Dokrmování štěněte - prosím o radu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.8.2018 08:55
Elixir

XXX.XXX.162.196

Prosím o radu. Po dlouhém těžkém porodu se nakonec císařem narodilo jedno velké štěně (BX) před 3 dny. Fena se dobře dává dohromady, bere atb, má pečovatelské instinkty, pije, celkem žere, venčí se. Štěňátko bylo poměrně velké - skoro 700g, velmi vitální a pohyblivé, má zájem o pití co hodinu - dvě i v noci, vydrží sát dlouho, mezi krmením klidně spí na výhřevné dečce nebo volně v bedně, nenaříká, v místnosti je cca 27C. Trápí mě ale, že vůbec nepřibírá, od narození spadlo na 655g. Nemám představu, kolik/zda něco vypije, o pití má zájem a v mezidobí je v klidu. Feně při stisknutí struku se objeví malinká šedavá kapička, nic moc, štěňátko se přisává hlavně na zadní čtyři struky. Vím, že po CŘ může být nástup laktace opožděný, ale 3 dny už mi připadají dlouho. Mám ho po nakojení u feny začít dokrmovat (RC BabyDog Milk)? Prosím poraďte.

22.8.2018 10:36
keissa

XXX.XXX.155.174

Elixir napsal(a):
Prosím o radu. Po dlouhém těžkém porodu se nakonec císařem narodilo jedno velké štěně (BX) před 3 dny. Fena se dobře dává dohromady, bere atb, má pečovatelské instinkty, pije, celkem žere, venčí se. Štěňátko bylo poměrně velké - skoro 700g, velmi vitální a pohyblivé, má zájem o pití co hodinu - dvě i v noci, vydrží sát dlouho, mezi krmením klidně spí na výhřevné dečce nebo volně v bedně, nenaříká, v místnosti je cca 27C. Trápí mě ale, že vůbec nepřibírá, od narození spadlo na 655g. Nemám představu, kolik/zda něco vypije, o pití má zájem a v mezidobí je v klidu. Feně při stisknutí struku se objeví malinká šedavá kapička, nic moc, štěňátko se přisává hlavně na zadní čtyři struky. Vím, že po CŘ může být nástup laktace opožděný, ale 3 dny už mi připadají dlouho. Mám ho po nakojení u feny začít dokrmovat (RC BabyDog Milk)? Prosím poraďte.

první 2-3 dny muže jít váha dolu, je to celkem běžné, pokud štěně pije a je v klidu tak bych ještě den dva počkala.
První dny ma fena mlezivo, to ma trochu jinou konzistenci než mléko a v podstatě a je ho i podstatně menší množství, proto to někdy muže vypadat že fena mléko nemá.

22.8.2018 11:13
burunduk

XXX.XXX.202.146

Dej feně meltu vlažnou a pískavici (odvar udělej a smíchej s meltou s mlékem), pomáhá na laktaci.
Někdy to trvá, než se feně plně rozkojí. Když štěně pije a je klidné, tak bych byla také klidná.

22.8.2018 11:47
Elixir

XXX.XXX.162.196

Kolem feny skáču horem dolem, ale nevezme mi do huby nic kromě granulí podávaných v porodní bedně (ideálně z ruky) a někdy piškot. A to je povětšinou i během březosti byla na BARFu. Vařím, dávám syrové, vývar, štěněcí mléko, jogurt, podmáslí, vajíčko, ryby, sýry...kašle na mě! Meltu jsem se tu dočetla a uvařila včera s glukopurem, ale nezájem. Tak myslíte ještě počkat? O mlezivu vím, ale všude píšou, že je tak 12-48h po porodu, my jsme už skoro 80h. Jaký je ještě akceptovatelný úbytek váhy po třech dnech? Vím, že kojení je nejzdravější, proto stále přikládám, ale nechci nijak ohrozit štěňátko... Není to sice první odchov, ale první s jediným štěnětem a po císaři, takže v tomto ohledu je všechno jinak. V předchozích vrzích nám už třetí den štěňata pozvolna přibývala.

22.8.2018 11:55
keissa

XXX.XXX.155.174

Elixir napsal(a):
Kolem feny skáču horem dolem, ale nevezme mi do huby nic kromě granulí podávaných v porodní bedně (ideálně z ruky) a někdy piškot. A to je povětšinou i během březosti byla na BARFu. Vařím, dávám syrové, vývar, štěněcí mléko, jogurt, podmáslí, vajíčko, ryby, sýry...kašle na mě! Meltu jsem se tu dočetla a uvařila včera s glukopurem, ale nezájem. Tak myslíte ještě počkat? O mlezivu vím, ale všude píšou, že je tak 12-48h po porodu, my jsme už skoro 80h. Jaký je ještě akceptovatelný úbytek váhy po třech dnech? Vím, že kojení je nejzdravější, proto stále přikládám, ale nechci nijak ohrozit štěňátko... Není to sice první odchov, ale první s jediným štěnětem a po císaři, takže v tomto ohledu je všechno jinak. V předchozích vrzích nám už třetí den štěňata pozvolna přibývala.

..přestante kolem ní skákat.. jedno štěně by měla uživit i ze základní dávky, takže není potřeba jí nic nutit, tím jen zvyšujete jeji nechutenství.Klidně feně dejte i hladovku pokud nechce jíst...
Někdy se muže stát že jedno štěně prostě fenu nerozkojí a bohužel produkce mléka je závislá na odbytu..a jedno štěně které bude pít s několika struku v podstatě jakoby nebylo vubec..od třetího dne by měla jít vaha už trochu nahoru tak počkejte ještě den a pak začněte přikrmovat.

22.8.2018 14:31
Elixir

XXX.XXX.162.196

Fena už jí líp, ale štěně už je na 649 od ranních 655g. Máte zkušenost, že to má smysl dál zkoušet? Nebo zkusit nakojit, aby fena nepřišla o "poptávku" a pak dokrmit z lahve? Nebo lépe to vůbec nemíchat a jednou z lahve, jednou zkusit přiložit? Už jsem fakt zoufalá...štěňátko je zatím stále dost vitální, ale nerozumím tomu, že tak ztrácí na váze...to už je moc, ne? A v těchhle vedrech... Stalo se vám někdy něco podobného?

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.8.2018 17:40
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když jsem měla u feny čuvače jen 3 štěńata, velká, nejmenší mělo 680 a největší 720, zhubla první dny více než když bylo štěńat 9 a měla okolo 400 g.Já jsem je tedy vážila po narození a pak až 3.tí den a to největší mělo o 10dkg méně než po narození.Za další 3 dny už nabrali nad porodní váhu.

22.8.2018 18:32
keissa

XXX.XXX.155.174

Elixir napsal(a):
Fena už jí líp, ale štěně už je na 649 od ranních 655g. Máte zkušenost, že to má smysl dál zkoušet? Nebo zkusit nakojit, aby fena nepřišla o "poptávku" a pak dokrmit z lahve? Nebo lépe to vůbec nemíchat a jednou z lahve, jednou zkusit přiložit? Už jsem fakt zoufalá...štěňátko je zatím stále dost vitální, ale nerozumím tomu, že tak ztrácí na váze...to už je moc, ne? A v těchhle vedrech... Stalo se vám někdy něco podobného?

Ono je to docela složite... jak začnete krmit tak štěně přestane pít od feny a ta prostě nebude mít poptávku a mléko uplně stratí a bude to pak už jen na vás.
Zkuste ještě dřív než štěně začne pít odstříkat mléko od feny a tím zkuste dokrmovat a uvidíte, Někdy se muže stát že štěně když už je slabší prostě ani nepije ale jen to cumlá a fenu prostě nerozkojí.

22.8.2018 18:55
radivababy

XXX.XXX.223.15

Steniatku dajte najprv trochu z flasky, nie plnu davku a potom este hned rychlo k cecku feny. Ak dlhsie nepilo, mohlo zoslabnut. Mlieko z flase ho preberie a bude mat viacej sily sat. Pokial ma saci reflex, tak sa chyti od feny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík