejda i máma z toho v šoku, on, že feně asi hrabe z horka. Máma si myslí(a pozorovala) že strejdova fena začínala být už delší dobu taková protivnější a že je to všechno přítomností buldočka, že žárlí na to, že si hraje i s naší fenkou a brání si ho, jako svůj majetek. Předem. Semlela ji dřív, než k ní stačil vůbec buldoček přiběhnout. Řekla jsem mámě, že už ji tam bez dozoru nechat nesmí a zakázat strejdovi, aby svou fenu vypustil, když je tam naše, protože by to nemuselo skončit dobře. Jeho je jen o trochu větší, ale je tlustá, takže prostě silnější, je to tank. Být tam já, tak strejdovu fenu seřežu. A to myslím vážně. Vzala bych, co by bylo po ruce a hnala ji s tím ze dvorku. Tohle by si dovolila jen jednou

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.8.2018 19:49

No já si myslím, že je to asi jasný...podle mého je příčinou buldoček...já si třeba myslím, že moje fena je takovej radikál právě kvůli psovi, když jde sama, tak sice není sluníčkovej milovník psů, ale celkem to s ní jde, jak jde se psem, tak by nejraději hupsla na každýho psa, co potkáme...pochopila bych, kdyby se psů bál a ona by ho preventivně bránila, ale pes nemá s žádným psem problém...z mého pohledu není důvod, aby se takhle chovala a stejně jí musím pořád korigovat...

5.8.2018 06:07
scylla

XXX.XXX.150.32

lesnížínka napsal(a):
Nevěděla jsem, jak to nazvat. Vlastně ani nechci rady, snad to zvládnem, je to spíš postřeh. Máma má fenku, zůstala jí po babči. Bydlela po smrti babči sama v domku, postupně si zvykala na pobyty u mámy, prostě byla tam, kde zrovna mamka, nebo kde zrovna naznačila, že chce být. Vedle babči bydlí strejda, vpředu k sobě mají branku na dvorek, vzadu společné humno. Strejda má taky fenu, žily spolu v pohodě 7let. Strejdova fena si myslím, že je tak o dva roky starší, přesně si nepamatuju. Teď musí strejda hlídat synova buldočka a chování jeho feny se začalo měnit. Na máminu odjakživa první vyběhla, sedla si na ni...byl to takový jejich uvítací ceremoniál. Dala jí prostě najevo, kdo je na dvoře pánem, mámy fenka to v pohodě přijala a holky byly spolu OK. Teď se to postupně začalo měnit, bylo vidět, že mámy fena se jí začíná bát, i když k žádnému útoku nikdy nedošlo. Do včera. Včera na ni strejdova fena vyběhla jako vždy, ale začala ji rovnou rvát a natvrdo, zahnala ji do kouta a škubala jí krk, naše kňučela, ale dlouho se vůbec nebránila, nakonec už se musela i bránit, než tam přiběhla máma a strejdovu fenu odkopala pryč. Buldoček jen běhal okolo. Strejda i máma z toho v šoku, on, že feně asi hrabe z horka. Máma si myslí(a pozorovala) že strejdova fena začínala být už delší dobu taková protivnější a že je to všechno přítomností buldočka, že žárlí na to, že si hraje i s naší fenkou a brání si ho, jako svůj majetek. Předem. Semlela ji dřív, než k ní stačil vůbec buldoček přiběhnout. Řekla jsem mámě, že už ji tam bez dozoru nechat nesmí a zakázat strejdovi, aby svou fenu vypustil, když je tam naše, protože by to nemuselo skončit dobře. Jeho je jen o trochu větší, ale je tlustá, takže prostě silnější, je to tank. Být tam já, tak strejdovu fenu seřežu. A to myslím vážně. Vzala bych, co by bylo po ruce a hnala ji s tím ze dvorku. Tohle by si dovolila jen jednou

To není jen buldočkem, ale hlavně tím, že jste nechali fenu, aby šikanovala tu druhou. Dlouho jí to procházelo, nikdo jí nevysvětlil, jak se má chovat. Svou fenu jste nebránila a nechala jí šikanovat, takže se začala bát. Teď jste jí nechala i napadnout. Seřezání feny je k ničemu, měla byste seřezat ty, co jí dovolovali šikanovat vaší fenu. Naučte jí, co má dělat.

5.8.2018 11:02
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

scylla napsal(a):
To není jen buldočkem, ale hlavně tím, že jste nechali fenu, aby šikanovala tu druhou. Dlouho jí to procházelo, nikdo jí nevysvětlil, jak se má chovat. Svou fenu jste nebránila a nechala jí šikanovat, takže se začala bát. Teď jste jí nechala i napadnout. Seřezání feny je k ničemu, měla byste seřezat ty, co jí dovolovali šikanovat vaší fenu. Naučte jí, co má dělat.

Tak jistě, malinko to z našeho(lidského) pohledu šikanování bylo, ale prostě si uzpůsobily hierarchii a tímto si starší a silnější fena postavení držela, v tom jsem problém neviděla. Mladší se podvolila a holky byly spolu v pohodě léta letoucí samy, spolupracovaly při hlídání i chytání kun. Nikdy nejmenší konflikt. Obě jsou kastrátky, zapomněla jsem dodat. To zasednutí zase mámy fena dělá slepicím, nebo když vypadnul králík z králíkárny. Nic dramatické, žádné vrčení, cenění zubů, nic takového. Máma právě říkala, že zavrčela párkrát až teď poslední dobou právě, co je tam víceméně už nastěhovaný buldoček. Ten se zprvu(je mu cca rok?) naší feny bál a hlavně ona, toho jeho chrochtání. Ale jak se víc poznávali a začali si spolu hrát, starší fena se začala měnit.

