Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.8.2018 20:20
Aner

XXX.XXX.49.86

Dobrý den, chtěla bych se poradit s těmi, jejichž psy se dlouho báli do hluboké vody.
Mám rok a půl starého psa středního plemene. Minule léto odmítal jít více než po packy, tak jsem ho nechala. Letos sám jde po břicho ale dál se bojí.
Za mnou nepůjde, strach je silnější. Pamlsky nechce. Trošku se nechá rukama dotlačit ale to je vše.
Nějaké rady, jak mu.ponpci strach překonat?

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.8.2018 20:39

Co házení míčku?

19.8.2018 21:07
Terven

XXX.XXX.110.147

Mám doma přesně to samé, fena vodu strašně miluje, ale je neplavec
Do vody se nadšeně hrne, ale potřebuje pozvolný přístup jako malé dítě, ideálně brouzdaliště
Jestli můžu něco poradit, hlavně netlačit násilím, nic proti jeho vůli. Hračky, klacíky, míčky apod. jsem zkoušela taky, vlézt do vody sama a lákat k sobě samozřejmě taky...výsledek nic moc.
Ale řekla bych, že se to častým pobytem u vody postupně lepší, chodíme k potoku s retrívry, kteří plavou, fena už jednou jaksi omylem skočila do hlubší vody a zjistila, že to nekouše, prostě vidím, že si troufá víc a víc a věřím, že jednou zvládne i hloubku, myslím, že nemáme kam spěchat.
Jsem přesvědčená, že pokud bych podlehla pokušení a k plavání bych jí "pomohla" proti její vůli, byl by to krok zpátky a její strach z vody by to spíš zhoršilo.
Moje tchýně v dobré víře násilně chladila jorkšírku v sídlištním brouzdališti a teď tvrdí, že fena nesnáší vodu. Na jaře jsem její jorskšírku brala k vodě já, zpočátku se smočila nebo napila z rybníka jenom tehdy, pokud jsem byla daleko od ní, postupem času si zvykla a můžu klidně stát vedle - ví, že jí nebudu nikam nutit násilím.

19.8.2018 21:28

Za mnou nepůjde, strach je silnější. Pamlsky nechce. Trošku se nechá rukama dotlačit ale to je vše.
Pamlsky nechce v jakém smyslu? Že se za nimi nenechá nalákat? Co zkusit pamlsek přímo do vody, ideálně klasický piškot. Ten chvíli plave a pes si ho snadno z hladiny sám sebere. Začit na mělčině, kde se pes cítí jistý, pár piškotů, velká pochvala, ať se naučí sbírat piškoty v klidu. A pomalinku přidávat na hloubce, ovšem v řádech dní/týdnů, nikoliv, že by se to za jeden den zvládlo. Příští rok se pes pohrne pro piškot třeba rovnou do hloubky bez přemýšlení, najednou zjistí, že sám plave a problém vyřešen - tak to bylo u nás, na nějaké aporty či balonky zvysoka kašlal. Hlavně psa nikam násilně nemanipulovat.
Ono také záleží, proč vlastně chcete, aby pes plaval. Jestli je spokojený jen po pupek ve vodě, proč to tak nenechat (zchladit se i neplavec uměl, po břicho do vody, pak si lehl a byl spokojen). Měla jsem vodníky i neplavce a v tropech s pozvolným přístupem do vody se ale kupodivu i ten neplavec pro piškot rozhodl si udělat pár temp. Takže, jestli nejde o nějaký výcvik, nechte to na psovi a případně piškotech. :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík