Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.8.2018 18:34
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Zdravím,

Pes sě přes léto naučil takový zlozvyk. Hrozně rád jezdí autem, cestujeme s ním i větší vzdálenosti (třeba tři hodiny) - to je naprosto v pohodě, většinou sleduje okolí nebo spí. Pokud jedeme na cvičák tak také v pohodě, Jen někdy když už cvičák vidí tak si třeba zakńučí, na závody v pohodě - jen pak když už vidí psy tak třeba štěkne na ně, ale tak to neřeším.

Ale přes léto jezdíme trénovat k rybníku - plavání a běhání za udičkou. Už když nasedneme do auta tak prý přesně ví, kam se jede - udičku mám pořád v autě, takže to není tím, že bych jí vzala a on by si to spojil. Nó jakmile nastartuju tak pes spustí a řve, kňučí, ale chvílemi fakt až nesnesitelně. A takhle kňučí celou cestu až k rybníku. Je to sice kousíček, pár minut autem, aLe leze mi to na nervy.

Jak byste to odnaučili? Napadlo mě jedině - buď zastavit a počkat než se uklidní - jakoby podobný princip jako při odnaučování chůze na vodítku. Ale zkoušela jsem to a je to ještě horší, je pak už úplně vynervovanej. A nebo jakmile začne tak vylézt z auta a jít domů - děláš bordel? Tak nikam nejedeme. Ale to je asi blbost, potřebuji s ním trénovat a unavit ho. A nebo vyjet směrem k rybníku, třeba kolem něj i projet a jeť dál, nebo k němu dojet otočit to a jet úplně jinam třeba na procházku, co myslíte?

Jinak jakmile dojedeme na místo tak vyskočí z auta, automaticky se jde vyvenčit - mezitím připravím udici - přiběhne a učím ho, že má v klidu sedět a čekat. To zvládá, ale v tom autě ho nemůžu uklidnit.

Díky za názory a rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.8.2018 20:58

Měla jsem psa s podobným problémem. Dokázal odlišit jednu trasu od ostatních a ječel, kvičel, kvílel - hrůza, děs, celou cestu. Projet kolem místa nepomáhalo, byl naopak ještě hysteričtější, pokračoval v ječení, i když jsme úmyslně jeli někam jinam kolem místa na procházku.
Nějaké okřikování bylo na nic, protože pes byl v nervech, přetočený, jak se těšil (shodou náhod šlo také o koupačku a rybníky). Takového psa umlčovat, povelovat "ticho" apod je na nic, to mi postupně došlo, protože ty emoce měl opravdu vysoko a nějak z něj jít musely.
Moje rada a nápad, co u nás zabralo? Ucpat mu ten ječák něčím jiným, s čím si bude lomcovat a rubat se s tím. Naučeno na zahradě, kdy měl vyhlédnutého psího nepřítele za plotem. Místo řvaní po nepříteli jsem nabídla lepší zábavu, přesměrovala psí emoce do bubáka přetahovacího (vyřazený pešek z obran), samože to ode mě vyžadovalo velkou aktivitu. To se mu tuze zalíbilo, pak stačilo tomu oslizlému peškovi přiradit název, podporovat psa, aby si místo ječení našel bubáka a přinesl a bude tahando grando.
Když to spolehlivě uměl a znal (trvalo to cca dva-tři týdny), hurá do auta a na tu uječenou trasu, peška měl položeného předem v autě, vůbec si ho nevšímal (v kufru, psy převážíme za mřížemi). Přišla známá křižovatka, pes nasál vzduch a užuž zase začal ječet - v tu chvíli známý povel "kde máš bubáka?!" - pes se chopil peška a zázrak se stal, vrčel si, hučel si s tím hnusákem v hubě, lomcoval s ním - ale neječel! A od té chvíle byl klid navždy, hnusák na vybouření emocí byl v autě vždy k dispozici a problem solved, tak nějak po dobrém.

5.9.2018 14:05
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Měla jsem psa s podobným problémem. Dokázal odlišit jednu trasu od ostatních a ječel, kvičel, kvílel - hrůza, děs, celou cestu. Projet kolem místa nepomáhalo, byl naopak ještě hysteričtější, pokračoval v ječení, i když jsme úmyslně jeli někam jinam kolem místa na procházku.
Nějaké okřikování bylo na nic, protože pes byl v nervech, přetočený, jak se těšil (shodou náhod šlo také o koupačku a rybníky). Takového psa umlčovat, povelovat "ticho" apod je na nic, to mi postupně došlo, protože ty emoce měl opravdu vysoko a nějak z něj jít musely.
Moje rada a nápad, co u nás zabralo? Ucpat mu ten ječák něčím jiným, s čím si bude lomcovat a rubat se s tím. Naučeno na zahradě, kdy měl vyhlédnutého psího nepřítele za plotem. Místo řvaní po nepříteli jsem nabídla lepší zábavu, přesměrovala psí emoce do bubáka přetahovacího (vyřazený pešek z obran), samože to ode mě vyžadovalo velkou aktivitu. To se mu tuze zalíbilo, pak stačilo tomu oslizlému peškovi přiradit název, podporovat psa, aby si místo ječení našel bubáka a přinesl a bude tahando grando.
Když to spolehlivě uměl a znal (trvalo to cca dva-tři týdny), hurá do auta a na tu uječenou trasu, peška měl položeného předem v autě, vůbec si ho nevšímal (v kufru, psy převážíme za mřížemi). Přišla známá křižovatka, pes nasál vzduch a užuž zase začal ječet - v tu chvíli známý povel "kde máš bubáka?!" - pes se chopil peška a zázrak se stal, vrčel si, hučel si s tím hnusákem v hubě, lomcoval s ním - ale neječel! A od té chvíle byl klid navždy, hnusák na vybouření emocí byl v autě vždy k dispozici a problem solved, tak nějak po dobrém.

Díky, to zní jako super nápad. Něco podobného mám když pes vidí psa, který se mu nelíbí, v tu chvíli mu narvu balonek do huby a on si ho žvýká a tím se uklidní . Ale pořád mu ten balonek musím dát já, nevezme si ho sám. Což v autě nejde praktikovat - pes je v kleci. A je to fakt hysterie, že nevím jestli se mi podaří naučit ho, aby si místo toho řvaní vzal něco jiného. Každopádně to zkusím. Střapec je pro něho nejvíc, tak zkusím vyrobit nějaký a učit to tak, jak píšete.

5.9.2018 20:06

Není zač, držím palce, ať se dílo podaří. Jestli zná "přesměrování" už u psů, půjde to určitě rychleji než u nás. I kdyby si vzal v autě střapec do huby rovnou, pořád lepší než ječení. Však to můžete trénovat v kleci separé mimo auto, pak v ní ve stojícím autě (až bude znát princip), jdeš do auta = budeš tam mít jedinečného žužlacího střapce, kterého nikde jinde nedostaneš. Hop do klece, drrrž si ho - šup z klece a potahání... Hop do klece, zavřít dvířka, drrž si ho, pašák, vypustit z klece a potahání. Rozdělit to na pidikrůčky, však to jistě znáte. A koneckonců, třeba by to u vás fungalo i na ten balonek? U nás se pak celkově zlepšila sebekontrola psa a jeho auto-emoce, věděl, že se má na čem vybít a toho peška si časem sám začal dávkovat, vnímal, že ho má vedle sebe v autě, někdy se do něj zakousl i při rozjezdu... Tak at se daří!

6.9.2018 11:33
Dája6

XXX.XXX.40.42

marcelaamax

Dobrý den,
mám ten samý problém s jedním pejskem. Dva si lehnou a spí, třetí je nervový, vytřesený, hysterický, by to strašné až tak, že jsme byly nešťastní. Nepomohlo nic, vůbec nic, vyzkoušely jsme vše. Začalo to v jeho roce a půl, pomalu se zvuky stupňovaly až k hysterii. Dokonce jsme měly přichystaný i Sedelin, ale naštěstí se začal sám uklidňovat. Je mu teď 6let a hysterie trvala tři a půl let. Teď nesnáší i tak jízdu autem, ale jeho projevy jsou klidnější. Každý den jezdí a v pátek se jede na chalupu což je takové dvě hodiny, hodinu a půl v klidu pak už s brbláním a hlavně se dost uklidnil. Můžu opravdu říct, že jsme vyzkoušely vše a nic nepomůže. Jen se snažte projevy krotit co se dá aby to neskončilo jak u nás.
Dája.

6.9.2018 12:15
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Není zač, držím palce, ať se dílo podaří. Jestli zná "přesměrování" už u psů, půjde to určitě rychleji než u nás. I kdyby si vzal v autě střapec do huby rovnou, pořád lepší než ječení. Však to můžete trénovat v kleci separé mimo auto, pak v ní ve stojícím autě (až bude znát princip), jdeš do auta = budeš tam mít jedinečného žužlacího střapce, kterého nikde jinde nedostaneš. Hop do klece, drrrž si ho - šup z klece a potahání... Hop do klece, zavřít dvířka, drrž si ho, pašák, vypustit z klece a potahání. Rozdělit to na pidikrůčky, však to jistě znáte. A koneckonců, třeba by to u vás fungalo i na ten balonek? U nás se pak celkově zlepšila sebekontrola psa a jeho auto-emoce, věděl, že se má na čem vybít a toho peška si časem sám začal dávkovat, vnímal, že ho má vedle sebe v autě, někdy se do něj zakousl i při rozjezdu... Tak at se daří!

Jen nevím, aby si to pak nespojil s tím, že v tom autě "musí" vždycky něco cupovat. Protože když jedeme někam třeba tři hodiny tak je v klidu a prospí to, nebo se jen kochá. Tak bych zase nerada, aby mi třeba ty tři hodiny v autě chtěl pořád něco cupovat

6.9.2018 12:17
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Dája6 napsal(a):
marcelaamax

Dobrý den,
mám ten samý problém s jedním pejskem. Dva si lehnou a spí, třetí je nervový, vytřesený, hysterický, by to strašné až tak, že jsme byly nešťastní. Nepomohlo nic, vůbec nic, vyzkoušely jsme vše. Začalo to v jeho roce a půl, pomalu se zvuky stupňovaly až k hysterii. Dokonce jsme měly přichystaný i Sedelin, ale naštěstí se začal sám uklidňovat. Je mu teď 6let a hysterie trvala tři a půl let. Teď nesnáší i tak jízdu autem, ale jeho projevy jsou klidnější. Každý den jezdí a v pátek se jede na chalupu což je takové dvě hodiny, hodinu a půl v klidu pak už s brbláním a hlavně se dost uklidnil. Můžu opravdu říct, že jsme vyzkoušely vše a nic nepomůže. Jen se snažte projevy krotit co se dá aby to neskončilo jak u nás.
Dája.

Ale u vás to bude jiný problém, váš pes nesnáší jízdu autem a je z toho nervózní. Můj pes jízdu autem miluje, u nás se jedná o to, že ví kdy jedeme k rybníku trénovat a vyvádí proto, že se na ten trénink těší. smajlík

6.9.2018 16:33

Resila bych to tak, ze bych dojela se psem na oblibene místo a místo koupani, honeni udičky tj. te cinnosti, na kterou pes ceka a tesi se na ni - bych se sla se psem projit.

Az po klidnem vyvenceni -bych dala signal -jde se cvicit/hrat/trénovat/koupat.

Pokud by se neuklidnil -nebylo by nic a zase by se jelo domu.

Pes by mel prestat spojovat cestu s mistem a s tou cinnosti.

6.9.2018 17:22
Dája6

XXX.XXX.40.42

marcelaamax

Ano máte pravdu, že to máme jiné, ale já jen chtěla poukázat aby se u Vás tohle rozrušení nezhoršovalo. My taky začínaly jen s tím, že kousek od baráku už upozorňoval, že jedeme domů a ejhle co se s toho vyklubalo. Teď po dlouhé době už snáší jízdu líp a hlavně už nejde u něho o infarkt.
Dája.

Přidejte reakci

Přidat smajlík