5.8.2018 12:06
scylla

XXX.XXX.150.32

Nenechávala bych takového psa, aby šikanoval jiné psy. Takhle si myslí, že bude všechno řídit a přitom to není žádná hierarchie, to je fakt jen šikana.

5.8.2018 12:30

neřekla bych, že se začala měnit, ale že její chování jenom a jenom graduje, souhlas se scyllou.

5.8.2018 12:38
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
neřekla bych, že se začala měnit, ale že její chování jenom a jenom graduje, souhlas se scyllou.

7let to bylo stejné, graduje posledních pár týdnů. Jak jsem psala, strejda to svádí na horko, my si myslíme, že je v tom buldoček. Chodíval tam i náš starý pes, ten byl menší než ona a nedovolila si nic, mí psi, jen o malinko mladší, byli zase o hodně větší, tak těžko říct. Chodila tam jejich dcera se strakačkou(mladší) holky taky v pohodě. Starší dcera s labradorkou, nikdy žádný incident. Teď nevím, protože tam kvůli problémům v rodině už asi dva roky nechodí...Prostě ta fena dá se říct, že celý život fungovala vedle různých psů, ale žádného jí nenastěhovali takřka napořád domů. Všechno byli návštěvy, nebo mámy fenka prostě spolubydlící na dvorku, ale doma měla každá jinde.

6.8.2018 09:51

lesnížínka, samozřejmě že buldoček může být a bude spouštěč, zesilovač, urychlovač...
a samozřejmě, že dle výše uvedeného popisu, tam agrese mezi fenami byla!

dovolím si postnout citát z :
https://cit.vfu.cz/oz/IVA/etopes.htm

"Agresivní chování zahrnuje řadu projevů chování od jemných změn poloh těla a mimiky, přes projevy hlasové a vizuální (ritualizované chování – hrozby a postoje) až po explozivní útoky s poraněním nebo usmrcením protivníka/oběti útoku."

je úplně jedno, že zde mnozí zahrnujete pod agresivní chování až ten poslední stupeň - útok, prostě a jednoduše nemáte pravdu a díky přehlížení a neřešení těch jaksi jemnějších projevů agrese umožňujete její nárůst...a pak "zničehonic".

6.8.2018 10:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

A tak samozřejmě, možné to je. Já tam s nima nejsem a máma si vůbec všimnout nemusela. Ale když jsem je náhodou spolu viděla, chovaly se vždycky stejně, v pohodě, fakt jsem žádné náznaky agrese neviděla ani já. Ale nebyla jsem tam určitě víc než rok...A když se ti psi na první pohled chovají v pohodě a stejně, tak nemáš asi proč je studovat. Já bych si u svých všímala, ale to jsme my, co máme víc psů. Ona má svou fenku a s druhou se potkávají na dvorku nepravitelně. Jednu dobu málo, teď jak je tam buldoček, tak zase denně. Jiné by to bylo, kdyby na ni třeba jednou jen vyletěla, to by pak máma určitě víc sledovala. Takto ji to prostě ani nenapadlo.

6.8.2018 17:15

lesnížínka napsal(a):
A tak samozřejmě, možné to je. Já tam s nima nejsem a máma si vůbec všimnout nemusela. Ale když jsem je náhodou spolu viděla, chovaly se vždycky stejně, v pohodě, fakt jsem žádné náznaky agrese neviděla ani já. Ale nebyla jsem tam určitě víc než rok...A když se ti psi na první pohled chovají v pohodě a stejně, tak nemáš asi proč je studovat. Já bych si u svých všímala, ale to jsme my, co máme víc psů. Ona má svou fenku a s druhou se potkávají na dvorku nepravitelně. Jednu dobu málo, teď jak je tam buldoček, tak zase denně. Jiné by to bylo, kdyby na ni třeba jednou jen vyletěla, to by pak máma určitě víc sledovala. Takto ji to prostě ani nenapadlo.

Můj pes má kamarády (kluky), na které se těší a nadšeně je vítá. Pak má 'kamarády', na které vždycky formálně zadržkuje, aby měli jasno a pak jsou v pohodě a i si ve společném prostoru hrají. To ale neznamená, že by si je pustil domů na gauč (obrazně řečeno, i když u nás reál). Když venčíme s nej kamarády, kterých je pár, tak už jsou smečka a 'kamarády' moc rád nevidí, natož aby se nějak moc bavili s jeho smečkou. Kdybych mu to dovolila, tak jim jde bez váhání vysvětlik, ať koukají padat. Když potká nepřítele, tak se může po..., i když ty většinou nijak extra neřeší, resp. po povelu "mozek" (původně "najdi mozek") zatne zuby a snaží se je ignorovat. Holky, kastráti a štěňata jsou v klidu, ti se ve většině případů nabírají do smečky tak nějak automaticky. Mámina fenka bude asi jen 'kamarádka'.

7.8.2018 10:35
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

řekla bych, že byla nej kamarádka, neb léta, co tam nechodí dcery se svýma fenkama, nikoho jiného na dvorku neměla. Teď, když jí přivedli buldočka, odpohlavkovala máminu dopryč. Ono ani o to nejde, klidně ať ji prostě ignoruje, nebo vrčením dá najevo, že si s nima hrát nebude. Mámina fenka je submisivní, nikam se necpe, nikoho neprudí, rozhodně by za ní nešla, kdyby na ni jen vrkla. Ale ona ji hned natvrdo servala. Máma říkala, že první jen pískala, ale pak už žalostně kníkala, ať ji pustí. Mamka byla daleko, než pochopila situaci a přiběhla tam...

Přidejte reakci

Přidat smajlík