Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.8.2018 17:17
RonnieMcLinden

XXX.XXX.224.22

Dobrý den, je mi 22 let a budu se stěhovat z vesnice do města(od rodičů z RD do bytu). A ráda bych si pořídila nějakého psího společníka. Nejlépe na konci jara 2019 nebo podzim 2019.(ptam se hodně dopředu, ale chci být pořádně na vše připravená). Za můj život jsem okolo sebe měla v průběhu let 3 NO, jeden z nich byl můj ale na jaře zemřel( ve věku 10 let). Nyní bych si přála nějakého středně velkého psa(povaha a vhodnost je pro mne důležitější než vzhled) do menšího bytu. Psa nejlépe kratkosrstého(či bezsrstého), ale ani delší chlupy nějak nevadí. Finanční náročnost nejlépe nižší nebo střední. Časově... v práci budu trávit cca 40h týdně(po-pa 7-15:30) a volné víkendy. Jsem ochotna se psovi věnovat v podstatě neustále ve volném čase. Avšak o víkendech dosti cestuji po ČR, tak aby to pes zvládal. I aby zvládl týden až 14dní beze mne a vydžel na vesnici u rodičů, kde žijí i kočky.(pes by mohl být vevnitř nebo i na zahradě.. pokud by se s kočkama nesnášel, dá se to nějak zařídit, neboť náš minulý pes kočky rád neměl a tímpádem se nepotkávali). Jsem typ osoby, která zvládne jít se psem od rána až do večera na dlouhou procházku, ale taky člověk, který si po práci rád lehne na gauč a pozoruje seriály. Chtěla bych psa, který by se mnou spal v posteli, ale kdybych mu to zrovna zakázala, tak by se nic nedělo. Sport se psem provozovat žádný neplánuji, ale navštěvovat cvičák bych chtěla. Popř. nejlépe výcvik pomocí poz. motivace a pokus o canisterapii. Chtěla bych psa, kterému by nevadil do budoucna jiný pes či dítě. Vím, že plno věcí je hlavně o výchově, ale věřím, že nějaké psí plemeno je pro mne vhodnější, než-li jiné. Jinak nebráním se ani adopci již dospělého psa, ale nevěřím si natolik, že bych dokázala již dospělého psa uplně převychovat. Mnohokrát děkuji předem za odpověď, Lípová.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.8.2018 17:23

Nezlobte se, ale všechny vaše požadavky splňuje pes plyšový. A vyniká ve finanční nenáročnosti, kde jediným nákladem bude pořizovací cena...

25.8.2018 17:37
RonnieMcLinden

XXX.XXX.224.22

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nezlobte se, ale všechny vaše požadavky splňuje pes plyšový. A vyniká ve finanční nenáročnosti, kde jediným nákladem bude pořizovací cena...

Je mi jasné, že tu bude hodně rýpalů o.O ale nemyslím si, že můj dotaz je nereálný. Finanční náročnost je myšlena, abych za psa neutrácela třeba neustále 10tis měsíčně. Existují plemena více či méně náročná. Když bude potřeba platit očkování, odčervení či nějakou operaci, nedělá mi problém vrazit celou svoji výplatu do zdraví psa. Takže si nechte ty vaše vtípky s tím, že bych měla mít psa plyšového. -_-.

25.8.2018 17:40

RonnieMcLinden napsal(a):
Je mi jasné, že tu bude hodně rýpalů o.O ale nemyslím si, že můj dotaz je nereálný. Finanční náročnost je myšlena, abych za psa neutrácela třeba neustále 10tis měsíčně. Existují plemena více či méně náročná. Když bude potřeba platit očkování, odčervení či nějakou operaci, nedělá mi problém vrazit celou svoji výplatu do zdraví psa. Takže si nechte ty vaše vtípky s tím, že bych měla mít psa plyšového. -_-.

To ani není vtípek...

25.8.2018 17:45
RonnieMcLinden

XXX.XXX.224.22

To ani není vtípek...

Tak to je smutné, že se vůbec obtěžujete reagovat.

25.8.2018 17:46
saola

XXX.XXX.143.176

A na tom cvičáku byste konkrétně chtěla dělat co? Jako výcvik pozitivní motivací či canisterapie - to jsou hezké plány, ale můžete být konkrétnější?

A tohle je taky poměrně pěkné:..."Jsem typ osoby, která zvládne jít se psem od rána až do večera na dlouhou procházku, ale taky člověk, který si po práci rád lehne na gauč a pozoruje seriály. Chtěla bych psa, který by se mnou spal v posteli, ale kdybych mu to zrovna zakázala, tak by se nic nedělo."...

Též hlasuji pro plyšáka, případně plasťáka - ten je navíc i lehce omyvatelný.

25.8.2018 17:53
RonnieMcLinden

XXX.XXX.224.22

saola napsal(a):
A na tom cvičáku byste konkrétně chtěla dělat co? Jako výcvik pozitivní motivací či canisterapie - to jsou hezké plány, ale můžete být konkrétnější?

A tohle je taky poměrně pěkné:..."Jsem typ osoby, která zvládne jít se psem od rána až do večera na dlouhou procházku, ale taky člověk, který si po práci rád lehne na gauč a pozoruje seriály. Chtěla bych psa, který by se mnou spal v posteli, ale kdybych mu to zrovna zakázala, tak by se nic nedělo."...

Též hlasuji pro plyšáka, případně plasťáka - ten je navíc i lehce omyvatelný.

Na cvičáku výcvik pomocí poz. motivace. Canisterapie až podle vycvičenosti a samotné povahy psa.
A nechápu, co je na tom tak vtipné. Člověk se pak jistě přizpůsobí podle konkretního psa. To co jsem vypsala je jen vidina toho, co by bylo nejideálnější... a ne toho, jak si to 100% představuji. Se psama vyrůstám celý život, tak vím že to není hračka o.O.

25.8.2018 17:58

Na cvičáku výcvik pomocí poz. motivace. Canisterapie až podle vycvičenosti a samotné povahy psa.
A nechápu, co je na tom tak vtipné. Člověk se pak jistě přizpůsobí podle konkretního psa. To co jsem vypsala je jen vidina toho, co by bylo nejideálnější... a ne toho, jak si to 100% představuji. Se psama vyrůstám celý život, tak vím že to není hračka o.O.

Píšete, že se psy vyrůstáte celý život, tak jste snad přemýšlela nad plemeny. Které se vám líbí - povahově i vzhledově?
Zde to není tak, že zadáte požadavky jako do automatu, a ten vám vyplivne odpověď. Musíte se v prvé řadě zajímat sama. Každý z diskutujících má jiné preference a tak by podle zadaných kritérií navrhl jiné plemeno. Tak jaké máte favority?

25.8.2018 18:09

Peruánský naháč střední nebo velký osrstěný.

25.8.2018 18:10
RonnieMcLinden

XXX.XXX.224.22

Píšete, že se psy vyrůstáte celý život, tak jste snad přemýšlela nad plemeny. Které se vám líbí - povahově i vzhledově?
Zde to není tak, že zadáte požadavky jako do automatu, a ten vám vyplivne odpověď. Musíte se v prvé řadě zajímat sama. Každý z diskutujících má jiné preference a tak by podle zadaných kritérií navrhl jiné plemeno. Tak jaké máte favority?

Nejblíže mám k NO, avšak toho bych v bytě trápit nechtěla. Líbí se mi mexický naháč a americký bezsrstý teriér (s důkladnou péči o jejich kůži celoročně počítám). Slabost mám však i pro chrty a nebránila bych se ani adopci nechtěných závodních chrtů, ale tam se bojím té vycvičitelnosti, když by to už byli dospělí jedinci. Nevadil by mi ani kříženec, ale tam neví člověk zase co cca očekávat. Avšak toto jsou hlavně mé preference ze vzhledového hlediska. Z povahového hlediska hledám zjednodušeně hlavně psa, co je dobře vycvicitelný a má rád pohyb, avšak i gaučové povalování. Jinak ještě abych víc vysvětlila to s financema... nechci finančně náročné plemeno, avšak když už psa budu mít, chci pro něj to nejlepší. (Krmivo, vybavení, cvičák, vet atd.).

25.8.2018 18:17
saola

XXX.XXX.143.176

No, dobře, ať nejsem jen za sarkastickou čarodějnici - osobně bych volila vipeta, ideálně dva. Skladní, velcí akorát, na gauči jim to sluší, pokud budete mít štěstí na povahu, tak jsou to příjemní kontaktní mazlové.
Ohledně canisterapie - případné mazlení s dětmi v nemocnici či se seniory v domově důchodců proč ne, ale uvědomte si, že výcvik psa na canisterapii se vám do vašeho časového plánu pravděpodobně nevejde, když jste 40 hodin týdně v práci, plus něco na cestu tam a zpět a o víkendech cestujete po vlastech českých. Ten čas tam prostě nevidím, tak to beru jen jako plácnutí do vody.

A tou "pozitifkou" budete toho psa učit co konkrétně?

Vaše požadavky splňuje každé jakžtakž pracovní (ne ve smyslu lovecké) či společenské plemeno střední velikosti, takže co tady od diskuze čekáte?

25.8.2018 18:20

Nejblíže mám k NO, avšak toho bych v bytě trápit nechtěla. Líbí se mi mexický naháč a americký bezsrstý teriér (s důkladnou péči o jejich kůži celoročně počítám). Slabost mám však i pro chrty a nebránila bych se ani adopci nechtěných závodních chrtů, ale tam se bojím té vycvičitelnosti, když by to už byli dospělí jedinci. Nevadil by mi ani kříženec, ale tam neví člověk zase co cca očekávat. Avšak toto jsou hlavně mé preference ze vzhledového hlediska. Z povahového hlediska hledám zjednodušeně hlavně psa, co je dobře vycvicitelný a má rád pohyb, avšak i gaučové povalování. Jinak ještě abych víc vysvětlila to s financema... nechci finančně náročné plemeno, avšak když už psa budu mít, chci pro něj to nejlepší. (Krmivo, vybavení, cvičák, vet atd.).

K těmto požadavkům se perfektně hodí právě peruánec.
Finančně náročné myslíte konkrétně jak? Krmivo měsíčně za cca 1000, - (beru Wolfsblut, takže velmi kvalitní) pro Vás není problém?

25.8.2018 18:23

Volila bych velkého peruánce.

25.8.2018 18:28
RonnieMcLinden

XXX.XXX.224.22

saola napsal(a):
No, dobře, ať nejsem jen za sarkastickou čarodějnici - osobně bych volila vipeta, ideálně dva. Skladní, velcí akorát, na gauči jim to sluší, pokud budete mít štěstí na povahu, tak jsou to příjemní kontaktní mazlové.
Ohledně canisterapie - případné mazlení s dětmi v nemocnici či se seniory v domově důchodců proč ne, ale uvědomte si, že výcvik psa na canisterapii se vám do vašeho časového plánu pravděpodobně nevejde, když jste 40 hodin týdně v práci, plus něco na cestu tam a zpět a o víkendech cestujete po vlastech českých. Ten čas tam prostě nevidím, tak to beru jen jako plácnutí do vody.

Vaše požadavky splňuje každé jakžtakž pracovní (ne ve smyslu lovecké) či společenské plemeno střední velikosti, takže co tady od diskuze čekáte?

Canisterapie není nutnost, avšak kdyby k tomu povaha psa směřovala a byl by čas, tak bych to uvítala. Jinak vikendové cestování je myšleno i se psem. Zajet si občas na vesnici za rodiči nebo za práteli. Či sbalit jen psa a jít se s ním sama projít po přírodě. Takže bych většinu (90%) víkendů byla neustále s ním/nimi. Požadavek na to, aby týden či 14 dní vydrželi na vesnici u rodičů, tak to by bylo tak max.1x za rok.
A poz. motivací bych chtěla vést jen základní výcvik.

A prvně mé požadavky splňuje jen umělý/plyšový pes.. a najednou skoro všechny? Tak pak nevím co si myslet o.O chtěla jsem doporučení nějakého psího plemena, které by můj režim zvládalo nejlépe. Což k doporučení jsme se nakonec dostali, takže děkuji.

25.8.2018 18:30
RonnieMcLinden

XXX.XXX.224.22

K těmto požadavkům se perfektně hodí právě peruánec.
Finančně náročné myslíte konkrétně jak? Krmivo měsíčně za cca 1000, - (beru Wolfsblut, takže velmi kvalitní) pro Vás není problém?

Na peruánce jsem zapomněla :O i když ho v mysli jako moje top mám. Děkuji.
Krmivo měsíčně za 1000kč není problém.

25.8.2018 18:31

Canisterapie není nutnost, avšak kdyby k tomu povaha psa směřovala a byl by čas, tak bych to uvítala. Jinak vikendové cestování je myšleno i se psem. Zajet si občas na vesnici za rodiči nebo za práteli. Či sbalit jen psa a jít se s ním sama projít po přírodě. Takže bych většinu (90%) víkendů byla neustále s ním/nimi. Požadavek na to, aby týden či 14 dní vydrželi na vesnici u rodičů, tak to by bylo tak max.1x za rok.
A poz. motivací bych chtěla vést jen základní výcvik.

A prvně mé požadavky splňuje jen umělý/plyšový pes.. a najednou skoro všechny? Tak pak nevím co si myslet o.O chtěla jsem doporučení nějakého psího plemena, které by můj režim zvládalo nejlépe. Což k doporučení jsme se nakonec dostali, takže děkuji.

Chtělo to trochu vysvětlit, protože jak jste požadavky napsala v úvodu, to bylo fakt na plyšáka.

25.8.2018 18:32
RonnieMcLinden

XXX.XXX.224.22

Volila bych velkého peruánce.

Tak jsem ráda, že jsme se konečně dostali k tomu, co jsem očekávala... aneb rady ohledně plemena psa. Takže děkuji mnohokrát.

