Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.8.2018 23:49
rA9

XXX.XXX.81.226

Dobrý den,

vlastním starší kříženku Jacka Russella, byla námi zachráněna zhruba před šesti lety z ulice. Před pár dny se nám bohužel vrátila z venku v příšerném stavu. Přes den míváme psy (další kříženec JR a jeden Parson Russell) venku, kde mají dostatek stínu a neustálý přístup k čisté vodě, na večer si je bereme všechny domů, takto to probíhá celoročně. Když jsme je tedy svolali k jídlu, přišla velmi pomalu, skoro křečovitě, zatímco se celá třásla. Nejpodivnějším na tom byla její neschopnost vypláznout jazyk. Nemohla ani jíst, ač se k misce sklonila a bylo vidět, že by chtěla, nemohla. Stejně tak to bylo i s vodou. Bohužel u nás ve městě veterinář už nebyl k dispozici a já nemám řidičák, abych s ní sama někam zajela. Ještě odpoledne ale byla v pořádku, vše se takto zhoršilo zhruba během tří hodin. S taťkou jsme na ní tedy dohlíželi, jenže ten nad tím po hodince mávl rukou, že to ráno bude dobrý. Jenže mě nedala spát. Zalézala pod stůl nebo do skříně, ale všude vydržela jen chvilku. Bylo vidět, že je unavená, ale kdykoliv zavřela oči, po minutce sebou škubla, začala se znovu třást a hledala nové místo, kde by se schovala. Po celou dobu nemohla vypláznout jazyk, ale když jsem ji tlamičku otevřela, neviděla jsem žádný problém. Vosy ani včely nehoní, takže o bodnutí taky nešlo. Nakonec skončila u mě v posteli, kde se ke mně snažila co nejvíce přitisknout. Sice je to mazel, ale tohle bylo jiné, jako by v tom byla zoufalost. Nakonec skončila přitulená kdesi u mé hlavy, kde nikdy neměla ve zvyku ležet. Co si budeme nalhávat, seděla jsem nad ní do jedné do rána a hrozně bulela, protože bylo vidět, že má bolesti, ale já nevěděla, co s tím, navíc nám na začátku léta pejsek zemřel kvůli rakovině a já nechtěla přijít i o ní. Nakonec to však zhruba po třech hodinách opravdu pomalu pominulo. Ráno se chovala, jako by se nic nestalo. Mohla to být mrtvička? Nebo to bylo kvůli tomu vedru venku? Nutno podotknout, že když je to horko vážně k nevydržení, bereme je domů. Ale i když ten den svítilo po celou dobu sluníčko, nebylo to tak strašné, navíc měla k dispozici spoustu stinných a chladných míst, kam se schovat. Od té doby žádný problém neměla. Měl někdo zkušenost s něčím podobným? Děkuju moc za jakékoliv rady.

22.8.2018 00:25
rapotacka11

XXX.XXX.79.30

Bylo vedro na chcípnutí.
Mohla být přehřátá.
Já psa chladila několikrár denně ve vodě.
Proč nemohla být v chládku, v domě někde na dlažbě přes den?

22.8.2018 00:34
rA9

XXX.XXX.81.226

Psi mají přístup do zadní chodby, kde dlažba je. Jak jsem říkala, mají se kde schovat před vedrem.

