Ahoj všem. Chtěla bych vás poprosit o radu. Pořídili jsme si štěně malého plemene k již stávajícím, dvěma starším pejskům - fenám ve věku 1-3 roky. Jsou podobně velkého plemene. Štěně, taktéž fena, se baví tím, že dospělé jedince kouše, nechá se vláčet zavěšené za chlupy starších psů. Bohužel oba starší psi jsou "trubky" a nezavrčí. Samozřejmě když u toho někdo je, tak zasáhneme, řekneme důrazné "ne"...ale je to pořád dokola. Nenapadá vás jak to štěně rychle odnaučit? Aby to už ani nezkoušelo? Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jo, vytáhněte si hlavu ze zadku a uvědomte si, že štěně nikoho nešikanuje, ale prostě si hraje. to štěňata dělají. pokud mu to starší psi tolerují, tak do toho nekecejte, ne?

šikanuje? si prostě hraje...
pokud to těm druhým nevadí, tak proč to řešit
a pokud to chceš řešit, tak si se štěnětem musíš hrát sama.
Ano, hraje si, ale orvává výstavní psi a mě se tenhle způsob hry nelíbí. Jak to bude vypadat až bude velká? Setkala jsem se s tím prvně... Samozřejmě si hrajeme i spolu, ale když jsou na volno, tak si hraje tímhle stylem. Na jednu stranu to dospělým asi nevadí, na druhou stranu každou chvíli někdo z nich zakňučí, že už to teda přehnala...ale neoženou se.
Zkuste si něco načíst o chování štěňat.
Takovou ptákovinu, co jste napsala, aby člověk pohledal. To, co popisujete, dělají všechna štěňata, alespoň ta normální, hrají si. Nemajíc další štěňata, prudí ty starší psy. Až je to přestane bavit, štěndo setřepou a dají mu najevo, že sranda končí.
Nepleťte se do toho.

Ellie007
napsal(a):
Ano, hraje si, ale orvává výstavní psi a mě se tenhle způsob hry nelíbí. Jak to bude vypadat až bude velká? Setkala jsem se s tím prvně... Samozřejmě si hrajeme i spolu, ale když jsou na volno, tak si hraje tímhle stylem. Na jednu stranu to dospělým asi nevadí, na druhou stranu každou chvíli někdo z nich zakňučí, že už to teda přehnala...ale neoženou se.
až bude velká, tak bude velká a už si takhle hrát nebude. fakt, nehledejte v tom žádný problém.

"Jak to bude vypadat až bude velká?"
tak už to dělat nebude, ono to taky prochází vývojem, dospívá a mění se...
a znovu - pokud nechceš, aby si hrála se psy, respektive jenom do nějaké míry, tak ji musíš v tom okamžiku, kdy to přesáhne nějakou míru, převést na sebe, a dej tomu "povel"
já na sebe převáděla pastevce, jeho hrátky byly poněkud razantní a neurvalé, třeba se mu líbilo v trysku sestřelovat "tátu" hovíka a tak...
napsal(a):
"Jak to bude vypadat až bude velká?"
tak už to dělat nebude, ono to taky prochází vývojem, dospívá a mění se...
a znovu - pokud nechceš, aby si hrála se psy, respektive jenom do nějaké míry, tak ji musíš v tom okamžiku, kdy to přesáhne nějakou míru, převést na sebe, a dej tomu "povel"
já na sebe převáděla pastevce, jeho hrátky byly poněkud razantní a neurvalé, třeba se mu líbilo v trysku sestřelovat "tátu" hovíka a tak...
Děkuji za věcný příspěvek...
Ellie007
napsal(a):
Ahoj všem. Chtěla bych vás poprosit o radu. Pořídili jsme si štěně malého plemene k již stávajícím, dvěma starším pejskům - fenám ve věku 1-3 roky. Jsou podobně velkého plemene. Štěně, taktéž fena, se baví tím, že dospělé jedince kouše, nechá se vláčet zavěšené za chlupy starších psů. Bohužel oba starší psi jsou "trubky" a nezavrčí. Samozřejmě když u toho někdo je, tak zasáhneme, řekneme důrazné "ne"...ale je to pořád dokola. Nenapadá vás jak to štěně rychle odnaučit? Aby to už ani nezkoušelo? Děkuji.
Ono je nešikanuje, ono si hraje a ony to chápou. Zákazem žádného psa nic nenaučite. a odnaučit štěně si hrát je asi velmi hloupý požadavek. Naučte štěně jinou formu hry než na kousanou, hrajte si s ním vy, nechte ho chvíl feny okusovat, když jim to nevadí, a pak jim zajistěte zasloužený odpočinek a klid. Určitě neodnaučujte štěně si hrát.
Ellie007
napsal(a):
Takže on není problém v chování štěněte, ale v tom, že jsou čuby výstavní a kvůli tomu si štěně ani ony nemohou přirozeně hrát... co vás vedlo k pořízení štěněte? Bude také muset život podřizovat výstavám?

" až feny uznají, že už z toho má mít rozum, tak ho vychovají samy. Potom se budete zase ptát, co máte dělat, když starší feny šikanují štěně"
Takze jedina univerzalni rada je - at si ti vyresi sami?
To jako vazne?
Tak aby taky za chvili nebyl spis dotaz - " feny se mi nesnesou a nemůžou byt vůbec spolu, co mam delat ".

a od toho jsou kouzelná slůvka jako "přiměřeně"... "do určité míry"... "převést štěně na člověka"
hra musí být hrou pro všechny zúčastněné
a všichni zúčastnění by měli mít jistotu, že to ten jejich úžasný člověk zařídí...
Kam zmizela informace ze psi si normálně hrají "na vraždu a lov"? Ne všechny baví pouze běhání za hračkou. Psi si takhle prostě hrají. Lodo na to zapomínají. Učí se tím pravidlům, slušnému psímu chování i tomu aby ai uvedomili jaký mají silný skus v hubě. Štěnda takové hry potřebují. Jinak z velkých psů jsou v dospělosti neohrabaní sloni co nechtíc zalehnou nebo zamordujou mensiho psa aniz by chteli. Protoze je nikdo nenaucil si uvedomit jak jsou velci a jakou maji kde silu. Nechte stene si hrat a dospelym fenam dejte pristup do prostoru kam stene neleze, aby si mohly odfrknout kdyz toho budou mit dost. A ze jsou vystavni? Radsi budete mit pohary z jedne sezony a nevycvalane stene nebo vsechny psi v pohode a vystavni sezonu o jeden rok odlozite?

napsal(a):
" až feny uznají, že už z toho má mít rozum, tak ho vychovají samy. Potom se budete zase ptát, co máte dělat, když starší feny šikanují štěně"
Takze jedina univerzalni rada je - at si ti vyresi sami?
To jako vazne?
Tak aby taky za chvili nebyl spis dotaz - " feny se mi nesnesou a nemůžou byt vůbec spolu, co mam delat ".
štěněčí hry jsou opravdu jiní psi schopní si vyřešit samy. to není žádný spor od zdroje nebo cokoliv vážnějšího. dospělý pes přirozeně štěněti leccos toleruje, štěně si chce přirozeně hrát a to i na vraždu. zároveň štěně přirozeně rozumí signálům dospělého psa. dospělák, jak mu to bude vadit, tak si zcela samozřejmě štěně usměrní. teď to bolelo, teď si nehraju. a štěně těm psím signálům rozumí, takže prostě není žádný problém, žádný spor, všechno je v pořádku. fakt z toho nekouká žádné riziko nesnesení.
to je stejná blbost jako řešit, že štěně je "dominantní".

napsal(a):
štěněčí hry jsou opravdu jiní psi schopní si vyřešit samy. to není žádný spor od zdroje nebo cokoliv vážnějšího. dospělý pes přirozeně štěněti leccos toleruje, štěně si chce přirozeně hrát a to i na vraždu. zároveň štěně přirozeně rozumí signálům dospělého psa. dospělák, jak mu to bude vadit, tak si zcela samozřejmě štěně usměrní. teď to bolelo, teď si nehraju. a štěně těm psím signálům rozumí, takže prostě není žádný problém, žádný spor, všechno je v pořádku. fakt z toho nekouká žádné riziko nesnesení.
jako obecná pravda to je blbost, vždy tam jako podstatný faktor vstupují povahy všech zúčastněných. A pokud je u někoho překročena míra stresu - hranice, tak se ze "hry na vraždu a lov" zcela vytratí to slovo hra...

napsal(a):
jako obecná pravda to je blbost, vždy tam jako podstatný faktor vstupují povahy všech zúčastněných. A pokud je u někoho překročena míra stresu - hranice, tak se ze "hry na vraždu a lov" zcela vytratí to slovo hra...
ale od toho je tam přece majitel jenže tomu očividně vadí to, že mají psi rozcuchanou srst, proto to chce řešit. pokud to psům samotným nevadí, není tam co k řešení.
něco jinýho by bylo, kdyby po štěněti cvakali a vrčeli a štěně doráželo.

napsal(a):
"štěněčí hry jsou opravdu jiní psi schopní si vyřešit samy"
ano, jsou.
a pocitate i s tim, ze se to reseni lidem pak nemusi libit?
když tu hru ridim a usmernuji - neznamena to, ze by si neumeli hrat, komunikovat.
jen předcházím problemum, tomu aby se to neposunulo nekam, kam nechci.
a tvrdit ze nikdy nemůžou nastat, když to necham na psech?
to je blbost
jak uz tu byva zvykem -odsoudite tazatelku, ze ji vadi vytrhana srst - misto toho, aby vam doslo, ze ji to mozna uz ted nesedi, nepripada ji to souziti primerene - a proto se tu pta?
preci se nemusi ti stari natvrdo ohradit, aby si toho clovek vsimnul a AZ PAK zacal něco resit?
me osobne by teda ta vyrvana srst a bolestive knuceni stacilo k tomu, aby s tim neco dělala a nenechávala to "jen na psech".
Ono je to s tim kvicenim osemetne. Spousta majitelu je precitlivela a jakykoliv vyssi ton sveho milacka chlupacka tak si mysli ze ho nekdo minimalne stahuje z kuze za ziva. A kdyz hlubsi ton, tak je pes hned agresivni. Jenze to stene presne tohle potrebuje. Od jineho psa vysvetlit kde jsou jake mantinely.

Ellie007
napsal(a):
..no to bych Vám přála vidět co dělá s našimi výstavními ragdoly a nalezenou peršankou náš papillon - on dnes tříkilový a kočky dnes tři, pět a takřka sedm kilo...rve jim uši, posouvá je za ocas po parketách - lépe to klouže, prohání je po místnostech, upouští na ně hračky z výšky, tahá se s nimi o hračky, oslintává a rve jim hlavu a uši - ty jim naopak i čistí...kočky drží a jen když už toho mají opravdu dost utečou mu do výšky, ale trpělivost mají svatou a vydrží neskutečné - nikdy na něj nevytáhli drápy, jedině mu dají tlapkou pohlavek, ale to mu nezkřiví ani chlup...snažila jsem se ze začátku to nějak korigovat, ale pak jsem to vzdala, ty kočky za ním sami chodí a rozcapí se před ním...
napsal(a):
..no to bych Vám přála vidět co dělá s našimi výstavními ragdoly a nalezenou peršankou náš papillon - on dnes tříkilový a kočky dnes tři, pět a takřka sedm kilo...rve jim uši, posouvá je za ocas po parketách - lépe to klouže, prohání je po místnostech, upouští na ně hračky z výšky, tahá se s nimi o hračky, oslintává a rve jim hlavu a uši - ty jim naopak i čistí...kočky drží a jen když už toho mají opravdu dost utečou mu do výšky, ale trpělivost mají svatou a vydrží neskutečné - nikdy na něj nevytáhli drápy, jedině mu dají tlapkou pohlavek, ale to mu nezkřiví ani chlup...snažila jsem se ze začátku to nějak korigovat, ale pak jsem to vzdala, ty kočky za ním sami chodí a rozcapí se před ním...
Mate video? Ja bych to chtela videt.
Vzpomněla jsem si jak když jsme měli štěňata, tak celá rodina nesměla zvedat nohy a jen jsme všichni šoupali nohama po zemi, protože po bytě pobíhalo štěněčí komando a zakusovalo se do bačkor Tak jsme tahali za sebou zavěšená štěňata :-D Jelikož to byli trpaslíci, takový tryskomyši, tak si nikdo netroufnul udělat normální krok, aby někoho nezašlápnul a pro ně to byla vždycky super hra :-D Když nebyli bačkory, nebo hadr na přetahování, tak se alespoň vláčeli na střídačku za uši
Jé, já už se zas po tolika letech těším na psí mimčo

dark
napsal(a):
Mate video? Ja bych to chtela videt.
...bohužel ne, pořád si říkám, že to musím natočit...včera si kočka hrála s takovou tou větší plyšovou myší z Ikei...pes to uzřel a myš jí chtěl sebrat, jenomže číča v ní měla zatnuté drápy, takže nakonec tahal po bytě myš se zatnutou kočkou...teď tady popíjím kafe, nejmenší kočka zalezlá pod ratanovým křeslem, packu venku, před ní leží pes a svou packou pinká do té její, což mu kočka vrací...no je s nimi legrace...kamarádka říká, že jenom kočka společně se psem dokáží vytvářet tu pravou domácí pohodu...

kopytko
napsal(a):
Vzpomněla jsem si jak když jsme měli štěňata, tak celá rodina nesměla zvedat nohy a jen jsme všichni šoupali nohama po zemi, protože po bytě pobíhalo štěněčí komando a zakusovalo se do bačkor Tak jsme tahali za sebou zavěšená štěňata :-D Jelikož to byli trpaslíci, takový tryskomyši, tak si nikdo netroufnul udělat normální krok, aby někoho nezašlápnul a pro ně to byla vždycky super hra :-D Když nebyli bačkory, nebo hadr na přetahování, tak se alespoň vláčeli na střídačku za uši
Jé, já už se zas po tolika letech těším na psí mimčo
... to věřím a co to bude za mimi...