Obecně tak kolem 20 000, - Ale může být i méně, ale i více. Barevné rázy by se od sebe cenou lišit neměly, co jsem tak sledovala. Jinak za nestandardní fenečku králováka (opravdu krásnou, jen zuby byly problém, nakonec ale přezubila správně) chtěla chovatelka 17 000, -. Což je naprosto krásná cena. Barevné rázy se ale od sebe mohou maličko lišit povahou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

GloriaTheWhippet
napsal(a):
Obecně tak kolem 20 000, - Ale může být i méně, ale i více. Barevné rázy by se od sebe cenou lišit neměly, co jsem tak sledovala. Jinak za nestandardní fenečku králováka (opravdu krásnou, jen zuby byly problém, nakonec ale přezubila správně) chtěla chovatelka 17 000, -. Což je naprosto krásná cena. Barevné rázy se ale od sebe mohou maličko lišit povahou.
Známá platila za černého králováka 20tis, původně chtěla jeho strakatého sourozence, ale tam by byla cena daleko vyšší a bylo to pouze atraktivní barvou. Takže i barevné rázy se cenově liší.
Jinak je to fajn pes, kdyby chlap neměl předsudky a nestyděl se s ním chodit na procházky, tak máme králováka.
napsal(a):
Známá platila za černého králováka 20tis, původně chtěla jeho strakatého sourozence, ale tam by byla cena daleko vyšší a bylo to pouze atraktivní barvou. Takže i barevné rázy se cenově liší.
Jinak je to fajn pes, kdyby chlap neměl předsudky a nestyděl se s ním chodit na procházky, tak máme králováka.
Strakatého? Jakože harlekina? Tak ono hlavně harlekin podle FCI není pudl. Není uznaný. Takže Merlinví, jak to tam bylo. :)
Královák je i můj sen. Máme whippeta, takže chlapa má naštěstí v pohodě, jednou je v plánu i král, ale zatím si užívám bezúdržbu a povahu chrta. :D.
Sunnik
napsal(a):
Právě mně se asi nejvíce líbí stříbrní, ale tam je cena co jsem viděla cca 30 000. Černého jsem našla za 20 000.
Stříbrňáci jsou jemní, povahově. Mají i jemnější srst, černí jsou nejvyrovnanější (obecně). Já osobně bych šla do černého nebo do apricota (dnes již fawn barva).
Mrkněte na FB do skupiny Pudlové fanklub plemene (či tak nějak). A pak taky skupina Pudl nejen na gauč. :).

GloriaTheWhippet
napsal(a):
Strakatého? Jakože harlekina? Tak ono hlavně harlekin podle FCI není pudl. Není uznaný. Takže Merlinví, jak to tam bylo. :)
Královák je i můj sen. Máme whippeta, takže chlapa má naštěstí v pohodě, jednou je v plánu i král, ale zatím si užívám bezúdržbu a povahu chrta. :D.
Asi harlekina, jak jsem koupila, tak prodávám, prý šel do zahraničí.
Mě by právě vyhovovalo aj složité udržování pudla, jejej, já bych se vyřádila, akorát ten chlap mě brzdí.
Je pravda, že kdyby chlap vzal sebou upraveného králováka do vesnického pijasu, asi by si vyslechl svoje.
napsal(a):
Asi harlekina, jak jsem koupila, tak prodávám, prý šel do zahraničí.
Mě by právě vyhovovalo aj složité udržování pudla, jejej, já bych se vyřádila, akorát ten chlap mě brzdí.
Je pravda, že kdyby chlap vzal sebou upraveného králováka do vesnického pijasu, asi by si vyslechl svoje.
Tak pokud harlekin, tak není uznán FCI, takže fakt je otázkou, jak to tam celé bylo. Pokud měl UCI papíry, tak je to pak prasárnička. Takže tohle bych moc jako vypovídající informaci nebrala. :)
Tak mě taky nevadí ta úprava. :D Ale bydlíme na vesnici a při bahnitém počasí by to byl masakr. Pes by byl perma zabahněnej a perma by se musel koupat. Je teda fakt, že já bych chtěla čoklisko v kontíku, takže by byly špinavé jen pomy, ale stejně. :) Whippet mi cestou domů uschne a opadá. Jednou ale král bude! A už se na to těším!
Stejně to nechápu tyhle kecy těch lidí. Jak mají potřebu se vysmívat ostatním, že mají pudla. Já zase poslouchám kvůli chrtce kecy. Hrozně vtipné... Ale když teď o víkendu při hraní vyřídila o 15 kilo těžšího psa, tak kecy ustaly. :D Viděli, co je to za krakena, když se pustí z vodítka, takže už je trochu respektována.

Jsem zvědavá, tak jsem si schválně projela standard a řeč je výhradně o jednobarevných varietách, nestejnoměrná barva je závažnou vadou. O vícebarevných pudlech, uznaných FCI tedy asi nemůže být řeč.

napsal(a):
Jsem zvědavá, tak jsem si schválně projela standard a řeč je výhradně o jednobarevných varietách, nestejnoměrná barva je závažnou vadou. O vícebarevných pudlech, uznaných FCI tedy asi nemůže být řeč.
Já našla toto:
"Chov vícebarevných pudlů
Pod názvem “pudl vícebarevný“ jsou známé barvy HARLEKÝN - černobílý a BLACK AND TAN - černý s pálením. Jsou to poslední dvě barvy pudla(ů), které nejsou uznané FCI a nesetkáme se s nimi tedy v kruzích na mezinárodních a světových výstavách.
Po dlouhém dohadování se nakonec ve 30 letech, jako země původu pudla prosadila Francie proti Německu a Rusku. Přesto je právě ve Francii chov těchto dvou barevných rázů stále zakázán. Tyto barevné rázy neodpovídají předpisům ve standartu, že pudl má být chován v jednobarevné variantě.. Stejně jako ostatní, jsou tyto barevné rázy chované ve velikostech toy, trpasličí, střední a velký (královský).
Ve skutečnosti se může pudl narodit ve všech barevných variantách, které ve světě psů existují. Na výstavách u nás se ale setkáme pouze s barevnými rázy Harlekýn – černobílý a Black and tan – černá s pálením.
Přestože pudl Harlekýn existuje již více jak 100 let, k čistokrevnému chovu k dosažení standardních barev bylo použito i jednobarevných rázů tohoto plemene. Trvá až 10 generací, kdy se tyto barvy opět ve vrzích mohou objevit. Stejně tak je to i u barevného rázu Black and tan.
U Harlekýnů platí, že bílá barva je dominantní a proto jsou do chovu ve světě u mnoha chovatelů upřednostňovány chovní jedinci s tzv. černou dekou (foto 1). Spojením takovýchto dvou jedinců vzniká ve většině případů zbarvení tzv. desek, které jsou upřednostňovány na výstavách (foto 2)."
Takže sice není "legální", ale asi se běžně chová? A nejspíš bude jako všechny rarity i ceněný.
A musím říct, že mě se líbí moc.

Nevím jestli chovka stále funguje, ale jsou krásní.
http://www.poodle-deleware.cz/.

No ano, rozhodně se chovají, ale uznaná barva podle standardu to není. O tom byla řeč
Máte tam přímo uvedeno "...HARLEKÝN - černobílý a BLACK AND TAN - černý s pálením. Jsou to poslední dvě barvy pudla(ů), které nejsou uznané FCI...".
EDIT: Až teď vidím, že nejste ta, co tvrdila, že jde o barvy uznané FCI.
napsal(a):
No ano, rozhodně se chovají, ale uznaná barva podle standardu to není. O tom byla řeč
Máte tam přímo uvedeno "...HARLEKÝN - černobílý a BLACK AND TAN - černý s pálením. Jsou to poslední dvě barvy pudla(ů), které nejsou uznané FCI...".
EDIT: Až teď vidím, že nejste ta, co tvrdila, že jde o barvy uznané FCI.
Omlouvám se, je Non FCI se standardem, viděla jsem je u nás na výstavě, tak jsem myslela, že už je uznané. Každopádně se u nás chová a vystavuje jako další FCI neuznaná plemena, není to UCI, ani nic jiného podezřelého.

Pokud chcete pudla jako šikovného, snadno cvičitelného, zdravého a dlouhověkého společníka, dá se úprava jeho srsti vyřešit snadno a rychle, navíc má srst ze které doma nenajdete ani chloupek. Fotka není moc povedená, ale pes byl opravdu krásný a přitom jak je nakrátko ostříhaný vyniká jeho krásná postava a pohyb. Pán co ho má s ním chodí na dlouhé tůry a říkal že ho česání nebaví.
V tomto střihu vypadá královák také docela přirozeně :)
https://iheartdogs.com/wp-content/uploads/2016/12/15747918_10211554514568609_2211783936752827750_n-e1483067886252.jpg.
PumaCZ
napsal(a):
V tomto střihu vypadá královák také docela přirozeně :)
https://iheartdogs.com/wp-content/uploads/2016/12/15747918_10211554514568609_2211783936752827750_n-e1483067886252.jpg.
Jj, pudl je hezký pes a tady i poznatelný.
Mně se líbí i ten od hexy, vynikají ty ladné tvary.
Jenže příteli se zdá být moc homosexuální, tak mám smůlu.

ta moje fotka je mizerná, pes na ní vypadá děsně, ale ve skutečnosti byl fakt pěknej.
napsal(a):
Pokud chcete pudla jako šikovného, snadno cvičitelného, zdravého a dlouhověkého společníka, dá se úprava jeho srsti vyřešit snadno a rychle, navíc má srst ze které doma nenajdete ani chloupek. Fotka není moc povedená, ale pes byl opravdu krásný a přitom jak je nakrátko ostříhaný vyniká jeho krásná postava a pohyb. Pán co ho má s ním chodí na dlouhé tůry a říkal že ho česání nebaví.
Já mám králováky nesmírně ráda už od dětství, tedy vedle "ovčákoidních typů", který mám ale naopak ráda na křížencích. Kdybych si někdy pořizovala psa mimo útulek, tak si koupím jistojistě králováka... Jen teda za takovýhleho škubánka bych se možná zase trochu styděla já. I když teda říkáte, že doopravdy vypadal líp.
Mně se ty jejich kudrny líbí. Sice by u mě byl nejspíš pořád jako prase a byla by fuška ho udržet bez bodláků a jehličí, ale mně by to asi bavilo. Na hlazení je pudlí srst strašně parádní, taková ještě víc antistres než ostatní psi.

on takhle nakrátko vůbec na pudla nevypadá, já bych mu taky nechala chlupy delší, líbí se mi. Ale fakt je že takhle doma neudělá žádný nepořádek a nenachytá do chlupů spoustu různých bodláků, to mi vždycky pilo krev. Jednou mi pudlice prošlápla v lese vosí hnízdo a já jí musela holýma rukama vybírat ze srsti vosy, co se jí tam zalezly a bodaly, to u ostříhaného pudla taky nehrozí, takže i škubánci mají svoje výhody.
napsal(a):
Pardon, ale to je děs

Lexaurin
napsal(a):
Pardon, ale to je děs

Lexaurin
napsal(a):
Pardon, ale to je děs
jasně, ten pes by zcela určitě vypadal mnohem líp s delší načesanou srstí, prostě tak, jak si pudla každý představí. Ale děs to pro mne není, děs je když si lidé pořídí psa, nejlíp pracovního nebo loveckého a pak ho nedokáží zvládnout, naproti tomu pudla dokáže vychovat každý, kdo má alespoň trochu citu pro psy, jen mnoho lidí odradí složitá úprava srsti. U psa pro mě nikdy nebyl důležitý vzhled, ale povaha a zdraví a to díky chovatelům tohoto plemene, mají pudli, alespoň pro mne dokonalé. Pán, který psa vlastní, oceňuje tyto pudlí vlastnosti, prostě ho nebaví ho česat, pes se u něj má skvěle a to je nejdůležitější.

Psovi tto nevadí a navíc ho neobtěžuje nonstop péče. Třeba chovatelé bobtailů často psy po výstavní kariéře taky min. před létem ošmikají. Když se nezadaří a zmokne, př. se proběhne v roští, nemusí stát půl dne, až ho dá majitel dohromady.

je mi líto, nemám.
Harlekýni jsou neuznaní, vystavovat se mohou, jako neuznaná plemena, mohou je chovatelé pod FCI zaregistrovat, ale oficiálně prostě ještě pod FCI nejsou. Znám i dost chovatelů, co jedou pod UCI, právě proto jsem to zmínila.
Jinak pudl i kdysi, když ještě byl využíván aktivně k lovu, tak taky nebyl sjetej strojkem. Naopak dnešní kontinentální střih vychází ze střihu, který byl v minulosti na psech nošen. Jelikož přinášeli zvěř z vody museli mít chráněné orgány před nachladnutím, takže kdyby psa sjeli strojkem, bylo by jim to k ničemu. Jestli chce někdo pudla, prosím, ale pro Merlina, držte ho v srsti... Alespoň v krátké moderně, ale ne strojkem sjetého...
napsal(a):
jasně, ten pes by zcela určitě vypadal mnohem líp s delší načesanou srstí, prostě tak, jak si pudla každý představí. Ale děs to pro mne není, děs je když si lidé pořídí psa, nejlíp pracovního nebo loveckého a pak ho nedokáží zvládnout, naproti tomu pudla dokáže vychovat každý, kdo má alespoň trochu citu pro psy, jen mnoho lidí odradí složitá úprava srsti. U psa pro mě nikdy nebyl důležitý vzhled, ale povaha a zdraví a to díky chovatelům tohoto plemene, mají pudli, alespoň pro mne dokonalé. Pán, který psa vlastní, oceňuje tyto pudlí vlastnosti, prostě ho nebaví ho česat, pes se u něj má skvěle a to je nejdůležitější.
No vite, on je střih a střih. Znam spoustu seniorů s pudly, mají je nakrátko, ale slušivé. Ne vylepšené dohodla a přitom necesou, ale chodí pravidelně na úpravu tam, kde to umi
Lexaurin
napsal(a):
No vite, on je střih a střih. Znam spoustu seniorů s pudly, mají je nakrátko, ale slušivé. Ne vylepšené dohodla a přitom necesou, ale chodí pravidelně na úpravu tam, kde to umi
Zas na druhou stranu, o co jde? Moc to řešíte. Tomu psovi je to jedno. Nepůjde kolem zrcadla a neřekne si "bože, co mi to provedli, vypadám jak strašidlo". Celé je to o tom, jak se s ním cítí ten pán a pokavaď je mu se psem takhle dobře a pes má kromě příšerného střihu parádní žití, tak je to pořád víc než mají někteří jiní. Vzhled toho psa stejně budou hodnotit jenom lidi. Ostatním psům i jemu samotnému je to úplně někde.
Atheira
napsal(a):
Zas na druhou stranu, o co jde? Moc to řešíte. Tomu psovi je to jedno. Nepůjde kolem zrcadla a neřekne si "bože, co mi to provedli, vypadám jak strašidlo". Celé je to o tom, jak se s ním cítí ten pán a pokavaď je mu se psem takhle dobře a pes má kromě příšerného střihu parádní žití, tak je to pořád víc než mají někteří jiní. Vzhled toho psa stejně budou hodnotit jenom lidi. Ostatním psům i jemu samotnému je to úplně někde.
To sice mate pravdu, a ano asi to fakt resim, protoze se mi proste ten pes takto nelibi a rozhodne bych tento strih nedavala za vzor. I asistencni pudlove vyladaji lepe. A rici o tomto ze je to Kralovsky pudl, ach jo.Proto at lidi premysli a informuji se, nez si poridi tu kterou rasu. No radeji jdu.

GloriaTheWhippet
napsal(a):
Harlekýni jsou neuznaní, vystavovat se mohou, jako neuznaná plemena, mohou je chovatelé pod FCI zaregistrovat, ale oficiálně prostě ještě pod FCI nejsou. Znám i dost chovatelů, co jedou pod UCI, právě proto jsem to zmínila.
Jinak pudl i kdysi, když ještě byl využíván aktivně k lovu, tak taky nebyl sjetej strojkem. Naopak dnešní kontinentální střih vychází ze střihu, který byl v minulosti na psech nošen. Jelikož přinášeli zvěř z vody museli mít chráněné orgány před nachladnutím, takže kdyby psa sjeli strojkem, bylo by jim to k ničemu. Jestli chce někdo pudla, prosím, ale pro Merlina, držte ho v srsti... Alespoň v krátké moderně, ale ne strojkem sjetého...
Důvod chovat pod UCI asi nebude úplně košer. Neuznané plemeno u FCI není nic degradujícího, pořád má nesrovnatelně víc možností k repre, než u ostatních organizací v Evropě. Počínaje výstavou někde v kulturáku vs. prostory s x tisíci účastníky. Doslova srovnání hasičáku u nás na chalupě (tam je sice sranda, ale je to prostě jen prima mejdan v hospodě) s plesem v Obecním domě. A že zrovna královák jako nádhera s úžasnou elegancí si nějakou tělocvičnu úplně nezaslouží. Mně výstavy nebaví, ale pár jsem jich protrpěla a mít králováka, tak kulturák mě nedonutí ani k jedné. Možná se to bude zdát jako pokrytecký argument, ale znám pár neznalých lidí, kteří chtěli jen PP jako jistotu plemene, pak se rozhodli vystavovat a chovat a byli hodně zklamaní. Vším. Sporty jsou také většinou vázány na PP FCI.
Jednu dobu jsem chtěla dlouhosrstého vipeta a jako neuznané plemeno má až na pár drobností stejné podmínky jako plemeno uznané.
Za mě pudla nedělají chlupy ale povaha.
Srst musí být udržovaná, pak je jedno jestli bude mít 20cm nebo 20mm
Pudl je sporťák, aktivista, gaučák, klaun, super pes do nepohody. A je fajn že nelíná. Pokud nemám z jakehokoliv důvodu na údržbu srsti, tak ji ostříhám. A za rok třeba nechám nárůst :).
Já nechápu, proč si lidi pořizujou dlouhosrstý psy a pak je stříhaj. Nejvíc je to asi vidět u yorkšírů (hlavně u těch fejkovejch), to je fakt hrůza, ty střihy. A nejlepší je, že lidi nechaj psa okudlat strojkem a pak ho v zimě oblíkaj.
Když se přece nechci starat o srst psa, tak si pořídím krátkosrstý plemeno, výběr je dost velikej.
Já mám teď vipeta, takže starost žádná, ale jednou plánuju afghána a jsem připravená na tu péči o srst. Kdybych se nechtěla starat, tak si pořídím třeba greye.

mouse
napsal(a):
Já nechápu, proč si lidi pořizujou dlouhosrstý psy a pak je stříhaj. Nejvíc je to asi vidět u yorkšírů (hlavně u těch fejkovejch), to je fakt hrůza, ty střihy. A nejlepší je, že lidi nechaj psa okudlat strojkem a pak ho v zimě oblíkaj.
Když se přece nechci starat o srst psa, tak si pořídím krátkosrstý plemeno, výběr je dost velikej.
Já mám teď vipeta, takže starost žádná, ale jednou plánuju afghána a jsem připravená na tu péči o srst. Kdybych se nechtěla starat, tak si pořídím třeba greye.
No vidíte a já afgána od jeho pěti let stříhala...ne teda strojkem "na plešato", ale na jaře sestřih tak na 10-15cm. A proč jsem si pořídila dlouhosrstý plemeno a pak ho stříhala? Protože prostě afgán má naprosto jedinečnou povahu a to i mezi chrty...a to že lidi z něho postupem času vyšlechtili nádhérné dechberoucí stvoření...s hedvábnou srstí až skoro na zem (když je o ní patřičně pečováno) je sice moc hezké, ale praktické do terénu fakt ne...lituju pouze toho, že jsme ho nestříhali už dřív...ty hodiny po které jsem ho dávala dohromady po lítačce v lese na na poli jsme klidně mohli strávit ještě venku a byli bychom oba šťastnější...
Souhlasím se sardullah a pár příspěvků zpátky s Atheirou. Tomu psu je úplně jedno, jestli má srst 30 cm nebo deset, myslím, že je v té kratší spokojenější. Nebavíme se tedy o vyholení Novofundlaka, ale pokud ta srst neztrácí funkčnost, tak je to pouze prachobyčejný sobecký výmysl člověka aby byl pes nacesany jako panenka v naprosto nepraktické délce srsti.
Andryseeek3
Dobrý den,
tomu psovy je pravda, že jemu to jedno, ale standart je standart. Pokud je napsáno a přesně specifikováno jak má ten pes vypadat tak prostě má tak vypadat a reprezentovat svojí rasu. Pokud není člověk ochotny něco tomu dát tak ať si radši vybere bezúdržbového psa.
Já mám tři co se musí česat, fénovat, upravovat střihem a jsem schopna každý den zvládnout česání během 5min. na jednom, což není moc z mého času.
To jen tak k té úpravě.
Dája.
Dája6
napsal(a):
Andryseeek3
Dobrý den,
tomu psovy je pravda, že jemu to jedno, ale standart je standart. Pokud je napsáno a přesně specifikováno jak má ten pes vypadat tak prostě má tak vypadat a reprezentovat svojí rasu. Pokud není člověk ochotny něco tomu dát tak ať si radši vybere bezúdržbového psa.
Já mám tři co se musí česat, fénovat, upravovat střihem a jsem schopna každý den zvládnout česání během 5min. na jednom, což není moc z mého času.
To jen tak k té úpravě.
Dája.
Ale to je zase jen výmysl člověka, aby se mu ten pes nějak líbil, a pohodlí psa? Raději uvidím ostříhaného jorka v jehličí s šiškou v hubě, než jorka ve výstavní srsti, co si na ni šlape.
Povaha se nezmění, funkce taky ne, psovi to je šumafuk a to, že "to tak má být, protože.."je přece jen sobeckost člověka upřednostňovat krásu nad praktičností. A to, že už to mnoha plemenům ublížilo..
To, že ho člověk ostříhá tomu psovi nijak neubližuje, naopak..

Dája6
napsal(a):
Andryseeek3
Dobrý den,
To jen tak k té úpravě.
Dája.
Standard je standard...to je sice pravda, když člověk vystavuje, ale když máte psa jako parťáka a na výstavy nechodíte?
Opravdu to vezmu z pohledu majitelky afgánského chrta...péče o dospělého afgána není nikterak náročná, stačí 1x týdně pořádně rozčesat...když koupete a fénujete, tak je to práce na několik hodin, ale to zase člověk nedělá každý týden a když tu práci doděláte, tak se kolem vás vznáší nadpozemské stvoření - psí víla, ale vopravdická a vy si říkáte, že ta úmorná práce stála za to...pes si o tom myslí svoje, protože to nemá rád...no a pak vyrazíte na prochajdu, samozřejmě pokud ho vezmete na vodítko a jdete korzovat na náměstí, tak je to v pohodě, ale pokud s ním opravdu chodíte denně do přírody, tak si myslím, že si každý umí představit, jak pes vypadá, po dvouhodinovém pobíhání lesem - jehličí, suché listí, které obalí dlouhé chlupy na nohou zamotá se důkladně do té jemné srsti...pak tradá kolem nepoužívaného pole...následuje nasbírání menšího či většího počtu bodláků, větviček...a takových těch malinkých lepivých kuliček - ty ani nevím jak se jmenujou...pokud je po dešti...tak to všechno završí bahno s vodou tzn, komplet nohy a břicho...nepočítám to, že se pes ještě v něčem vyválí...takže domů přijdete se psem, kterej vypadá jako psí bezďák, který v životě neviděl kartáč a vy máte pomalu infarkt...ale...máte naprosto šťastnýho a spokojenýho psa...a pokud je ostříhanej na těch 10-15 cenťáků délky srsti, tak stačí nechat ho uschnout a pak vyčesat...otázka půl hodinky...
Ano ti krásní načesaní afgání, co se předvádí ve výstavním kruhu jsou úchvatní, ale neviděla jsem nic krásnějšího a spokojenějšího než afgána který může svobodně běhat cestou necestou a věřte tomu nebo ne, když jsme afgána vždycky na jaře ostříhali, tak jste měli vidět tu změnu v jeho chování, jak kdyby jste mu ubrali léta...blbnul jako puberťák...

Pokud se psem nechodíte na výstavu, tak je opravdu praktičtější udržovat psa v nějakém lépe a snaději udržovatelném střihu. Ale mě by bylo líto, když bych si pořídila dejme tomu králováka, ho ostříhat natolik, aby nebylo poznat, o jaké plemeno vůbec jde. Takže ano, chodil by v kratším civilnějším střihu, ale nesjela bych ho strojkem a nevyrobila z něj šakala.
Měla jsem černého rusa a ten se upravuje střihem. I když už jsme nechodili na výstavy, udržovala jsem ho pořád ve střihu, byť na těle poněkud kratším. Jen tak vynikl jeho nádherný typický vzhled. Kdybych ho sjela strojkem, bude z něj ten zmíněný šakal. A to by si nezasloužil.

napsal(a):
Pokud se psem nechodíte na výstavu, tak je opravdu praktičtější udržovat psa v nějakém lépe a snaději udržovatelném střihu. Ale mě by bylo líto, když bych si pořídila dejme tomu králováka, ho ostříhat natolik, aby nebylo poznat, o jaké plemeno vůbec jde. Takže ano, chodil by v kratším civilnějším střihu, ale nesjela bych ho strojkem a nevyrobila z něj šakala.
Měla jsem černého rusa a ten se upravuje střihem. I když už jsme nechodili na výstavy, udržovala jsem ho pořád ve střihu, byť na těle poněkud kratším. Jen tak vynikl jeho nádherný typický vzhled. Kdybych ho sjela strojkem, bude z něj ten zmíněný šakal. A to by si nezasloužil.
Já se kloním k tomu, že pokud plemeno upravit strojkem lze a majiteli to vyhovuje, tak proč ne...já bych osobně králováka taky nevzala strojkem komplet, ale to je jen otázka vkusu...znám pár lidí, kteří pudla upravují jen v "letní sezónně"...na jaře sjedou strojkem - i když to asi nevypadá tak "brutálně" jako v případě o kterém zde diskutujeme, protože mu nechají "chlupaté" uši, ocásek a někdy i "bambulky" na nožičkách...pak to udělají třeba ještě jednou v létě...a v zimě nestříhají vůbec...
Já se prostě přikláním k názoru, že pokud je pes stříhatelný-holitelný (já svoje pesany těžko vezmu strojkem) a majiteli to přijde praktické nebo se mu to dokonce docela líbí - psovi je to opravdu jedno, tak my ostatní tak max můžeme říct, že se nám to nelíbí...radit dotyčnému, že si měl pořídit jiné plemeno - hladkosrsté, je podle mě blábol. Když si sem přijde někdo pro radu jakého psa, tak radíme nekoukat zas až tolik na vzhled a řešit prioritně povahu...a jakou alternativu byste měli ke královskému pudlovi - v podobné velikosti, hladkosrstého, nelínajícího s úžasnou pudlí povahou?...mě tedy nikdo nenapadá

napsal(a):
Já se kloním k tomu, že pokud plemeno upravit strojkem lze a majiteli to vyhovuje, tak proč ne...já bych osobně králováka taky nevzala strojkem komplet, ale to je jen otázka vkusu...znám pár lidí, kteří pudla upravují jen v "letní sezónně"...na jaře sjedou strojkem - i když to asi nevypadá tak "brutálně" jako v případě o kterém zde diskutujeme, protože mu nechají "chlupaté" uši, ocásek a někdy i "bambulky" na nožičkách...pak to udělají třeba ještě jednou v létě...a v zimě nestříhají vůbec...
Já se prostě přikláním k názoru, že pokud je pes stříhatelný-holitelný (já svoje pesany těžko vezmu strojkem) a majiteli to přijde praktické nebo se mu to dokonce docela líbí - psovi je to opravdu jedno, tak my ostatní tak max můžeme říct, že se nám to nelíbí...radit dotyčnému, že si měl pořídit jiné plemeno - hladkosrsté, je podle mě blábol. Když si sem přijde někdo pro radu jakého psa, tak radíme nekoukat zas až tolik na vzhled a řešit prioritně povahu...a jakou alternativu byste měli ke královskému pudlovi - v podobné velikosti, hladkosrstého, nelínajícího s úžasnou pudlí povahou?...mě tedy nikdo nenapadá
Když jsem vybírala psa, tak to bylo takové plemeno, které se mi líbilo povahově i vzhledově. Pro mě to musí být v rovnováze. Tak třeba královák se mi líbí. Ale vím, že by mě nebavila ta péče o srst a tak si ho nikdy nepořídím...