22.8.2018 02:39
fikovnice

XXX.XXX.30.49

rA9 napsal(a):
Dobrý den,

vlastním starší kříženku Jacka Russella, byla námi zachráněna zhruba před šesti lety z ulice. Před pár dny se nám bohužel vrátila z venku v příšerném stavu. Přes den míváme psy (další kříženec JR a jeden Parson Russell) venku, kde mají dostatek stínu a neustálý přístup k čisté vodě, na večer si je bereme všechny domů, takto to probíhá celoročně. Když jsme je tedy svolali k jídlu, přišla velmi pomalu, skoro křečovitě, zatímco se celá třásla. Nejpodivnějším na tom byla její neschopnost vypláznout jazyk. Nemohla ani jíst, ač se k misce sklonila a bylo vidět, že by chtěla, nemohla. Stejně tak to bylo i s vodou. Bohužel u nás ve městě veterinář už nebyl k dispozici a já nemám řidičák, abych s ní sama někam zajela. Ještě odpoledne ale byla v pořádku, vše se takto zhoršilo zhruba během tří hodin. S taťkou jsme na ní tedy dohlíželi, jenže ten nad tím po hodince mávl rukou, že to ráno bude dobrý. Jenže mě nedala spát. Zalézala pod stůl nebo do skříně, ale všude vydržela jen chvilku. Bylo vidět, že je unavená, ale kdykoliv zavřela oči, po minutce sebou škubla, začala se znovu třást a hledala nové místo, kde by se schovala. Po celou dobu nemohla vypláznout jazyk, ale když jsem ji tlamičku otevřela, neviděla jsem žádný problém. Vosy ani včely nehoní, takže o bodnutí taky nešlo. Nakonec skončila u mě v posteli, kde se ke mně snažila co nejvíce přitisknout. Sice je to mazel, ale tohle bylo jiné, jako by v tom byla zoufalost. Nakonec skončila přitulená kdesi u mé hlavy, kde nikdy neměla ve zvyku ležet. Co si budeme nalhávat, seděla jsem nad ní do jedné do rána a hrozně bulela, protože bylo vidět, že má bolesti, ale já nevěděla, co s tím, navíc nám na začátku léta pejsek zemřel kvůli rakovině a já nechtěla přijít i o ní. Nakonec to však zhruba po třech hodinách opravdu pomalu pominulo. Ráno se chovala, jako by se nic nestalo. Mohla to být mrtvička? Nebo to bylo kvůli tomu vedru venku? Nutno podotknout, že když je to horko vážně k nevydržení, bereme je domů. Ale i když ten den svítilo po celou dobu sluníčko, nebylo to tak strašné, navíc měla k dispozici spoustu stinných a chladných míst, kam se schovat. Od té doby žádný problém neměla. Měl někdo zkušenost s něčím podobným? Děkuju moc za jakékoliv rady.

Dobrý večer. Pokud by to byla opravdu mrtvice, tak by se nespravila, přinejmenším ne do úplného normálna, jak píšete.
Váš popis mi říká, že se mj. bála - nemohla být někým napadena (zvíře, člověk)?
Bodnutí bych též nevylučovala, to, že hmyz nehoní, neznamená, že žihadlo nemohla dostat. S tím se mohla pojit alergická reakce včetně třesu.
Mj. mého kocoura bodla vosa asi před 14 dny, ale ten ji pokoušel. Dostal žihadlo někam na bradu, hlídala jsem jej celou noc ze strachu právě z alergické reakce. Naštěstí měl "jen" otok, do rána bylo vše OK. Vosám teď dává pokoj, což je jediné pozitivum.

22.8.2018 02:43
fikovnice

XXX.XXX.30.49

rA9 napsal(a):
Dobrý den,

Jo, ještě jedna věc. Nechala bych ji komplet vyšetřit, hlavně odběry. Tím vedrem spolu s dehydratací jí také mohla zahaprovat hladina cukru v krvi a mnohdy příznaky hypoglykémie připomínají nějaké neurologické onemocnění. Další, co mě napadá, hladiny iontů v krvi - dovedu si představit, že ta letošní vedra mohou takovéto věci způsobit.

22.8.2018 10:31
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Kompletní rozbory neuškodí, alespoň vyloučíte, či třeba odhalíte včas nějakou nemoc(ač bych vám to určitě nepřála) Kloním se k žihadlu, pes onehdá v potoce šlápnul na vosu a dělal scény půl dne. Mohla být na misce s vodou, tomu se nevyhnete, honit je fakt nemusí.

22.8.2018 22:49
Dindy

XXX.XXX.243.243

Naše papírová zlatice prodělala mrtvici už dvakrát. Poprvé ve čtyřech letech a po druhé v pěti.Z teplem to nesouviselo.Poprvé to bylo v zimě.Vrátila se z procházky a začala kulhat.Myslela jsem, že tam má zmrazky, ale nic tam nebylo. Pak se začala točit do kola a nakonec se vůbec nemohla udržet na nohách. Úplně zamrzla, absolutně nereagovala a měla hrozně rozšířený zorničky. Celé to trvalo tak pět minut. Pak se chovala jako by nic. Když se to stalo po druhý tak to mělo úplně stejný průběh. Akorát to bylo na podzim. Konzultoval jsem to z veterinářem a ten říkal, že to vypadá podle příznaků na mrtvici a dostala léky na roztažení cév. Uplynul rok a nic, ale člověk s ní není 24hodin a pokud u toho nejsme tak ani nevíme jestli to neprodelala zas. Naštěstí to bylo bez následků

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.8.2018 23:26

...byli jste u veterinare? Oc slo? Jak to s ni vypada dnes? Je ok?

23.8.2018 06:50
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Dindy napsal(a):
Naše papírová zlatice prodělala mrtvici už dvakrát. Poprvé ve čtyřech letech a po druhé v pěti.Z teplem to nesouviselo.Poprvé to bylo v zimě.Vrátila se z procházky a začala kulhat.Myslela jsem, že tam má zmrazky, ale nic tam nebylo. Pak se začala točit do kola a nakonec se vůbec nemohla udržet na nohách. Úplně zamrzla, absolutně nereagovala a měla hrozně rozšířený zorničky. Celé to trvalo tak pět minut. Pak se chovala jako by nic. Když se to stalo po druhý tak to mělo úplně stejný průběh. Akorát to bylo na podzim. Konzultoval jsem to z veterinářem a ten říkal, že to vypadá podle příznaků na mrtvici a dostala léky na roztažení cév. Uplynul rok a nic, ale člověk s ní není 24hodin a pokud u toho nejsme tak ani nevíme jestli to neprodelala zas. Naštěstí to bylo bez následků

Podle příznaků to vypadalo na epilepsii a to nejsem veterinář Nespletla jste si diagnozu? Při mrtvici nefunguje polovina těla, ne celé.

23.8.2018 08:48
janaa

XXX.XXX.32.135

lesnížínka napsal(a):
Podle příznaků to vypadalo na epilepsii a to nejsem veterinář Nespletla jste si diagnozu? Při mrtvici nefunguje polovina těla, ne celé.

Taky bych to viděla na epilepsii. Určitě neprodělala mrtvici, to je nesmysl.

23.8.2018 10:46
Dindy

XXX.XXX.243.243

No koukám, že jste zas všichni hrozně chytří. Lepší se tady vůbec nevyjadrovat. Já jsem ji tu diagnózu nestanovila, ale veterinář! Myslím, že má víc zkušenosti v jeho letech než vy amatéři

23.8.2018 11:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Dindy napsal(a):
No koukám, že jste zas všichni hrozně chytří. Lepší se tady vůbec nevyjadrovat. Já jsem ji tu diagnózu nestanovila, ale veterinář! Myslím, že má víc zkušenosti v jeho letech než vy amatéři

Jste na fóru, pokud jste si nevšimnula. Zapomeňte na to, že veterinář je bůh...já i díky tomu přišla o psa

23.8.2018 11:17
Dindy

XXX.XXX.243.243

Fórum znamená, že každý příspěvek se musí schazovat? Já vím že se to nedá srovnávat, ale lidi po mrtvici taky někdy ochrnují na půl těla. A ona taky kulhala a pak se motala, protože ji neposlouchal půlka těla. A epilepsii pokud vím provází křeče a klepání celého těla. A to jsme vůbec neměli. Nezapomeňte napsat že se lidi nemůžou srovnávat s pesanama

23.8.2018 11:38

jenom :
" Já jsem ji tu diagnózu nestanovila, ale veterinář! "
pokud dobře chápu, tak jen po konzultaci bez jakéhokoliv vyšetření...
ale jinak souhlasím, ty příznaky by mrtvičce i odpovídaly

"Myslím, že má víc zkušenosti v jeho letech než vy amatéři "
takoví amatéři na psích drbárnách mi nejednou pomohli ke správné diagnóze, a dokonce i psa to vytáhlo z hrobu, kam ho ten zkušený veterinář svou fatálně špatnou diagnózou poslal...to jenom trošku reality...

23.8.2018 11:52
Dindy

XXX.XXX.243.243

Ano spousta přispěvatelů pomůže radou. To nezpochybnuji. Už sem chodím nějakej rok, ale je jich tu také fura co jen čekaj, aby se mohli hádat a toho kdo se na něco ptá jen kritizovat jen co dotaz zada.A pro úplnost nebyla to jen konzultace po telefonu. Bylo to vyšetření v ordinaci.

23.8.2018 12:38
janaa

XXX.XXX.32.135

Dindy napsal(a):
Fórum znamená, že každý příspěvek se musí schazovat? Já vím že se to nedá srovnávat, ale lidi po mrtvici taky někdy ochrnují na půl těla. A ona taky kulhala a pak se motala, protože ji neposlouchal půlka těla. A epilepsii pokud vím provází křeče a klepání celého těla. A to jsme vůbec neměli. Nezapomeňte napsat že se lidi nemůžou srovnávat s pesanama

To je jen pověra, že epi musí provázet křeče a klepání. Někdy jen pes čumí do blba, nebo kmitá očima, ztrácí rovnováhu. Primárně jde o to, že pokud by šlo o mrtvici, tak pes prostě nemůže být za pět minut nebo i druhý den OK. To prostě nejde. Naopak pro epi je to typické. Nikdo vás tu neshazuje, ani nenapadá, jen je to prostě podivná diagnoza. I vet se může seknout.

23.8.2018 12:51
Dindy

XXX.XXX.243.243

Teď napíšu něco co mě jen napadlo. Se psem to nesouvisí. Lidi někdy prodelaj lehčí infarkt i mrtvici a přijde se na to třeba až za delší čas při důkladném vyšetření. A jsou bez následků nebo z mensima priznakama mnohdy ani neví, že to prodělali.A ne že mě ukamenujete to mě jen napadlo, že se to děje. Samozřejmě nechci psa srovnávat s člověkem, ale nemoci už máme stejné...

23.8.2018 20:54
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Dindy napsal(a):
Teď napíšu něco co mě jen napadlo. Se psem to nesouvisí. Lidi někdy prodelaj lehčí infarkt i mrtvici a přijde se na to třeba až za delší čas při důkladném vyšetření. A jsou bez následků nebo z mensima priznakama mnohdy ani neví, že to prodělali.A ne že mě ukamenujete to mě jen napadlo, že se to děje. Samozřejmě nechci psa srovnávat s člověkem, ale nemoci už máme stejné...

Klidně srovnávejte, protože psi i lidi mají většinu nemocí opravdu stejných, hlavně nemocí ze stáří. Ano, lidi prodělají slabší infarkt i mrtvici a většinou bez viditelných následků. U mrtvic se tomu říká lehká mozková ataka a ono následky to má, ale poznají to jen ti nejbližší, většinou to lehce postihne intelekt. Ale nikdy není člověk za 5minut OK, to opravdu ne, několik hodin až dní je lehce mimo, oslabený...nevím, jak to přesně popsat. Starala jsem se o babču a zrovna s tímto mám bohaté zkušenosti.

24.8.2018 19:41

rA9 napsal(a):
Psi mají přístup do zadní chodby, kde dlažba je. Jak jsem říkala, mají se kde schovat před vedrem.

Sice se zpožděním : Že mají psi přístup do chodby, neznamená, že nemohl být přehřátý. Jestli usnul na sluníčku...klidně se mohl přehřát k smrti. Ač to zní neuvěřitelně, u mnoha psů "příroda" nezafunguje a oni nevědí, kdy mají dost.
Už dávno nespoléhám na to, že když si moje fena lehne na sluníčko, že "ví, co dělá" a po chvilce ji vyženu.

29.8.2018 11:47

Dindy napsal(a):

Moje goldenka taky prodělala mrtvici a bylo to teda dost jiné, než u lidí, a rozhodně to po pár minutách neodeznělo. Nosila hlavu nakloněnou na stranu, podle toho se údajně ta mrtvice pozná, taky hodně špatně stála na zadních, zpočátku se nemohla ani zvednout. Byla několik dní na klinice na kapačkách, pak se trošku spravilo, ale stále musela brát léky na rozšíření cév. A měla 13 let, takže byla už v dost pokročilém věku.

1.9.2018 12:19
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Mrtvice i epilepsie se mohou projevovat různě. To, že typické pro mrtvici, je ochrnutí na polovinu těla a pro epilepsii křeče, neznamená, že neexistují i jiné formy obou nemocí.
Každopádně by bylo fajn, kdyby se ten, kdo se tu svěří s nějakým problémem, pak ozval, oč se vlastně jednalo. Může to posloužit jako informace nebo i varování pro jiné majitele zvířat.

1.9.2018 12:27
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Mrtvice i epilepsie se mohou projevovat různě. To, že typické pro mrtvici, je ochrnutí na polovinu těla a pro epilepsii křeče, neznamená, že neexistují i jiné formy obou nemocí.
Každopádně by bylo fajn, kdyby se ten, kdo se tu svěří s nějakým problémem, pak ozval, oč se vlastně jednalo. Může to posloužit jako informace nebo i varování pro jiné majitele zvířat.

Rozdílné příznaky u mrtvice, míň-víc jistě, ale vždycky jen na jedné polovině těla.

2.9.2018 13:14
fikovnice

XXX.XXX.30.49

lesnížínka napsal(a):
Rozdílné příznaky u mrtvice, míň-víc jistě, ale vždycky jen na jedné polovině těla.

Nevím, neumím úplně srovnat lidskou a psí mrtvici. Každopádně ono i těch mrtvic je více druhů. Píšu teď o těch lidských. Myslím, že zde už někdo přede mnou zmiňoval tzv. TIA (= tranzitorní ischemická ataka) - řekněme taková "minimrtvička". A ta fakt nemusí způsobovat problémy jen na jedné straně těla. Ale píšu teď o humánní medicíně; i když věřím, že se psy to bude podobné.

2.9.2018 14:58
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Nevím, neumím úplně srovnat lidskou a psí mrtvici. Každopádně ono i těch mrtvic je více druhů. Píšu teď o těch lidských. Myslím, že zde už někdo přede mnou zmiňoval tzv. TIA (= tranzitorní ischemická ataka) - řekněme taková "minimrtvička". A ta fakt nemusí způsobovat problémy jen na jedné straně těla. Ale píšu teď o humánní medicíně; i když věřím, že se psy to bude podobné.

Ale i vámi jmenovaná ataka je jednostranná. Sama se upraví, ale je jednostranná. Jen když se omezí na poruchu řeči, laik nepozná, že je to, slabá mrtvice", protože ho nenapadne zkontrolovat další věci, jako je oko a jazyk. Ano, také myslím, že u psů to bude stejné, jenže za nějakou dobu, pokud to přejde samo, vet nic nemá šanci poznat, musel by si všimnout páníček. Takže při dalším záchvatu bych se soustředila na zjištění, jestli to není jen jedna strana, tím by se to dalo odlišit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík