Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.8.2018 20:45
4pawslove

XXX.XXX.179.30

Zdravim!
Mam fenku vacsieho plemena, ktora je od malicka citlivejsia a submisivnejsia povaha, vyzaduje uplne mierny pristup. Sama extra nejako psy nevyhladava, vacsich sa mierne boji, potrebuje cas aby s nimi bola kamaratka a s mensimi alebo rovnako velkymi je okamzite velka kamaratka. Nikdy nejako extra nejavila zaujem o psa, ked hara, tak sa prakticky nenastavuje psovi a ani nedava ocas na stranu a to po celu dobu harania. Ostatne moje fenky su schopne sa nastavovat psovi aj cez plot, tato nie, prejde len okolo a psa neriesi a to po celu dobu harania. Tvari sa uplne nezaujato. Nie je na psa agresivna, nevrci. Teraz sme ju boli dat prvykrat kryt, progesteron cca 8ng/ml a krylo sa hned druhy den na druhej strane Europy, i vytok bol predpisovej bledoruzovej farby a nas domaci pes sa po nej isiel utrhnut (byvaly kryci pes kryjuci len v optimalne dni). S vybranym krycim psom sa trochu pohrali, nechala ho na seba naskocit ale teda ocas na stranu nedavala ale neprotestovala, potom sme im pomohli (fena si zacala sadat, tak sme ju mierne pridrzali pod bruchom, neznasilnovali sme!), krytie prebehlo ok, po kryti fena vesela, dala si pamlsky, vodu, spokojna. Druhy den mi prislo, ze sa psa boji ale krytie prebehlo. Po kryti opat fena vesela, bez stresu, vrtela cely cas ocaskom. Bohuzial, sono 26.den po prvom kryti predbezne neukazalo ziadne steniatka (na kontrolne sono samozrejme este pojdeme).

Ma niekto skusenosti ako postupovat pri fene, ktora berie psa vlazne a je submisivna povaha?

9.8.2018 21:16
lucies1

XXX.XXX.242.147

4pawslove napsal(a):
Zdravim!
Mam fenku vacsieho plemena, ktora je od malicka citlivejsia a submisivnejsia povaha, vyzaduje uplne mierny pristup. Sama extra nejako psy nevyhladava, vacsich sa mierne boji, potrebuje cas aby s nimi bola kamaratka a s mensimi alebo rovnako velkymi je okamzite velka kamaratka. Nikdy nejako extra nejavila zaujem o psa, ked hara, tak sa prakticky nenastavuje psovi a ani nedava ocas na stranu a to po celu dobu harania. Ostatne moje fenky su schopne sa nastavovat psovi aj cez plot, tato nie, prejde len okolo a psa neriesi a to po celu dobu harania. Tvari sa uplne nezaujato. Nie je na psa agresivna, nevrci. Teraz sme ju boli dat prvykrat kryt, progesteron cca 8ng/ml a krylo sa hned druhy den na druhej strane Europy, i vytok bol predpisovej bledoruzovej farby a nas domaci pes sa po nej isiel utrhnut (byvaly kryci pes kryjuci len v optimalne dni). S vybranym krycim psom sa trochu pohrali, nechala ho na seba naskocit ale teda ocas na stranu nedavala ale neprotestovala, potom sme im pomohli (fena si zacala sadat, tak sme ju mierne pridrzali pod bruchom, neznasilnovali sme!), krytie prebehlo ok, po kryti fena vesela, dala si pamlsky, vodu, spokojna. Druhy den mi prislo, ze sa psa boji ale krytie prebehlo. Po kryti opat fena vesela, bez stresu, vrtela cely cas ocaskom. Bohuzial, sono 26.den po prvom kryti predbezne neukazalo ziadne steniatka (na kontrolne sono samozrejme este pojdeme).

Ma niekto skusenosti ako postupovat pri fene, ktora berie psa vlazne a je submisivna povaha?

Nějak moc příspěvek nechápu. Vy jste kryli fenu dvakrát v rozmezí dvou dnů (takhle to chápu) a 26 dní od prvního dne krytí se Vám neukázala na sonu žádná štěňata? Být Vámi se poradím s poradcem chovu a ten Vám určitě poradí co a jak Hodně štěstí!

9.8.2018 22:53
4pawslove

XXX.XXX.179.30

skor mi islo o to, ci ma niekto skusenosti s takto vlaznou fenou voci psovi pocas celej doby harania. dakujem vam

10.8.2018 07:16
scylla

XXX.XXX.150.32

4pawslove napsal(a):
Zdravim!

Proč kryjete fenu s touto povahou? Jaká štěňata taková fena vychová?

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.8.2018 07:23

Fena s takovým pohlavním pudem do chovu nepatří.Není se divit, že chov a povahy mnohých plemen vypadají tak, jak vypadají, když se chová na takovýchto zvířatech.Měla jsem několik ůspěšných krycích psů a feny, které neměly dostatečný pohlavní pud, že se nechaly nakrýt sami, jsem odmítala.

10.8.2018 07:28
conie

XXX.XXX.206.202

Za prvé bázlivá fena, přecitlivělá, za druhé bez dostatečného pohlavního pudu - fakt musí mít za každou cenu štěňata?

10.8.2018 08:06
polárka.15

XXX.XXX.45.253

A to opravdu máte uchovněnou fenu? Taková fena nemá v chovu co dělat!

10.8.2018 08:28
4pawslove

XXX.XXX.179.30

ach jo, to sa mi tu zisla partia odbornikov. ja som sa nepytala na nazor, ci mam fenu kryt alebo nie ale na to ci ma niekto realne skusenosti s vlaznejsim spravanim ku psom, to je vsetko. Verim, ze urcite ano, tak isto ako dominantnych az agresivnych feniek je do bludu, verim, ze i citlivejsich. A ano, fena je tak strasna povaha, ze ma zlozenu canisterapiu a toto aj pravidelne v hospici vykonava, u veterinara vrti cely cas ocasom a diva sa ako ostatne psy hystercia a nechape, za stenatami od druhej fenky sa ide zblaznit, stale by ich cistila a hrala sa s nimi, taka zla matka by to bola. Bez problemov presla povahovym testom na plny pocet bodov do chovu a je riadne uchovnena. Je to fenka kryta prvykrat. Takze na nazory od klavesnice ci mam alebo nemam takuto fenu kryt, zvlast ked fenu uplne nepoznate, som fakt neni zvedava a ani neboli predmetom prispevku.

10.8.2018 08:46
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Pes-fena se ale přece neposuzuje podle toho, zda má canisterapické zkoušky, zda má to a ono, na to jsou přece naprosto jiná kritéria, a s chovem a vhodností do chovu to nemá co dělat. Vy tady na jednu stranu píšete jaká fena je a pak to otočíte proti nám, že je to naprosto "dokonalý" pes. Tak teda nevím, co si myslet o feně tohoto popisu:

"ktora je od malicka citlivejsia a submisivnejsia povaha, vyzaduje uplne mierny pristup. Sama extra nejako psy nevyhladava, vacsich sa mierne boji, potrebuje cas aby s nimi bola kamaratka a s mensimi alebo rovnako velkymi je okamzite velka kamaratka. "

Od takovéto feny bych opravdu psa nechtěla a já jako majitel dané feny bych ani na této feně nechovala, ale evidentně máte jiné představy o chovu psů.

10.8.2018 08:53
4pawslove

XXX.XXX.179.30

ale ja nehovorim, ze je to dokonaly pes, to je vasa mylna interpretacia, ziaden pes nie je dokonaly, je citlivejsia, nevyhladava psy a je vlaznejsia k nim, ale nie je to precitlively hysterik s uplne nevhodnou povahou do chovu, to je vsetko. Naviac plemena, kde je citlivost pomerne bezna zalezitost, bez agresivity ci dominancie.

a prosim zopakujem - nemate realne skusenosti, prosim presunte sa na ine vlakno, dakujem

10.8.2018 09:05
polárka.15

XXX.XXX.45.253

4pawslove napsal(a):
ale ja nehovorim, ze je to dokonaly pes, to je vasa mylna interpretacia, ziaden pes nie je dokonaly, je citlivejsia, nevyhladava psy a je vlaznejsia k nim, ale nie je to precitlively hysterik s uplne nevhodnou povahou do chovu, to je vsetko. Naviac plemena, kde je citlivost pomerne bezna zalezitost, bez agresivity ci dominancie.

a prosim zopakujem - nemate realne skusenosti, prosim presunte sa na ine vlakno, dakujem

A proto existuje určité slovo "ironie" aby si ji dokázal člověk přetočit.. :) Myslím si, že fena Vám to dává dost jasně najevo, ale Vy to za vidinou štěňat nechcete vidět .

A když jste tak poctivý chovatel, jaká je Vaše CHS?

10.8.2018 09:08
scylla

XXX.XXX.150.32

4pawslove napsal(a):

Znovu vám tu všichni opakujeme, že taková fena není přínosem pro plemeno a pro chov a majitele takových štěňat budou nešťastní a ti psi také. Takže jí už nekryjte.

10.8.2018 09:27
4pawslove

XXX.XXX.179.30

ano, to ze je fena nevhodna do chovu atd atd atd. to uz som od vas pocula, teda od klavesnice napisaneho textu citala, dovolit si hned tvrdit, ze fena je uplne nevhodna do chovu len na zaklade textu a bez toho aby som ju realne videla a poznala, by som si ozaj ja ako chovatel netrufla. Takze ja uz ozaj nebudem reagovat dalej. Pekny den vsetkym!

10.8.2018 09:30
scylla

XXX.XXX.150.32

Tohle je ukázka kvality některých "chovatelů".

10.8.2018 09:31
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Ano, a pak si má veřejnost myslet a nadávat na chovky, že není zaručena kvalita, skryté vady apod. - přesně díky takovýto lidem si to myslí, a ani se jim nedivím.

10.8.2018 09:33
scylla

XXX.XXX.150.32

Ona ta fenka je moudřejší než panička a ví, že by štěňátka mít neměla. Držím jí palce, aby se jí to vždycky povedlo.

10.8.2018 09:35
polárka.15

XXX.XXX.45.253

scylla napsal(a):
Ona ta fenka je moudřejší než panička a ví, že by štěňátka mít neměla. Držím jí palce, aby se jí to vždycky povedlo.

Přesně to jsem psala pár řádků výš

10.8.2018 12:59
rennie111

XXX.XXX.43.146

4pawslove napsal(a):
ano, to ze je fena nevhodna do chovu atd atd atd. to uz som od vas pocula, teda od klavesnice napisaneho textu citala, dovolit si hned tvrdit, ze fena je uplne nevhodna do chovu len na zaklade textu a bez toho aby som ju realne videla a poznala, by som si ozaj ja ako chovatel netrufla. Takze ja uz ozaj nebudem reagovat dalej. Pekny den vsetkym!

Prosím Vás tu si určité diskutujúce proste nevšímajte občas mám pocit že si sem len chodia zdvíhať ego

Fenku ste nakrývali po prvý krát, to každá znáša inak, pri veľkých plemenách je úplne normálne že psy pri tom treba podržať, sú obrie plemená ktoré sa sami ani spáriť nedokážu (netvrdím že to je dobré). Pokiaľ krytie prebehlo tak ako malo, psy boli spojené tak ste zrejme iba mali smolu a fena skrátka nezabrezla - aj to sa žiaľ občas stáva. Našej sa podarilo tiež zabreznúť až na tretí krát a mala dobrý progesteron, normálne sa spárili, prekrývali sme 2x a aj tak nič. Fena zdravá, pes plodný. Na radu známej sme pred tretím krytím nasadili antibiotiká. Vyzerá že pomohlo, viacerí chovatelia mi potom potvrdili že to robia.

A ešte druhá rada - choďte na kontrolné sono, ono mohla fena zabreznúť teoreticky aj na 3-4 deň po krytí a keď to odrátate tak ste možno boli aj trocha skoro a hlavne u veľkých plemien ak je málo šteniat tak to vet mohol prehliadnuť. O týždeň by som ho určite zopakovala.

10.8.2018 13:03
scylla

XXX.XXX.150.32

rennie111 napsal(a):
Prosím Vás tu si určité diskutujúce proste nevšímajte občas mám pocit že si sem len chodia zdvíhať ego

Fenku ste nakrývali po prvý krát, to každá znáša inak, pri veľkých plemenách je úplne normálne že psy pri tom treba podržať, sú obrie plemená ktoré sa sami ani spáriť nedokážu (netvrdím že to je dobré). Pokiaľ krytie prebehlo tak ako malo, psy boli spojené tak ste zrejme iba mali smolu a fena skrátka nezabrezla - aj to sa žiaľ občas stáva. Našej sa podarilo tiež zabreznúť až na tretí krát a mala dobrý progesteron, normálne sa spárili, prekrývali sme 2x a aj tak nič. Fena zdravá, pes plodný. Na radu známej sme pred tretím krytím nasadili antibiotiká. Vyzerá že pomohlo, viacerí chovatelia mi potom potvrdili že to robia.

A ešte druhá rada - choďte na kontrolné sono, ono mohla fena zabreznúť teoreticky aj na 3-4 deň po krytí a keď to odrátate tak ste možno boli aj trocha skoro a hlavne u veľkých plemien ak je málo šteniat tak to vet mohol prehliadnuť. O týždeň by som ho určite zopakovala.

Vy jste klasický příklad toho, jak by se chovatel neměl chovat.

10.8.2018 13:16

Ani se divím, že se ve vedlejším vlákně tak rozjela diskuse o chovu s PP a bez PP, když vidím, jak jsou někteří chovatelé s PP zodpovědní.Sama mám psy s PP, měla jsem řadu uchovněných psů i několik fen s výborným exteriérem, typickou povahou i s několika zkouškami z výkonu, a přesto jsem některé v chovu uplatnit nenechala právě pro malý pohlavní pud.Fena ve správné fázi hárání se psem s řádným pohlavním pudem, žádnou asistenci nepotřebuje.Maximálně přidržet po svázání.Ony všechny tyhle vlastnosti se dědí a po několika generacích se i v chovu upevňují.Proto jsou u některých plemen takové problémy s krytím.Bohužel vše je v lidech a jejich zodpovědnosti.

10.8.2018 13:20
rennie111

XXX.XXX.43.146

scylla napsal(a):
Vy jste klasický příklad toho, jak by se chovatel neměl chovat.

Som čakala ktorá sa ozve ako prvá

Zato vy ste určite ten najlepší a najskúsenejší chovateľ minimálne v celej strednej Európe spôsobilá radiť všetkým vždy, vo všetkom a najlepšie. By som sa čudovala ak ste ešte nevydali nejakú knihu o výcviku a chove psov. Keby sa všetci riadili vašími radami tak by niektoré plemená čoskoro vymreli.

10.8.2018 13:26
scylla

XXX.XXX.150.32

rennie111 napsal(a):
Som čakala ktorá sa ozve ako prvá

Zato vy ste určite ten najlepší a najskúsenejší chovateľ minimálne v celej strednej Európe spôsobilá radiť všetkým vždy, vo všetkom a najlepšie. By som sa čudovala ak ste ešte nevydali nejakú knihu o výcviku a chove psov. Keby sa všetci riadili vašími radami tak by niektoré plemená čoskoro vymreli.

Vy jste dobrá štěkna. Já chovatel nejsem, myslím si, že psů je dost. A vadí mi, když diletanti cpou psy před krytím antibiotiky a chovají na bázlivých nejistých a zřejmě ne úplně zdravých fenách. A vy byste měla být ten, komu by takové chování mělo vadit, protože takoví chovatelé poškozují pověst i těch slušných. A vy tu píšete kraviny. A knihu o výchově psů? To není špatný nápad, přednášky mají úspěch, konzultace fungují, děkuji za inspiraci.

10.8.2018 13:38

Tak vám napíšu taky zkušenost : Podobnou fenu měli známí. K lidem perfektní, na výstavách úspěšná, bez problémů uchovněná, nebyla ani bázlivá, ani citlivá. Jen : při hárání mohla celou dobu chodit na volno u nohy, psy přehlížela. Nakryli podobně jako zadavatelka. Fena při porodu málem umřela, po porodu na císaři - velký problém s dělohou, majitelka : všechny bych utopila, kdyby to fenu zachránilo...Nakonec fena přežila, štěňata odchovali (na dudlíku), ale za jakou cenu.
Pochopitelně víckrát fenu nekryli. Následně zjistili, že "gynekologické" problémy měla její sestra a i následně její dcera ( i když nebyla krytá ). Něco tam bylo špatně a "příroda věděla své".
Normální zdravá fena se má se psem rozběhnout a nechat se nakrýt přirozenou cestou.

10.8.2018 13:55
rennie111

XXX.XXX.43.146

scylla napsal(a):
Vy jste dobrá štěkna. Já chovatel nejsem, myslím si, že psů je dost. A vadí mi, když diletanti cpou psy před krytím antibiotiky a chovají na bázlivých nejistých a zřejmě ne úplně zdravých fenách. A vy byste měla být ten, komu by takové chování mělo vadit, protože takoví chovatelé poškozují pověst i těch slušných. A vy tu píšete kraviny. A knihu o výchově psů? To není špatný nápad, přednášky mají úspěch, konzultace fungují, děkuji za inspiraci.

Presne to som si aj myslela, chovateľka nie ste, o fenke ktorú nakrývali nič neviete, pretože z toho čo pani napísala tvrdiť že nie je vhodná do chovu je z môjho pohľadu viac ako drzé. Píše že fenka sa normálne nakryť nechala, netrebalo ani asistovať, alebo len minimálne čo je pri prvom krytí úplne normálne. Vy ste si sama (asi z vešteckej guli) usúdili, že je bázlivá, neistá možno aj chorá a vôbec ju nakrývať nebala a basta. A ešte sa do nej aj navážate.

K mojej rade: podanie atb pred krytím taktiež nie je nič výnimočné a na rozdiel od vás som si o tom niečo zistila skorej ako som ich fenke podala robí sa to bežne hlavne ak fenka už predtým nezabrezla, aby sa zamedzilo infekcii ku ktorej môže prísť pri krytí. Skúste sa o tom pobaviť s nejakým odbroníkom - ideálne veterinárom ak chcete o tom vedieť viac a nie sem písať blbosti o tom že každý kto to urobil nemá byť chovateľom.

Niekedy proste netreba radiť vo všetkom a za každú cenu

A ešte ma aj urážate lebo som jej poradila ako chovateľ. Podľa vás síce zlý ale čo je podľa vás to mne môže byť jedno. Dúfam, že pani čo sa pýtala to pomohlo.

10.8.2018 13:57

Zadavatelko, píšete že "Naviac plemena, kde je citlivost pomerne bezna zalezitost, bez agresivity ci dominancie. "

O které plemeno prosím jde?

10.8.2018 15:28

Ono když musíte dávat feně před krytím antibiotika už také něco vypovídá o její imunitě, obranyschopnosti.A to, že se to dělá, také o ničem nevypovídá. Samozřejmě že se veterináře zeptat můžete, ale kolik je takových, že vám řeknou pravdu a ne jen polopravdu a zbytek budou potencionální pacienti.Kšeft je kšeft, jen to umět podat.Někomu jde o psy a někomu o peníze.

13.8.2018 17:10
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Vždycky mě znova a znova fascinuje, jak je většina lidí za klávesnicí správňácká, poctivá a maximálně férová, doslova Mirkové Dušínové, kteří dělají jen ty dobré věci, přesně vědí, co se má a co ne a podle toho bezvýhradně žijí.
Podle popisu mi fena nepřipadá nijak tragická ani povahově, ani zdravotně. (Opravdu si nemyslím, že by se měly krýt pouze feny, které se v době krycích dnů chovají jako ku.vy.) Zdaleka ne všechny feny jsou přesně podle tabulek! Znám třeba hodně dominantní feny, které psa před krytím doslova napadají a „testují“, určitě se nenechají nakrýt po jednom proběhnutí. A naopak znám fenu, která se v době hárání chovala velmi vstřícně (až příliš) a nakonec se ukázalo, že má několik hormonálně aktivních cyst. (Tím chci říct, že takové chování nemusí být projevem zdraví a správných pudů, ale právě opaku.)
Nevidím nic špatného na tom, že chce paní nakrýt fenu, která jí povahově vyhovuje, a nemyslím si, že je zákonitě špatně krýt fenu submisivní.

Zadavatelko, nemyslím si, že by povaha feny nějak souvisela s tím, že nezabřezla. Podle toho, co píšete, byl ideální čas. Nemá fena problém s cestováním? (Opět zkušenost - fena opakovaně nezabřezla po krytí v zahraničí kvůli cestování. Podařilo se, až když byl pes zapůjčen domů a fena nemusela nikam jet.) Anebo prostě zafungovala příroda a toto spojení není vhodné.
Určitě bych neházel flintu do žita! Pro klid duše nechte fenku vyšetřit u odborníka - veterinárního gynekologa - a poraďte se s ním o nejlepším dalším postupu. Já bych možná zkusil jiného psa a když to klapne, jel na toho původního až na druhý vrh.

13.8.2018 17:28
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nejsem ani chovatelka, ani majitelka feny, ale máme několik psích kamarádek, které by pro obskočení mým psem udělaly cokoliv. Jedna přervala ploty několika sousedů aby se dostala ven a naskonec náš, aby se dostala k nám. Druhá má ocas nastranu ve své dny imrvére. Nevím a nechápu, proč by měl někdo krýt fenu, která nemá zájem. Pak se vůbec nedivím, že nezabřezla..

Přidejte reakci

Přidat smajlík