25.8.2018 18:33

Na peruánce jsem zapomněla :O i když ho v mysli jako moje top mám. Děkuji.
Krmivo měsíčně za 1000kč není problém.

Tak pak v ničem nevidím problém Hodně štěstí při výběru chs

25.8.2018 18:52

saola napsal(a):

..psa ke canisterapii nikdy nevycvičíte tu prostě musí mít v sobě - takže povaha + nadstandartní socializace na kterou nevím zda bude mít zadavatelka čas a trpělivost...

25.8.2018 20:35
rapotacka11

XXX.XXX.79.30

- zda bude mít zadavatelka čas a trpělivost...

Ale bude .
Bude na všechno sama,
přiběhne z práce a hned poletí makat se psem,
budou si užívat .

25.8.2018 21:06
pavel.venom

XXX.XXX.183.241

Lvíček. Mám 2x SAO a Lvicka, ten pes je skvělej i do bytu.

26.8.2018 09:02

v práci budu trávit cca 40h týdně(po-pa 7-15:30)...
Jsem typ osoby, která zvládne jít se psem od rána až do večera na dlouhou procházku, ale taky člověk, který si po práci rád lehne na gauč a pozoruje seriály.

první skutečnost a tučně vytištěná záliba se ale při složení 1 člověk a pes v bytě dost vylučují, že...

26.8.2018 09:09

Jsem typ osoby, která zvládne jít se psem od rána až do večera na dlouhou procházku, ale taky člověk, který si po práci rád lehne na gauč a pozoruje seriály.

první skutečnost a tučně vytištěná záliba se ale při složení 1 člověk a pes v bytě dost vylučují, že...

proč? je tam jasně napsáno po-pá. takže na celodenní procházky tam dva dny zbývají. stejně tak jsou tam i dny na pozorování seriálů.

o to asi zadavatelce šlo, chce psa, který zvládne celodenní procházku, ale nevyžaduje ji každý den. jsou i taková plemena

26.8.2018 12:00
RonnieMcLinden

XXX.XXX.90.164

proč? je tam jasně napsáno po-pá. takže na celodenní procházky tam dva dny zbývají. stejně tak jsou tam i dny na pozorování seriálů.

o to asi zadavatelce šlo, chce psa, který zvládne celodenní procházku, ale nevyžaduje ji každý den. jsou i taková plemena

Ano, přesně tak. Pokud je venku hezky, tak bych nejraději celý víkend trávila někde venku na procházkách. Ale je mi jasné, že po práci budu prostě unavená a budu chtít relax. Avšak nehodlám každý všední den po práci trávit jen na gauči. Chtěla bych se psem chodit na cvičák a nebo s přáteli ven. A to mohu i se psem

26.8.2018 12:09

ale se psem, který je cca 10 hodin zavřený v bytě, se prostě po té práci jít ven musí, únava neúnava. Každý den.

26.8.2018 12:17

ale se psem, který je cca 10 hodin zavřený v bytě, se prostě po té práci jít ven musí, únava neúnava. Každý den.

ale tak je rozdíl mezi venčící, čůrací a kadící procházkou a celodeňákem, ne?

26.8.2018 12:21
RonnieMcLinden

XXX.XXX.90.164

To si myslíte, že bych se psem nechodila vůbec ven? O tom tady nikdo nemluví. Řeší se dlouhé procházky o.O a ne jen obyčejné vyvenčení. Očividně absolutně nechápete, jak je to myšleno a musíte dál jen rýpat.

26.8.2018 12:22

Vyjma toho výcviku bych řekla, že požadavkům nejvíce vyhovuje chrt...bydlení v bytečku ideál, rád absolvuje dlouhou procházku, ale stejně tak se rád bude válet s paničkou na gauči a sledovat seriály...pokud toho má člověk fakty plný zubiska a nechce někde trajdat hodiny, tak jeho potřebu pohybu uspokojí pár sprintů...za půl hoďky máte vyběháno a můžete se válet na gaučíku...je skladný, neobtěžuje, spaní v posteli uvítá.

26.8.2018 12:23

a proč do toho pleteš nějaký "celodeňák"?
já upozorňuji na to, že pokud mám psa v bytě, tak si po příchodu domů z práce nemohu lehnout na gauč - jak znělo vyjádření zadavatelky - ale je nutno jít se psem ven, jeden každý den, za každého počasí... nebo ne? nebo to plína doma a běhací pás pro psa vyřeší?

26.8.2018 12:32

já upozorňuji na to, že pokud mám psa v bytě, tak si po příchodu domů z práce nemohu lehnout na gauč - jak znělo vyjádření zadavatelky - ale je nutno jít se psem ven, jeden každý den, za každého počasí... nebo ne? nebo to plína doma a běhací pás pro psa vyřeší?

Stačí nebrat všechno úplně doslova, uleví se vám a spoustu věcí bude dávat smysl.

Protože prostě že po příchodu z práce jde pes čůrat je natolik samozřejmé, že se to přece nemusí polopatě psát, aby pochopil každý.

Jde o to, že jsou určitě plemena, kterým jen čůrání nestačí a na sledování seriálů s nimi prostě čas není.

A jsou plemena, která budou po vyčůrání ráda koukat taky.

26.8.2018 12:33
RonnieMcLinden

XXX.XXX.90.164

Vyjma toho výcviku bych řekla, že požadavkům nejvíce vyhovuje chrt...bydlení v bytečku ideál, rád absolvuje dlouhou procházku, ale stejně tak se rád bude válet s paničkou na gauči a sledovat seriály...pokud toho má člověk fakty plný zubiska a nechce někde trajdat hodiny, tak jeho potřebu pohybu uspokojí pár sprintů...za půl hoďky máte vyběháno a můžete se válet na gaučíku...je skladný, neobtěžuje, spaní v posteli uvítá.

A ohledně toho výcviku je to s chrtem tedy jak? (Podle vlastních zkušeností?). Nepotřebuji psa na výstavy či sport atd. Jen aby zvládal základní povely a tak. Jinak vše ostatní se zda opravdu vyhovující.

26.8.2018 12:35
RonnieMcLinden

XXX.XXX.90.164

Stačí nebrat všechno úplně doslova, uleví se vám a spoustu věcí bude dávat smysl.

Protože prostě že po příchodu z práce jde pes čůrat je natolik samozřejmé, že se to přece nemusí polopatě psát, aby pochopil každý.

Jde o to, že jsou určitě plemena, kterým jen čůrání nestačí a na sledování seriálů s nimi prostě čas není.

A jsou plemena, která budou po vyčůrání ráda koukat taky.

Děkuji, že to vše píšete za mne, když to ta osoba očividně nechápe. Je samozřejmé, že před prací i po praci se vždy zajde alespoň na malou venčící procházku.

26.8.2018 12:57

no, Ronnie, reaguji jen a pouze na tvá vlastní slova...

"Protože prostě že po příchodu z práce jde pes čůrat je natolik samozřejmé"
no protože přesně tohle jasné není, není málo lidí venčících své psy o víkendech a jenom když je hezky, bo záchod doma...

a je půvabné, jak titíž lidé, kteří, jakmile se objeví slova "byt,1 člověk, prac. doba 7-15:30..." znají jedinou odpověď - plyšák, najednou přišli na to, že teď je to v pohodě...

a, bodlinko, mě nic netrápí, ulevení se není od čeho...

26.8.2018 12:57
Betka_88

XXX.XXX.57.235

Dobrý deň,
Ja by som vám predovšetkým odporúčila výber psa podľa vás. Každému sa páči niečo iné - a to platí aj u psov.

Zo stredných plemien by som vám odporučila pozrieť sa na:
Americký vodní španěl
Anglický kokršpaněl
Anglický špringršpaněl
Australský ovčák
Basenji
Border kolie
Border teriér
Bostonský teriér
Brazilský teriér
Bretaňský baset
Drever
Field španěl
Nova Scotia duck tolling retrívr
Pudl
Romaňolský vodní pes
Šeltie
Španělský vodní pes
Švédský vallhund
Velššpringršpaněl
Vipet
Welsh Corgi Cardigan
Welsh Corgi Pembroke
Wheaten

Osobne by som sa nebála dlhšej srsti - Ak nechcete Bobtaila, tak je to celkom zvládnutelné :D. Dala by som si pozor na terierov (nemám s nimi moc dobré skúsenosti, čo sa týka správania a výcviku)... a samozrejme na lovecké plemená - aj keď často je taký NKO lahšie cvičitelný, ako napr. NO - dosť závisí od psa.

Ako chovateľka viem, že aj lovecké psy môžu byť skvelé rodinné psy - teraz mám 5 týždňové šteniatka a už má každé rozvinutú svoju osobnosť - a tak viem, ktoré šteňa bude lepšie k polovníkovi a ktoré do rodiny k deťom. A KAŽDÝ rozumný chovateľ by nemal dať psa so silnými loveckými vlohami len tak niekomu do rodiny alebo do bytu - jednak ho tam bude škoda a bude sa tam trápiť.

A ak si zoberiete psa z výstavných línií, tak by som sa moc hyperaktivity nebála - dnešné výstavné psy si zabehnú pár kôl vo výstavnom kruhu a majú dosť.

-
TAKŽE nájdite si psa, do ktorého sa jednoducho zamilujete, dobrého chovateľa a ostatné už pôjde samo ;-)... a nevšímajte si tu týchto ľudí, ktorí by vám priali plyšáka. (Viem o chovateľke, ktorá v byte odchováva šteňatá setrov - dokonca poľovníckych - v byte mala teda 2 dospelých psov a 6 šteniat a to pracuje asi 8 hodín denne. Teraz má doma 3 psov - podla mňa je to týranie mať takýchto psov v byte, ale ja s tým nič nenarobím).

Držím vám palce pri výbere psíka smajlík a ak chcete napíšte mi správu a môžem vám poradiť viac smajlík

26.8.2018 13:23
RonnieMcLinden

XXX.XXX.90.164

Betka_88

Moc děkuji za výčet plemen a odpověď, kterou jsem tu očekávala. Ohledně srsti by pro mne byl lepší pes, co srst moc nepouští. (Abych neměla neustále na oblečení a všude chlupy, avšak i to si člověk pak nějak pohlídá a hold více vysává a pořídí si válečky na oblečení atd.).

A právě proto se o vyběr psa zajímam už takto dopředu. Abych si popřípadě vyhlédla už nějakou CHS a byla v kontaktu s chovatelem. Chci být na vše pořádně připravená, když už budu psa vychovávat sama... a nebude mi do toho kecat zbytek rodiny, jak to bylo u mého psa předešlého.
Ráda se vám ozvu i do zpráv, rady od zkušenějších lidí ocením. Děkuji.

26.8.2018 13:47
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Taky jsem na to chtěla reagovat. Mám psy venkovní a do zaměstnání nechodím, takže u mne vyřešeno. Zadavatelka měla NO pravděpodobně venku, takže si nejsem jistá, jestli tuší, co sama osoba se psem v bytě obnáší. Nikdo, nikdo za vás nevyvenčí, všechna péče jen na vás. Pes onemocní, bude mít dva dny průjem, tzn. může býr zesr...celý byt, jak to rošlape kolem, neřkuli v posteli, protože buď si vemete volno a budete s nemocným psem lítat, nebo může nastat tenhle hororový scénář. Za kamarády se psem...může se stát, že kamarádi budou mít psa, se kterým se váš nesnese, nebo nebude snášet cestování. Co bude tedy o víkendu se psem? Víte, mám jednu čerstvou negativní zkušenost z příbuzenstva. Dospělý muž se rozešel s přítelkyní a pořídil si buldočka. Jelikož dělá jen ranní směny, když pes začal doma vyvádět, začal ho vozit k matce - jako do školky. Pak už si ho ani nevyzvedával, protože na těch pár hodin, co by mohl být s ním(a musel se mu věnovat) to ani nestálo za to když tak na něj po práci zajel mrknout. Pak bylo horko a jezdil se tedy o víkendech koupat. No...už psa neměl doma ani nepamatuju a podle příbuzných, už s ním ani pes moc nechce A tak hlavně - že musel mít psa...
A odpověď na plemeno - český strakatý pes.

26.8.2018 14:15

A ohledně toho výcviku je to s chrtem tedy jak? (Podle vlastních zkušeností?). Nepotřebuji psa na výstavy či sport atd. Jen aby zvládal základní povely a tak. Jinak vše ostatní se zda opravdu vyhovující.

Já měla afgána...pes to byl inteligentní, až moc...uměl všechno, ale vykonal pouze pokud mu povel přišel smysluplný...venku jsme se nakonec dohodli na povelu "čekej"...protože povel "ke mně!" byl pod jeho úroveň, když přišel, tak si stoupnul kousek ode mne a dělal, že něco čuchá, aby to nevypadalo, že přišel na povel...ostatní povely jako třeba sedni, lehni...doma ano, venku neviděl důvod, proč by si na povel sednul, když se mu nechce.

Prostě je to pes, který se nedá pustit všude, protože na pohybující se předmět a je jedno jestli je to zajíc nebo igelitový pytlík hnaný větrem, reaguje okamžitě...nejdřív vyběhne a pak teprve přemýšlí, co to vlastně honí. Mého jsem na volno pouštěla, ale potřebovali jsme kolem sebe tak 250 metrů bezpečného prostoru na každou stranu...ono když už pes vyběhne rychlostí blesku, než se vůbec člověk nadechne, než zavolá, než pes zareaguje a udělá vééliký oblouk, kterým se vrací, tak to tak akorát vyjde...spíš člověk musí neustále koukat, aby všechno viděl dřív než pes...v lese to třeba bylo lepší než na louce...tam neviděl tak daleko.

Pokud má člověk pochopení pro jeho samostatnou povahu a určitou rezervovanost, tak za mě ovladatelnost docela v poho, akorát prostě nejde vypustit kdekoliv...můj pes miloval všechny psy...zvířata obecně...kotě jsme si chodili půjčovat k sousedům, aby se s ním mohl "poňufat"...morčata mi běhala volně po zahradě...dokonce mladým dělal "mámu"
Pokud bylo venku fakt hnusně nebo pršelo, tak jsem ho musela táhnout pomalu násilím, aby se alespoň vyvenčil.

Edit: třeba u afgána srst nelíná...je teda náročný ho udržovat tzv. ve výstavní srsti, ale když se setříhá (i když by se nemělo) tak na 15-20 cm délky, tak je to úplně v poho.

24.9.2018 10:50
michaela_89

XXX.XXX.23.198

lesnížínka napsal(a):
Taky jsem na to chtěla reagovat. Mám psy venkovní a do zaměstnání nechodím, takže u mne vyřešeno. Zadavatelka měla NO pravděpodobně venku, takže si nejsem jistá, jestli tuší, co sama osoba se psem v bytě obnáší. Nikdo, nikdo za vás nevyvenčí, všechna péče jen na vás. Pes onemocní, bude mít dva dny průjem, tzn. může býr zesr...celý byt, jak to rošlape kolem, neřkuli v posteli, protože buď si vemete volno a budete s nemocným psem lítat, nebo může nastat tenhle hororový scénář. Za kamarády se psem...může se stát, že kamarádi budou mít psa, se kterým se váš nesnese, nebo nebude snášet cestování. Co bude tedy o víkendu se psem? Víte, mám jednu čerstvou negativní zkušenost z příbuzenstva. Dospělý muž se rozešel s přítelkyní a pořídil si buldočka. Jelikož dělá jen ranní směny, když pes začal doma vyvádět, začal ho vozit k matce - jako do školky. Pak už si ho ani nevyzvedával, protože na těch pár hodin, co by mohl být s ním(a musel se mu věnovat) to ani nestálo za to když tak na něj po práci zajel mrknout. Pak bylo horko a jezdil se tedy o víkendech koupat. No...už psa neměl doma ani nepamatuju a podle příbuzných, už s ním ani pes moc nechce A tak hlavně - že musel mít psa...
A odpověď na plemeno - český strakatý pes.

Jako jo, máte samozřejmě pravdu, jenže to by pak psa nemohla mít půlka lidské populace. A pokud by se takto zamýšlel každý nad vším - většina lidí by si pak už v životě nepořídila ani ty děti, tuplem :-)
Všechny nenadálé situace které se zde popisují, se řešit dají - pokud člověk chce.
Za sebe bych vybírala z těchto plemen: pudl, kavalír (ale ti línají poměrně dost), knírači, bostonský teriér

24.9.2018 12:18
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Mám dost hyperaktivního psa, přesto když mi není dobře tak v pohodě zvládne proležet semnou celý den v posteli.

25.9.2018 10:16
balisek

XXX.XXX.131.211

Léta jsme se věnovala whippetům. Závisí na tom, co si předstvujete pod "výcvikem". Chrt zvládne základní povely stejně jako každý jiný pes. Znám jedince, kteří s úspěchem běhají agility nebo se věnují jiným psím sportům.

Horší je to ovladatelností a odvolatelností ve volném prostoru. Není to pes, kterého můžete pustit z vodítka kdekoliv. Má silně rozvinutý lovecký pud - stačí třeba letící list mikrotenový sáček a chrt startuje. Je tedy nutné důkladně se přesvědčit, že místo, kde ho necháte běhat volně, je skutečně bezpečné (např. žádná silnice v dohledu apod.). Na přivolání je potřeba pracovat od útlého věku.

Chrti se velmi dobře snesou s jinými psy, nejsou to konfliktní povahy. Zvyknou si i na domácí kočky. Pokud však venku zmerčí běžícího zajíce nebo králíka, bez milosti ho zlikvidují.

Anglická plemena chrtů lidi vysloveně milují (s východními chrty osobní zkušenost nemám, tj. se k nim nemohu vyjadřovat). O svých whippetech jsem říkala, že kdyby si mohli kupovat lidi jako domácí mazlíčky, měli bychom jich plný byt.

V rozporu se všeobecným míněním chrt není extra náročný na pohyb. Přesně jak psala Sardullah, zvládne celodenní výlet, ale klidně se spokojí s krátkým sprintem (třeba 30 min. běhání za míčkem, létajícím talířem apod.). Když je venku špatné počasí, dostanete je ven leda násilím. A lenošení na gauči vysloveně miluje a vyžaduje.

Konkrétně whippeti a greyhoundi jsou velmi zdravá plemena. Obvykle se dožívají vysokého věku, aniž by trpěli chronickými nemocemi (nějaký úraz či rýmu samozřejmě nelze vyloučit). Pozitivem je krátká samočistící srst nenáročná na údržbu a absence typického psího pachu. Sousedi zas ocení, že se jedná o plemeno neštěkavé.

Chrt však není pro každého. Je to napůl pes, napůl kočka. Nesnáší dril, vyžaduje velmi citlivé zacházení a vysokou míru empatie. Tlakem nic nedosáhnete, zásadně je potřeba pracovat formou pozitivní motivace. A samozřejmě majitel nesmí očekávat, že chrt bude poslouchat jako borderka :-D.

PS: Musím však zmínit i negativum a tím je obrovský ničivý potenciál whippetů v štěněcím a dorosteneckém věku. Je-li whippetík ve švungu, udělá vám šmahem tlapky z normální domácnosti holbyt. Nicméně přežijete-li první rok, budete mít po zbytek jeho života velmi kultivovaného společníka.

25.9.2018 22:20
Domik047

XXX.XXX.38.11

balisek napsal(a):
Léta jsme se věnovala whippetům. Závisí na tom, co si předstvujete pod "výcvikem". Chrt zvládne základní povely stejně jako každý jiný pes. Znám jedince, kteří s úspěchem běhají agility nebo se věnují jiným psím sportům.

Horší je to ovladatelností a odvolatelností ve volném prostoru. Není to pes, kterého můžete pustit z vodítka kdekoliv. Má silně rozvinutý lovecký pud - stačí třeba letící list mikrotenový sáček a chrt startuje. Je tedy nutné důkladně se přesvědčit, že místo, kde ho necháte běhat volně, je skutečně bezpečné (např. žádná silnice v dohledu apod.). Na přivolání je potřeba pracovat od útlého věku.

Chrti se velmi dobře snesou s jinými psy, nejsou to konfliktní povahy. Zvyknou si i na domácí kočky. Pokud však venku zmerčí běžícího zajíce nebo králíka, bez milosti ho zlikvidují.

Anglická plemena chrtů lidi vysloveně milují (s východními chrty osobní zkušenost nemám, tj. se k nim nemohu vyjadřovat). O svých whippetech jsem říkala, že kdyby si mohli kupovat lidi jako domácí mazlíčky, měli bychom jich plný byt.

V rozporu se všeobecným míněním chrt není extra náročný na pohyb. Přesně jak psala Sardullah, zvládne celodenní výlet, ale klidně se spokojí s krátkým sprintem (třeba 30 min. běhání za míčkem, létajícím talířem apod.). Když je venku špatné počasí, dostanete je ven leda násilím. A lenošení na gauči vysloveně miluje a vyžaduje.

Konkrétně whippeti a greyhoundi jsou velmi zdravá plemena. Obvykle se dožívají vysokého věku, aniž by trpěli chronickými nemocemi (nějaký úraz či rýmu samozřejmě nelze vyloučit). Pozitivem je krátká samočistící srst nenáročná na údržbu a absence typického psího pachu. Sousedi zas ocení, že se jedná o plemeno neštěkavé.

Chrt však není pro každého. Je to napůl pes, napůl kočka. Nesnáší dril, vyžaduje velmi citlivé zacházení a vysokou míru empatie. Tlakem nic nedosáhnete, zásadně je potřeba pracovat formou pozitivní motivace. A samozřejmě majitel nesmí očekávat, že chrt bude poslouchat jako borderka :-D.

PS: Musím však zmínit i negativum a tím je obrovský ničivý potenciál whippetů v štěněcím a dorosteneckém věku. Je-li whippetík ve švungu, udělá vám šmahem tlapky z normální domácnosti holbyt. Nicméně přežijete-li první rok, budete mít po zbytek jeho života velmi kultivovaného společníka.

Zdravím, náhodou s italskými chrtíky zkušenost nemáte? Zajímalo by mě, jestli by právě toto plemeno zvládlo i vícedenní túry (20km/den), aniž bych ho musela nosit?

29.1.2019 17:23
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Domik047 napsal(a):
Zdravím, náhodou s italskými chrtíky zkušenost nemáte? Zajímalo by mě, jestli by právě toto plemeno zvládlo i vícedenní túry (20km/den), aniž bych ho musela nosit?

No já si myslím, že to italský chrtík zvládne, co se fyzické stránky týká. Ale otázka je, jestli je to pro něj to pravé. Podle mě pro něj bude lepší hodinu někde běhat sprinty. Ale třeba se mýlím. Myslím, že vyloženě na takové tůry by se našli vhodnější plemena než chrt.

Edit: až teď koukám, že je to staré, měla jsem ve vyhledávači motivaci, a zapomněla to přepnout zpátky :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík